Komentar

Zaščitne maske postajajo del brutalnega političnega obračunavanja med opozicijo in vlado

Ste vedeli, da je slovenska vlada oziroma Zavod za blagovne rezerve leta 2015 kupoval varnostno ograjo za južno mejo prek podjetja Minis po enakih postopkih in mehanizmih kot letos v primeru zaščitne opreme? V času vlade Mira Cerarja so posel izpeljali celo isti ljudje, kot jih srečujemo tudi danes v t.i. aferi maske! Direktor Zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek in njegov vodja splošne službe Ivan Gale. Isti obrazi, zelo zelo podobna praksa. Glej, zlomka: tudi tedaj je prišlo do suma kaznivega dejanja, saj je nevladna organizacija Transparency International zoper direktorja Zakrajška zaradi zlorabe uradnega položaja podala naznanitev suma kaznivega dejanja. Ključna razlika je le v tem, da je v primeru zaščitnih mask zdaj na oblasti druga koalicija, ki ne uživa medijske in pravosodne imunitete, zato smo lahko tudi dobili herojskega "žvižgača", ki dokazuje vso sprevrženost dvojnih meril, ki veljajo v Sloveniji, ko gre za "vaše" in "naše".

27.04.2020 22:03
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Zavod za blagovne rezerve   Zdravko Počivalšek   Anton Zakrajšek   Ivan Gale   koronavirus   Minis   Miro Cerar   ograja

Foto: Televizija Slovenija

"Žvižgač" Ivan Gale, ki je razkril nekatere dvomljive prakse pri nabavi zaščitnih mask, je bil zaposlen na istem mestu tudi leta 2015, ko je Zavod za blagovne rezerve za Cerarjevo vlado kupoval varovalne ograje za zaščito južne meje v skupni vrednosti 3 milijonov evrov in z določbami o avansiranju 70 odstotkov pogodbene vrednosti.

Zaščitne maske, najbolj iskano blago v dobi koronavirusa, postajajo prvovrstna tema političnega obračunavanja. Razmere na mednarodnih trgih so se ob izbruhu pandemije dodobra zaostrile, kar je povzročilo nenehno spreminjanje cen zaščitne opreme kot tudi rokov in pogojev dobave. Kitajska, največja proizvajalka medicinske opreme na svetu, ki se tudi sama sooča z vedno novimi žarišči epidemije, zaostruje pogoje za izvoz, številne države, ki so opremo že plačale, zamanj čakajo na dobavo. V Sloveniji so razmere še bolj napete, saj obenem z epidemijo in tekmo s časom za zajezitev širjenja covid-19 poteka tudi hud politični spopad med vlado Janeza Janše in opozicijo. Ta se ni pustila preveč motiti: novi vladi ni namenila 100 dni miru, morda kvečjemu deset. Čim je postalo jasno, da so se trendi širjenja epidemije obrnili navzdol in da se bo država v kratkem lahko vrnila v "novo normalnost" (kakršna koli pač ta že bo, saj bodo še kar nekaj časa morali veljati preventivni varnostni ukrepi, da se epidemija ne bi jeseni ali celo že prej ponovila), se je začel veliki politični obračun (medijske) opozicije z Janezom Janšo. Tokrat v obliki napada na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, za nekatere najšibkejšega člena vlade. Govoric v političnem zakusliju je veliko, ena zadnjih denimo pravi, da se bo moral robustni minister, ki se ga je v gostilniških debatah na tviterju oprijel vzdevek Bademeister, ne glede na epilog interpelacije posloviti od funkcije in celo vodenja stranke (SMC), med najresnejšimi kandidati za njegovega naslednika oziroma naslednico pa naj bi bila stilsko docela probražena ministrica za izobraževanje Simona Kustec ...

 

 

Maščevanje Počivalšku za kršitev fatve

 

Takšen "scenarij" ima eno samo pomankljivost: pozablja na izvirni greh silovitega medijskega stampeda, katerega žrtev je trenutno Počivalšek. Zakaj se je gospodarski minister znašel v položaju žrtve medijske likvidacije oziroma celo neverjetno hitro uvedene kriminalistične preiskave? Iz preprostega razloga: ker je bil prvi politik, ki je prekršil fatvo t.i. globke države proti Janezu Janši ter se z njim začel pogovarjati o sodelovanju. Da, prav ste prebrali. Pogovarjati. Kajti pred njim tega na t.i. levici ni bil pripravljen storiti nihče.

