Opazili smo

Prvi dan šole in vrtca: Večina staršev verjame, da so nova pravila v osnovnih šolah in vrtcih pretirana!

Včeraj ni bil 1. september, pa vendar je bil na nek način spet začetek šolskega leta. Občutki so bili skoraj podobni, vendar za marsikoga niso bili vzhičeni ali lepi, pač pa predvsem napeti, prestrašeni. Ne govorim toliko o otrocih, ampak o težkih občutjih, s katerimi so se morali soočiti starši otrok, učitelji in strokovni delavci. Slednji zato, ker so priporočila slovenske vlade stroga in striktna, starše pa na drugi strani upravičeno skrbi, da so ta priporočila in navodila za njihove otroke morda celo škodljiva.

19.05.2020 10:05
Ključne besede:   osnovne šole   vrtci   starši   otroci   koronavirus   maske   teorija navezanosti

Foto: Facebook

Zakaj morajo največ pravil spoštovati šolarji, ki imajo z virusom do zdaj po statistikah najmanj težav?

Novi koronavirus je dodobra pretresel svet in našo državo, ki ga sicer uradno že nekaj dni ne prepoznava več kot problem. Epidemije v Sloveniji namreč formalno ni več, vlada jo je "odpravila", toda posledice ostajajo. Te bi enako čutili tudi, če bi vladala leva vlada, če bi virus zamejevali že prej, ali pa če bi se ukrepom izognili. Kadar je človeštvo pod vplivom nečesa, kar je svetovnih razsežnosti, posledice čutimo prav vsi. To se je v času izolacije zelo konkretno odražalo na socialnih omrežjih; bolj intenzivno kot kdaj koli prej. Kot gobe so nastajale nove skupine, nekatere od njih imajo danes celo politični predznak. V njih so se v zadnjih dveh mesecih ljudje prepirali in dokazovali svoje mnenje s številnimi objavami in iskanji dokazov za svoje prepričanje. Kot da pri nas ni dovolj že politična razdeljenost, se je pojavila razdeljenost tudi v mnenjih glede virusa (ki vsaj sprva ni korelirala s politično polarizacijo). Še danes lahko opazimo, da nekateri ljudje ne verjamejo ničesar in nikomur več, medtem ko drugi nekritično sprejemajo čisto vse. Toda vsi so si v nečem enotni.

 

Ko nanese beseda na starševstvo, vzgojo in izobraževanje, navadno nismo istih misli. Marsikdaj povsem napačno razumemo drug drugega in različne pristope v starševstvu. Toda v teh izjemnih okoliščinah, napetosti in različnih mnenjih in odlokih, se je zgodil določen premik. Oglasili so se pravniki, pedagogi in klinični psihologi, ki javno spodbujajo in opozarjajo, da trenutno stanje morda ni najboljše. Ne glede na to, ali v virus verjamejo ali ne, ne glede na to, če zaupajo vladi ali ne … Slovenci verjamejo, da so trenutna pravila v šolstvu in predšolski vzgoji pretirana. Če smo tako drzni in prvi na svetu razglasimo konec epidemije, če za rast gospodarstva pospešeno odpiramo vse zaprto, potem bi bilo logično, da bodo odgovorni sposobni enakega razumevanja, ko gre za šolstvo. In da trenutna pravila niso najboljša možna. Predvsem so starši šokirani nad dejstvom takšnega nesorazmerja. Pravijo, da bi razumeli vse ukrepe, če bi veljali za vse. Odpirajo se kinodvorane, lokali in restavracije. Kot da bi na eni strani spustili pravila za vse, razen za otroke.

 

Zakaj morajo največ pravil spoštovati šolarji, ki imajo z virusom do zdaj po statistikah najmanj težav?

 

Slovenci verjamejo, da so trenutna pravila v šolstvu in predšolski vzgoji pretirana.

 

Starši bi razumeli ukrepe, če bi bili sorazmerni za vse. Starši hočejo več razuma, razumevanja, logike, potrpežljivosti, sočutnosti in prilagodljivosti. Ne gre za disciplino in red, ne gre za permisivnost ali ujčkanje otrok. Gre le za to, da v 21. stoletju vemo, da so interakcija, socializacija, predvsem pa bližina nujni pogoji za človekov osebni razvoj. Dojenčki brez odrasle osebe ne preživijo. Otroci pa ne preživijo brez čustvenega stika. To so dokazali v primeru t.i. romunskih sirot (otroci, ki so zaradi nezaželenih nosečnosti ali nezmožnosti skrbi za otroke v času prepovedi splava in kontracepcije pod dikaturo Nikolaja Ceausescuja ostali v romunskih sirotišnicah, kjer niso imeli bližine odraslih in se zato niso razvijali, kot bi se sicer. Pozneje, ko so nekatere dojenčke le namestili v nadomestne družine, so posledice odsotnosti ostale v vedenju, razvojnih motnjah in celo v prostornini določenih delov možganov). Ta analogija je potrebna, da bi razumeli pomen bližine in povezanosti med majhnimi otroki in starši.

