Komentar

Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika

Ko je pred leti za ustavnega sodnika kandidiral Klemen Jaklič, sem ga brez pomislekov podprl. Iz treh razlogov: Ker pravo res obvlada, ker razume koncept pravičnosti in ker ga poznam dovolj dolgo, da lahko povsem zaupam tudi njegovi moralni presoji. Nič drugače ni zdaj, ko je morda najresnejši kandidat za ustavnega sodnika Andraž Teršek, o katerem lahko napišem isto, kot sem za Jakliča, četudi je med njima bržkone določena svetovnonazorska razlika. Toda tega bi se morali v normalni družbi in državi veseliti, ne pa omenjati kot nekakšnen zadržek ...

04.06.2020 00:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Andraž Teršek   ustavno sodišče   kandidatura   Barbara Zobec

Foto: EPF

Novi ustavni sodnik mora biti izvoljen najkasneje do 14. julija letos.

Klemen, Andraž in jaz smo bili sošolci na faksu, kar pomeni, da se poznamo že več kot polovico življenja. Klemen in Andraž sta bila tudi zagrizena nasprotnika na teniških igriščih, kar je bila vedno posebna zgodba, takorekoč urbana legenda, iz katere smo se redno pohecali. Morda sta se kdaj znašla v konfliktu interesov tudi zaradi kakšne kolegice, vendar se tega ne spomnim več. V širši druščini, kjer Jaklič ni bil ravno pogosto zraven, saj je že takrat večino časa posvečal študiju, so bili še nekateri danes znani Slovenci (in Slovenke). A ker ne kandidirajo za ustavno sodišče (ali kakšno drugo pomembno javno funkcijo), se mi zdi pametno, da jih ne omenjam in se s tem izognem potencialnim jeznim telefonskim klicom in sporočilom v slogu "a si me moral omeniti ...".

 

Ironično je tudi to, da je za razliko od Klemna, ki je po faksu v Ljubljani študij nadaljeval v Bostonu (Harvard) in kasneje še Oxfordu, Andraž ostal "doma" in bil kar nekaj let asistent profesorja Igličarja na Pravni fakulteti v Ljubljani. Sociologija prava je živ dolgčas, zato se Teri bolj skrbno posveča študentkam, smo ga zbadali (za hrbtom, ker je bil silno občutljiv na takšna natolcevanja). Čez nekaj let pa se je Teršku zgodilo to, da je prišel tudi on v konflikt z establishmentom, ki že desetletja vlada ljubljanski pravni fakulteti. Kar se je Klemnu zgodilo malce bolj neposredno, se je Andražu pri doktoratu. Prvemu je pomembna živina nekdanje juridične fakultete ob neki priliki odkrito, v obraz povedala, da je morda fejst fant, ampak da na tem faksu zaradi določenih razlogov ne more biti profesor, pravzaprav je kot tak nezaželen. Terška pa so se znebili nekaj kasneje, tako da sta na koncu oba končala "v eksilu". Kar je morda celo dobro, saj sta se na ta način še bolj formirala.

 

Tisto, kar me je pri Andražu Teršku vedno spravljalo v obup, je njegova trma. Še dalmatinskega osla se da prej prepričati v svoj prav. Seznam očitkov na njegov račun - vsaj kar se mene tiče - sploh ni tako majhen. Na živce so mi šli njegovi stari mercedezi, skorajda že oldtimerji, s katerimi se je pripeljal na vsak piknik, zabavo ali dopust. Nikoli nisem natančno vedel, koliko jih je imel, ampak zdi se mi, da kar nekaj, enega za drugim, skupaj starih kakšnih petsto let. In iz vsakega se je dovolj kadilo, da bi si danes na vrat lahko nakopal ekologe. Nevladnike. Tiste, ki jim vladna koalicija zdaj odreka pravico do pritožbe v postopkih, ki jih zahteva zakon o ohranjanju narave. Tiste, s katerimi Teršek zadnja leta veliko dela, in to pro bono.

