Razkrivamo

Popravek: Dosje Livar (Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj )

Dne 26.05.2020 je bil objavljen članek z naslovom "Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj" v katerem je avtor navedel posamezna neresnična in zavajajoča dejstva, ki neutemeljeno blatijo moje dobre ime. 

06.06.2020 21:40
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Rok Rozman   Livar   UniCredit Banka

V članku avtor navaja: "da je bil ključni operativec glavni izvršni direktor Livarja dr. Rok Rozman. Slednji je leta 2012 kot direktor pravne službe Unicredit pripravil osnutek stranskega sporazuma (na osnovi katerega so delničarji izgubili 75 % lastništva). Vimpro je tako po načrtu, ki ga je pripravil Rozman, nezakonito razlastil delničarje."

 

Prikaz nasprotnih dejstev: Rok Rozman sem bil v letu 2012 zaposlen v UniCredit Banki kot vodja pravne službe. V banki sta za upravljanje z izpostavljenostjo do posameznih strank pristojni izključno divizija za upravljanje s tveganji in divizija za poslovanje s pravnimi osebami, nikakor pa ne pravna služba. Pristojnost in naloga pravne službe banke (in s tem moja vloga) je bila v kontekstu družbe Livar zgolj in samo pripraviti pravne dokumente po navodilih kreditnega odbora, nikakor pa ne kakršnokoli vodenje operativnih poslov in poslovanje s stranko. Banka ni v ničemer pripravljala načrtov za nezakonito razlastitev delničarjev, še manj pa bi bila to lahko vloga pravne službe banke in mene osebno. 

 

Avtor nadalje navaja, da naj bi bil v obdobju: "oktober 2017 - junij 2018: vodja tveganj na Unicredit"

.

Prikaz nasprotnih dejstev: Rok Rozman sem bil v obdobju od oktobra 2017 do začetka maja 2018 zadolžen zgolj za operativno vodenje divizije upravljanja s tveganji zaradi odsotnosti vodje, pri čemer pa nisem imel nobenih pooblastil za odločanje v posameznih kreditnih primerih.

 

Avtor nadalje navaja: "Poročilo o finančnem položaju in poslovanju družbe Livar z dne 11.2.2020 ne navaja razloga, zakaj in s katerim namenom se je uprava odločila za ponovno vrednotenje nepremičnin. S to potezo prevrednotenja nepremičnin je direktor Rozman neposredno povzročil, da se je kapital družbe s 5,5 milijonov evrov znižal na -1 milijon evrov, kar skupaj znaša kar 6,5 mio evrov razlike."

 

Prikaz nasprotnih dejstev: V postopku prisilne poravnave mora skladno s 142. členom ZFPPIPP dolžnik pripraviti Poročilo o finančnem položaju in poslovanju, pri čemer mora vse sredstva po stanju na presečni dan (to je v konkretnem primeru 31.12.2019) oceniti pooblaščeni ocenjevalec vrednosti premoženja. Ocenjevanje vrednosti nepremičnin zato ni bila nobena kaprica ali prosta odločitev vodstva družbe, temveč posledica izrecne zakonske zahteve in postopka prisilne poravnave. Vrednost je ocenil pooblaščeni cenilec vrednosti nepremičnin, vodstvo družbe pa je dolžno evidentirati pošteno vrednost sredstev in oblikovati ustrezne slabitve. Zmanjšanje kapitala družbe Livar v letu 2019 je bila izključno posledica naslednjih postavk: (i) slabitve poštene vrednosti zemljišč in nepremičnin, (ii) aktuarskega izračuna za jubilejne nagrade in odpravnine, (ii) odprave kapitalizacije stroškov nerealiziranih projektov iz preteklih let (iv) odprave terjatve za odložene davke. Vse navedene računovodske obravnave so bile izvedene v skladu z računovodskimi standardi kot odraz poštene vrednosti sredstev in premoženja družbe Livar. Pregledane in potrjene so bile tako s strani revizorja, kot tudi s strani pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetji.

