Razkrivamo

Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS

S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik dvojni problem. Ali je Muha januarja letos na posvetu na Ministrstvu za javno upravol agala slovenski javnosti, ko je zatrjevala, da je Strategija za upravljanje z radiofrekvenčnim spektrom pravna osnova za razpis za frekvence 5G, ali pa se laže zdaj, ko trdi da taista Strategija ni (več) osnova za razpis ... V vsakem primeru pa se odpira vprašanje njene verodostojnosti in strokovnosti, če enkrat trdi eno, naslednjič pa nekaj, kar je diametralno nasprotno. Kot da bi Tanja Muha danes govorila, da je Huawei za Slovenijo najboljša izbira glede 5G omrežja, jutri pa, da je najslabša.

 

19.06.2020 20:04
Piše: Gregor Kos
Ključne besede:   Tanja Muha   Gregor Kos   AKOS   5G

V Sloveniji ni (več) prostora za ljudi, ki enkrat trdijo nekaj, čez pet minut pa nekaj diametralno nasprotnega. Predvsem pri tako pomembnih temah, kot je razpis za frekvence 5G.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima že od svoje ustanovitve - za kar je sicer zaslužna vlada Alenke Bratušek - nenavadno mesto v slovenski zgodovini javnih institucij. In sicer zaradi svojih direktorjev. AKOS z njimi nekako nima sreče. Vemo, da razlog ni v Sklepu o ustanovitvi agencije, pač pa bolj v Statutu te agencije, ki si ga je napisal prvi direktor. Od tedaj dalje se direktorji AKOS ali ustoličijo in zabarikadirajo, da jih je skoraj nemogoče izbezati ven (medtem pa seveda na veliko biznisirajo s sinovi in prijatelji), ali pa so - tako kot v aktualnem primeru - nastavljeni izključno po politični liniji, da bi izvajali politično-lobistične usluge.

 

Verjetno je bilo ustoličenje Tanje Muha, kandidatke SMC na volitvah, za direktorico AKOS poteza mandata nekdanjega nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je bil seveda iz iste stranke. Tistega Koprivnikarja, ki je v pisarni na Tržaški podeljeval testne frekvence svojemu (sicer formalno nesojenemu) bodočemu zaposlovalcu BTC, čeprav ima pristojnost podeljevanja testnih frekvenc zgolj in izključno AKOS. Zakaj je bila to poteza mandata? Preprosto zato, ker ima učinke še dandanes. Ne gre spregledati, da je Tanjo Muho odkrito odstavljal nekdanji minister Rudi Medved iz vrst LMŠ. Celo tako daleč je šel, da ji je naprtil iz seje vlade umaknjeno Strategijo za upravljanje z radiofrekvenčnim spektrom. Gre za tisto Strategijo, za katero je Muha na ves glas zatrjevala, da je pravna osnova za razpis za frekvence 5G. In tako kot v kakšni basni je Medved Muhi naložil, da Strategijo dopolni z zdravstvenimi vidiki uvajanja tehnologije 5G, ki v Strategiji po uradni doktrini seveda nima kaj iskati. In jo javno okaral.

 

Kot je v Sloveniji že praksa, kar minister naloži podrejenemu šefu javne agencije, slejkoprej stane položaja ministra, ne pa direktorja. Tako je bilo tudi v našem primeru. Najprej so nič hudega slutečemu Medvedu navidezno neznani pokradli računalnike iz skladišča ravno v času, ko se je odločal o prej navedeni Strategiji. Potem je odstopil Šarec, z njim pa tudi minister Medved. Muha pa ostala ... in čakala novega ministra. In kaj lepšega se ji je lahko zgodilo kot to, da je Medveda nasledil Muhin strankarski kolega iz SMC Boštjan Koritnik.

 

V času nove vlade, ko naj bi po zatrjevanju novega ministrja AKOS prejel "strateške usmeritve", o katerih ni ne duha ne sluha (razen vladnega gradivo o 700 MHz frekvencah) v javnih zapisih vladnih sej, niti na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo, kaj šele AKOS, ki ima v 19. členu Statuta jasno navedeno, da javnost dela zagotavlja na spletnih straneh agencije. Ampak to je še majhen problem. Navsezadnje tudi to, da je AKOS pozabil na 19. člen Statuta in zagotavljanje javnosti dela, ko je samo na razpisnem portalu objavil razpis za predavanja o pomenu tehnologije 5G.

