Komentar

Afera Maske: Zaščitna oprema se v izrednih razmerah kupuje pod posebnimi pogoji, sicer ostaneš praznih rok

V kaotičnih razmerah vojne ali pandemije ne veljajo zakoni, dobri poslovni običaji ali pravila korektnosti. V kaotičnih razmerah zmaguje tisti, ki je bogatejši, drznejši, ki ima več vez in poznanstev - in seveda več lopovske žilice. Država v takšne posle zato pod nobenim pogojem ne sme vstopiti! Ni ga namreč državnega zakona ali predpisa, ki bi dopuščal podkupovanje, izigravanje, izsiljevanje, korupcijo in podobne nečednosti.

 

26.04.2020 10:00
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   Tarča   maske   Erika Žnidaršič   zaščitna oprema   Kitajska   vlada   opozicija

Dragi moji, ali ste popolni začetniki? Kaj ne veste, kako se takšni posli sklepajo v izrednih razmerah? Vztrajajte in čakajte. Robo dobi tisti, ki se spozna na izredne razmere. No, mora biti vsaj malo tudi gangsterja. Kdor podmaže, ta dobi!

Četrtkova Tarča na RTV Slovenija v režiji Erike Žnidaršič me je spominjala na grozljivi skeč z namenom, da pokoplje vlado, ki je mandat nastopila pred dobrim mesecem in po mojem mnenju v primeru epidemije koronavirusa rešila Slovenijo pred italijanskim scenarijem. Priznam, da oddaje nisem mogel gledati do konca. Zadostoval mi je uvod, ki je bil verjetno predvajan dvakrat, da bi si ga lahko zapomnili tudi dementnejši gledalci javne radiotelevizije. Tema oddaje so bile maske, a na žalost ne tiste, v katerih so nastopali akterji oddaje, temveč tiste, ki jih na začetku pandemije ni bilo in jih je bilo potrebno nabaviti na izropanem svetovnem trgu.

 

Vsakemu, ki se vsaj malo spozna na trgovino in posel, mora biti jasno, da v takšnih kaotičnih razmerah ne veljajo zakoni, dobri poslovni običaji ali pravila korektnosti. V takšnih kaotičnih razmerah zmaguje tisti, ki je bogatejši, drznejši, ki ima več vez in poznanstev - in seveda več lopovske žilice. Država v takšne posle pod nobenim pogojem ne sme vstopiti! Ni ga namreč državnega zakona ali predpisa, ki bi dopuščal podkupovanje, izigravanje, izsiljevanje, korupcijo in podobne nečednosti.

 

Posel na kaotičnem trgu pa se lahko sklepa le pod takšnimi pogoji. 

 

Cene letijo v nebo. Podkupovanje je ključ za dobavo. Vse je v zraku. Kriminal in lopovščine so ključ do robe, ki jo nujno potrebujejo porabniki v državi. Teh je dva milijona. Maske in zaščitna sredstva so potrošno blago za enkratno uporabo. Nenadoma je potrebno nabaviti na desetine milijonov takšnih sredstev, napolniti prazna skladišče in oskrbeti zaskrbljene porabnike.

 

Prav javna nacionalna televizija nas je minule tedne vestno, vsak dan, tudi večkrat na dan, obveščala o tem, kdo vse v tej državi nima ustreznih mask, pa bi jih moral imeti. Poročali so o pretečih množičnih okužbah v domovih za ostarele, bolnišnicah, podjetijih ipd.. Brez mask in zaščitne opreme so bili gasilci, reševalci, klinike in lekarne ...

 

Kako do takšne vroče robe, kar so zaščitne maske in oprema še pred nekaj tedni brez dvoma bili, pridemo, vemo. Najprej je potrebno ugotoviti potrebe. Z okrožnicami pozvati vse, ki zaščitno opremo potrebujejo. Potem se naredijo seznami potrebnega materiala. Na osnovi zbranih potreb se pripravijo razpisi z razpisnimi pogoji, ki določijo, kdo lahko poda ponudbo, do kdaj, kdaj bo opiranje ponudb in pod kakšnimi pogoji bo izbran izvajalec. Določita se okvirna cena in seveda rok dobave.

 

Tako veleva zakonodaja in v kolikor bi jo upoštevali, bi najverjetneje že dobili prve ponudbe in napeto pričakovali javno odpiranje ponudb. Po odpiranju ponudb bi sledila valorizacija, ki bi jo izvajale strokovne in manj strokovne komisije. Valorizacija potrebuje kar nekaj časa, saj ni enostavno ugotoviti, kdo je najugodnejši ponudnik. Posebno zato, ker gre za različno robo, za različne količine, različne ponudnike itd. Skratka valorizacija potrebuje čas in temeljit premislek, saj je znana slovenska folklora, da bo po izboru najugodnejšega ponudnika sledila poplava pritožb. Včasih se je dogajalo, da so se vlekle vse do končne razsodbe na sodišču. 

