Komentar

Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika

Ko je pred leti za ustavnega sodnika kandidiral Klemen Jaklič, sem ga brez pomislekov podprl. Iz treh razlogov: Ker pravo res obvlada, ker razume koncept pravičnosti in ker ga poznam dovolj dolgo, da lahko povsem zaupam tudi njegovi moralni presoji. Nič drugače ni zdaj, ko je morda najresnejši kandidat za ustavnega sodnika Andraž Teršek, o katerem lahko napišem isto, kot sem za Jakliča, četudi je med njima bržkone določena svetovnonazorska razlika. Toda tega bi se morali v normalni družbi in državi veseliti, ne pa omenjati kot nekakšnen zadržek ...

04.06.2020 00:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Andraž Teršek   ustavno sodišče   kandidatura   Barbara Zobec

Foto: EPF

Novi ustavni sodnik mora biti izvoljen najkasneje do 14. julija letos.

Klemen, Andraž in jaz smo bili sošolci na faksu, kar pomeni, da se poznamo že več kot polovico življenja. Klemen in Andraž sta bila tudi zagrizena nasprotnika na teniških igriščih, kar je bila vedno posebna zgodba, takorekoč urbana legenda, iz katere smo se redno pohecali. Morda sta se kdaj znašla v konfliktu interesov tudi zaradi kakšne kolegice, vendar se tega ne spomnim več. V širši druščini, kjer Jaklič ni bil ravno pogosto zraven, saj je že takrat večino časa posvečal študiju, so bili še nekateri danes znani Slovenci (in Slovenke). A ker ne kandidirajo za ustavno sodišče (ali kakšno drugo pomembno javno funkcijo), se mi zdi pametno, da jih ne omenjam in se s tem izognem potencialnim jeznim telefonskim klicom in sporočilom v slogu "a si me moral omeniti ...".

 

Ironično je tudi to, da je za razliko od Klemna, ki je po faksu v Ljubljani študij nadaljeval v Bostonu (Harvard) in kasneje še Oxfordu, Andraž ostal "doma" in bil kar nekaj let asistent profesorja Igličarja na Pravni fakulteti v Ljubljani. Sociologija prava je živ dolgčas, zato se Teri bolj skrbno posveča študentkam, smo ga zbadali (za hrbtom, ker je bil silno občutljiv na takšna natolcevanja). Čez nekaj let pa se je Teršku zgodilo to, da je prišel tudi on v konflikt z establishmentom, ki že desetletja vlada ljubljanski pravni fakulteti. Kar se je Klemnu zgodilo malce bolj neposredno, se je Andražu pri doktoratu. Prvemu je pomembna živina nekdanje juridične fakultete ob neki priliki odkrito, v obraz povedala, da je morda fejst fant, ampak da na tem faksu zaradi določenih razlogov ne more biti profesor, pravzaprav je kot tak nezaželen. Terška pa so se znebili nekaj kasneje, tako da sta na koncu oba končala "v eksilu". Kar je morda celo dobro, saj sta se na ta način še bolj formirala.

 

Tisto, kar me je pri Andražu Teršku vedno spravljalo v obup, je njegova trma. Še dalmatinskega osla se da prej prepričati v svoj prav. Seznam očitkov na njegov račun - vsaj kar se mene tiče - sploh ni tako majhen. Na živce so mi šli njegovi stari mercedezi, skorajda že oldtimerji, s katerimi se je pripeljal na vsak piknik, zabavo ali dopust. Nikoli nisem natančno vedel, koliko jih je imel, ampak zdi se mi, da kar nekaj, enega za drugim, skupaj starih kakšnih petsto let. In iz vsakega se je dovolj kadilo, da bi si danes na vrat lahko nakopal ekologe. Nevladnike. Tiste, ki jim vladna koalicija zdaj odreka pravico do pritožbe v postopkih, ki jih zahteva zakon o ohranjanju narave. Tiste, s katerimi Teršek zadnja leta veliko dela, in to pro bono.

 

Ne poznam veliko ljudi, ki so tako obsedeni s popravljanjem krivic kot Andraž. Če ne bi imel tega pravičniškega duha v sebi, bi bil po mojem le še kaplja v morju povprečnih pravnikov. Pa ni, ker nikoli ni bil povprečen, čeprav se nekajkrat nisem znebil občutka, da zna biti tudi tekmovalen, sploh če gre za malce rivalstva. Toda pred četrt stoletja je bilo normalno, da človek ni bil anemičen. Tisti, ki so bili oziroma bile, so danes tihe pravne sestre, bi dejal tisti naš profesor, ki se prav tako nikoli ni pustil ukalupiti.

