Opazili smo

Ko zaščitne maske v Tarči komentira direktorica podjetja, ki je posel izgubilo ...

RTV Slovenija in vlada sta očitno sredi srdite vojne. Ena izmed front so tudi zaščitne maske, kjer si je nacionalka sinoči v oddaji Tarča privoščila nov profesionalni zdrs, vreden komentarja cenjenih profesorjev Fakultete za družbene vede, ki so pred kratkim ugotovili, da je v Sloveniji ogroženo neodvisno novinarstvo. Tokrat je TV Slovenija v oddajo, kjer so ponovno obdelovali zaščitne maske in opremo, povabila kar direktorico podjetja Tosama, ki se je prijavilo kot dobavitelj zaščitne opreme, vendar na koncu ni bilo izbrano ...

15.05.2020 10:51
Ključne besede:   TV Slovenija   maske   Tosama   Tarča   Mojca Šimnic Šolinc

Foto: Facebook

TV Slovenija si je ob zamolčanju, da gre za osebo, ki je še kako globoko vpletena v zgodbo, privoščila hudo manipulacijo. Voditeljica Tarče bi ta dejstva zavoljo resnicoljubnosti in objektivnosti pač morala razkriti.

Kljub temu, da je Slovenija med tistimi redkimi državami, ki so se s svojimi ukrepi najbolj učinkovito spopadle z epidemijo koronavirusa in jo uspešno preprečile, se žolčne in že dodobra spolitizirane polemike glede nabave medicinske opreme ne umirjajo. Vlada je pozno sinoči sicer že razglasila konec epidemije, spopad glede načinov in vsebine nabave medicinske zaščitne opreme pa se očitno še dolgo ne bo končal. V te spopade je že od samega začetka aktivno vpeta tudi TV Slovenija, katere profesionalnost pa iz tedna v teden bolj tone. Tako smo priča hudemu prikrivanju dejtev in manipulacijam, ki dosegajo svojevrsten vrh v oddaji Tarča. Očitno so si avtorji Tarče zadali za nalogo izničiti vse napore državnih institucij in posameznikov, ki so v rekordnem času Sloveniji zagotovili vso potrebno medicinsko opremo, ter želijo iz vsake posamezne transakcije in medicinskega materiala, nabavljenega med epidemijo, narediti afero.

 

 

"Neodvisni" strokovnjaki

 

Poglejmo si konkretno, kako se novinarska objektivnost spreminja v farso. Pred časom je TV Slovenija v oddaji Tarča gostila kritika nabavljenih pulmonalnih ventilatorjev, za katerega so zamolčali, da je čisto slučajno tudi soavtor volilnega programa stranke LMŠ. Tokrat so v studio povabili strokovnjakinjo za certifikate zaščitnih mask, za katero pa so gladko zamolčali, da je direktorica Tosame, podjetja, ki med epidemijo ni dobilo posla z maskami. Mojca Šimnic Šolinc je resda predsednica Združenja proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO-MED, vendar je tudi direktorica podjetja, ki se je neuspešno potegovalo za posel z državo.

 

Gre torej za osebo, ki je v izrazitem konfliktu interesov, zaradi česar je na nacionalki zagotovo ne bi smeli predstavljati kot neodvisne komentatorke certifikatov konkurečnih podjetij. Tosama namreč v času zaostrenih zdravstvenih razmer ni bila sposobna zagotoviti ustreznega števila zaščitne opreme, zato je več kot neokusno, da zdaj, ko je epidemija uspešno zaustavljena, Tosamina direktorica napada tiste dobavitelje, ki so bili v izrednih pogojih sposobni zagotoviti zadostne količine zaščitnih mask in to v rekordno hitrem času. Ob tem se velja spomniti tudi na to, kako se je Tosama želela vključiti v posel z maskami.

 

 

Tosama bi maske dostavila avgusta

 

6. marca 2020, torej natančno šest dni pred uradno razglasitvijo epidemije (to se je zgodilo 12.3.2020), je Tosama pridobila ponudbo za stroj za proizvodnjo kirurških mask. Kot so sami tedaj sporočili, naj bi bil rok za dobavo stroja štiri do pet tednov, ustrezen material za izdelavo mask pa bi lahko dobili šele v avgustu! Tosamini predstavniki so sami priznavali, da pomenita oba dobavna roka pri iskanju rešitve za o pomanjkanje zaščitnih mask predolg časovni okvir. Zato za Ministrstvo za gospodarstvo glede na krizno zdravstveno situacijo Tosamin projekt investicije ni bil aktualen. Tosama je za svojo investicijo v proizvodnjo zaščitnih mask želela finančno podporo vlade, saj se podjetje ni bilo sposobno hitro prilagoditi na spremembe na trgu in velike potrebe, kot tudi ne izkoristiti izjemno poslovno priložnost in na hitro organizirati nove proizvodne kapaciete. Raje so od vlade pričakovali financiranje in pomoč pri zagonu proizvodnje in pri nabavi materala za proizvodnjo zaščitnih mask. Danes Tosamina direktorica s prstom kaže na druga podjetja in jim očita neustrezno kvaliteto zaščitnega medicinskega materiala? Neverjetno ...

