Komentar

O načelni kontradikciji in dvomu: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav.

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali je ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstajata stalen načelen dvom in načelna kontradikcija. Zaradi zakonske in sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki in nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, kajti ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine ...

22.12.2019 08:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   javnost   družba   odgovornost   načelna kontradikcija   Janez Janša   DARS   Civilna Iniciativa   Miha Burger

Če stalnega pritiska na nosilce javnih funkcij ni, je možnost korupcije večja!

V Sobotni prilogi časnika Delo 9. marca 2002 je v intervjuju Janez Janša med drugim dejal: "Kar zadeva nadzor pa bomo naredili korak naprej šele, ko tisti, ki so na oblasti, ne bodo sami sebi predlagali svojih članov v nadzorne svete. Pri najpomembnejših podjetjih kot je na primer DARS, vlada imenuje upravo, predstavlja skupščino, hkrati pa tudi preko Državnega zbora imenuje nadzorni organ v katerem so vsi predstavniki vladajoče koalicije. Tako da nadzorujejo sami sebe. Ni lepšega in bolj ugodnega okolja za razcvet korupcije."

 

To isto - in povrhu ravno na primeru državnega podjetja DARS - smo povedali kot Civilna Iniciativa že leta 1993 in podkrepljeno s celo vrsto javnih strokovnih razprav kot civilna družba zahtevali leta in leta, da se v delovanje največjih porabnikov javnega denarja vnese načelna kontradikcija, ki pomeni tudi načelen dvom: porabo mora nadzorovati vedno nasprotnik. Seveda naše zahteve niso bile upoštevane. Tudi zahteve po sprejetju kakšne institucionalizirane oblike argumentacije, kjer bi državljani sploh lahko izražali kakršenkoli dvom, kar je bil glavni cilj naše Civilne Iniciative, se v resnici v vseh teh letih niso prijele, kaj šele sprejele.

 

Uveljavitev načelne kontradikcije, načelnega dvoma ali pa sprejetje kakšne oblike argumentacije očitno škodi vsakemu oblastniku. Ali mu je vsaj bolj ali manj zoprna in odveč. To je dejstvo. Uveljavitev in sprejetje pomeni zakonsko jasna, sistemsko jasna umestitev načelne kontradikcije ali načelnega dvoma ali kakšne oblike argumentacije. In ima en sam cilj: Dosegati večjo odgovornost odgovornih! Ta pa ni relativna. Ker se tega pritiska odgovorni nikoli ne znebi, ker je absoluten v svoji stalnosti. Ta pritisk ne dovoljuje, da se ga zrelativizira in reče:

 

"Zdaj pa načelen dvom ni potreben."

 

"Sem dovolj odgovoril, naj mi dokažejo, da sem naredil karkoli narobe, ali pa naj bodo tiho!" 

 

"Saj sem bil demokratično izvoljen, če niso zadovoljni, naj drugič izvolijo koga drugega."

 

 

Ne, teh stavkov uveljavljena načelna kontradikcija in uveljavljen načelni dvom ne sprejemata. Ne sprejemata po osnovni etični vrednostni sodbi, ki ni relativna, ampak je absolutna in se glasi: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav. Predvsem na sprejeti obliki argumentacije. Ta načelna kontradikcija (načelni dvom) je stalna, še enkrat, je upravičena v svoji stalnosti. Neprijetna situacija za nosilce javnih pooblastil, voditelje, odgovorne mora biti stalna. Za to, da jo prenašajo, da so stalno pod njenim pritiskom - so tudi dobro plačani. Če tega stalnega pritiska ni, je možnost korupcije večja!

 

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstaja stalen načelen dvom, stalna načelna kontradikcija, in da so sprejete določene oblike argumentacije, v kateri odgovorni morajo sodelovati! In zaradi zakonske, sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki, vsi nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, ker ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine.

 

Pred dvajsetimi leti, ko sem imel možnost in sem zgoraj zapisane  zahteve ponujal tudi v obliki predloga zakona, je nek novinar v komentarju tega mojega predloga zapisal: "Naj razume, kdor more, kar predlaga Burger" in me gladko primerjal z Butalci. Natanko tako: naj razume, kdor more, je še danes moj odgovor. Če kdo ne razume, ali se dela, da ne razume, je pač to stanje družbene zavesti. In dobro in potrebno se je angažirati prav v tej točki, da se ta zavest dvigne. Da pride do večjega zavedanja nuje po načelni kontradikciji, nuje po načelnem dvomu in po koristi za skupnost, če bi bile uveljavljene preproste metode, preproste aktivnosti, ki v resnici zmanjšujejo možnost korupcije v javni sferi. Ne glede na ciničen ali igriv novinarjev komentar. Ki se lahko tudi danes kaj hitro ponovi.

 

Dokler ni dovolj tega zavedanja, se bo vsak, ki je na oblasti, pa tudi tisti, ki se bori za oblast, spretno izogibal te obveze. Ker pač povečuje njegovo odgovornost, ne da bi to nosilo kakšne politične točke, ker - kot rečeno - med ljudmi ni te zavesti in zavedanja. Kdo si bo upal ugrizniti v kislo jabolko, ki se imenuje "uveljavitev načelne kontradikcije in načelnega dvoma" v institucionaliziranih, tj. sprejetih in zavezujočih oblikah argumentacije?

