Opazili smo

Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...

RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v oddaji Tarča privoščila nov profesionalni zdrs, vreden komentarja cenjenih profesorjev Fakultete za družbene vede, ki so pred kratkim ugotovili, da je v Sloveniji ogroženo neodvisno novinarstvo. Tokrat je TV Slovenija v oddajo, kjer so ponovno obdelovali zaščitne maske in opremo, povabila kar direktorico podjetja Tosama, ki se je prijavilo kot dobavitelj zaščitne opreme, vendar na koncu ni bilo izbrano ...

15.05.2020 10:51
Ključne besede:   TV Slovenija   maske   Tosama   Tarča   Mojca Šimnic Šolinc

Foto: Facebook

TV Slovenija si je ob zamolčanju, da gre za osebo, ki je še kako globoko vpletena v zgodbo, privoščila hudo manipulacijo. Voditeljica Tarče bi ta dejstva zavoljo resnicoljubnosti in objektivnosti pač morala razkriti.

Kljub temu, da je Slovenija med tistimi redkimi državami, ki so se s svojimi ukrepi najbolj učinkovito spopadle z epidemijo koronavirusa in jo uspešno preprečile, se žolčne in že dodobra spolitizirane polemike glede nabave medicinske opreme ne umirjajo. Vlada je pozno sinoči sicer že razglasila konec epidemije, spopad glede načinov in vsebine nabave medicinske zaščitne opreme pa se očitno še dolgo ne bo končal. V te spopade je že od samega začetka aktivno vpeta tudi TV Slovenija, katere profesionalnost pa iz tedna v teden bolj tone. Tako smo priča hudemu prikrivanju dejtev in manipulacijam, ki dosegajo svojevrsten vrh v oddaji Tarča. Očitno so si avtorji Tarče zadali za nalogo izničiti vse napore državnih institucij in posameznikov, ki so v rekordnem času Sloveniji zagotovili vso potrebno medicinsko opremo, ter želijo iz vsake posamezne transakcije in medicinskega materiala, nabavljenega med epidemijo, narediti afero.

 

 

"Neodvisni" strokovnjaki

 

Poglejmo si konkretno, kako se novinarska objektivnost spreminja v farso. Pred časom je TV Slovenija v oddaji Tarča gostila kritika nabavljenih pulmonalnih ventilatorjev, za katerega so zamolčali, da je čisto slučajno tudi soavtor volilnega programa stranke LMŠ. Tokrat so v studio povabili strokovnjakinjo za certifikate zaščitnih mask, za katero pa so gladko zamolčali, da je direktorica Tosame, podjetja, ki med epidemijo ni dobilo posla z maskami. Mojca Šimnic Šolinc je resda predsednica Združenja proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, vendar je tudi direktorica podjetja, ki se je neuspešno potegovalo za posel z državo.

 

Gre torej za osebo, ki je v izrazitem konfliktu interesov, zaradi česar je na nacionalki zagotovo ne bi smeli predstavljati kot neodvisne komentatorke certifikatov konkurečnih podjetij. Tosama namreč v času zaostrenih zdravstvenih razmer ni bila sposobna zagotoviti ustreznega števila zaščitne opreme, zato je več kot neokusno, da zdaj, ko je epidemija uspešno zaustavljena, Tosamina direktorica napada tiste dobavitelje, ki so bili v izrednih pogojih sposobni zagotoviti zadostne količine zaščitnih mask in to v rekordno hitrem času. Ob tem se velja spomniti tudi na to, kako se je Tosama želela vključiti v posel z maskami.

 

 

Tosama bi maske dostavila avgusta

 

6. marca 2020, torej natančno šest dni pred uradno razglasitvijo epidemije (to se je zgodilo 12.3.2020), je Tosama pridobila ponudbo za stroj za proizvodnjo kirurških mask. Kot so sami tedaj sporočili, naj bi bil rok za dobavo stroja štiri do pet tednov, ustrezen material za izdelavo mask pa bi lahko dobili šele v avgustu! Tosamini predstavniki so sami priznavali, da pomenita oba dobavna roka pri iskanju rešitve za o pomanjkanje zaščitnih mask predolg časovni okvir. Zato za Ministrstvo za gospodarstvo glede na krizno zdravstveno situacijo Tosamin projekt investicije ni bil aktualen. Tosama je za svojo investicijo v proizvodnjo zaščitnih mask želela finančno podporo vlade, saj se podjetje ni bilo sposobno hitro prilagoditi na spremembe na trgu in velike potrebe, kot tudi ne izkoristiti izjemno poslovno priložnost in na hitro organizirati nove proizvodne kapaciete. Raje so od vlade pričakovali financiranje in pomoč pri zagonu proizvodnje in pri nabavi materala za proizvodnjo zaščitnih mask. Danes Tosamina direktorica s prstom kaže na druga podjetja in jim očita neustrezno kvaliteto zaščitnega medicinskega materiala? Neverjetno ...

 

Zgodba Tosame je torej preveč vpeta v aktualne boje za razdelitev državnega denarja, da bi se lahko njena direktorica predstavljala za neodvisno razsodnico, ali je država ravnala prav ali ne v nabavnih postopkih in ali so bile nabavljene maske z ustreznimi ali neustreznimi certifikati.  TV Slovenija si je ob zamolčanju, da gre za osebo, ki je še kako globoko vpletena v zgodbo, privoščila hudo manipulacijo, saj bi voditeljica Tarče Erika Žnidaršič ta dejstva zavoljo resnicoljubnosti in objektivnosti morala razkriti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Jože Dežman piše Tanji Fajon in Dominiki Švarc Pipan
4
15.05.2023 12:31
Predlagam, da udeležencem konference za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstevrazložite ... Več.
Piše: Jože Dežman
Drugo pismo državnemu sekretarju Frangežu in ministru Hanu
2
26.02.2023 21:59
Prvega oktobra lani sem pisal Matevžu Frangežu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ter ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.752
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.304
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.734
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.541
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.149
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.016
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.197
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 941
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.287
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.963