Komentar

Zaščitne maske postajajo del brutalnega političnega obračunavanja med opozicijo in vlado

Ste vedeli, da je slovenska vlada oziroma Zavod za blagovne rezerve leta 2015 kupoval varnostno ograjo za južno mejo prek podjetja Minis po enakih postopkih in mehanizmih kot letos v primeru zaščitne opreme? V času vlade Mira Cerarja so posel izpeljali celo isti ljudje, kot jih srečujemo tudi danes v t.i. aferi maske! Direktor Zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek in njegov vodja splošne službe Ivan Gale. Isti obrazi, zelo zelo podobna praksa. Glej, zlomka: tudi tedaj je prišlo do suma kaznivega dejanja, saj je nevladna organizacija Transparency International zoper direktorja Zakrajška zaradi zlorabe uradnega položaja podala naznanitev suma kaznivega dejanja. Ključna razlika je le v tem, da je v primeru zaščitnih mask zdaj na oblasti druga koalicija, ki ne uživa medijske in pravosodne imunitete, zato smo lahko tudi dobili herojskega "žvižgača", ki dokazuje vso sprevrženost dvojnih meril, ki veljajo v Sloveniji, ko gre za "vaše" in "naše".

27.04.2020 22:03
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   Zavod za blagovne rezerve   Zdravko Počivalšek   Anton Zakrajšek   Ivan Gale   koronavirus   Minis   Miro Cerar   ograja

Foto: Televizija Slovenija

"Žvižgač" Ivan Gale, ki je razkril nekatere dvomljive prakse pri nabavi zaščitnih mask, je bil zaposlen na istem mestu tudi leta 2015, ko je Zavod za blagovne rezerve za Cerarjevo vlado kupoval varovalne ograje za zaščito južne meje v skupni vrednosti 3 milijonov evrov in z določbami o avansiranju 70 odstotkov pogodbene vrednosti.

Zaščitne maske, najbolj iskano blago v dobi koronavirusa, postajajo prvovrstna tema političnega obračunavanja. Razmere na mednarodnih trgih so se ob izbruhu pandemije dodobra zaostrile, kar je povzročilo nenehno spreminjanje cen zaščitne opreme kot tudi rokov in pogojev dobave. Kitajska, največja proizvajalka medicinske opreme na svetu, ki se tudi sama sooča z vedno novimi žarišči epidemije, zaostruje pogoje za izvoz, številne države, ki so opremo že plačale, zamanj čakajo na dobavo. V Sloveniji so razmere še bolj napete, saj obenem z epidemijo in tekmo s časom za zajezitev širjenja covid-19 poteka tudi hud politični spopad med vlado Janeza Janše in opozicijo. Ta se ni pustila preveč motiti: novi vladi ni namenila 100 dni miru, morda kvečjemu deset. Čim je postalo jasno, da so se trendi širjenja epidemije obrnili navzdol in da se bo država v kratkem lahko vrnila v "novo normalnost" (kakršna koli pač ta že bo, saj bodo še kar nekaj časa morali veljati preventivni varnostni ukrepi, da se epidemija ne bi jeseni ali celo že prej ponovila), se je začel veliki politični obračun (medijske) opozicije z Janezom Janšo. Tokrat v obliki napada na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, za nekatere najšibkejšega člena vlade. Govoric v političnem zakusliju je veliko, ena zadnjih denimo pravi, da se bo moral robustni minister, ki se ga je v gostilniških debatah na tviterju oprijel vzdevek Bademeister, ne glede na epilog interpelacije posloviti od funkcije in celo vodenja stranke (SMC), med najresnejšimi kandidati za njegovega naslednika oziroma naslednico pa naj bi bila stilsko docela probražena ministrica za izobraževanje Simona Kustec ...

 

 

Maščevanje Počivalšku za kršitev fatve

 

Takšen "scenarij" ima eno samo pomankljivost: pozablja na izvirni greh silovitega medijskega stampeda, katerega žrtev je trenutno Počivalšek. Zakaj se je gospodarski minister znašel v položaju žrtve medijske likvidacije oziroma celo neverjetno hitro uvedene kriminalistične preiskave? Iz preprostega razloga: ker je bil prvi politik, ki je prekršil fatvo t.i. globke države proti Janezu Janši ter se z njim začel pogovarjati o sodelovanju. Da, prav ste prebrali. Pogovarjati. Kajti pred njim tega na t.i. levici ni bil pripravljen storiti nihče.

 

 

Smrtni greh Zdravka Zakrajška, sodelovanje v koaliciji z Janšo, je razlog za medijsko fatvo.

