Komentar

Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu

Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). Sam sem prepričan, da je tako kot industrijska revolucija in kot delavski razred angleški izum. Na angleškem otoku večno bivajo tragične teme vsemogočih ritmov. Ta otok je za umetnost neverjeten. Naslednja revolucija ne bo več proletarska, temveč prekarska.

11.01.2020 23:50
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Retrogardizem   Test Dept   Angus Farquhar   Graham Cunnington   Paul Jamrozy   Jonathan Toby Burdon   Paul Hines   Kronomix   Landlord

Foto: Estelle Vincent

Na Angleškem se je začel proces popolnega nadzora nad celotnim spektrom živega. Začenja se mrhovinarstvo hitlerjancev, podobnim Oswaldu Mosleyu. Pripravljajo se ostre čeljusti. Dva plamena prezira do Poljakov že gorita.

Za današnji komentar bi moral izumiti poseben jezik, da bi lahko kolikor toliko smiselno in celovito opisal svoje življenje v umetnosti, ki sem ga doživljal v retrogardističnem desetletju prejšnjega stoletja. Čas bo pokazal in čas je pokazal! Retrogardizem. Umetnostno-zgodovinska definicija: to je posebna smer znotraj postmodernistične stilne formacije, ki se je izoblikovala na evropskem Balkanu v začetku osemdesetih let XX. stoletja. Pojem izhaja iz ideološkega preigravanja retromodernističnega paradoksa. To, kar se je manifestiralo v umetnosti takratnega ideološkega Vzhoda, vsekakor ni bilo v skladu z razmerami na estetičnem Zahodu. Generalna ideja retrogardizma je izhajala iz ozaveščanja eklekticizma in kritične raziskave njegove lokalne dinamike. Kot metodo smo uvedli potencirani eklekticizem, kot neposredno ironičnost do provincializma. Šele s kasnejšo postgravitacijsko umetnostjo devtdesetih let sem z Dunjo Zupančič in kasneje, v novem tisočletju z Miho Turšičem vstopil v polje originalnosti.

 

V svojem finalističnem obdobju življenja vidim, da je bil retrogardizem nuja glede na primitivnost, ki je bila vsajena in še vedno je v večinsko skupnost, do umetnosti. Dobila je, kar je iskala! Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu!

 

Lokalne anomalije, ki so redko v skladu s svetovnim duhom umetnosti, me še vedno silijo misliti teoretske atrakte. V njih prepoznavam logiko normativnih časovnih sekvenc. V resnici so te tiste, ki v mnogočem določajo eklektične umetniške forme. Toda komentar ne bo šel v to smer, z njim imam popolnoma drugačne namene, danes bi rad z vami vstopil v umetnost glasbene skupine Test Department, ki je delovala v vzporednem svetu, na ideološkem Zahodu. Bila je več kot industrijski umetniški dogodek. Bila je v takratnem času, čas današnji. Tudi zaradi glasbene umetnine Disturbance.

 

Neue Slowenische Kunst (NSK) je za razliko od Test Departmenta (Test Dept) radikaliziral in širil pomen besede umetnost ter retro revolucioniral resničnost. Sami ste priče, da se v teh treh, štirih letih, od kar komentiram umetnost na portalu+, skoraj nikoli nisem dotaknil umetniškega gibanja NSK. Tako bo tudi ostalo do nadaljnega! Biološko dejstvo je, da življenje ne prenese reverzibilnosti. Umetnost jo dopušča, v določenih trenutkih je celo zaželena. Življenje lahko omogoči zaceljenje travmatičnega, radikalna umetnost pa celjenja ne pozna, želi si le inovativnosti. Radikalen umetnik si želi vsak dan, vse življenje samo izumljati.

 

Tako je tudi leta 2020! Mladenke in mladeniči so že izoblikovali svoja prva radikalna umetniška in politična stališča proti tistim iz leta 2000. Čas njihove negacije, njihove antipozicije se je že začel: čas nam bo to pokazal!

