Komentar

Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu

Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). Sam sem prepričan, da je tako kot industrijska revolucija in kot delavski razred angleški izum. Na angleškem otoku večno bivajo tragične teme vsemogočih ritmov. Ta otok je za umetnost neverjeten. Naslednja revolucija ne bo več proletarska, temveč prekarska.

11.01.2020 23:50
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Retrogardizem   Test Dept   Angus Farquhar   Graham Cunnington   Paul Jamrozy   Jonathan Toby Burdon   Paul Hines   Kronomix   Landlord

Foto: Estelle Vincent

Na Angleškem se je začel proces popolnega nadzora nad celotnim spektrom živega. Začenja se mrhovinarstvo hitlerjancev, podobnim Oswaldu Mosleyu. Pripravljajo se ostre čeljusti. Dva plamena prezira do Poljakov že gorita.

Za današnji komentar bi moral izumiti poseben jezik, da bi lahko kolikor toliko smiselno in celovito opisal svoje življenje v umetnosti, ki sem ga doživljal v retrogardističnem desetletju prejšnjega stoletja. Čas bo pokazal in čas je pokazal! Retrogardizem. Umetnostno-zgodovinska definicija: to je posebna smer znotraj postmodernistične stilne formacije, ki se je izoblikovala na evropskem Balkanu v začetku osemdesetih let XX. stoletja. Pojem izhaja iz ideološkega preigravanja retromodernističnega paradoksa. To, kar se je manifestiralo v umetnosti takratnega ideološkega Vzhoda, vsekakor ni bilo v skladu z razmerami na estetičnem Zahodu. Generalna ideja retrogardizma je izhajala iz ozaveščanja eklekticizma in kritične raziskave njegove lokalne dinamike. Kot metodo smo uvedli potencirani eklekticizem, kot neposredno ironičnost do provincializma. Šele s kasnejšo postgravitacijsko umetnostjo devtdesetih let sem z Dunjo Zupančič in kasneje, v novem tisočletju z Miho Turšičem vstopil v polje originalnosti.

 

V svojem finalističnem obdobju življenja vidim, da je bil retrogardizem nuja glede na primitivnost, ki je bila vsajena in še vedno je v večinsko skupnost, do umetnosti. Dobila je, kar je iskala! Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu!

 

Lokalne anomalije, ki so redko v skladu s svetovnim duhom umetnosti, me še vedno silijo misliti teoretske atrakte. V njih prepoznavam logiko normativnih časovnih sekvenc. V resnici so te tiste, ki v mnogočem določajo eklektične umetniške forme. Toda komentar ne bo šel v to smer, z njim imam popolnoma drugačne namene, danes bi rad z vami vstopil v umetnost glasbene skupine Test Department, ki je delovala v vzporednem svetu, na ideološkem Zahodu. Bila je več kot industrijski umetniški dogodek. Bila je v takratnem času, čas današnji. Tudi zaradi glasbene umetnine Disturbance.

 

Neue Slowenische Kunst (NSK) je za razliko od Test Departmenta (Test Dept) radikaliziral in širil pomen besede umetnost ter retro revolucioniral resničnost. Sami ste priče, da se v teh treh, štirih letih, od kar komentiram umetnost na portalu+, skoraj nikoli nisem dotaknil umetniškega gibanja NSK. Tako bo tudi ostalo do nadaljnega! Biološko dejstvo je, da življenje ne prenese reverzibilnosti. Umetnost jo dopušča, v določenih trenutkih je celo zaželena. Življenje lahko omogoči zaceljenje travmatičnega, radikalna umetnost pa celjenja ne pozna, želi si le inovativnosti. Radikalen umetnik si želi vsak dan, vse življenje samo izumljati.

 

Tako je tudi leta 2020! Mladenke in mladeniči so že izoblikovali svoja prva radikalna umetniška in politična stališča proti tistim iz leta 2000. Čas njihove negacije, njihove antipozicije se je že začel: čas nam bo to pokazal!

 

Začnimo s komentarjem!

 

Test Dept je zame najprej Angus Farquhar, toda on je le del totalnega državnega stroja (Total State Machine) testnega oddelka. Poleg njega v umetniškem stroju delujejo Graham Cunnington, Paul Jamrozy, Jonathan Toby Burdon in Paul Hines. Lani so po več kot dvajsetih letih ponovno proizvedli, vsaj po mojem mnenju, neskončno pomembno glasbeno umetnino z naslovom - Disturbance. Šele v izteku leta sem jo prvič slišal. Povejmo takoj: to je najprej politična izjava, takoj zatem pa veliko umetninško delo. Test Department je po dveh desetletjih mirovanja zatulil v gluho Evropo. Zatulil je z umetnino Motnja (Disturbance).

