Komentar

Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"

Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi trenutek sem pomislil, da slabo slišim, vendar je kolesar takoj in energično odgnal moj pomislek. Da vas ni sram, je ponovil, ko po televiziji zagovarjate Janšo! 

24.05.2020 10:00
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   kolesarji   vlada   Janez Janša   epidemija   Ribji trg   Žarko Petan

Foto: Mediaspeed

Odgovoril sem, da sem bil marsikdaj glede marsičesa kritičen, vendar zagovarjam sistem, ki omogoča redne menjave strank na oblasti.

Pred nekaj dnevi - v zgodnjem popoldnevu - sva s prijateljem korakala od Šubičeve ulice mimo Kazine in dveh praznih snežnobelih betonskih blokov (ki naj bi predstavljala slovensko spravo), po robu parka Zvezda, šla čez cesto, kjer se Kongresni trg spremeni v Wolfovo ulico, sestopila k Ljubljanici, prečkala Ribjo brv, prečkala Cankarjevo nabrežje in naredila nekaj korakov po Ribjem trgu - kar slišim vzklik, ki vsebuje moje ime. "Da vas ni sram", je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše PAPIRNICA. Prvi trenutek sem pomislil, da slabo slišim, vendar je kolesar takoj in energično odgnal moj pomislek. "Da vas ni sram", je ponovil "ko po televiziji zagovarjate Janšo!"

 

"Kdo pa ste vi?" sem vprašal, nato se je začel moj dialog s kolesarjem, ki mu je prijatelj, s katerim sem bil prikorakal do Ribjega trga, prisluhnil z rahlom nasmeškom in očitnim zanimanjem. Sredi pogovora s kolesarjem sem se ozrl k njemu in ugotovil, da še vedno nepremično stoji, kjer je obstal po prvem kolesarjevem vzkliku.

 

Mladenič s kolesom ni povedal imena, izvedel sem le:

 

-da je star 35 let,

-da je zaveden Slovenec,

-da je bil deset let v vojski,

-da ne more več živeti v državi, ki ji vlada Janez Janša,

-da se ob petkih udeležuje ljubljanskega protestnega kolesarjenja, 

-da bo odšel v tujino …

 

 

Mladeniča, pravzaprav resnega moža urejenega videza sem vprašal, zakaj protestira. Odgovoril je, da zaradi korupcije, omejevanja novinarske svobode, zaradi zaščitnih mask, zaradi Teš 6, zaradi Logarjeve depeše Svetu Evrope in pisma komisarju Evropske unije o pravosodju, ker ni demokracije … skratka zaradi vsestransko pokvarjene države.

 

"Saj ste bili tudi vi nekoč kritični do Janše", je rekel kolesar, "zdaj pa ga branite". Odgovoril sem, da sem bil marsikdaj glede marsičesa kritičen, vendar zagovarjam sistem, ki omogoča redne menjave strank na oblasti. 

 

"Janša je predsednik vlade komaj dva meseca", sem rekel, "vi pa protestirate zoper pokvarjeno državo, torej protestirate tudi zoper prejšnje vlade, tudi zoper Marjana Šarca." 

 

Tudi zoper Šarca, se je strinjal sogovornik.

 

"In zakaj napadate mene?" me je zanimalo, "sem jaz kaj ukradel? Kaj sem naredil narobe?"

 

"Ne, vi ne, ampak zakaj branite Janšo?"

 

 

Razgovoril sem se o reševanju epidemije. Ugotavljal sem, da je slovenska vlada ravnala bolje kot druge vlade … Sogovornik je ugovarjal, da je Hrvaška za zaščitne maske plačala pol manj kot Slovenija. Odgovoril sem, da tega ne vem, da je to seveda mogoče in da je gotovo kdo izkoristil koronavirusno histerijo za neupravičen zaslužek. Glavni del pogovora pa se je nanašal na položaj mladih in nadarjenih Slovencev, ki jih država in vlada ne upoštevata, zato so že odšli ali pa bodo odšli v tujino. Za takšne razmere naj bi bila odgovorna predvsem "desnica". Odgovarjal sem, da dejstva govorijo drugače in da moramo dejstva upoštevati, medtem ko demonstranti dejstva zanikajo in se prepirajo z njimi. Dejstvo je, na primer, da so v Sloveniji vsi predsedniki republike prišli iz levice; da smo imeli v Sloveniji v tridesetih letih večinoma leve vlade, in da levica živi v prepričanju, da oblast pripada samo njej in nikomur drugemu.

  

Moj kolesarski sogovornik je postajal bolj prizanesljiv, na koncu pa je ponovil, da za mlade ljudi v Sloveniji ni perspektive in da se bodo v prihodnosti izseljevali v še večjem številu. Sklenil sem, da bi se - ko bi se pogovarjala dalj časa - glede marsičesa strinjala, čisto na koncu pa sva se rokovala in si želela dober dan.

 

S prijateljem sva odšla proti Magistratu, kjer sem nekoč županoval, in proti Novi univerzi, kjer še vedno predavam o Sloveniji v mednarodnih odnosih. Strinjala sva se, da bi si morali slovenski politiki vzeti več časa za pogovore z državljani in za predstavljanje nespodbitnih dejstev. O teh sva dopoldne, dve uri nazaj, pred sprehodom od Šubičeve do Ribjega trga govorila z velezanimivim človekom. Strinjali smo se, da so dejstva še najbolj ogrožena od ustanov, ki jih marksisti/levičarji imenujejo "ideološki aparati države". Gre za šole, medije in različne nevladne organizacije (ki so po nekaterih navedbah lani od državnega proračuna dobile 333 milijonov evrov, nekateri poznavalci pa trdijo, da je bilo denarja trikrat več). Razpoloženje in kajpada ravnanje državljanov je vse bolj odvisno od njih, marksisti in levičarji pa jim niso vsa ta leta zaman posvečali vrhunske pozornosti.

 

Najin dopoldanski sogovornik je opozoril na dolgo (v jugoslovanske partijske čase segajočo) tradicijo zanikanja dejstev in ogorčenega boja proti njim. Povedal je zgodbo o svojem sorodniku, ki je kupil in plačal udobno štirisobno stanovanje, vendar si je tega istega stanovanja zaželel njegov poslovni konkurent, ki je bil vešč ustvarjanja alternativnih "dejstev". Sorodnika najinega sogovornika je prepričal, da bo imel - v primeru, če bo hotel stanovanje obdržati - težave z inšpektorji, ki preiskujejo izvor premoženja. Čeprav je bilo pri vsem tem edino dejstvo, da je hotel - poslovni konkurent - priti do ugodnega štirisobnega stanovanja, je sogovornikov sorodnik zaradi ljubega miru (pred ponarejenimi dejstvi) popustil in se umaknil.

 

Sogovornika sem potem opozoril na knjigo Žarka Petana Dvojčka, v kateri je opisana zgodba o cekinih, ki jih je Petanovemu očetu podtaknila/prodala Udba, nakar jih je prišla iskat, da bi mu dokazala neupravičeno bogatenje. Dodal sem še anekdoto, ko sta nekoč na seji Ropove vlade zakon o preprečevanju korupcije predstavljala znamenita preganjalca dejstev Drago Kos in Boštjan Penko. Kot uporaben izvor informacij o koruptnem ravnanju sta navedla časopisne članke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
6
31.01.2023 11:10
No pa smo poleg vseh dnevnih dogodivščin, političnih, modnih, protokolarnih, muzejskih peripetij v naši deželici dobili še pravo ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.542
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.731
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.688
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.836
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.546
06/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.154
07/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.044
08/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.841
09/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 561
10/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 445