 

Začnimo s komentarjem!

 

Test Dept je zame najprej Angus Farquhar, toda on je le del totalnega državnega stroja (Total State Machine) testnega oddelka. Poleg njega v umetniškem stroju delujejo Graham Cunnington, Paul Jamrozy, Jonathan Toby Burdon in Paul Hines. Lani so po več kot dvajsetih letih ponovno proizvedli, vsaj po mojem mnenju, neskončno pomembno glasbeno umetnino z naslovom - Disturbance. Šele v izteku leta sem jo prvič slišal. Povejmo takoj: to je najprej politična izjava, takoj zatem pa veliko umetninško delo. Test Department je po dveh desetletjih mirovanja zatulil v gluho Evropo. Zatulil je z umetnino Motnja (Disturbance).

 

Od tu naprej se zahvaljujem Alexeju Monroju in Daliborju Jovanoviču, ki sta mi omogočila, da sploh lahko formatiram današnji komentar. Test Dept je v najnovejši izjavi poleg industrijskih ritmov uveljavil še normativne elektro sekvence. Pred novim letom sem jih poslušal na poti proti zagrebškemu letališču iz avtomobilskih viskofrekvenčnih zvočnikov. Pred menoj se je zvrstilo osem glasbenih rafalov, osem kronomixov (te besede Fran ne zazna) prežetih s tehnoidnim vzorčenjem. Naj takoj povem, da ne bom vseh našteval, še manj pa po vrsten redu.

 

 

Kronomix Fevdalec (Landlord)

 

Robustne lobanje. Zobje sekači, s predmeljaki na čelu. V avditoriju slišim škripanje množic z zobmi, ki se istovetijo z analogno ritmičnostjo in digitalnim semplanjem scenske falange. Iz vrha piramide testirajo našo potrpežljivost. Ta je že zdavnaj izpuhtela. Medijska zvočnost nas podreja, nas nadzira. Odnos se ostri na življenje in smrt. Postindustrijski zvok nas sili na ples z nadzorniki. Seveda na življenje in smrt. Nas je več in se generiramo, zato smo nesmrtni, oni pa so na dolgi rok obsojeni na smrt.

 

 

Kronomix

 

Umetnostno-zgodovinska definicija: je glasbeni format, ki ga dvakrat ponovi isti avtor. Iz prvotnega materiala z upoštevanjem novega tehološkega jezika oblikuje novo stanje. In zdaj pozor! Avtor v novo zvočnost vplete idejo. Potencira avtentično izjavo. To je na novo razumljena zvočnost za katero avtor meni, da ima smisel, vrednost in pomen, da znova zazveni med nami.

 

Še enkrat pozor! Kronomix ni remix. Tako lahko v Fevdalcu industrijsko glasbo s pomočjo elektro pristopa doživimo kot postindustrijsko izjavo, pravzaprav je kronomix genialno stopnjevana izjava! To je bistveno, to ni več, kot je bila včasih revolucionarna pozicija etičnih mladeničev, ki spodbujajo rudarje, da vztrajajo v stavki, temveč taktika in priprava na revolucijo. Je gorivo za boj proti kodexu nasilja vladajočih, proti družbeno vsiljenemu sistemu načel, ki so jih uveljavili vladajoči prek predstavniškega modela urejanja sveta. Je gorivo za boj proti robustnim nacistom, rasistom in seksistom.

 

Digresija in istočano večna polemika: ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). Sam sem prepričan, da je tako kot industrijska revolucija in kot delavski razred angleški izum. Na angleškem otoku večno bivajo tragične teme vsemogočih ritmov. Ta otok je za umetnost neverjeten. Istočasno pa: koliko tisočev ponižanih Poljakov se bo moralo preseliti nazaj v vzhodni blok sveta?! Testiranje se je začelo! Včasih so bili zaposleni v Test Departmentu mladi, močni, politični fantje, ki niso mogli pristati na nesprejemljiv obraz, ki ga je kazal liberalizem, danes pa so to modri možje, ki ne pristajajo na primitivno binarnost brexita. Zavedajo se pomena socialnega in pokojninskega zavarovanja. Naslednja revolucija ne bo več proletarska, temveč prekarska.

