Komentar

Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo

Je politično prestopništvo izvoljenih predstavnikov ljudstva sprejemljivo? Po zakonu je dovoljeno, toda ali je tudi legitimno? Odvisno od zornega kota. Če poslanci prestopijo k "naši" opciji, je to častivredna poteza, ker jih je "srečala pamet". Če prestopijo na drugo stran, so izdajalci.

 

 

29.05.2020 23:54
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   Jani Möderndorfer   Gregor Židan   poslanca   državni zbor   prestop   Talleyrand   Luis Figo   Zlatan Ibrahimović   legitimnost   Antonio Razzi   Winston Churchill   John Maynard Keynes

Fotografije: Mediaspeed

Samo bedaki ne upoštevajo novih okoliščin in dejstev pri oblikovanju svojih političnih stališč.

Zaradi koronavirusa se večina državnih nogometnih prvenstev v Evropi še ni zaključila. Veliko klubov je v finančnih težavah in letošnji nogometni prestopni rok bo verjetno poln presenečenj. Prestopni rok na slovenski politični sceni pa se je že začel, zaenkrat brez večjih presenečenj. Igralci se selijo v perspektivnejše klube. Bivši nogometni reprezentant Gregor Židan je iz SMC, domnevno po "sanjski ponudbi", pristopil v SD, ker mu je tako "narekovala vest"Jani Möderndorfer, slovenski odgovor na Zlatana Ibrahimovića, pa je že šestič ali sedmič v karieri zamenjal (poslanski) klub. Ibra je skoraj vsem desetim klubom, v katerih je igral, priboril zmage, navijači Möderndorferjevega novega kluba, LMŠ, pa že upravičeno trepetajo za obstanek v prvi ligi. 

 

Napoleonov diplomat Talleyrand je menil, da samo bedaki nikoli ne spreminjajo mnenja (Il n'y a que les imbéciles qui ne changent pas d'avis). Ko so ekonomistu Johnu Maynardu Keynesu očitali, da zagovarja drugačna stališča kot nekoč, je sogovorniku odgovoril: "Ko se dejstva spremenijo, spremenim svoje mnenje. Kaj pa vi naredite, gospod?" (When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?). Vztrajati v svojih prepričanjih je lahko tako stvar osebne integritete in doslednosti, kakor tudioslovske trme. Odvisno od okoliščin. To velja tako v zasebnem življenju kot v politiki. "Dejstva" so redkokdaj nedvoumna, praviloma so odvisna od zornega kota in interpretacije. Moj "borec za pravice" je lahko vaš "krvoločni terorist". Vaš heroj je moj izdajalec.

 

V Sloveniji levičarji Janši očitajo, da se je kot dvajsetletnik včlanil v komunistično zvezo. Danes, kot trn v peti leve opcije, pa naj bi veljal za konvertita, kar je za mnoge najhujša žalitev. Tudi Pučnik, vodja Demosa in gonilna sila slovenske osamosvojitve, je prav tako v mladih letih vstopil v partijo, predno je postal njen najbolj znani disident in zapornik. Moj pokojni oče, njegov sošolec, mi je pripovedoval, kako sta s Pučnikom dolgo v noč debatirala o politiki, ko so ju z nekaterimi drugimi sošolci iz političnih razlogov izključili iz šole in jima za eno leto prepovedali opravljanje mature. Pučnik je verjel, da se lahko partijo spremeni od znotraj, moj oče je menil, da je to nemogoče.

 

 

John Maynard Keynes: "Ko se dejstva spremenijo, spremenim svoje mnenje."

 

 

Spreminjanje mnenja je legitimno, še posebej, če imamo na voljo nova dejstva. Seveda je pogosta menjava stališč lahko sumljiva, še posebej, če diši po oportunizmu. Za tiste, ki so zaradi svojih mnenj pristali v zaporu, tega prav gotovo ne moremo trditi. Za tiste, ki to počnejo pogosto in na tem gradijo svojo politično kariero, pa so zadeve precej manj jasne.

 

 

Menjava stranke ni nujno izdaja lastnih stališč

 

Je politično prestopništvo izvoljenih predstavnikov ljudstva sprejemljivo? Po zakonu je dovoljeno, toda ali je tudi legitimno? Odvisno od zornega kota. Če poslanci prestopijo k "naši" opciji, je to častivredna poteza, ker jih je "srečala pamet", če prestopijo na drugo stran, so izdajalci. V Sloveniji smo imeli znamenite primere: Pucko (ki je zagotovil odločilni glas za eno izmed Drnovškovih vlad) ter Dobrajčeve in Okretič Salmičeve, ki sta zagotovili potrebna glasova za Bajukovo vlado. Komentatorji in mediji so njihove poteze glede na politične simpatije ocenili za državotvorne ali sprevržene. 

