Razkrivamo

Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS

S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik dvojni problem. Ali je Muha januarja letos na posvetu na Ministrstvu za javno upravol agala slovenski javnosti, ko je zatrjevala, da je Strategija za upravljanje z radiofrekvenčnim spektrom pravna osnova za razpis za frekvence 5G, ali pa se laže zdaj, ko trdi da taista Strategija ni (več) osnova za razpis ... V vsakem primeru pa se odpira vprašanje njene verodostojnosti in strokovnosti, če enkrat trdi eno, naslednjič pa nekaj, kar je diametralno nasprotno. Kot da bi Tanja Muha danes govorila, da je Huawei za Slovenijo najboljša izbira glede 5G omrežja, jutri pa, da je najslabša.

 

19.06.2020 20:04
Piše: Gregor Kos
Ključne besede:   Tanja Muha   Gregor Kos   AKOS   5G

V Sloveniji ni (več) prostora za ljudi, ki enkrat trdijo nekaj, čez pet minut pa nekaj diametralno nasprotnega. Predvsem pri tako pomembnih temah, kot je razpis za frekvence 5G.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima že od svoje ustanovitve - za kar je sicer zaslužna vlada Alenke Bratušek - nenavadno mesto v slovenski zgodovini javnih institucij. In sicer zaradi svojih direktorjev. AKOS z njimi nekako nima sreče. Vemo, da razlog ni v Sklepu o ustanovitvi agencije, pač pa bolj v Statutu te agencije, ki si ga je napisal prvi direktor. Od tedaj dalje se direktorji AKOS ali ustoličijo in zabarikadirajo, da jih je skoraj nemogoče izbezati ven (medtem pa seveda na veliko biznisirajo s sinovi in prijatelji), ali pa so - tako kot v aktualnem primeru - nastavljeni izključno po politični liniji, da bi izvajali politično-lobistične usluge.

 

Verjetno je bilo ustoličenje Tanje Muha, kandidatke SMC na volitvah, za direktorico AKOS poteza mandata nekdanjega nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je bil seveda iz iste stranke. Tistega Koprivnikarja, ki je v pisarni na Tržaški podeljeval testne frekvence svojemu (sicer formalno nesojenemu) bodočemu zaposlovalcu BTC, čeprav ima pristojnost podeljevanja testnih frekvenc zgolj in izključno AKOS. Zakaj je bila to poteza mandata? Preprosto zato, ker ima učinke še dandanes. Ne gre spregledati, da je Tanjo Muho odkrito odstavljal nekdanji minister Rudi Medved iz vrst LMŠ. Celo tako daleč je šel, da ji je naprtil iz seje vlade umaknjeno Strategijo za upravljanje z radiofrekvenčnim spektrom. Gre za tisto Strategijo, za katero je Muha na ves glas zatrjevala, da je pravna osnova za razpis za frekvence 5G. In tako kot v kakšni basni je Medved Muhi naložil, da Strategijo dopolni z zdravstvenimi vidiki uvajanja tehnologije 5G, ki v Strategiji po uradni doktrini seveda nima kaj iskati. In jo javno okaral.

 

Kot je v Sloveniji že praksa, kar minister naloži podrejenemu šefu javne agencije, slejkoprej stane položaja ministra, ne pa direktorja. Tako je bilo tudi v našem primeru. Najprej so nič hudega slutečemu Medvedu navidezno neznani pokradli računalnike iz skladišča ravno v času, ko se je odločal o prej navedeni Strategiji. Potem je odstopil Šarec, z njim pa tudi minister Medved. Muha pa ostala ... in čakala novega ministra. In kaj lepšega se ji je lahko zgodilo kot to, da je Medveda nasledil Muhin strankarski kolega iz SMC Boštjan Koritnik.

 

V času nove vlade, ko naj bi po zatrjevanju novega ministrja AKOS prejel "strateške usmeritve", o katerih ni ne duha ne sluha (razen vladnega gradivo o 700 MHz frekvencah) v javnih zapisih vladnih sej, niti na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo, kaj šele AKOS, ki ima v 19. členu Statuta jasno navedeno, da javnost dela zagotavlja na spletnih straneh agencije. Ampak to je še majhen problem. Navsezadnje tudi to, da je AKOS pozabil na 19. člen Statuta in zagotavljanje javnosti dela, ko je samo na razpisnem portalu objavil razpis za predavanja o pomenu tehnologije 5G.

 

Toda trditev, da Strategija ni osnova za razpis za frekvence, je neresnična in presega vse meje dopustnosti. Imamo namreč kar dva materialna vira za dokaz te laži. Prvi je magnetogram seje parlamentarne Komisije za nadzor javnih financ 10. oktobra 2018, kjer gospa Muha izjavi, da ji "pripravo Strategije nalaga Zakon o elektronskih komunikacijah" in da mora za Strategijo pridobiti soglasje Vlade.

