Komentar

Zaščitne maske postajajo del brutalnega političnega obračunavanja med opozicijo in vlado

Ste vedeli, da je slovenska vlada oziroma Zavod za blagovne rezerve leta 2015 kupoval varnostno ograjo za južno mejo prek podjetja Minis po enakih postopkih in mehanizmih kot letos v primeru zaščitne opreme? V času vlade Mira Cerarja so posel izpeljali celo isti ljudje, kot jih srečujemo tudi danes v t.i. aferi maske! Direktor Zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek in njegov vodja splošne službe Ivan Gale. Isti obrazi, zelo zelo podobna praksa. Glej, zlomka: tudi tedaj je prišlo do suma kaznivega dejanja, saj je nevladna organizacija Transparency International zoper direktorja Zakrajška zaradi zlorabe uradnega položaja podala naznanitev suma kaznivega dejanja. Ključna razlika je le v tem, da je v primeru zaščitnih mask zdaj na oblasti druga koalicija, ki ne uživa medijske in pravosodne imunitete, zato smo lahko tudi dobili herojskega "žvižgača", ki dokazuje vso sprevrženost dvojnih meril, ki veljajo v Sloveniji, ko gre za "vaše" in "naše".

27.04.2020 22:03
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Zavod za blagovne rezerve   Zdravko Počivalšek   Anton Zakrajšek   Ivan Gale   koronavirus   Minis   Miro Cerar   ograja

Foto: Televizija Slovenija

"Žvižgač" Ivan Gale, ki je razkril nekatere dvomljive prakse pri nabavi zaščitnih mask, je bil zaposlen na istem mestu tudi leta 2015, ko je Zavod za blagovne rezerve za Cerarjevo vlado kupoval varovalne ograje za zaščito južne meje v skupni vrednosti 3 milijonov evrov in z določbami o avansiranju 70 odstotkov pogodbene vrednosti.

Zaščitne maske, najbolj iskano blago v dobi koronavirusa, postajajo prvovrstna tema političnega obračunavanja. Razmere na mednarodnih trgih so se ob izbruhu pandemije dodobra zaostrile, kar je povzročilo nenehno spreminjanje cen zaščitne opreme kot tudi rokov in pogojev dobave. Kitajska, največja proizvajalka medicinske opreme na svetu, ki se tudi sama sooča z vedno novimi žarišči epidemije, zaostruje pogoje za izvoz, številne države, ki so opremo že plačale, zamanj čakajo na dobavo. V Sloveniji so razmere še bolj napete, saj obenem z epidemijo in tekmo s časom za zajezitev širjenja covid-19 poteka tudi hud politični spopad med vlado Janeza Janše in opozicijo. Ta se ni pustila preveč motiti: novi vladi ni namenila 100 dni miru, morda kvečjemu deset. Čim je postalo jasno, da so se trendi širjenja epidemije obrnili navzdol in da se bo država v kratkem lahko vrnila v "novo normalnost" (kakršna koli pač ta že bo, saj bodo še kar nekaj časa morali veljati preventivni varnostni ukrepi, da se epidemija ne bi jeseni ali celo že prej ponovila), se je začel veliki politični obračun (medijske) opozicije z Janezom Janšo. Tokrat v obliki napada na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, za nekatere najšibkejšega člena vlade. Govoric v političnem zakusliju je veliko, ena zadnjih denimo pravi, da se bo moral robustni minister, ki se ga je v gostilniških debatah na tviterju oprijel vzdevek Bademeister, ne glede na epilog interpelacije posloviti od funkcije in celo vodenja stranke (SMC), med najresnejšimi kandidati za njegovega naslednika oziroma naslednico pa naj bi bila stilsko docela probražena ministrica za izobraževanje Simona Kustec ...

 

 

Maščevanje Počivalšku za kršitev fatve

 

Takšen "scenarij" ima eno samo pomankljivost: pozablja na izvirni greh silovitega medijskega stampeda, katerega žrtev je trenutno Počivalšek. Zakaj se je gospodarski minister znašel v položaju žrtve medijske likvidacije oziroma celo neverjetno hitro uvedene kriminalistične preiskave? Iz preprostega razloga: ker je bil prvi politik, ki je prekršil fatvo t.i. globke države proti Janezu Janši ter se z njim začel pogovarjati o sodelovanju. Da, prav ste prebrali. Pogovarjati. Kajti pred njim tega na t.i. levici ni bil pripravljen storiti nihče.