 

 

Nepripravljenost na sodelovanje z Janšo je postala celo del predvolilnega programa takorekoč vseh strank levice, vodilni levi politiki pa so na predvolilnih soočenjih podajali svečane obljube, da se nikoli ne bodo pojavljali v (koalicijski) družbi z Janšo. Neprodušen, vodotesen zid, ki ga je okoli Janeza Janše zgradila globoka država s svojimi političnimi in medijskimi izpostavami, se je sesul kot lego kocke tisti trenutek, ko se je Zdravko Počivalšek začel do Janše obnašati kot do potencialnega političnega partnerja, s katerim bi lahko celo bil v vladi. Od začetnega šoka po nepričakovanem odstopu Marjana Šarca in spoznanju, da predčasnih volitev ne bo, je do danes preteklo ravno toliko časa, da se je lahko ranjena levica ponovno organizirala in vrnila udarec. In to ravno v trenutku največje državne ranljivosti, v času smrtonosne epidemije. Kdor pozna skrivnosti delovanja in logiko omrežja gerontokracije, ki ima še vedno glavno besedo pri pripravi strateških načrtov, ga operacija proti Počivalšku oziroma vladi ni presenetila. Ko gre za oblast oziroma njeno ponovno osvojitev, so dovoljena vsa sredstva. Levica se, na žalost, še vedno obnaša, kot da je na oblasti Stane Dolanc s svojo retoriko, da so v tej deželi lahko edini na oblasti komunisti in da se, če poenostavimo, enostavno ne sme zgoditi, da bi bil na oblasti kdo drug ...

 

 

V kriznih razmerah veljajo krizna pravila

 

Krizne razmere so krizne prav zato, ker v njih normalne procedure ne delujejo, ker zaradi posebnih razmer veljajo drugačna pravila, ki so velikokrat nedefinirana in se jih mora sproti določati. Z enim samim ciljem: da se krizo preživi s čim manj žrtvami. Zato se v takšnih razmerah lahko dogaja marsikaj takšnega, kar se v normalnih časih ne. Tekma s časom pomeni tudi to, da se država ne more posluževati predpisanih procedur. Nabave, ki potekajo v kriznih razmerah, so zato lahko tudi zlorabljene kot priložnost za hiter zaslužek tistih, ki tudi v takih razmerah vidijo svojo poslovno priložnost. Da ni pandemija koronavirusa nič drugačna, je vsakomur jasno.

 

Kitajska v tem primeru ni bila samo izvoznica koronavirusa, temveč tudi večine zdravstvene opreme, kar pomeni, da je predvsem ona sama diktirala pogoje nakupa in prodaje. Če so pri tem kitajska podjetja preferirala avanse in tiste, ki so lahko zagotovili več denarja, je to pač del kitajske poslovne kulture. Verjetno ne bi drugod ravnali nič drugače, morebiti celo slabše. In tudi to, da se bo vlada morala posluževati različnih načinov, da bo napolnila prazna skladišča nujne zaščitne opreme, ne bi smelo nikogar posebej presenečati. Vse vlade vseh držav so ravnale podobno, s to razliko, da so bogate države imele pred ostalimi občutno prednost prav v večji količini denarja, s katerim razpolagajo, in razvejani logistiki.

 

 

Zavod za blagovne rezerve je pri nabavi zaščitne opreme angažiral 31 slovenskih podjetij.

 

 

Kot vse kaže, se bo v Sloveniji celo epidemija sprevrgla v prvovrstni politični obračun. Skrajno zavržno, vendar resnično. Zaradi tega že skoraj od samega začetka epidemije spremljamo obširna poročila o domnevnih nepravilnostih, ki naj bi se dogajale zlasti pri nabavah zaščitnih mask, ki je potekala oziroma še vedno potekajo prek Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve. Pri nabavi nujne medicinske opreme za zajezitev in obvladovanje epidemije Covic-19 je posel dobilo 31 podjetij, največ podjetje Acron s skoraj 30 milijoni evrov, sledi podjetje Joca Pečečnika s 25,4 milijoni ter z 18,5 milijoni GenePlanet. Zaradi posebnosti situacije so morala podjetja posle s kitajskimi partnerji ustrezno zavarovati, nekatera tudi s predplačili.  

 

Na Počivalška so sprva vsuli očitki, da država posluje prek posrednikov in ne direktno s tujimi dobavitelji, zaradi česar plačuje zaščitno opremo dražje, Počivalšek pa se je branil s pojasnjevanjem, da je razlog za takšne "by-passe" preveliko tveganje, saj naj bi številna kitajska podjetja zahtevala tudi do 100-odstotne avanse. Poleg tega naj država ne bila specializirana za neposredno iskanje medicinske opreme na kitajskem trgu, Zavod za blagovne rezerve pa v tujini prav tako nima predstavnikov, ki bi preverjali ustreznost in zanesljivost ponudb. Po besedah Počivalška je država izbrala zanesljivost dobavnih verig pred eventualnimi ugodnejšimi cenovnimi pogoji.

