Komentar

Ekologija, klimatske spremembe in politikantski populizem

Preden človeštvo sprejme obvezujoče ukrepe za umirjanje segrevanja Zemlje, je potrebno nedvoumno ugotoviti vzroke, ki vplivajo na segrevanje Zemlje - in če se izkaže, da so vzrok za segrevanje ozračja in za klimatske spremembe resnično toplogredni plini, potem je omejevanje fosilnih goriv pri pridobivanju energije edino smiselno in upravičena omejitev njihove uporabe. A če se ugotovi, da toplogredni plini iz fosilnih goriv niso vzrok za segrevanje ozračja, bo sicer prišlo do olajšanja, vendar človeštvo vseeno ne sme pozabiti, da je Zemlja omejena, da je skupni dom vsem ljudem in da je z njo potrebno ravnati previdno in skrbeti za to, da jo ohranimo tudi zanamcem.

15.12.2019 11:00
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   klima   Madrid   konferenca   ozračje   CO2   plini   topla greda   Zemlja

Ali si lahko predstavljamo, kakšna katastrofa nas čaka, ko se evropska politika spreminja v enobarvno zeleno?

V Madridu je med 3. in 13. decembro potekala svetovna konferenca, namenjena vremenskim spremembam (United Nations Framework Convention on Climate Change). Te očitno so. Zemlja se segreva, kar povzroča vremenske spremembe. Pred vsem kvarne. Porajajo se suše in poplave. Tali se led. Dviguje se morska gladina. Spreminja se klima. In ljudje so resnično zaskrbljeni. Žal pa o vzrokih, ki te spremembe povzročajo, ne vemo prav dosti. Kot površni kriminalisti smo sprejeli za dejstvo teorijo, ki pravi, da se povečujejo toplogredni plini v ozračju, kar povzroča toplo gredo, ta pa segrevanje ozračja. Sprejeli smo to teorijo, nismo pa poiskali dejanskega vzroka segrevanja ozračja. Toplogredne pline sprošča človeštvo, ki v dobršni meri pridobiva energijo s kurjenjem fosilnih goriv, predvsem premoga in nafte. Človeštvo doživlja zadnjem času neverjeten napredek zato, ker zna izkoriščati naravno energijo sebi v prid. Čim več energije neka družba porabi, tem bogatejša je. Bolje živi in višji standard ima.

 

Seveda pa s porabo energije iz fosilnih goriv sprožamo ogromne količine toplogrednih plinov, pred vsem CO2, ki naj bi bil povzročitelj tople grede, v katero se Zemlja počasi ovija in se zato segreva - kar vodi v katastrofo. Tukaj bi bilo potrebno resno postaviti vprašanje: ali res ustvarja novodobni človek toplo gredo? Ali so izpusti, ki se sproščajo ob kurjenju fosilnih goriv, res tisti, ki povzročajo toplo gredo?

 

Izgleda, da je vse tako jasno, da ni niti najmanjšega dvoma, da je človek kriv za ustvarjanje tople grede in posledično odgovoren za vse katastrofe, ki se v vse večjem obsegu porajajo na Zemlji. Le tu in tam se pojavi kak samotar, ki svari pred pretiravanjem. Vzrok za segrevanje zemeljskega ozračja namreč ni dovolj prepričljivo pojasnjen. V ozračju je toplogrednega plina CO2 namreč zanemarljivo malo, komaj okoli 0,5 %. Vemo, da  je ta plin zelo pomemben pri procesih, ki porajajo življenje, prav tako pa ga najdemo povsod v atmosferi in tudi v oceanih. Vemo, da odločilno vpliva na rast rastlin. Več ga je, bolj intenzivno rastline rastejo.

 

Nasprotno pa se zagovorniki učinka tople grede sklicujejo na to, da je prav CO2 tisti plin, ki jo povzroča, čeravno je jasno, da toplo gredo v glavnem ustvarja para v ozračju, ki jo je znatno, znatno več kot CO2. Kdo ima prav? Če imajo prav tisti, ki naraščanje segrevanje Zemlje pripisujejo še nepoznanim naravnim pojavom, potem je plašenje s toplogrednimi plini le velika prevara. Če pa je obratno, je človeštvo pred resno težavo, saj bo moralo v razmeroma kratkem času najti ustrezna nadomestila za energijo, ki jo dobiva s kurjenjem fosilnih goriv.

