Razkrivamo

Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati

Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online policijskim dovoljenjem, v katerem je potrebno priložiti dokaz za razlog izhoda. Od kar število okuženih ne upada, so nam omejili izhode na dva na teden. To pomeni, da je velika večina ljudi, ki s(m)o v prostovoljni karanteni od marca, že več kot tri mesece in pol nismo imeli stika z naravo. Večji mestni parki so zaprti in sprehod ali športno udejstvovanje ni dovoljšnji razlog za izhod iz stanovanja.

30.06.2020 08:30
Piše: Tjaša Šuštar
Ključne besede:   Tjaša Šuštar   Čile   koronavirus   Santiago de Chile   karantena   neoliberalizem   socialni nemiri

Foto: Alberto Valdéz (EFE)

"Mi smo bojevniki. Če nas potres ali življenje spravi na kolena, bomo vstali, četudi se bo za to potrebno tiočkrat pobrati in začeti znova."

Spomladi, ko se je svet nenadoma ustavil zaradi izbruha COVID-19, sem se v Santiagu de Chile, kjer že pet let živiva z možem Čilencem, pripravljala na novo šolsko in akademsko leto. A zaskrbljenosti prebivalcev prestolnice te 17 miljonske južnoameriške države v prvih dveh tednih marca ni povzročal virus, temveč napeto ozračje in socialna omrežja, ki so napovedovala ponoven in nasilen zagon socialnega gibanja. To se je z nasilnimi protesti pričelo 18. oktobra 2019 in je do decembra zajelo praktično vsa večja mesta v državi. Zahteve ljudi po izboljšanju socialnih razmer v gospodarsko uspešni, a hkrati tudi eni izmed socialno najbolj neenakih držav v Latinski Ameriki, kjer je potrebno šest generacij (oziroma 180 let), da otrok, ki se rodi v revni družini, prejme povprečni dohodek v državi, so seveda več kot na mestu.

 

Pomanjkanje stika politične elite z vsakdanjo realnostjo večinskega prebivalstva, ki pripada srednjemu in nižjemu razredu, nekvalitetno javno zdravstvo ter izredno drago privatno, s strani oblasti popolnoma sebi prepuščeno javno šolstvo z izgorelimi učitelji, ki se vsak na svoj način borijo "proti sistemu" (40 ur tedensko v razredu s 45 učenci!), izjemno drago zasebno šolstvo, bizarno nizke pokojnine, s katerimi si upokojenci ne uspejo kupiti niti osnovnih zdravil, privatizacija vode, nehumane razmere v kriznih centrih za otroke ... Čile s svojo neoliberalno politiko, v kateri ni ne duha ne sluha o socialni varnosti, in s travmatično zgodovino Pinochetove diktature (1973-1990), ki je še močno živa, je oktobra 2019 izgubil svojo navidezno podobo "oaze Latinske Amerike", kot je državo še nekaj tednov pred nasilnimi nemiru poimenoval presednik Sebastian Piñera.

 

 

Epidemija v času socialnih nemirov

 

Največjemu miroljubnemu protestu v zgodovini Čila, ko se je na začetku gibanja na ulicah Santiaga zbralo skoraj 2 miljona ljudi, so nato sledili tedni nasilnih spopadov med policijo in protestniki ter izgredi, katerih posledica je bila izguba 23 življenj, tisoči ranjenih ter uničena infrastruktura mest. Uničenje poslovalnic malih podjetnikov in množična odpuščanja zaposlenih v uničenih supermarketih in turističnem sektorju so kmalu prinesla novo podobo Čila. Daleč od izboljšanja razmer so mnoge družine ostale brez dohodka, družinska podjetja, ki so bila zgrajena na več desetletnem trudu generacij, so propadla, ljudstvo se je ponovno razdelilo. Med tiste, ki želijo spremembe, vendar ne podpirajo nasilja in uničevanja, ter tiste, ki za vsako ceno verjamejo, da brez sile do sprememb ne bo prišlo. Napeto ozračje, v katerem so se prekinila marsikatera prijateljstva in celo družinski stiki, je nato omililo poletje in marca smo vsi napeto čakali, kaj bo prineslo novo leto.

 

V to začasno zatišje je nato vdrl koronavirus. Žal se oblasti niso pravočasno odzvale in tedanji minister za zdravje Jaime Mañalich, ki je nedavno odstopil, je celo dejal, da ni potrebno skrbeti. Morda pa bo virus v Čilu postal "dobra oseba", smo slišali. Kljub opozorilom zdravstvenega osebja in prošnjam številnih županov oblasti niso želele razglasiti popolne karantene za čilensko prestolnico, saj jih je skrbelo predvsem kakšne posledice bi imelo to za že močno oslabljeno gospodarstvo. Tako so v prostovoljni karenteni lahko ostali tisti, ki so si to lahko privoščili (višji srednji in višji razred), medtem ko je nižji sloj še vedno hodil na delo.

