Opazili smo

Gostujoče pero: O soodvisnosti neodvisnih narodov

Praznovanje nenavadnega dneva neodvisnosti svoje države sredi pandemije vas prisili, da se osredotočite na pridobljene izkušnje in načine varnejšega razvoja v prihodnosti. Zame je bilo eno od glavnih spoznanj ob pandemiji COVID-19 staro, že nekoliko pozabljeno načelo: Kako medsebojno odvisni so vsi ti neodvisni narodi! 

 

26.05.2020 09:00
Ključne besede:   Irakli Koplatadze   Gruzija   Slovenija   turizem   covid-19   Tbilisi   Rusija  

Trenutne razmere nam omogočajo, da bo Gruzija ena prvih držav, ki bodo ponovno odprle svoje meje za turizem.

Naša prva očitna reakcija na pandemijo je bila zaustavitev javnega življenja in samoizolacija, ne samo na individualni ravni temveč tudi na državni. Zapiranje meja, letališč, prevozov, opustitev mednarodnih potovanj ... Več soodvisnosti je pomenilo večje tveganje za nadaljne širjenje virusa. Po drugi strani pa se zavedamo kako zelo odvisni smo drug od drugega v pozitivnem smislu, ter kako zelo potrebujemo drug drugega za izmenjavo izkušenj, za mobilizacijo intelektualnih in finančnih virov, da bi lahko premagali našega nevidnega sovražnika, kot tudi gospodarsko krizo brez primere, še posebej na področju turizma, ki je bilo v pandemiji najbolj prizadeto.

 

V veliko čast mi je bilo, da sem pred kratkim skupaj s kolegi veleposlaniki nagovoril slovenske zdravnike, zdravstveno osebje in vse strokovnjake, ki se borijo proti epidemiji, in seveda tudi slovensko vlado, ki se je zelo trudila, da bi prepečila širitev virusa v državi. Danes imamo tako v Sloveniji kot v Gruziji zelo dobro statistiko COVID-19. V Gruziji se je do sedaj okužilo samo 723 ljudi, 12 jih je umrlo. Poleg podobnih izzivov pa nam je pandemija ponudila edinstveno priložnost za iskanje novih opcij, kar je že naslednja lekcija. Trenutne razmere nam omogočajo, da bomo ena prvih držav, ki bodo ponovno odprle svoje meje za turizem. Od 15. junija bo Gruzija obnovila domači turizem, s 1. julijem pa bodo kopenske in zračne meje ponovno odprte v skladu z načelom varnega koridorja. Vsi ti izzivi so bili tudi glavna tema plodnega telefonskega pogovora, ki sta ga pred dnevi imela oba naša predsednika, Borut Pahor in Salome Zurabishvili.

 

26. maja 1918 je Gruzija razglasila neodvisnost, ki ji je sledila okupacija Sovjetske zveze leta 1921. Gruzija je 9. aprila 1991, ob drugi obletnici pokola v Tbilisiju, na podlagi rezultata referenduma, razglasila obnovo svoje neodvisnosti. Od takrat praznujemo 26. maj kot dan neodvisnosti. Diplomatski odnosi med državama so bili vzpostavljeni 18. januarja 1993, manj kot dve leti po osamosvojitvi obeh držav (Gruzija od Sovjetske zveze, Slovenija od Jugoslavije).

 

Slovenija je ves čas dosledno podpirala ozemeljsko celovitost Gruzije ob ruski okupaciji Abhazije in regije Tskhinvali (Južna Osetija). Gruzijci se bodo vedno spominjali besed takratnega in sedanjega predsednika vlade Janeza Janše po rusko-gruzijski vojni leta 2008: "Združeni smo v potrebi po miru, stabilnosti, ozemeljski celovitosti v Gruziji in širši regiji in da regiji damo evropsko perspektivo." Slovenija je bila ena od številnih držav, ki je takrat Rusijo pozvala naj upošteva premirje in umakne svoje vojaške čete iz Abhazije in regije Tskhinvali.

 

Leta 2015 je Slovenija z 69 glasovi za in 3 proti v državnem zboru ratificirala pridružitveni sporazum med Gruzijo in EU. Še vedno računamo na podporo Slovenije na naši dolgi civilizacijski poti do vstopa v Nato in EU. Gruzija kot država aspirantka, ki si prizadeva priti v Nato, ima največji odstotek vojakov v Afganistanu glede na prebivalstvo (v sklopu Natove misije Resolute Support), že sedaj izpolnjuje zahtevo po 2 % BDP-ja za obrambo, je najuspešnejša članica vzhodnega partnerstva EU, s sporazumom o prosti trgovini in brezvizumskim režimom v Schengnu.

