Opazili smo

Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov

Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje in načine varnejšega razvoja v prihodnosti. Zame je bilo eno od glavnih spoznanj ob pandemiji COVID-19 staro, že nekoliko pozabljeno načelo: Kako medsebojno odvisni so vsi ti neodvisni narodi! 

 

26.05.2020 09:00
Ključne besede:   Irakli Koplatadze   Gruzija   Slovenija   turizem   covid-19   Tbilisi   Rusija  

Trenutne razmere nam omogočajo, da bo Gruzija ena prvih držav, ki bodo ponovno odprle svoje meje za turizem.

Naša prva očitna reakcija na pandemijo je bila zaustavitev javnega življenja in samoizolacija, ne samo na individualni ravni temveč tudi na državni. Zapiranje meja, letališč, prevozov, opustitev mednarodnih potovanj ... Več soodvisnosti je pomenilo večje tveganje za nadaljne širjenje virusa. Po drugi strani pa se zavedamo kako zelo odvisni smo drug od drugega v pozitivnem smislu, ter kako zelo potrebujemo drug drugega za izmenjavo izkušenj, za mobilizacijo intelektualnih in finančnih virov, da bi lahko premagali našega nevidnega sovražnika, kot tudi gospodarsko krizo brez primere, še posebej na področju turizma, ki je bilo v pandemiji najbolj prizadeto.

 

V veliko čast mi je bilo, da sem pred kratkim skupaj s kolegi veleposlaniki nagovoril slovenske zdravnike, zdravstveno osebje in vse strokovnjake, ki se borijo proti epidemiji, in seveda tudi slovensko vlado, ki se je zelo trudila, da bi prepečila širitev virusa v državi. Danes imamo tako v Sloveniji kot v Gruziji zelo dobro statistiko COVID-19. V Gruziji se je do sedaj okužilo samo 723 ljudi, 12 jih je umrlo. Poleg podobnih izzivov pa nam je pandemija ponudila edinstveno priložnost za iskanje novih opcij, kar je že naslednja lekcija. Trenutne razmere nam omogočajo, da bomo ena prvih držav, ki bodo ponovno odprle svoje meje za turizem. Od 15. junija bo Gruzija obnovila domači turizem, s 1. julijem pa bodo kopenske in zračne meje ponovno odprte v skladu z načelom varnega koridorja. Vsi ti izzivi so bili tudi glavna tema plodnega telefonskega pogovora, ki sta ga pred dnevi imela oba naša predsednika, Borut Pahor in Salome Zurabishvili.

 

26. maja 1918 je Gruzija razglasila neodvisnost, ki ji je sledila okupacija Sovjetske zveze leta 1921. Gruzija je 9. aprila 1991, ob drugi obletnici pokola v Tbilisiju, na podlagi rezultata referenduma, razglasila obnovo svoje neodvisnosti. Od takrat praznujemo 26. maj kot dan neodvisnosti. Diplomatski odnosi med državama so bili vzpostavljeni 18. januarja 1993, manj kot dve leti po osamosvojitvi obeh držav (Gruzija od Sovjetske zveze, Slovenija od Jugoslavije).

 

Slovenija je ves čas dosledno podpirala ozemeljsko celovitost Gruzije ob ruski okupaciji Abhazije in regije Tskhinvali (Južna Osetija). Gruzijci se bodo vedno spominjali besed takratnega in sedanjega predsednika vlade Janeza Janše po rusko-gruzijski vojni leta 2008: "Združeni smo v potrebi po miru, stabilnosti, ozemeljski celovitosti v Gruziji in širši regiji in da regiji damo evropsko perspektivo." Slovenija je bila ena od številnih držav, ki je takrat Rusijo pozvala naj upošteva premirje in umakne svoje vojaške čete iz Abhazije in regije Tskhinvali.

