Komentar

Avstralija v ognju: Kaj nas bo prej ubilo, apokaliptični dim v Sydneyu, ali naša apatija?

Včeraj je imela avstralska zvezna država Novi Južni Wales enega najslabših dni v zgodovini. Dim je zatemnil mesto Sydney, vrednosti onesnaženosti zraka so bile kar enajstkrat presežene. V številkah: na navaden dan je prisotnost trdih delcev PM2,5 v kubičnem metru zraka med 30-50. Vse, kar je nad 200, velja za nevarno in alarm. Včeraj v Sydneyu ni bilo predela pod 1600 delcev v kubičnem metru zraka, na nekaterih mestih celo 2500. Čeprav se je za torek napovedovala katastrofa, ljudje niso bili pripravljeni, saj novic večinoma ne berejo, uradne oblasti pa so prav tako padle na celi črti. Rešil nas je šele večerni veter, ki je izboljšal stanje.

11.12.2019 21:00
Piše: Špela Adamič
Ključne besede:   Špela Adamič   Sydney   Avstralija   Novi južni Wales   požari

Foto: Getty Images

Avstralci delujejo, kot da so na novice o požarih že apatični, kar je resen problem, ko pride pravi alarm.

Čeprav so požari del Avstralije, je tokrat drugače. Podnebne spremembe? To nima smisla, saj je katastrofo povzročil človek, večina požarov je bila namreč podtaknjenih. Slovenci, ki živijo v domovini, so bili o stanju "down under" celo še bolj natančno obveščeeni kot tamkajšnji prebivalci. Avstralski Slovenci so svojce v Sloveniji še novembra mirili, da mediji napihujejo novice in da ni tako hudo. Takrat so namreč pisali o t.i. krogu ognja (ang. ring of fire) v Sydneyu, čeprav ogenj ni gorel istočasno in je bil tako ta krog le hipotetičen, prav tako so bili požari oddaljeni 150 kilometrov od mesta, kjer se vpliva ni čutilo. Toda čez nekaj tednov so se razmere začele slabšati: ogenj je prihajal vse bližje in z njim tudi dim, ki z vetrovi potuje še hitreje. Pa vendar se nihče izmed Avstralcev, s katerimi se srečujem, s tem ni obremenjeval. Spraševala sem jih, da bi jih razumela, kako dojemajo vse skupaj. Zakaj ne nosijo mask? Zakaj šole dovolijo, da se otroci igrajo zunaj? In nenazadnje, kdo je odgovoren za takšno stanje?

 

Razmere od blizu spremljam pet let in pol, a nikoli nismo občutili ne dima, ne ognja. Visokih temperatur smo vajeni, prav tako suše. Ko pa nas je začelo praskati po grlu in so nas pekle oči, čemur se je pridružil tudi dražeči kašelj, nas je zaskrbelo. Prijateljica, mama treh otrok, ki živi v Sydneyu že celo življenje, mi je dejala: "Mediji nas nenehno bombandirajo s paniko in novicami. Kako naj vem, kaj je res?" Ljudje so od vse umetno ustvarjene panike postali apatični. "Edino enkrat, pred petnajstimi leti, se spomnim, da nas je kar pretreslo. Bili smo v Blue Mountains (priljubljeno gorovje, oddaljeno dve uri vožnje iz Sydneya, op. avt.) in izbruhnili so požari. Čakali smo v koloni avtomobilov, vsi ljudje so bežali pred požari. Takrat, ko sem iz avta dejansko videla plamene ognja, me je šele stisnilo."

 

 

O posledicah se ne govori

 

Skušala sem razumeti, kaj se dogaja. Kaj če tak dim ne pojenja po tednu ali dveh? Napovedi niso bile optimistične, takšno stanje bi lahko trajalo tudi cel december in januar, nihče pa niti v debatah ne omeni, da ga skrbijo posledice za zdravje, čeprav je znano, da so posledice lahko smrtonosne: rak, kap, kronične bolezni pljuč in srca. Ob vsej tej katastrofi ni govora o tem, da bi ustavili tradicionalne novoletne ognjemete, ki bodo še dodatno onesnažili Sydney.

