Komentar

Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika

Ko je pred leti za ustavnega sodnika kandidiral Klemen Jaklič, sem ga brez pomislekov podprl. Iz treh razlogov: Ker pravo res obvlada, ker razume koncept pravičnosti in ker ga poznam dovolj dolgo, da lahko povsem zaupam tudi njegovi moralni presoji. Nič drugače ni zdaj, ko je morda najresnejši kandidat za ustavnega sodnika Andraž Teršek, o katerem lahko napišem isto, kot sem za Jakliča, četudi je med njima bržkone določena svetovnonazorska razlika. Toda tega bi se morali v normalni družbi in državi veseliti, ne pa omenjati kot nekakšnen zadržek ...

04.06.2020 00:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Andraž Teršek   ustavno sodišče   kandidatura   Barbara Zobec

Foto: EPF

Novi ustavni sodnik mora biti izvoljen najkasneje do 14. julija letos.

Klemen, Andraž in jaz smo bili sošolci na faksu, kar pomeni, da se poznamo že več kot polovico življenja. Klemen in Andraž sta bila tudi zagrizena nasprotnika na teniških igriščih, kar je bila vedno posebna zgodba, takorekoč urbana legenda, iz katere smo se redno pohecali. Morda sta se kdaj znašla v konfliktu interesov tudi zaradi kakšne kolegice, vendar se tega ne spomnim več. V širši druščini, kjer Jaklič ni bil ravno pogosto zraven, saj je že takrat večino časa posvečal študiju, so bili še nekateri danes znani Slovenci (in Slovenke). A ker ne kandidirajo za ustavno sodišče (ali kakšno drugo pomembno javno funkcijo), se mi zdi pametno, da jih ne omenjam in se s tem izognem potencialnim jeznim telefonskim klicom in sporočilom v slogu "a si me moral omeniti ...".

 

Ironično je tudi to, da je za razliko od Klemna, ki je po faksu v Ljubljani študij nadaljeval v Bostonu (Harvard) in kasneje še Oxfordu, Andraž ostal "doma" in bil kar nekaj let asistent profesorja Igličarja na Pravni fakulteti v Ljubljani. Sociologija prava je živ dolgčas, zato se Teri bolj skrbno posveča študentkam, smo ga zbadali (za hrbtom, ker je bil silno občutljiv na takšna natolcevanja). Čez nekaj let pa se je Teršku zgodilo to, da je prišel tudi on v konflikt z establishmentom, ki že desetletja vlada ljubljanski pravni fakulteti. Kar se je Klemnu zgodilo malce bolj neposredno, se je Andražu pri doktoratu. Prvemu je pomembna živina nekdanje juridične fakultete ob neki priliki odkrito, v obraz povedala, da je morda fejst fant, ampak da na tem faksu zaradi določenih razlogov ne more biti profesor, pravzaprav je kot tak nezaželen. Terška pa so se znebili nekaj kasneje, tako da sta na koncu oba končala "v eksilu". Kar je morda celo dobro, saj sta se na ta način še bolj formirala.

 

Tisto, kar me je pri Andražu Teršku vedno spravljalo v obup, je njegova trma. Še dalmatinskega osla se da prej prepričati v svoj prav. Seznam očitkov na njegov račun - vsaj kar se mene tiče - sploh ni tako majhen. Na živce so mi šli njegovi stari mercedezi, skorajda že oldtimerji, s katerimi se je pripeljal na vsak piknik, zabavo ali dopust. Nikoli nisem natančno vedel, koliko jih je imel, ampak zdi se mi, da kar nekaj, enega za drugim, skupaj starih kakšnih petsto let. In iz vsakega se je dovolj kadilo, da bi si danes na vrat lahko nakopal ekologe. Nevladnike. Tiste, ki jim vladna koalicija zdaj odreka pravico do pritožbe v postopkih, ki jih zahteva zakon o ohranjanju narave. Tiste, s katerimi Teršek zadnja leta veliko dela, in to pro bono.

 

Ne poznam veliko ljudi, ki so tako obsedeni s popravljanjem krivic kot Andraž. Če ne bi imel tega pravičniškega duha v sebi, bi bil po mojem le še kaplja v morju povprečnih pravnikov. Pa ni, ker nikoli ni bil povprečen, čeprav se nekajkrat nisem znebil občutka, da zna biti tudi tekmovalen, sploh če gre za malce rivalstva. Toda pred četrt stoletja je bilo normalno, da človek ni bil anemičen. Tisti, ki so bili oziroma bile, so danes tihe pravne sestre, bi dejal tisti naš profesor, ki se prav tako nikoli ni pustil ukalupiti.

 

Zadnji dokaz Terškovega pravičništva je bila njegovo slaba volja, za katero sem začutil tudi prizadetost, morda celo jezo, zaradi obnašanja mainstream medijev, ki so ob predstavitvi v predsedniški palači po svoji stari navadi grdo popadli njegovo "protikandidatko" Barbaro Zobec. Ker da je "Janševa". Za Andraža takšnih oznak niso uporabili. Niso mu nalepili niti oznake, da je "levičarski kandidat", kar bi se mi zdelo celo normalno, saj je v našem hobitskem miselnem horizontu nekdo lahko samo "desen" oziroma "lev". Pri Teršku me - podobno kot pri Jakliču - ne skrbi, da bi takšnim debilizmom kdaj podlegel. Skrbi me kvečjemu za večino na ustavnem sodišču, ki je vsaj v treh primerih precej dovzetna za dobrikanje s strani politike. Če pričakujete imena, jih še ne bom izdal. Kajti pišem o vrlinah resnega kandidata za bodočega ustavnega sodnika.

 

Terška podpiral tudi zato, ker Jakliču privoščim, da bi na Beethovnovi končno dobil sodniškega kolega, s katerim bi morda našel nekaj sorodnosti pri zoperstavljanju sistemu, ki je tudi v pravu zacementiral mediokriteto in negativno selekcijo. Ni izključeno, da bosta kdaj delila tudi podobne poglede v ločenih mnenjih. Da bodo ločena, sem docela prepričan. Kar nekaj ustavnih sodnikov si iz takšnega ali drugačnega razloga ne more privoščiti biti povsem svobodnih v svojih odločitvah.

 

Vseeno pa nekaj upanja v tej naši pravni kloaki je. Če je v precej težjih pogojih pred tremi leti uspelo Klemnu Jakliču, se zdi, da bo tokrat precej lažje do izvolitve prišel Andraž Teršek. Mislim, da bi bil izjemno pozitiven znak za vse mlade, energične in še vedno optimistične pravnike, če bi na ustavno sodišče prišel še en njihov idol. Ni rečeno, da bosta nekdanja teniška nasprotnika na glavo obrnila ustavno sodišče, čeprav ne bi bilo nič narobe, če bi ga. Vsekakor pa bosta oba skupaj izjemna obogatitev naše najvišje sodne instance.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
4
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
KPK je končno razkrila korupcijska tveganja v FIHO, grešni kozel bo zdaj direktor Vladimir Kukavica, ki pa je že nepreklicno odstopil!
10
18.03.2021 22:00
Nedavno je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru razdeljevanja sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.319
02/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.145
03/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.617
04/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.532
05/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.110
06/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.098
07/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.304
08/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.072
09/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 962
10/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 548