Komentar

Nov državni praznik: Dileme o tem, kateri datum je najprimernejši za dan športa

Planica je res slovenski nacionalni praznik. Tako ga dojemajo državljani, tako ga dojemajo mediji, ki oglašajo Planico kot praznik slovenskega športa. Pa datum? Planiški skoki so tradicionalno v marcu. Datum prireditve varira med recimo 10. In 20. marcem. Na voljo sta dve možnosti, ali da se določi fiksni datum, recimo 21. marec, prvi spomladanski dan, kar utegne zopet povzročiti težavo, saj prvi spomladanski dan ni nujno 21. marca. Lahko pa praznični dan določimo tako, da izberemo en dan med prireditvijo, morda zadnji dan, ki je običajno nedelja in se na ta dan podeljujejo planiške nagrade najboljšim letalcem na svetu.

27.06.2020 15:09
Piše: Angel Polajnko
Ključne besede:   dan športa   praznik   Planica   Slovenija   zakon   poslanci

Foto: Mediaspeed

Važno je, da je slavje, važno je da vihrajo zastave, važno je, da sleherni Slovenec živi za našo Planico. Takšne spontanosti v Sloveniji ne doživlja niti en datum, ki je proglašen za praznik.

Preslišal sem, kdo si je izmislil, da bi v Sloveniji kot eni redkih držav slavili šport in en dan v letu celo razglasili za državni praznik. Ne sicer za dela prosti dan, ampak vseeno praznik. Vsaj dve vprašanji sta se mi postavili ob gledanju prenosa iz parlamenta. Najprej, ali naj bo praznik dela prosti dan, in kateri datum naj uzakonimo? Oboje je aktualno in kar nekam nejevoljen sem, ker je bil zakon že sprejet, zato takoj predlagam spremembo, ki se mi zdi smiselna. Najprej to, da naj bo to praznik, ki je hkrati tudi dela prost dan. Med prazničnimi dnevi imamo vsaj dva dneva v rezervi - in sicer 2. januar in 2. maj. Oba prosta dneva slavimo le v Sloveniji in še kakšnih dveh, treh "eksotičnih" državah. Nič narobe ne bi bilo, če bi en dela prosti dan zamenjali za dan športa. Če praznik športa ni dela prosti dan, pa tudi ni nobene škode.

 

Pomembneje je vprašanje datuma: kateri naj bo dan, ko se naj slavi šport in športniki. O tem, da si šport v Sloveniji zasluži praznični dan, mislim, da ni vprašanje, čeravno se s takšnim praznikom lahko ponaša izredno malo držav v svetu. A če smo Slovenci športni narod, si šport v Sloveniji to zasluži. Trši oreh se mi zdi določiti dan v letu, ko naj šport slavimo. Poslanci so omenjali kar nekaj dni v letu; dan, ko si je prvi Slovenec priboril olimpijsko kolajno, kar je bilo še pred prvo svetovno vojno in kolajno si je priboril za takratnega cesarja. Potem so tukaj slavni olimpioniki, ki so Slovencem priborili prgišče kolajn. Ali naj slavimo dan, ko so se rodili, recimo slavni Leon Štukelj, ali raje tisti dan, ko so dobili prvo olimpijsko kolajno? Potem so poslanci omenjali datum 1. oktober. Zakaj prav ta dan, sem preslišal, ampak so ga kasneje zavrnili, saj je to hkrati svetovni dan starejših, morda celo upokojencev.

 

No, potem so tu še dnevi, ko je bila Slovenija sprejeta v družino olimpijskih držav, pa datum, ko so slovenski športniki prvič zakorakali pod slovensko zastavo na svečanem defileju ob odprtju olimpijskih iger. Datum bi lahko počastil tudi prvo olimpijsko kolajno, ki jo je osvojil slovenski športnik za Slovenijo. V poštev bi prišel tudi datum, ko je bila na olimpijskih igrah prvič intonirana slovenska himna v čast slovenskemu zmagovalcu.

 

Skratka, datumov kolikor hočeš in s tem zagotovljena dolga razprava v parlamentu. Presenečen pa sem bil, ker poslanci niso upoštevali praktičnost datuma. Vsaj dva dogodka imamo v Sloveniji, ki sta tradicionalna in uveljavljena. Prvi dogodek je podelitev Bloudkovih nagrad. Nagrade podeljujejo najboljšim športnikom v tekočem letu. Datum podeljevanja nagrad je ob koncu leta, ko tekmovanja v glavnem mirujejo, razen zimskih športov. Ve se, kdo so najboljši in ti prejmejo nagrade in priznanja. Slavnostne proslave se udeležijo tudi vidnejši politiki in znani športniki. Podelitev je slavnostna in poslanci ne bi zagrešili, če bi datum, ko se ob koncu leta podelijo Bloudkove nagrade, proglasili za dan slovenskega športa in ga povzdignili v državni praznik.