 

Na Angleškem se je začel proces popolnega nadzora nad celotnim spektrom živega. Začenja se mrhovinarstvo hitlerjancev, podobnim Oswaldu Mosleyu. Pripravljajo se ostre čeljusti. Dva plamena prezira do Poljakov že gorita. Začenja se testiranje. Test Dept je po dvajsetih letih zatulili po megafonih. Niso šli na turnejo pobirat desetine, niso šli tulit o simptomu, temveč o sindromu / GBH84! To ni kovanje morastega distopičnega misticizma. Temveč zavračanje postindustrijskega gladkega sveta, ki ga obdaja prodorna avra kapitalističnega, neokolonialnega terorja. Razgrajujejo ga s pomočjo kronomixov sprejemljive kapitalistične dvoumnosti. Ni več čas za dvoumnost, kaj šele enoumnost. Je čas za glasno umetnost. Oni so propaganda za demokratičnost, za vladanje ljudstva, ki ga prizivajo z vročimi tolkalskimi učniki na instrumentih, ki so jih sami proizvedli. Najpomembnejši instrument človeštva je, ne pozabite, arhiv. Ni kronomixov brez arhivov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
13. julij, pomemben mejnik v slovensko-italijanskih odnosih
2
03.07.2020 06:17
V prihodnjih dneh, 13. julija, ob stoletnici njegovega požiga, naj bi Italija naposled vrnila slovenski manjšini Narodni dom v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
11
01.07.2020 22:50
Politično etiketiranje z namenom diskvalifikacije je (bilo) zelo razširjeno v diktaturah in totalitarnih režimih. Za totalitarna ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Nihalo kvalitete: Šele človek, ki eksistenčno ni odvisen od države, je lahko res svoboden
7
29.06.2020 22:59
Nihalo kvalitete poimenujem vzgon večnega iskanja, poskusov in raziskav k lepše, boljše, pravičnejše; to, kar počne na tisoče ... Več.
Piše: Miha Burger
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
23
29.06.2020 00:00
V svetu, ki ga živimo, bi moral vsakdo imeti svoj otok, na katerega bi se umaknil, ko se ne bi dalo več zdržati z ljudmi, družbo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
34
28.06.2020 12:00
Dežela normalnih ljudi ne potrebuje kulture, potrebuje samo vojsko, sovražnika, tradicionalno družinsko formo, domovinske napeve ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več
18
27.06.2020 23:00
Antifašistična Primorska! Pri Marku Breclju je svet etičnih zahtev do skrajnosti izostren. Njegov duh je izven vseh kategorij ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nov državni praznik: Dileme o tem, kateri datum je najprimernejši za dan športa
0
27.06.2020 15:09
Planica je res slovenski nacionalni praznik. Tako ga dojemajo državljani, tako ga dojemajo mediji, ki oglašajo Planico kot ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan
25
25.06.2020 23:59
Čeprav državi grozi še ena epidemija koronavirusa, nas to lahko manj skrbi kot izjemno polarizirana politika, zaradi katere so ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Priročnik za petkove proteste: Kakšna so politična stališča "braniteljev slovenske demokracije"?
16
21.06.2020 23:27
Slovenci smo športni narod. Iz petkovih kolesarskih Tour de Parlement smo prešli na met v daljavo (zaenkrat papirnatih letal), ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Stoletje sramotnega požiga: Fašizem ni ideološka oznaka za politično gibanje, fašizem je zlo samo po sebi
9
20.06.2020 22:15
Ljudje so navkljub vsemu le živalska vrsta. Umetnost je tista, ki omogoča človečnost, posledično pa tudi kultura. Ene brez druge ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Trump najverjetneje umika četrtino vojakov iz Nemčije, Rusi in Kitajci se veselijo
10
18.06.2020 23:15