 

A medtem čas teče in teče. Skladišča so še vedno prazna, zalog ni, porabniki besnijo. Ne vedo, kako naj zaščitijo sebe, paciente, ogrožene skupine, kako sploh naj se lotevajo tega nevarnega virusa. Pristojni organi z vlado na čelu pojasnjujejo, da opreme pač ni, da pa je postopek v teku. To je fraza, ki vedno vžge, vedno opraviči vsakovrstne zapete in seveda udomačeno folkloro.

 

Po dobrih dveh, morda treh mesecih bi prvi srečni ponudniki že lahko začeli iskati dobavitelje po izropanih svetovnih trgih in se začeli seznanjati s pravili, ki vladajo ob izjemnih razmerah. In kakšna so ta pravila? Prvo in edino je to, da blaga ni, razen za velike denarje. Potrebna je gotovina, potrebno je podkupovanje. Tisti, ki ob teh pravilih začne postavljati svoje pogoje ali celo vprašanja, naleti na nasmešek v stilu "več sreče prihodnjič". Pred vrati je še deset kupcev, ki ne postavljajo pogojev in ne sprašujejo. Vzemi ali pusti, take it or leave it.

 

Pravila v "vojnih razmerah" so stara. Ko si oddal ponudbo, si moral vedeti, kaj te čaka. Kitajski trg je neskončno velik. Lahko nemudoma kupiš nekaj milijonov spodnjic, tudi sandal ali majic, a hudič je, ker mask in druge opreme ni. No, je, le do nje se ne pride kar tako. Gospod Pin Ming ve, kako se do opreme pride. Da svetuje, je potrebno nekaj plačati. Pogodba? Kje pa, ste znoreli! Kdo pa se ima čas ukvarjati s takšnimi malenkostmi. Kako pa? Dragi moji, ali ste popolni začetniki? Kaj ne veste, kako se takšni posli sklepajo v izrednih razmerah? Vztrajajte in čakajte. Robo dobi tisti, ki se spozna na izredne razmere. No, mora biti vsaj malo tudi gangsterja. Kdor podmaže, ta dobi!

 

Morda bi se slovenski dobavitelji izognili takšnemu kaosu. Virusna kriza jenjuje, motnje na trgih se umirjajo. Kmalu bo robe dovolj. Bo cenejša. Ponudnikom se kažejo celo dobički. Celo v primeru, ko bodo znatno zamudili rok dobave in jim pretijo penali, bodo te z lahkoto poravnali, saj bo dobavljena roba znatno cenejša od cen iz ponudbe.

 

Skladišča se bodo začela polniti. Do konca leta. Prihajajo inventure, bilance. Čas je za pisanje poročil. In vse je v najlepšem redu. Takšno idilično stanje bi lahko nastopilo, če ne bi bilo ogroženih porabnikov, k so opremo potrebovali takoj, v nekaj urah, nekaj dneh, največ v kakšnem tednu. In to ne le nekaj kosov, šlo je za tone, za stotisoče, za milijone komadov. In seveda tudi evrov.

 

Dobavljeno je bilo dovolj in pravočasno.

 

Za to so bili (bili) potrebni izredni napori. Za to je bila potrebna iznajdljivost, zvijačnost in pred vsem pogum. Pogum zato, ker niti slučajno opreme in ustrezne zaščite ne bi bilo, če bi junaki delovali v skladu z zakoni in navodili ter zadostili gospodu Veselu in njegovemu sodišču, pa seveda zvedavi in oblastni Eriki Žnidaršič, ki skrbi za državljane, da jih je ne bi oropali ničvredneži, ki izkoriščajo krizo za polnjenje svojih žepov.

 

Nekoliko bi bila prizadeta le opozicija, ki ne bi imela tarče, v katero bi uperila svoje strupene puščice.

 

Streljati v ljudi, ki vse delajo po zakonih, je vendar nevljudno. Toda vseeno opozicija ni v brezupnem položaju. Na voljo bi imela možnost, da na vse grlo tuli in prepričuje ogroženo ljudstvo o tem, da je naravnost odlično vlado Marjana Šarca zamenjala nesposobna banda, ki ni sposobna nabaviti niti najosnovnejše zaščitne opreme, kot so recimo zaščitne maske, ki se jih da narediti iz navadne servijete in gumice iz kozarca za vlaganje slivove marmelade.

 

Res, kako je to mogoče, da vlada ni sposobna dobaviti zaščitne opreme? Popolnoma jasno. V teh hudih in kritičnih časih veliki vodja pošilja tvite, namesto da bi skrbel za nabavo zaščitne opreme. Jasno? Popolnoma jasno!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
6
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.547
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.738
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.694
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.839
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.550
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.161
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.050
08/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 629
09/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.844
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 454