Intervju

"V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno sámo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči."

Najbolj preganjani novinar v Evropski uniji, ki mu je Deutsche Welle (DW) v začetku meseca podelil nagrado Freedom of Speech Award, posvečeno "vsem pogumnim novinarjem po vsem svetu", ki so doživljali pritiske zaradi svojega poročanja o pandemiji koronavirusa, je v očitno zelo piarovskem intervjuju (vir) za taisti DW spregovoril o grožnjah in občutkih ogroženosti, s čemer se je soočal v Sloveniji v času epidemije covid-19. Z Blažem Zgago se je sicer pogovarjal Norbert Mappes-Niediek, ki iz avstrijskega Gradca suvereno novinarsko pokriva območje Balkana za nemško vladno radiotelevizijo DW. "Še zmeraj sem zelo previden", se glasi rahlo dramatični naslov intervjuja, v katerem Mappes-Niedek kot spraševalec niti ne skriva velikih simpatij do bojda preganjanega kolega. Za Zgago je uvodoma zapisal, da ga je kot "svobodnega raziskovalnega novinarja" vlada šikanirala in da je dobival anonimne grožnje s smrtjo. Blaž Zgaga je "že kar nekaj tednov ... žrtev napadov in klevetniške gonje slovenske vlade". Temu potem sledi povzetek Zgaginega sporočila svobodni Evropi: V Sloveniji se kritičnim novinarjem hoče zamašiti usta!

Če intervju (vir) prebere nekdo, ki še ni prav dobro slišal za Slovenijo oziroma o njej ne ve ničesar, dobi občutek, da gre za majhno, obskurno diktaturo nekje na obronkih Alp, kjer oblast ustrahuje redke svobodne novinarje, ki se morajo zaradi tega več tednov skrivati doma, saj bi jih lahko zaradi neprestane vladne kampanje na ulici kdo prepoznal in pot do fizičnega nasilja, morda celo likvidacije, bi bila odprta. Zgagin intervju za Deutsche Welle je po mnenju uredništva portala+ preveč simptomatičen, da bi ga ignorirali, saj si zasluži prevod v slovenščino in objavo. To smo tudi storili. To smo storili tudi zato, ker kolega Zgage ne obsojamo. Iz nekaterih njegovih odgovorov bi namreč lahko sklepali, da ima ta "svobodni raziskovalni novinar" težave s strahom, preganjavico in tesnobo zaradi lastnih nerazrešenih ran, ne pa zato, ker bi mu dejansko kdo grozil ali mu celo stregel po življenju. V tem smislu apeliramo na naše bralce oziroma spletne komentatorje, da se resnično vzdržijo besed, ki bi pri gospodu Zgagi lahko sprožile nove občutke strahu, preganjavice ali tesnobe.

17.05.2020 23:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Blaž Zgaga   Deutsche Welle   Slovenija   mediji   novinar   vlada   Janez Janša   svoboda tiska   intervju

Fotomontaža: portal+

Zaradi izjave "V času krize na neznane klice nikoli ne odgovarjam. Vsakič, ko bi se to zgodilo, bi takoj poklical policijo zahteval identifikacijo osebe" bi Zgagi lahko kak jezni bralec očital, da ima paranoidno motnjo ...

Kdaj so se začeli javni napadi na vas? So bili reakcija na kak določen članek?

To ni bila reakcija na kak poseben članek, ampak na mojo poklicno nalogo. Kot novinar, ki se je specializiral za téme, povezane z nacionalno varnostjo, obrambo in obveščevalnimi službami, poročam za velike časopise že deset let.

 

Nekaj je te napade moralo sprožiti.

Slovenija se je med koronavirusno krizo začela pripravljati na to, da bo našla končno odločitev na najvišji državni ravni. Že na njeni prvi seji v noči s 13. na 14. marec.

