Opazili smo

Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov

Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje in načine varnejšega razvoja v prihodnosti. Zame je bilo eno od glavnih spoznanj ob pandemiji COVID-19 staro, že nekoliko pozabljeno načelo: Kako medsebojno odvisni so vsi ti neodvisni narodi! 

 

26.05.2020 09:00
Ključne besede:   Irakli Koplatadze   Gruzija   Slovenija   turizem   covid-19   Tbilisi   Rusija  

Trenutne razmere nam omogočajo, da bo Gruzija ena prvih držav, ki bodo ponovno odprle svoje meje za turizem.

Naša prva očitna reakcija na pandemijo je bila zaustavitev javnega življenja in samoizolacija, ne samo na individualni ravni temveč tudi na državni. Zapiranje meja, letališč, prevozov, opustitev mednarodnih potovanj ... Več soodvisnosti je pomenilo večje tveganje za nadaljne širjenje virusa. Po drugi strani pa se zavedamo kako zelo odvisni smo drug od drugega v pozitivnem smislu, ter kako zelo potrebujemo drug drugega za izmenjavo izkušenj, za mobilizacijo intelektualnih in finančnih virov, da bi lahko premagali našega nevidnega sovražnika, kot tudi gospodarsko krizo brez primere, še posebej na področju turizma, ki je bilo v pandemiji najbolj prizadeto.

 

V veliko čast mi je bilo, da sem pred kratkim skupaj s kolegi veleposlaniki nagovoril slovenske zdravnike, zdravstveno osebje in vse strokovnjake, ki se borijo proti epidemiji, in seveda tudi slovensko vlado, ki se je zelo trudila, da bi prepečila širitev virusa v državi. Danes imamo tako v Sloveniji kot v Gruziji zelo dobro statistiko COVID-19. V Gruziji se je do sedaj okužilo samo 723 ljudi, 12 jih je umrlo. Poleg podobnih izzivov pa nam je pandemija ponudila edinstveno priložnost za iskanje novih opcij, kar je že naslednja lekcija. Trenutne razmere nam omogočajo, da bomo ena prvih držav, ki bodo ponovno odprle svoje meje za turizem. Od 15. junija bo Gruzija obnovila domači turizem, s 1. julijem pa bodo kopenske in zračne meje ponovno odprte v skladu z načelom varnega koridorja. Vsi ti izzivi so bili tudi glavna tema plodnega telefonskega pogovora, ki sta ga pred dnevi imela oba naša predsednika, Borut Pahor in Salome Zurabishvili.

 

26. maja 1918 je Gruzija razglasila neodvisnost, ki ji je sledila okupacija Sovjetske zveze leta 1921. Gruzija je 9. aprila 1991, ob drugi obletnici pokola v Tbilisiju, na podlagi rezultata referenduma, razglasila obnovo svoje neodvisnosti. Od takrat praznujemo 26. maj kot dan neodvisnosti. Diplomatski odnosi med državama so bili vzpostavljeni 18. januarja 1993, manj kot dve leti po osamosvojitvi obeh držav (Gruzija od Sovjetske zveze, Slovenija od Jugoslavije).

 

Slovenija je ves čas dosledno podpirala ozemeljsko celovitost Gruzije ob ruski okupaciji Abhazije in regije Tskhinvali (Južna Osetija). Gruzijci se bodo vedno spominjali besed takratnega in sedanjega predsednika vlade Janeza Janše po rusko-gruzijski vojni leta 2008: "Združeni smo v potrebi po miru, stabilnosti, ozemeljski celovitosti v Gruziji in širši regiji in da regiji damo evropsko perspektivo." Slovenija je bila ena od številnih držav, ki je takrat Rusijo pozvala naj upošteva premirje in umakne svoje vojaške čete iz Abhazije in regije Tskhinvali.