 

 

Pogled iz vesolja: dim je več kot opazen. (Foto: NASA)

 

 

Finančni svetovalec Scott Pape, Avstralec, ki je znan po drugem imenu Bosonogi Investitor (Barefoot investor) je v tem času skušal zaradi lastne izkušnje ljudi opozoriti. Njemu je pogorela hiša pred nekaj leti in v požaru je izgubil vse premoženje: "Nihče ne misli, da se bo zgodilo prav njemu." Ko je ogenj pred leti prišel do njegove hiše, je bil sam celo prepozen za evakuacijo. "Druga stvar, ki ti je nihče ne pove, je, da je pot nazaj k normalnemu življenju dolga. In tretja, vsi se premaknejo naprej, hitreje, kot si misliš ... In preživeli ostanejo ter si skušajo postaviti dele svojega življenja nazaj."

 

 

Piromani v času podnebnih sprememb

 

Podnebne spremembe so realnost, a zdi se, da je tu tudi politična apatija, ki še reže proračun prav v ta namen. Danes ni treba veliko, da se v teh temperaturah vžge: dovolj je odvreči cigareto ali steklo v sušnem rastju. A trenutne razmere so tudi odlično orožje v rokah aktivistov za podnebne spremembe, ki v stilu Grete Thunberg - v teh dneh jo je revija Time razglasila za osebnost leta, za najvplivnejšo žensko na svetu - pravijo, da se moramo vsi zbuditi. Ne danes, ampak včeraj. Ob tem ne smemo pozabiti, da se namesto resničnega reševanja katastrofe požari v Avstraliji zlorabljajo za nabiranje političnih točk Zelenih, namesto da bi vsi stopili skupaj in se zavzeli za takojšnjo rešitev problema. Kot je dejal indijski mislec Jiddu Krishnamurti: "Če vam gori hiša, ni časa. Hiša gori kot rezultat nasilja po celem svetu in v nas samih in vi pravite: 'Naj razmislim, katera ideologija je najboljša, da bi pogasil ogenj!' Ali se, kadar gori hiša, prepirate zaradi barve las človeka, ki je prinesel vodo?"

 

 

Gasilci delajo brezplačno

  

Slovenka iz Central Coasta blizu Sydneya mi je povedala, da gre voluntirat. Med gasilce? Zaščitit živali?, sem najprej pomislila. "Ne, Špela. Grem pripravljat hrano, sendviče za gasilce. Ker je vse na prostovoljni bazi. Si misliš, da vsi ti, ki tvegajo življenja, sploh niso plačani od države? Vse je na prostovoljni bazi. Vse. Kar dobijo od ljudi. Kot da bi šlo za brezdomce." Skoraj se mi je zataknilo. Se hecajo?

 

Predsednik vlade Scott Morrison je s svojo izjavo, da "prostovoljci želijo biti tu", med drugimi močno razburil Meg Mcgowan, ženo gasilca, ki je objavila blog z naslovom "Ne, Scott Morrison, moj mož se ne želi boriti s požari to poletje!" V njem je zapisala bridke izkušnje gasilcev, ki tvegajo dan in noč, da nas ohranjajajo varne. Ne zato, ker bi sami tako hoteli, ampak ker vedo, da če ne bodo oni gasili, ne bo nihče drug. Ob vsem tem so resno podhranjeni v smislu nujne gasilske opreme in lastne varnosti, kaj šele glede vsega ostalega. Megin mož, denimo, je upokojeni 60-letnik, astmatik in kljub tem pogojem se odzove na vsak klic pomoči skupnosti, v kateri živi.

 

 

Popolnoma nepripravljene šole

 

Čeprav mediji obveščajo o tem, koliko šol je zaradi neposredne požarne ogroženosti zaprtih, se življenje odvija, kot da ni nič v ostalih šolah, pa čeprav se dim vali čez celo okrožje. Otroke tako pustijo na onesnaženem zraku igrati se celo popoldne. Vprašala sem mlado vzgojiteljico Monique, ki je odgovorna za popoldansko varstvo otrok, kako se s tem soočajo: "Na najhujše dneve ne gremo ven. Sem povedala šoli, da naj nam dajo največjo zaprto halo za igro. Dim je grozen." Že dejstvo, da je edina, ki sprejema tak ukrep mlada vzgojiteljica, ki nima več kot 20 let, pri tem pa šola ne sprejme enega ukrepa zoper dim in zdravje, je zaskrbljujoče. Kot da vsi čakajo na ukaz višjega, ministrstva, in kot da v njihovih rokah ni skoraj nobene moči, da bi stvari vzeli v svoje roke.

