Komentar

Uredniški komentar: O razdeljeni naciji in premierju, ki je sejal veter, zdaj pa žanje orkan

Čeprav državi grozi še ena epidemija koronavirusa, nas to lahko manj skrbi kot izjemno polarizirana politika, zaradi katere so Slovenci razklani kot že dolgo ne. Da narod, ki je razdeljen, ne more dolgoročno obstati, so vedeli stari modreci. Primero s hišo, ki je sama v sebi razdeljena in zato ne more obstati, najdemo celo v Svetem pismu, v politični zgodovini zadnjih dveh stoletij pa jo je aktualiziral ameriški republikanski predsednik Abraham Lincoln.

25.06.2020 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   House Divided   republikanci   demokrati   Abraham Lincoln   Slovenija   epidemija   opozicija

Razumljivo je, da opozicija na vse načine poskuša dokazati, da se vlada ni dobro odrezala v tem času. Če bi bili podatki glede števila okužb in smrtnosti slab(š)i, bi bila to voda na njen mlin. Vendar podatki niso dovolj slabi, da bi koristili opoziciji.

Hiša, ki je sama proti sebi razdeljena, ne more preživeti, je Abraham Lincoln 16. junija 1858 povedal pred veliko množico na republikanski senatni konvenciji v Springfieldu in tako parafraziral Jezusove besede, ki jih povzemajo MatejMark in Luka. Relativno radikalni kandidat za senatorja Lincoln je govoril o hudi razklanosti v tedanji ameriški družbi, ki jo je sprožalo vprašanje sužnjelastništva. Danes marsikdo pozablja, da ni šlo le za spor med abolicionostičnim, kapitalističnim Severom in nazadnjaškim, takorekoč fevdalnim Jugom (kjer so zaradi ekonomskih razlogov zagovarjali suženjstvo), ampak tudi za načelno nesoglasje med liberalnejšimi republikanci in konservativnejšimi demokrati. Lincoln je bil republikanec, goreč abolicionost in kasneje tudi vojni predsednik, saj je Združene države Amerike vodil v času državljanske vojne (1861-1865), ki jo je sprožilo prav vprašanje suženjstva. V teh dneh se zaradi zadeve George Floyd neštetokrat zastavlja vprašanje, koliko so temnopolti Američani de facto še vedno "drugorazredni državljani". Mnogi Evropejci, sploh intelektualci so ob tej dilemi vehementno moralizirali, da gre za pravno kot tudi politično vprašanje. Kar pravzaprav sploh ni res, kajti kdor vsaj malo pozna ameriški družbo in njen "sistem funkcioniranja", bo vedel, da so v elitistični ameriški družbi diskriminacija, neenakost oziroma drugorazrednost ekonomske in socialne kategorije. In nič drugega.

 

Za primerjavo bi lahko pogledali strukturo protestnikov, ki vsak petek poskrbijo, da prestolnica ne podleže v postepidemičnemu mrtvilu: seveda so med njimi tudi politični aktivisti, radikalci in naključni simpatizerji "upora proti sistemu", vendar je slika popolna šele tedaj, ko tej pisani množici dodamo še tiste, ki najraje govorijo o diskriminaciji, krivicah, nekakšnem fašizmu in kršitvah ali omejevanju svojih pravic s strani represivne vlade. Prav ta kategorija protestnikov namreč kompromitira celoten državljanski angažma, kajti gre za ljudi, ki jih skrbi le ohranitev statusa quo; torej bi za vsako ceno želeli še naprej ostati med privilegiranci. Gre skratka v glavnem za ekonomske motive.

 

Lincoln - in pred njim Jezus skoraj 2.000 let nazaj, je z mislijo o hiši, ki je od znotraj razdeljena in kot takšna ne more preživeti prav dolgo, dandanašnji izjemno aktualen. Ne le v Združenih državah ali Evropski uniji, pač pa tudi v Sloveniji, kjer je "hiša razdeljena" med dva tabora, premirje med njima pa je vsak dan težje vzpostaviti. Pri nas sicer nimamo moralnih dilem, s katerimi se upravičeno soočajo Američani, Britanci, Belgijci, Francozi in vsi narodi, ki so svojo ekonomsko stabilnost gradili tudi s pomočjo temnopolte suženjske delovne skupine iz svojih kolonialnih posestev ali pa genocidom nad staroselci. Imamo pa Slovenci "House Divided", ko gre za t.i. polpreteklo zgodovino.

 

V zadnjem času je poleg odnosa do sprave svojevrstno, družbeno relevantno vprašanje postal tudi novi koronavirus oziroma ukrepi vlade v času epidemije. Razumljivo je, da opozicija na vse načine poskuša dokazati, da se vlada ni dobro odrezala v tem času. Če bi bili podatki glede števila okužb in smrtnosti slab(š)i, bi bila to voda na njen mlin. Vendar podatki niso dovolj slabi, da bi koristili opoziciji, še najmanj pa stranki, ki se še kar imenuje po Marjanu Šarcu. Seveda je iz moralnega vidika skrajno neokusno, da poskuša nekdo politično profitirati celo iz števila mrtvih med epidemijo, ampak od kdaj pa je slovenska politika moralna?

 

Pa ne samo nemoralna. Tudi nespametna, kratkovidna in komunikacijsko slaba. Kdor je leta in leta sejal veter, ne more zdaj računati na to, da se njegovi nasprotniki ne bodo začeli posluževati podobnih subverzivnih metod. In sicer nad državo, ki je čez manj kot leto dni določena za predsedovanje Evropski uniji, razmere "na terenu" pa niso videti najbolje. Kričači na ulicah in trgih vsekakor ne vzbujajo občutka varnosti in stabilnosti. Torej tistega, kar država ta hip najbolj potrebuje. Kdo bo politikom iz obeh polov pomagal znebiti se strahu, ki hromi njihovo zmožnost logičnega razmišljanja?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
25
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.987
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.796
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.028
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.046
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469