Komentar

Afera Maske: Zaščitna oprema se v izrednih razmerah kupuje pod posebnimi pogoji, sicer ostaneš praznih rok

V kaotičnih razmerah vojne ali pandemije ne veljajo zakoni, dobri poslovni običaji ali pravila korektnosti. V kaotičnih razmerah zmaguje tisti, ki je bogatejši, drznejši, ki ima več vez in poznanstev - in seveda več lopovske žilice. Država v takšne posle zato pod nobenim pogojem ne sme vstopiti! Ni ga namreč državnega zakona ali predpisa, ki bi dopuščal podkupovanje, izigravanje, izsiljevanje, korupcijo in podobne nečednosti.

 

26.04.2020 10:00
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   Tarča   maske   Erika Žnidaršič   zaščitna oprema   Kitajska   vlada   opozicija

Dragi moji, ali ste popolni začetniki? Kaj ne veste, kako se takšni posli sklepajo v izrednih razmerah? Vztrajajte in čakajte. Robo dobi tisti, ki se spozna na izredne razmere. No, mora biti vsaj malo tudi gangsterja. Kdor podmaže, ta dobi!

Četrtkova Tarča na RTV Slovenija v režiji Erike Žnidaršič me je spominjala na grozljivi skeč z namenom, da pokoplje vlado, ki je mandat nastopila pred dobrim mesecem in po mojem mnenju v primeru epidemije koronavirusa rešila Slovenijo pred italijanskim scenarijem. Priznam, da oddaje nisem mogel gledati do konca. Zadostoval mi je uvod, ki je bil verjetno predvajan dvakrat, da bi si ga lahko zapomnili tudi dementnejši gledalci javne radiotelevizije. Tema oddaje so bile maske, a na žalost ne tiste, v katerih so nastopali akterji oddaje, temveč tiste, ki jih na začetku pandemije ni bilo in jih je bilo potrebno nabaviti na izropanem svetovnem trgu.

 

Vsakemu, ki se vsaj malo spozna na trgovino in posel, mora biti jasno, da v takšnih kaotičnih razmerah ne veljajo zakoni, dobri poslovni običaji ali pravila korektnosti. V takšnih kaotičnih razmerah zmaguje tisti, ki je bogatejši, drznejši, ki ima več vez in poznanstev - in seveda več lopovske žilice. Država v takšne posle pod nobenim pogojem ne sme vstopiti! Ni ga namreč državnega zakona ali predpisa, ki bi dopuščal podkupovanje, izigravanje, izsiljevanje, korupcijo in podobne nečednosti.

 

Posel na kaotičnem trgu pa se lahko sklepa le pod takšnimi pogoji. 

 

Cene letijo v nebo. Podkupovanje je ključ za dobavo. Vse je v zraku. Kriminal in lopovščine so ključ do robe, ki jo nujno potrebujejo porabniki v državi. Teh je dva milijona. Maske in zaščitna sredstva so potrošno blago za enkratno uporabo. Nenadoma je potrebno nabaviti na desetine milijonov takšnih sredstev, napolniti prazna skladišče in oskrbeti zaskrbljene porabnike.

 

Prav javna nacionalna televizija nas je minule tedne vestno, vsak dan, tudi večkrat na dan, obveščala o tem, kdo vse v tej državi nima ustreznih mask, pa bi jih moral imeti. Poročali so o pretečih množičnih okužbah v domovih za ostarele, bolnišnicah, podjetijih ipd.. Brez mask in zaščitne opreme so bili gasilci, reševalci, klinike in lekarne ...

 

Kako do takšne vroče robe, kar so zaščitne maske in oprema še pred nekaj tedni brez dvoma bili, pridemo, vemo. Najprej je potrebno ugotoviti potrebe. Z okrožnicami pozvati vse, ki zaščitno opremo potrebujejo. Potem se naredijo seznami potrebnega materiala. Na osnovi zbranih potreb se pripravijo razpisi z razpisnimi pogoji, ki določijo, kdo lahko poda ponudbo, do kdaj, kdaj bo opiranje ponudb in pod kakšnimi pogoji bo izbran izvajalec. Določita se okvirna cena in seveda rok dobave.

