Razkrivamo

Skrajni čas bi bil, da se Tanja Muha poslovi z direktorskega položaja na Agenciji AKOS

S Tanjo Muha, direktorico Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima minister za javno upravo Boštjan Koritnik dvojni problem. Ali je Muha januarja letos na posvetu na Ministrstvu za javno upravol agala slovenski javnosti, ko je zatrjevala, da je Strategija za upravljanje z radiofrekvenčnim spektrom pravna osnova za razpis za frekvence 5G, ali pa se laže zdaj, ko trdi da taista Strategija ni (več) osnova za razpis ... V vsakem primeru pa se odpira vprašanje njene verodostojnosti in strokovnosti, če enkrat trdi eno, naslednjič pa nekaj, kar je diametralno nasprotno. Kot da bi Tanja Muha danes govorila, da je Huawei za Slovenijo najboljša izbira glede 5G omrežja, jutri pa, da je najslabša.

 

19.06.2020 20:04
Piše: Gregor Kos
Ključne besede:   Tanja Muha   Gregor Kos   AKOS   5G

V Sloveniji ni (več) prostora za ljudi, ki enkrat trdijo nekaj, čez pet minut pa nekaj diametralno nasprotnega. Predvsem pri tako pomembnih temah, kot je razpis za frekvence 5G.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ima že od svoje ustanovitve - za kar je sicer zaslužna vlada Alenke Bratušek - nenavadno mesto v slovenski zgodovini javnih institucij. In sicer zaradi svojih direktorjev. AKOS z njimi nekako nima sreče. Vemo, da razlog ni v Sklepu o ustanovitvi agencije, pač pa bolj v Statutu te agencije, ki si ga je napisal prvi direktor. Od tedaj dalje se direktorji AKOS ali ustoličijo in zabarikadirajo, da jih je skoraj nemogoče izbezati ven (medtem pa seveda na veliko biznisirajo s sinovi in prijatelji), ali pa so - tako kot v aktualnem primeru - nastavljeni izključno po politični liniji, da bi izvajali politično-lobistične usluge.

 

Verjetno je bilo ustoličenje Tanje Muha, kandidatke SMC na volitvah, za direktorico AKOS poteza mandata nekdanjega nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je bil seveda iz iste stranke. Tistega Koprivnikarja, ki je v pisarni na Tržaški podeljeval testne frekvence svojemu (sicer formalno nesojenemu) bodočemu zaposlovalcu BTC, čeprav ima pristojnost podeljevanja testnih frekvenc zgolj in izključno AKOS. Zakaj je bila to poteza mandata? Preprosto zato, ker ima učinke še dandanes. Ne gre spregledati, da je Tanjo Muho odkrito odstavljal nekdanji minister Rudi Medved iz vrst LMŠ. Celo tako daleč je šel, da ji je naprtil iz seje vlade umaknjeno Strategijo za upravljanje z radiofrekvenčnim spektrom. Gre za tisto Strategijo, za katero je Muha na ves glas zatrjevala, da je pravna osnova za razpis za frekvence 5G. In tako kot v kakšni basni je Medved Muhi naložil, da Strategijo dopolni z zdravstvenimi vidiki uvajanja tehnologije 5G, ki v Strategiji po uradni doktrini seveda nima kaj iskati. In jo javno okaral.

 

Kot je v Sloveniji že praksa, kar minister naloži podrejenemu šefu javne agencije, slejkoprej stane položaja ministra, ne pa direktorja. Tako je bilo tudi v našem primeru. Najprej so nič hudega slutečemu Medvedu navidezno neznani pokradli računalnike iz skladišča ravno v času, ko se je odločal o prej navedeni Strategiji. Potem je odstopil Šarec, z njim pa tudi minister Medved. Muha pa ostala ... in čakala novega ministra. In kaj lepšega se ji je lahko zgodilo kot to, da je Medveda nasledil Muhin strankarski kolega iz SMC Boštjan Koritnik.

 

V času nove vlade, ko naj bi po zatrjevanju novega ministrja AKOS prejel "strateške usmeritve", o katerih ni ne duha ne sluha (razen vladnega gradivo o 700 MHz frekvencah) v javnih zapisih vladnih sej, niti na spletnih straneh Ministrstva za javno upravo, kaj šele AKOS, ki ima v 19. členu Statuta jasno navedeno, da javnost dela zagotavlja na spletnih straneh agencije. Ampak to je še majhen problem. Navsezadnje tudi to, da je AKOS pozabil na 19. člen Statuta in zagotavljanje javnosti dela, ko je samo na razpisnem portalu objavil razpis za predavanja o pomenu tehnologije 5G.

 

Toda trditev, da Strategija ni osnova za razpis za frekvence, je neresnična in presega vse meje dopustnosti. Imamo namreč kar dva materialna vira za dokaz te laži. Prvi je magnetogram seje parlamentarne Komisije za nadzor javnih financ 10. oktobra 2018, kjer gospa Muha izjavi, da ji "pripravo Strategije nalaga Zakon o elektronskih komunikacijah" in da mora za Strategijo pridobiti soglasje Vlade.

 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

Vir: Državni zbor Republike Slovenije

 

 

Simpatičen uvod do vrhunca, ki se je zgodil javno posneto, zapisano in dokumentirano prav na Ministrstvu za javno upravo na predlog bivšega ministra Rudija Medveda januarja letos na posvetu, kjer je Tanja Muha izjavila sedaj že zgodovinski stavek: "kot je dejala (Tanja Muha, op. uredn), je Strategija podlaga oziroma pogoj, da AKOS lahko začne z razpisi za pridobitev (5g op.) frekvenc".