 

Datum, ki so ga proglasili, da je nekje v mesecu septembru, kar je prezgodaj, da bi takrat proglašali najboljšega športnika leta. Datum je nevtralen in ne predstavljam si, da bi se lahko uveljavil kot dan športa v Sloveniji. Najverjetneje bo šel mimo, tako kot drugi prazniki, ki niso dela prosti dnevi, kot recimo Trubarjev dan, pa še nekaj je takšnih.

 

Ob iskanju najprimernejšega dne sem se spomnil na Planico. Smučarski poleti v Planici so resnično slovenski praznik. Ni Slovenca, da se tiste dni v marcu, ko so pod Poncami poleti, ne bi oziral proti dolini skakalnic in spremljal veličastno prireditev. Slovenski orli takrat igrajo tudi pomembno vlogo, saj nas redno osrečijo s kakšnim izvrstnim dosežkom.

 

Planica je kultno mesto, ne samo za slovensko skakanje in polete, ampak je kultno mesto za ves svetovni skakalni šport, saj so se prav v Planici zares rodili smučarski skoki, pa potem še poleti. Tradicionalna prireditev pritegne v Planico na tisoče obiskovalcev, od najmlajših pa vseh ostalih. Prireditve se udeležijo tudi športni asi vseh športov, če le imajo možnost in predvsem čas.

 

Tradicionalno se prireditve udeleži tudi ves politični vrh s predsednikom države na čelu. Brez kakršnega koli poziva planiško prireditev spontano okrasi na tisoče slovenskih zastav, kar za ostale slovenske državne praznike ni običaj. Slovencem je kakor nerodno izobesiti zastavo ob državnem prazniku, a v Planico pa ponesejo na tisoče zastav in vso prireditev objame domoljubno čustvo.

 

Planica je res slovenski nacionalni praznik. Tako ga dojemajo državljani, tako ga dojemajo mediji, ki oglašajo Planico kot praznik slovenskega športa. Pa datum? Planiški skoki so tradicionalno v marcu. Datum prireditve varira med recimo 10. In 20. marcem. Na voljo sta dve možnosti, ali da se določi fiksni datum, recimo 21. marec, prvi spomladanski dan, kar utegne zopet povzročiti težavo, saj prvi spomladanski dan ni nujno 21. marca. Lahko pa praznični dan določimo tako, da izberemo en dan med prireditvijo, morda zadnji dan, ki je običajno nedelja in se na ta dan podeljujejo planiške nagrade najboljšim letalcem na svetu.

 

Datum planiške prireditve se premika, pa kaj zato. Tudi velikonočni prazniki se premikajo, pa jih kljub temu praznujemo in ni nobenega problema. Ve se, da ko je planiška prireditev, vsa Slovenija živi za Planico. To je dejansko praznik. Ni važno, ali je 10. ali 20. marec. Važno je, da je slavje, važno je da vihrajo zastave, važno je, da sleherni Slovenec živi za našo Planico. Takšne spontanosti v Sloveniji ne doživlja niti en datum, ki je proglašen za praznik, zato velja razmisliti, da se uzakonjeni datum popravi. 

 