 

… potem ko je vlada Janeza Janše v petek, 13. marca, prevzela dolžnost …

… so ustanovili krizni štab, kar ni imelo, kot mi je takoj postalo jasno, podlage v nobenem obstoječem zakonu. Tako sem torej generalnemu sekretarju vlade postavil vprašanje in ga javno tvitnil. Naslednjega dne je krizni štab na twitterju odprl svoj uradni račun, zato da bi  prebivalstvo obveščal o uradnih ukrepih med pandemijo. Eno prvih sporočil je bilo prevzetje nekega anonimnega tvita, v katerem je bilo povedano, da psihiatri iščejo štiri osebe, ki so pobegnile iz karantene in so okužene  z "virusom covid Marx-Lenin".

 

To naj bi bila informacija? Štirje "pacienti"? Za koga je šlo?

Poleg mene so bili to filozof Slavoj Žižek, Boris A. Novak, eden največjih slovenskih pisateljev, in antropolog Darko Štrajn. V teh dneh je prihajalo do enormnega pritiska, cele vrste ogrožajočih sporočil. Imenovati javno štiri intelektualce, in to na višku ukrepov proti pandemiji, je bila brez dvoma politično motivirana odločitev, da nas umažejo in vzamejo na muho.

 

Je ta gonja nato ponehala?

Ne. 16. marca je Nova24, televizijska postaja v lasti premiera in generalnega sekretarja vlade, objavila prvi članek z mojo fotografijo, v katerem je bilo napisano, da sem "Deep State Journalist" in lažnivec. Sledile so številne žalitve in lažne informacije ter anonimni komentarji pod člankom. Nato so se članki v Novi24 vrstili dan na dan, vsak z mojo fotografijo in pospremljen s celo vrsto groženj. Da me bodo pretepli, so govorili, in me dobesedno ustrelili.

 

In to traja vse do danes?

Grožnje ne, ampak gonja se nadaljuje. No, mogoče prihajajo celo nove grožnje. Ampak po desetih dneh sem nehal prebirati vse te komentarje, da ne bi škodoval svojemu zdravju. Potem ko sem prejel priznanje (Freedom of Speech Award 2020, op. ur.), so začeli blatiti Deutsche Welle. S tem poskušajo prepričevati svoje podpornike, približno dvajset odstotkov prebivalstva, in jim vlivati pogum. To me zelo spominja na gonje iz časa Slobodana Miloševića (nekdanjega srbskega predsednika, op. ur.).

 

So prišle vse grožnje, ki ste jih prejeli, iz javnih uradov? Ali pa so vam ljudje telefonirali in se obračali na vas prek elektronske pošte?

Kot novinar, ki je za mednarodne medije raziskoval nevarne téme, sem svojo osebno varnost zmeraj jemal resno. Zato ni ravno preprosto priti do mojega elektronskega naslova in telefonske številke. V času krize na neznane klice nikoli ne odgovarjam. Vsakič, ko bi se to zgodilo, bi takoj poklical policijo zahteval identifikacijo osebe. Glavni viri so bili torej anonimni forumi in moj osebni tviterski račun.

 

Kakšni konkretni primeri?

"Se bomo že srečali, in potem ne bo nič več pomembno." Ali pa: "Patria ne bo pozabljena"

 

Namig na gospoda Janšo in premierov škandal, ki ste ga raziskali pred dvanajstimi leti?

Ja. Nekdo je tvitnil: "Klik klak. Čas teče in nabil bom svoje orožje." Preveril sem to osebo in izkazalo se je, da gre za nekega uslužbenca obrambnega ministrstva, ki je delal na zadevi Patria. Med zaporo zaradi koronakrize sem se nahajal v nekakšni dvojni zapori, tako zaradi virusa kot tudi zaradi groženj. Dolgo časa nisem stopil iz svojega stanovanja.

 

Torej ste se skrivali?

V kritičnih prvih štirinajstih dnevih sem se res skrival. Niti za eno sámo minuto nisem stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Prvič sem šel ven ponoči. Zdaj se čutim bolj varen, zaradi priznanja in javnega delovanja v Evropi, bolj varen vsaj pred državnimi akterji. Ne pa pred psihično nestabilnimi volkovi samotarji. Veliko težav, veliko nevarnosti imamo v naši družbi. Tedne in tedne je bila vsepovsod na ogled moja fotografija. Še zmeraj sem zelo previden, kadar grem po nakupih.

