Komentar

Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika

Ko je pred leti za ustavnega sodnika kandidiral Klemen Jaklič, sem ga brez pomislekov podprl. Iz treh razlogov: Ker pravo res obvlada, ker razume koncept pravičnosti in ker ga poznam dovolj dolgo, da lahko povsem zaupam tudi njegovi moralni presoji. Nič drugače ni zdaj, ko je morda najresnejši kandidat za ustavnega sodnika Andraž Teršek, o katerem lahko napišem isto, kot sem za Jakliča, četudi je med njima bržkone določena svetovnonazorska razlika. Toda tega bi se morali v normalni družbi in državi veseliti, ne pa omenjati kot nekakšnen zadržek ...

04.06.2020 00:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Andraž Teršek   ustavno sodišče   kandidatura   Barbara Zobec

Foto: EPF

Novi ustavni sodnik mora biti izvoljen najkasneje do 14. julija letos.

Klemen, Andraž in jaz smo bili sošolci na faksu, kar pomeni, da se poznamo že več kot polovico življenja. Klemen in Andraž sta bila tudi zagrizena nasprotnika na teniških igriščih, kar je bila vedno posebna zgodba, takorekoč urbana legenda, iz katere smo se redno pohecali. Morda sta se kdaj znašla v konfliktu interesov tudi zaradi kakšne kolegice, vendar se tega ne spomnim več. V širši druščini, kjer Jaklič ni bil ravno pogosto zraven, saj je že takrat večino časa posvečal študiju, so bili še nekateri danes znani Slovenci (in Slovenke). A ker ne kandidirajo za ustavno sodišče (ali kakšno drugo pomembno javno funkcijo), se mi zdi pametno, da jih ne omenjam in se s tem izognem potencialnim jeznim telefonskim klicom in sporočilom v slogu "a si me moral omeniti ...".

 

Ironično je tudi to, da je za razliko od Klemna, ki je po faksu v Ljubljani študij nadaljeval v Bostonu (Harvard) in kasneje še Oxfordu, Andraž ostal "doma" in bil kar nekaj let asistent profesorja Igličarja na Pravni fakulteti v Ljubljani. Sociologija prava je živ dolgčas, zato se Teri bolj skrbno posveča študentkam, smo ga zbadali (za hrbtom, ker je bil silno občutljiv na takšna natolcevanja). Čez nekaj let pa se je Teršku zgodilo to, da je prišel tudi on v konflikt z establishmentom, ki že desetletja vlada ljubljanski pravni fakulteti. Kar se je Klemnu zgodilo malce bolj neposredno, se je Andražu pri doktoratu. Prvemu je pomembna živina nekdanje juridične fakultete ob neki priliki odkrito, v obraz povedala, da je morda fejst fant, ampak da na tem faksu zaradi določenih razlogov ne more biti profesor, pravzaprav je kot tak nezaželen. Terška pa so se znebili nekaj kasneje, tako da sta na koncu oba končala "v eksilu". Kar je morda celo dobro, saj sta se na ta način še bolj formirala.

 

Tisto, kar me je pri Andražu Teršku vedno spravljalo v obup, je njegova trma. Še dalmatinskega osla se da prej prepričati v svoj prav. Seznam očitkov na njegov račun - vsaj kar se mene tiče - sploh ni tako majhen. Na živce so mi šli njegovi stari mercedezi, skorajda že oldtimerji, s katerimi se je pripeljal na vsak piknik, zabavo ali dopust. Nikoli nisem natančno vedel, koliko jih je imel, ampak zdi se mi, da kar nekaj, enega za drugim, skupaj starih kakšnih petsto let. In iz vsakega se je dovolj kadilo, da bi si danes na vrat lahko nakopal ekologe. Nevladnike. Tiste, ki jim vladna koalicija zdaj odreka pravico do pritožbe v postopkih, ki jih zahteva zakon o ohranjanju narave. Tiste, s katerimi Teršek zadnja leta veliko dela, in to pro bono.