 

 

Smrtni greh Zdravka Zakrajška, sodelovanje v koaliciji z Janšo, je razlog za medijsko fatvo.

 

 

Nepripravljenost na sodelovanje z Janšo je postala celo del predvolilnega programa takorekoč vseh strank levice, vodilni levi politiki pa so na predvolilnih soočenjih podajali svečane obljube, da se nikoli ne bodo pojavljali v (koalicijski) družbi z Janšo. Neprodušen, vodotesen zid, ki ga je okoli Janeza Janše zgradila globoka država s svojimi političnimi in medijskimi izpostavami, se je sesul kot lego kocke tisti trenutek, ko se je Zdravko Počivalšek začel do Janše obnašati kot do potencialnega političnega partnerja, s katerim bi lahko celo bil v vladi. Od začetnega šoka po nepričakovanem odstopu Marjana Šarca in spoznanju, da predčasnih volitev ne bo, je do danes preteklo ravno toliko časa, da se je lahko ranjena levica ponovno organizirala in vrnila udarec. In to ravno v trenutku največje državne ranljivosti, v času smrtonosne epidemije. Kdor pozna skrivnosti delovanja in logiko omrežja gerontokracije, ki ima še vedno glavno besedo pri pripravi strateških načrtov, ga operacija proti Počivalšku oziroma vladi ni presenetila. Ko gre za oblast oziroma njeno ponovno osvojitev, so dovoljena vsa sredstva. Levica se, na žalost, še vedno obnaša, kot da je na oblasti Stane Dolanc s svojo retoriko, da so v tej deželi lahko edini na oblasti komunisti in da se, če poenostavimo, enostavno ne sme zgoditi, da bi bil na oblasti kdo drug ...

 

 

V kriznih razmerah veljajo krizna pravila

 

Krizne razmere so krizne prav zato, ker v njih normalne procedure ne delujejo, ker zaradi posebnih razmer veljajo drugačna pravila, ki so velikokrat nedefinirana in se jih mora sproti določati. Z enim samim ciljem: da se krizo preživi s čim manj žrtvami. Zato se v takšnih razmerah lahko dogaja marsikaj takšnega, kar se v normalnih časih ne. Tekma s časom pomeni tudi to, da se država ne more posluževati predpisanih procedur. Nabave, ki potekajo v kriznih razmerah, so zato lahko tudi zlorabljene kot priložnost za hiter zaslužek tistih, ki tudi v takih razmerah vidijo svojo poslovno priložnost. Da ni pandemija koronavirusa nič drugačna, je vsakomur jasno.

 

Kitajska v tem primeru ni bila samo izvoznica koronavirusa, temveč tudi večine zdravstvene opreme, kar pomeni, da je predvsem ona sama diktirala pogoje nakupa in prodaje. Če so pri tem kitajska podjetja preferirala avanse in tiste, ki so lahko zagotovili več denarja, je to pač del kitajske poslovne kulture. Verjetno ne bi drugod ravnali nič drugače, morebiti celo slabše. In tudi to, da se bo vlada morala posluževati različnih načinov, da bo napolnila prazna skladišča nujne zaščitne opreme, ne bi smelo nikogar posebej presenečati. Vse vlade vseh držav so ravnale podobno, s to razliko, da so bogate države imele pred ostalimi občutno prednost prav v večji količini denarja, s katerim razpolagajo, in razvejani logistiki.

 

 

Zavod za blagovne rezerve je pri nabavi zaščitne opreme angažiral 31 slovenskih podjetij.

 

 

Kot vse kaže, se bo v Sloveniji celo epidemija sprevrgla v prvovrstni politični obračun. Skrajno zavržno, vendar resnično. Zaradi tega že skoraj od samega začetka epidemije spremljamo obširna poročila o domnevnih nepravilnostih, ki naj bi se dogajale zlasti pri nabavah zaščitnih mask, ki je potekala oziroma še vedno potekajo prek Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve. Pri nabavi nujne medicinske opreme za zajezitev in obvladovanje epidemije Covic-19 je posel dobilo 31 podjetij, največ podjetje Acron s skoraj 30 milijoni evrov, sledi podjetje Joca Pečečnika s 25,4 milijoni ter z 18,5 milijoni GenePlanet. Zaradi posebnosti situacije so morala podjetja posle s kitajskimi partnerji ustrezno zavarovati, nekatera tudi s predplačili.  