 

Je v Sloveniji v navadi, da politiki z imenom omenjajo novinarje in jih klevetajo?

Ne pri politikih vseh strank. Je pa to v navadi pri premieru Janši in njegovem ožjem krogu. Leta 2016 je neki strankarski funkcionar ustanovil televizijsko hišo Nova24 TV. Premier ima v njej manjšinski delež. Tam niso sistematično jemali na muho in blatili samo novinarjev, ampak vsakogar, ki je kritičen do njihove desno-ekstremistične politike. V zadnjih letih so se še posebej osredotočili na migracije.

 

Torej nič novega.

No, prišlo je že dejansko do velike spremembe. Prej je bila Janševa stranka v opoziciji in je imela malo vpliva. Zdaj so uradni predstavniki neke države-članice EU, pa niso spremenili svojega odnosa do kritikov. V zadnjih tednih je Janez Janša poskušal prejšnjega premiera tožiti zaradi klevetanja. In za 900.000 evrov je vložil celo odškodninsko tožbo zoper pet slovenskih sodnikov – samo zato, ker so svoje delo opravljali neodvisno.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
25
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
28
25.09.2022 18:00
Z Natašo Pirc Musar smo se pogovarjali v tednu, ko je v predsedniško tekmo vstopil Milan Brglez in se je končalo obdobje ... Več.
Piše: Uredništvo
Intervju z vampirjem: Sergej Lavrov, Putinov minister za laganje v tujini in eden ključnih predstavnikov ruskega vzporednega vesolja
16
06.05.2022 05:32
Šef ruske diplomacije Sergej Viktorovič Lavrov je eden najvidnejših predstavnikov kremeljskega režima. Že osemnajst let zvesto ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdor je preživel nekaj časa blizu puščave, ve, da so naši zeleni hribi veliko boljši kraj za bivanje
9
07.03.2022 22:51
Ideja predstavlja zgolj odstotek uspeha, funkcionalen prototip deset, končni izdelek za trg 50 odstotkov. Ostalo pa sta prodaja ... Več.
Piše: Ana Jud
"Sodelovati želimo z Golobom, Janšo in novo zeleno stranko Vesna"
17
15.02.2022 21:30
Njen pokojni mož Franci Pavšer je legenda slovenskega športnega novinarstva. Še sedaj slišim njegov glas in si predstavljam ... Več.
Piše: Uredništvo
Zanima me razvoj digitalnih tehnologij s strani civilne javnosti in posameznikov, zanimajo me umetniki, ki tehnologije razvijajo in ne zgolj uporabljajo
8
29.01.2022 22:59
18. decembra 2021 sem se sredi komentarja o razstavi BioMedien v Centru za umetnost in medije (ZKM), Karlsruhe, zavezal, da bom ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
"Lahko živiš v najlepšem mestu na svetu, lahko pa imaš tudi najlepše življenje v tem mestu."
4
28.01.2022 23:10
Boštjan Furlan je na političnem prizorišču slovenske prestolnice mlad, čeprav ne neznan obraz. Pred leti je bil eden od trojice, ... Več.
Piše: Uredništvo
Cene stanovanj letijo v nebo, vendar je za prihodnje leto moč pričakovati stabilnost cen novih nepremičnin
10
22.11.2021 20:00
Slovenski nepremičninski trg beleži primanjkljaj novozgrajenih enot, povpraševanje presega ponudbo, to pa je ob nizkih obrestnih ... Več.
Piše: Lucija Mulej
Državni zbor je v zadnjem mandatu postal popolni talec ideološko razklane slovenske politike
10
18.11.2021 20:00
Z dolgoletnim sopotnikom slovenske politike smo se pogovarjali o ekologiji, podnebnih spremembah, aktivnem državljanstvu kot ... Več.
Piše: Lucija Mulej
"Lepotni kirurg, nevrolog in podobni specialisti zagotovo ne morejo soditi dela imunologov, saj so velikokrat o imunologiji zadnjič slišali med študijem."
8
15.11.2021 20:00
Doktor biotehnologije Aleš Štrancar je izjemen slovenski znanstvenik, inovator in podjetnik, ki bi v času krize, ki jo povzroča ... Več.
Piše: Ana Jud
Robert Golob (GEN-I) in Iztok Seljak (Hidria): Čas, v katerem se nahajamo, je brez dvoma edinstven in brez primere
