Komentar

Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"

Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi trenutek sem pomislil, da slabo slišim, vendar je kolesar takoj in energično odgnal moj pomislek. Da vas ni sram, je ponovil, ko po televiziji zagovarjate Janšo! 

24.05.2020 10:00
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   kolesarji   vlada   Janez Janša   epidemija   Ribji trg   Žarko Petan

Foto: Mediaspeed

Odgovoril sem, da sem bil marsikdaj glede marsičesa kritičen, vendar zagovarjam sistem, ki omogoča redne menjave strank na oblasti.

Pred nekaj dnevi - v zgodnjem popoldnevu - sva s prijateljem korakala od Šubičeve ulice mimo Kazine in dveh praznih snežnobelih betonskih blokov (ki naj bi predstavljala slovensko spravo), po robu parka Zvezda, šla čez cesto, kjer se Kongresni trg spremeni v Wolfovo ulico, sestopila k Ljubljanici, prečkala Ribjo brv, prečkala Cankarjevo nabrežje in naredila nekaj korakov po Ribjem trgu - kar slišim vzklik, ki vsebuje moje ime. "Da vas ni sram", je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše PAPIRNICA. Prvi trenutek sem pomislil, da slabo slišim, vendar je kolesar takoj in energično odgnal moj pomislek. "Da vas ni sram", je ponovil "ko po televiziji zagovarjate Janšo!"

 

"Kdo pa ste vi?" sem vprašal, nato se je začel moj dialog s kolesarjem, ki mu je prijatelj, s katerim sem bil prikorakal do Ribjega trga, prisluhnil z rahlom nasmeškom in očitnim zanimanjem. Sredi pogovora s kolesarjem sem se ozrl k njemu in ugotovil, da še vedno nepremično stoji, kjer je obstal po prvem kolesarjevem vzkliku.

 

Mladenič s kolesom ni povedal imena, izvedel sem le:

 

-da je star 35 let,

-da je zaveden Slovenec,

-da je bil deset let v vojski,

-da ne more več živeti v državi, ki ji vlada Janez Janša,

-da se ob petkih udeležuje ljubljanskega protestnega kolesarjenja, 

-da bo odšel v tujino …

 

 

Mladeniča, pravzaprav resnega moža urejenega videza sem vprašal, zakaj protestira. Odgovoril je, da zaradi korupcije, omejevanja novinarske svobode, zaradi zaščitnih mask, zaradi Teš 6, zaradi Logarjeve depeše Svetu Evrope in pisma komisarju Evropske unije o pravosodju, ker ni demokracije … skratka zaradi vsestransko pokvarjene države.

 

"Saj ste bili tudi vi nekoč kritični do Janše", je rekel kolesar, "zdaj pa ga branite". Odgovoril sem, da sem bil marsikdaj glede marsičesa kritičen, vendar zagovarjam sistem, ki omogoča redne menjave strank na oblasti. 

 

"Janša je predsednik vlade komaj dva meseca", sem rekel, "vi pa protestirate zoper pokvarjeno državo, torej protestirate tudi zoper prejšnje vlade, tudi zoper Marjana Šarca." 

 

Tudi zoper Šarca, se je strinjal sogovornik.

 

"In zakaj napadate mene?" me je zanimalo, "sem jaz kaj ukradel? Kaj sem naredil narobe?"

 

"Ne, vi ne, ampak zakaj branite Janšo?"

 

 

Razgovoril sem se o reševanju epidemije. Ugotavljal sem, da je slovenska vlada ravnala bolje kot druge vlade … Sogovornik je ugovarjal, da je Hrvaška za zaščitne maske plačala pol manj kot Slovenija. Odgovoril sem, da tega ne vem, da je to seveda mogoče in da je gotovo kdo izkoristil koronavirusno histerijo za neupravičen zaslužek. Glavni del pogovora pa se je nanašal na položaj mladih in nadarjenih Slovencev, ki jih država in vlada ne upoštevata, zato so že odšli ali pa bodo odšli v tujino. Za takšne razmere naj bi bila odgovorna predvsem "desnica". Odgovarjal sem, da dejstva govorijo drugače in da moramo dejstva upoštevati, medtem ko demonstranti dejstva zanikajo in se prepirajo z njimi. Dejstvo je, na primer, da so v Sloveniji vsi predsedniki republike prišli iz levice; da smo imeli v Sloveniji v tridesetih letih večinoma leve vlade, in da levica živi v prepričanju, da oblast pripada samo njej in nikomur drugemu.

  

Moj kolesarski sogovornik je postajal bolj prizanesljiv, na koncu pa je ponovil, da za mlade ljudi v Sloveniji ni perspektive in da se bodo v prihodnosti izseljevali v še večjem številu. Sklenil sem, da bi se - ko bi se pogovarjala dalj časa - glede marsičesa strinjala, čisto na koncu pa sva se rokovala in si želela dober dan.

 

S prijateljem sva odšla proti Magistratu, kjer sem nekoč županoval, in proti Novi univerzi, kjer še vedno predavam o Sloveniji v mednarodnih odnosih. Strinjala sva se, da bi si morali slovenski politiki vzeti več časa za pogovore z državljani in za predstavljanje nespodbitnih dejstev. O teh sva dopoldne, dve uri nazaj, pred sprehodom od Šubičeve do Ribjega trga govorila z velezanimivim človekom. Strinjali smo se, da so dejstva še najbolj ogrožena od ustanov, ki jih marksisti/levičarji imenujejo "ideološki aparati države". Gre za šole, medije in različne nevladne organizacije (ki so po nekaterih navedbah lani od državnega proračuna dobile 333 milijonov evrov, nekateri poznavalci pa trdijo, da je bilo denarja trikrat več). Razpoloženje in kajpada ravnanje državljanov je vse bolj odvisno od njih, marksisti in levičarji pa jim niso vsa ta leta zaman posvečali vrhunske pozornosti.

 

Najin dopoldanski sogovornik je opozoril na dolgo (v jugoslovanske partijske čase segajočo) tradicijo zanikanja dejstev in ogorčenega boja proti njim. Povedal je zgodbo o svojem sorodniku, ki je kupil in plačal udobno štirisobno stanovanje, vendar si je tega istega stanovanja zaželel njegov poslovni konkurent, ki je bil vešč ustvarjanja alternativnih "dejstev". Sorodnika najinega sogovornika je prepričal, da bo imel - v primeru, če bo hotel stanovanje obdržati - težave z inšpektorji, ki preiskujejo izvor premoženja. Čeprav je bilo pri vsem tem edino dejstvo, da je hotel - poslovni konkurent - priti do ugodnega štirisobnega stanovanja, je sogovornikov sorodnik zaradi ljubega miru (pred ponarejenimi dejstvi) popustil in se umaknil.

 

Sogovornika sem potem opozoril na knjigo Žarka Petana Dvojčka, v kateri je opisana zgodba o cekinih, ki jih je Petanovemu očetu podtaknila/prodala Udba, nakar jih je prišla iskat, da bi mu dokazala neupravičeno bogatenje. Dodal sem še anekdoto, ko sta nekoč na seji Ropove vlade zakon o preprečevanju korupcije predstavljala znamenita preganjalca dejstev Drago Kos in Boštjan Penko. Kot uporaben izvor informacij o koruptnem ravnanju sta navedla časopisne članke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.184
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.150
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.699
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.549
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.221
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.159
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 782
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.830
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 497
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.082