Komentar

Afera Maske: Zaščitna oprema se v izrednih razmerah kupuje pod posebnimi pogoji, sicer ostaneš praznih rok

V kaotičnih razmerah vojne ali pandemije ne veljajo zakoni, dobri poslovni običaji ali pravila korektnosti. V kaotičnih razmerah zmaguje tisti, ki je bogatejši, drznejši, ki ima več vez in poznanstev - in seveda več lopovske žilice. Država v takšne posle zato pod nobenim pogojem ne sme vstopiti! Ni ga namreč državnega zakona ali predpisa, ki bi dopuščal podkupovanje, izigravanje, izsiljevanje, korupcijo in podobne nečednosti.

 

26.04.2020 10:00
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   Tarča   maske   Erika Žnidaršič   zaščitna oprema   Kitajska   vlada   opozicija

Dragi moji, ali ste popolni začetniki? Kaj ne veste, kako se takšni posli sklepajo v izrednih razmerah? Vztrajajte in čakajte. Robo dobi tisti, ki se spozna na izredne razmere. No, mora biti vsaj malo tudi gangsterja. Kdor podmaže, ta dobi!

Četrtkova Tarča na RTV Slovenija v režiji Erike Žnidaršič me je spominjala na grozljivi skeč z namenom, da pokoplje vlado, ki je mandat nastopila pred dobrim mesecem in po mojem mnenju v primeru epidemije koronavirusa rešila Slovenijo pred italijanskim scenarijem. Priznam, da oddaje nisem mogel gledati do konca. Zadostoval mi je uvod, ki je bil verjetno predvajan dvakrat, da bi si ga lahko zapomnili tudi dementnejši gledalci javne radiotelevizije. Tema oddaje so bile maske, a na žalost ne tiste, v katerih so nastopali akterji oddaje, temveč tiste, ki jih na začetku pandemije ni bilo in jih je bilo potrebno nabaviti na izropanem svetovnem trgu.

 

Vsakemu, ki se vsaj malo spozna na trgovino in posel, mora biti jasno, da v takšnih kaotičnih razmerah ne veljajo zakoni, dobri poslovni običaji ali pravila korektnosti. V takšnih kaotičnih razmerah zmaguje tisti, ki je bogatejši, drznejši, ki ima več vez in poznanstev - in seveda več lopovske žilice. Država v takšne posle pod nobenim pogojem ne sme vstopiti! Ni ga namreč državnega zakona ali predpisa, ki bi dopuščal podkupovanje, izigravanje, izsiljevanje, korupcijo in podobne nečednosti.

 

Posel na kaotičnem trgu pa se lahko sklepa le pod takšnimi pogoji. 

 

Cene letijo v nebo. Podkupovanje je ključ za dobavo. Vse je v zraku. Kriminal in lopovščine so ključ do robe, ki jo nujno potrebujejo porabniki v državi. Teh je dva milijona. Maske in zaščitna sredstva so potrošno blago za enkratno uporabo. Nenadoma je potrebno nabaviti na desetine milijonov takšnih sredstev, napolniti prazna skladišče in oskrbeti zaskrbljene porabnike.

 

Prav javna nacionalna televizija nas je minule tedne vestno, vsak dan, tudi večkrat na dan, obveščala o tem, kdo vse v tej državi nima ustreznih mask, pa bi jih moral imeti. Poročali so o pretečih množičnih okužbah v domovih za ostarele, bolnišnicah, podjetijih ipd.. Brez mask in zaščitne opreme so bili gasilci, reševalci, klinike in lekarne ...

 

Kako do takšne vroče robe, kar so zaščitne maske in oprema še pred nekaj tedni brez dvoma bili, pridemo, vemo. Najprej je potrebno ugotoviti potrebe. Z okrožnicami pozvati vse, ki zaščitno opremo potrebujejo. Potem se naredijo seznami potrebnega materiala. Na osnovi zbranih potreb se pripravijo razpisi z razpisnimi pogoji, ki določijo, kdo lahko poda ponudbo, do kdaj, kdaj bo opiranje ponudb in pod kakšnimi pogoji bo izbran izvajalec. Določita se okvirna cena in seveda rok dobave.

 

Tako veleva zakonodaja in v kolikor bi jo upoštevali, bi najverjetneje že dobili prve ponudbe in napeto pričakovali javno odpiranje ponudb. Po odpiranju ponudb bi sledila valorizacija, ki bi jo izvajale strokovne in manj strokovne komisije. Valorizacija potrebuje kar nekaj časa, saj ni enostavno ugotoviti, kdo je najugodnejši ponudnik. Posebno zato, ker gre za različno robo, za različne količine, različne ponudnike itd. Skratka valorizacija potrebuje čas in temeljit premislek, saj je znana slovenska folklora, da bo po izboru najugodnejšega ponudnika sledila poplava pritožb. Včasih se je dogajalo, da so se vlekle vse do končne razsodbe na sodišču. 

