Komentar

Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"

Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi trenutek sem pomislil, da slabo slišim, vendar je kolesar takoj in energično odgnal moj pomislek. Da vas ni sram, je ponovil, ko po televiziji zagovarjate Janšo! 

24.05.2020 10:00
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   kolesarji   vlada   Janez Janša   epidemija   Ribji trg   Žarko Petan

Foto: Mediaspeed

Odgovoril sem, da sem bil marsikdaj glede marsičesa kritičen, vendar zagovarjam sistem, ki omogoča redne menjave strank na oblasti.

Pred nekaj dnevi - v zgodnjem popoldnevu - sva s prijateljem korakala od Šubičeve ulice mimo Kazine in dveh praznih snežnobelih betonskih blokov (ki naj bi predstavljala slovensko spravo), po robu parka Zvezda, šla čez cesto, kjer se Kongresni trg spremeni v Wolfovo ulico, sestopila k Ljubljanici, prečkala Ribjo brv, prečkala Cankarjevo nabrežje in naredila nekaj korakov po Ribjem trgu - kar slišim vzklik, ki vsebuje moje ime. "Da vas ni sram", je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše PAPIRNICA. Prvi trenutek sem pomislil, da slabo slišim, vendar je kolesar takoj in energično odgnal moj pomislek. "Da vas ni sram", je ponovil "ko po televiziji zagovarjate Janšo!"

 

"Kdo pa ste vi?" sem vprašal, nato se je začel moj dialog s kolesarjem, ki mu je prijatelj, s katerim sem bil prikorakal do Ribjega trga, prisluhnil z rahlom nasmeškom in očitnim zanimanjem. Sredi pogovora s kolesarjem sem se ozrl k njemu in ugotovil, da še vedno nepremično stoji, kjer je obstal po prvem kolesarjevem vzkliku.

 

Mladenič s kolesom ni povedal imena, izvedel sem le:

 

-da je star 35 let,

-da je zaveden Slovenec,

-da je bil deset let v vojski,

-da ne more več živeti v državi, ki ji vlada Janez Janša,

-da se ob petkih udeležuje ljubljanskega protestnega kolesarjenja, 

-da bo odšel v tujino …

 

 

Mladeniča, pravzaprav resnega moža urejenega videza sem vprašal, zakaj protestira. Odgovoril je, da zaradi korupcije, omejevanja novinarske svobode, zaradi zaščitnih mask, zaradi Teš 6, zaradi Logarjeve depeše Svetu Evrope in pisma komisarju Evropske unije o pravosodju, ker ni demokracije … skratka zaradi vsestransko pokvarjene države.

 

"Saj ste bili tudi vi nekoč kritični do Janše", je rekel kolesar, "zdaj pa ga branite". Odgovoril sem, da sem bil marsikdaj glede marsičesa kritičen, vendar zagovarjam sistem, ki omogoča redne menjave strank na oblasti. 

 

"Janša je predsednik vlade komaj dva meseca", sem rekel, "vi pa protestirate zoper pokvarjeno državo, torej protestirate tudi zoper prejšnje vlade, tudi zoper Marjana Šarca." 

 

Tudi zoper Šarca, se je strinjal sogovornik.

 

"In zakaj napadate mene?" me je zanimalo, "sem jaz kaj ukradel? Kaj sem naredil narobe?"

 

"Ne, vi ne, ampak zakaj branite Janšo?"

 

 

Razgovoril sem se o reševanju epidemije. Ugotavljal sem, da je slovenska vlada ravnala bolje kot druge vlade … Sogovornik je ugovarjal, da je Hrvaška za zaščitne maske plačala pol manj kot Slovenija. Odgovoril sem, da tega ne vem, da je to seveda mogoče in da je gotovo kdo izkoristil koronavirusno histerijo za neupravičen zaslužek. Glavni del pogovora pa se je nanašal na položaj mladih in nadarjenih Slovencev, ki jih država in vlada ne upoštevata, zato so že odšli ali pa bodo odšli v tujino. Za takšne razmere naj bi bila odgovorna predvsem "desnica". Odgovarjal sem, da dejstva govorijo drugače in da moramo dejstva upoštevati, medtem ko demonstranti dejstva zanikajo in se prepirajo z njimi. Dejstvo je, na primer, da so v Sloveniji vsi predsedniki republike prišli iz levice; da smo imeli v Sloveniji v tridesetih letih večinoma leve vlade, in da levica živi v prepričanju, da oblast pripada samo njej in nikomur drugemu.

  

Moj kolesarski sogovornik je postajal bolj prizanesljiv, na koncu pa je ponovil, da za mlade ljudi v Sloveniji ni perspektive in da se bodo v prihodnosti izseljevali v še večjem številu. Sklenil sem, da bi se - ko bi se pogovarjala dalj časa - glede marsičesa strinjala, čisto na koncu pa sva se rokovala in si želela dober dan.

 

S prijateljem sva odšla proti Magistratu, kjer sem nekoč županoval, in proti Novi univerzi, kjer še vedno predavam o Sloveniji v mednarodnih odnosih. Strinjala sva se, da bi si morali slovenski politiki vzeti več časa za pogovore z državljani in za predstavljanje nespodbitnih dejstev. O teh sva dopoldne, dve uri nazaj, pred sprehodom od Šubičeve do Ribjega trga govorila z velezanimivim človekom. Strinjali smo se, da so dejstva še najbolj ogrožena od ustanov, ki jih marksisti/levičarji imenujejo "ideološki aparati države". Gre za šole, medije in različne nevladne organizacije (ki so po nekaterih navedbah lani od državnega proračuna dobile 333 milijonov evrov, nekateri poznavalci pa trdijo, da je bilo denarja trikrat več). Razpoloženje in kajpada ravnanje državljanov je vse bolj odvisno od njih, marksisti in levičarji pa jim niso vsa ta leta zaman posvečali vrhunske pozornosti.

 

Najin dopoldanski sogovornik je opozoril na dolgo (v jugoslovanske partijske čase segajočo) tradicijo zanikanja dejstev in ogorčenega boja proti njim. Povedal je zgodbo o svojem sorodniku, ki je kupil in plačal udobno štirisobno stanovanje, vendar si je tega istega stanovanja zaželel njegov poslovni konkurent, ki je bil vešč ustvarjanja alternativnih "dejstev". Sorodnika najinega sogovornika je prepričal, da bo imel - v primeru, če bo hotel stanovanje obdržati - težave z inšpektorji, ki preiskujejo izvor premoženja. Čeprav je bilo pri vsem tem edino dejstvo, da je hotel - poslovni konkurent - priti do ugodnega štirisobnega stanovanja, je sogovornikov sorodnik zaradi ljubega miru (pred ponarejenimi dejstvi) popustil in se umaknil.

 

Sogovornika sem potem opozoril na knjigo Žarka Petana Dvojčka, v kateri je opisana zgodba o cekinih, ki jih je Petanovemu očetu podtaknila/prodala Udba, nakar jih je prišla iskat, da bi mu dokazala neupravičeno bogatenje. Dodal sem še anekdoto, ko sta nekoč na seji Ropove vlade zakon o preprečevanju korupcije predstavljala znamenita preganjalca dejstev Drago Kos in Boštjan Penko. Kot uporaben izvor informacij o koruptnem ravnanju sta navedla časopisne članke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
32
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.540
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.705
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.611
04/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.183
05/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.269
06/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.369
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.028
08/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 770
09/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 751
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.201