 

Na Počivalška so sprva vsuli očitki, da država posluje prek posrednikov in ne direktno s tujimi dobavitelji, zaradi česar plačuje zaščitno opremo dražje, Počivalšek pa se je branil s pojasnjevanjem, da je razlog za takšne "by-passe" preveliko tveganje, saj naj bi številna kitajska podjetja zahtevala tudi do 100-odstotne avanse. Poleg tega naj država ne bila specializirana za neposredno iskanje medicinske opreme na kitajskem trgu, Zavod za blagovne rezerve pa v tujini prav tako nima predstavnikov, ki bi preverjali ustreznost in zanesljivost ponudb. Po besedah Počivalška je država izbrala zanesljivost dobavnih verig pred eventualnimi ugodnejšimi cenovnimi pogoji.

 

 

"Žvižgača" avansi Cerarjeve vlade niso motili

 

Danes smo dobili "žvižgača" Ivana Galeta, ki je razkril nekatera dogajanja v zakulisju nabav. Tako naj bi poleg "pritiskov" (najverjetneje se bo izkazalo, da je šlo za to, da so bili državni uradniki večkrat pozvani, naj se podvizajo in naredijo vse za tokojšnjo realizacijo poslov, saj je bila država praktično brez sleherne zaloge zaščitnih mask in rokavic) bilo izvedenih tudi nekaj avansnih transakcij podjetjem, ki so dobavljala zaščitno opremo. To naj bi bilo tudi predmet kriminalističnih preiskav in kazenke ovadbe. Kar preseneča pri tem, pa je to, da Galeta niso motile pogodbe in avansi, ki jih je Zavod za blagovne rezerve podpisoval pod Cerarjevo vlado, in to pod istim direktorjem in v času, ko je bil tudi sam zaposlen na istem delovnem mestu. Ali je gospod Gale namerno gledal stran v času vlade, ki mu je bila morda politično bližje? Ali pa je pred leti še globoko spal in se je njegova vest prebudila šele pred nekaj tedni?! Možen je seveda še odgovor, da so razlog za dvojne standarde Galetovo politične preference. Če je to res in državni uslužbenci pokažejo zavidljiv nivo moralne drže in profesionalne etike zgolj takrat, ko je na oblasti tista politična opcija, ki jim ni blizu, medtem ko v času vladavine njim ljube politične garniture poteptajo vsa svoja visoka načela, potem je res nekaj hudo gnilega v tej deželi, kjer ima javna uprava tako ali tako privilegiran položaj!

 

 

Neprijetne podrobnosti dvojnih merili

 

Pogodbe z določbami o predplačilih niso nekaj novega, saj je bila ta praksa uporabljena že tudi v nekaterih poslih prejšnjih vlad. Le da takrat niso bile tovrstne procedure deležne toliko pozornosti, sploh pa ne "žvižgačev", interpelacij ministrov ali celo vlade. O avansih se je govorilo tudi ob nakupu tiste razvpite ograje ("tehničnih ovir", kot so jim takrat rekli vladni šaljivci, medijski papagaji pa so izraz nekritično ponavljali), s katero je Cerarjeva vlada med letoma 2015 in 2016 za silo zavarovala južno državno mejo.Vlada Mira Cerarja z ministrsko ekipo, ki so jo sestavljali kmetijski minister Dejan Židan, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, zunanji minister Karl Erjavec, ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, obrambna ministrica Andreja Katič, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, minister za pravosodje Goran Klemenčič in drugi, je šla jeseni 2015 v nakup ograje za južno mejo Slovenije, posel pa so izpeljali isti ljudje, kot jih srečujemo danes: direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Anton Zakrajšek in Ivan Gale, tudi tedaj v vlogi vodje splošne službe. In tudi tedaj je prišlo do suma kaznivega dejanja, ko je nevladna organizacija Transparency International podala naznanitev suma kaznivega dejanja zoper direktorja Zakrajška zaradi zlorabe uradnega položaja.

 

 

Cerarjeva vlada je posel za nabavo dveh tipov varovalnih ograj za južno mejo zaupala podjetju Minis.

 

 

Kot je znano, je podjetje Minis iz Žalca od Ministrstva za notranje zadeve in Zavoda za blagovne rezerve v samo nekaj mesecih prejelo več kot 3 milijone evrov na osnovi treh pogodb, s katerim je država kupila ograjo za varovanje južne meje v času migranske krize. Prva pogodba je bila vredna 1.229.760,00 €, šlo pa je za nakup varnostne žične ograje. Druga pogodba, pri kateri je šlo za nakup panelne ograje, je bila vredna 2.410.720,00 €, tretja pa 122.976,00 €, šlo pa je za nakup palic iz rebrastega betonskega železa. Vse tri pogodbe so bile podpisane konec leta 2015. Bolj kot narava posla in zneski so bili zanimive nekatere podrobnosti pogodb.