 

Leta 2015 je Slovenija z 69 glasovi za in 3 proti v državnem zboru ratificirala pridružitveni sporazum med Gruzijo in EU. Še vedno računamo na podporo Slovenije na naši dolgi civilizacijski poti do vstopa v Nato in EU. Gruzija kot država aspirantka, ki si prizadeva priti v Nato, ima največji odstotek vojakov v Afganistanu glede na prebivalstvo (v sklopu Natove misije Resolute Support), že sedaj izpolnjuje zahtevo po 2 % BDP-ja za obrambo, je najuspešnejša članica vzhodnega partnerstva EU, s sporazumom o prosti trgovini in brezvizumskim režimom v Schengnu.

 

Slovenija je od leta 2008 dosledno glasovala za resolucijo Združenih narodov, ki jo je takrat podrla samo Gruzija in ki poziva k vrnitvi notranje razseljenih oseb v Abhazijo in regijo Tskhinvali, nato pa lani bila med prvimi, ki so resolucijo prav tako začeli podpirati.

 

Pred epidemijo je bila Gruzija hitro ekonomsko rastoča država s 5 % rastjo BDP-ja (15,7 % rast v kvaliteti izobraževanja, 13,1 % rast števila hotelov in restavracij v letu 2019). Ob 3,7 miljona prebivalcih je imela Gruzija lani 10 miljonov prihodov turistov, ima svojo abecedo, jezik, nastarejšo krščansko kulturo in seveda najstarejšo metodo pridelovanja vina v glinenih amforah pod zemljo. Število Slovencev, ki so potovali v Gruzijo se je v zadnjih letih dramatično povečevalo, v povprečju za 30 % vsako leto. Upajmo, da bomo kmalu spet dosegli te številke.

 

Gruzija bo še povečala in izboljšala svoje edinstvene turistične izdelke ter svojo znano gostoljubnost, vključno z zdravstvenim in medicinskim turizmom, eko- in agro-turizmom, pustolovskim turizmom in zavarovanimi območji, smučišči in pohodništvom. V vseh smereh turistične panoge se oblikujejo in izvajajo strogi varnostni predpisi, ki temeljijo na varnostnih in sanitarnih standardih WHO, ICAO, ITA in ES.

 

Varni zeleni koridorji se ustvarjajo na podlagi dvostranskih sporazumov o varnih koridorjih z državami, ki imajo dobro statistiko COVID-19 in, ki imajo direktne lete v Gruzijo, zahvaljujoč več kot 20 letalskim družbam, ki so pripravljene leteti v Gruzijo. Tu imamo oboji priložnost za izmenjavo turistov na varen način, čeprav še nimamo direktnih letov. Leti iz Avstrije ali Madžarske bi lahko bili dobra alternativa za naše državljane. Še ena prednost, ki jo je dobil gruzijski zasebni sektor (hoteli, gostinstvo, prevozi itd.) v primerjavi z nekaterimi drugimi, je ta, da so na varen in organiziran način poskrbeli za tisoče Gruzijcev, ki so se s pomočjo vlade vrnili iz tujine in so morali v 14-dnevno karanteno, s čimer so ta zasebna podjetja dobila veliko izkušenj glede varnega ravnanja v času epidemije. Gruzija je postala ena prvih držav, ki je v okviru projekta obveznih karantenskih območij uvedla mednarodne varnostne protokole (od marca 2020 so poskrbeli za več kot 20.000 ljudi).

 

Tu pa je še tretja in morda glavna lekcija koronavirusne dobe. Naučiti se moramo živeti bolj varno in zdravo življenje, da bi zagotovili blaginjo naših narodov in vsakega od nas, tudi če bi to pomenilo živeti s korona virusom. To je bistvo t.i. Coronomics. To pomeni, da moramo ponovno odkriti drug drugega, kar ne bi smelo biti pretežko, saj imamo za seboj legendo o Jazonu in Argonavtih, ki nas povezuje, kot tudi močno povezavo med našima krasnima in pobratenima glavnima mestoma, Ljubljano in Tbilisijem.

