Razkrivamo

Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka

Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo podpredsednika vlade in dva odstopa (direktorja policije in notranjega ministra). V torek zjutraj je po zaslugi portala+ v javnost prišla tudi odstopna izjava slovenske veleposlanice v Švici Marte Kos. V običajnih razmerah bi takšna poteza vzbudila kar nekaj medijske pozornosti, tako pa je dogodek zasenčilo politično in policijsko dogajanje. Vseeno pa odločitev veleposlanice Kosove, da se leto dni pred iztekom mandata vrne v Ljubljano, ni običajna za diplomate. Zakaj je torej odstopila Marta Kos?

01.07.2020 00:25
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Marta Kos   Berlin   Bern   Švica   DW   diplomacija   odstop   veleposlanica

Foto: Jürgen Sendel

Če bo Marta Kos dejansko napovedala boj za oblast in se postavila kot novi anti-Janša, ji bodo politični nasprotniki - veliko jih bo tudi z levice - marsikaj zmetali v obraz.

"Če je tudi vas sram moralnega razkroja, naredite kaj", je državljanka Marta Kos Marko leta 2008 pozivala slovensko javnost na celostranskem oglasu v časopisu Dnevnik. Razlog za njen sram, na koncu katerega je prišla še žalost, je bila štiriletna vladavina stranke SDS. Pred volitvami se je tedanja svetovalka za javno nastopanje Marta Kos Marko, ki je bila pred tem javnosti bolj znana kot dolgoletna novinarka, ki je za nacionalko poročala iz Nemčije (pred tem pa je delala za Deutsche Welle v Bonnu), angažirala kot aktivna državljanka. Na desnici so zaradi oglasa v Dnevniku noreli in govorili o zaroti, kajti njen brat Drago Kos, nekdanji kriminalist, se je kot eden izmed virov pojavil tudi v razvpitem finskem dokumentarcu o Patrii.

 

Marta Kos je leta 2008 svarila pred nevarnostjo, da bi Janševa stranka na volitvah ponovno zmagala. Zdaj, ko je na nek način ponovno vstopila v javni prostor s svojim odstopom z veleposlaniškega položaja, jo desni mediji obravnavajo kot potencialno novo voditeljico levice, nekakšen "recikliran nov obraz", rezervo Tanje Fajon ipd. In ker smo informacijo o njenem odstopu včeraj objavili ravno na tviter računu portala+, medtem ko so se vsi ukvarjali predvsem s hišnimi preiskavami NPU pri Zdravku Počivalšku ter odstopom generalnega direktorja policije Travnerja in notanjega ministra Hojsa, se utegne roditi nova teorija o zaroti vseh zarot ...

 

 

Marta Kos in Aaron Marko: Ločila sta se pred približno dvema letoma. (Foto: Mediaspeed)

 

 

Bržkone je resnica precej manj filmska ali spektakularna. Kdor pozna Marto Kos, je zagotovo seznanjen z njeno izjemno ambicioznostjo, ki vključuje tudi vstop v visoko politiko. Doslej ji je ta korak že večkrat spodletel; najprej v LDS, kjer so se vse njene ambicije končale pri Janezu Drnovšku; ta je kazal očitno antipatijo do Kosove, ki je konec devetdesetih nekaj let vodila vladni urad za informiranje. Po vmesnem kariernem postanku na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se je šele s celostranskim časopisnim oglasom, za katerega je plačala nekaj tisoč evrov, ponovno javno izpostavila. In z odkritim napadom na Janšo ponudila svoje usluge socialnim demokratom (SD), ki so na volitvah leta 2008 potem dejansko, čeprav za las zmagali. Janši je zmago odnesla afera Patria, ki je vsaj formalno epilog dobila šele desetletje kasneje na ustavnem sodišču.