 

Ne poznam veliko ljudi, ki so tako obsedeni s popravljanjem krivic kot Andraž. Če ne bi imel tega pravičniškega duha v sebi, bi bil po mojem le še kaplja v morju povprečnih pravnikov. Pa ni, ker nikoli ni bil povprečen, čeprav se nekajkrat nisem znebil občutka, da zna biti tudi tekmovalen, sploh če gre za malce rivalstva. Toda pred četrt stoletja je bilo normalno, da človek ni bil anemičen. Tisti, ki so bili oziroma bile, so danes tihe pravne sestre, bi dejal tisti naš profesor, ki se prav tako nikoli ni pustil ukalupiti.

 

Zadnji dokaz Terškovega pravičništva je bila njegovo slaba volja, za katero sem začutil tudi prizadetost, morda celo jezo, zaradi obnašanja mainstream medijev, ki so ob predstavitvi v predsedniški palači po svoji stari navadi grdo popadli njegovo "protikandidatko" Barbaro Zobec. Ker da je "Janševa". Za Andraža takšnih oznak niso uporabili. Niso mu nalepili niti oznake, da je "levičarski kandidat", kar bi se mi zdelo celo normalno, saj je v našem hobitskem miselnem horizontu nekdo lahko samo "desen" oziroma "lev". Pri Teršku me - podobno kot pri Jakliču - ne skrbi, da bi takšnim debilizmom kdaj podlegel. Skrbi me kvečjemu za večino na ustavnem sodišču, ki je vsaj v treh primerih precej dovzetna za dobrikanje s strani politike. Če pričakujete imena, jih še ne bom izdal. Kajti pišem o vrlinah resnega kandidata za bodočega ustavnega sodnika.

 

Terška podpiral tudi zato, ker Jakliču privoščim, da bi na Beethovnovi končno dobil sodniškega kolega, s katerim bi morda našel nekaj sorodnosti pri zoperstavljanju sistemu, ki je tudi v pravu zacementiral mediokriteto in negativno selekcijo. Ni izključeno, da bosta kdaj delila tudi podobne poglede v ločenih mnenjih. Da bodo ločena, sem docela prepričan. Kar nekaj ustavnih sodnikov si iz takšnega ali drugačnega razloga ne more privoščiti biti povsem svobodnih v svojih odločitvah.

 