 

Leta 2015 je Slovenija z 69 glasovi za in 3 proti v državnem zboru ratificirala pridružitveni sporazum med Gruzijo in EU. Še vedno računamo na podporo Slovenije na naši dolgi civilizacijski poti do vstopa v Nato in EU. Gruzija kot država aspirantka, ki si prizadeva priti v Nato, ima največji odstotek vojakov v Afganistanu glede na prebivalstvo (v sklopu Natove misije Resolute Support), že sedaj izpolnjuje zahtevo po 2 % BDP-ja za obrambo, je najuspešnejša članica vzhodnega partnerstva EU, s sporazumom o prosti trgovini in brezvizumskim režimom v Schengnu.

 

Slovenija je od leta 2008 dosledno glasovala za resolucijo Združenih narodov, ki jo je takrat podrla samo Gruzija in ki poziva k vrnitvi notranje razseljenih oseb v Abhazijo in regijo Tskhinvali, nato pa lani bila med prvimi, ki so resolucijo prav tako začeli podpirati.

 

Pred epidemijo je bila Gruzija hitro ekonomsko rastoča država s 5 % rastjo BDP-ja (15,7 % rast v kvaliteti izobraževanja, 13,1 % rast števila hotelov in restavracij v letu 2019). Ob 3,7 miljona prebivalcih je imela Gruzija lani 10 miljonov prihodov turistov, ima svojo abecedo, jezik, nastarejšo krščansko kulturo in seveda najstarejšo metodo pridelovanja vina v glinenih amforah pod zemljo. Število Slovencev, ki so potovali v Gruzijo se je v zadnjih letih dramatično povečevalo, v povprečju za 30 % vsako leto. Upajmo, da bomo kmalu spet dosegli te številke.

 

Gruzija bo še povečala in izboljšala svoje edinstvene turistične izdelke ter svojo znano gostoljubnost, vključno z zdravstvenim in medicinskim turizmom, eko- in agro-turizmom, pustolovskim turizmom in zavarovanimi območji, smučišči in pohodništvom. V vseh smereh turistične panoge se oblikujejo in izvajajo strogi varnostni predpisi, ki temeljijo na varnostnih in sanitarnih standardih WHO, ICAO, ITA in ES.

 

Varni zeleni koridorji se ustvarjajo na podlagi dvostranskih sporazumov o varnih koridorjih z državami, ki imajo dobro statistiko COVID-19 in, ki imajo direktne lete v Gruzijo, zahvaljujoč več kot 20 letalskim družbam, ki so pripravljene leteti v Gruzijo. Tu imamo oboji priložnost za izmenjavo turistov na varen način, čeprav še nimamo direktnih letov. Leti iz Avstrije ali Madžarske bi lahko bili dobra alternativa za naše državljane. Še ena prednost, ki jo je dobil gruzijski zasebni sektor (hoteli, gostinstvo, prevozi itd.) v primerjavi z nekaterimi drugimi, je ta, da so na varen in organiziran način poskrbeli za tisoče Gruzijcev, ki so se s pomočjo vlade vrnili iz tujine in so morali v 14-dnevno karanteno, s čimer so ta zasebna podjetja dobila veliko izkušenj glede varnega ravnanja v času epidemije. Gruzija je postala ena prvih držav, ki je v okviru projekta obveznih karantenskih območij uvedla mednarodne varnostne protokole (od marca 2020 so poskrbeli za več kot 20.000 ljudi).

 

Tu pa je še tretja in morda glavna lekcija koronavirusne dobe. Naučiti se moramo živeti bolj varno in zdravo življenje, da bi zagotovili blaginjo naših narodov in vsakega od nas, tudi če bi to pomenilo živeti s korona virusom. To je bistvo t.i. Coronomics. To pomeni, da moramo ponovno odkriti drug drugega, kar ne bi smelo biti pretežko, saj imamo za seboj legendo o Jazonu in Argonavtih, ki nas povezuje, kot tudi močno povezavo med našima krasnima in pobratenima glavnima mestoma, Ljubljano in Tbilisijem.

 

Irakli Koplatadze je veleposlanik Gruzije v Sloveniji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.592
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.241
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.399
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.966
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.338
06/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.103
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.066
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 980
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.277
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.200