Opazili smo

Recosi, socialno podjetje: Odsluženo računalniško opremo, ki bi sicer pristala na odpadu, obnovijo in ceneje prodajo naprej

Obnovili so že več kot 150.000 kosov računalniške in druge opreme, prihranili več kot 21 milijonov kilogramov ogljikovega dioksida (CO2) in pomagali več kot 120.000 gospodinjstvom. S temi dosežki se lahko pohvali socialno podjetje Recosi. Njegova direktorica Katja Zajko je razložila filozofijo, s katero so postali družbeno odgovorno podjetje z globalnim pedigrejem.

16.12.2019 15:00
Ključne besede:   Recosi   Katja Zajko   Irska

Kaj pravzaprav počne socialno podjetje Recosi? Od podjetij, bank, zavarovalnic odkupujejo odslužene prenosnike, monitorje, telefone in tablice, nato jih celovito obnovijo in dalje prodajajo vsem tistim, ki želijo prihraniti. "Naši kupci so družbeno odgovorni in želijo pomagati socialnemu podjetništvu", pravi direktorica podjetja Recosi Katja Zajko, s katero smo se pogovarjali o argumentih za nakup obnovljene opreme in o tem, ali podjetja opremo, ki je ne potrebujejo več, zavržejo v smeti ali prodajajo podjetjem, kot je Recosi. Zanimalo nas je tudi, kakšen je prihranek pri nakupu ter zakaj se je odločila za selitev na Irsko.

 

Na Irskem prebivate od leta 2014, vseeno pa ste veliko na poti med to otoško državo in Slovenijo. Zadolženi ste namreč za razvoj na slovenskem trgu.

Da, lahko rečem, da sem nekako razpeta med Slovenijo in Irsko. Slednja me je pred leti dobesedno navdušila, splet okoliščin pa je pripeljal do tega, da smo tam ustanovili podjetje Recosi, ki deluje kot socialna franšiza na področju računalniške opreme. Zaposlujemo invalide in težje zaposljive osebe. Model smo v letu 2017 prenesli tudi v Slovenijo. Prisotni smo tudi v ZDA in na italijanskem in hrvaškem trgu.

 

Na Irskem sodelujete z veliko multinacionalkami, z vsemi glavnimi proizvajalci opreme: Applom, Dellom, HP-jem, pa seveda še s številnimi drugimi korporacijami (banke, zavarovalnice ipd). Kaj pa v Sloveniji?

Kar se Irske tiče, naj dodam še to, da smo v preteklosti sodelovali tudi s tamkajšnjo nacionalno irsko policijo, od katere smo prevzeli kar 40.000 kosov njihove računalniške opreme. Tudi v Sloveniji že imamo širok "Recosi klub" podjetij, ki sodelujejo z nami. Pipistrel in Panvita sta med njimi. Ta podjetja so družbeno odgovorna, prav tako želijo pomagati socialnemu podjetništvu.

 

Ali čedalje več podjetij razmišlja v tej smeri, da namreč "odslužene" računalnike, telefone, monitorje in tablice ne zavržejo na odpad, ampak jih prodajo podjetjem, kot je vaše?

V tujini je to že stalna praksa podjetij, v Sloveniji še nismo na tej točki. Veliko jih namreč res še ne ve, kam bi dalo odslužene naprave in po navadi velikokrat končajo na odpadu. Dejstvo pa je, da te stvari ne sodijo na smetišča, saj se jih da ponovno uporabiti. Ko naprave prevzamemo, jih profesionalno obnovimo, fizično očistimo in po potrebi zamenjamo določene komponente.

 

Zakaj pa bi se podjetje, šola, določena organizacija ali posameznik odločil za nakup obnovljene naprave? Kateri so argumenti za?

Profesionalno obnovljeni računalniki, monitorji, telefoni in tablice lahko po kakovosti konkurirajo novim. Naši izdelki prihajajo izključno iz poslovne linije, kar pomeni, da vsebujejo kakovostnejše komponente in materiale kot potrošna linija. Življenjska doba naprav, ki jih obnovimo, je daljša, možnost za serijske napake pa dosti manjša. Serijske napake so najtežje prepoznavne, saj se pogosto pojavijo po mesecu uporabe, ker pa so obnovljeni računalniki to obdobje že prestali, so lahko kupci brez skrbi. Drugi argument je zagotovo velik prihranek. Prav tako je treba dodati, da z izbiro obnovljene računalniške opreme pokažemo skrb za okolje in spodbujamo zaposlitve težje zaposljivih oseb in invalidov.

 

V celotni franšizni mreži zaposlujete več kot 150 ljudi, v Sloveniji 6, prav tako imate v Slovenski Bistrici še na usposabljanjih 3 ali pa 4 osebe.