 

Avtor nadalje navaja: "Iz javno dostopnih podatkov v 14 mesecih, odkar je krmilo Livarja prevzel glavni izvršni direktor Rok Rozman, je kapital Livarja ob zgolj 466.039 evrih ustvarjene čiste izgube (od tega 636.178 evrov čiste izgube v zadnjem letu, ko je Livar vodil Rozman) v dobrem letu padel za slabih 8,9 milijonov evrov (iz 7,9 milijonov evrov na -1 milijon evrov)".

 

Prikaz nasprotnih dejstev: Rok Rozman sem nastopil funkcijo izvršnega direktorja Livarja 1. marca 2019. V letu 2019 je Livar realiziral EBITDA v višini 2.7 mio EUR, čisti dobiček pa je bil negativen izključno v posledici odprave neupravičene kapitalizacije stroškov v preteklih letih (-0,7 mio EUR) in odprave neutemeljenih terjatev za odložene davke (-2,1 mio EUR). Lastniški kapital se je v letu 2019 zmanjšal za 6.5 mio iz razlogov, kot so navedeni v prejšnjem pojasnilu zgoraj, kot odraz dejanskega finančnega položaja družbe, ki v preteklih letih ni bil izkazan transparentno. 

 

Avtor nadalje navaja: "Rozman je bil osem mesecev (julij 2018-februar 2019) hkrati svetovalec banke Unicredit in član upravnega odbora Livarja. Tako je Unicredit razpolagal z vsemi zaupnimi podatki Livarja. Rozman je bil dva meseca (maj in junij 2018) hkrati v upravnem odboru Livarja in kot vodja tveganj v Unicreditu. Mali delničarji utemeljeno sumijo, da je Rozman v tistem času od Rovereta dobil nalogo, da začrta prihodnost Livarja, ki jo je nato kot glavni izvršni direktor tudi udejanil."

 

Prikaz nasprotnih dejstev: Nastop moje funkcije v upravnem odboru družbe Livar je bilo predhodno preverjen in odobren v skladu s strogimi internimi pravili UniCredit Banke preko oddelka skladnosti poslovanja (compliance). Vzpostavljene so bile ustrezne notranje kontrole, prav tako sem bil v času moje zaposlitve v banki dosledno izločen iz vseh procesov in z omejitvijo dostopa do podatkov v banki, ki bi bili kakorkoli povezani z družbo Livar (tako imenovani sistem Kitajskega zidu). Funkcijo člana upravnega odbora v družbi Livar sem vedno dosledno izvajal v korist družbe, kar je tudi glavni razlog za osebne napade in očitke posameznih delničarjev, ki očitno nasprotujejo finančni sanaciji in prestrukturiranju prezadolžene družbe Livar.

 

dr. Rok Rozman

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
21
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
2
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Merili smo "nepristranskost" nacionalkinega TV Dnevnika: Vladne stranke imajo nekajkrat manj minutaže od opozicije!
18
17.07.2020 22:00
V javnosti potekajo burne razprave o novem zakonu o RTV. Zategnitev proračunskega pasu, ki ga načrtuje vlada, bržkone ne bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 5. del: Kako je Damjan Oražem poskrbel za streho v Kočevski Reki in na hiši svoje območne šefinje Katje Konečnik
4
16.07.2020 22:30
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Univerza v Ljubljani se 100 let po svoji prvi doktorici znanosti Ani Mayer Kansky utaplja v absurdni obvezni rabi ženskega spola za vse spole
10
15.07.2020 21:30
Ob stoletnici podelitve prvega ženskega doktorata je na ljubljanski državni univerzi najaktualnejše vprašanje spoljenja v ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije
6
15.07.2020 00:30
Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše ... Več.
Piše: Uredništvo
Križi in težave ministra za zdravje: Tomaž Gantar ne bi bil več minister, ta resor je zanj prenaporen!
13
13.07.2020 23:02
Ob zadnjih trenjih v upokojenski stranki, ko se je zdelo, da položaj nove predsednice Aleksandre Pivec le ni tako trden, na dan ... Več.
Piše: Uredništvo
Dolga pot domov: Stoletje začetka pomiritve med Slovenci in Italijani
9
12.07.2020 22:30
Po natanko stoletju, ki je minilo od barbarskega požiga, se tržaški Narodni dom končno vrača Slovencem v Italiji. Morda je ta, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.568
02/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.222
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.776
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.537
05/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 11.014
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.574
07/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.386
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.343
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.438
10/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 994