 

 

Smrtni greh Zdravka Zakrajška, sodelovanje v koaliciji z Janšo, je razlog za medijsko fatvo.

 

 

Nepripravljenost na sodelovanje z Janšo je postala celo del predvolilnega programa takorekoč vseh strank levice, vodilni levi politiki pa so na predvolilnih soočenjih podajali svečane obljube, da se nikoli ne bodo pojavljali v (koalicijski) družbi z Janšo. Neprodušen, vodotesen zid, ki ga je okoli Janeza Janše zgradila globoka država s svojimi političnimi in medijskimi izpostavami, se je sesul kot lego kocke tisti trenutek, ko se je Zdravko Počivalšek začel do Janše obnašati kot do potencialnega političnega partnerja, s katerim bi lahko celo bil v vladi. Od začetnega šoka po nepričakovanem odstopu Marjana Šarca in spoznanju, da predčasnih volitev ne bo, je do danes preteklo ravno toliko časa, da se je lahko ranjena levica ponovno organizirala in vrnila udarec. In to ravno v trenutku največje državne ranljivosti, v času smrtonosne epidemije. Kdor pozna skrivnosti delovanja in logiko omrežja gerontokracije, ki ima še vedno glavno besedo pri pripravi strateških načrtov, ga operacija proti Počivalšku oziroma vladi ni presenetila. Ko gre za oblast oziroma njeno ponovno osvojitev, so dovoljena vsa sredstva. Levica se, na žalost, še vedno obnaša, kot da je na oblasti Stane Dolanc s svojo retoriko, da so v tej deželi lahko edini na oblasti komunisti in da se, če poenostavimo, enostavno ne sme zgoditi, da bi bil na oblasti kdo drug ...

 

 

V kriznih razmerah veljajo krizna pravila

 

Krizne razmere so krizne prav zato, ker v njih normalne procedure ne delujejo, ker zaradi posebnih razmer veljajo drugačna pravila, ki so velikokrat nedefinirana in se jih mora sproti določati. Z enim samim ciljem: da se krizo preživi s čim manj žrtvami. Zato se v takšnih razmerah lahko dogaja marsikaj takšnega, kar se v normalnih časih ne. Tekma s časom pomeni tudi to, da se država ne more posluževati predpisanih procedur. Nabave, ki potekajo v kriznih razmerah, so zato lahko tudi zlorabljene kot priložnost za hiter zaslužek tistih, ki tudi v takih razmerah vidijo svojo poslovno priložnost. Da ni pandemija koronavirusa nič drugačna, je vsakomur jasno.

 

Kitajska v tem primeru ni bila samo izvoznica koronavirusa, temveč tudi večine zdravstvene opreme, kar pomeni, da je predvsem ona sama diktirala pogoje nakupa in prodaje. Če so pri tem kitajska podjetja preferirala avanse in tiste, ki so lahko zagotovili več denarja, je to pač del kitajske poslovne kulture. Verjetno ne bi drugod ravnali nič drugače, morebiti celo slabše. In tudi to, da se bo vlada morala posluževati različnih načinov, da bo napolnila prazna skladišča nujne zaščitne opreme, ne bi smelo nikogar posebej presenečati. Vse vlade vseh držav so ravnale podobno, s to razliko, da so bogate države imele pred ostalimi občutno prednost prav v večji količini denarja, s katerim razpolagajo, in razvejani logistiki.

 

 

Zavod za blagovne rezerve je pri nabavi zaščitne opreme angažiral 31 slovenskih podjetij.

 

 

Kot vse kaže, se bo v Sloveniji celo epidemija sprevrgla v prvovrstni politični obračun. Skrajno zavržno, vendar resnično. Zaradi tega že skoraj od samega začetka epidemije spremljamo obširna poročila o domnevnih nepravilnostih, ki naj bi se dogajale zlasti pri nabavah zaščitnih mask, ki je potekala oziroma še vedno potekajo prek Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve. Pri nabavi nujne medicinske opreme za zajezitev in obvladovanje epidemije Covic-19 je posel dobilo 31 podjetij, največ podjetje Acron s skoraj 30 milijoni evrov, sledi podjetje Joca Pečečnika s 25,4 milijoni ter z 18,5 milijoni GenePlanet. Zaradi posebnosti situacije so morala podjetja posle s kitajskimi partnerji ustrezno zavarovati, nekatera tudi s predplačili.  