Ta popravek ne terja veliko napora. Upam, da sta razlaga in utemeljitev dovolj prepričljivi. Poslanci, ki so utemeljevali posamezne datume, se bodo poenotili ob ponujenem datumu in morda bo že naslednji marčevski dan praznik slovenskega športa. Pravi ljudski praznik.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
13
04.03.2021 22:00
Politični in medijski prostor v Sloveniji v času, ki ga živimo, vsem na očeh ali v zakulisju, čisto vseeno, obvladujejo takšne ... Več.
Piše: Miha Burger
Koprive v mestu Gogi
22
02.03.2021 23:28
Novinarji so psevdonime ustvarili, ko so želeli koga izdatno popljuvati, a nihče ni premogel poguma, da bi se pod tekst ... Več.
Piše: Ana Jud
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
23
02.03.2021 05:46
Izza vsakega grma ali smreke kuka mandatar za sestavo nove vlade. V vsaki kraški jami se skriva en prestrašen in utišan ... Več.
Piše: Denis Poniž
Slovenski BDP 2020: Pridelali smo kar 5,5-odstotni upad, vendar naj bi šlo že letos precej na bolje
6
01.03.2021 05:17
V teh turbulentnih časih je postalo spremljanje makroekonomskih gibanj dokaj obrobna zadeva. Številke o milijardah deficita, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Spominjanje in pozabljanje: Ljubljanski Plečnikov stadion kot zamrznjeno družbeno stanje
8
28.02.2021 06:42
Te dni smo v prehodu iz enega svetovnega sistema v totalno drugačnega. Živimo v družbi visokega tveganja. Nevzdržni smo predvsem ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
11
25.02.2021 23:53
Slabo vodenje skupne nabave cepiva v Evropski uniji je samo še en primer propadajoče organizacije. Vsi se globoko zavedamo, ... Več.
Piše: Keith Miles
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
19
24.02.2021 22:50
Prepoznate koga na tej fotografiji? Enega zagotovo, kajne? Adolf Hitler je simbol vsega zla, ki so ga Nemci storili Evropi in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
14
23.02.2021 23:35
Petr Davidčenko groteskno žretje živih netopirjev utemeljuje z iskanjem ekskluzivnega cepiva proti koronavirusu in pridobitvijo ... Več.
Piše: Ana Jud
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
18
23.02.2021 06:07
Dear Ms Bayer, as a regular reader of Politico I would like to express some personal thoughts regarding your article Inside ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Janša in Politico: Zakaj je Slovenija postala trn v peti interesov vulgarne bruseljske kleptokracije
22
21.02.2021 23:59
Napad na slovenskega premierja, ki se je ostro odzval na pisanje spletnega portala Politico o domnevnem omejevanju medijske ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
O spolnem nasilju: Tiho bodi in umikaj se, pa bo vse v redu!
15
21.02.2021 11:00
Nič se ne bo pomembno izboljšalo, dokler se ne bo drastično spreminjala mentaliteta celotne družbe, preko česar se lahko ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zmaga nad soncem: Vse v umetnosti teži k popolnejšemu stanju
0
21.02.2021 05:38
Gledališče mi pomeni vse. Gledam, da bi razumel! So dnevi, ko mi kultura ne pomeni čisto nič drugega kot propagandni oddelek ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Če premier Janša ne bo prenehal s tvitanjem, mu grozi usoda Donalda Trumpa!
33
19.02.2021 10:15
Tudi če ima Janez Janša prav, ko napada domnevno pristranske novinarje in aktivistične medije doma in v tujini, je to takšne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Sedma obletnica nezakonite ruske okupacije Krima
6
18.02.2021 21:42
Letos mineva sedma obletnica ruske nezakonite okupacije Krima. Februarja 2014 je ruska okupacijska vlada prvič v povojni ... Več.
Piše: Mykhailo Brodovych
Amerika po Trumpu: Prva nesoglasja med Josephom Bidenom in Evropsko unijo
8
15.02.2021 22:06
Po prvem mesecu nove administracije v Beli hiši in velikih pričakovanjih glede obnove tradicionalnih zavezniških odnosov med ... Več.
Piše: Božo Cerar
Naši in vaši: Trdni duh gospe Hannelore in mehko srce študentke Sophie
20
14.02.2021 23:00
Nemci so krivdo za nacistična grozodejstva kolektivno prevzeli nase. Nemška politika se še dandanes opravičuje za zločine ... Več.
Piše: Ana Jud
Kakšno korist imajo običajni otroci od poznavanja Shakespearejevih del, privzgojenega okusa za Bacha ali zanimanja za srednjeveško latinščino?
6
14.02.2021 11:00
Pravi učitelji ne posredujejo znanja, ker bi to koristilo učencem, pač pa obravnavajo svoje učence kot koristne znanju. Seveda ... Več.
Piše: Roger Scruton
Homagge nekemu dramatiku: Vse ljubezni in države Vladimirja Stojsavljevića
5
14.02.2021 06:41
Vladimir Stojsavljević letos praznuje sedemdesetletnico. Današnji komentar je posvečen njegovim gledališkim naporom. Tri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Quo vadis, Evropa: Eden izmed razlogov za (nezakonite) migracije je lahko tudi majhna rodnost v Evropski uniji
14
11.02.2021 06:30
Pred kratkim sem na portalu+ prebral prispevek Janeza Vuka Quo vadis Evropa: Ali je stara dama v podobnem procesu zatona, kot ... Več.
Piše: Uroš Gabrijelčič
Vlada in epidemija: Ko se stroka ukloni politiki, so rezultati običajno porazni
15
10.02.2021 11:01
Politika mora razumeti vlogo stroke in tudi v primerih, ko bi bili strokovni predlogi neživljenjski, odigrati svojo vlogo. Če pa ... Več.
Piše: Mihael Brejc
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.022
02/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.897
03/
Koprive v mestu Gogi
Ana Jud
Ogledov: 1.526
04/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.419
05/
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
Alenka Puhar
Ogledov: 1.263
06/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.352
07/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.373
08/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.573
09/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.214
10/
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
Miha Burger
Ogledov: 860