7
02.11.2021 22:00
Prihodnosti še ni, še ni napisana. Planeta in s tem samega sebe še nismo uničili. Zato imamo še vedno priložnost in možnost, da ... Več.
Piše: Lucija Mulej
"Človek se mora v prostoru, ki ga zanj načrtujem, počutiti takšnega, kot je. Pristnega in sprejetega."
6
14.07.2021 21:30
Covid-19 nam je vsem dal priliko, da razmislimo o konkretnem, posamičnem, o sebi in vseh, ki sestavljajo naše minute in dneve. ... Več.
Piše: Lucija Mulej
Kristijan Musek Lešnik, psiholog: "Nepopravljiv optimist sem. Verjamem, da bo iz krize narcisističnega individualizma zrasla nove želja po povezovanju in empatičnem sobivanju."
9
22.06.2021 22:55
Epidemija covid-19 je najbolj prizadela tiste in tam, kjer smo v Sloveniji že vrsto let pred tem imeli resne težave: na področju ... Več.
Piše: Uredništvo
Sistem razdeljevanja sredstev FIHO, ki temelji na računalniškem programu, je izredno kompleksen, netransparenten in ustvarja tveganja za korupcijo
6
21.03.2021 23:59
S namestnikom predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Urošem Novakom smo se pogovarjali o ozadjih nedavnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Nevarno je, če zasebne družbe samovoljno omejujejo politični govor kogarkoli mimo zakonov, še posebej izvoljenim politikom"
18
01.02.2021 07:00
Dejan Verčič je profesor na FDV, partner v družbi Herman in partnerji in raziskovalec odnosov z javnostmi, natančneje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Pri davčnih zavezancih je treba razvijati zavest, da je plačevanja davkov potrebno zaradi potreb države in državljanov."
12
29.09.2020 20:00
Nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave, predsednik Nogometne zveze Slovenije in predvsem davčni strokovnjak Ivan ... Več.
Piše: Uredništvo
"Če bi se v Sloveniji ravnali po švedskem modelu, bi imeli vsaj 1200 mrtvih, a lahko bi jih imeli veliko več, če bi zdravstveni sistem odpovedal."
10
25.07.2020 00:30
Da bi bolje spoznali, s čim imamo opravka, smo prosili matematike, da nam izračunajo najbolj črne scenarije in stanje, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kristjan Verbič o Dosjeju Livar: Brutalni finančni inženiring bivšega finančnega ministra Uroša Čuferja
4
10.06.2020 22:45
Dosje Livar, razkritje metod, s katerimi so skoraj na kant spravili eno naših največjih livarn, je sprožil nepričakovano veliko ... Več.
Piše: Uredništvo
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
20
12.11.2019 19:00
Z Andražem Terškom smo govorili o nekaterih fenomenih ustavnega sodišča. Na Beethovnovo še nikoli doslej ni letelo toliko dvomov ... Več.
Piše: Uredništvo
Bojan Požar: "Samo še vprašanje časa je, kdaj bo Vida Žurga zapustila Telekom in kdaj bo odstopil Damir Črnčec"
29
29.09.2019 17:00
Za Požarjem se pošteno kadi, v teh dneh je v središču dogajanja, ki spominja na fronto, saj je v slovenskem medijskem prostoru ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
18
11.08.2019 20:00
Marjan Podobnik je poseben lik v slovenski politiki, izjema od pravila, da ponovno politično vstajenje ni mogoče. Sredi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.403
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.624
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.562
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.785
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.769
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.268
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.558
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.038
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.351
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.409