 

 

"Žvižgača" avansi Cerarjeve vlade niso motili

 

Danes smo dobili "žvižgača" Ivana Galeta, ki je razkril nekatera dogajanja v zakulisju nabav. Tako naj bi poleg "pritiskov" (najverjetneje se bo izkazalo, da je šlo za to, da so bili državni uradniki večkrat pozvani, naj se podvizajo in naredijo vse za tokojšnjo realizacijo poslov, saj je bila država praktično brez sleherne zaloge zaščitnih mask in rokavic) bilo izvedenih tudi nekaj avansnih transakcij podjetjem, ki so dobavljala zaščitno opremo. To naj bi bilo tudi predmet kriminalističnih preiskav in kazenke ovadbe. Kar preseneča pri tem, pa je to, da Galeta niso motile pogodbe in avansi, ki jih je Zavod za blagovne rezerve podpisoval pod Cerarjevo vlado, in to pod istim direktorjem in v času, ko je bil tudi sam zaposlen na istem delovnem mestu. Ali je gospod Gale namerno gledal stran v času vlade, ki mu je bila morda politično bližje? Ali pa je pred leti še globoko spal in se je njegova vest prebudila šele pred nekaj tedni?! Možen je seveda še odgovor, da so razlog za dvojne standarde Galetovo politične preference. Če je to res in državni uslužbenci pokažejo zavidljiv nivo moralne drže in profesionalne etike zgolj takrat, ko je na oblasti tista politična opcija, ki jim ni blizu, medtem ko v času vladavine njim ljube politične garniture poteptajo vsa svoja visoka načela, potem je res nekaj hudo gnilega v tej deželi, kjer ima javna uprava tako ali tako privilegiran položaj!

 

 

Neprijetne podrobnosti dvojnih merili

 

Pogodbe z določbami o predplačilih niso nekaj novega, saj je bila ta praksa uporabljena že tudi v nekaterih poslih prejšnjih vlad. Le da takrat niso bile tovrstne procedure deležne toliko pozornosti, sploh pa ne "žvižgačev", interpelacij ministrov ali celo vlade. O avansih se je govorilo tudi ob nakupu tiste razvpite ograje ("tehničnih ovir", kot so jim takrat rekli vladni šaljivci, medijski papagaji pa so izraz nekritično ponavljali), s katero je Cerarjeva vlada med letoma 2015 in 2016 za silo zavarovala južno državno mejo.Vlada Mira Cerarja z ministrsko ekipo, ki so jo sestavljali kmetijski minister Dejan Židan, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, zunanji minister Karl Erjavec, ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, obrambna ministrica Andreja Katič, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, minister za pravosodje Goran Klemenčič in drugi, je šla jeseni 2015 v nakup ograje za južno mejo Slovenije, posel pa so izpeljali isti ljudje, kot jih srečujemo danes: direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Anton Zakrajšek in Ivan Gale, tudi tedaj v vlogi vodje splošne službe. In tudi tedaj je prišlo do suma kaznivega dejanja, ko je nevladna organizacija Transparency International podala naznanitev suma kaznivega dejanja zoper direktorja Zakrajška zaradi zlorabe uradnega položaja.

 

 

Cerarjeva vlada je posel za nabavo dveh tipov varovalnih ograj za južno mejo zaupala podjetju Minis.

 

 

Kot je znano, je podjetje Minis iz Žalca od Ministrstva za notranje zadeve in Zavoda za blagovne rezerve v samo nekaj mesecih prejelo več kot 3 milijone evrov na osnovi treh pogodb, s katerim je država kupila ograjo za varovanje južne meje v času migranske krize. Prva pogodba je bila vredna 1.229.760,00 €, šlo pa je za nakup varnostne žične ograje. Druga pogodba, pri kateri je šlo za nakup panelne ograje, je bila vredna 2.410.720,00 €, tretja pa 122.976,00 €, šlo pa je za nakup palic iz rebrastega betonskega železa. Vse tri pogodbe so bile podpisane konec leta 2015. Bolj kot narava posla in zneski so bili zanimive nekatere podrobnosti pogodb.