 

Zgodba Tosame je torej preveč vpeta v aktualne boje za razdelitev državnega denarja, da bi se lahko njena direktorica predstavljala za neodvisno razsodnico, ali je država ravnala prav ali ne v nabavnih postopkih in ali so bile nabavljene maske z ustreznimi ali neustreznimi certifikati.  TV Slovenija si je ob zamolčanju, da gre za osebo, ki je še kako globoko vpletena v zgodbo, privoščila hudo manipulacijo, saj bi voditeljica Tarče Erika Žnidaršič ta dejstva zavoljo resnicoljubnosti in objektivnosti morala razkriti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
Kordiš spet strelja kozle, oprostite, tokrat zdravnike zasebnike
18
13.10.2020 20:00
Nad izjavo poslanca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zasebne zdravnike označil za mazače, so se ostro odzvali v skupini ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovensko zdravstvo je državno zdravstvo, ki ga obvladujejo koruptivne dobaviteljske mreže.
4
28.09.2020 07:15
Človekovo zdravje je ena od najpomembnejših vrednot. Dostopnost do zdravnika in kvalitetno zdravljenje sta ključna elementa ... Več.
Piše: Uredništvo
Podkupovanje zdravnikov: Koliko jadrnic in jaht je prinesla korupcija v zdravstvu?
1
31.08.2020 08:29
S to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo so zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to
5
24.08.2020 07:03
V prihodnjih dneh naj bi upokojenska stranka odločila o usodi svoje predsednice Aleksandre Pivec, čeprav kljub vsej ... Več.
Piše: Uredništvo
Brezplačni oddih za zdravnike
2
13.08.2020 15:08
Veseli nas, da lahko brezplačni oddih omogočimo tistim, ki si to v tem trenutku najbolj zaslužijo. To so zaposleni v zdravstvu, ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Matevž Gorenšek (1972-2020)
0
08.08.2020 23:28
Tvoj boj za bolnika ni bil navidezen, kakor boj nekaterih. Boril si se za to, da bi bilo zdravljenje v zasebnih klinikah ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Večni politik Dušan Keber
4
10.06.2020 21:42
Dušan Keber ni strokovnjak, ampak politik, ki se bori za povrnitev oblasti in ohranitev privilegijev. V boju za oblast ne izbira ... Več.
Piše: Uredništvo
Interpelacija proti Počivalšku kot spodoben srednješolski referat
6
10.06.2020 00:00
Vparlamentu obeta pravi politični vrhunec, saj se bosta soočila dva ključna nedavna vladna zaveznika - Marjan Šarec ter Zdravko ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Zakaj in čemu "Bohinjska proga"
4
29.05.2020 13:22
Neizkoriščena Bohinjska proga je najkrajša povezava Jadrana s severno, srednjo in vzhodno Evropo. Je velika materializirana ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Zdravstveno osebje na oddih v hotel Kempinski
3
27.05.2020 06:00
MK Group, ki je v lasti srbskega poslovnežaMiodraga Kostića, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz jadranske regije v ... Več.
Piše: Uredništvo
Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov
2
26.05.2020 09:00
Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!
3
19.05.2020 10:05
Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Slovensko pismo (Petru Limbourgu, generalnemu direktorju Deutsche Welle)
29
15.05.2020 00:45
Mi, podpisniki tega pisma, smo preprosto zavezani iztočnici, objavljeni na naslovni strani ene od nedavnih številk nemškega ... Več.
Piše: Uredništvo
V naših bolnišnicah je 50 smrtno nevarnih pulmonarnih ventilatorjev, ki jih je dobavilo kitajsko Gorenje!
7
03.05.2020 21:41
Razprava o pulmonarnih ventilatorjih, ki je vrhunec dosegla s pomočjo dveh Tarč na Televiziji Slovenija, se je sprevrgla v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Afera maske: Težko inštitucija, ki skrbi za pšenico in zaloge sladkorja, nabavlja zdravstveno opremo
9
24.04.2020 10:58
Kaj potres, Slovenijo tresejo maske! Vsekakor je treba ekipi Tarče iskreno čestitati. Izjemno novinarsko delo. Poklon novinarki ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Rešitev Evropske unije niso evroobveznice, pač pa t.i. sterilizacija javnega dolga
4
20.04.2020 06:00
Ideja o evropskih obveznicah, ki jo podpira tudi Slovenija, je za nas ta hip resda mamljiva, vendar jo vodilna članica EU nikoli ... Več.
Piše: Laris Gaiser
Huawei pomaga: 30.000 mask in 100 tablic za šolarje
0
16.04.2020 21:33
Kitajski tehnološki velikan, ki posluje tudi v Sloveniji, je naši državi priskočil na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.812
02/
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.631
03/
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.216
04/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.834
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.814
06/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 1.978
07/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 1.941
08/
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
Uredništvo
Ogledov: 2.153
09/
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.655
10/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.676