Komentar

Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan

Čeprav državi grozi še ena epidemija koronavirusa, nas to lahko manj skrbi kot izjemno polarizirana politika, zaradi katere so Slovenci razklani kot že dolgo ne. Da narod, ki je razdeljen, ne more dolgoročno obstati, so vedeli stari modreci. Primero s hišo, ki je sama v sebi razdeljena in zato ne more obstati, najdemo celo v Svetem pismu, v politični zgodovini zadnjih dveh stoletij pa jo je aktualiziral ameriški republikanski predsednik Abraham Lincoln.

25.06.2020 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   House Divided   republikanci   demokrati   Abraham Lincoln   Slovenija   epidemija   opozicija

Razumljivo je, da opozicija na vse načine poskuša dokazati, da se vlada ni dobro odrezala v tem času. Če bi bili podatki glede števila okužb in smrtnosti slab(š)i, bi bila to voda na njen mlin. Vendar podatki niso dovolj slabi, da bi koristili opoziciji.

Hiša, ki je sama proti sebi razdeljena, ne more preživeti, je Abraham Lincoln 16. junija 1858 povedal pred veliko množico na republikanski senatni konvenciji v Springfieldu in tako parafraziral Jezusove besede, ki jih povzemajo MatejMark in Luka. Relativno radikalni kandidat za senatorja Lincoln je govoril o hudi razklanosti v tedanji ameriški družbi, ki jo je sprožalo vprašanje sužnjelastništva. Danes marsikdo pozablja, da ni šlo le za spor med abolicionostičnim, kapitalističnim Severom in nazadnjaškim, takorekoč fevdalnim Jugom (kjer so zaradi ekonomskih razlogov zagovarjali suženjstvo), ampak tudi za načelno nesoglasje med liberalnejšimi republikanci in konservativnejšimi demokrati. Lincoln je bil republikanec, goreč abolicionost in kasneje tudi vojni predsednik, saj je Združene države Amerike vodil v času državljanske vojne (1861-1865), ki jo je sprožilo prav vprašanje suženjstva. V teh dneh se zaradi zadeve George Floyd neštetokrat zastavlja vprašanje, koliko so temnopolti Američani de facto še vedno "drugorazredni državljani". Mnogi Evropejci, sploh intelektualci so ob tej dilemi vehementno moralizirali, da gre za pravno kot tudi politično vprašanje. Kar pravzaprav sploh ni res, kajti kdor vsaj malo pozna ameriški družbo in njen "sistem funkcioniranja", bo vedel, da so v elitistični ameriški družbi diskriminacija, neenakost oziroma drugorazrednost ekonomske in socialne kategorije. In nič drugega.

 

Za primerjavo bi lahko pogledali strukturo protestnikov, ki vsak petek poskrbijo, da prestolnica ne podleže v postepidemičnemu mrtvilu: seveda so med njimi tudi politični aktivisti, radikalci in naključni simpatizerji "upora proti sistemu", vendar je slika popolna šele tedaj, ko tej pisani množici dodamo še tiste, ki najraje govorijo o diskriminaciji, krivicah, nekakšnem fašizmu in kršitvah ali omejevanju svojih pravic s strani represivne vlade. Prav ta kategorija protestnikov namreč kompromitira celoten državljanski angažma, kajti gre za ljudi, ki jih skrbi le ohranitev statusa quo; torej bi za vsako ceno želeli še naprej ostati med privilegiranci. Gre skratka v glavnem za ekonomske motive.

 

Lincoln - in pred njim Jezus skoraj 2.000 let nazaj, je z mislijo o hiši, ki je od znotraj razdeljena in kot takšna ne more preživeti prav dolgo, dandanašnji izjemno aktualen. Ne le v Združenih državah ali Evropski uniji, pač pa tudi v Sloveniji, kjer je "hiša razdeljena" med dva tabora, premirje med njima pa je vsak dan težje vzpostaviti. Pri nas sicer nimamo moralnih dilem, s katerimi se upravičeno soočajo Američani, Britanci, Belgijci, Francozi in vsi narodi, ki so svojo ekonomsko stabilnost gradili tudi s pomočjo temnopolte suženjske delovne skupine iz svojih kolonialnih posestev ali pa genocidom nad staroselci. Imamo pa Slovenci "House Divided", ko gre za t.i. polpreteklo zgodovino.

 

V zadnjem času je poleg odnosa do sprave svojevrstno, družbeno relevantno vprašanje postal tudi novi koronavirus oziroma ukrepi vlade v času epidemije. Razumljivo je, da opozicija na vse načine poskuša dokazati, da se vlada ni dobro odrezala v tem času. Če bi bili podatki glede števila okužb in smrtnosti slab(š)i, bi bila to voda na njen mlin. Vendar podatki niso dovolj slabi, da bi koristili opoziciji, še najmanj pa stranki, ki se še kar imenuje po Marjanu Šarcu. Seveda je iz moralnega vidika skrajno neokusno, da poskuša nekdo politično profitirati celo iz števila mrtvih med epidemijo, ampak od kdaj pa je slovenska politika moralna?

 

Pa ne samo nemoralna. Tudi nespametna, kratkovidna in komunikacijsko slaba. Kdor je leta in leta sejal veter, ne more zdaj računati na to, da se njegovi nasprotniki ne bodo začeli posluževati podobnih subverzivnih metod. In sicer nad državo, ki je čez manj kot leto dni določena za predsedovanje Evropski uniji, razmere "na terenu" pa niso videti najbolje. Kričači na ulicah in trgih vsekakor ne vzbujajo občutka varnosti in stabilnosti. Torej tistega, kar država ta hip najbolj potrebuje. Kdo bo politikom iz obeh polov pomagal znebiti se strahu, ki hromi njihovo zmožnost logičnega razmišljanja?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
25
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
12
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 3.288
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.675
03/
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
Frederick William Engdahl
Ogledov: 1.155
04/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.246
05/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.273
06/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.876
07/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.619
08/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 881
09/
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
Mateusz Morawiecki
Ogledov: 535
10/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 608