 

Prva pogodba med državo s strani Zavoda za blagovne rezerve in podjetjem Minis je bila podpisana novembra 2015, z njo pa je Zavod od podjetja Minis kupil 28.000 kolutov spiralne raztegljive varnostne žične ograje. Rok za dobavo žice je bil 20.12.2015, v primeru 70 % avansa pa kar isti dan, 24.11.2015. Kar je nenavadno, saj je tolikšno količino materiala težko dobaviti še isti dan. Kot so takrat ugotavljali, bi bilo za Minis to naročilo brez zagotovila Zavoda za blagovne rezerve, da bo posel res sklenjen, čisti polom, kar naj bi dokazovalo, da je šlo za vnaprej dogovorjen posel. Pogodba je tudi predvidevala, da bo država podjetju Minis izplačala avans v višini 70 % celotne pogodbene vrednosti (860.832 evrov) v primeru prejema bančne garancije, ki bi jo glede na v pogodbi opredeljene roke moralo podjetje pridobiti le v enem dnevu.

 

 

Kar je dovoljeno Cerarju, ni dovoljeno Janši?

 

Čeprav so kritiki Zakrajšku očitali, da je kršil Zakon o javnih financah, ki določa le izjemoma možnost dogovora o predplačilih, ob primernem zavarovanju predplačil ter na podlagi predhodnega soglasja ministra, pristojnega za finance, ki ga Zavod ni pridobil, se je izkazalo, da Zavod ni neposreden proračunski uporabnik, kar pomeni, da takšnega soglasja ministrstva za finance ne potrebuje. Zakrajšek je sicer trdil, da podjetju ni nikoli izplačal avansa, je pa potrdil, da pogodba vsebuje določilo o možnosti predplačila, vendar za uresničitev te odločbe postavlja pogoj, da mora dobavitelj - v tem primeru Minis - dostaviti bančno garancijo za celoten znesek predplačila. Ker podjetje tovrstne garancije ni priskrbelo, do predplačila ni prišlo.

 

 

Premier Janša se bo v prihodnjih dneh moral izjasniti glede svoje podpore ministru Počivalšku.

 

 

Kako se bo zgodba z avansi končala tokrat, v primeru nakupa zaščitnih mask, bo pokazal čas. Dejstvo je, da so nakupi zaščitne opreme potekali z istimi akterji, le v drugi vladi in z drugim predsednikom vlade, torej z Janezom Janšo. Bodo pristojni državni organi tudi tokrat podali pojasnilo, da je Zavod za blagovne rezerve deloval po istih principih kot v preteklosti in da so torej bili postopki in pogodbe ustrezni, ali pa bodo izredne razmere epidemije spolitizirane ter izkoriščene za politični obračun?

 

