Komentar

Če Bog pleše, pleše kot Michael Clark, če Belcebub pleše, pleše kot Michael Clark.

Sodobni ples je svoboda, ki izraža vse seksualne prakse. Takšna je tudi predstava Mmm. Clark je v njej prečrpaval energijo svojih telesnih tekočin. Sesal je svoje energetske proteine, da bi v soplesalcih in gledalcih sprožal njihove. Michael Clark je ves vizualen in pankovsko lep. Nič drugačen ni bil, ko je vstopil v blagoslovljen heroin. S plesom je sprožal narkotično lepoto najvišje vrste. Michael Clark je punk! Je plesni klasik, ki je dal punku stilni smisel skupaj s punk modo.

25.04.2020 21:27
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Michael Clark   ples   Bolšoj teater   Spartakus   balet   kostumografija   Anglija

Foto: Youtube

Če bi koga od živečih umetnikov povabil v svoje anarhokozmistične enote, bi to bil zagotovo Michael Clark. Samo zato, ker se v njem združuje kaos onostranstva. Ne pozabimo, anarhisti v času reda delamo nered. V času nereda pa red. Danes živimo v času nereda.

 

Štirideset let poklicno živim v umetnosti, skoraj vsak dan sem na gledališki vajah. Te dni me spodmika brez njih. Podoben čas se nam napoveduje tudi v prihajajočih tednih, verejtno mesecih. Prejšnji teden, 18. aprila 2020, sem se v samoizolaciji odločil, da bom streamal baletno predstavo Bolšoj teatra Spartakus. A si nisem mogel kaj, da si ne bi ob besedi balet prizval na videz daljno asociacijo: Michael Clark. Verjemite mi, asociacija Michael Clark je enakovredna asociaciji Bolšoj teater. Michael Clark je asociativno enako Veliki teater! Prve tri asociacije na Clarka so: muf, mamin sin in heroin. 

 

Biografija tega plesalca in koreografa: rojen na Škotskem. Desetleten pleše v lokalni folklorni skupini v kiltu. Pri trinajstih letih je že bil sprejet na Kraljevo baletno šolo v Londonu. Pri sedemnajstih je diplomiral, pri osemnajstih je bil sprejet v sodobno-plesni studio Rambert. Pri devetnajstih je dal eno na gobec omejitvam baleta. Vse ostalo so njegove predstave. 

 

Pred desetletji sem njegovo ingeniozno razplesano deškost osuplo občudoval na vajah in predstavah v operi Sadlers Wells v Londonu. Res pa je tudi to, da je po letu 1986 izginil iz mojega horizonta. Predvsem zato, ker je v tistem času - od leta 1987 do leta 1995 - v mojem svetu nastopilo obdobje zapora in vseh mogočih zapor, dobesedno in v prispodobi. Ko pa se je na sramotnih bojiščih Balkanije le razkadilo, Michaela Clarka ni bilo več na sceni, tudi v Angliji ne. Čez leta se je izkazalo, da je živel popolnoma anonimno življenje pri mami na Škotskem

 

Kmalu po letu 2000 nas je vse, ki smo ga občudovali, presentil, ko je ponovno nastopil v areni plesa z opojno umetnostjo koreografa. Z njim so priplesala na oder božanska telesa, polna njegovih koreografij. Pri enaindvajsetih je bil že vrhunski plesalec, vzporedno, po nujnosti pa še koreograf, pri oseminpetdesetih pa je izjemen koreograf in še vedno plesalec.

 

 

 

 

Muf

 

V današnjem komentarju bom ponavljal eno in isto misel: Clarkova umetnost je opojna rotirajoča narkotičnost! Njegovo umetniško telo se vrti samo zato, da bi s svojo ekscentričnostjo prevrtalo ohlajeno lavo resničnosti. Želim si, da ne bi ob Clarku zabredel v nabijanje proti klasičnim baletnim modalitetam. Tudi zato ne, ker mojo umetnost določa neizprosna geometričnost baleta. Michael Clark je umetnik sodobnega plesnega izraza, čeprav izhaja iz britanske baletne tradicije. 

 

V prvem delu njegovega poklicnega življenja ga je določalo - poleg plesnih energetskih udarov - še heroinsko onostranstvo, v drugem delu pa metadonska neizprosnost. Živel je dve umetniški obdobji: prvo deško, androgino in drugo koreografsko, polno plesne zrelosti. V obeh smo gledali spolno obredje homoseksualnosti. Gledali smo ekscentričnost in vizualno vibriranje mode!