 

Na Počivalška so sprva vsuli očitki, da država posluje prek posrednikov in ne direktno s tujimi dobavitelji, zaradi česar plačuje zaščitno opremo dražje, Počivalšek pa se je branil s pojasnjevanjem, da je razlog za takšne "by-passe" preveliko tveganje, saj naj bi številna kitajska podjetja zahtevala tudi do 100-odstotne avanse. Poleg tega naj država ne bila specializirana za neposredno iskanje medicinske opreme na kitajskem trgu, Zavod za blagovne rezerve pa v tujini prav tako nima predstavnikov, ki bi preverjali ustreznost in zanesljivost ponudb. Po besedah Počivalška je država izbrala zanesljivost dobavnih verig pred eventualnimi ugodnejšimi cenovnimi pogoji.

 

 

"Žvižgača" avansi Cerarjeve vlade niso motili

 

Danes smo dobili "žvižgača" Ivana Galeta, ki je razkril nekatera dogajanja v zakulisju nabav. Tako naj bi poleg "pritiskov" (najverjetneje se bo izkazalo, da je šlo za to, da so bili državni uradniki večkrat pozvani, naj se podvizajo in naredijo vse za tokojšnjo realizacijo poslov, saj je bila država praktično brez sleherne zaloge zaščitnih mask in rokavic) bilo izvedenih tudi nekaj avansnih transakcij podjetjem, ki so dobavljala zaščitno opremo. To naj bi bilo tudi predmet kriminalističnih preiskav in kazenke ovadbe. Kar preseneča pri tem, pa je to, da Galeta niso motile pogodbe in avansi, ki jih je Zavod za blagovne rezerve podpisoval pod Cerarjevo vlado, in to pod istim direktorjem in v času, ko je bil tudi sam zaposlen na istem delovnem mestu. Ali je gospod Gale namerno gledal stran v času vlade, ki mu je bila morda politično bližje? Ali pa je pred leti še globoko spal in se je njegova vest prebudila šele pred nekaj tedni?! Možen je seveda še odgovor, da so razlog za dvojne standarde Galetovo politične preference. Če je to res in državni uslužbenci pokažejo zavidljiv nivo moralne drže in profesionalne etike zgolj takrat, ko je na oblasti tista politična opcija, ki jim ni blizu, medtem ko v času vladavine njim ljube politične garniture poteptajo vsa svoja visoka načela, potem je res nekaj hudo gnilega v tej deželi, kjer ima javna uprava tako ali tako privilegiran položaj!

 

 

Neprijetne podrobnosti dvojnih merili

 

Pogodbe z določbami o predplačilih niso nekaj novega, saj je bila ta praksa uporabljena že tudi v nekaterih poslih prejšnjih vlad. Le da takrat niso bile tovrstne procedure deležne toliko pozornosti, sploh pa ne "žvižgačev", interpelacij ministrov ali celo vlade. O avansih se je govorilo tudi ob nakupu tiste razvpite ograje ("tehničnih ovir", kot so jim takrat rekli vladni šaljivci, medijski papagaji pa so izraz nekritično ponavljali), s katero je Cerarjeva vlada med letoma 2015 in 2016 za silo zavarovala južno državno mejo.Vlada Mira Cerarja z ministrsko ekipo, ki so jo sestavljali kmetijski minister Dejan Židan, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, zunanji minister Karl Erjavec, ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, obrambna ministrica Andreja Katič, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, minister za pravosodje Goran Klemenčič in drugi, je šla jeseni 2015 v nakup ograje za južno mejo Slovenije, posel pa so izpeljali isti ljudje, kot jih srečujemo danes: direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Anton Zakrajšek in Ivan Gale, tudi tedaj v vlogi vodje splošne službe. In tudi tedaj je prišlo do suma kaznivega dejanja, ko je nevladna organizacija Transparency International podala naznanitev suma kaznivega dejanja zoper direktorja Zakrajška zaradi zlorabe uradnega položaja.

 

 

Cerarjeva vlada je posel za nabavo dveh tipov varovalnih ograj za južno mejo zaupala podjetju Minis.