 

Zadnji dokaz Terškovega pravičništva je bila njegovo slaba volja, za katero sem začutil tudi prizadetost, morda celo jezo, zaradi obnašanja mainstream medijev, ki so ob predstavitvi v predsedniški palači po svoji stari navadi grdo popadli njegovo "protikandidatko" Barbaro Zobec. Ker da je "Janševa". Za Andraža takšnih oznak niso uporabili. Niso mu nalepili niti oznake, da je "levičarski kandidat", kar bi se mi zdelo celo normalno, saj je v našem hobitskem miselnem horizontu nekdo lahko samo "desen" oziroma "lev". Pri Teršku me - podobno kot pri Jakliču - ne skrbi, da bi takšnim debilizmom kdaj podlegel. Skrbi me kvečjemu za večino na ustavnem sodišču, ki je vsaj v treh primerih precej dovzetna za dobrikanje s strani politike. Če pričakujete imena, jih še ne bom izdal. Kajti pišem o vrlinah resnega kandidata za bodočega ustavnega sodnika.

 

Terška podpiral tudi zato, ker Jakliču privoščim, da bi na Beethovnovi končno dobil sodniškega kolega, s katerim bi morda našel nekaj sorodnosti pri zoperstavljanju sistemu, ki je tudi v pravu zacementiral mediokriteto in negativno selekcijo. Ni izključeno, da bosta kdaj delila tudi podobne poglede v ločenih mnenjih. Da bodo ločena, sem docela prepričan. Kar nekaj ustavnih sodnikov si iz takšnega ali drugačnega razloga ne more privoščiti biti povsem svobodnih v svojih odločitvah.

 

