Komentar

Ekologija, klimatske spremembe in politikantski populizem

Preden človeštvo sprejme obvezujoče ukrepe za umirjanje segrevanja Zemlje, je potrebno nedvoumno ugotoviti vzroke, ki vplivajo na segrevanje Zemlje - in če se izkaže, da so vzrok za segrevanje ozračja in za klimatske spremembe resnično toplogredni plini, potem je omejevanje fosilnih goriv pri pridobivanju energije edino smiselno in upravičena omejitev njihove uporabe. A če se ugotovi, da toplogredni plini iz fosilnih goriv niso vzrok za segrevanje ozračja, bo sicer prišlo do olajšanja, vendar človeštvo vseeno ne sme pozabiti, da je Zemlja omejena, da je skupni dom vsem ljudem in da je z njo potrebno ravnati previdno in skrbeti za to, da jo ohranimo tudi zanamcem.

15.12.2019 11:00
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   klima   Madrid   konferenca   ozračje   CO2   plini   topla greda   Zemlja

Ali si lahko predstavljamo, kakšna katastrofa nas čaka, ko se evropska politika spreminja v enobarvno zeleno?

V Madridu je med 3. in 13. decembro potekala svetovna konferenca, namenjena vremenskim spremembam (United Nations Framework Convention on Climate Change). Te očitno so. Zemlja se segreva, kar povzroča vremenske spremembe. Pred vsem kvarne. Porajajo se suše in poplave. Tali se led. Dviguje se morska gladina. Spreminja se klima. In ljudje so resnično zaskrbljeni. Žal pa o vzrokih, ki te spremembe povzročajo, ne vemo prav dosti. Kot površni kriminalisti smo sprejeli za dejstvo teorijo, ki pravi, da se povečujejo toplogredni plini v ozračju, kar povzroča toplo gredo, ta pa segrevanje ozračja. Sprejeli smo to teorijo, nismo pa poiskali dejanskega vzroka segrevanja ozračja. Toplogredne pline sprošča človeštvo, ki v dobršni meri pridobiva energijo s kurjenjem fosilnih goriv, predvsem premoga in nafte. Človeštvo doživlja zadnjem času neverjeten napredek zato, ker zna izkoriščati naravno energijo sebi v prid. Čim več energije neka družba porabi, tem bogatejša je. Bolje živi in višji standard ima.

 

Seveda pa s porabo energije iz fosilnih goriv sprožamo ogromne količine toplogrednih plinov, pred vsem CO2, ki naj bi bil povzročitelj tople grede, v katero se Zemlja počasi ovija in se zato segreva - kar vodi v katastrofo. Tukaj bi bilo potrebno resno postaviti vprašanje: ali res ustvarja novodobni človek toplo gredo? Ali so izpusti, ki se sproščajo ob kurjenju fosilnih goriv, res tisti, ki povzročajo toplo gredo?

 

Izgleda, da je vse tako jasno, da ni niti najmanjšega dvoma, da je človek kriv za ustvarjanje tople grede in posledično odgovoren za vse katastrofe, ki se v vse večjem obsegu porajajo na Zemlji. Le tu in tam se pojavi kak samotar, ki svari pred pretiravanjem. Vzrok za segrevanje zemeljskega ozračja namreč ni dovolj prepričljivo pojasnjen. V ozračju je toplogrednega plina CO2 namreč zanemarljivo malo, komaj okoli 0,5 %. Vemo, da  je ta plin zelo pomemben pri procesih, ki porajajo življenje, prav tako pa ga najdemo povsod v atmosferi in tudi v oceanih. Vemo, da odločilno vpliva na rast rastlin. Več ga je, bolj intenzivno rastline rastejo.

 

Nasprotno pa se zagovorniki učinka tople grede sklicujejo na to, da je prav CO2 tisti plin, ki jo povzroča, čeravno je jasno, da toplo gredo v glavnem ustvarja para v ozračju, ki jo je znatno, znatno več kot CO2. Kdo ima prav? Če imajo prav tisti, ki naraščanje segrevanje Zemlje pripisujejo še nepoznanim naravnim pojavom, potem je plašenje s toplogrednimi plini le velika prevara. Če pa je obratno, je človeštvo pred resno težavo, saj bo moralo v razmeroma kratkem času najti ustrezna nadomestila za energijo, ki jo dobiva s kurjenjem fosilnih goriv.