 

Seveda bi bilo potrebno najprej razčistiti, kaj pravzaprav povzroča segrevanje Zemlje. Namesto politikantskega  populizma, kar je bila uvodoma omenjena konferenca v Madridu, bi bilo bolje vložiti napor in dejansko razčistiti, kaj povzroča segrevanje. Prav neverjetno je, da ponavljamo napake prednikov, ki so v zgodovini marsikdaj ponoreli in množično počeli neumnosti, katerim se še danes čudimo. Ena takšnih norosti je bilo sežiganje "čarovnic" na grmadah, ker naj bi te ubožice povzročale točo ali zmrzal, ki je uničevala pridelke. Te strahotne norosti pripisujemo nevednosti takratnih ljudi. Vendar pa se lahko tudi danes čudimo, kako lahko ljudstvo brezglavo verjame v nekaj, kar ni dokazano. Še več, prava histerija nastaja, ko v to vključujemo šolsko mladež, ki jo vodi neka Greta. Ali je res človeštvo zajadralo v popolno norost? Kaj je Gretica? Ali je znanstvenica, ki je odkrila vzroke za segrevanje Zemlje? Ima toliko znanja, da lahko prepriča na tisoče znanstvenikov, klimatologov, geofizikov, astronomov, kemikov in drugih naravoslovnih strokovnjakov, da le ona ve, zakaj se Zemlja segreva?

 

Sicer nerad, pa vendar moram pomisliti, da je vse skupaj ena velika politikantska kuhinja, ki je poskrbela za množično histerijo, množično ponorela ljudstvo zato, da kuje svoje dobičke. Na eni strani so predvsem dobro plačani razlagalci kvarnosti tople grede, ki bo povzročila revolucijo v načinu življenja. Spet je kopica prevarantov, ki ponujajo najrazličnejše rešitve. In potem so tisti, ki se s politikantstvom vzpenjajo na vodilne politične položaje. Predvsem slednji so najbolj opazni, saj vidimo, da politična scena množično postaja zelena in da prav takšnim politikantom uspeva spreminjati tradicionalne politične barve v zeleno. Kako je mogoče, da se recimo rdeča lahko spremeni v zeleno?

 

V kolikor pa analiziramo takšen čudež, nam lahko postane jasno, zakaj takšna histerija? Lahko vidimo ozadje. Namreč velik problem, ki ga predstavljajo klimatske spremembe, ki so dejstvo, vendar zanje ni pojasnjen vzrok, ne rešujejo znanstveniki, ki so poklicani za to, temveč politiki in politikanti, ki jim je edini cilj, da si prigrabijo oblast na račun poneumljenih in zaskrbljenih množic. Preden človeštvo sprejme obvezujoče ukrepe za umirjanje segrevanja Zemlje, je potrebno nedvoumno ugotoviti vzroke, ki vplivajo na segrevanje Zemlje - in če se izkaže, da so vzrok za segrevanje ozračja in za klimatske spremembe resnično toplogredni plini, potem je omejevanje fosilnih goriv pri pridobivanju energije edino smiselno in upravičena omejitev njihove uporabe.

 

Če pa se izkaže, da toplogredni plini iz fosilnih goriv niso vzrok za segrevanje ozračja, bo sicer prišlo do olajšanja, vendar človeštvo vseeno ne sme pozabiti, da je Zemlja omejena, da je skupni dom vsem ljudem in da je z njo potrebno ravnati previdno in skrbeti za to, da jo ohranimo tudi zanamcem. Ne glede na to, kaj povzroča klimatske spremembe, je potrebno slednje vzeti za dejstvo in usmeriti vse sile v to, da se kvarni vplivi čim bolj zmanjšajo. Sušna območja bo potrebno namakati in uporabljati tehnologije, ki bodo omogočale rast rastlinam tudi v zahtevnejših pogojih. Mnogo več pozornosti bo potrebno posvetiti gozdovom kot klimatskim zaščitnikom narave. Potrebno se bo posvetiti možnim potapljanjem obalnih velemest. Najmanj kar je, se je potrebno na široko izogniti takšnemu reševanju, kot to počno Italijani v Benetkah.

 

Mnogo je še področij, na katere vplivajo klimatske spremembe in na katerih je potrebno poiskati rešitve. Zato bi bilo mnogo koristneje sklicati mednarodno konferenco, na kateri bi strokovnjaki predlagali blaženje kvarnih posledic segrevanja ozračja brez nepotrebnega populizma in politikantstva, kar je bila v bistvu klimatska konferenca v Madridu. Ali si lahko predstavljamo, kakšna katastrofa nas čaka, ko se evropska politika spreminja v enobarvno zeleno?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
0
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
15
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
4
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
13
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
11
23.01.2020 23:00
Reševanje sem zmeraj razumel kot plemenito dejanje, ko nekdo, ki je hraber in sposoben, rešuje tistega, ki želi biti rešen. Tako ... Več.
Piše: Ivan Simič
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
16
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
19
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,568
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,930
03/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,985
04/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 2,242
05/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,678
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,733
07/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,394
08/
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,406
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,153
10/
Imenovanje Nade Drobne Popovič za članico uprave SDH utegne biti nezakonito!
Uredništvo
Ogledov: 9,035