 

 

Kot je znano, je podjetje Minis iz Žalca od Ministrstva za notranje zadeve in Zavoda za blagovne rezerve v samo nekaj mesecih prejelo več kot 3 milijone evrov na osnovi treh pogodb, s katerim je država kupila ograjo za varovanje južne meje v času migranske krize. Prva pogodba je bila vredna 1.229.760,00 €, šlo pa je za nakup varnostne žične ograje. Druga pogodba, pri kateri je šlo za nakup panelne ograje, je bila vredna 2.410.720,00 €, tretja pa 122.976,00 €, šlo pa je za nakup palic iz rebrastega betonskega železa. Vse tri pogodbe so bile podpisane konec leta 2015. Bolj kot narava posla in zneski so bili zanimive nekatere podrobnosti pogodb.

 

Prva pogodba med državo s strani Zavoda za blagovne rezerve in podjetjem Minis je bila podpisana novembra 2015, z njo pa je Zavod od podjetja Minis kupil 28.000 kolutov spiralne raztegljive varnostne žične ograje. Rok za dobavo žice je bil 20.12.2015, v primeru 70 % avansa pa kar isti dan, 24.11.2015. Kar je nenavadno, saj je tolikšno količino materiala težko dobaviti še isti dan. Kot so takrat ugotavljali, bi bilo za Minis to naročilo brez zagotovila Zavoda za blagovne rezerve, da bo posel res sklenjen, čisti polom, kar naj bi dokazovalo, da je šlo za vnaprej dogovorjen posel. Pogodba je tudi predvidevala, da bo država podjetju Minis izplačala avans v višini 70 % celotne pogodbene vrednosti (860.832 evrov) v primeru prejema bančne garancije, ki bi jo glede na v pogodbi opredeljene roke moralo podjetje pridobiti le v enem dnevu.

 

 

Kar je dovoljeno Cerarju, ni dovoljeno Janši?

 

Čeprav so kritiki Zakrajšku očitali, da je kršil Zakon o javnih financah, ki določa le izjemoma možnost dogovora o predplačilih, ob primernem zavarovanju predplačil ter na podlagi predhodnega soglasja ministra, pristojnega za finance, ki ga Zavod ni pridobil, se je izkazalo, da Zavod ni neposreden proračunski uporabnik, kar pomeni, da takšnega soglasja ministrstva za finance ne potrebuje. Zakrajšek je sicer trdil, da podjetju ni nikoli izplačal avansa, je pa potrdil, da pogodba vsebuje določilo o možnosti predplačila, vendar za uresničitev te odločbe postavlja pogoj, da mora dobavitelj - v tem primeru Minis - dostaviti bančno garancijo za celoten znesek predplačila. Ker podjetje tovrstne garancije ni priskrbelo, do predplačila ni prišlo.

 

 

Premier Janša se bo v prihodnjih dneh moral izjasniti glede svoje podpore ministru Počivalšku.

 

 

Kako se bo zgodba z avansi končala tokrat, v primeru nakupa zaščitnih mask, bo pokazal čas. Dejstvo je, da so nakupi zaščitne opreme potekali z istimi akterji, le v drugi vladi in z drugim predsednikom vlade, torej z Janezom Janšo. Bodo pristojni državni organi tudi tokrat podali pojasnilo, da je Zavod za blagovne rezerve deloval po istih principih kot v preteklosti in da so torej bili postopki in pogodbe ustrezni, ali pa bodo izredne razmere epidemije spolitizirane ter izkoriščene za politični obračun?

 