 

A medtem čas teče in teče. Skladišča so še vedno prazna, zalog ni, porabniki besnijo. Ne vedo, kako naj zaščitijo sebe, paciente, ogrožene skupine, kako sploh naj se lotevajo tega nevarnega virusa. Pristojni organi z vlado na čelu pojasnjujejo, da opreme pač ni, da pa je postopek v teku. To je fraza, ki vedno vžge, vedno opraviči vsakovrstne zapete in seveda udomačeno folkloro.

 

Po dobrih dveh, morda treh mesecih bi prvi srečni ponudniki že lahko začeli iskati dobavitelje po izropanih svetovnih trgih in se začeli seznanjati s pravili, ki vladajo ob izjemnih razmerah. In kakšna so ta pravila? Prvo in edino je to, da blaga ni, razen za velike denarje. Potrebna je gotovina, potrebno je podkupovanje. Tisti, ki ob teh pravilih začne postavljati svoje pogoje ali celo vprašanja, naleti na nasmešek v stilu "več sreče prihodnjič". Pred vrati je še deset kupcev, ki ne postavljajo pogojev in ne sprašujejo. Vzemi ali pusti, take it or leave it.

 

Pravila v "vojnih razmerah" so stara. Ko si oddal ponudbo, si moral vedeti, kaj te čaka. Kitajski trg je neskončno velik. Lahko nemudoma kupiš nekaj milijonov spodnjic, tudi sandal ali majic, a hudič je, ker mask in druge opreme ni. No, je, le do nje se ne pride kar tako. Gospod Pin Ming ve, kako se do opreme pride. Da svetuje, je potrebno nekaj plačati. Pogodba? Kje pa, ste znoreli! Kdo pa se ima čas ukvarjati s takšnimi malenkostmi. Kako pa? Dragi moji, ali ste popolni začetniki? Kaj ne veste, kako se takšni posli sklepajo v izrednih razmerah? Vztrajajte in čakajte. Robo dobi tisti, ki se spozna na izredne razmere. No, mora biti vsaj malo tudi gangsterja. Kdor podmaže, ta dobi!

 

Morda bi se slovenski dobavitelji izognili takšnemu kaosu. Virusna kriza jenjuje, motnje na trgih se umirjajo. Kmalu bo robe dovolj. Bo cenejša. Ponudnikom se kažejo celo dobički. Celo v primeru, ko bodo znatno zamudili rok dobave in jim pretijo penali, bodo te z lahkoto poravnali, saj bo dobavljena roba znatno cenejša od cen iz ponudbe.

 

Skladišča se bodo začela polniti. Do konca leta. Prihajajo inventure, bilance. Čas je za pisanje poročil. In vse je v najlepšem redu. Takšno idilično stanje bi lahko nastopilo, če ne bi bilo ogroženih porabnikov, k so opremo potrebovali takoj, v nekaj urah, nekaj dneh, največ v kakšnem tednu. In to ne le nekaj kosov, šlo je za tone, za stotisoče, za milijone komadov. In seveda tudi evrov.

 

Dobavljeno je bilo dovolj in pravočasno.

 

Za to so bili (bili) potrebni izredni napori. Za to je bila potrebna iznajdljivost, zvijačnost in pred vsem pogum. Pogum zato, ker niti slučajno opreme in ustrezne zaščite ne bi bilo, če bi junaki delovali v skladu z zakoni in navodili ter zadostili gospodu Veselu in njegovemu sodišču, pa seveda zvedavi in oblastni Eriki Žnidaršič, ki skrbi za državljane, da jih je ne bi oropali ničvredneži, ki izkoriščajo krizo za polnjenje svojih žepov.

 

Nekoliko bi bila prizadeta le opozicija, ki ne bi imela tarče, v katero bi uperila svoje strupene puščice.

 

Streljati v ljudi, ki vse delajo po zakonih, je vendar nevljudno. Toda vseeno opozicija ni v brezupnem položaju. Na voljo bi imela možnost, da na vse grlo tuli in prepričuje ogroženo ljudstvo o tem, da je naravnost odlično vlado Marjana Šarca zamenjala nesposobna banda, ki ni sposobna nabaviti niti najosnovnejše zaščitne opreme, kot so recimo zaščitne maske, ki se jih da narediti iz navadne servijete in gumice iz kozarca za vlaganje slivove marmelade.

 