 

Če bi bili prizanesljivi, bi lahko nedavni prestop Gregorja Židana in Janija Möderndorferja razumeli tudi kot dokaz neke sui generis politične doslednosti. SMC je pred volitvami zagotavljala svojim volivcem, da ne bo sodelovala v Janševi koaliciji in onadva se pač tega držita. Namigovanja o "sanjski ponudbi" sicer mečejo Židanov prestop v manj idealistično luč in ga postavijo bolj v kategorijo "nogometni transfer". Profesionalni nogometaš pač igra za klub, ki mu ponuja boljše pogoje in daljšo pogodbo.

 

Napisati "Jani Möderndorfer" in "politična doslednost" v istem stavku pa diši po oksimoronu.

 

 

"Bipartisan" poslanci

 

V demokraciji poslanec odgovarja volivcem in ne stranki. Lahko bi trdili, da je glasovanje za posamezne predloge nasprotne strani, če se poslanki ali poslancu zdijo smiselni, bolj intelektualno pošteno kot a priori glasovanje proti. V ZDA takemu pristopu rečejo bipartisan, ki z radikalizacijo stališč postaja čedalje večja redkost.

 

V politiki veljajo tudi druga načela. Stranke imajo politične cilje, ki jih včasih lahko dosežejo samo s timskim pristopom. Če poslanka ali poslanec večinoma nasprotuje stališčem svoje stranke, je verjetno tudi smiselno, da stranko zapusti in se pridruži neodvisnim poslancem. Volivci se lahko počutijo izigrane, če so svoj glas primarno namenili stranki in ne poslancu, a njihov glas vsaj ne pristane pri drugi stranki. 

 

Nadomestna (!) poslanca Möderndorfer in Židan seveda nista edinstvena primera v svetovni zgodovini političnih prestopov. V Veliki Britaniji in med svetovnimi demokracijami je veliko primerov "crossing the floor", kakor imenujejo tovrstne prestope. Povsod so taki prestopi tudi predmet očitkov in polemik o etični in moralni legitimnosti. Celo Winston Churchill je začel kariero kot konservativec (Tory), začasno prestopil med liberalce in se na to čez nekaj let spet vrnil med konservativce. Jani, Gregor in Winston imajo nekaj skupnega.

 

 

Luis Figo in Zlatan Ibrahimović

 

 

Jani Möderndorfer ima sicer več skupnega z nogometno legendo Zlatanom Ibrahimovićem, ki je v karieri zamenjal kar deset klubov. Gregor Židan, bivši odlični igralec tako Olimpije kot Maribora, pa je tako ali tako že kot nogometaš bil nekakšen Luis Figo, dobitnik zlate žoge leta 2000, ki je igral tako za Barcelono kot za njenega osovraženega rivala, Real Madrid.

 

 

Naši fantje imajo vedno prav

 

Mainstream mediji so, posebej Janijev prestop, obravnavali zelo prijazno, če ne že z odkritim odobravanjem. Na RTV Slovenija ga je v studio povabila ena izmed tistih novinark, ki v nacionalkinem Pravilniku poklicnih standardov domnevno nikoli niso prebrale poglavja o nepristranskosti. V uvodu je sicer Möderndorferju omenila, da mu nekateri "očitajo prestop v peto politično stranko", a sama v to ni drezala. Mu je raje postavila nekaj prijaznih vprašanj o motivih njegovega prestopa. Skrbelo jo je, če bo lahko še naprej vodil komisijo, ki raziskuje domnevno nezakonito financiranje SDS. Ni bilo niti sledu neprijetnih vprašanj, ki jih novinarka praviloma postavi politikom desno-sredinske opcije. Jani ni prvokategornik, top player, a gledalec je dobil jasno sporočilo, da se fant trudi in predvsem, da pogostim menjavam klubov (pardon, strank) navkljub, ima vedno srce na pravi strani. Nič nenavadnega, da je v naslednjih dneh serijski prestopnik Möderndorfer nastopal v vlogi moralne avtoritete in si v stilu Ibrahimovića celo spektakularno snel masko v Državnem zboru.

 

Novinarka je v isti oddaji v nogometnem žargonu poudarila, da "naj bi se dogovarjali" o prestopu še enega poslanca iz vrst SMC. Šlo je za Gregorja Židana, ki je naslednji dan res prestopil v SD. O čem pa se dogovarjajo?, sem se malo naivno vprašal. Ali ne gre za prestop iz političnih prepričanj ali zaradi "osebnih vrednot"? Če se poslanec ne strinja več s politiko stranke, v kateri je bil izvoljen in se njegova stališča ujemajo s tistimi, ki jih ima druga stranka, se ji brezpogojno pridruži. Ali pač?