Glede na to, da dva glavna protagonista, ki sta ciljni tarči "afere maske", nista ne politična novinca ne naivneža ter da se tako Počivalšek kot Janša zelo dobro znajdeta v nemirnih vodah slovenske politike, se nam obetajo vroči meseci, z  epidemijo koronavirusa ali brez.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
8
29.05.2020 02:40
Bolj kot jeremijade o pritiskih na neodvisno novinarstvo nas lahko skrbi kvaliteta tega silno neodvisnega novinarstva, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
5
25.05.2020 01:13
COVID-19 ni vplival le na nas posameznike in odnose med nami, ampak tudi na akterje v mednarodni skupnosti in odnose med njimi. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
6
24.05.2020 10:00
Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kraftwerk: Mi smo otroci Fritz Langa, Gordona Craiga, Karla Čapka, Josepha Beuysa in Wernherja von Brauna
0
23.05.2020 23:59
Združeno umetniško delo Kraftwerk praznuje letos pol stoletja od začetka svojega delovanja. Že to dejstvo je več kot dovolj, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
In memoriam Bert Pribac (1933-2020)
3
23.05.2020 20:00
Negoval je svoj istrski vinograd in oljčni gaj, se živahno vključeval v dogajanja v istrskem in širšem slovenskem prostoru. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
8
22.05.2020 21:00
Zapornikova dilema iz teorije igre nam govori, da smo v Sloveniji pravzaprav akterji v istem zaporu. Lahko se med seboj ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Delavske pravice se ne ščitijo s tem, da se uzakonja, kdaj naj kdo dela in kdaj počiva
13
22.05.2020 11:00
V medijih se vrstijo objave in pozivi k zaprtju trgovin ob nedeljah. Nekateri ta predlog obravnavajo z ekonomskega, drugi s ... Več.
Piše: Jasmina P. Petavs
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
7
20.05.2020 13:15
Vlada je v okviru tretjega paketa t.i. protikoronskih zakonov obravnavala tudi predlog o razdelitvi bonov za turistično ... Več.
Piše: Bine Kordež
O anemični četrti veji oblasti, aktivnih državljanih in civilni družbi
11
18.05.2020 22:30
Glas posameznika je le glas vpijočega v puščavi? Aja? Seveda, če se tako odločimo, če to sprejmemo. Lahko pa je tudi glas na ... Več.
Piše: Miha Burger
Bolna Slovenija (o bedakih med bedaki)
16
17.05.2020 11:00
VSlovenijije spet izbruhnila epidemija okužbe z najvišjo možno stopnjo nalezljivosti. Bolezen še ni dobro raziskana, ker so ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lado Kralj: Iz transnacionalnega New Yorka je pogledal v globino Moravč
0
17.05.2020 00:46
Lado Kralj spada s svojo performativno naravo med svetovne gledališke protagoniste, ki so uprizorili veliko spremembo. Uprli so ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dve neprijetni vprašanji za poražence in tri za zmagovalce zadnjega tridesetletja
18
16.05.2020 07:33
16. maja, torej danes, mineva trideset let od zaprisege prve slovenske demokratično izvoljene vlade. V tem obdobju smo izvedli ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poslednji vzpon (In memoriam Tone Škarja)
6
16.05.2020 07:00
Tone Škarja je bil človek pronicljivega uma, ki ni šparal jezika, ko je bilo treba neposredno povedati resnico ali svoje mnenje. ... Več.
Piše: Mire Steinbuch
Free Press: O svobodi tiska
23
13.05.2020 21:30
Zdi se samoumevno, da v primerno delujoči demokraciji obstaja svoboden tisk. Prav tako je samoumevno, da bi moralo obstajati ... Več.
Piše: Keith Miles
Vojna z mediji: Basen o nas žabah, skuhanih v mlačni vodi ter grožnjah s smrtjo
17
12.05.2020 12:20
Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste ponarodele fraze, ki jih ... Več.
Piše: Janez Janša
O Mitingu resnice 2020 ali zakaj se mi zdi, da so nam najprej ugrabili državo, potem pa vam proteste
28
10.05.2020 22:45
Meni se zdi, da vas je naplahtala tista združba politike in medijev, ki ji niti malo ne gre za boj proti korupciji; le tla so ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Aleksandra Pivec, tisti obraz v slovenski politiki leta 2020, ki največ obeta
17
10.05.2020 11:00
Nova predsednica upokojenske stranke Aleksandra Pivec se je sprva zdela kot še en obraz, ki ga bodo politični sopotniki, ... Več.
Piše: Marko Novak
Florian Schneider-Esleben (april 1947 - april 2020)
2
09.05.2020 23:32
Florian Schneider-Esleben je bil vedno premišljen, imeniten in kolesarski. Ure in ure si je lahko ogledoval najnovejše znamke ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Za zavarovanje pridobitev socializma so dovoljena vsa sredstva, tudi obrekovanje in medijske kampanje v tujini
14
09.05.2020 12:15
Ko se sprašujemo, kaj v bistvu določa politiko levih in levosredinskih strank, ko se sprašujemo, kam to vodi, ne bi smeli ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Totalna medijska vojna ali kako je lažni novinarski emigrant Zgaga postal svetovno čudo
33
05.05.2020 23:45
Bolj kot to, ali bomo Slovenci preživeli novi koronavirus, me skrbi, če bomo ostali normalni po vseh medijskih ofenzivah in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 4.440
02/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.596
03/
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.917
04/
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
Uredništvo
Ogledov: 1.864
05/
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
Uredništvo
Ogledov: 1.660
06/
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
Mark Stemberger
Ogledov: 1.783
07/
SODNA PORAVNAVA: Opravičilo Marku Kolblu in družbi Europlakat, d.o.o.
Uredništvo
Ogledov: 1.483
08/
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
Bine Kordež
Ogledov: 1.532
09/
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
Božo Cerar
Ogledov: 1.354
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 11.701