 

O predstavi Mmm: Sodbni ples ne potrebuje kratkih napovedi o predstavi, podobno kot jo to navada v operi. Tisti, ki gleda sodobni ples, se natančno zaveda njegove abstraktnosti. Zaveda se emancipatornega osvobajanja od baletne strogosti, od pretirane patetične resnobnosti. Tisti, ki vstopa v pogled sodobnega plesa, vnaprej razume, da je ples spolno obredje, polno spolnega gibalnega materiala. Sodobni ples je svoboda, ki izraža vse seksualne prakse. Takšna je tudi predstava Mmm. Clark je v njej prečrpaval energijo svojih telesnih tekočin. Sesal je svoje energetske proteine, da bi v soplesalcih in gledalcih sprožal njihove. Michael Clark je ves vizualen in pankovsko lep. Nič drugačen ni bil, ko je vstopil v blagoslovljen heroin. S plesom je sprožal narkotično lepoto najvišje vrste. Michael Clark je punk! Je plesni klasik, ki je dal punku stilni smisel skupaj s punk modo. 

 

Čudenje: menim, da sem se pred avditorijem portala+ že čudil, od kod temu britanskemu otoku takšna famozna umetnost v vseh zvrsteh, ko je njihova večinska folklora kraljevsko idiotska. Konec čudenja!

 

Še naprej o predstavi Mmm: Ne morete si predstavljati, kako popolno je plesal spolno obrednost s svojim fantom. Plesala sta z volnenim mufom na rokah. Za tiste, ki ste pozabili, kaj je muf: to je valjast predmet, ki nam pozimi greje roke. V zadnjih letih ga v resničnosti manj uporabljamo, a se je briljantno izkazal v predstavi Mmm. Rekviziti imajo globok smisel v življenju umetnosti, a o tem drugič. Nag in z mufom je s svojo veliko ljubeznijo Stephenom Petronijem plesal mufasto kroženje. Vizualno sta atraktirala čutnost. Na odru sta dobesedno plesala spolni užitek. Še danes se cedijo iz njega impresivne proteinske tekočine. Tudi v drugi verziji predstave se v zborovskih prizorih generira spolnost. Intuicija je zagotovo njegovo osrednje plesno orodje. Njegove predstave niso nikoli celota, tudi koščki ne, temveč le večdelne celote.

 

 

 

 

Mamin sin

 

V svetu plesa se neredko zgodi, da plesalci po smrti matere naredijo samomor. Tudi zato je Micahel Clark prosil svojo mamo, da nastopi v njegovi predstavi, da se s pomočjo hipnotične rotacije odreši mamine nežnosti.

 

 

Heroin

 

Če Bog pleše, pleše kot Michael Clark, če Belcebub pleše, pleše kot Michael Clark. Če bi koga od živečih umetnikov povabil v svoje anarhokozmistične enote, bi to bil zagotovo Michael Clark. Samo zato, ker se v njem združuje kaos onostranstva. Ne pozabimo, anarhisti v času reda delamo nered. V času nereda pa red in danes živimo v času nereda.

 

Še danes pleše deško anarhičnost. Bodisi sam ali skupaj z drugimi ekstatičnimi telesi. On je tisti, okrog katerega se prepletajo napetosti. Pri njem vse pleše: prsni koš, vratna vretenca, trtica, lopatica, križnica, stopalnica. Vse! Predvsem mišice. Ves je kinetiziran. V njem je anarhična harmoničnost. Tudi trzanje mišic na zadnjici je harmonično. Naj vas spomnim, da je baletna zadnjica poseben fenomen baletne umetnosti. Da, tudi plesna zadnjica je ples. Vse to je punk! Baletni tradiciji se je radikalno oddaljeval, a je ni nikoli poniževal. V njegovi plesni obsesiji izginja njegova eksistenca, ostaja pa njegov abstraktni izris. V njem sta vpisana tako mala kot velika smrt. Menim, da se je slednje vedno zelo bal.

 

 

Mmm moda

 

Koreografija je komponiranje telesnosti in kostumov v scensko aktivinem prostoru. Je poliritmičnost mnogih disciplin, ki skupaj bivajo na odru. Koreografija zahteva posebno kostumsko opremljenost, ki ne ovira telesnosti, istočasno pa absorbira odvečne tekočine v trenutkih energetskih udarov. Michael Clark je eden tistih, ki koreografira tudi kostumsko opremo. Dekonstruira modo! Kostume spreminja v ekscentrično asociativnost. Kostumi vsebujejo posebne vrste berljivosti.

 

 

Mmm glasba

 

Za razliko od mnogih, ki se v svoji koreografijah predajajo glasbenim linijam, Michael Clark spodbuja svoje tovariše v umetnosti, da generirajo glasbo za njegovo anarhično telo. Na njegovem nebu svetijo predvsem Črne zvezde Patti Smith in Davida Bowieja, da o punk galsbi ne govorimo.

 

 

Androginost

 

Na njegovem obrazu gledam razpotegnjen nasmeh otroka s poredno priprtimi očmi, ki usmerja svoj pogled v nebo, polno črnih zvezd. To je umetnik, ki je živel v času zgoščenega nereda in nežne navzočnosti umetnosti punka. Komaj čakam, da se začnejo gledališke vaje in najnovejše gledališke predstave.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.027
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.922
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.277
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.136
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.308
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 902
07/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 605
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.216
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.918
10/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 503