Opazili smo

Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...

RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v oddaji Tarča privoščila nov profesionalni zdrs, vreden komentarja cenjenih profesorjev Fakultete za družbene vede, ki so pred kratkim ugotovili, da je v Sloveniji ogroženo neodvisno novinarstvo. Tokrat je TV Slovenija v oddajo, kjer so ponovno obdelovali zaščitne maske in opremo, povabila kar direktorico podjetja Tosama, ki se je prijavilo kot dobavitelj zaščitne opreme, vendar na koncu ni bilo izbrano ...

15.05.2020 10:51
Ključne besede:   TV Slovenija   maske   Tosama   Tarča   Mojca Šimnic Šolinc

Foto: Facebook

TV Slovenija si je ob zamolčanju, da gre za osebo, ki je še kako globoko vpletena v zgodbo, privoščila hudo manipulacijo. Voditeljica Tarče bi ta dejstva zavoljo resnicoljubnosti in objektivnosti pač morala razkriti.

Kljub temu, da je Slovenija med tistimi redkimi državami, ki so se s svojimi ukrepi najbolj učinkovito spopadle z epidemijo koronavirusa in jo uspešno preprečile, se žolčne in že dodobra spolitizirane polemike glede nabave medicinske opreme ne umirjajo. Vlada je pozno sinoči sicer že razglasila konec epidemije, spopad glede načinov in vsebine nabave medicinske zaščitne opreme pa se očitno še dolgo ne bo končal. V te spopade je že od samega začetka aktivno vpeta tudi TV Slovenija, katere profesionalnost pa iz tedna v teden bolj tone. Tako smo priča hudemu prikrivanju dejtev in manipulacijam, ki dosegajo svojevrsten vrh v oddaji Tarča. Očitno so si avtorji Tarče zadali za nalogo izničiti vse napore državnih institucij in posameznikov, ki so v rekordnem času Sloveniji zagotovili vso potrebno medicinsko opremo, ter želijo iz vsake posamezne transakcije in medicinskega materiala, nabavljenega med epidemijo, narediti afero.

 

 

"Neodvisni" strokovnjaki

 

Poglejmo si konkretno, kako se novinarska objektivnost spreminja v farso. Pred časom je TV Slovenija v oddaji Tarča gostila kritika nabavljenih pulmonalnih ventilatorjev, za katerega so zamolčali, da je čisto slučajno tudi soavtor volilnega programa stranke LMŠ. Tokrat so v studio povabili strokovnjakinjo za certifikate zaščitnih mask, za katero pa so gladko zamolčali, da je direktorica Tosame, podjetja, ki med epidemijo ni dobilo posla z maskami. Mojca Šimnic Šolinc je resda predsednica Združenja proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, vendar je tudi direktorica podjetja, ki se je neuspešno potegovalo za posel z državo.

 

Gre torej za osebo, ki je v izrazitem konfliktu interesov, zaradi česar je na nacionalki zagotovo ne bi smeli predstavljati kot neodvisne komentatorke certifikatov konkurečnih podjetij. Tosama namreč v času zaostrenih zdravstvenih razmer ni bila sposobna zagotoviti ustreznega števila zaščitne opreme, zato je več kot neokusno, da zdaj, ko je epidemija uspešno zaustavljena, Tosamina direktorica napada tiste dobavitelje, ki so bili v izrednih pogojih sposobni zagotoviti zadostne količine zaščitnih mask in to v rekordno hitrem času. Ob tem se velja spomniti tudi na to, kako se je Tosama želela vključiti v posel z maskami.

 

 

Tosama bi maske dostavila avgusta

 

6. marca 2020, torej natančno šest dni pred uradno razglasitvijo epidemije (to se je zgodilo 12.3.2020), je Tosama pridobila ponudbo za stroj za proizvodnjo kirurških mask. Kot so sami tedaj sporočili, naj bi bil rok za dobavo stroja štiri do pet tednov, ustrezen material za izdelavo mask pa bi lahko dobili šele v avgustu! Tosamini predstavniki so sami priznavali, da pomenita oba dobavna roka pri iskanju rešitve za o pomanjkanje zaščitnih mask predolg časovni okvir. Zato za Ministrstvo za gospodarstvo glede na krizno zdravstveno situacijo Tosamin projekt investicije ni bil aktualen. Tosama je za svojo investicijo v proizvodnjo zaščitnih mask želela finančno podporo vlade, saj se podjetje ni bilo sposobno hitro prilagoditi na spremembe na trgu in velike potrebe, kot tudi ne izkoristiti izjemno poslovno priložnost in na hitro organizirati nove proizvodne kapaciete. Raje so od vlade pričakovali financiranje in pomoč pri zagonu proizvodnje in pri nabavi materala za proizvodnjo zaščitnih mask. Danes Tosamina direktorica s prstom kaže na druga podjetja in jim očita neustrezno kvaliteto zaščitnega medicinskega materiala? Neverjetno ...

 

Zgodba Tosame je torej preveč vpeta v aktualne boje za razdelitev državnega denarja, da bi se lahko njena direktorica predstavljala za neodvisno razsodnico, ali je država ravnala prav ali ne v nabavnih postopkih in ali so bile nabavljene maske z ustreznimi ali neustreznimi certifikati.  TV Slovenija si je ob zamolčanju, da gre za osebo, ki je še kako globoko vpletena v zgodbo, privoščila hudo manipulacijo, saj bi voditeljica Tarče Erika Žnidaršič ta dejstva zavoljo resnicoljubnosti in objektivnosti morala razkriti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 1.917
02/
Kot Romeo in Julija: Tragedija zamenjav dolgoletnih direktorjev državnih podjetij
Ivan Simič
Ogledov: 1.698
03/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.509
04/
"Nihče vam ne bo odgovoril, kam je šel dobiček od prodaje elektrike, tega ne boste nikoli izvedeli ..."
Miha Burger
Ogledov: 1.588
05/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.306
06/
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
Lucija Mulej
Ogledov: 1.027
07/
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
Lucija Mulej
Ogledov: 1.452
08/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 768
09/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 767
10/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 558