 

 

Gasilci v Avstraliji svoje delo opravljajo pro bono, vlada jim ne da niti centa.

 

 

Če bi svojega sina peljala z masko v šolo, kjer je ne nosi nihče, bi ga to lahko takoj zaznamovalo. Prav tako, če bi bila edini starš, ki to počnem. In tako smo raje požrli dim na poti do šole, da ne bi izpadli kot paranoiki, in pripravili teren za bullije v šoli do svojih otrok. Čisto drugače bi bilo, če bi šola, ki sicer ima kot obvezno opremo otrok tudi klobuk, ki ščiti pred nevarnimi žarki sonca, odločila, da se je treba zaščititi pred dimom in nositi maske. Potem bi bili vsi enaki, vsi enakopravni, kot to izražajo že šolske uniforme, ki zmanjšujejo razlike med šolarji in ustvarjajo pripadnost k nečemu skupnemu.

 

 

Teorija zarote: Avstralijo si požigamo namerno

 

Teoretiki zarot pravijo, da širša slika požarov sovpada s predlogom hitrega vlaka v Novem južnem Walesu, ki ni bil uresničen, bi pa s požganimi področji lahko postal aktualen. Ker gorijo tudi nacionalni parki, kjer so sicer nezazidljive parcele, bi bil podtaknjen ogenj lahko odlična strategija za motivirane kupce. Če se področje spremeni v toast, kdo ima proti, če čez teče vlak, ali če parcele postanejo zazidljive. Dodatno, pravijo teorije zarote, je tu posredi vojna za hrano s Kitajsko. Kitajci so veliki odjemalci v Avstraliji pridelane hrane, in kaj je lepšega, če namesto odkupne cene hrane plačaš kar celo farmo, saj bodo kmetje končno prisiljeni v prodajo.

 

Megs, ki živi na podeželju Novega južnega Walesa, mi je povedala, da jim je pogorela cela plantaža česna, gorijo tudi 200 let stara drevesa. Dejala je, da so bili navajeni dimnih in nedimnih dnevov, a trenutno je celotna vremenska napoved le prah in veter. Na socialnem omrežju je delila posnetek, ki nas je šokiral, kako okolico preveva dim in razdeja močan veter. Megs ni osamljen primer. Kmete takšni požari silijo na rob preživetja in v prodajo zemljišč, saj življenje na takem področju enostavno ni več varno.

 

 

Nismo bili dovolj pripravljeni

 

Odgovornost je nekaj, česar se moramo ljudje naučiti, saj se z njo ne rodimo. To je tudi odgovornost za lastno zdravje, prepoznavanje kritičnih informacij in urgiranje. Ne pa prenašanje te odgovornosti na zdravnike, moč množice - če bodo drugi, bom tudi jaz.

 

Dan pred torkom sem našo dojenčico peljala k zdravniku zaradi silovitega kašljanja. Upala sem, da gre le za virozo. Zdravnica jo je temeljito pregledala, nato mene pogledala malce nezaupljivo in predpisala naraven sirup proti kašlju, saj naj bi bila malčica povsem zdrava. Dokler ni zakašljala pred njo. Takrat je zdravnica kar pogledala in ji takoj predpisala še Ventolin in dodatna zdravila za kašelj. Dejala je, da je vzrok dim.

 

Čeprav imamo doma čistilec zraka, smo se zbudili v jutro, kjer je bila prisotnost delcev 180 (v hiši, kar je alarmantno). Čistilec zraka smo si podajali iz sobe v sobo, ob tem pa mrzlično naročali še dodatne prek spleta. V trgovinah jih ni bilo več možno kupiti, saj so včeraj v pol ure razprodali vse čistilce zraka, prav tako danes ni bilo več mogoče kupiti najbolj popularnih mask z zaščito proti P2 delcem.