 

Tako veleva zakonodaja in v kolikor bi jo upoštevali, bi najverjetneje že dobili prve ponudbe in napeto pričakovali javno odpiranje ponudb. Po odpiranju ponudb bi sledila valorizacija, ki bi jo izvajale strokovne in manj strokovne komisije. Valorizacija potrebuje kar nekaj časa, saj ni enostavno ugotoviti, kdo je najugodnejši ponudnik. Posebno zato, ker gre za različno robo, za različne količine, različne ponudnike itd. Skratka valorizacija potrebuje čas in temeljit premislek, saj je znana slovenska folklora, da bo po izboru najugodnejšega ponudnika sledila poplava pritožb. Včasih se je dogajalo, da so se vlekle vse do končne razsodbe na sodišču. 

 

A medtem čas teče in teče. Skladišča so še vedno prazna, zalog ni, porabniki besnijo. Ne vedo, kako naj zaščitijo sebe, paciente, ogrožene skupine, kako sploh naj se lotevajo tega nevarnega virusa. Pristojni organi z vlado na čelu pojasnjujejo, da opreme pač ni, da pa je postopek v teku. To je fraza, ki vedno vžge, vedno opraviči vsakovrstne zapete in seveda udomačeno folkloro.

 

Po dobrih dveh, morda treh mesecih bi prvi srečni ponudniki že lahko začeli iskati dobavitelje po izropanih svetovnih trgih in se začeli seznanjati s pravili, ki vladajo ob izjemnih razmerah. In kakšna so ta pravila? Prvo in edino je to, da blaga ni, razen za velike denarje. Potrebna je gotovina, potrebno je podkupovanje. Tisti, ki ob teh pravilih začne postavljati svoje pogoje ali celo vprašanja, naleti na nasmešek v stilu "več sreče prihodnjič". Pred vrati je še deset kupcev, ki ne postavljajo pogojev in ne sprašujejo. Vzemi ali pusti, take it or leave it.

 

Pravila v "vojnih razmerah" so stara. Ko si oddal ponudbo, si moral vedeti, kaj te čaka. Kitajski trg je neskončno velik. Lahko nemudoma kupiš nekaj milijonov spodnjic, tudi sandal ali majic, a hudič je, ker mask in druge opreme ni. No, je, le do nje se ne pride kar tako. Gospod Pin Ming ve, kako se do opreme pride. Da svetuje, je potrebno nekaj plačati. Pogodba? Kje pa, ste znoreli! Kdo pa se ima čas ukvarjati s takšnimi malenkostmi. Kako pa? Dragi moji, ali ste popolni začetniki? Kaj ne veste, kako se takšni posli sklepajo v izrednih razmerah? Vztrajajte in čakajte. Robo dobi tisti, ki se spozna na izredne razmere. No, mora biti vsaj malo tudi gangsterja. Kdor podmaže, ta dobi!

 

Morda bi se slovenski dobavitelji izognili takšnemu kaosu. Virusna kriza jenjuje, motnje na trgih se umirjajo. Kmalu bo robe dovolj. Bo cenejša. Ponudnikom se kažejo celo dobički. Celo v primeru, ko bodo znatno zamudili rok dobave in jim pretijo penali, bodo te z lahkoto poravnali, saj bo dobavljena roba znatno cenejša od cen iz ponudbe.

 

Skladišča se bodo začela polniti. Do konca leta. Prihajajo inventure, bilance. Čas je za pisanje poročil. In vse je v najlepšem redu. Takšno idilično stanje bi lahko nastopilo, če ne bi bilo ogroženih porabnikov, k so opremo potrebovali takoj, v nekaj urah, nekaj dneh, največ v kakšnem tednu. In to ne le nekaj kosov, šlo je za tone, za stotisoče, za milijone komadov. In seveda tudi evrov.

