Komentar

Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan

Čeprav državi grozi še ena epidemija koronavirusa, nas to lahko manj skrbi kot izjemno polarizirana politika, zaradi katere so Slovenci razklani kot že dolgo ne. Da narod, ki je razdeljen, ne more dolgoročno obstati, so vedeli stari modreci. Primero s hišo, ki je sama v sebi razdeljena in zato ne more obstati, najdemo celo v Svetem pismu, v politični zgodovini zadnjih dveh stoletij pa jo je aktualiziral ameriški republikanski predsednik Abraham Lincoln.

25.06.2020 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   House Divided   republikanci   demokrati   Abraham Lincoln   Slovenija   epidemija   opozicija

Razumljivo je, da opozicija na vse načine poskuša dokazati, da se vlada ni dobro odrezala v tem času. Če bi bili podatki glede števila okužb in smrtnosti slab(š)i, bi bila to voda na njen mlin. Vendar podatki niso dovolj slabi, da bi koristili opoziciji.

Hiša, ki je sama proti sebi razdeljena, ne more preživeti, je Abraham Lincoln 16. junija 1858 povedal pred veliko množico na republikanski senatni konvenciji v Springfieldu in tako parafraziral Jezusove besede, ki jih povzemajo MatejMark in Luka. Relativno radikalni kandidat za senatorja Lincoln je govoril o hudi razklanosti v tedanji ameriški družbi, ki jo je sprožalo vprašanje sužnjelastništva. Danes marsikdo pozablja, da ni šlo le za spor med abolicionostičnim, kapitalističnim Severom in nazadnjaškim, takorekoč fevdalnim Jugom (kjer so zaradi ekonomskih razlogov zagovarjali suženjstvo), ampak tudi za načelno nesoglasje med liberalnejšimi republikanci in konservativnejšimi demokrati. Lincoln je bil republikanec, goreč abolicionost in kasneje tudi vojni predsednik, saj je Združene države Amerike vodil v času državljanske vojne (1861-1865), ki jo je sprožilo prav vprašanje suženjstva. V teh dneh se zaradi zadeve George Floyd neštetokrat zastavlja vprašanje, koliko so temnopolti Američani de facto še vedno "drugorazredni državljani". Mnogi Evropejci, sploh intelektualci so ob tej dilemi vehementno moralizirali, da gre za pravno kot tudi politično vprašanje. Kar pravzaprav sploh ni res, kajti kdor vsaj malo pozna ameriški družbo in njen "sistem funkcioniranja", bo vedel, da so v elitistični ameriški družbi diskriminacija, neenakost oziroma drugorazrednost ekonomske in socialne kategorije. In nič drugega.

 

Za primerjavo bi lahko pogledali strukturo protestnikov, ki vsak petek poskrbijo, da prestolnica ne podleže v postepidemičnemu mrtvilu: seveda so med njimi tudi politični aktivisti, radikalci in naključni simpatizerji "upora proti sistemu", vendar je slika popolna šele tedaj, ko tej pisani množici dodamo še tiste, ki najraje govorijo o diskriminaciji, krivicah, nekakšnem fašizmu in kršitvah ali omejevanju svojih pravic s strani represivne vlade. Prav ta kategorija protestnikov namreč kompromitira celoten državljanski angažma, kajti gre za ljudi, ki jih skrbi le ohranitev statusa quo; torej bi za vsako ceno želeli še naprej ostati med privilegiranci. Gre skratka v glavnem za ekonomske motive.

 

Lincoln - in pred njim Jezus skoraj 2.000 let nazaj, je z mislijo o hiši, ki je od znotraj razdeljena in kot takšna ne more preživeti prav dolgo, dandanašnji izjemno aktualen. Ne le v Združenih državah ali Evropski uniji, pač pa tudi v Sloveniji, kjer je "hiša razdeljena" med dva tabora, premirje med njima pa je vsak dan težje vzpostaviti. Pri nas sicer nimamo moralnih dilem, s katerimi se upravičeno soočajo Američani, Britanci, Belgijci, Francozi in vsi narodi, ki so svojo ekonomsko stabilnost gradili tudi s pomočjo temnopolte suženjske delovne skupine iz svojih kolonialnih posestev ali pa genocidom nad staroselci. Imamo pa Slovenci "House Divided", ko gre za t.i. polpreteklo zgodovino.

 

V zadnjem času je poleg odnosa do sprave svojevrstno, družbeno relevantno vprašanje postal tudi novi koronavirus oziroma ukrepi vlade v času epidemije. Razumljivo je, da opozicija na vse načine poskuša dokazati, da se vlada ni dobro odrezala v tem času. Če bi bili podatki glede števila okužb in smrtnosti slab(š)i, bi bila to voda na njen mlin. Vendar podatki niso dovolj slabi, da bi koristili opoziciji, še najmanj pa stranki, ki se še kar imenuje po Marjanu Šarcu. Seveda je iz moralnega vidika skrajno neokusno, da poskuša nekdo politično profitirati celo iz števila mrtvih med epidemijo, ampak od kdaj pa je slovenska politika moralna?

 

Pa ne samo nemoralna. Tudi nespametna, kratkovidna in komunikacijsko slaba. Kdor je leta in leta sejal veter, ne more zdaj računati na to, da se njegovi nasprotniki ne bodo začeli posluževati podobnih subverzivnih metod. In sicer nad državo, ki je čez manj kot leto dni določena za predsedovanje Evropski uniji, razmere "na terenu" pa niso videti najbolje. Kričači na ulicah in trgih vsekakor ne vzbujajo občutka varnosti in stabilnosti. Torej tistega, kar država ta hip najbolj potrebuje. Kdo bo politikom iz obeh polov pomagal znebiti se strahu, ki hromi njihovo zmožnost logičnega razmišljanja?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
25
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
12
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Zakaj se nekdo, ki vstopi v politiko, tako hitro prelevi iz mojega prijatelja v politično svinjo, ki "krade, laže, bolhe je"?
13
04.10.2021 22:00
Komu verjeti? Arogantni znanstveni skupnosti, zdravnikom z božjim sindromom ali lažnivim politikom? Novinarjem? Medijskim hišam? ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Nova zunanjepolitična doktrina Združenih držav Amerike: Manj militarizma, manj aktivizma
7
03.10.2021 22:30
Poteka proces oblikovanja najnovejše ameriške zunanjepolitične doktrine, nekateri jo imenujejo tudi Bidenova, čeprav njeni ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nedeljska pridiga: Strah nas je ljudi, ki zgolj opravljajo svoje delo!
14
03.10.2021 10:07
Kakšne ukrepe sprejema oblast in kako komunicira z državljani ob boku s svojimi izbranimi predstavniki stroke, predstavlja ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Včasih povabi občinstvo, da skupaj spijo v njeni sobi, tako se jim lahko prikrade v sanje in jim pleše
2
02.10.2021 21:00
Ekin Bernay pravi, da jeotrok plesa, da nikoli ni bila čudežni otrok: Želim biti smiselna, ne pa virtuozna plesalka. Hočem biti ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Politika se mora umakniti ideologijam in vrniti k ljudem
19
01.10.2021 22:59
Izjemno težko razumljivo je, da trenutna politika še vedno govori političnih alternativah, katerih glavni cilj povolilnih ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.979
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.110
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 1.917
04/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.410
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.432
06/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 1.382
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.256
08/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 860
09/
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
Ana Jud
Ogledov: 2.667
10/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.455