Komentar

V izpraznjenem prostoru trga, ki je bil še pred kratkim poln množic, vidimo virusno dramo

Gledališka umetnost nima oblike, ki bi ji bila določena v večnosti. Vedno odkrijemo novo strukturo v viru. Vir se nam prikazuje. Tako se vsi skupaj en poleg drugega v največji možni bližini zbližamo v središču kozmične koncentracije obrazov kot abstraktnih vzorcev. So predstave, ki imajo svoj začetek in konec, so pa tudi takšne, skozi katere se zasliši večnost.

11.04.2020 22:41
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Peter Brook   gledališče   eksperimentalna umetnost   Antonin Artaud   Mahabharata   Georgij Ivanovič Gurđijev   Dragan Maksimović   Aleister Crowley   Mile Korun

Večnost je vseskozi prisotna med nami, vsak hip, v vsakem človeku. Znova in znova nas nagovarja k bistvenemu. V njej ni ne začetka, ne konca. Naše gledališke predstave pa so obremenjene z obema, z začetkom in s koncem. Bivamo v njuni hkratni prisotnosti.

 

Peter Brook je bil rojen 21. marca 1925 v Londonu. 21. marca je v Parizu praznoval svoj petindevetdeseti rojstni dan. Vse odlično ob častitljivi obletnici, mojster!

 

Ponovno sem tu kamor spadam, v svetu umetnosti, v oblikovanju naše skupne podzavesti. Z vami bom vstopil na brookovsko izpraznjen oder, v njegovo sveto in surovo gledališče. Za nič na svetu pa ne bi pristal na mrtvaškem odru trga, do katerega je Brook dosledno prezirljiv. Naj vam takoj, brez zadržka pokažem njegov osrednji izum, ki ga je prispeval k razvoju svetovnega gledališča. Ta je enostaven, a daljnosežen. Gledališko umetnost je revolucioniral s sila preprosto potezo: Očistil je oder! Od nečistega, nepotrebnega inventarja, ki se je skozi stoletja nalagal v scenski prostor. Njegova knjiga Prazen prostor je opravila z vso gledališko navlako. Skozi desetletja je v izpraznjen prostor naseljeval - bistveno. Hkrati pa je v vsaki prostorski praznini videl možno gledališče. Podobno kot danes v izpraznjenem prostoru trga, ki je bil še pred kratkim poln množic, vidimo virusno dramo. Avantgardno operacijo praznenja prostora je opravil s pomočjo gledališke zapuščine Antonina Artauda

 

Kaj je za Brooka značilno? Eksperimentiranje! Z večnostjo in s tradicijo. Obe je naselil v izčiščen prostor gledališkega pogleda: tradicija je v časih dogmatizma in dogmatične revolucije revolucionarna sila, ki jo je potrebno zaščititi. Gledališče nam vsak dan oblikuje naše predstave o večnosti, ki jih gledamo prek genoma tradicije.

 

Beseda tedna: tradicija; obnoviti, prenos oziroma navada.

 

Pogled bom usmeril samo v eno njegovo emblematično predstavo od mnogih, v ep Mahabharata, ki nam vsem predstavlja nadvse pomemben civilizacijski vrelec. Brookova Mahabharata je imela monumentalno premiero leta 1985 v Avignonu, v francoski Provansi. V današnjem komantarju mi bo v pomoč mišljenje metafizika Georgija Ivanoviča Gurđijeva, po katerem je Brook šest let pred Mahabharato posnel igrani film z naslovom Srečanja z izjemnimi ljudmi, ki tematizira Gurđijevo bogoiskateljstvo. Brook je bil tudi izvrsten filmski režiser.

 

Razliko med filmom in gledališčem opiše tako: V kinu, kjer prek filma utripajo slike preteklosti, gledamo zadovoljiv podaljšek ne/resničnosti. Gledališče samo po sebi presega običajni tok zavesti (moj prevod). Brookov film Srečanja z izjemnimi ljudmi me še vedno določa. V njem sta igrala dva presežna igralca, beograjčan Dragan Maksimović v vlogi Gurđijeva in zagrebčan Fabijan Šovagović v vlogi derviša. Naj vas ob tem spomnim na pretresljiv zaključek življenja Dragana Maksimoviča, ki so ga leta 2001 v Beogradu pred pričami brez razloga napadli in pretolkli skinheadi. In to samo zato, ker so zaradi njegove temne polti mislili, da je Rom. Pa kdo je ta, ki kjerkoli na svetu dopušča neonaciste?

 

Postopoma in izmenično se bom prek mišljenja Brooka in Gurđijeva spustil v sredico epa, ne da bi se pri tem pripovedi in zapleta dotikal. Saj je to v pričujočem medijskem formatu skoraj nemogoče. Toda predstavo si lahko v skrajašni peturni verziji ogledate na medmrežju. Prek Brookovega in Gurđijevega mišljenja imam namen vstopiti v enostavno energetsko izmenjavo Mahabharate. V njeni zasedbi so igrali igralci različnih nacij. Igralec iz ene kulture se v drami preplete z impulzi igralca iz popolnoma druge kulture, oba pa v skupni nalogi odkrivata prikrite impulze metafizičnega načrta/slučaja. Celotno Brookovo umetniško delovanje je veličastna multikulturna oblika!