 

Prva pogodba med državo s strani Zavoda za blagovne rezerve in podjetjem Minis je bila podpisana novembra 2015, z njo pa je Zavod od podjetja Minis kupil 28.000 kolutov spiralne raztegljive varnostne žične ograje. Rok za dobavo žice je bil 20.12.2015, v primeru 70 % avansa pa kar isti dan, 24.11.2015. Kar je nenavadno, saj je tolikšno količino materiala težko dobaviti še isti dan. Kot so takrat ugotavljali, bi bilo za Minis to naročilo brez zagotovila Zavoda za blagovne rezerve, da bo posel res sklenjen, čisti polom, kar naj bi dokazovalo, da je šlo za vnaprej dogovorjen posel. Pogodba je tudi predvidevala, da bo država podjetju Minis izplačala avans v višini 70 % celotne pogodbene vrednosti (860.832 evrov) v primeru prejema bančne garancije, ki bi jo glede na v pogodbi opredeljene roke moralo podjetje pridobiti le v enem dnevu.

 

 

Kar je dovoljeno Cerarju, ni dovoljeno Janši?

 

Čeprav so kritiki Zakrajšku očitali, da je kršil Zakon o javnih financah, ki določa le izjemoma možnost dogovora o predplačilih, ob primernem zavarovanju predplačil ter na podlagi predhodnega soglasja ministra, pristojnega za finance, ki ga Zavod ni pridobil, se je izkazalo, da Zavod ni neposreden proračunski uporabnik, kar pomeni, da takšnega soglasja ministrstva za finance ne potrebuje. Zakrajšek je sicer trdil, da podjetju ni nikoli izplačal avansa, je pa potrdil, da pogodba vsebuje določilo o možnosti predplačila, vendar za uresničitev te odločbe postavlja pogoj, da mora dobavitelj - v tem primeru Minis - dostaviti bančno garancijo za celoten znesek predplačila. Ker podjetje tovrstne garancije ni priskrbelo, do predplačila ni prišlo.

 

 

Premier Janša se bo v prihodnjih dneh moral izjasniti glede svoje podpore ministru Počivalšku.

 

 

Kako se bo zgodba z avansi končala tokrat, v primeru nakupa zaščitnih mask, bo pokazal čas. Dejstvo je, da so nakupi zaščitne opreme potekali z istimi akterji, le v drugi vladi in z drugim predsednikom vlade, torej z Janezom Janšo. Bodo pristojni državni organi tudi tokrat podali pojasnilo, da je Zavod za blagovne rezerve deloval po istih principih kot v preteklosti in da so torej bili postopki in pogodbe ustrezni, ali pa bodo izredne razmere epidemije spolitizirane ter izkoriščene za politični obračun?

 

Glede na to, da dva glavna protagonista, ki sta ciljni tarči "afere maske", nista ne politična novinca ne naivneža ter da se tako Počivalšek kot Janša zelo dobro znajdeta v nemirnih vodah slovenske politike, se nam obetajo vroči meseci, z  epidemijo koronavirusa ali brez.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
4
15.09.2020 23:07
Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Z vsakim dnem smo bližje peklu, a se nam ne gabijo vonjave, ki se iz njega cedijo
2
29.08.2020 22:59
Romeo Castellucci v svojih predstavah velikokrat tematizira zlom krščankega raja oziroma to, kar nam je ostalo od njega. Ostalo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tajni agent Steinbuch, ta karikatura novinarja, sporočam Mladini, Repovžu in ostalim tetkam: Je*** se!
24
28.08.2020 10:58
V času, ko bojda potekajo razprave o novi medijski zakonodaji, se vsak dan znova kaže, kako pomembna je svoboda govora, pa tudi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Večno rivalstvo v vzhodnem Sredozemlju: Grško-turški spor spet blizu vrelišča
5
27.08.2020 22:31
Med Grčijo in Turčijo, ki sta obe članici zveze NATO, se razmere spet zaostrujejo. Njun sosedski spor, ki je posledica ... Več.
Piše: Božo Cerar
Uredniški komentar: Neuspeli puč v upokojenski pivnici
16
26.08.2020 22:40
Danes ponarodela viža o diskreditaciji in likvidaciji se ponavlja že vsaj četrt stoletja. Vsakič, ko na tranzicijski levici kdo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neverjetnih 107 let književnika iz mesta v zalivu: Vse najboljše, dragi Boris Pahor!
6
26.08.2020 01:03
Danes praznuje 107. rojstni dan živa legenda slovenske, italijanske in tudi evropske literature, nesojeni Nobelov nagrajenec ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako pomagati Belorusom v boju za demokracijo, svobodne volitve in vladavino prava?
11
23.08.2020 22:15
Idealno bi bilo, če bi pot iz nastale situacije našlo belorusko ljudstvo samo. Da bi torej prišlo do dogovora o miroljubnem ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.676
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.640
03/
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.038
04/
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.699
05/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.346
06/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.115
07/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.146
08/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.195
09/
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
Bine Kordež
Ogledov: 1.190
10/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.101