Glede na to, da dva glavna protagonista, ki sta ciljni tarči "afere maske", nista ne politična novinca ne naivneža ter da se tako Počivalšek kot Janša zelo dobro znajdeta v nemirnih vodah slovenske politike, se nam obetajo vroči meseci, z  epidemijo koronavirusa ali brez.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Zaničuj ideologe, nacionaliste in rasiste. Vedno!
1
04.12.2021 21:00
Ukrajinsko-rusko-beloruska umetniška avantgarda je dobila svojo prvo teoretično knjigo že leta 1933. Izšla je v tedanjem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
27
02.12.2021 22:15
Domnevno kupovanje pristranskega medijskega poročanje in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem, kot papagajsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
13
01.12.2021 20:30
The Taliban involvement in drug trade was never a secret, however its dimension was never completely understood. Though they ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
20
29.11.2021 20:30
Vse življenje trdim, da je osnova tega sovraštva in zločinanevoščljivost. TudiKajnse je pokesal. Ah, da, trume ideologov se ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
17
28.11.2021 21:00
O novi različici seva SARS-Cov-2, ki so jo prvič odkrili 9. novembra v Južni Afriki, vemo še zelo malo. Svetovna zdravstvena ... Več.
Piše: Milan Krek
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
8
28.11.2021 11:00
Prodor Elizabeth Holmes med smetano v Silicijevi dolini je bil bleščav v vseh ozirih in ni brez razloga spominjal na zvezdniški ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Tri vprašanja za ministrstvi moči in sile ali zakaj je gradnja NUK II in Digitalne nacionalne knjižnice nujna
9
27.11.2021 21:30
Za gradnjo NUK II smo vsi! Tako eni kot drugi, tako levi kot desni. Vsi vmes in mi anarhisti. Zakaj se zakonodajalci ne držijo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
8
26.11.2021 21:00
Valerio Fabbri ni le italijanski novinar, ki živi in dela v Ljubljani, ampak je tudi tisti Rimljan, ki se je preselil v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
18
25.11.2021 22:00
Volitve v Državni zbor se približujejo, kar se pozna v vse večji medijski histeriji, ki pa žal dodatno potencira preživeto ... Več.
Piše: Bojan Dobovšek
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
15
24.11.2021 23:59
Ali je Slovenija že dovolj zrela za t.i. veliko koalicijo, bo osrednje vprašanje, s katerim se bosta soočili slovenska politika ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
16
23.11.2021 23:32
Prestopili smo mejo. Stanje je obupno in minister za zdravje kliče na pomoč vsakega, ki bi lahko pomagal. Iščemo tudi kadrovsko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
16
21.11.2021 22:11
Bitka direktorjev državnih podjetij za ohranitev njihovih položajev me spominja na ljubezensko tragedijo Romeo in Julija. V svoj ... Več.
Piše: Ivan Simič
Hermann Nitsch v muzeju religij sredi poblaznelih relikvij
6
20.11.2021 21:30
Ravno Hermann Nitsch je študijski primer, v katerem vidimo, da ne obstaja dobra ali slaba umetnost, temveč umetnost, ki je blizu ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
10
19.11.2021 20:58
Demokracija je, dobiti jasen odgovor na preprosto vprašanje 'Kam je šel dobiček od prodaje elektrike?' In demokracija je, ne se ... Več.
Piše: Miha Burger
KPK odgovarja Milanu Kreku: Izredne razmere ne morejo biti izgovor za odstopanje od načel javnega naročanja!
6
18.11.2021 19:00
Na portalu+ je bil 16. 11. 2021 objavljen komentar Milana Kreka z naslovom Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenija povabljena na decembrski Vrh za demokracijo, Madžarska edina članica EU brez vabila
10
17.11.2021 21:22
Po nedavnem podnebnem vrhu na Škotskem, ki se je na žalost predvidljivo končal bolj z neuspehom kot uspehom, nas do konca leta ... Več.
Piše: Božo Cerar
Virus nima partijske knjižice, udari vedno po vseh, naših in vaših. To je preprosta logika narave, ki ni politično obarvana, ampak sloni na Darwinovih predpostavkah!
17
16.11.2021 20:11
Zdravniki se moramo boriti za zdravje in življenje in ne za smrt; pri nas mora biti življenje ljudi pred politično opredlitvijo ... Več.
Piše: Milan Krek
Po koncu svetovnega podnebnega vrha v Glasgowu: Načrt B ne obstaja!
11
14.11.2021 22:59
Donald J. Johnston je nekdanji generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in večkratni minister ... Več.
Piše: Donald J. Johnston
Skupaj naprej! Z lažno solidarnostjo in pogrebom etike bomo hitreje na cilju!
14
14.11.2021 11:00
V oddaji Skupaj naprej! niste izvedeli, da so Danci, Švedi, Švicarji, Nemci ali po novem tudi Avstralci, ki sicer doživljajo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Leonid Šejka: Največja premetenost Satana je v tem, da nas je prepričal, da ne obstaja
8
13.11.2021 19:00
Zbolel sem za covidom, seveda sem bil pred tem cepljen. Kot večina, dvakrat. Menim, da je ravno cepljenje pomemben dejavnik, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.760
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.507
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.583
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.543
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.601
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.263
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 985
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.233
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 917
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.039