Komentar

O načelni kontradikciji in dvomu: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav.

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali je ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstajata stalen načelen dvom in načelna kontradikcija. Zaradi zakonske in sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki in nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, kajti ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine ...

22.12.2019 08:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   javnost   družba   odgovornost   načelna kontradikcija   Janez Janša   DARS   Civilna Iniciativa   Miha Burger

Če stalnega pritiska na nosilce javnih funkcij ni, je možnost korupcije večja!

V Sobotni prilogi časnika Delo 9. marca 2002 je v intervjuju Janez Janša med drugim dejal: "Kar zadeva nadzor pa bomo naredili korak naprej šele, ko tisti, ki so na oblasti, ne bodo sami sebi predlagali svojih članov v nadzorne svete. Pri najpomembnejših podjetjih kot je na primer DARS, vlada imenuje upravo, predstavlja skupščino, hkrati pa tudi preko Državnega zbora imenuje nadzorni organ v katerem so vsi predstavniki vladajoče koalicije. Tako da nadzorujejo sami sebe. Ni lepšega in bolj ugodnega okolja za razcvet korupcije."

 

To isto - in povrhu ravno na primeru državnega podjetja DARS - smo povedali kot Civilna Iniciativa že leta 1993 in podkrepljeno s celo vrsto javnih strokovnih razprav kot civilna družba zahtevali leta in leta, da se v delovanje največjih porabnikov javnega denarja vnese načelna kontradikcija, ki pomeni tudi načelen dvom: porabo mora nadzorovati vedno nasprotnik. Seveda naše zahteve niso bile upoštevane. Tudi zahteve po sprejetju kakšne institucionalizirane oblike argumentacije, kjer bi državljani sploh lahko izražali kakršenkoli dvom, kar je bil glavni cilj naše Civilne Iniciative, se v resnici v vseh teh letih niso prijele, kaj šele sprejele.

 

Uveljavitev načelne kontradikcije, načelnega dvoma ali pa sprejetje kakšne oblike argumentacije očitno škodi vsakemu oblastniku. Ali mu je vsaj bolj ali manj zoprna in odveč. To je dejstvo. Uveljavitev in sprejetje pomeni zakonsko jasna, sistemsko jasna umestitev načelne kontradikcije ali načelnega dvoma ali kakšne oblike argumentacije. In ima en sam cilj: Dosegati večjo odgovornost odgovornih! Ta pa ni relativna. Ker se tega pritiska odgovorni nikoli ne znebi, ker je absoluten v svoji stalnosti. Ta pritisk ne dovoljuje, da se ga zrelativizira in reče:

 

"Zdaj pa načelen dvom ni potreben."

 

"Sem dovolj odgovoril, naj mi dokažejo, da sem naredil karkoli narobe, ali pa naj bodo tiho!" 

 

"Saj sem bil demokratično izvoljen, če niso zadovoljni, naj drugič izvolijo koga drugega."

 

 

Ne, teh stavkov uveljavljena načelna kontradikcija in uveljavljen načelni dvom ne sprejemata. Ne sprejemata po osnovni etični vrednostni sodbi, ki ni relativna, ampak je absolutna in se glasi: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav. Predvsem na sprejeti obliki argumentacije. Ta načelna kontradikcija (načelni dvom) je stalna, še enkrat, je upravičena v svoji stalnosti. Neprijetna situacija za nosilce javnih pooblastil, voditelje, odgovorne mora biti stalna. Za to, da jo prenašajo, da so stalno pod njenim pritiskom - so tudi dobro plačani. Če tega stalnega pritiska ni, je možnost korupcije večja!

 

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstaja stalen načelen dvom, stalna načelna kontradikcija, in da so sprejete določene oblike argumentacije, v kateri odgovorni morajo sodelovati! In zaradi zakonske, sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki, vsi nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, ker ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine.

 

Pred dvajsetimi leti, ko sem imel možnost in sem zgoraj zapisane  zahteve ponujal tudi v obliki predloga zakona, je nek novinar v komentarju tega mojega predloga zapisal: "Naj razume, kdor more, kar predlaga Burger" in me gladko primerjal z Butalci. Natanko tako: naj razume, kdor more, je še danes moj odgovor. Če kdo ne razume, ali se dela, da ne razume, je pač to stanje družbene zavesti. In dobro in potrebno se je angažirati prav v tej točki, da se ta zavest dvigne. Da pride do večjega zavedanja nuje po načelni kontradikciji, nuje po načelnem dvomu in po koristi za skupnost, če bi bile uveljavljene preproste metode, preproste aktivnosti, ki v resnici zmanjšujejo možnost korupcije v javni sferi. Ne glede na ciničen ali igriv novinarjev komentar. Ki se lahko tudi danes kaj hitro ponovi.

 

Dokler ni dovolj tega zavedanja, se bo vsak, ki je na oblasti, pa tudi tisti, ki se bori za oblast, spretno izogibal te obveze. Ker pač povečuje njegovo odgovornost, ne da bi to nosilo kakšne politične točke, ker - kot rečeno - med ljudmi ni te zavesti in zavedanja. Kdo si bo upal ugrizniti v kislo jabolko, ki se imenuje "uveljavitev načelne kontradikcije in načelnega dvoma" v institucionaliziranih, tj. sprejetih in zavezujočih oblikah argumentacije?

  

Kdaj to ne bo več kislo jabolko, ampak najbolj samo po sebi umevno početje odgovornih, nosilcev javnih pooblastil, tako kot je že marsikje v demokratičnih deželah?

 

In kaj imata Janšev citat izpred 17 let ter glavni fokus tega prispevka o sprejetju zavezujočih oblik argumentacije, res skupnega? Upanje, da se bo nekaj, za kar verjameš, da je bolj prav, enkrat res zgodilo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
0
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
15
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
4
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
13
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
11
23.01.2020 23:00
Reševanje sem zmeraj razumel kot plemenito dejanje, ko nekdo, ki je hraber in sposoben, rešuje tistega, ki želi biti rešen. Tako ... Več.
Piše: Ivan Simič
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
16
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
19
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,562
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,923
03/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,980
04/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 2,237
05/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,674
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,728
07/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,390
08/
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,395
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,149
10/
Imenovanje Nade Drobne Popovič za članico uprave SDH utegne biti nezakonito!
Uredništvo
Ogledov: 9,035