 

Od tu naprej se zahvaljujem Alexeju Monroju in Daliborju Jovanoviču, ki sta mi omogočila, da sploh lahko formatiram današnji komentar. Test Dept je v najnovejši izjavi poleg industrijskih ritmov uveljavil še normativne elektro sekvence. Pred novim letom sem jih poslušal na poti proti zagrebškemu letališču iz avtomobilskih viskofrekvenčnih zvočnikov. Pred menoj se je zvrstilo osem glasbenih rafalov, osem kronomixov (te besede Fran ne zazna) prežetih s tehnoidnim vzorčenjem. Naj takoj povem, da ne bom vseh našteval, še manj pa po vrsten redu.

 

 

Kronomix Fevdalec (Landlord)

 

Robustne lobanje. Zobje sekači, s predmeljaki na čelu. V avditoriju slišim škripanje množic z zobmi, ki se istovetijo z analogno ritmičnostjo in digitalnim semplanjem scenske falange. Iz vrha piramide testirajo našo potrpežljivost. Ta je že zdavnaj izpuhtela. Medijska zvočnost nas podreja, nas nadzira. Odnos se ostri na življenje in smrt. Postindustrijski zvok nas sili na ples z nadzorniki. Seveda na življenje in smrt. Nas je več in se generiramo, zato smo nesmrtni, oni pa so na dolgi rok obsojeni na smrt.

 

 

Kronomix

 

Umetnostno-zgodovinska definicija: je glasbeni format, ki ga dvakrat ponovi isti avtor. Iz prvotnega materiala z upoštevanjem novega tehološkega jezika oblikuje novo stanje. In zdaj pozor! Avtor v novo zvočnost vplete idejo. Potencira avtentično izjavo. To je na novo razumljena zvočnost za katero avtor meni, da ima smisel, vrednost in pomen, da znova zazveni med nami.

 

Še enkrat pozor! Kronomix ni remix. Tako lahko v Fevdalcu industrijsko glasbo s pomočjo elektro pristopa doživimo kot postindustrijsko izjavo, pravzaprav je kronomix genialno stopnjevana izjava! To je bistveno, to ni več, kot je bila včasih revolucionarna pozicija etičnih mladeničev, ki spodbujajo rudarje, da vztrajajo v stavki, temveč taktika in priprava na revolucijo. Je gorivo za boj proti kodexu nasilja vladajočih, proti družbeno vsiljenemu sistemu načel, ki so jih uveljavili vladajoči prek predstavniškega modela urejanja sveta. Je gorivo za boj proti robustnim nacistom, rasistom in seksistom.

 

Digresija in istočano večna polemika: ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). Sam sem prepričan, da je tako kot industrijska revolucija in kot delavski razred angleški izum. Na angleškem otoku večno bivajo tragične teme vsemogočih ritmov. Ta otok je za umetnost neverjeten. Istočasno pa: koliko tisočev ponižanih Poljakov se bo moralo preseliti nazaj v vzhodni blok sveta?! Testiranje se je začelo! Včasih so bili zaposleni v Test Departmentu mladi, močni, politični fantje, ki niso mogli pristati na nesprejemljiv obraz, ki ga je kazal liberalizem, danes pa so to modri možje, ki ne pristajajo na primitivno binarnost brexita. Zavedajo se pomena socialnega in pokojninskega zavarovanja. Naslednja revolucija ne bo več proletarska, temveč prekarska.

 

Na Angleškem se je začel proces popolnega nadzora nad celotnim spektrom živega. Začenja se mrhovinarstvo hitlerjancev, podobnim Oswaldu Mosleyu. Pripravljajo se ostre čeljusti. Dva plamena prezira do Poljakov že gorita. Začenja se testiranje. Test Dept je po dvajsetih letih zatulili po megafonih. Niso šli na turnejo pobirat desetine, niso šli tulit o simptomu, temveč o sindromu / GBH84! To ni kovanje morastega distopičnega misticizma. Temveč zavračanje postindustrijskega gladkega sveta, ki ga obdaja prodorna avra kapitalističnega, neokolonialnega terorja. Razgrajujejo ga s pomočjo kronomixov sprejemljive kapitalistične dvoumnosti. Ni več čas za dvoumnost, kaj šele enoumnost. Je čas za glasno umetnost. Oni so propaganda za demokratičnost, za vladanje ljudstva, ki ga prizivajo z vročimi tolkalskimi učniki na instrumentih, ki so jih sami proizvedli. Najpomembnejši instrument človeštva je, ne pozabite, arhiv. Ni kronomixov brez arhivov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
0
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
15
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
4
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
13
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
11
23.01.2020 23:00
Reševanje sem zmeraj razumel kot plemenito dejanje, ko nekdo, ki je hraber in sposoben, rešuje tistega, ki želi biti rešen. Tako ... Več.
Piše: Ivan Simič
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
16
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
19
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,564
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,925
03/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,980
04/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 2,237
05/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,674
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,728
07/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,390
08/
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,399
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,149
10/
Imenovanje Nade Drobne Popovič za članico uprave SDH utegne biti nezakonito!
Uredništvo
Ogledov: 9,035