Vseeno pa nekaj upanja v tej naši pravni kloaki je. Če je v precej težjih pogojih pred tremi leti uspelo Klemnu Jakliču, se zdi, da bo tokrat precej lažje do izvolitve prišel Andraž Teršek. Mislim, da bi bil izjemno pozitiven znak za vse mlade, energične in še vedno optimistične pravnike, če bi na ustavno sodišče prišel še en njihov idol. Ni rečeno, da bosta nekdanja teniška nasprotnika na glavo obrnila ustavno sodišče, čeprav ne bi bilo nič narobe, če bi ga. Vsekakor pa bosta oba skupaj izjemna obogatitev naše najvišje sodne instance.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
9
20.06.2021 23:10
Poklicala me je kolegica zdravnica in povedala, da je v cepilni center vdrla neznana skupina oseb, ki so izražale svoje mnenje ... Več.
Piše: Milan Krek
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
2
19.06.2021 20:55
Umetnik, ultranacionalist Jukio Mišima (19251970) je nekaj tednov pred svojim obrednim samomorom (seppuku) zapisal: Za svoja ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
20
18.06.2021 05:41
Življenje z lažnivcem ni lahko. Lažnivci se ne zavedajo laži in včasih že sami sebi verjamejo, da govorijo resnico. Največja ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
11
17.06.2021 05:07
Fundacija Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma že več let neuspešno poskuša pridobiti slovensko politiko in njej podrejeno ... Več.
Piše: Marko Bidovec
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
7
15.06.2021 22:00
V zadnjem desetletju je EU prebrodila mnoge krize; finančno, migrantsko, Brexit ipd., ki so jo nenehno spreminjale in ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
11
15.06.2021 06:15
Pred kratkim sem bila na kofetku z zelo prijetno osebo. Zapriseženo levičarko, a prisrčno in prijazno. Poglavje, da ljudi ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
6
14.06.2021 08:00
V Evropi smo prve oblike cepljenja dobili šele v 18. stoletju. Cepiva so zmanjšala obolevnost, invalidnost, zasedenost ... Več.
Piše: Milan Krek
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
9
14.06.2021 01:00
O mrtvih vse dobro je stara modrost, ki je v primeru Ivana Zidarja zelo relativna. Ob vsem alkoholu, ki ga je popil, je pravi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
11
13.06.2021 11:00
V parlament se zlahka prismuka vsak povpečno prepričljiv falot. Sistem ga ščiti! Pred prevarami in neizpolnjenimi zavezami nismo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Varvara Stepanova, ženska, ki je ženske začela oblačiti v hlače, kratke hlače in kombinezone
2
12.06.2021 22:30
Komunistična oblast je brutalno nastopila proti avantgardni umetnosti. Varvara Stepanova in Aleksander Rodčenko sta zelo hitro ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
12
11.06.2021 22:35
Šale in komedije so inherentno zanimive: v njih uživamo zaradi njih samih in četudi drži, da bi lahko imele terapevtsko ... Več.
Piše: Roger Scruton
30-letnica Slovenije: "Zločin je bil tako gorostasen, do neba segajoč, da še danes uhaja človeškemu spoznanju."
20
09.06.2021 00:00
Če ob 30. obletnici samostojne Slovenije iz Kočevskega Roga kakšno stvar vidimo jasno in razločno, je to spoznanje, da z ... Več.
Piše: Matija Ogrin
Mi in oni: Kako je strategija preživetja skozi zgodovino izoblikovala dve povsem različni mentaliteti, ki danes definirata Zahod in Vzhod
20
07.06.2021 23:59
Zadnje čase smo priča utečeni fabuli. Najprej se na Vzhodu zgodi nekaj, kar ne sodi v naše standardne vrednostne okvirje, nakar ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Volitve v Mehiki: Vizija predsednika Lópeza Obradorja je razdeljevanje denarja
0
07.06.2021 04:29
V 130-milijonski Mehiki so bile to nedeljo zakonodajne volitve, volivci so volili 500 članov poslanske zbornice nacionalnega ... Več.
Piše: Luis Rubio
Današnja množična družba je družba kiča ...
4
06.06.2021 06:42
V Novem LEF-u so se zavzemali za radikalni produkcionizem, bili pa so kategorično proti glorifikaciji komunističnih voditeljev, ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-letnica Slovenije: "Sprava je pot, ki se nikoli ne konča"
10
04.06.2021 04:30
Pravica do groba je naslov 5. poročila vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se imenuje ta komisija, ki ... Več.
Piše: Borut Pahor
Skrito lastništvo Mladine: Ste vedeli, da je 4-odstotna lastnica tega medija tudi Republika Slovenija?
9
03.06.2021 00:57
Lastništvo tednika Mladina je svojevrsten fenomen. Z njim se je pred dvema letoma podrobno ukvarjal novinar Lenart J. Kučić na ... Več.
Piše: Ivan Simič
Lukašenko svoj obračun z opozicijo prenaša navzven in se požvižga na mednarodno pravo
8
01.06.2021 03:20
Ravnanje beloruskega diktatorja je vse prej kot nedolžno. Pred leti si je bilo težko zamisliti, da po vlekel tovrstne poteze, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Ali smo res imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole med državami članicami EU in zakaj smo jih imeli zaprte?
11
31.05.2021 04:00
Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU nikakor ni rekorderka po času zaprtega šolskega prostora, kar se sicer ... Več.
Piše: Milan Krek
Neozdravljiva bolest nesmrtnih očetov naroda
15
30.05.2021 11:05
Janševa politika ne ponuja ničesar, kar bi dosegalo osnovno raven sodobne, socialne, razvojno učinkovite in kulturno razvite ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Protivladni protesti pod taktirko Mefista Kosa
Ana Jud
Ogledov: 2.839
02/
Ivan Zidar, 1938-2021: Človek, ki je vedel preveč, da bi umrl za rešetkami
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.626
03/
Ko v cepilni center vdrejo aktivisti "anticepilci" in nadlegujejo zdravstveno osebje, je čas za alarm!
Milan Krek
Ogledov: 1.482
04/
Patološko laganje: kako živeti z lažnivcem?
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 1.290
05/
Politični ideal ustavno sprejemljivega drhaljenja in protiustavne humanosti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.122
06/
Civilizacija, ki se ni sposobna smejati sami sebi – kakor današnja islamska –, je nevarna
Roger Scruton
Ogledov: 945
07/
Prihodnost Evrope: Brez posvetovanj z državljani, brez dialoga z Evropejci bo Evropska unija v resni krizi
Iztok Mirošič
Ogledov: 849
08/
Pahor in Mattarella se priklanjata pred spomenikom v Bazovici, toda bazoviški antifašisti so v Italiji uradno še vedno teroristi
Marko Bidovec
Ogledov: 842
09/
"Za svoja politična dejanja sprejemam vso odgovornost, za svojo umetnost nobene"
Dragan Živadinov
Ogledov: 530
10/
Čas je za … cepljenje! In s tem (skorajšnjo) vrnitev nazaj v normal(n)o(st)
Milan Krek
Ogledov: 563