 

Slovenija je od leta 2008 dosledno glasovala za resolucijo Združenih narodov, ki jo je takrat podrla samo Gruzija in ki poziva k vrnitvi notranje razseljenih oseb v Abhazijo in regijo Tskhinvali, nato pa lani bila med prvimi, ki so resolucijo prav tako začeli podpirati.

 

Pred epidemijo je bila Gruzija hitro ekonomsko rastoča država s 5 % rastjo BDP-ja (15,7 % rast v kvaliteti izobraževanja, 13,1 % rast števila hotelov in restavracij v letu 2019). Ob 3,7 miljona prebivalcih je imela Gruzija lani 10 miljonov prihodov turistov, ima svojo abecedo, jezik, nastarejšo krščansko kulturo in seveda najstarejšo metodo pridelovanja vina v glinenih amforah pod zemljo. Število Slovencev, ki so potovali v Gruzijo se je v zadnjih letih dramatično povečevalo, v povprečju za 30 % vsako leto. Upajmo, da bomo kmalu spet dosegli te številke.

 

Gruzija bo še povečala in izboljšala svoje edinstvene turistične izdelke ter svojo znano gostoljubnost, vključno z zdravstvenim in medicinskim turizmom, eko- in agro-turizmom, pustolovskim turizmom in zavarovanimi območji, smučišči in pohodništvom. V vseh smereh turistične panoge se oblikujejo in izvajajo strogi varnostni predpisi, ki temeljijo na varnostnih in sanitarnih standardih WHO, ICAO, ITA in ES.

 

Varni zeleni koridorji se ustvarjajo na podlagi dvostranskih sporazumov o varnih koridorjih z državami, ki imajo dobro statistiko COVID-19 in, ki imajo direktne lete v Gruzijo, zahvaljujoč več kot 20 letalskim družbam, ki so pripravljene leteti v Gruzijo. Tu imamo oboji priložnost za izmenjavo turistov na varen način, čeprav še nimamo direktnih letov. Leti iz Avstrije ali Madžarske bi lahko bili dobra alternativa za naše državljane. Še ena prednost, ki jo je dobil gruzijski zasebni sektor (hoteli, gostinstvo, prevozi itd.) v primerjavi z nekaterimi drugimi, je ta, da so na varen in organiziran način poskrbeli za tisoče Gruzijcev, ki so se s pomočjo vlade vrnili iz tujine in so morali v 14-dnevno karanteno, s čimer so ta zasebna podjetja dobila veliko izkušenj glede varnega ravnanja v času epidemije. Gruzija je postala ena prvih držav, ki je v okviru projekta obveznih karantenskih območij uvedla mednarodne varnostne protokole (od marca 2020 so poskrbeli za več kot 20.000 ljudi).

 

Tu pa je še tretja in morda glavna lekcija koronavirusne dobe. Naučiti se moramo živeti bolj varno in zdravo življenje, da bi zagotovili blaginjo naših narodov in vsakega od nas, tudi če bi to pomenilo živeti s korona virusom. To je bistvo t.i. Coronomics. To pomeni, da moramo ponovno odkriti drug drugega, kar ne bi smelo biti pretežko, saj imamo za seboj legendo o Jazonu in Argonavtih, ki nas povezuje, kot tudi močno povezavo med našima krasnima in pobratenima glavnima mestoma, Ljubljano in Tbilisijem.

 