Slovenska franšiza ima sedež v Slovenski Bistrici, od koder ponujamo naše izdelke v Slovenijo, na Hrvaško in v Italijo. Podjetje tesno sodeluje z lokalno skupnostjo, občino Slovenska Bistrica in med drugim izvaja program učne delavnice v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje. V podjetju Recosi se usposabljajo tudi tuji in domači študentje na področju računalništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Ljubljanska Ekonomska fakulteta med najboljšimi, njeno vodstvo na zatožni klopi, rektor pa molči ...
3
26.11.2019 19:35
Magistrski poslovni program ljubljanske Ekonomske fakultete je ponovno uvrščen med najboljše na svetu, hkrati pa se vodstvo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
In memoriam Breda Kralj (1966-2019)
0
04.11.2019 09:33
Vse v Bredinem življenju je bilo prepletno z nežno ironijo: luna molči in smrt jo objema. V vse, v popolnoma vse, je vtkala ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Miodrag Kostić je dal Krisu na razpolago svoje zasebno letalo
5
01.11.2019 00:15
Čez nekaj dni, predvidoma v sredo, bo zgodba o Krisu dobila srečen konec, kajti 19-mesečni fantek bo odpotoval v Kalifornijo, ... Več.
Piše: Uredništvo
SD WAN: Tehnologija, ki znižuje stroške
0
29.10.2019 11:00
Software-Defined ali SD WAN tehnologija je novoprogramsko definirano omrežje v širokem omrežju WAN, ki omogoča zasebno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tanji Fajon v razmislek: O narodnoosvobodilnem boju in revoluciji
17
30.09.2019 14:00
Revoluciji se je potihem odpovedala in jo s tem tudi izdala ravno borčevska organizacija. Pol stoletja jo je namreč slavila s ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Učna leta mladega Tonina: Izganjalci tujih investitorjev
3
11.09.2019 09:28
Stranka Nova Slovenija z Matejem Toninom na čelu dobiva iz dneva v dan novo podobo. Spremembe so seveda vedno dobrodošle, kot ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Dušan Merc piše Zoranu Pozniču (tj. ministru za kulturo)
3
21.08.2019 00:47
V Bologni in Frankfurtu se bosta slovenska književnost in založništvo končno predstavita v svetovni areni. Velika priložnost. ... Več.
Piše: Uredništvo
Mirupafshim*, Telekom! Slovenija "zapira" še zadnjo večjo telekomunikacijsko naložbo v tujini
0
16.08.2019 19:00
Potihoma in diskretno se Telekom Slovenije umika še iz zadnjega tujega trga regije, v kateri je v minulih dveh desetletjih ... Več.
Piše: Uredništvo
Maksim Poletajev: Mercator prihaja v skupino Fortenova
3
24.07.2019 15:00
Največje slovensko podjetje je iz dneva v dan bližje dokončni konsolidaciji. Vsaj tako lahko sklepamo ob novici, da bo še letos ... Več.
Piše: Uredništvo
Frekvence 5G v Monaku, kdaj pa v Sloveniji?
1
11.07.2019 16:46
Ob novici, da bo Monako vsak trenutek dobil 5G omrežje, se velja spomniti na dvoje: da poslovanje evropskih in ameriških ... Več.
Piše: Uredništvo
Mercator se finančno konsolidira
1
03.07.2019 15:32
Po tem, ko sta skupina Mercator in podružnica ruske banke VTB konec maja podpisali pogodbeno dokumentacijo za refinanciranje ... Več.
Piše: Uredništvo
Trump: Ameriška podjetja lahko svobodno poslujejo s Huaweijem
0
01.07.2019 13:50
Kritiki mu tega ne zmorejo priznati, vendar je ameriški predsednik Donald Trump v enem tednu rešil več svetovnih problemov kot ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Njegova resnica
8
12.06.2019 11:08
Dr. Marko Pavliha je v svoji današnji kolumni na portalu Ius-Info z naslovom Moja resnica pojasnil svojo plat zgodbe o svoji ... Več.
Piše: Uredništvo
MGC Bistrica: Nepremičninska posrednica je jemala 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!
0
29.05.2019 09:01
Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problemoskrbovanih stanovanj in doma ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Gianni De Michelis (1940-2019)
2
14.05.2019 14:21
Gianni De Michelis je bil nekako nagnjen k dobremu in zabavnemu življenju, kar je ob obisku vLjubljanipokazal s tem, da se je še ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Društvo novinarjev o zadevi Makovec: Grožnje ne sodijo v demokratično družbo!
1
17.04.2019 09:47
Ob nedavni grožnji, ki jo je diplomat Marko Makovec naslovil na urednika portala+, potem ko smo razkrili, kako je prejemal ... Več.
Piše: Uredništvo
Dobra država poziva vlado, naj obsodi aretacijo dobrega žvižgača Juliana Assangea
1
12.04.2019 10:04
Po pričakovanjih se je zaradi včerajšnje aretacije ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu prva odzvala opozicija, ... Več.
Piše: Uredništvo
Mediji in njihovi standardi: Od Dragana Šolaka do hrvaškega prisluškovanja
4
10.04.2019 08:15
Slovensko medijsko sceno trenutno pretresata dva večja škandala. Prvi je domnevni poskus pritiska hrvaške vlade - domnevni zato, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Šarec za Insajder: "Šabedra sem želel postaviti za ministra že pred pol leta, pa takrat ni sprejel"
8
05.04.2019 09:33
Premier Marjan Šarec je v današnjem intervjuju za spletni portal Insajder.com odgovarjal na vprašanja, povezana z odstopi ... Več.
Piše: Uredništvo
Jamnik proti Kostiću: Totalna medijska vojna
1
20.03.2019 00:00
Pred vrati je dolgo pričakovani razplet okoli prodaje Abanke. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se izteče danes. Zadeva je hudo ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,562
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,923
03/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,980
04/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 2,237
05/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,674
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,728
07/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,390
08/
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,395
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,149
10/
Imenovanje Nade Drobne Popovič za članico uprave SDH utegne biti nezakonito!
Uredništvo
Ogledov: 9,035