Komentar

Afera Maske: Zaščitna oprema se v izrednih razmerah kupuje pod posebnimi pogoji, sicer ostaneš praznih rok

V kaotičnih razmerah vojne ali pandemije ne veljajo zakoni, dobri poslovni običaji ali pravila korektnosti. V kaotičnih razmerah zmaguje tisti, ki je bogatejši, drznejši, ki ima več vez in poznanstev - in seveda več lopovske žilice. Država v takšne posle zato pod nobenim pogojem ne sme vstopiti! Ni ga namreč državnega zakona ali predpisa, ki bi dopuščal podkupovanje, izigravanje, izsiljevanje, korupcijo in podobne nečednosti.

 

26.04.2020 10:00
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   Tarča   maske   Erika Žnidaršič   zaščitna oprema   Kitajska   vlada   opozicija

Dragi moji, ali ste popolni začetniki? Kaj ne veste, kako se takšni posli sklepajo v izrednih razmerah? Vztrajajte in čakajte. Robo dobi tisti, ki se spozna na izredne razmere. No, mora biti vsaj malo tudi gangsterja. Kdor podmaže, ta dobi!

Četrtkova Tarča na RTV Slovenija v režiji Erike Žnidaršič me je spominjala na grozljivi skeč z namenom, da pokoplje vlado, ki je mandat nastopila pred dobrim mesecem in po mojem mnenju v primeru epidemije koronavirusa rešila Slovenijo pred italijanskim scenarijem. Priznam, da oddaje nisem mogel gledati do konca. Zadostoval mi je uvod, ki je bil verjetno predvajan dvakrat, da bi si ga lahko zapomnili tudi dementnejši gledalci javne radiotelevizije. Tema oddaje so bile maske, a na žalost ne tiste, v katerih so nastopali akterji oddaje, temveč tiste, ki jih na začetku pandemije ni bilo in jih je bilo potrebno nabaviti na izropanem svetovnem trgu.

 

Vsakemu, ki se vsaj malo spozna na trgovino in posel, mora biti jasno, da v takšnih kaotičnih razmerah ne veljajo zakoni, dobri poslovni običaji ali pravila korektnosti. V takšnih kaotičnih razmerah zmaguje tisti, ki je bogatejši, drznejši, ki ima več vez in poznanstev - in seveda več lopovske žilice. Država v takšne posle pod nobenim pogojem ne sme vstopiti! Ni ga namreč državnega zakona ali predpisa, ki bi dopuščal podkupovanje, izigravanje, izsiljevanje, korupcijo in podobne nečednosti.

 

Posel na kaotičnem trgu pa se lahko sklepa le pod takšnimi pogoji. 

 

Cene letijo v nebo. Podkupovanje je ključ za dobavo. Vse je v zraku. Kriminal in lopovščine so ključ do robe, ki jo nujno potrebujejo porabniki v državi. Teh je dva milijona. Maske in zaščitna sredstva so potrošno blago za enkratno uporabo. Nenadoma je potrebno nabaviti na desetine milijonov takšnih sredstev, napolniti prazna skladišče in oskrbeti zaskrbljene porabnike.

 

Prav javna nacionalna televizija nas je minule tedne vestno, vsak dan, tudi večkrat na dan, obveščala o tem, kdo vse v tej državi nima ustreznih mask, pa bi jih moral imeti. Poročali so o pretečih množičnih okužbah v domovih za ostarele, bolnišnicah, podjetijih ipd.. Brez mask in zaščitne opreme so bili gasilci, reševalci, klinike in lekarne ...

 

Kako do takšne vroče robe, kar so zaščitne maske in oprema še pred nekaj tedni brez dvoma bili, pridemo, vemo. Najprej je potrebno ugotoviti potrebe. Z okrožnicami pozvati vse, ki zaščitno opremo potrebujejo. Potem se naredijo seznami potrebnega materiala. Na osnovi zbranih potreb se pripravijo razpisi z razpisnimi pogoji, ki določijo, kdo lahko poda ponudbo, do kdaj, kdaj bo opiranje ponudb in pod kakšnimi pogoji bo izbran izvajalec. Določita se okvirna cena in seveda rok dobave.

 

Tako veleva zakonodaja in v kolikor bi jo upoštevali, bi najverjetneje že dobili prve ponudbe in napeto pričakovali javno odpiranje ponudb. Po odpiranju ponudb bi sledila valorizacija, ki bi jo izvajale strokovne in manj strokovne komisije. Valorizacija potrebuje kar nekaj časa, saj ni enostavno ugotoviti, kdo je najugodnejši ponudnik. Posebno zato, ker gre za različno robo, za različne količine, različne ponudnike itd. Skratka valorizacija potrebuje čas in temeljit premislek, saj je znana slovenska folklora, da bo po izboru najugodnejšega ponudnika sledila poplava pritožb. Včasih se je dogajalo, da so se vlekle vse do končne razsodbe na sodišču. 