Vseeno pa nekaj upanja v tej naši pravni kloaki je. Če je v precej težjih pogojih pred tremi leti uspelo Klemnu Jakliču, se zdi, da bo tokrat precej lažje do izvolitve prišel Andraž Teršek. Mislim, da bi bil izjemno pozitiven znak za vse mlade, energične in še vedno optimistične pravnike, če bi na ustavno sodišče prišel še en njihov idol. Ni rečeno, da bosta nekdanja teniška nasprotnika na glavo obrnila ustavno sodišče, čeprav ne bi bilo nič narobe, če bi ga. Vsekakor pa bosta oba skupaj izjemna obogatitev naše najvišje sodne instance.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
0
05.08.2020 20:00
Danes v Sloveniji govorimo o stanju brez vrednot (anomiji), o sadistični krutosti nekaterih delodajalcev, o mobingu, o korupciji ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
4
02.08.2020 23:59
Diplomatska bitka zaSeverni tok 2, ki poteka boj ali manj v zakulisju že nekaj let, se približuje koncu. Zadeva je pomembna za ... Več.
Piše: Božo Cerar
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
9
02.08.2020 11:00
Bo padla ali ne bo padla, so stavnice te dni. Glavna zvezda je kmetijska ministrica in predsednica koalicijske upokojenske ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Narava vedno znova začenja iste stvari: leta, dneve, ure. Tako nastajata neskončnost in večnost.
2
01.08.2020 23:57
Aplikacija, ki se nam predstavlja kot aplikacija vseh aplikacij za nadzor virusa, to še zdaleč ni, temveč je le fragmentiran ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
14
30.07.2020 22:30
Zdaj se sprašujem, ali Slovenija občuti kaj sramu, ko je Italija končno izpolnila obljubo in slovenski manjšini vrnila Narodni ... Več.
Piše: Keith Miles
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
7
28.07.2020 22:45
Kako je mogoče iz množice vidnih, dejavnih in vplivnih ljudi izbrati tiste, ki jim pravimo zgodovinske osebnosti? Takšen naslov ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
8
27.07.2020 23:59
Nihče ne ve, kje je center vesolja. V Sloveniji moderni center izginja in boste politično središče našli precej na levi, Levico ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Slovenija, dežela piromanskih gasilcev
17
26.07.2020 11:00
Situacija, v kakršni se nahaja Slovenija, je utrujajoč odraz patologije bolj ali manj učinkovitih piromanov v funkciji gasilcev. ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pričakovati od politika, ki ima v XXI. stoletju doma na zidu slabo naslikano jabolko? Vse najslabše.
5
25.07.2020 23:59
Obstaja neuravnovešen, skoraj patološki odnos med ideologijo in izmi . Ideologija je vedno koncept, ki se vsiljuje drugemu, je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bruseljski kompromis, višegrajski pretepači in obnova bolehne Evrope
16
21.07.2020 23:00
Denarja, ki si ga je Slovenija izposlovala na dolgotrajnih in napornih pogajajih v Bruslju, ni tako malo. Opozicija, ki je leta ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na zdravje, striček Xi! Kitajski zmaj ni več papirnati tiger, ampak postaja vse bolj agresiven!
13
20.07.2020 23:10
O Kitajski je bilo zadnje mesece veliko slišati. Tudi portal+ je poročal o njenem močno vprašljivem ravnanju ob izbruhu ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali twitter koristi slovenski demokraciji ali ne? Odgovor verjetno poznamo vsi ...
14
19.07.2020 23:00
Januarja leta 1990 sem vodstvu Demosa ponujal idejo aktivnega državljanstva. Na nekem sestanku sem zbrane hotel prepričati, kako ... Več.
Piše: Miha Burger
Kulturniški fašizem
9
19.07.2020 11:00
Kulturniški fašizem je zadnje mesece in tedne v Sloveniji visoko dvignil svojo stoglavo glavo. Kulturniški fašizem vedno ... Več.
Piše: Denis Poniž
Umetnost je disciplina, ki nam omogoča razumeti preteklost, predvsem pa bodočnost
8
18.07.2020 22:36
Naj povem na kratko: to je komentar o dveh umetniških ambientih. Povod: stoletnica fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Janez Janša, mnogo več spoštovanja bi ohranil, če bi doma ležal na kavču in proučeval strop
29
12.07.2020 10:32
Janez Janša nam obljublja, da bodo z izjemnimi kalibri velikih vodij profila Orban in Vučić naredili red. Janševa politika nas ... Več.
Piše: Simona Rebolj
NEP Dejana Kršića: Umetnost je brezčasna, Evropa neskončna
1
11.07.2020 21:03
Kršić je nomad lepote!Oblikovanje zanj že dolgo ni zgolj utilitaristični fenomen, temveč je predvsem mišljenje. Nikoli več ne bo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O spravi na "akademski" način: Blišč in beda kurtizanov
14
10.07.2020 23:15
Spravno dejanje, ki ga ponuja Slovenska akademija znanosti in umetnosti, še najbolj spominja na demokratičnocentralistični ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Ustavimo konje: Intelektualna poštenost in neznosna lahkotnost obtoževanja
10
10.07.2020 00:47
Ko je Janševa vlada sprejela omejevalne ukrepe proti koronavirusu, mi je zaskrbljen prijatelj iz Italije poslal članek (ki se je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!
17
08.07.2020 23:30
Ideja o podvigu, s katerim bi z oblasti spravili janšistične fašiste, predstavlja največji možni mentalni domet naše dvorne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prizori iz Slovenije: Kučanova igralnica oblasti in besed
9
08.07.2020 11:30
V Sloveniji se je obsedenost z oblastjo obdržala do današnjih dni, saj privrženci revolucionarnih tradicij začno s protesti in ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.439
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.347
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.177
04/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.643
05/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.851
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.524
07/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.189
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.289
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.382
10/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 10.514