 

Na socialnih omrežjih je zapovedano nošenje mask marsikoga spomnilo na eksperiment, ki je v psihološki stroki poznan pod izrazom still face. Gre za eksperiment, ki ga je izvedel dr. Edward Tronick: znanstveniki so opazovali interakcijo med staršem in otrokom po tem, ko starš zamrzne svoj obraz. Opozorili so, da težava nastane takrat, kadar starš ne najde ponovne povezanosti in otrok shrani ta zamrznjen obraz. Eksperiment opozarja na pomembnost tega, da mora starš vedno znova priti nazaj in pomiriti otroka.

 

Omenjene primerjave so starše te dni plašile in spravljale v dodatno stisko. Nekateri starši so uporabljali zelo močne besede, kot da peljejo otroke v zapor ali koncentracijsko taborišče. Starši so se upravičeno bali za svoje otroke, nekateri so svoje strahove doživljali globoko. Morda jih je vse skupaj spomnilo na lastne težke izkušnje iz preteklosti, ko so se počutili sami, izolirani, brez tolažbe. Starši so nujno potrebovali tolažbo in jo potrebujejo še danes. Stiska otrok se s stisko staršev namreč le še poveča, zato je pomembno, da kot družba starše nenehno opogumljamo, ne kritiziramo njihovih strahov in jim namesto tega raje pokažemo, da imajo vedno starševsko (super)moč, hkrati pa tudi možnost, da svojega otroka zavarujejo, če bi čutili, da so stvari ušle izpod nadzora. Starši v resnici želijo vedeti le eno: da bodo njihovi otroci potolaženi, da ne bodo prepuščeni sami sebi. Težko je bilo tudi tistim vzgojiteljicam (vzgojiteljem) in učiteljicam (učiteljem), katerih ravnatelji so zavzeli stroga in toga pravila.

 

Stiska otrok se s stisko staršev le še poveča.

 

Kako pa je bilo na prvi dan otrokom? Podatki so nastali na podlagi včerajšnje hitre Facebookove analize, ki je z raziskavo dosegla 21.000 staršev, od tega jih je četrtina izražala svoja mnenja in všečke. Iz raziskave se da razbrati naslednje:

 

1. da je delo v vrtcih večinoma potekalo nemoteno, kot da ni ukrepov (le da so starši oddajali otroke v maskah);

 

2. da je skoraj polovica otrok prve triade OŠ pred vstopom ali ob vstopu izražala strahove ali žalost, toda veliko večino so učitelji uspeli potolažiti;

 

3. da se je večina otrok pomirila in sprejela nove razmere - tudi za ceno omejenega druženja z vrstniki;

 

4. da so bii starši in otroci v večini pomirjeni, ko so videli človeškost strokovnih delavcev;

 

5. da se večina staršev in strokovnih delavcev ne strinja s priporočili vlade.

 

 

Najpomembnejši del raziskave, ki ga je moč razbrati, je ta, da so bili otroci po celem dnevu veseli in nasmejani. Četudi so bili dan prej vznemirjeni in so jih morali starši tolažiti, so kljub temu v veliki večini preživeli lep dan. Tega ne gre pripisati strogim pravilom, pač pa sočutnim, ljubečim, toplim vzgojiteljem in vzgojiteljicam ter učiteljem in učiteljicam. Tistim, ki so pravila in priporočila vlade ignorirali in z otroki vseeno vzpostavili človeški stik. In tistim, ki so dali duška svoji kreativnosti in za otroke naredili npr. raketo, s katero so "potovali" v vesolje, seveda na varni razdalji. Strokovni pedagoški delavci so tisti, ki so naredili otrokom lep povratek nazaj v šole (vrtce), doma pa so še drug del mozaika sestavili starši. Zmagovalci prvega dne so vsi tisti, ki so se trudili narediti dan za otroke lepši, mirnejši in prijeten. Njim pripada v imenu otrok posebna zahvala in vrednotenje, da so izjemno pomembni v očeh otroka.