 

A medtem čas teče in teče. Skladišča so še vedno prazna, zalog ni, porabniki besnijo. Ne vedo, kako naj zaščitijo sebe, paciente, ogrožene skupine, kako sploh naj se lotevajo tega nevarnega virusa. Pristojni organi z vlado na čelu pojasnjujejo, da opreme pač ni, da pa je postopek v teku. To je fraza, ki vedno vžge, vedno opraviči vsakovrstne zapete in seveda udomačeno folkloro.

 

Po dobrih dveh, morda treh mesecih bi prvi srečni ponudniki že lahko začeli iskati dobavitelje po izropanih svetovnih trgih in se začeli seznanjati s pravili, ki vladajo ob izjemnih razmerah. In kakšna so ta pravila? Prvo in edino je to, da blaga ni, razen za velike denarje. Potrebna je gotovina, potrebno je podkupovanje. Tisti, ki ob teh pravilih začne postavljati svoje pogoje ali celo vprašanja, naleti na nasmešek v stilu "več sreče prihodnjič". Pred vrati je še deset kupcev, ki ne postavljajo pogojev in ne sprašujejo. Vzemi ali pusti, take it or leave it.

 

Pravila v "vojnih razmerah" so stara. Ko si oddal ponudbo, si moral vedeti, kaj te čaka. Kitajski trg je neskončno velik. Lahko nemudoma kupiš nekaj milijonov spodnjic, tudi sandal ali majic, a hudič je, ker mask in druge opreme ni. No, je, le do nje se ne pride kar tako. Gospod Pin Ming ve, kako se do opreme pride. Da svetuje, je potrebno nekaj plačati. Pogodba? Kje pa, ste znoreli! Kdo pa se ima čas ukvarjati s takšnimi malenkostmi. Kako pa? Dragi moji, ali ste popolni začetniki? Kaj ne veste, kako se takšni posli sklepajo v izrednih razmerah? Vztrajajte in čakajte. Robo dobi tisti, ki se spozna na izredne razmere. No, mora biti vsaj malo tudi gangsterja. Kdor podmaže, ta dobi!

 

Morda bi se slovenski dobavitelji izognili takšnemu kaosu. Virusna kriza jenjuje, motnje na trgih se umirjajo. Kmalu bo robe dovolj. Bo cenejša. Ponudnikom se kažejo celo dobički. Celo v primeru, ko bodo znatno zamudili rok dobave in jim pretijo penali, bodo te z lahkoto poravnali, saj bo dobavljena roba znatno cenejša od cen iz ponudbe.

 

Skladišča se bodo začela polniti. Do konca leta. Prihajajo inventure, bilance. Čas je za pisanje poročil. In vse je v najlepšem redu. Takšno idilično stanje bi lahko nastopilo, če ne bi bilo ogroženih porabnikov, k so opremo potrebovali takoj, v nekaj urah, nekaj dneh, največ v kakšnem tednu. In to ne le nekaj kosov, šlo je za tone, za stotisoče, za milijone komadov. In seveda tudi evrov.

 

Dobavljeno je bilo dovolj in pravočasno.

 

Za to so bili (bili) potrebni izredni napori. Za to je bila potrebna iznajdljivost, zvijačnost in pred vsem pogum. Pogum zato, ker niti slučajno opreme in ustrezne zaščite ne bi bilo, če bi junaki delovali v skladu z zakoni in navodili ter zadostili gospodu Veselu in njegovemu sodišču, pa seveda zvedavi in oblastni Eriki Žnidaršič, ki skrbi za državljane, da jih je ne bi oropali ničvredneži, ki izkoriščajo krizo za polnjenje svojih žepov.

 

Nekoliko bi bila prizadeta le opozicija, ki ne bi imela tarče, v katero bi uperila svoje strupene puščice.

 

Streljati v ljudi, ki vse delajo po zakonih, je vendar nevljudno. Toda vseeno opozicija ni v brezupnem položaju. Na voljo bi imela možnost, da na vse grlo tuli in prepričuje ogroženo ljudstvo o tem, da je naravnost odlično vlado Marjana Šarca zamenjala nesposobna banda, ki ni sposobna nabaviti niti najosnovnejše zaščitne opreme, kot so recimo zaščitne maske, ki se jih da narediti iz navadne servijete in gumice iz kozarca za vlaganje slivove marmelade.

 

Res, kako je to mogoče, da vlada ni sposobna dobaviti zaščitne opreme? Popolnoma jasno. V teh hudih in kritičnih časih veliki vodja pošilja tvite, namesto da bi skrbel za nabavo zaščitne opreme. Jasno? Popolnoma jasno!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
3
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
KPK je končno razkrila korupcijska tveganja v FIHO, grešni kozel bo zdaj direktor Vladimir Kukavica, ki pa je že nepreklicno odstopil!
10
18.03.2021 22:00
Nedavno je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru razdeljevanja sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.310
02/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.145
03/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.617
04/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.531
05/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.108
06/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.095
07/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.303
08/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.068
09/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 960
10/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 539