 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Vir: Državni zbor Republike Slovenije

 

 

Simpatičen uvod do vrhunca, ki se je zgodil javno posneto, zapisano in dokumentirano prav na Ministrstvu za javno upravo na predlog bivšega ministra Rudija Medveda januarja letos na posvetu, kjer je Tanja Muha izjavila sedaj že zgodovinski stavek: "kot je dejala (Tanja Muha, op. uredn), je Strategija podlaga oziroma pogoj, da AKOS lahko začne z razpisi za pridobitev (5g op.) frekvenc".

 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

 

 

Da ne bo pomote, navedeno ni povzetek kakšnega zasebnega zapisa, ampak je tekst na vladnem portalu gov.si. Ki do danes (še) ni izbrisan.

 

Novi minister za javno upravo Koritnik pa je kljub vsem tem lažem mirno "pokril" svojo strankarsko kolegico Muho na AKOS, da naj bi ji predal strateške usmeritve, ki jih javnost ni videla. In ob tem tudi minister zapiše, da "Strategija samo po sebi ni pogoj za začetek uporabe 5G tehnologije …".

 

 

 

Zapiše pa minister Koritnik še eno trditev, da bo namreč "agencija (AKOS, op. uredn.) v skladu z vsemi veljavnimi slovenskimi in evropskimi predpisi neodvisno od sprejema strategija nadaljevala z izvajanjem vseh potrebnih postopkov za dodelitev pravic uporabe frekvenčnih pasov (5G, op. uredn.)".

 

Vir: dopis 382-57/2020-96, Ministrstvo za javno upravo, podpisan Boštjan Koritnik, minister

 

 

Minister - ali pa tisti, ki dejansko sprejema odločitve - ima na tej točki najmanj en pravni problem. Ko govori o vseh slovenskih predpisih za nadaljevanje vseh potrebnih postopkov, očitno ne računa na 8. člen Zakona o varovanju okolja, ki nosi naslov načelo previdnosti. Vendar naj bo predmet drugih zapisov. Vrnimo se k Muhi, kajti z njo ima minister dvojni problem. Ali je Muha lagala slovenski javnosti o dejstvu, da je Strategija osnova za razpis za frekvence 5G januarja na posvetu na Ministrstvu za javno upravo, ali pa laže sedaj, ko pravi, da Strategija ni (več) osnova za razpis.

 

V vsakem primeru je verjetno po vsem, kar se je pod njenim vodstvom dogajalo na AKOS, čas, da se s funkcije poslovi. Ker v Sloveniji ni (več) prostora za ljudi, ki enkrat trdijo nekaj, čez pet minut pa nekaj diametralno nasprotnega. Predvsem pri tako pomembnih temah, kot je razpis za frekvence 5G. Ne glede na to, koliko denarja je v igri. Predvsem pa interesov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
21
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
2
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Merili smo "nepristranskost" nacionalkinega TV Dnevnika: Vladne stranke imajo nekajkrat manj minutaže od opozicije!
18
17.07.2020 22:00
V javnosti potekajo burne razprave o novem zakonu o RTV. Zategnitev proračunskega pasu, ki ga načrtuje vlada, bržkone ne bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 5. del: Kako je Damjan Oražem poskrbel za streho v Kočevski Reki in na hiši svoje območne šefinje Katje Konečnik
4
16.07.2020 22:30
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Univerza v Ljubljani se 100 let po svoji prvi doktorici znanosti Ani Mayer Kansky utaplja v absurdni obvezni rabi ženskega spola za vse spole
10
15.07.2020 21:30
Ob stoletnici podelitve prvega ženskega doktorata je na ljubljanski državni univerzi najaktualnejše vprašanje spoljenja v ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije
6
15.07.2020 00:30
Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše ... Več.
Piše: Uredništvo
Križi in težave ministra za zdravje: Tomaž Gantar ne bi bil več minister, ta resor je zanj prenaporen!
13
13.07.2020 23:02
Ob zadnjih trenjih v upokojenski stranki, ko se je zdelo, da položaj nove predsednice Aleksandre Pivec le ni tako trden, na dan ... Več.
Piše: Uredništvo
Dolga pot domov: Stoletje začetka pomiritve med Slovenci in Italijani
9
12.07.2020 22:30
Po natanko stoletju, ki je minilo od barbarskega požiga, se tržaški Narodni dom končno vrača Slovencem v Italiji. Morda je ta, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.439
02/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.347
03/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.177
04/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.643
05/
Politična satira: Vojna zvezd 2020, odiseja skozi slovensko politiko od A do Ž
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.851
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.524
07/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.189
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.289
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.382
10/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 10.514