 

Seveda bi bilo potrebno najprej razčistiti, kaj pravzaprav povzroča segrevanje Zemlje. Namesto politikantskega  populizma, kar je bila uvodoma omenjena konferenca v Madridu, bi bilo bolje vložiti napor in dejansko razčistiti, kaj povzroča segrevanje. Prav neverjetno je, da ponavljamo napake prednikov, ki so v zgodovini marsikdaj ponoreli in množično počeli neumnosti, katerim se še danes čudimo. Ena takšnih norosti je bilo sežiganje "čarovnic" na grmadah, ker naj bi te ubožice povzročale točo ali zmrzal, ki je uničevala pridelke. Te strahotne norosti pripisujemo nevednosti takratnih ljudi. Vendar pa se lahko tudi danes čudimo, kako lahko ljudstvo brezglavo verjame v nekaj, kar ni dokazano. Še več, prava histerija nastaja, ko v to vključujemo šolsko mladež, ki jo vodi neka Greta. Ali je res človeštvo zajadralo v popolno norost? Kaj je Gretica? Ali je znanstvenica, ki je odkrila vzroke za segrevanje Zemlje? Ima toliko znanja, da lahko prepriča na tisoče znanstvenikov, klimatologov, geofizikov, astronomov, kemikov in drugih naravoslovnih strokovnjakov, da le ona ve, zakaj se Zemlja segreva?

 

Sicer nerad, pa vendar moram pomisliti, da je vse skupaj ena velika politikantska kuhinja, ki je poskrbela za množično histerijo, množično ponorela ljudstvo zato, da kuje svoje dobičke. Na eni strani so predvsem dobro plačani razlagalci kvarnosti tople grede, ki bo povzročila revolucijo v načinu življenja. Spet je kopica prevarantov, ki ponujajo najrazličnejše rešitve. In potem so tisti, ki se s politikantstvom vzpenjajo na vodilne politične položaje. Predvsem slednji so najbolj opazni, saj vidimo, da politična scena množično postaja zelena in da prav takšnim politikantom uspeva spreminjati tradicionalne politične barve v zeleno. Kako je mogoče, da se recimo rdeča lahko spremeni v zeleno?

 

V kolikor pa analiziramo takšen čudež, nam lahko postane jasno, zakaj takšna histerija? Lahko vidimo ozadje. Namreč velik problem, ki ga predstavljajo klimatske spremembe, ki so dejstvo, vendar zanje ni pojasnjen vzrok, ne rešujejo znanstveniki, ki so poklicani za to, temveč politiki in politikanti, ki jim je edini cilj, da si prigrabijo oblast na račun poneumljenih in zaskrbljenih množic. Preden človeštvo sprejme obvezujoče ukrepe za umirjanje segrevanja Zemlje, je potrebno nedvoumno ugotoviti vzroke, ki vplivajo na segrevanje Zemlje - in če se izkaže, da so vzrok za segrevanje ozračja in za klimatske spremembe resnično toplogredni plini, potem je omejevanje fosilnih goriv pri pridobivanju energije edino smiselno in upravičena omejitev njihove uporabe.

 

Če pa se izkaže, da toplogredni plini iz fosilnih goriv niso vzrok za segrevanje ozračja, bo sicer prišlo do olajšanja, vendar človeštvo vseeno ne sme pozabiti, da je Zemlja omejena, da je skupni dom vsem ljudem in da je z njo potrebno ravnati previdno in skrbeti za to, da jo ohranimo tudi zanamcem. Ne glede na to, kaj povzroča klimatske spremembe, je potrebno slednje vzeti za dejstvo in usmeriti vse sile v to, da se kvarni vplivi čim bolj zmanjšajo. Sušna območja bo potrebno namakati in uporabljati tehnologije, ki bodo omogočale rast rastlinam tudi v zahtevnejših pogojih. Mnogo več pozornosti bo potrebno posvetiti gozdovom kot klimatskim zaščitnikom narave. Potrebno se bo posvetiti možnim potapljanjem obalnih velemest. Najmanj kar je, se je potrebno na široko izogniti takšnemu reševanju, kot to počno Italijani v Benetkah.

 