Gre sicer za še eno v nizu enostranskih potez Trumpove politične doktrine America First! (Na prvem mestu Amerika!). Neuradne ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj se Luka Lisjak Gabrijelčič moti oziroma zakaj bo kljub protestom lahko zmeraj tako kot zmeraj
10
18.06.2020 04:30
Prvi korak do bistvenih sprememb v političnem ustroju naše družbe je spoznanje, da dvokrožni večinski volilni sistem ... Več.
Piše: Zoran Božič
Negativna selekcija je v dveh desetletjih potlačila razsodnost posameznika, ubila rahločutnost
4
17.06.2020 00:50
To je zgodba o tem, kako je slovenski zdravstveni sistem pozabil na bolnika in uresničevanje njegovih pravic. Pri tem pa ta isti ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Slovenski kulturniki, nesreča za družbo
12
15.06.2020 23:30
Na nobenem področju življenja se ne zbira toliko duševnih pohabljencev in razkrojevalcev človečnosti, zabitežev in estetskih ... Več.
Piše: Anej Sam
Mali test antijanšizma: O herojih, ki jedo kanibale, da bi nas odrešili ljudožerstva
23
14.06.2020 22:00
V Sloveniji politične empatije skorajda ni. Ni več političnih nasprotnikov, ostali so samo še sovražniki, ki jih je treba za ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Reševanje življenj, časti in lastnih riti
11
14.06.2020 11:00
Epidemija koronavirusa je poudarila že dolgo znano porazno stanje v domovih za ostarele, pa tudi razsulo zdravstvenega sistema, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primož in Katarina: Država nam z nasiljem dopoveduje, da bi lahko bila še surovejša
12
13.06.2020 21:00
Človekova sposobnost je, da proizvaja vrednote. Primoža Bezjaka država ne more prisliti, da se odreče kritičnosti in da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tretje pismo iz samoizolacije: Ena politika te nastavi, druga odstavi, nobena si pa ne želi sposobnih ljudi!
5
12.06.2020 22:59
Tretje Pečanovo pismo iz karantene, ko so se ukrepi oblasti začeli rahljati, je resnično dolgo, saj je to verjetno tudi njegovo ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Tretjerazredna politična pornografija ali zakaj Tanja Fajon ni rešitev za slovensko levico
16
12.06.2020 00:00
Po nenadnem odhodu Dejana Židana z vrha socialistov je postalo jasno, da se na levici mrzlično pripravljajo na nove volitve, ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruski spomeniki v tujini, nova oblika Putinovega vmešavanja v notranje zadeve drugih držav
7
09.06.2020 22:17
Ruske službe skrbno bdijo nad dogajanjem v zvezi z ruskimi spomeniki izza meja največje države na svetu. Pred kratkim je Rusija ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
Uredništvo
Ogledov: 4.365
02/
Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.934
03/
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
Miha Burger
Ogledov: 2.576
04/
Državna proslava v času koronavirusa: Nisem normalna, nisem niti človek in ne spoštujem drugačnega mnenja
Simona Rebolj
Ogledov: 2.237
05/
Pisma iz emigracije: Vsak bi moral imeti svoj otok, na katerega bi lahko pobegnil
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.547
06/
Pismo o janšizmu: Slovenske družbe si niso mogli podrediti niti fašisti niti komunisti, kako naj bi si jo zdaj "janšisti"?!
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.404
07/
Priročnik za petkove proteste: Kakšna so politična stališča "braniteljev slovenske demokracije"?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.917
08/
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
Andrej Capobianco
Ogledov: 787
09/
Marko Brecelj: Obstajamo, nenadoma pa ne obstajamo več
Dragan Živadinov
Ogledov: 1.120
10/
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
Tjaša Šuštar
Ogledov: 922