Komentar

O načelni kontradikciji in dvomu: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav.

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali je ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstajata stalen načelen dvom in načelna kontradikcija. Zaradi zakonske in sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki in nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, kajti ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine ...

22.12.2019 08:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   javnost   družba   odgovornost   načelna kontradikcija   Janez Janša   DARS   Civilna Iniciativa   Miha Burger

Če stalnega pritiska na nosilce javnih funkcij ni, je možnost korupcije večja!

V Sobotni prilogi časnika Delo 9. marca 2002 je v intervjuju Janez Janša med drugim dejal: "Kar zadeva nadzor pa bomo naredili korak naprej šele, ko tisti, ki so na oblasti, ne bodo sami sebi predlagali svojih članov v nadzorne svete. Pri najpomembnejših podjetjih kot je na primer DARS, vlada imenuje upravo, predstavlja skupščino, hkrati pa tudi preko Državnega zbora imenuje nadzorni organ v katerem so vsi predstavniki vladajoče koalicije. Tako da nadzorujejo sami sebe. Ni lepšega in bolj ugodnega okolja za razcvet korupcije."

 

To isto - in povrhu ravno na primeru državnega podjetja DARS - smo povedali kot Civilna Iniciativa že leta 1993 in podkrepljeno s celo vrsto javnih strokovnih razprav kot civilna družba zahtevali leta in leta, da se v delovanje največjih porabnikov javnega denarja vnese načelna kontradikcija, ki pomeni tudi načelen dvom: porabo mora nadzorovati vedno nasprotnik. Seveda naše zahteve niso bile upoštevane. Tudi zahteve po sprejetju kakšne institucionalizirane oblike argumentacije, kjer bi državljani sploh lahko izražali kakršenkoli dvom, kar je bil glavni cilj naše Civilne Iniciative, se v resnici v vseh teh letih niso prijele, kaj šele sprejele.

 

Uveljavitev načelne kontradikcije, načelnega dvoma ali pa sprejetje kakšne oblike argumentacije očitno škodi vsakemu oblastniku. Ali mu je vsaj bolj ali manj zoprna in odveč. To je dejstvo. Uveljavitev in sprejetje pomeni zakonsko jasna, sistemsko jasna umestitev načelne kontradikcije ali načelnega dvoma ali kakšne oblike argumentacije. In ima en sam cilj: Dosegati večjo odgovornost odgovornih! Ta pa ni relativna. Ker se tega pritiska odgovorni nikoli ne znebi, ker je absoluten v svoji stalnosti. Ta pritisk ne dovoljuje, da se ga zrelativizira in reče:

 

"Zdaj pa načelen dvom ni potreben."

 

"Sem dovolj odgovoril, naj mi dokažejo, da sem naredil karkoli narobe, ali pa naj bodo tiho!" 

 

"Saj sem bil demokratično izvoljen, če niso zadovoljni, naj drugič izvolijo koga drugega."

 

 

Ne, teh stavkov uveljavljena načelna kontradikcija in uveljavljen načelni dvom ne sprejemata. Ne sprejemata po osnovni etični vrednostni sodbi, ki ni relativna, ampak je absolutna in se glasi: Nosilci odgovornosti morajo stalno dokazovati, da delajo prav. Predvsem na sprejeti obliki argumentacije. Ta načelna kontradikcija (načelni dvom) je stalna, še enkrat, je upravičena v svoji stalnosti. Neprijetna situacija za nosilce javnih pooblastil, voditelje, odgovorne mora biti stalna. Za to, da jo prenašajo, da so stalno pod njenim pritiskom - so tudi dobro plačani. Če tega stalnega pritiska ni, je možnost korupcije večja!

 

Ne gre za to, ali korupcija v kakšnem primeru je ali ni, ali jo kdo dokaže, ali ne. Gre za absolutno vrednostno sodbo, da je večja verjetnost, da bo korupcije manj, če obstaja stalen načelen dvom, stalna načelna kontradikcija, in da so sprejete določene oblike argumentacije, v kateri odgovorni morajo sodelovati! In zaradi zakonske, sistemske uveljavitve tega dvoma in kontradikcije mora obstajati tudi jasna obveza odgovornih do odgovora. Zato se vsi oblastniki, vsi nosilci odgovornosti logično bojijo te uveljavitve, ker ko enkrat zaživi, ji težko uidejo s kakšnim spretnim relativiziranjem in prelaganjem odgovornosti na nekakšne objektivne okoliščine.

 

Pred dvajsetimi leti, ko sem imel možnost in sem zgoraj zapisane  zahteve ponujal tudi v obliki predloga zakona, je nek novinar v komentarju tega mojega predloga zapisal: "Naj razume, kdor more, kar predlaga Burger" in me gladko primerjal z Butalci. Natanko tako: naj razume, kdor more, je še danes moj odgovor. Če kdo ne razume, ali se dela, da ne razume, je pač to stanje družbene zavesti. In dobro in potrebno se je angažirati prav v tej točki, da se ta zavest dvigne. Da pride do večjega zavedanja nuje po načelni kontradikciji, nuje po načelnem dvomu in po koristi za skupnost, če bi bile uveljavljene preproste metode, preproste aktivnosti, ki v resnici zmanjšujejo možnost korupcije v javni sferi. Ne glede na ciničen ali igriv novinarjev komentar. Ki se lahko tudi danes kaj hitro ponovi.