 

Toda trditev, da Strategija ni osnova za razpis za frekvence, je neresnična in presega vse meje dopustnosti. Imamo namreč kar dva materialna vira za dokaz te laži. Prvi je magnetogram seje parlamentarne Komisije za nadzor javnih financ 10. oktobra 2018, kjer gospa Muha izjavi, da ji "pripravo Strategije nalaga Zakon o elektronskih komunikacijah" in da mora za Strategijo pridobiti soglasje Vlade.

 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Vir: Državni zbor Republike Slovenije

 

 

Simpatičen uvod do vrhunca, ki se je zgodil javno posneto, zapisano in dokumentirano prav na Ministrstvu za javno upravo na predlog bivšega ministra Rudija Medveda januarja letos na posvetu, kjer je Tanja Muha izjavila sedaj že zgodovinski stavek: "kot je dejala (Tanja Muha, op. uredn), je Strategija podlaga oziroma pogoj, da AKOS lahko začne z razpisi za pridobitev (5g op.) frekvenc".

 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

 

 

Da ne bo pomote, navedeno ni povzetek kakšnega zasebnega zapisa, ampak je tekst na vladnem portalu gov.si. Ki do danes (še) ni izbrisan.

 

Novi minister za javno upravo Koritnik pa je kljub vsem tem lažem mirno "pokril" svojo strankarsko kolegico Muho na AKOS, da naj bi ji predal strateške usmeritve, ki jih javnost ni videla. In ob tem tudi minister zapiše, da "Strategija samo po sebi ni pogoj za začetek uporabe 5G tehnologije …".

 

 

 

Zapiše pa minister Koritnik še eno trditev, da bo namreč "agencija (AKOS, op. uredn.) v skladu z vsemi veljavnimi slovenskimi in evropskimi predpisi neodvisno od sprejema strategija nadaljevala z izvajanjem vseh potrebnih postopkov za dodelitev pravic uporabe frekvenčnih pasov (5G, op. uredn.)".

 

Vir: dopis 382-57/2020-96, Ministrstvo za javno upravo, podpisan Boštjan Koritnik, minister

 

 

Minister - ali pa tisti, ki dejansko sprejema odločitve - ima na tej točki najmanj en pravni problem. Ko govori o vseh slovenskih predpisih za nadaljevanje vseh potrebnih postopkov, očitno ne računa na 8. člen Zakona o varovanju okolja, ki nosi naslov načelo previdnosti. Vendar naj bo predmet drugih zapisov. Vrnimo se k Muhi, kajti z njo ima minister dvojni problem. Ali je Muha lagala slovenski javnosti o dejstvu, da je Strategija osnova za razpis za frekvence 5G januarja na posvetu na Ministrstvu za javno upravo, ali pa laže sedaj, ko pravi, da Strategija ni (več) osnova za razpis.

 

