Razkrivamo

Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS

S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik dvojni problem. Ali je Muha januarja letos na posvetu na Ministrstvu za javno upravol agala slovenski javnosti, ko je zatrjevala, da je Strategija za upravljanje z radiofrekvenčnim spektrom pravna osnova za razpis za frekvence 5G, ali pa se laže zdaj, ko trdi da taista Strategija ni (več) osnova za razpis ... V vsakem primeru pa se odpira vprašanje njene verodostojnosti in strokovnosti, če enkrat trdi eno, naslednjič pa nekaj, kar je diametralno nasprotno. Kot da bi Tanja Muha danes govorila, da je Huawei za Slovenijo najboljša izbira glede 5G omrežja, jutri pa, da je najslabša.

 

19.06.2020 20:04
Piše: Gregor Kos
Ključne besede:   Tanja Muha   Gregor Kos   AKOS   5G

V Sloveniji ni (več) prostora za ljudi, ki enkrat trdijo nekaj, čez pet minut pa nekaj diametralno nasprotnega. Predvsem pri tako pomembnih temah, kot je razpis za frekvence 5G.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima že od svoje ustanovitve - za kar je sicer zaslužna vlada Alenke Bratušek - nenavadno mesto v slovenski zgodovini javnih institucij. In sicer zaradi svojih direktorjev. AKOS z njimi nekako nima sreče. Vemo, da razlog ni v Sklepu o ustanovitvi agencije, pač pa bolj v Statutu te agencije, ki si ga je napisal prvi direktor. Od tedaj dalje se direktorji AKOS ali ustoličijo in zabarikadirajo, da jih je skoraj nemogoče izbezati ven (medtem pa seveda na veliko biznisirajo s sinovi in prijatelji), ali pa so - tako kot v aktualnem primeru - nastavljeni izključno po politični liniji, da bi izvajali politično-lobistične usluge.

 

Verjetno je bilo ustoličenje Tanje Muha, kandidatke SMC na volitvah, za direktorico AKOS poteza mandata nekdanjega nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je bil seveda iz iste stranke. Tistega Koprivnikarja, ki je v pisarni na Tržaški podeljeval testne frekvence svojemu (sicer formalno nesojenemu) bodočemu zaposlovalcu BTC, čeprav ima pristojnost podeljevanja testnih frekvenc zgolj in izključno AKOS. Zakaj je bila to poteza mandata? Preprosto zato, ker ima učinke še dandanes. Ne gre spregledati, da je Tanjo Muho odkrito odstavljal nekdanji minister Rudi Medved iz vrst LMŠ. Celo tako daleč je šel, da ji je naprtil iz seje vlade umaknjeno Strategijo za upravljanje z radiofrekvenčnim spektrom. Gre za tisto Strategijo, za katero je Muha na ves glas zatrjevala, da je pravna osnova za razpis za frekvence 5G. In tako kot v kakšni basni je Medved Muhi naložil, da Strategijo dopolni z zdravstvenimi vidiki uvajanja tehnologije 5G, ki v Strategiji po uradni doktrini seveda nima kaj iskati. In jo javno okaral.

 

Kot je v Sloveniji že praksa, kar minister naloži podrejenemu šefu javne agencije, slejkoprej stane položaja ministra, ne pa direktorja. Tako je bilo tudi v našem primeru. Najprej so nič hudega slutečemu Medvedu navidezno neznani pokradli računalnike iz skladišča ravno v času, ko se je odločal o prej navedeni Strategiji. Potem je odstopil Šarec, z njim pa tudi minister Medved. Muha pa ostala ... in čakala novega ministra. In kaj lepšega se ji je lahko zgodilo kot to, da je Medveda nasledil Muhin strankarski kolega iz SMC Boštjan Koritnik.