 

Dokler ni dovolj tega zavedanja, se bo vsak, ki je na oblasti, pa tudi tisti, ki se bori za oblast, spretno izogibal te obveze. Ker pač povečuje njegovo odgovornost, ne da bi to nosilo kakšne politične točke, ker - kot rečeno - med ljudmi ni te zavesti in zavedanja. Kdo si bo upal ugrizniti v kislo jabolko, ki se imenuje "uveljavitev načelne kontradikcije in načelnega dvoma" v institucionaliziranih, tj. sprejetih in zavezujočih oblikah argumentacije?

  

Kdaj to ne bo več kislo jabolko, ampak najbolj samo po sebi umevno početje odgovornih, nosilcev javnih pooblastil, tako kot je že marsikje v demokratičnih deželah?

 

In kaj imata Janšev citat izpred 17 let ter glavni fokus tega prispevka o sprejetju zavezujočih oblik argumentacije, res skupnega? Upanje, da se bo nekaj, za kar verjameš, da je bolj prav, enkrat res zgodilo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
12
21.10.2020 20:00
Ko v skupnost udari huda kognitivna disonanca, sta možnosti samo dve. Kakšna razpade na plemena, ki se najprej zmerjajo, potem ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
26
20.10.2020 21:00
Nastopil je čas za imena odgovornih za blamažo Fursa, za uničena življenja, za uničene družine, za (ne)znane bolezni, za vse ... Več.
Piše: Ivan Simič
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
8
19.10.2020 22:45
Vsak dan smo bližje trenutku, ko ne bo imelo več nobenega smisla iskati razlogov in krivcev za to, da smo kot država in nacija ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
22
18.10.2020 20:28
Slovenija se sooča s silovitim drugim valom Covida. Lahko bi rekli, da je bila naša fašistoidna vlada očitkom navkljub premalo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
19
18.10.2020 11:00
Naš predsednik vlade javnost redko sploh ogovori. Popolno nasprotje komunikacije in odnosa do državljanov, kakršnega vodi na ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kvartet med epidemijo: Predstava, ki je ne bo nihče nikoli videl
2
17.10.2020 20:40
Pred menoj je knjiga, namenjena predstavi, ki je ne bo nihče nikoli videl. Knjiga je posebne vrste umetniško delo, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
18
14.10.2020 21:30
Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
8
13.10.2020 21:00
Po tridesetih letih in ne glede na volilni sistem bo potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
3
11.10.2020 22:40
Oblast se ni odločila le za ohranjanje stabilnosti velikih sistemov in kapitala, temveč je delovala na planu ohranitve ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
16
11.10.2020 21:00
Slovenija je končno dobila načelno koalicijo, ki lahko prepreči zdrs v iliberalno demokracijo. Koalicija ustavnega loka (KUL) bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Elektrike ni. Vse je samo - magnetizem.
4
10.10.2020 21:00
V petindvajsetih letih odkar je zaključil svoje izobraževanje naSchool of Audio EngineeringvAmsterdamu, se je izoblikoval v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Drugi val je udaril med nas, čaka nas dolga in težka zima!?
17
09.10.2020 00:00
Navdušeno navijanje za Rogliča in Pogačarja v drugi polovici septembra je krivuljo okužb z novim koronavirusom že pred desetimi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kratek esej o plačah: Je nagrajevanje v Sloveniji pošteno in pravično?
3
07.10.2020 21:59
Ena najbolj pogostih debat bo vedno o poštenem in pravičnem nagrajevanju in obdavčevanju dohodkov. Pri tem si seveda poštenost ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik iz karantene: Prvo neposredno bitko s koronavirusom smo dobili, a vojna bo še prekleto dolga.
4
06.10.2020 21:44
Dan po koncu karantene je oblačen, a za nas sije sonce. Stran od množic se sprehodimo po mestu in uživamo na svobodi. Čakamo na ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Bi Trumpova zmaga na novembrskih volitvah res prinesla konec sveta, kot ga poznamo?
7
04.10.2020 23:00
Komentar smo prejeli nekaj ur pred uradnim sporočilom iz Bele hiše, da je bil predsednik Donald Trump pozitiven na testu za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pismeni, polpismeni in nepismeni: Če ne bomo brali, nas bo pač pobralo
8
04.10.2020 11:00
Po bralni pismenosti odraslih se Slovenci spotikamo na dnu lestvice razvitih držav, ki so članice združenja OECD. Najbolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Modernistična svetloba Mileta Koruna: Večno vračanje k tistemu, česar še nikoli ni bilo
2
03.10.2020 21:55
Po petintridesetih letih imam namen komentirati umetniško gesto Mileta Koruna v predstavi Šest oseb išče avtorja . Poleg tega pa ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ali je obstoječi medgeneracijski sistem financiranja pokojnin vzdržen - in pravičen?
11
01.10.2020 22:00
Predlog dvigovanja upokojitvene starosti na 67 let ali še kako leto več doživlja veliko nasprotovanj. Razumljivo, da nekdo, ki ... Več.
Piše: Bine Kordež
Tovariši, priznajte si: Kordiševa Levica je res "shithole", usrana luknja slovenske parlamentarne demokracije!
11
30.09.2020 21:43
Spodobnost je vzel hudič. Podobno kot politični tednik Mladina v vlogi glavnega medijskega propagandista stranke Levica čedalje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
75 let OZN: Stara gospa s finančnimi problemi, ki je nihče več ne jemlje prav resno
5
28.09.2020 20:03
Tri četrt stoletja je vsekakor dovolj dolgo obdobje za oceno uspešnosti te največje svetovne organizacije, njenih dobrih plati ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 3.814
02/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.960
03/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.236
04/
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.261
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.989
06/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.141
07/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 2.051
08/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 1.517
09/
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.709
10/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.814