 

Sveto gledališče omogoča nevidnemu, da postane vidno, razkriva nam globinske kozmične motivacije vira in igre sveta. Svete igre Mahabharate

 

Digresija I.: Naj navedem, da je Petru Brooku v njegovih ranih letih pomagal še eden pomembnejših mistikov, Aleister Crowley. Brookovi gledališki skupini je svetoval pri načinu izvajanja ritualov. Konec digresije.

 

Mahabharata.

 

Gurđijevo prečiščenje: Neznano je vedno zastrašujoče. Vse je v gibanju, v prestrukturiranju energije. To so predvsem delujoči sistemi, ki so vpeti v harmonično gibanje energetskih tokov. V njih se sproža povezovalna energija; duhovnost

 

Čiščenje Brooka: Gledališče je, poenostavljeno povedano, nadsistem. V gledališču oblikujemo skrivnost sedanjega trenutka, ki ga izzovemo s surovostjo. V vsakem novem dnevu se soočamo z vsemi doživetimi dnevi. 

 

Gurđijevo prečiščenje: Zavedam se, da obrednost ni v skladu z racionalnim mišljenjem zahodnega človeka. Vedeti moramo, da z obrednim odpiranjem duhovnosti preprečujemo sistemom, da pride do njihovega degeneriranja in dokončnega propada. Nedoločljivost je varovalo življenja, degeneracija pa je huda motnja. Energija materije se oblikuje znotraj matrice, vedno znotraj vzorcev. Če razumem zahodnega človeka in menim, da ga, potem bi moral ta z lahkoto, prek molitvenih vzorcev, vstopiti v svet duhovnosti.

 

Čiščenje Brooka: Najraje ekperimentiram z najradikalnejšimi in istočasno najtradicionalnejšimi vzorci, tudi s plesnimi obredi. Prek njih se osvobajamo telesnega, da bi lahko brez telesa vstopili v metafizično. Uprizarjam univerzalen prenos duhovnosti prek tradicije. Vedeti moramo, da mrtvaško gledališče ni le komercialni teater, temveč vse tisto, kar je predvidljivo v gledališču.

 

Ekperimentator pripada zahodnemu svetu, Geneša (Ganapati) pa vzhodnemu. Eksperimentator poizkuša vzpostaviti nov režim sveta, na novo hoče vzpostaviti sveto, Geneša pa z modrostjo oživlja predstavo o svetem. Peter Brook ravno v združevanju vzhodnih in zahodnih virov vidi smisel gledališča. Peter Brook je najprej odstranil z odra dekorativno opremo zahoda. Ogolil ga je do obisti, tako da je ostala na sceni samo še enostavna bitnost; abstrakcija. Napolnil jo je z vzhodom. Brook je praznil prostor samo zato, da bi omogočil združevanje. Zoperstavil se je vnaprej pričakovanemu.

 

Digresija II:: Ne morem, da se ne spomnim ob modernističnem revolucioniranju gledališča XX. stoletja tudi na Mileta Koruna, ki bo letos praznoval dvaindevetdeseti rojstni dan. Konec degresije.

 

Digresija III.: Peter Brook je v času moje mladosti izjavil, da je gledališče samouničevalna umetnost. Sam sem to izjavo s pomočjo avantgardistične tavtologije dobesedno povzel in jo uprizoril. Samuničenje sem odigral leta 1987 tudi zato, da bi prevrednotil idejo, da je gledališče prazen prostor združevanja, temveč da je prostor države, ki sama sebe uprizarja in se lahko celo razdružuje (oder-avditorij). Konec digresije. 

 

Prečiščenje Mahabharate: Mikrokozmos gledališča se vsak dan sreča v prostoru, kjer se obnavlja sveto prek surovega dogodka. Na vsaki predstavi obstaja možnost, da se sproži večnost.

 

Država pa se nam predstavlja kot stanovitnost in trdnost, ki se zaradi svoje začasnosti groteskno zvira in budalasto cvili. Gledališka umetnost nima oblike, ki bi ji bila določena v večnosti. Vedno odkrijemo novo strukturo v viru. Vir se nam prikazuje. Tako se vsi skupaj en poleg drugega v največji možni bližini zbližamo v središču kozmične koncentracije obrazov kot abstraktnih vzorcev. So predstave, ki imajo svoj začetek in konec, so pa tudi takšne, skozi katere se zasliši večnost.

 

Vse najboljše mojster!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
4
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
15
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
9
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Škandal Prešernove nagrade: "Le čevlje sodi naj kopitar"
15
15.02.2023 20:00
Paradoks je tudi v tem, da se je to zgodilo prav na predvečer Prešernovega dne in v tako skrajnem nasprotju z izjemno vsebino ... Več.
Piše: Andrej Jemec
V tretje gre rado? O slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta
13
14.02.2023 20:00
Še nekaj mesecev je ostalo do glasovanja o slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta OZN za leti 2024-2025. Za ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.380
02/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.739
03/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.726
04/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.683
05/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.301
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.066
07/
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.088
08/
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
Valerio Fabbri
Ogledov: 769
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 330
10/
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.861