Komentar

Nov državni praznik: Dileme o tem, kateri datum je najprimernejši za dan športa

Planica je res slovenski nacionalni praznik. Tako ga dojemajo državljani, tako ga dojemajo mediji, ki oglašajo Planico kot praznik slovenskega športa. Pa datum? Planiški skoki so tradicionalno v marcu. Datum prireditve varira med recimo 10. In 20. marcem. Na voljo sta dve možnosti, ali da se določi fiksni datum, recimo 21. marec, prvi spomladanski dan, kar utegne zopet povzročiti težavo, saj prvi spomladanski dan ni nujno 21. marca. Lahko pa praznični dan določimo tako, da izberemo en dan med prireditvijo, morda zadnji dan, ki je običajno nedelja in se na ta dan podeljujejo planiške nagrade najboljšim letalcem na svetu.

27.06.2020 15:09
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   dan športa   praznik   Planica   Slovenija   zakon   poslanci

Foto: Mediaspeed

Važno je, da je slavje, važno je da vihrajo zastave, važno je, da sleherni Slovenec živi za našo Planico. Takšne spontanosti v Sloveniji ne doživlja niti en datum, ki je proglašen za praznik.

Preslišal sem, kdo si je izmislil, da bi v Sloveniji kot eni redkih držav slavili šport in en dan v letu celo razglasili za državni praznik. Ne sicer za dela prosti dan, ampak vseeno praznik. Vsaj dve vprašanji sta se mi postavili ob gledanju prenosa iz parlamenta. Najprej, ali naj bo praznik dela prosti dan, in kateri datum naj uzakonimo? Oboje je aktualno in kar nekam nejevoljen sem, ker je bil zakon že sprejet, zato takoj predlagam spremembo, ki se mi zdi smiselna. Najprej to, da naj bo to praznik, ki je hkrati tudi dela prost dan. Med prazničnimi dnevi imamo vsaj dva dneva v rezervi - in sicer 2. januar in 2. maj. Oba prosta dneva slavimo le v Sloveniji in še kakšnih dveh, treh "eksotičnih" državah. Nič narobe ne bi bilo, če bi en dela prosti dan zamenjali za dan športa. Če praznik športa ni dela prosti dan, pa tudi ni nobene škode.

 

Pomembneje je vprašanje datuma: kateri naj bo dan, ko se naj slavi šport in športniki. O tem, da si šport v Sloveniji zasluži praznični dan, mislim, da ni vprašanje, čeravno se s takšnim praznikom lahko ponaša izredno malo držav v svetu. A če smo Slovenci športni narod, si šport v Sloveniji to zasluži. Trši oreh se mi zdi določiti dan v letu, ko naj šport slavimo. Poslanci so omenjali kar nekaj dni v letu; dan, ko si je prvi Slovenec priboril olimpijsko kolajno, kar je bilo še pred prvo svetovno vojno in kolajno si je priboril za takratnega cesarja. Potem so tukaj slavni olimpioniki, ki so Slovencem priborili prgišče kolajn. Ali naj slavimo dan, ko so se rodili, recimo slavni Leon Štukelj, ali raje tisti dan, ko so dobili prvo olimpijsko kolajno? Potem so poslanci omenjali datum 1. oktober. Zakaj prav ta dan, sem preslišal, ampak so ga kasneje zavrnili, saj je to hkrati svetovni dan starejših, morda celo upokojencev.

 

No, potem so tu še dnevi, ko je bila Slovenija sprejeta v družino olimpijskih držav, pa datum, ko so slovenski športniki prvič zakorakali pod slovensko zastavo na svečanem defileju ob odprtju olimpijskih iger. Datum bi lahko počastil tudi prvo olimpijsko kolajno, ki jo je osvojil slovenski športnik za Slovenijo. V poštev bi prišel tudi datum, ko je bila na olimpijskih igrah prvič intonirana slovenska himna v čast slovenskemu zmagovalcu.