 

Dobavljeno je bilo dovolj in pravočasno.

 

Za to so bili (bili) potrebni izredni napori. Za to je bila potrebna iznajdljivost, zvijačnost in pred vsem pogum. Pogum zato, ker niti slučajno opreme in ustrezne zaščite ne bi bilo, če bi junaki delovali v skladu z zakoni in navodili ter zadostili gospodu Veselu in njegovemu sodišču, pa seveda zvedavi in oblastni Eriki Žnidaršič, ki skrbi za državljane, da jih je ne bi oropali ničvredneži, ki izkoriščajo krizo za polnjenje svojih žepov.

 

Nekoliko bi bila prizadeta le opozicija, ki ne bi imela tarče, v katero bi uperila svoje strupene puščice.

 

Streljati v ljudi, ki vse delajo po zakonih, je vendar nevljudno. Toda vseeno opozicija ni v brezupnem položaju. Na voljo bi imela možnost, da na vse grlo tuli in prepričuje ogroženo ljudstvo o tem, da je naravnost odlično vlado Marjana Šarca zamenjala nesposobna banda, ki ni sposobna nabaviti niti najosnovnejše zaščitne opreme, kot so recimo zaščitne maske, ki se jih da narediti iz navadne servijete in gumice iz kozarca za vlaganje slivove marmelade.

 

Res, kako je to mogoče, da vlada ni sposobna dobaviti zaščitne opreme? Popolnoma jasno. V teh hudih in kritičnih časih veliki vodja pošilja tvite, namesto da bi skrbel za nabavo zaščitne opreme. Jasno? Popolnoma jasno!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Ne gre za to, ali Udbomafija obstaja ali ne, gre za nekaj mnogo hujšega: Za strah na levici in desnici, da nekaj podobnega še obstaja!
3
24.09.2020 21:20
V resnici ne gre ne za levico ne za desnico, kot verjetno misli večina. Večina se žal moti. Gre za obstoj sil, ki polarizirajo ... Več.
Piše: Miha Burger
Tour de France in psihologija množice: Čestitke Pogačarju, škoda za Rogliča. Zakaj že?!
6
21.09.2020 22:15
Seveda vsi privoščimo Pogačarju zmago. Čustveni naboj, ki se je zdaj pretvoril v nekakšno zmedo ob njegovi zmagi nad Rogličem in ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
8
20.09.2020 21:00
Slovenija je raj za novinarje in novinarke. Mnogi in mnoge po tem, ko se uveljavijo na svojem področju, naredijo vrhunske ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Netflixove "Lepotičke" s tresenjem bokov pretresle svet
5
20.09.2020 10:59
V vsakem getu deklice sanjajo o karieri plesalke ali pevke, fantje pa o karieri nogometaša ali reparja. Deklicam se po starem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Valie Export: Vsaka ženska mora braniti svoj spol, če je potrebno tudi z orožjem.
3
19.09.2020 21:00
Valie Export je umetnica globalnega umetniškega aktivizma. V šestdesetih letih ni opazovala le same sebe, temveč tudi ruševine ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
11
18.09.2020 21:20
Petkovi protivladni protesti so manifestacija alternativcev, ki jih razen stranke Levica pravzaprav nihče v tej državi ne jemlje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
4
15.09.2020 23:07
Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.430
02/
Tour de France in psihologija množice: Čestitke Pogačarju, škoda za Rogliča. Zakaj že?!
Edvard Kadič
Ogledov: 1.838
03/
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.914
04/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 2.003
05/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.476
06/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.546
07/
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
Bine Kordež
Ogledov: 1.150
08/
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
Elena Pečarič
Ogledov: 1.072
09/
Netflixove "Lepotičke" s tresenjem bokov pretresle svet
Simona Rebolj
Ogledov: 1.172
10/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.575