 

Levi trojček SD - LDS - Zares je s pomočjo upokojenske stranke DeSUS sestavil vladno koalicijo, vendar pa se avtorici celostranskega oglasa v Dnevniku nikoli ni oddolžil za podporo. "Nagrada" je prišla šele leta 2013, ko je vlado vodila Alenka Bratušek. Marto Kos, tedaj še poročeno z Aaronom Markom, ustanoviteljem slovenske podružnice Microsofta, so v okviru kvote t.i. političnih ambasadorjev poslali na delovno mesto veleposlanice v Berlinu, kjer je ostala do leta 2017, ko so ji dobri odnosi s tedanjim premierjem Mirom Cerarjem omogočili novo službo v Bernu - veleposlanice v Švicarski konfederaciji. Na Mladiki si je Marta Kos zaradi tega pridelala kar nekaj sovražnikov med profesionalnimi diplomati, ki so tradicionalno alergični na svoje "kolege", ki so na veleposlaniška mesta prišli v okviru t.i. politične kvote. Poleg tega Marti Kos zamerijo še kaj drugega, denimo po splošnem prepričanju preveč avtoritativen odnos do podrejenih, zaradi česar je doslej prihajalo do več konfliktnih situacij.

 

 

Henri Gétaz je novi švicarski partner Marte Kos. (Foto: EFTA)

 

 

V Švici se je Marta Kos ločila od Aarona Marka in začela pojavljati z novim partnerjem Henrijem Gétazom, ki ni le dolgoletni švicarski diplomat, temveč tudi generalni sekretar Evropske prostotrgovinske zveze (EFTA), organizacije s sedežem v Ženevi. Na obali Ženevskega jezera, le nekaj streljajev od Ženeve, je sedež UEFA, zveze evropskih nogometnih združenj, kjer v pisarni predsednika uraduje Aleksander Čeferin. Tudi njega so pred kratkim omenjali kot potencialnega kandidata za naslednjega premierja, vendar je šlo bolj kot ne za tračarske "novice". Ambicije Marte Kos, na drugi strani, so neprimerno večje in konkretnejše, ko gre za politiko. V dveh desetletjih je srečo preizkušala pri LDS, SD, Pozitivni Sloveniji, SMC, LMŠ (premierju Marjanu Šarcu je denimo uredila vabilo na Svetovni gospodarski forum v Davosu) in sedaj ponovno pri SD, s katero sodeluje na različnih strankinih forumih.

 

Morebitni vstop Marte Kos v politiko bi zaradi napovedi Tanje Fajon, da se misli potegovati za bodoče premierstvo, pripeljal do rivalstva na levici, kjer svoj program še vedno gradijo na anti-Janša resentimentu, niso pa doslej uspeli najti prepričljivega argumenta, zakaj naj bi volivci naslednjič volili ravno njih. Če bi poskusili primerjati Fajonovo in Kosovo v smislu potencialne javnomnenjske podpore, bi bili presenečeni, saj Marta Kos v nobenem primeru ni slabše uvrščena. Ker se je doslej izogibala radikalnim političnim komentarjev - za razliko od Tanje Fajon! -, bi utegnila privabiti tudi volivce sredine.

 

 

Pomoč Marte Kos slovenski LGTB sceni pri nastopu na Paradi ponosa je nekatere izjemno ujezila.

 

 

Če bo Marta Kos dejansko napovedala boj za oblast in se postavila kot novi anti-Janša, ji bodo politični nasprotniki - veliko jih bo tudi z levice - marsikaj zmetali v obraz. Denimo družinske povezave, pa domnevni mobing nad sodelavkami in sodelavci, od katerih je zahtevala nemogoče rezultate. V Berlinu naj bi bil njen glavni dosežek ta, da je na Parado ponosa uspela spraviti tovornjak s slovensko LGTB skupnostjo, kar je bilo v slovenskih medijih pospremljeno z veliko pozornostjo.