 

Ne poznam veliko ljudi, ki so tako obsedeni s popravljanjem krivic kot Andraž. Če ne bi imel tega pravičniškega duha v sebi, bi bil po mojem le še kaplja v morju povprečnih pravnikov. Pa ni, ker nikoli ni bil povprečen, čeprav se nekajkrat nisem znebil občutka, da zna biti tudi tekmovalen, sploh če gre za malce rivalstva. Toda pred četrt stoletja je bilo normalno, da človek ni bil anemičen. Tisti, ki so bili oziroma bile, so danes tihe pravne sestre, bi dejal tisti naš profesor, ki se prav tako nikoli ni pustil ukalupiti.

 

Zadnji dokaz Terškovega pravičništva je bila njegovo slaba volja, za katero sem začutil tudi prizadetost, morda celo jezo, zaradi obnašanja mainstream medijev, ki so ob predstavitvi v predsedniški palači po svoji stari navadi grdo popadli njegovo "protikandidatko" Barbaro Zobec. Ker da je "Janševa". Za Andraža takšnih oznak niso uporabili. Niso mu nalepili niti oznake, da je "levičarski kandidat", kar bi se mi zdelo celo normalno, saj je v našem hobitskem miselnem horizontu nekdo lahko samo "desen" oziroma "lev". Pri Teršku me - podobno kot pri Jakliču - ne skrbi, da bi takšnim debilizmom kdaj podlegel. Skrbi me kvečjemu za večino na ustavnem sodišču, ki je vsaj v treh primerih precej dovzetna za dobrikanje s strani politike. Če pričakujete imena, jih še ne bom izdal. Kajti pišem o vrlinah resnega kandidata za bodočega ustavnega sodnika.

 

Terška podpiral tudi zato, ker Jakliču privoščim, da bi na Beethovnovi končno dobil sodniškega kolega, s katerim bi morda našel nekaj sorodnosti pri zoperstavljanju sistemu, ki je tudi v pravu zacementiral mediokriteto in negativno selekcijo. Ni izključeno, da bosta kdaj delila tudi podobne poglede v ločenih mnenjih. Da bodo ločena, sem docela prepričan. Kar nekaj ustavnih sodnikov si iz takšnega ali drugačnega razloga ne more privoščiti biti povsem svobodnih v svojih odločitvah.

 

Vseeno pa nekaj upanja v tej naši pravni kloaki je. Če je v precej težjih pogojih pred tremi leti uspelo Klemnu Jakliču, se zdi, da bo tokrat precej lažje do izvolitve prišel Andraž Teršek. Mislim, da bi bil izjemno pozitiven znak za vse mlade, energične in še vedno optimistične pravnike, če bi na ustavno sodišče prišel še en njihov idol. Ni rečeno, da bosta nekdanja teniška nasprotnika na glavo obrnila ustavno sodišče, čeprav ne bi bilo nič narobe, če bi ga. Vsekakor pa bosta oba skupaj izjemna obogatitev naše najvišje sodne instance.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
10
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?
19
24.04.2022 07:00
Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Na letošnjih volitvah ne bom volil strank, ki sejejo kaos"
20
22.04.2022 20:00
Vlada Janeza Janše ni idealna, kakšen od ministrov si za svoje delo ne zasluži pozitivne ocene, vendar vlada deluje. Po več kot ... Več.
Piše: Aleš Štrancar
Bilo je nekoč v Sloveniji: Tako smo zafurali igralniški turizem, da bomo na koncu morda izgubili še HIT
10
21.04.2022 19:51
Igralništvo je bilo včasih pomembna predvolilna tema. Bilo je uspešno, zanimivo za politične stranke, saj je generiralo ogromne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Nekaj o volitvah: Pred tridesetimi leti si res nisem predstavljal, da mi bodo nekdanji komunisti zgled človeške in politične širine
20
20.04.2022 20:53
Nobena stranka me ne nagovarja, nikoli me ni. Moj pogled na družbo ni ne lev ne desen, ta dva pojma sta že davno preživela in se ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
Pavle Okorn
Ogledov: 4.207
02/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.426
03/
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
Tomaž Vernik
Ogledov: 1.803
04/
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
Robert Klun
Ogledov: 1.547
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.462
06/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.163
07/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.367
08/
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.109
09/
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
Milan Krek
Ogledov: 2.206
10/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 349