 

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated

 

 

Da ne bo pomote, navedeno ni povzetek kakšnega zasebnega zapisa, ampak je tekst na vladnem portalu gov.si. Ki do danes (še) ni izbrisan.

 

Novi minister za javno upravo Koritnik pa je kljub vsem tem lažem mirno "pokril" svojo strankarsko kolegico Muho na AKOS, da naj bi ji predal strateške usmeritve, ki jih javnost ni videla. In ob tem tudi minister zapiše, da "Strategija samo po sebi ni pogoj za začetek uporabe 5G tehnologije …".

 

 

 

Zapiše pa minister Koritnik še eno trditev, da bo namreč "agencija (AKOS, op. uredn.) v skladu z vsemi veljavnimi slovenskimi in evropskimi predpisi neodvisno od sprejema strategija nadaljevala z izvajanjem vseh potrebnih postopkov za dodelitev pravic uporabe frekvenčnih pasov (5G, op. uredn.)".

 

Vir: dopis 382-57/2020-96, Ministrstvo za javno upravo, podpisan Boštjan Koritnik, minister

 

 

Minister - ali pa tisti, ki dejansko sprejema odločitve - ima na tej točki najmanj en pravni problem. Ko govori o vseh slovenskih predpisih za nadaljevanje vseh potrebnih postopkov, očitno ne računa na 8. člen Zakona o varovanju okolja, ki nosi naslov načelo previdnosti. Vendar naj bo predmet drugih zapisov. Vrnimo se k Muhi, kajti z njo ima minister dvojni problem. Ali je Muha lagala slovenski javnosti o dejstvu, da je Strategija osnova za razpis za frekvence 5G januarja na posvetu na Ministrstvu za javno upravo, ali pa laže sedaj, ko pravi, da Strategija ni (več) osnova za razpis.

 

V vsakem primeru je verjetno po vsem, kar se je pod njenim vodstvom dogajalo na AKOS, čas, da se s funkcije poslovi. Ker v Sloveniji ni (več) prostora za ljudi, ki enkrat trdijo nekaj, čez pet minut pa nekaj diametralno nasprotnega. Predvsem pri tako pomembnih temah, kot je razpis za frekvence 5G. Ne glede na to, koliko denarja je v igri. Predvsem pa interesov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
17
30.06.2022 21:00
Večina prebivalcev na Zahodnem Balkanu, še posebej Slovani, je trenutno na strani Rusije. To moramo upoštevati. Če bomo to ... Več.
Piše: Uredništvo
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
5
29.06.2022 21:35
Finančna pomoč države pri vzgoji otrok in s tem spodbujanje rodnosti je vedno v ospredju programov vseh političnih strank. Poleg ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
13
27.06.2022 19:00
Medtem ko ruska propaganda poskuša prepričati evropsko in zahodno javnost, kako njihovi politiki s sankcijami proti Putinovem ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
6
22.06.2022 21:15
Tistih devet oseb, ki si nadenejo lepo ukrojene toge ustavnih sodnikov, da bi privzdignili ugled svojega položaja, moramo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Souring Pakistani-Iran Relations
5
22.06.2022 09:49
Pakistan and Iran have long been accusing each other of harbouring terrorists that carry out cross border attacks. Sunni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
16
19.06.2022 21:19
V teh dneh, ko so oči svetovne javnosti uperjene proti vzhodni Evropi in vojni v Ukrajini, dogajanje v zvezi z iranskim ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
22
15.06.2022 21:28
Normalizacija države in depolitizacija medijev, o čemer rada govorita novi premier in njegova administracija, je mačji kašelj: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
23
13.06.2022 23:20
Potem ko sta nekdanja predsednika Kučan in Turk, ki se jima je pridružilo nekaj manj kot 20 izrazito levičarskih intelektualcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?
14
08.06.2022 08:45
Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi ... Več.
Piše: Uredništvo
(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade
30
06.06.2022 22:33
Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred
11
02.06.2022 20:00
Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope.Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
From Beijing with Love: Chinese investments in the Netherlands as security threat
5
01.06.2022 20:00
Dutch authorities reportedly initiated an enquiry against a Chinese owned company Kuwait Petroleum Netherlands for allegedly ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Jeffrey Sachs in Neil Harrison: Preiskava o možnem umetnem izvoru novega koronavirusa bi se morala že zdavnaj začeti!
17
29.05.2022 10:49
Ali je ameriška biotehnologija pomagala ustvariti COVID-19, se sprašujeta Jeffrey Sachs in Neil Harrison. Ekonomista in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali so mandati letošnjih volitev v Državni zbor skladni z Ustavo?
17
27.05.2022 06:34
Že dvajset let trdim, da naš zakon, po katerem računamo in nato določimo mandate v Državnem zboru, ni v skladu z ustavo, in ... Več.
Piše: Marjan Lisjak
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
17
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
15
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.833
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.554
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.617
04/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.589
05/
Premier Golob očita Milanu Kučanu streljanje kozlov, sam pa klati neumnosti o Zahodnem Balkanu
Uredništvo
Ogledov: 1.264
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.470
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.409
08/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.084
09/
Družba blaginje: Ali je finančna pomoč države za otroke ustrezno razporejena?
Bine Kordež
Ogledov: 532
10/
Če vam IPF ali SAZAS izstavita za 200 evrov previsok mesečni račun, bo na koncu Mojca Mlakar iz SAP zahtevala 15.000 evrov zgolj za stroške postopka, če boste hoteli oporekati
Boris Meglič
Ogledov: 21.017