 

 

Družbena omrežja v teh dneh pregorevajo od različnih občutij staršev zaradi odprtja vrtcev in šol.

 

 

Toda bili so omenjeni tudi otroci, ki so bili po besedah staršev apatični, zbegani, utrujeni od istih navodil razdalje in razkuževanja, nekateri so zaradi težkega procesa celo zadrževali lulanje. Nekateri so bili malo žalostni, ker je toliko sprememb, ali ker niso imeli več cele iste skupine, spet drugi otroci pa so stisko izražali že dneve prej, ko so veliko prejokali ali se ponoči zbujali. Ob novih pravilih so bili otroci zmedeni, ker niso vedeli, kako naj se obnašajo. Pri večini se je stanje izboljšalo po stiku z učiteljico ali starši. V takih težkih primerih staršem svetujemo, da z otrokovimi občutki zdržijo, jih ne ukinjajo ali kritizirajo, ampak pustijo čutiti, jih ubesedijo in na koncu tudi potolažijo. Kljub temu, da starši in pedagogi vse to znajo, bi bilo smotrno razmisliti, kako lahko ta čas sproščanja ukrepov tudi formalno naredimo lepši za vse.

 

Poleg starševskih skrbi ostaja precej ukrepov problematičnih z vidika stroke. Najbolj ranljive skupine so tisti otroci, ki so ostali še doma in so morda prepuščeni sami sebi, kot tudi vsi tisti malčki, ki šee niso bili v vrtcu. Država je pustila na cedilu tudi vse malčki, ki gredo prvič v vrtec, saj jim postopno uvajanje ne pripada. Starše to spravlja v zelo težak, skorajda nerešljiv položaj, saj jim je sporočeno, naj otroka ali ne uvajajo, ali pa ga že prvi dan pustijo samega vzgojiteljici. Nekaterim mamam delodajalci ne odobrijo dopusta zaradi preteklih izrednih razmer. Otroka torej morajo oddati - in to otroku povsem neznani osebi. Psihologi bodo razumeli stavek, da se ob takšnem ravnanju verjetno v grobu obrača John Bowlby, psiholog, psihiater in psihoanalitik, ki je oče teorije navezanosti. S svojimi raziskavami je namreč opazil in dokazal, da je takšno ravnanje z otroki (več ur brez slehernega stika s staršem) zanje škodljivo in da pušča dolgotrajne posledice. Ta del je vladne regulative je potreben takojšnje in korenite spremembe.

 

 

So avtorji "priporočil" ob ponovnem odprtju šol in vrtcev pomislili na teorijo navezanosti?

 


Vrtci so se na srečo izognili maskam, za katero vse več strokovnjakov tako ali tako opozarja, da so lahko problematične že zaradi tega, ker se jih pogosto nenehno dotikamo - in pri otrokih se to še kako rado zgodi! Maske so še vedno obvezne pri prevozu do šole. Ponekod ob ločevanju otrok niso pomislili na skupno druženje tistih, ki so bolj senzibilni in rabijo več podpore. Tako so nekateri ostali brez družbe, drugi pa ostali celo doma. Ali je bila ponovno odprtje šol sploh dobra izbira glede na to, da so počitnice že blizu?

 

V čem je pravzaprav težava vladnih ukrepov oziroma priporočil? V tem, da so si odgovorni s takim dejanjem (izdaje zgolj priporočil) oprali roke. Priporočilo lahko pomeni tudi to, da odgovorni niso pripravljeni sprejeti polne odgovornosti za dolgoročne posledice tovrstnih ukrepov. V situaciji, ko vlada išče manjše zlo, bi zares pomagalo ravno to, da stvari povejo direktno: Da idealnih rešitev ni, da izbirajo po svojih možnostih, da izbirajo manjše zlo. Če je bil njihov namen povedati, da so priporočila zgolj zato, ker čutijo, da jih morajo dati, niso pa zares pomembna, potem bi bilo morda boljše razmisliti o direktnejši komunikaciji in sproščanju takšnih priporočil. Če pa odgovorni resno verjamejo, da je tak način, ki del otrok spravlja v stisko, dober, pa bi morda veljalo razmisliti o tem, ali je je sproščanje ukrepov res dovolj sorazmerno za vse.

 

KATJA KNEZ STEINBUCH

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
3
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.941
02/
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
Milan Krek
Ogledov: 1.373
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.294
04/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.129
05/
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
Andrej Drapal
Ogledov: 1.334
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.019
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 894
08/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 574
09/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 640
10/
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
Uredništvo
Ogledov: 1.469