 

Skratka, datumov kolikor hočeš in s tem zagotovljena dolga razprava v parlamentu. Presenečen pa sem bil, ker poslanci niso upoštevali praktičnost datuma. Vsaj dva dogodka imamo v Sloveniji, ki sta tradicionalna in uveljavljena. Prvi dogodek je podelitev Bloudkovih nagrad. Nagrade podeljujejo najboljšim športnikom v tekočem letu. Datum podeljevanja nagrad je ob koncu leta, ko tekmovanja v glavnem mirujejo, razen zimskih športov. Ve se, kdo so najboljši in ti prejmejo nagrade in priznanja. Slavnostne proslave se udeležijo tudi vidnejši politiki in znani športniki. Podelitev je slavnostna in poslanci ne bi zagrešili, če bi datum, ko se ob koncu leta podelijo Bloudkove nagrade, proglasili za dan slovenskega športa in ga povzdignili v državni praznik.

 

Datum, ki so ga proglasili, da je nekje v mesecu septembru, kar je prezgodaj, da bi takrat proglašali najboljšega športnika leta. Datum je nevtralen in ne predstavljam si, da bi se lahko uveljavil kot dan športa v Sloveniji. Najverjetneje bo šel mimo, tako kot drugi prazniki, ki niso dela prosti dnevi, kot recimo Trubarjev dan, pa še nekaj je takšnih.

 

Ob iskanju najprimernejšega dne sem se spomnil na Planico. Smučarski poleti v Planici so resnično slovenski praznik. Ni Slovenca, da se tiste dni v marcu, ko so pod Poncami poleti, ne bi oziral proti dolini skakalnic in spremljal veličastno prireditev. Slovenski orli takrat igrajo tudi pomembno vlogo, saj nas redno osrečijo s kakšnim izvrstnim dosežkom.

 

Planica je kultno mesto, ne samo za slovensko skakanje in polete, ampak je kultno mesto za ves svetovni skakalni šport, saj so se prav v Planici zares rodili smučarski skoki, pa potem še poleti. Tradicionalna prireditev pritegne v Planico na tisoče obiskovalcev, od najmlajših pa vseh ostalih. Prireditve se udeležijo tudi športni asi vseh športov, če le imajo možnost in predvsem čas.

 

Tradicionalno se prireditve udeleži tudi ves politični vrh s predsednikom države na čelu. Brez kakršnega koli poziva planiško prireditev spontano okrasi na tisoče slovenskih zastav, kar za ostale slovenske državne praznike ni običaj. Slovencem je kakor nerodno izobesiti zastavo ob državnem prazniku, a v Planico pa ponesejo na tisoče zastav in vso prireditev objame domoljubno čustvo.

 

Planica je res slovenski nacionalni praznik. Tako ga dojemajo državljani, tako ga dojemajo mediji, ki oglašajo Planico kot praznik slovenskega športa. Pa datum? Planiški skoki so tradicionalno v marcu. Datum prireditve varira med recimo 10. In 20. marcem. Na voljo sta dve možnosti, ali da se določi fiksni datum, recimo 21. marec, prvi spomladanski dan, kar utegne zopet povzročiti težavo, saj prvi spomladanski dan ni nujno 21. marca. Lahko pa praznični dan določimo tako, da izberemo en dan med prireditvijo, morda zadnji dan, ki je običajno nedelja in se na ta dan podeljujejo planiške nagrade najboljšim letalcem na svetu.

 

Datum planiške prireditve se premika, pa kaj zato. Tudi velikonočni prazniki se premikajo, pa jih kljub temu praznujemo in ni nobenega problema. Ve se, da ko je planiška prireditev, vsa Slovenija živi za Planico. To je dejansko praznik. Ni važno, ali je 10. ali 20. marec. Važno je, da je slavje, važno je da vihrajo zastave, važno je, da sleherni Slovenec živi za našo Planico. Takšne spontanosti v Sloveniji ne doživlja niti en datum, ki je proglašen za praznik, zato velja razmisliti, da se uzakonjeni datum popravi. 

 

Ta popravek ne terja veliko napora. Upam, da sta razlaga in utemeljitev dovolj prepričljivi. Poslanci, ki so utemeljevali posamezne datume, se bodo poenotili ob ponujenem datumu in morda bo že naslednji marčevski dan praznik slovenskega športa. Pravi ljudski praznik.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.750
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.304
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.734
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.540
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.143
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.014
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.196
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 941
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.287
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.963