 

 

Menjava stranke "Razzi style"

 

Poslanci so krvavi pod kožo in seveda še kako razmišljajo o svoji osebni koristi. Zato so vlade vedno trdnejše, kot se na prvi pogled zdi. Predčasne volitve = izguba službe, kar praviloma niti opozicijskim poslancem ne ugaja.

 

 

Dragi prijatelj, poskrbi za svojo rit, je kolegu svetoval senator Razzi in odnesel celo kožo.

 

 

V Italiji je zelo znan primer senatorja Antonia Razzija, ki ga je leta 2011 na skrivaj posnela kamera, medtem ko je prepričeval bivšega strankarskega kolega iz opozicije, da naj podpre Berlusconijevo vlado in prepreči predčasne volitve. Priznal je, da je leto prej sam prestopil iz opozicije k Berlusconijevi Forza Italia, ker bi mu drugače ob padcu vlade in izgubi poslanskega stolčka manjkalo deset dni poslanskega staleža do doživljenjske penzije (vitalizia), do katere imajo pravico poslanci po določenem obdobju v državnem zboru. Kolega poslanec iz opozicijskih vrst je bil takrat v podobnem položaju, manjkalo mu je manj kot leto poslanskega staleža do "vitalizia"

 

Razzijev stavek "caro amico, fatti li cazzi tua" (vulgaren izraz, ki bi ga lahko prešerno prevedli z "dragi prijatelj, poskrbi zase") je ponarodel. Senator je v skritem posnetku pripomnil, da so "itak tukaj vsi lopovi", ki "mislijo samo na lastno rit". Sodišče je kasneje Razzija oprostilo vseh obtožb, ker ni bil podkupljen in je ravnal v lastnem interesu, kar ni kaznivo dejanje. Afera ga je izstrelila med medijske zvezde. Legendarni imitator Maurizio Crozza je v satiričnih oddajah Razziju zagotovil nesmrtnost; postal je reden gost televizijskih oddaj, vodil je svojo televizijsko oddajo in posnel glasbo v kateri je veselo pel "fatti li cazzi tua".

 

 

Menjava stranke kot nogometni prestop

 

Gregor Židan naj bi domnevno prestopil, ker ni mogel zavrniti "sanjske ponudbe", kakor je razkrila Janja Sluga, vodja njegove bivše poslanske skupine, ki jo poslanec ni prav odločno demantiral (govoril je o "polresnicah in lažeh"). Če je to res, je Židan Razzijev "fatti li cazzi tua" naredil za svojega. Pravzaprav je z "dogovarjanjem" domnevno šel korak dlje. Imel je na voljo bolj "pošteno" opcijo, če iz načelnih razlogov ni želel podpreti Janševe vlade: lahko bi postal neodvisni poslanec. Užival bi manj ugodnosti, a se mu ne bi bilo treba "dogovarjati" o pogojih, pod katerimi bi ponujal svoje politične usluge. Domnevam, da je v takem "dogovarjanju" v igri predvsem kariera ("Kako visoko bom na vaši listi na prihodnjih volitvah?"). Če tega ni bilo, se Židanu vnaprej opravičujem.

 

 

Legendarni Ivo Milovanović in bivši žogobrc, zdaj poslanec prestopnik Gregor Židan (levo).

 

 

Legitimnost (in morda tudi legalnost) "nogometnih" prestopov politikov je seveda težko zagovarjati. To vedo tudi na RTV, kjer Židana, v nasprotju z Möderndorferjem, niso preveč reklamirali. Slišati je bilo, da so tudi drugi poslanci SMC dobivali "nespodobne ponudbe" za prestop. Novinarka RTV, še ena od tistih, ki je verjetno branje poglavja internega pravilnika o nepristranskosti preskočila, je dan po Židanovem prestopu v studiu intervjuvala predsednika Državnega zbora. Prepričan sem, da bi v primeru suma "sanjskega prestopa" kake poslanke ali poslanca v SDS predsednika Zorčiča vprašala, če so tovrstne poteze dopustne in če ne znižujejo ugleda Državnega zbora v očeh državljanov.

 

Domnevam, da bi novico o "domnevnem kupčkanju" s poslanci v tem primeru ponavljali dan za dnem. Večerna poročila bi se začela z napovedjo, da "še vedno ne pojenjajo polemike o kontroverznem prestopu poslanca XY v SDS". Sledil bi prispevek z uglednim profesorjem ali profesorico, ki bi nam zaskrbljeno razložil_a, da je tako "kupovanje" poslancev "nevarna erozija načel demokracije". Če bi več uglednih intelektualcev podpisalo še kakšno peticijo, v kateri bi svarili pred zaskrbljujočim padcem demokratičnih standardov in korupciji v politiki, bi lahko novico vlekli še več dni. Če pa bi temi posvetili tudi Tarčo, bi s tem zagotovili, da bi še nekaj tisoč razjarjenih državljanov začelo besno pumpati gume svojih koles.