 

 

Dokler se ekonomija ne ustavi, se nič ne ustavi

 

Zunaj se je vil dim in prijateljica, ki je k nam pribežala z otrokom, saj doma niso imeli čistilca zraka (pa so imeli še hujše razmere), je rekla, da je bilo kot sodni dan. Nismo vedeli, kako dolgo bo dim in ali bomo zdržali v tem. Jezila sem se, zakaj nismo spakirali kovčke, ko je bil še čas in odšli. Ampak ni tako lahko zapustiti doma, razen če ni nujno. Življenje je namreč šlo naprej - šole so obratovale, kot da ni nič, prodajni centri so bili zadimljeni in vsi alarmi za požar so piskali, pa vendar smo ljudje kupovali. Dokler se ekonomija ne ustavi, se nič ne ustavi. Zdravnica, ki me je zjutraj poklicala in opozorila na nevarnost dima, je dejala: "Včeraj ste mi postavili kup vprašanj o dimu, a vam nisem vedela odgovoriti. Šele danes je prišlo uradno obvestilo in vam lahko vse povem. Danes je uradno alarm za dim. Stanje je alarmantno. Če morete, pojdite v prodajne centre, kjer bi lahko bil zrak boljši, zunaj nosite P2 maske, čeprav niso popolna zaščita, ker se ne prilegajo popolnoma obrazu in zrak uhaja. Veste, če morete, je najboljše, da vsaj za en teden odletite nekam, dokler se zadeve ne izboljšajo." Pa vendar, kako boš na sodni dan letel? Na te stvari je treba misliti prej, se pripraviti, sicer vam iz prve roke povem, da ko si omotičen od dima, imaš glavobol in si pod stresom, težko sprejemaš težke odločitve.

 

 

"Ne ustvarjajte panike" iz slovenskega fotelja

 

Slovencev nas ni veliko v Sydneyu in ko sem skušala predati sporočilo klica zdravnice v torek, ko je bilo najhuje, prek socialnega omrežja še drugim ogroženim, so se ljudje iz slovenskih foteljev oglašali, da strašimo in zganjamo paniko. Bojim se, da podobno, takšne radikalne ukrepe, ki so potrebni kot odgovor na ekstremne situacije, dojemajo tudi drugi apatični Avstralci, ki ne zmorejo več začutiti strahu, ki ne nosijo mask in se sprehajajo na prostem, ko je meja nevarnih delcev v zraku že  alarmantna. Ko smo na tak dan vozili z avtom v prodajni center, kjer smo zmotno mislili, da bo zrak boljši, sem na avtobusni postaji zagledala poslovneža, ki je zamišljeno zrl v svoj telefon, čeprav se je okrog njega valil potencialno smrtonosen dim.

 

Prizor mi je predstavil simbol do konca odtujenega človeka, ki je tako vprežen v kapitalizem, da ne dojame, da ga lahko prav vdihavanje tega zraka, stane življenje. V glavi mi odmeva pesem Adija Smolarja, ki v svoji resnici kar zaboli: "Naš svet se pa vrti, če si al' pa te ni, vedno eni zgoraj so in drugi pod zemljo. Naš svet se pa vrti …"

 