Res, kako je to mogoče, da vlada ni sposobna dobaviti zaščitne opreme? Popolnoma jasno. V teh hudih in kritičnih časih veliki vodja pošilja tvite, namesto da bi skrbel za nabavo zaščitne opreme. Jasno? Popolnoma jasno!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
8
29.05.2020 02:40
Bolj kot jeremijade o pritiskih na neodvisno novinarstvo nas lahko skrbi kvaliteta tega silno neodvisnega novinarstva, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
5
25.05.2020 01:13
COVID-19 ni vplival le na nas posameznike in odnose med nami, ampak tudi na akterje v mednarodni skupnosti in odnose med njimi. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
6
24.05.2020 10:00
Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kraftwerk: Mi smo otroci Fritz Langa, Gordona Craiga, Karla Čapka, Josepha Beuysa in Wernherja von Brauna
0
23.05.2020 23:59
Združeno umetniško delo Kraftwerk praznuje letos pol stoletja od začetka svojega delovanja. Že to dejstvo je več kot dovolj, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
In memoriam Bert Pribac (1933-2020)
3
23.05.2020 20:00
Negoval je svoj istrski vinograd in oljčni gaj, se živahno vključeval v dogajanja v istrskem in širšem slovenskem prostoru. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
8
22.05.2020 21:00
Zapornikova dilema iz teorije igre nam govori, da smo v Sloveniji pravzaprav akterji v istem zaporu. Lahko se med seboj ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Delavske pravice se ne ščitijo s tem, da se uzakonja, kdaj naj kdo dela in kdaj počiva
13
22.05.2020 11:00
V medijih se vrstijo objave in pozivi k zaprtju trgovin ob nedeljah. Nekateri ta predlog obravnavajo z ekonomskega, drugi s ... Več.
Piše: Jasmina P. Petavs
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
7
20.05.2020 13:15
Vlada je v okviru tretjega paketa t.i. protikoronskih zakonov obravnavala tudi predlog o razdelitvi bonov za turistično ... Več.
Piše: Bine Kordež
O anemični četrti veji oblasti, aktivnih državljanih in civilni družbi
11
18.05.2020 22:30
Glas posameznika je le glas vpijočega v puščavi? Aja? Seveda, če se tako odločimo, če to sprejmemo. Lahko pa je tudi glas na ... Več.
Piše: Miha Burger
Bolna Slovenija (o bedakih med bedaki)
16
17.05.2020 11:00
VSlovenijije spet izbruhnila epidemija okužbe z najvišjo možno stopnjo nalezljivosti. Bolezen še ni dobro raziskana, ker so ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lado Kralj: Iz transnacionalnega New Yorka je pogledal v globino Moravč
0
17.05.2020 00:46
Lado Kralj spada s svojo performativno naravo med svetovne gledališke protagoniste, ki so uprizorili veliko spremembo. Uprli so ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dve neprijetni vprašanji za poražence in tri za zmagovalce zadnjega tridesetletja
18
16.05.2020 07:33
16. maja, torej danes, mineva trideset let od zaprisege prve slovenske demokratično izvoljene vlade. V tem obdobju smo izvedli ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poslednji vzpon (In memoriam Tone Škarja)
6
16.05.2020 07:00
Tone Škarja je bil človek pronicljivega uma, ki ni šparal jezika, ko je bilo treba neposredno povedati resnico ali svoje mnenje. ... Več.
Piše: Mire Steinbuch
Free Press: O svobodi tiska
23
13.05.2020 21:30
Zdi se samoumevno, da v primerno delujoči demokraciji obstaja svoboden tisk. Prav tako je samoumevno, da bi moralo obstajati ... Več.
Piše: Keith Miles
Vojna z mediji: Basen o nas žabah, skuhanih v mlačni vodi ter grožnjah s smrtjo
17
12.05.2020 12:20
Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste ponarodele fraze, ki jih ... Več.
Piše: Janez Janša
O Mitingu resnice 2020 ali zakaj se mi zdi, da so nam najprej ugrabili državo, potem pa vam proteste
28
10.05.2020 22:45
Meni se zdi, da vas je naplahtala tista združba politike in medijev, ki ji niti malo ne gre za boj proti korupciji; le tla so ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Aleksandra Pivec, tisti obraz v slovenski politiki leta 2020, ki največ obeta
17
10.05.2020 11:00
Nova predsednica upokojenske stranke Aleksandra Pivec se je sprva zdela kot še en obraz, ki ga bodo politični sopotniki, ... Več.
Piše: Marko Novak
Florian Schneider-Esleben (april 1947 - april 2020)
2
09.05.2020 23:32
Florian Schneider-Esleben je bil vedno premišljen, imeniten in kolesarski. Ure in ure si je lahko ogledoval najnovejše znamke ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Za zavarovanje pridobitev socializma so dovoljena vsa sredstva, tudi obrekovanje in medijske kampanje v tujini
14
09.05.2020 12:15
Ko se sprašujemo, kaj v bistvu določa politiko levih in levosredinskih strank, ko se sprašujemo, kam to vodi, ne bi smeli ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Totalna medijska vojna ali kako je lažni novinarski emigrant Zgaga postal svetovno čudo
33
05.05.2020 23:45
Bolj kot to, ali bomo Slovenci preživeli novi koronavirus, me skrbi, če bomo ostali normalni po vseh medijskih ofenzivah in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 4.426
02/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.521
03/
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.913
04/
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
Uredništvo
Ogledov: 1.864
05/
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
Uredništvo
Ogledov: 1.660
06/
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
Mark Stemberger
Ogledov: 1.781
07/
SODNA PORAVNAVA: Opravičilo Marku Kolblu in družbi Europlakat, d.o.o.
Uredništvo
Ogledov: 1.483
08/
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
Bine Kordež
Ogledov: 1.528
09/
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
Božo Cerar
Ogledov: 1.354
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 11.701