V vsakem primeru je verjetno po vsem, kar se je pod njenim vodstvom dogajalo na AKOS, čas, da se s funkcije poslovi. Ker v Sloveniji ni (več) prostora za ljudi, ki enkrat trdijo nekaj, čez pet minut pa nekaj diametralno nasprotnega. Predvsem pri tako pomembnih temah, kot je razpis za frekvence 5G. Ne glede na to, koliko denarja je v igri. Predvsem pa interesov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
11
16.10.2020 21:09
Britanski novinar in televizijski voditelj Richard Quest, eno izmed najbolj prepoznavnih imen ameriške televizije CNN, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
15
15.10.2020 20:42
Običajno ljudi, ki jih ne poznam, vikam. To žal v tem primeru ne bo mogoče. Celo zapisati ime in priimek te osebe je pretežko. ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
6
11.10.2020 11:00
Na javni RTV opažam, da se bolj kot informiranju in pozivanju k spoštovanju ukrepov ukvarjajo z iskanjem napak pristojnih, ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo ministroma Vasku Simonitiju in Simoni Kustec
1
05.10.2020 20:43
Tomaž Seljak in Alojz Križman sta že konec minulega meseca poslala odprto pismo ministru za kulturo Vasku Simonitiju in ... Več.
Piše: Uredništvo
Balkan na Kavkazu: Zgodovinski spopad Armenije in Azerbajdžana ali spopad z geostrateškimi razsežnostmi?
6
02.10.2020 23:59
Ljubljanski Mednarodni inštitut za balkanske in bližnjevzhodne študije IFIMES je pripravil podrobno analizo zadnje zaostritve ... Več.
Piše: Uredništvo
Naših 20.000 pravnih predpisov, 2. del: Vlada ima letos zaradi posledic Covid-19 precej več manevrskega prostora pri javnofinančnih izdatkih
4
27.09.2020 12:00
Brez dvoma so predlogi vladnega Strateškega sveta, kako znižati administrativne ovire, debirokratizirati javno upravo in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
3
23.09.2020 23:29
Pred desetimi dnevi smo objavili prispevek Elene Pečarič z naslovom Na invalidih se dobro služi: FIHO kot družinsko podjetje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
5
22.09.2020 21:00
V senci politično oportunejših in populističnih aktivnosti je vlada že pozno spomladi ustanovila Strateški svet za ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
9
17.09.2020 21:00
Med miti in legendami izstopajo zlasti prepričanje, da se nam bo vsak čas sesul pokojninski sistem, da imamo že skoraj dve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
7
16.09.2020 22:34
V zadnjem delu bomo naredili primerjavo poudarkov programa CasaPound in Levice do evroatlantskih povezav ter razmišljanja o ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
5
14.09.2020 20:59
V slovenskih medijih in javnosti skoraj docela spregledano pismo o pravičnosti in odprti razpravi (A Letter on Justice and Open ... Več.
Piše: Uredništvo
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinsko podjetje" Omanovih
2
13.09.2020 21:45
Na invalidih se dobro služi, ugotavlja Elena Pečarič, ki se je lotila še ene anomalije znotraj Fundacije za financiranje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
6
10.09.2020 21:02
V prvem delu Dosjeja ekstremisti smo si pogledali nekatere osupljive podobnosti med programom italijanskega neofašističnega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
9
09.09.2020 07:29
Zgodba o slovenskih gozdovih, ki smo jo na portalu+ začeli razkrivati že spomladi, se nadaljuje in postaja vedno zanimivejša, ... Več.
Piše: Uredništvo
Pobuda za milijon dolarjev: Kako normalizirati slovenski medijski trg, da se tranzicijski levici ne bo dokončno podrl svet?
10
06.09.2020 21:59
V javno razpravo o medijski zakonodaji, ki v teh časih precej vznemirja zagovornike statusa quo, se je vključila tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj se nam letos zaradi Covid-19 dejansko dogaja v ekonomiji in javnih financah?
3
03.09.2020 20:17
Večine medijev sploh ne zanima več makroekonomski položaj Slovenije, čeprav se zaradi epidemije Covid-19 dogajajo zanimive ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 1. del: Stranka Levica je programsko bližje italijanskim neofašistom kot "janšistična" SDS!
14
02.09.2020 22:30
V naslednjih treh tednih bomo v nadaljevanjih objavili poglobljeno analizo programov dveh strank, ki na prvi pogled nimata dosti ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Sporni nepremičninski posli upokojenskih "pravičnikov" na slovenski Obali
10
24.08.2020 23:59
Ko je bil Tomaž Gantar, ki je danes minister za zdravje in predsednik sveta Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), ... Več.
Piše: Uredništvo
80 let od Hitlerjevega "Blitzkriega" na Zahodno Evropo in sramotnega poraza Francije
5
19.08.2020 23:59
Pred osmimi desetletji, koncem poletja 1940, so generali nemške vojske na Hitlerjevo zahtevo začeli s pripravami za veliko ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skoraj 22 milijard evrov depozitov v slovenskih bankah ni mrtev kapital
9
13.08.2020 21:56
Objava podatka, da imajo Slovenci kar 21,6 milijarde evrov depozitov v naših bankah in da se je obseg samo v zadnjem letu ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.657
02/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.458
03/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.243
04/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.124
05/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.319
06/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 2.151
07/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.950
08/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.105
09/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.258
10/
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
Keith Miles
Ogledov: 893