Irakli Koplatadze je veleposlanik Gruzije v Sloveniji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
2
Smrt kralja televizijskih intervjujev
3
24.01.2021 08:14
Verjetno poslednja televizijska legenda 20. stoletja, ki je kot voditelj in izpraševalec v svojih oddajah poosebljal novinarski ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Omejevanje konkurence je pogosto posledica političnih pritiskov
1
20.01.2021 00:55
Na Ekonomski fakulteti so pripravili študijo o tem, kaj bi omejevanje konkurence pri uvajanju 5G tehnologije v Sloveniji ... Več.
Piše: Uredništvo
Živeti za knjige in od knjig (In memoriam Milan Matos, 1945–2020)
0
28.12.2020 21:11
Prezgodaj je še, da bi lahko v celoti ovrednotili pomen življenja in dela Milana Matosa, človeka, ki je gotovo najbolj ... Več.
Piše: Samo Rugelj
Prilaščanje Jadranskega morja, ali zgolj nova strategija EU o "izključnih ekonomskih conah"?
0
19.12.2020 04:37
Današnji sestanek treh zunanjih ministrov v Trstu o izključnih ekonomskih conah v Jadranu je za Slovenijo zanimiv predvsem zato, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Vaya con Dios, Diego*
3
30.11.2020 01:12
Da, imel je šibkosti in zabredel je globoko v blato. A prepričan sem, da je najgloblje v njegovem srcu vselej, vse od prvih ... Več.
Piše: Andrej Lokar
28-letni mandat Zdenke Badovinac v Moderni galeriji in blamaža s tremi pismi
7
23.11.2020 20:27
O imenovanju direktorja ali direktorice javnega zavoda s področja kulture po zakonu odloča ustanoviteljica, tj. Republika ... Več.
Piše: Uredništvo
Aleksandra Pivec o bontonu Jožeta "Primitivca" Damijana
11
14.11.2020 22:59
Aleksandra Pivec, nekdanja kmetijska ministrica in predsednica upokojenske stranke v odstopu, se je oglasila s krajšim ... Več.
Piše: Uredništvo
IZUM in COBISS.Net: Sprememba strategije in zavajanje na mednarodni sceni
1
01.11.2020 20:10
Na spletni strani www.cobiss.net je objavljen zapisnik 5. seje Sveta COBISS.Net z dne 9. 9. 2020. Iz njega je razvidno, kako ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Dosje komunala: Ko župani "poskrbijo" za lokalne odpadke, zasmrdi do neba
0
30.10.2020 23:00
V Sloveniji se letno zbere skoraj pol tone komunalnih odpadkov na prebivalca. Odpadki pa so dober posel za vse v verigi od ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko glave skupaj staknejo Nikolić, Eberlinc, Barbič in Mervar, je ...
2
30.10.2020 21:41
Javnost je presenetila novica, da so štiri slovenske družbe s področja energetike (HSE, ELES, Plinovodi in HESS) na evropski ... Več.
Piše: Uredništvo
22 "neuklonljivih": Posledice obračunavanja z mediji so za vse družbe uničujoče!
12
28.10.2020 21:46
Včeraj je bilo v razvid medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, vpisanih 2366 medijev. Med njimi so tudi Večer, Delo, ... Več.
Piše: Uredništvo
Nikolićev Holding slovenskih elektrarn z zgodovinskim izkupičkom
0
20.10.2020 21:00
Letošnji trinajsti oktober si bodo gotovo zapomnili v skupini Holding slovenskih elektrarn (HSE), saj so ta dan dosegli ... Več.
Piše: Uredništvo
Kordiš spet strelja kozle, oprostite, tokrat zdravnike zasebnike
18
13.10.2020 20:00
Nad izjavo poslanca stranke Levica Mihe Kordiša, ki je zasebne zdravnike označil za mazače, so se ostro odzvali v skupini ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovensko zdravstvo je državno zdravstvo, ki ga obvladujejo koruptivne dobaviteljske mreže.
4
28.09.2020 07:15
Človekovo zdravje je ena od najpomembnejših vrednot. Dostopnost do zdravnika in kvalitetno zdravljenje sta ključna elementa ... Več.
Piše: Uredništvo
Podkupovanje zdravnikov: Koliko jadrnic in jaht je prinesla korupcija v zdravstvu?
1
31.08.2020 08:29
S to izjavo zdravniki sporočamo, da je prejemanje provizij pri nabavi medicinskega materiala in zdravil skrajno neetično, ... Več.
Piše: Uredništvo
Kdo so zarotniki, ki rušijo Aleksandro Pivec, in kakšni so njihovi dejanski razlogi za to
5
24.08.2020 07:03
V prihodnjih dneh naj bi upokojenska stranka odločila o usodi svoje predsednice Aleksandre Pivec, čeprav kljub vsej ... Več.
Piše: Uredništvo
Brezplačni oddih za zdravnike
2
13.08.2020 15:08
Veseli nas, da lahko brezplačni oddih omogočimo tistim, ki si to v tem trenutku najbolj zaslužijo. To so zaposleni v zdravstvu, ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Matevž Gorenšek (1972-2020)
0
08.08.2020 23:28
Tvoj boj za bolnika ni bil navidezen, kakor boj nekaterih. Boril si se za to, da bi bilo zdravljenje v zasebnih klinikah ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinova nova ustava: Še 16 let na 20 podlage
3
02.07.2020 11:30
Referendum, s katerim si je ruski avtokratski predsednik, ki je na oblasti že dve desetletji, zagotovil še nadaljnih 16 let vsaj ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Nepriznana manjšina je nagradila avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka v Sloveniji
5
13.06.2020 22:59
Sigrid Berka je bila štiri leta veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani. Pred odhodom na Dunaj ji je Zveza kulturnih ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.003
02/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 2.092
03/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.996
04/
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
Uredništvo
Ogledov: 1.509
05/
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.821
06/
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
Ana Jud
Ogledov: 1.499
07/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 2.028
08/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.091
09/
Polemika: Svoboda govora je temelj demokracije, politična korektnost in sovražni govor pa orodji represije
Janez Vuk
Ogledov: 965
10/
Demokracija v Ameriki: Dobro je, da se ZDA ponovno pridružijo svetu, saj totalitarizem v vseh oblikah in na vseh ravneh spet narašča
Scott J. Younger
Ogledov: 951