 

 

Ko država pozabi na državljane

 

Število okužb, ki so bile v začetku skoncentrirane v bogatih predelih mesta (virus je prišel v Čile iz Evrope preko popotnikov, ki so si lahko privoščili obisk stare celine med poletnimi počitnicami), se je nato preko delavcev, ki možnosti izolacije niso imeli, razširil tudi v socialno ogrožene predele. V teh je danes tudi največ okuženih in mnogi izmed njih nimajo dostopa do ustrezne zdravstvene oskrbe, saj v javnih bolnišnicah že od vsega začetka primanjkuje potrebne medicinske opreme. Prav tako se je ogromno družin znašlo v stiski zaradi brezposelnosti, saj je država od vsega začetka dala zeleno luč podjetjem za odpuščanje. Edina konkretna "pomoč" je prišla s strani privatnih bank, ki omogočajo odloge kreditov, ter šele po 3 mesecih epidemije s strani države – paket prehrambenih izdelkov, namenjem družinam srednjega in nižjega sloja, ki bo vsaj za mesec dni močno olajšal življenje mnogim.

 

Ljudstvo, navajeno tega, da zanj nihče ne poskrbi, se je ponovno organiziralo samo. V socialno ogroženih komunah, so ponovno oživele ollas comunes, skupni lonci, ki delujejo na principu "vsak prinese, kar ima in skupaj skuhamo topel obrok". Prav tako so nekateri posamezniki organizirali dobrodelne akcije zbiranja hrane za najbolj ogrožene družine. V stanovanjskih skupnostih sosedje pomagamo sosedom, ki so ostali brez zaposlitve in preživljajo družino s prodajo domače pripravljenih dobrot (od hamburgerjev, kosil, do kruha ter lokalnih sladic). Napetost, ki je bila tako prisotna v zraku ob koncu leta 2019, je sedaj ponovno zamenjala dobrohotnost v pogledih izza maske, tople besede in podporna sporočila na WhatsApp skupinah stanovanjskih skupnosti.

 

 

Sto dni samote

 

Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online policijskim dovoljenjem, v katerem je potrebno priložiti dokaz za razlog izhoda. Od kar število okuženih ne upada, so nam omejili izhode na dva na teden. To pomeni, da je velika večina ljudi, ki s(m)o v prostovoljni karanteni od marca, že več kot tri mesece in pol nismo imeli stika z naravo. Večji mestni parki so zaprti in sprehod ali športno udejstvovanje ni dovoljšnji razlog za izhod iz stanovanja. Pouk se za otroke z dostopom do interneta izvaja preko spleta (pri čemer tisti brez računalnika oziroma interneta te sreče nimajo.) in po napovedih naj bi nadaljevali s to modaliteto do konca septembra. Občutek ujetosti za štirimi stenami 24 ur na dan že več kot 3 mesece, ekonomska stiska, izgube bližnjih zaradi koronavirusa, porast anksioznosti, depresije in medosebnih stisk, porast družinskega nasilja, socialna izoliranost starejših, izgorelo zdravstveno osebje in starši, ki skušajo manevrirati med skrbjo za otroke, šolanjem preko interneta in lastnimi službenimi obveznostmi, so boleči stranski učinki te svetovne epidemije, ki nas ima v Čilu še močno v svojih krempljih.

 

Izza melanholije, obupa in najrazličnejših stresnih odzivov, ki nas spremljajo že tri mesece, pa med pogovori na tržnici ter na socialnih omrežjih izstopa duh upanja in rezilience, ki me je tako prevzel pri Čilencih, od kar sem tu in ki nas Slovence, ki se velikokrat ne zavedamo, kaj imamo, lahko marsikaj nauči. Poleg topline, gostoljubnosti in smisla za humor se stavek, ki po mojih izkušnjah najbolje opiše Čilence, glasi takole: "Mi smo bojevniki. Če nas potres ali življenje spravi na kolena, bomo vstali, četudi se bo za to potrebno tiočkrat pobrati in začeti znova."

 