Mnogo je še področij, na katere vplivajo klimatske spremembe in na katerih je potrebno poiskati rešitve. Zato bi bilo mnogo koristneje sklicati mednarodno konferenco, na kateri bi strokovnjaki predlagali blaženje kvarnih posledic segrevanja ozračja brez nepotrebnega populizma in politikantstva, kar je bila v bistvu klimatska konferenca v Madridu. Ali si lahko predstavljamo, kakšna katastrofa nas čaka, ko se evropska politika spreminja v enobarvno zeleno?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
23
31.05.2020 10:00
Podcenjevanje človeških zmožnosti je brezmejno. Ker tovrstno prozorno nakladanje že pri povprečno razgledanem in inteligentnem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Država od vseh stanj najbolj uživa v izrednem stanju
16
30.05.2020 23:19
Menim, da je glede na aktualni družbeni cunami več kot smiselno ponovno komentirati umetniško zvrst - bioumetnost. Ravno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
9
29.05.2020 23:54
Je politično prestopništvo izvoljenih predstavnikov ljudstva sprejemljivo? Po zakonu je dovoljeno, toda ali je tudi legitimno? ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
12
29.05.2020 02:40
Bolj kot jeremijade o pritiskih na neodvisno novinarstvo nas lahko skrbi kvaliteta tega silno neodvisnega novinarstva, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
5
25.05.2020 01:13
COVID-19 ni vplival le na nas posameznike in odnose med nami, ampak tudi na akterje v mednarodni skupnosti in odnose med njimi. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
6
24.05.2020 10:00
Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kraftwerk: Mi smo otroci Fritz Langa, Gordona Craiga, Karla Čapka, Josepha Beuysa in Wernherja von Brauna
0
23.05.2020 23:59
Združeno umetniško delo Kraftwerk praznuje letos pol stoletja od začetka svojega delovanja. Že to dejstvo je več kot dovolj, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
In memoriam Bert Pribac (1933-2020)
3
23.05.2020 20:00
Negoval je svoj istrski vinograd in oljčni gaj, se živahno vključeval v dogajanja v istrskem in širšem slovenskem prostoru. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
8
22.05.2020 21:00
Zapornikova dilema iz teorije igre nam govori, da smo v Sloveniji pravzaprav akterji v istem zaporu. Lahko se med seboj ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Delavske pravice se ne ščitijo s tem, da se uzakonja, kdaj naj kdo dela in kdaj počiva
13
22.05.2020 11:00
V medijih se vrstijo objave in pozivi k zaprtju trgovin ob nedeljah. Nekateri ta predlog obravnavajo z ekonomskega, drugi s ... Več.
Piše: Jasmina P. Petavs
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
7
20.05.2020 13:15
Vlada je v okviru tretjega paketa t.i. protikoronskih zakonov obravnavala tudi predlog o razdelitvi bonov za turistično ... Več.
Piše: Bine Kordež
O anemični četrti veji oblasti, aktivnih državljanih in civilni družbi
11
18.05.2020 22:30
Glas posameznika je le glas vpijočega v puščavi? Aja? Seveda, če se tako odločimo, če to sprejmemo. Lahko pa je tudi glas na ... Več.
Piše: Miha Burger
Bolna Slovenija (o bedakih med bedaki)
16
17.05.2020 11:00
VSlovenijije spet izbruhnila epidemija okužbe z najvišjo možno stopnjo nalezljivosti. Bolezen še ni dobro raziskana, ker so ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lado Kralj: Iz transnacionalnega New Yorka je pogledal v globino Moravč
0
17.05.2020 00:46
Lado Kralj spada s svojo performativno naravo med svetovne gledališke protagoniste, ki so uprizorili veliko spremembo. Uprli so ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dve neprijetni vprašanji za poražence in tri za zmagovalce zadnjega tridesetletja
18
16.05.2020 07:33
16. maja, torej danes, mineva trideset let od zaprisege prve slovenske demokratično izvoljene vlade. V tem obdobju smo izvedli ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poslednji vzpon (In memoriam Tone Škarja)
6
16.05.2020 07:00
Tone Škarja je bil človek pronicljivega uma, ki ni šparal jezika, ko je bilo treba neposredno povedati resnico ali svoje mnenje. ... Več.
Piše: Mire Steinbuch
Free Press: O svobodi tiska
23
13.05.2020 21:30
Zdi se samoumevno, da v primerno delujoči demokraciji obstaja svoboden tisk. Prav tako je samoumevno, da bi moralo obstajati ... Več.
Piše: Keith Miles
Vojna z mediji: Basen o nas žabah, skuhanih v mlačni vodi ter grožnjah s smrtjo
17
12.05.2020 12:20
Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste ponarodele fraze, ki jih ... Več.
Piše: Janez Janša
O Mitingu resnice 2020 ali zakaj se mi zdi, da so nam najprej ugrabili državo, potem pa vam proteste
28
10.05.2020 22:45
Meni se zdi, da vas je naplahtala tista združba politike in medijev, ki ji niti malo ne gre za boj proti korupciji; le tla so ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Aleksandra Pivec, tisti obraz v slovenski politiki leta 2020, ki največ obeta
17
10.05.2020 11:00
Nova predsednica upokojenske stranke Aleksandra Pivec se je sprva zdela kot še en obraz, ki ga bodo politični sopotniki, ... Več.
Piše: Marko Novak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5.357
02/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 5.192
03/
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 3.310
04/
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
Uredništvo
Ogledov: 1.922
05/
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
Mark Stemberger
Ogledov: 1.905
06/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.324
07/
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
Božo Cerar
Ogledov: 1.446
08/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 927
09/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.056
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 12.048