Komentar

Koronavirus in teorija črnega laboda

Se bo po koncu pandemije kaj spremenilo? Bomo spoznali vrednost lokalnih trgovin in industrije, čeprav bo morda nekoliko dražja? Bomo spoznali, da nadzor na državnih mejah lahko omilimo, vendar ne ukinemo? Se bomo vrnili k starodavni navadi, da damo nekaj na stran za hude čase? Bomo prepustili Bruslju, da o vsem odloča, čeprav je tudi v nujnih zadevah počasnejši od polža?

07.04.2020 21:30
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   teorija črnega laboda   Taleb   zaloge   nepričakovan dogodek   Bruselj   koronavirus   R. K. Merton

Moja babica je imela shrambo in krompir v kleti, sezonsko zelenjavo in domačo kuhinjo. Ni pričakovala vsega ob vsakem času, zato je vedno imela rezerve. Se nismo na splošno naučili iz bančne krize, da potrebujemo dobre rezerve, ravno tako kot vojska?

Mnogi pišejo o nepredvidenih posledicah. Če obstaja zakon o nepredvidenih posledicah, v njem piše, da "vsakemu ukrepu sledi ena nepričakovana posledica, ki je pogosto negativna". Najboljšo analizo pojava nepričakovanih posledic je leta 1936 naredil ameriški sociolog R. K. Merton, ki je naštel pet vzrokov:

 

* Nevednost, ki vodi do nepopolne analize.

* Napake v analizi.

* Prevladovanje kratkoročnih interesov.

* Osnovne vrednote, ki ustavijo določene ukrepe.

* Strah pred nečem, tako da odsotnost težave ni predvidena.

 

Dobro znan primer takega pojava v 19. stoletju je avstralski uvoz zajcev za hrano in lov. Nepredvidena posledica je bila, da so se razmnožili tako hitro, da so postali nadloga in nevarnost za prostoživeče živali in kmetije, zato so z virusom myxoma hoteli zmanjšati njihovo število. V zvezi z zakonom o nepričakovanih posledicah obstajajo dogodki, ki jih imenujejo črni labod (Black Swan). To so dogodki, za katere se zdi, da so popolnoma nepričakovani. Nassim Taleb v svoji pionirski knjigi razloži, zakaj se tak dogodek imenuje črni labod:

 

"Pred odkritjem Avstralije so bili ljudje v starem svetu prepričani, da so vsi labodi beli; to je bilo neomajno prepričanje, ki so ga, kot se je zdelo, neizpodbitno potrjevali empirični dokazi. Ko so opazili prvega črnega laboda, je bilo to morda zanimivo presenečenje za nekaj ornitologov (in drugih, izjemno zaskrbljenih zaradi obarvanosti ptic), toda v tem ni bistvo zgodbe. Ponazarja omejenost našega učenja iz opazovanj ali izkušenj in krhkost našega znanja. Samo eno opazovanje lahko ovrže splošno trditev, ki izvira iz tisočletij potrjenih opažanj milijonov belih labodov."

 

 

Dogodek oziroma teorija črnega laboda je potemtakem opisan kot popolno presenečenje, morda "nepričakovana posledica" nečesa z velikim vplivom in ki, gledano nazaj, ne bil smel biti nepričakovan. Koronavirus ustreza temu opisu. Zdi se mi, da je naloga poslovnega sistema, imenovanega "v ravno pravem času", način proizvodnje, katerega namen je povečati učinkovitost ter zmanjšati stroške s preskrbo vseh sestavnih delov nekega procesa s kar najmanjšo časovno razliko pri dobavi, kajti s tem se prepreči naložbe v povečanje zalog in materialov. Ima pa nehotene posledice, s katerimi se moramo spopasti zdaj, na začetku pandemije. Glavna je ta, da ima industrija malo ali nič zalog. Dobava "v ravno pravem času" nima samo finančnega učinka, temveč tudi metodologijo ter geografske in socialne vplive.

 

Eden od metodoloških ali industrijskih efektov je proizvodnja delov pri zunanjih kooperantih, pogosto v državah z nizkimi stroški, in spreminjanje velikih proizvodnih obratov v montažne. Zaradi tega vidimo, da si proizvodnja prizadeva za čimprejšnjo izdelavo prezračevalnikov na domačih tleh. Sestavni deli zanje morda prihajajo iz držav z nezaželenimi človekovimi pravicami in delovnimi praksami, ne pa iz domačih virov. Ena od družbenih posledic je miselnost "v ravno pravem času" oziroma "ravno dovolj", zato pričakujemo, da bo vse na razpolago kadarkoli, ne glede na letni čas – jagode decembra in tulipani novembra. Druga nedavna navada so že pripravljene jedi, kadarkoli jih rabimo, ne samo prigrizek, kot je burek ali pica za s sabo, ampak pečena goveja pečenka, krompir, korenje in brokoli. Kultura ravno pravega časa! Takoj vse!

 

Torej bi morali biti v tej krizi presenečeni, da v moderni dobi obstajajo prazne shrambe in nore dirke v supermarkete. Babica je imela shrambo in krompir v kleti, sezonsko zelenjavo in domačo kuhinjo. Ni pričakovala vsega ob vsakem času, zato je vedno imela rezervo. Se nismo na splošno naučili iz bančne krize, da potrebujemo dobre rezerve, ravno tako kot vojska? Banka za mednarodne poravnave v Ženevi je uvedla nova pravila za izboljšanje rezerv, toda v glavnem se v družbi nismo ravnali po teh lekcijah. 

 

Se bo po koncu pandemije kaj spremenilo? Bomo spoznali vrednost lokalnih trgovin in industrije, čeprav bo morda nekoliko dražja? Bomo spoznali, da nadzor na državnih mejah lahko omilimo, vendar ne ukinemo? Se bomo vrnili k starodavni navadi, da damo nekaj na stran za hude čase? Bomo prepustili Bruslju, da o vsem odloča, čeprav je tudi v nujnih zadevah počasnejši od polža?

 

Dogodek s koronavirusom je črni labod, vendar, kot ugotavlja Taleb, ne bi smel biti popolnoma nepričakovan; ali pa po Mertonu prevladuje kratkoročen interes z nenamernimi posledicami.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
4
07.08.2020 06:03
Slovenci živimo v prepričanju, da so nekje v tujini stvari mnogo bolje urejene kot pri nas. Kdo med nami ni izrekel ali slišal ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
NEP Dejana Kršića: Umetnost je brezčasna, Evropa neskončna
1
11.07.2020 21:03
Kršić je nomad lepote!Oblikovanje zanj že dolgo ni zgolj utilitaristični fenomen, temveč je predvsem mišljenje. Nikoli več ne bo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O spravi na "akademski" način: Blišč in beda kurtizanov
14
10.07.2020 23:15
Spravno dejanje, ki ga ponuja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, še najbolj spominja na demokratičnocentralistični ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Ustavimo konje: Intelektualna poštenost in neznosna lahkotnost obtoževanja
10
10.07.2020 00:47
Ko je Janševa vlada sprejela omejevalne ukrepe proti koronavirusu, mi je zaskrbljen prijatelj iz Italije poslal članek (ki se je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
17
08.07.2020 23:30
Ideja o podvigu, s katerim bi z oblasti spravili janšistične fašiste, predstavlja največji možni mentalni domet naše dvorne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.515
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.372
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.197
04/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.723
05/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.407
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.551
07/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 10.820
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.317
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.417
10/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.870