 

 

Bo LMŠ kmalu izpadla iz prve lige?

 

Za konec pa malo za šalo: Möderndorferjev prestop bo v slovenski politiki morda imel bolj daljnosežne posledice kot Židanov. Nogometni navijači so pogosto vraževerni. Če bi Möderndorfer igral v italijanski nogometni ligi, bi navijači njegovega novega kluba verjetno glasno protestirali proti njegovemu prihodu. Imel bi sloves menagrama, prinašalca smole. Vsi klubi, v katerih je "igral", so dokaj hitro drsnili po lestvici navzdol, izpadli iz prve lige ali celo propadli.

 

Se tudi LMŠ obeta taka grenka usoda?

 

Levi volivci bi morali srčno upati, da se bo Möderndorfer prej ali slej končno pridružil SDS ...

 

 

Gregor Židan – nogometna in politična kariera

1984 - 1990

Olimpija Ljubljana

1990 - 1992

Dinamo Zagreb

1993 - 2001

Maribor

2018 - 2020 

Stranka modernega centra (SMC)

2020 - 

Socialni Demokrati (SD)

 

Luis Figo nogometna kariera

1989 – 1995

Sporting Lizbona

1995 – 2000

Barcelona

2000 – 2005

Real Madrid

2005 – 2009

Inter MilanoZlatan Ibrahimović – nogometna kariera

1999 - 2001

Malmö FF

2001 - 2004

Ajax

2004 - 2006

Juventus

2006 - 2009

Inter Milano

2009 - 2010

Barcelona

2010 - 2012

Milan 

2012 - 2016

Paris Saint-Germain

2016 - 2018

Manchester United

2018 - 2019 

Los Angeles Galaxy

2020 - 

Milan

 

Jani Möderndorfer – politična kariera 

Pred 1991

Zveza socialistične mladine Slovenije

1998 – 2006

Liberalna demokracija Slovenije (LDS)

2006 – 2011

Lista Zorana Jankoviča

2011 – 2014

Pozitivna Slovenija (PS)

2014 – 2015

Zavezništvo Alenke Bratušek (ZAB)

2015 – 2020

Stranka Mira Cerarja / Stranka modernega centra (SMC)

2020 -

Lista Marjana Šarca (LMŠ)

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
4
15.09.2020 23:07
Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Z vsakim dnem smo bližje peklu, a se nam ne gabijo vonjave, ki se iz njega cedijo
2
29.08.2020 22:59
Romeo Castellucci v svojih predstavah velikokrat tematizira zlom krščankega raja oziroma to, kar nam je ostalo od njega. Ostalo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tajni agent Steinbuch, ta karikatura novinarja, sporočam Mladini, Repovžu in ostalim tetkam: Je*** se!
24
28.08.2020 10:58
V času, ko bojda potekajo razprave o novi medijski zakonodaji, se vsak dan znova kaže, kako pomembna je svoboda govora, pa tudi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Večno rivalstvo v vzhodnem Sredozemlju: Grško-turški spor spet blizu vrelišča
5
27.08.2020 22:31
Med Grčijo in Turčijo, ki sta obe članici zveze NATO, se razmere spet zaostrujejo. Njun sosedski spor, ki je posledica ... Več.
Piše: Božo Cerar
Uredniški komentar: Neuspeli puč v upokojenski pivnici
16
26.08.2020 22:40
Danes ponarodela viža o diskreditaciji in likvidaciji se ponavlja že vsaj četrt stoletja. Vsakič, ko na tranzicijski levici kdo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neverjetnih 107 let književnika iz mesta v zalivu: Vse najboljše, dragi Boris Pahor!
6
26.08.2020 01:03
Danes praznuje 107. rojstni dan živa legenda slovenske, italijanske in tudi evropske literature, nesojeni Nobelov nagrajenec ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako pomagati Belorusom v boju za demokracijo, svobodne volitve in vladavino prava?
11
23.08.2020 22:15
Idealno bi bilo, če bi pot iz nastale situacije našlo belorusko ljudstvo samo. Da bi torej prišlo do dogovora o miroljubnem ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.675
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.640
03/
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.038
04/
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.696
05/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.346
06/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.101
07/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.146
08/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.195
09/
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
Bine Kordež
Ogledov: 1.190
10/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.099