 

Irakli Koplatadze je veleposlanik Gruzije v Sloveniji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
"Negativne posledice družbenega kaosa obremenjujejo prav vsako družino"
1
23.08.2021 17:55
Ivana Gradišnik in Barbara B. Pribaković stav imenu ekipe Familylab Slovenija medijem in javnosti poslali odprto pismo pred ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenec, ki Iraku obljublja milijardni gospodarski razvoj
0
22.08.2021 00:00
V procesu pogajanja med vlado Iraka in Svetovno banko o financiranju digitalizacije gospodarstva in državne uprave te ... Več.
Piše: Uredništvo
Rotary klub dijakom in študentom uresničuje sanje
0
11.07.2021 00:12
Ponosni smo, da smo tudi letos, takratnim epidemiološkim razmeram navkljub, zaplesali tradicionalni Veliki rotarijski ples in ... Več.
Piše: Uredništvo
Mein Gott, Anderličev Schellenburg sploh nima veljavnega gradbenega dovoljenja, pa je zgrajeno že najvišje nadstropje!*
2
13.06.2021 14:49
Vila in Palača Schellenburg je ta hip najbolj medijsko izpostavljen gradbeni projekt v Ljubljani, za elitističnimi propagandnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Prosim vas, poiščimo zdaj v sebi to notranjo moč"
4
01.04.2021 21:40
Predsednik republike je ob že drugem zaprtju države (lockdown) v zadnjem letu ponovno nagovoril ljudstvo. Njegovo temeljno ... Več.
Piše: Uredništvo
Ken Hu, Huawei: "Pandemija je digitalizaciji omogočila velik pospešek"
0
31.03.2021 20:52
Huawei je lani ustvaril 64,6 milijarde juanov (9,9 milijarde dolarjev oz. 8,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je tri ... Več.
Piše: Uredništvo
Društvo novinarjev Slovenije: Janša s svojimi dejanji dokazuje, da so očitki na njegov račun upravičeni!
5
10.03.2021 22:48
Na dan, ko se je v Evropskem parlamentu začela razprava o svobodi medijev v nekaterih članicah, med drugim tudi v Sloveniji, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje odpadki: Slovenske smeti na meji z Italijo
1
08.03.2021 20:00
Občina Šempeter-Vrtojba je, potem ko je konec lanskega leta odpovedala pogodbo Komunali Nova Gorica za odvoz odpadkov, postavila ... Več.
Piše: Uredništvo
Salonit Anhovo z rastjo prihodkov v letu 2020
0
05.03.2021 11:27
Lepo je slišati, da se v dolini Soče, kjer pogosto poročajo o slabih novicah, zgodi tudi kaj pozitivnega. Še lepše, če se to ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam George Schultz: Dve stoletji velikega diplomata
2
13.02.2021 06:59
Trinajstega decembra je dopolnil veličastnih sto let, dva meseca kasneje, šestega februarja 2021, pa se je v svojem stoprvem ... Več.
Piše: Igor Kovač
Protestno pismo ruskemu veleposlaniku zaradi primera Aleksej Navalni
4
03.02.2021 07:30
Včerajšnja obsodba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega na skoraj tri leta kazenske kolonije utegne sprožiti širše ... Več.
Piše: Uredništvo
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
Aleksandra Pivec o bontonu Jožeta "Primitivca" Damijana
11
14.11.2020 22:59
Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in predsednica upokojenske stranke v odstopu, se je oglasila s krajšim ... Več.
Piše: Uredništvo
IZUM in COBISS.Net: Sprememba strategije in zavajanje na mednarodni sceni
1
01.11.2020 20:10
Na spletni strani www.cobiss.net je objavljen zapisnik 5. seje Sveta COBISS.Net z dne 9. 9. 2020. Iz njega je razvidno, kako ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.269
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.526
03/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.616
04/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.469
05/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.120
06/
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
Valerio Fabbri
Ogledov: 916
07/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 925
08/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 906
09/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.772
10/
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
Uredništvo
Ogledov: 691