Tjaša Šuštar je zakonska in družinska terapevtka, ki živi v Santiagu de Chile. Sprva je delala kot svetovalna delavka v šoli s socialno ogroženimi otroki, nato se je posvetila izvajanju predavanj in delavnic za starše, terapijam ter spremljanju nosečnic in njihovih partnerjev v vlogi porodne in poporodne doule. Je tudi strokovna sodelavka slovenskega terapevtskega inštituta Vita Bona, preko katerega izvaja online terapije v slovenskem in španskem jeziku.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
9
20.09.2023 11:00
Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, se je v torek v New Yorku udeležila 78. zasedanja Generale skupščine ... Več.
Piše: Uredništvo
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
4
16.09.2023 21:59
Weak consumer demand has pushed the country into deflation, compelling Beijing to consider a more substantial economic stimulus ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
14
11.09.2023 20:18
Medianina zadnja javnomnenjska anketa, objavljena v časniku Delo, ne prinaša le nekoliko popravljenega rezultata za vladajoče ... Več.
Piše: Uredništvo
Mir papeža Frančiška: Novi obraz diplomacije Svetega sedeža
2
10.09.2023 07:00
Papeževa diplomacija je usmerjena v vzpostavljanje in izgradnjo odnosov, zaradi česar nima velikih ciljev, da bi takoj dosegla ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zveza NATO in Evropska unija na preizkušnji z vojaškimi inovacijami
10
05.09.2023 21:00
Vojna v Ukrajini kaže, kako lahko mešanica starih (predvsem topništva in streliva) in novih tehnologij (npr. povezanih z umetno ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Prvi šolski dan: Ideolog Levice Slavko Gaber gre nad desne ravnatelje in stroko
45
31.08.2023 22:58
Prvi šolski minister Slavko Gaber je na prvi šolski dan spet aktualen. In sicer zato, ker je bil opažen v prostorih ministrstva ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj vse je Tanja Fajon povedala na letošnjem Blejskem strateškem forumu
19
30.08.2023 19:45
Končal se je 18. Blejski strateški forum (BSF), na katerem je avditorij uvodoma nagovorila zunanja ministrica in podpredsednica ... Več.
Piše: Uredništvo
Državni Udar v Nigru: Posledice za Evropsko unijo pri upravljanju migracijskih tokov
8
29.08.2023 21:10
Državni udar v Nigru, ki se je s tem pridružil skupini sahelskih držav, v katerih je prišlo do nasilne spremembe režima, bo ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
African debt trap: Kenya breaches its debt ceiling, Chinese influence looming large
10
28.08.2023 11:00
The gradual rise in Kenian debt level has sent shockwaves to the global community as many see the African countrz going the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zakaj imamo tako visok proračunski primanjkljaj
12
26.08.2023 11:00
Skoraj tri milijarde evrov proračunskega primanjkljaja čaka Golobovo vlado, ki je še maja letos, ko je poslancem predstavljala ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kaj je ključni problem Golobove ponedeljkove "donatorske večerje" v nekdanji Titovi vili na Bledu
10
25.08.2023 08:30
Premier Robert Golob bo prihodnji teden v Vili Bled gostil večerjo, na katero je povabil predstavnike slovenskega gospodarstva ... Več.
Piše: Uredništvo
Likvidacija Wagnerja je Putinovo doslej najostrejše svarilo ostalim potencialnim upornikom
26
23.08.2023 22:45
Odgovor na vprašanje, v kakšnem odnosu sta Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin po nedavnem poskusu Wagnerjevega upora, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Pozabljena obletnica: Po dveh letih vladanja so Talibani Afganistan vrnili v srednji vek!
17
20.08.2023 23:29
Dve leti po naglem, takorekoč kaotičnem ameriškem oziroma zahodnem umiku iz Kabula, je slika Afganstana porazna, o čemer pa naši ... Več.
Piše: Božo Cerar
Napetosti med Srbijo in Kosovom: Ali se na Balkanu ponavlja "ukrajinski vzorec"?
9
14.08.2023 22:55
Kosovo je osrednji del zgodbe, ki se je začela v devetdesetih letih in v kateri so pravice in težnje narodov in manjšin še ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je Giorgia Meloni odkrila Ameriko in spravila Italijo nazaj na zemljevid sveta
4
13.08.2023 21:00
Nedavni obisk italijanske predsednice vlade Giorgie Meloni v Washingtonu pomeni pomemben korak glede vloge Italije na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Women in China face underrepresentation in politics and government
7
13.08.2023 09:34
The time when demographic crisis in China has deteriorated to an unprecedented level, primarily, due to lower birth rates and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O distribuciji: Koliko premoženja v državi dejansko obvladuje odstotek Slovencev?
9
11.08.2023 23:30
Koliko premoženja imajo v lasti najbogatejši Slovenci? Nedavno smo prebrali, da naj bi imel odstotek Slovencev v lasti skoraj ... Več.
Piše: Bine Kordež
Chinese-Made Volkswagen Electric Vehicles Face Global Scrutiny: a Trail of Concerns Emerges
13
10.08.2023 21:45
In recent times, Chinese-made Volkswagen electric vehicles (EVs) have come under increasing scrutiny as countries raise concerns ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
UNESCO predlaga implementacijo COBISS na globalni ravni – tudi v Afriki, Golobova vlada pa še politične koordinacije za Zahodni Balkan ne zmore vzpostaviti!
5
01.08.2023 20:00
COBISS, izvirno slovenski organizacijski model knjižničnega informacijskega sistema, ki ga je razvil mariborski Institut ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
O ruskem kolonializmu se ne sme govoriti, čeprav se za razliko od zahodnega še vedno ni končal
15
31.07.2023 20:00
Medtem ko se Zahod vedno znova brani pred očitki o kolonialni preteklosti nekaterih nekdanjih velesil in ko se zlasti mlajše ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.020
02/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.832
03/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.489
04/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.474
05/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.444
06/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.189
07/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.585
08/
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.958
09/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 464
10/
Konec svobode: Direktor NIJZ Branko Gabrovec nas vabi zaposlene, naj pridno ovajamo drug drugega
Milan Krek
Ogledov: 3.855