 

Bolj kot takšni očitki, ki vsebujejo kar nekaj predsodkov, utegnejo biti za Marto Kos neprijetne obtožbe glede neprimernega odnosa do podrejenih, o čemer se je doslej govorilo le znotraj Mladike, mediji in javnost pa se s tem še niso ukvarjali. Če se izkaže, da naše informacije držijo, potem utegne odstop Marte Kos dobiti povsem druge dimenzije in drugačen predznak. Teorije zarote o KučanuForumu 21 in angažiranju Kosove kot "rezervne igralke" na morebitnih predčasnih volitvah namreč prepričujejo zgolj prepričane. Očitki o mobingu in nespoštljivem odnosu do sodelavcev pa so nekaj, ob čemer z ušesi zastriže vsak volivec, ne glede na politično pripadnost.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
21
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
2
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Merili smo "nepristranskost" nacionalkinega TV Dnevnika: Vladne stranke imajo nekajkrat manj minutaže od opozicije!
18
17.07.2020 22:00
V javnosti potekajo burne razprave o novem zakonu o RTV. Zategnitev proračunskega pasu, ki ga načrtuje vlada, bržkone ne bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 5. del: Kako je Damjan Oražem poskrbel za streho v Kočevski Reki in na hiši svoje območne šefinje Katje Konečnik
4
16.07.2020 22:30
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Univerza v Ljubljani se 100 let po svoji prvi doktorici znanosti Ani Mayer Kansky utaplja v absurdni obvezni rabi ženskega spola za vse spole
10
15.07.2020 21:30
Ob stoletnici podelitve prvega ženskega doktorata je na ljubljanski državni univerzi najaktualnejše vprašanje spoljenja v ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije
6
15.07.2020 00:30
Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše ... Več.
Piše: Uredništvo
Križi in težave ministra za zdravje: Tomaž Gantar ne bi bil več minister, ta resor je zanj prenaporen!
13
13.07.2020 23:02
Ob zadnjih trenjih v upokojenski stranki, ko se je zdelo, da položaj nove predsednice Aleksandre Pivec le ni tako trden, na dan ... Več.
Piše: Uredništvo
Dolga pot domov: Stoletje začetka pomiritve med Slovenci in Italijani
9
12.07.2020 22:30
Po natanko stoletju, ki je minilo od barbarskega požiga, se tržaški Narodni dom končno vrača Slovencem v Italiji. Morda je ta, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Epidemija koronavirusa v neoliberalnem Čilu: Popolna karantena, kakršne si v Sloveniji ne znamo niti predstavljati
5
30.06.2020 08:30
Mesec in pol popolne karantene, ki so jo sredi maja razglasili za Santiago, pomeni, da lahko odidemo iz stanovanja samo z online ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Muha proti Kosu: Neresnične navedbe Gregorja Kosa o delu AKOS
0
26.06.2020 22:39
Zaradi članka Gregorja Kosa, objavljenega na portalu+ 19. junija 2020 pod naslovom Skrajni čas bi bil, Tanja Muha poslovi z ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo aktivnega državljana: Ali smo sploh zreli za demokracijo?
14
23.06.2020 22:00
Samo sprašujem. Najprej sebe samega, potem vse ostale: Ali smo sploh zreli, slovenski državljani, za demokracijo? Nekako me ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
I love Brda* ali kako se znebiti Janševe vlade
Angel Polajnko
Ogledov: 3.568
02/
Socialdemokratska živalska farma: Narodni dom je bilo treba vrniti, lastnine maloštevilne slovenske judovske skupnosti pa ne?!
Keith Miles
Ogledov: 2.222
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 1.776
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.537
05/
Dosje MD Medicina d.o.o. ali zgodba o uspehu ortopedske dinastije Gorenšek
Uredništvo
Ogledov: 11.014
06/
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
Bine Kordež
Ogledov: 1.574
07/
Esej o nepozabnosti: Morda bomo nekoč za ježa imeli Janeza Janšo, za lisjaka pa Milana Kučana
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.386
08/
Bitka za Severni tok, 2. del: Nevarne igrice v trikotniku ZDA - Evropska unija - Rusija
Božo Cerar
Ogledov: 1.343
09/
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
Shane Quinn
Ogledov: 1.438
10/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 994