  

Kdaj to ne bo več kislo jabolko, ampak najbolj samo po sebi umevno početje odgovornih, nosilcev javnih pooblastil, tako kot je že marsikje v demokratičnih deželah?

 

In kaj imata Janšev citat izpred 17 let ter glavni fokus tega prispevka o sprejetju zavezujočih oblik argumentacije, res skupnega? Upanje, da se bo nekaj, za kar verjameš, da je bolj prav, enkrat res zgodilo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
7
04.06.2020 00:59
Ko je pred leti za ustavnega sodnika kandidiral Klemen Jaklič, sem ga brez pomislekov podprl. Iz treh razlogov: Ker pravo res ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O zmožnosti zaveze
0
02.06.2020 23:30
Samo moški, ki je v sebi pripoznal svojo ženskost, je na žensko sposoben gledati kot na subjekt in ne zgolj kot na objekt ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
15
02.06.2020 00:45
O Janezu Kocijančiču bo v prihodnjih dneh napisanega in povedanega, predvsem pa iz Wikipedie prepisanega toliko, da smo se na ... Več.
Piše: Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
25
31.05.2020 10:00
Podcenjevanje človeških zmožnosti je brezmejno. Ker tovrstno prozorno nakladanje že pri povprečno razgledanem in inteligentnem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Država od vseh stanj najbolj uživa v izrednem stanju
16
30.05.2020 23:19
Menim, da je glede na aktualni družbeni cunami več kot smiselno ponovno komentirati umetniško zvrst - bioumetnost. Ravno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
9
29.05.2020 23:54
Je politično prestopništvo izvoljenih predstavnikov ljudstva sprejemljivo? Po zakonu je dovoljeno, toda ali je tudi legitimno? ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
13
29.05.2020 02:40
Bolj kot jeremijade o pritiskih na neodvisno novinarstvo nas lahko skrbi kvaliteta tega silno neodvisnega novinarstva, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
5
25.05.2020 01:13
COVID-19 ni vplival le na nas posameznike in odnose med nami, ampak tudi na akterje v mednarodni skupnosti in odnose med njimi. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
6
24.05.2020 10:00
Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kraftwerk: Mi smo otroci Fritz Langa, Gordona Craiga, Karla Čapka, Josepha Beuysa in Wernherja von Brauna
0
23.05.2020 23:59
Združeno umetniško delo Kraftwerk praznuje letos pol stoletja od začetka svojega delovanja. Že to dejstvo je več kot dovolj, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
In memoriam Bert Pribac (1933-2020)
3
23.05.2020 20:00
Negoval je svoj istrski vinograd in oljčni gaj, se živahno vključeval v dogajanja v istrskem in širšem slovenskem prostoru. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
8
22.05.2020 21:00
Zapornikova dilema iz teorije igre nam govori, da smo v Sloveniji pravzaprav akterji v istem zaporu. Lahko se med seboj ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Delavske pravice se ne ščitijo s tem, da se uzakonja, kdaj naj kdo dela in kdaj počiva
13
22.05.2020 11:00
V medijih se vrstijo objave in pozivi k zaprtju trgovin ob nedeljah. Nekateri ta predlog obravnavajo z ekonomskega, drugi s ... Več.
Piše: Jasmina P. Petavs
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
7
20.05.2020 13:15
Vlada je v okviru tretjega paketa t.i. protikoronskih zakonov obravnavala tudi predlog o razdelitvi bonov za turistično ... Več.
Piše: Bine Kordež
O anemični četrti veji oblasti, aktivnih državljanih in civilni družbi
11
18.05.2020 22:30
Glas posameznika je le glas vpijočega v puščavi? Aja? Seveda, če se tako odločimo, če to sprejmemo. Lahko pa je tudi glas na ... Več.
Piše: Miha Burger
Bolna Slovenija (o bedakih med bedaki)
16
17.05.2020 11:00
VSlovenijije spet izbruhnila epidemija okužbe z najvišjo možno stopnjo nalezljivosti. Bolezen še ni dobro raziskana, ker so ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lado Kralj: Iz transnacionalnega New Yorka je pogledal v globino Moravč
0
17.05.2020 00:46
Lado Kralj spada s svojo performativno naravo med svetovne gledališke protagoniste, ki so uprizorili veliko spremembo. Uprli so ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dve neprijetni vprašanji za poražence in tri za zmagovalce zadnjega tridesetletja
18
16.05.2020 07:33
16. maja, torej danes, mineva trideset let od zaprisege prve slovenske demokratično izvoljene vlade. V tem obdobju smo izvedli ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poslednji vzpon (In memoriam Tone Škarja)
6
16.05.2020 07:00
Tone Škarja je bil človek pronicljivega uma, ki ni šparal jezika, ko je bilo treba neposredno povedati resnico ali svoje mnenje. ... Več.
Piše: Mire Steinbuch
Free Press: O svobodi tiska
23
13.05.2020 21:30
Zdi se samoumevno, da v primerno delujoči demokraciji obstaja svoboden tisk. Prav tako je samoumevno, da bi moralo obstajati ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.143
02/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 5.889
03/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 3.790
04/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.209
05/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.889
06/
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
Uredništvo
Ogledov: 2.174
07/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.767
08/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 2.036
09/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.662
10/
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 3.547