 

V času nove vlade, ko naj bi po zatrjevanju novega ministrja AKOS prejel "strateške usmeritve", o katerih ni ne duha ne sluha (razen vladnega gradivo o 700 MHz frekvencah) v javnih zapisih vladnih sej, niti na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo, kaj šele AKOS, ki ima v 19. členu Statuta jasno navedeno, da javnost dela zagotavlja na spletnih straneh agencije. Ampak to je še majhen problem. Navsezadnje tudi to, da je AKOS pozabil na 19. člen Statuta in zagotavljanje javnosti dela, ko je samo na razpisnem portalu objavil razpis za predavanja o pomenu tehnologije 5G.

 

Toda trditev, da Strategija ni osnova za razpis za frekvence, je neresnična in presega vse meje dopustnosti. Imamo namreč kar dva materialna vira za dokaz te laži. Prvi je magnetogram seje parlamentarne Komisije za nadzor javnih financ 10. oktobra 2018, kjer gospa Muha izjavi, da ji "pripravo Strategije nalaga Zakon o elektronskih komunikacijah" in da mora za Strategijo pridobiti soglasje Vlade.

 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Vir: Državni zbor Republike Slovenije

 

 

Simpatičen uvod do vrhunca, ki se je zgodil javno posneto, zapisano in dokumentirano prav na Ministrstvu za javno upravo na predlog bivšega ministra Rudija Medveda januarja letos na posvetu, kjer je Tanja Muha izjavila sedaj že zgodovinski stavek: "kot je dejala (Tanja Muha, op. uredn), je Strategija podlaga oziroma pogoj, da AKOS lahko začne z razpisi za pridobitev (5g op.) frekvenc".

 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

 

 

Da ne bo pomote, navedeno ni povzetek kakšnega zasebnega zapisa, ampak je tekst na vladnem portalu gov.si. Ki do danes (še) ni izbrisan.

 

Novi minister za javno upravo Koritnik pa je kljub vsem tem lažem mirno "pokril" svojo strankarsko kolegico Muho na AKOS, da naj bi ji predal strateške usmeritve, ki jih javnost ni videla. In ob tem tudi minister zapiše, da "Strategija samo po sebi ni pogoj za začetek uporabe 5G tehnologije …".

 

 

 

Zapiše pa minister Koritnik še eno trditev, da bo namreč "agencija (AKOS, op. uredn.) v skladu z vsemi veljavnimi slovenskimi in evropskimi predpisi neodvisno od sprejema strategija nadaljevala z izvajanjem vseh potrebnih postopkov za dodelitev pravic uporabe frekvenčnih pasov (5G, op. uredn.)".

 

Vir: dopis 382-57/2020-96, Ministrstvo za javno upravo, podpisan Boštjan Koritnik, minister

 

 

Minister - ali pa tisti, ki dejansko sprejema odločitve - ima na tej točki najmanj en pravni problem. Ko govori o vseh slovenskih predpisih za nadaljevanje vseh potrebnih postopkov, očitno ne računa na 8. člen Zakona o varovanju okolja, ki nosi naslov načelo previdnosti. Vendar naj bo predmet drugih zapisov. Vrnimo se k Muhi, kajti z njo ima minister dvojni problem. Ali je Muha lagala slovenski javnosti o dejstvu, da je Strategija osnova za razpis za frekvence 5G januarja na posvetu na Ministrstvu za javno upravo, ali pa laže sedaj, ko pravi, da Strategija ni (več) osnova za razpis.

 

V vsakem primeru je verjetno po vsem, kar se je pod njenim vodstvom dogajalo na AKOS, čas, da se s funkcije poslovi. Ker v Sloveniji ni (več) prostora za ljudi, ki enkrat trdijo nekaj, čez pet minut pa nekaj diametralno nasprotnega. Predvsem pri tako pomembnih temah, kot je razpis za frekvence 5G. Ne glede na to, koliko denarja je v igri. Predvsem pa interesov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
1
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.980
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.113
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.918
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.410
05/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.385
06/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.433
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.257
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 864
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.669
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.460