Špela Adamič, Sydney, Novi južni Wales.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
24
31.05.2020 10:00
Podcenjevanje človeških zmožnosti je brezmejno. Ker tovrstno prozorno nakladanje že pri povprečno razgledanem in inteligentnem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Država od vseh stanj najbolj uživa v izrednem stanju
16
30.05.2020 23:19
Menim, da je glede na aktualni družbeni cunami več kot smiselno ponovno komentirati umetniško zvrst - bioumetnost. Ravno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
9
29.05.2020 23:54
Je politično prestopništvo izvoljenih predstavnikov ljudstva sprejemljivo? Po zakonu je dovoljeno, toda ali je tudi legitimno? ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
12
29.05.2020 02:40
Bolj kot jeremijade o pritiskih na neodvisno novinarstvo nas lahko skrbi kvaliteta tega silno neodvisnega novinarstva, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
5
25.05.2020 01:13
COVID-19 ni vplival le na nas posameznike in odnose med nami, ampak tudi na akterje v mednarodni skupnosti in odnose med njimi. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
6
24.05.2020 10:00
Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kraftwerk: Mi smo otroci Fritz Langa, Gordona Craiga, Karla Čapka, Josepha Beuysa in Wernherja von Brauna
0
23.05.2020 23:59
Združeno umetniško delo Kraftwerk praznuje letos pol stoletja od začetka svojega delovanja. Že to dejstvo je več kot dovolj, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
In memoriam Bert Pribac (1933-2020)
3
23.05.2020 20:00
Negoval je svoj istrski vinograd in oljčni gaj, se živahno vključeval v dogajanja v istrskem in širšem slovenskem prostoru. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
8
22.05.2020 21:00
Zapornikova dilema iz teorije igre nam govori, da smo v Sloveniji pravzaprav akterji v istem zaporu. Lahko se med seboj ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Delavske pravice se ne ščitijo s tem, da se uzakonja, kdaj naj kdo dela in kdaj počiva
13
22.05.2020 11:00
V medijih se vrstijo objave in pozivi k zaprtju trgovin ob nedeljah. Nekateri ta predlog obravnavajo z ekonomskega, drugi s ... Več.
Piše: Jasmina P. Petavs
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
7
20.05.2020 13:15
Vlada je v okviru tretjega paketa t.i. protikoronskih zakonov obravnavala tudi predlog o razdelitvi bonov za turistično ... Več.
Piše: Bine Kordež
O anemični četrti veji oblasti, aktivnih državljanih in civilni družbi
11
18.05.2020 22:30
Glas posameznika je le glas vpijočega v puščavi? Aja? Seveda, če se tako odločimo, če to sprejmemo. Lahko pa je tudi glas na ... Več.
Piše: Miha Burger
Bolna Slovenija (o bedakih med bedaki)
16
17.05.2020 11:00
VSlovenijije spet izbruhnila epidemija okužbe z najvišjo možno stopnjo nalezljivosti. Bolezen še ni dobro raziskana, ker so ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lado Kralj: Iz transnacionalnega New Yorka je pogledal v globino Moravč
0
17.05.2020 00:46
Lado Kralj spada s svojo performativno naravo med svetovne gledališke protagoniste, ki so uprizorili veliko spremembo. Uprli so ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dve neprijetni vprašanji za poražence in tri za zmagovalce zadnjega tridesetletja
18
16.05.2020 07:33
16. maja, torej danes, mineva trideset let od zaprisege prve slovenske demokratično izvoljene vlade. V tem obdobju smo izvedli ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poslednji vzpon (In memoriam Tone Škarja)
6
16.05.2020 07:00
Tone Škarja je bil človek pronicljivega uma, ki ni šparal jezika, ko je bilo treba neposredno povedati resnico ali svoje mnenje. ... Več.
Piše: Mire Steinbuch
Free Press: O svobodi tiska
23
13.05.2020 21:30
Zdi se samoumevno, da v primerno delujoči demokraciji obstaja svoboden tisk. Prav tako je samoumevno, da bi moralo obstajati ... Več.
Piše: Keith Miles
Vojna z mediji: Basen o nas žabah, skuhanih v mlačni vodi ter grožnjah s smrtjo
17
12.05.2020 12:20
Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste ponarodele fraze, ki jih ... Več.
Piše: Janez Janša
O Mitingu resnice 2020 ali zakaj se mi zdi, da so nam najprej ugrabili državo, potem pa vam proteste
28
10.05.2020 22:45
Meni se zdi, da vas je naplahtala tista združba politike in medijev, ki ji niti malo ne gre za boj proti korupciji; le tla so ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Aleksandra Pivec, tisti obraz v slovenski politiki leta 2020, ki največ obeta
17
10.05.2020 11:00
Nova predsednica upokojenske stranke Aleksandra Pivec se je sprva zdela kot še en obraz, ki ga bodo politični sopotniki, ... Več.
Piše: Marko Novak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5.539
02/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 5.375
03/
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 3.354
04/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 2.021
05/
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
Uredništvo
Ogledov: 1.984
06/
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
Mark Stemberger
Ogledov: 1.931
07/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.421
08/
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
Božo Cerar
Ogledov: 1.458
09/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.227
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 12.141