Razkrivamo

"Akviziterji" obiskujejo Petrolove delničarje in od njih odkupujejo delnice s kar 45 % provizijo

V dneh, ko je javna in medijska pozornost usmerjena v politiko, se v gospodarsko-finančnem zakulisju odvija majhna, vendar pomenljiva aktivnost, ki spominja na zloglasne akviziterje iz začetka devetdesetih let, ki so od starih ženic in neukih upokojencev smešno poceni odkupovali lastninske certifikate, češ da tako ali tako niso nič vredni. Tokrat se zgodba ponavlja, žrtve pa so tudi Petrolovi individualni (fizični) delničarji, ki jim akviziterji na domu ponujajo denar za njihove delnice, pri tem pa zaračunajo astronomsko provizijo.

20.02.2020 21:55
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   VZMD   Kristijan Verbič   Petrol   delnice   ATVP   oderuška pogodba   KD Group   Ljubljanska borza

Foto: Petrol

Špekulacije okoli morebitnega prevzema Petrola še vedno nočejo potihniti. Novice o "akviziterskih aktivnostih" jih bržkone ne bodo ravno umirile.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki ga vodi pred kratkim pravnomočno oproščeni Kristijan Verbič (kar 13 let je trajalo, da je uspel dokazati svojo nedolžnost v zadevi Velana, kjer je bil obtožen in obsojen zaradi domnevne zlorabe insajderskih informacij, kar je bil sicer tudi edini takšen primer v Sloveniji doslej), je opozorilo na čuden pojav, ki si vsekakor zasluži medijsko pozornost. Dogaja se namreč, da delničarje nekaterih velikih podjetih - denimo Petrola - na domovih obiskujejo nekakšni akviziterji in jim v podpis ponujajo dokumente za prenos delnic. Kot pravijo v združenju VZMD, nikakor ne gre za njihove predstavnike, pač pa za doslej neznane "storilce", ki prenos delnic ponujajo na skrajno vsljiv, manipulativen način in pod kriminalnimi pogoji.

 

Petrolova delnica je bila sicer včeraj vredna natanko 387 evrov in velja za eno bolj "stabilnih", zato je po svoje logično, da se je znašla na udaru akviziterjev. Problem, ki ga v zvezi z njimi izpostavljajo v VZMD, je dvojne narave:

 

(1) gre za invaziven, moralno sporen pristop, ko imetnikom vrednostnih papirjev dobesedno na vratih njihovih domov akviziterji ponujajo v podpis dokumentacijo, s katero bi nanje prenesli svoje delnice, obenem pa

 

(2) gre za sklenitev posla pod ekstremno slabimi, morebiti celo nezakonitimi pogoji.

 

 

Nekaj podobnega se je dogajalo pred četrt stoletja, ko so imetnike lastninskih certifikatov na takšen način "obdelovali" akviziterji na domovih in jih pregovarjali, naj jim "ugodno" prodajo svoje certifikate, češ da tako ali tako kmalu ne bodo nič več vredni. Nekaj kasneje zelo znanih Slovencev je na takšen način s temi spornimi posli tedaj mastno zaslužilo in se uvrstilo med novopečene "pidovske" milijonarje.

 

 

Petrol ima dobro petino individualnih fizičnih lastnikov, med katerimi so bili tudi žrtve "akviziterjev"

 

 

To, kar se dogaja v teh dneh, precej spominja na tiste čase. Zavajanje lastnikov delnic, ki si ga privoščijo akviziterji, se kaže zlasti v naravnost oderuških pogojih, na kar so v VZMD že opozorili posamezne izdajatelje vrednostnih papirjev kot tudi pristojno Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Podobna obvestila o obiskih akviziterjev so v VZMD sicer prejemali že lani, pri čemer pa žrtve dokumentacije niso uspele obdržali, saj jo je akviziter vedno odnesel s seboj (včasih tudi s podpisano pogodbo!), zato dejansko nihče ni uspel identificirati teh akviziterjev in tudi materialnih dokazov ni bilo.

 

Letos pa si je več delničarjev zapisalo podatke s pogodbe, ki jim je bila ponujena v podpis. Iz dokumentacije izhaja, da je bil akviziter gospodarski subjekt z izjemno izvirnim imenom: Poslovno svetovanje, Marko Novak, s.p.. Po javno dostopnih podatkih bi šlo lahko celo za dva samostojna podjetnika, ki imata isto ime, prvi ima sedež na Jami 1 v Mavčičah (kraj med Kranjem in Medvodami), drugi Marko Novak pa ima sedež na Barjanski cesti 66, Ljubljana.

 

Tisto, kar iz kopije takšne oderuške pogodbe še posebej bode v oči, je neverjetno visoko "nadomestilo" oziroma provizija, do česar je upravičen akviziter: in sicer kar 45 % (!!) dosežene prodajne cene za naročnikove delnice! Delničarji, ki so očitno prepoznali spornost posla in se obrnili na VZMD, so imeli v lasti najbolj likvidne delnice na Ljubljanski borzi, zlasti družb Petrol in KD Group.

 

Glede na številne špekulacije okoli morebitnega prevzema Petrola, ki jih (za)menjava uprave konec lanskega leta ni pomirila, lahko sklepamo, da se nemir zaradi akviziterjev, ki obiskujejo Petrolove fizične lastnike na domovih, ne bo pomiril. Glede na zadnje podatke o lastniški strukturi Petrola je takšnih lastnikov (domačin in tujih fizičnih oseb) konec koncev kar 22 odstotkov, kar pomeni, da gre za drugo največjo lastniško skupino ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
21
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
2
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Merili smo "nepristranskost" nacionalkinega TV Dnevnika: Vladne stranke imajo nekajkrat manj minutaže od opozicije!
18
17.07.2020 22:00
V javnosti potekajo burne razprave o novem zakonu o RTV. Zategnitev proračunskega pasu, ki ga načrtuje vlada, bržkone ne bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 5. del: Kako je Damjan Oražem poskrbel za streho v Kočevski Reki in na hiši svoje območne šefinje Katje Konečnik
4
16.07.2020 22:30
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Univerza v Ljubljani se 100 let po svoji prvi doktorici znanosti Ani Mayer Kansky utaplja v absurdni obvezni rabi ženskega spola za vse spole
10
15.07.2020 21:30
Ob stoletnici podelitve prvega ženskega doktorata je na ljubljanski državni univerzi najaktualnejše vprašanje spoljenja v ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije
6
15.07.2020 00:30
Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše ... Več.
Piše: Uredništvo
Križi in težave ministra za zdravje: Tomaž Gantar ne bi bil več minister, ta resor je zanj prenaporen!
13
13.07.2020 23:02
Ob zadnjih trenjih v upokojenski stranki, ko se je zdelo, da položaj nove predsednice Aleksandre Pivec le ni tako trden, na dan ... Več.
Piše: Uredništvo
Dolga pot domov: Stoletje začetka pomiritve med Slovenci in Italijani
9
12.07.2020 22:30
Po natanko stoletju, ki je minilo od barbarskega požiga, se tržaški Narodni dom končno vrača Slovencem v Italiji. Morda je ta, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.438
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.345
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.176
04/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.637
05/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.850
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.521
07/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.170
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.287
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.382
10/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 10.489