Razkrivamo

Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka

Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo podpredsednika vlade in dva odstopa (direktorja policije in notranjega ministra). V torek zjutraj je po zaslugi portala+ v javnost prišla tudi odstopna izjava slovenske veleposlanice v Švici Marte Kos. V običajnih razmerah bi takšna poteza vzbudila kar nekaj medijske pozornosti, tako pa je dogodek zasenčilo politično in policijsko dogajanje. Vseeno pa odločitev veleposlanice Kosove, da se leto dni pred iztekom mandata vrne v Ljubljano, ni običajna za diplomate. Zakaj je torej odstopila Marta Kos?

01.07.2020 00:25
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Marta Kos   Berlin   Bern   Švica   DW   diplomacija   odstop   veleposlanica

Foto: Jürgen Sendel

Če bo Marta Kos dejansko napovedala boj za oblast in se postavila kot novi anti-Janša, ji bodo politični nasprotniki - veliko jih bo tudi z levice - marsikaj zmetali v obraz.

"Če je tudi vas sram moralnega razkroja, naredite kaj", je državljanka Marta Kos Marko leta 2008 pozivala slovensko javnost na celostranskem oglasu v časopisu Dnevnik. Razlog za njen sram, na koncu katerega je prišla še žalost, je bila štiriletna vladavina stranke SDS. Pred volitvami se je tedanja svetovalka za javno nastopanje Marta Kos Marko, ki je bila pred tem javnosti bolj znana kot dolgoletna novinarka, ki je za nacionalko poročala iz Nemčije (pred tem pa je delala za Deutsche Welle v Bonnu), angažirala kot aktivna državljanka. Na desnici so zaradi oglasa v Dnevniku noreli in govorili o zaroti, kajti njen brat Drago Kos, nekdanji kriminalist, se je kot eden izmed virov pojavil tudi v razvpitem finskem dokumentarcu o Patrii.

 

Marta Kos je leta 2008 svarila pred nevarnostjo, da bi Janševa stranka na volitvah ponovno zmagala. Zdaj, ko je na nek način ponovno vstopila v javni prostor s svojim odstopom z veleposlaniškega položaja, jo desni mediji obravnavajo kot potencialno novo voditeljico levice, nekakšen "recikliran nov obraz", rezervo Tanje Fajon ipd. In ker smo informacijo o njenem odstopu včeraj objavili ravno na tviter računu portala+, medtem ko so se vsi ukvarjali predvsem s hišnimi preiskavami NPU pri Zdravku Počivalšku ter odstopom generalnega direktorja policije Travnerja in notanjega ministra Hojsa, se utegne roditi nova teorija o zaroti vseh zarot ...

 

 

Marta Kos in Aaron Marko: Ločila sta se pred približno dvema letoma. (Foto: Mediaspeed)

 

 

Bržkone je resnica precej manj filmska ali spektakularna. Kdor pozna Marto Kos, je zagotovo seznanjen z njeno izjemno ambicioznostjo, ki vključuje tudi vstop v visoko politiko. Doslej ji je ta korak že večkrat spodletel; najprej v LDS, kjer so se vse njene ambicije končale pri Janezu Drnovšku; ta je kazal očitno antipatijo do Kosove, ki je konec devetdesetih nekaj let vodila vladni urad za informiranje. Po vmesnem kariernem postanku na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se je šele s celostranskim časopisnim oglasom, za katerega je plačala nekaj tisoč evrov, ponovno javno izpostavila. In z odkritim napadom na Janšo ponudila svoje usluge socialnim demokratom (SD), ki so na volitvah leta 2008 potem dejansko, čeprav za las zmagali. Janši je zmago odnesla afera Patria, ki je vsaj formalno epilog dobila šele desetletje kasneje na ustavnem sodišču.

 

Levi trojček SD - LDS - Zares je s pomočjo upokojenske stranke DeSUS sestavil vladno koalicijo, vendar pa se avtorici celostranskega oglasa v Dnevniku nikoli ni oddolžil za podporo. "Nagrada" je prišla šele leta 2013, ko je vlado vodila Alenka Bratušek. Marto Kos, tedaj še poročeno z Aaronom Markom, ustanoviteljem slovenske podružnice Microsofta, so v okviru kvote t.i. političnih ambasadorjev poslali na delovno mesto veleposlanice v Berlinu, kjer je ostala do leta 2017, ko so ji dobri odnosi s tedanjim premierjem Mirom Cerarjem omogočili novo službo v Bernu - veleposlanice v Švicarski konfederaciji. Na Mladiki si je Marta Kos zaradi tega pridelala kar nekaj sovražnikov med profesionalnimi diplomati, ki so tradicionalno alergični na svoje "kolege", ki so na veleposlaniška mesta prišli v okviru t.i. politične kvote. Poleg tega Marti Kos zamerijo še kaj drugega, denimo po splošnem prepričanju preveč avtoritativen odnos do podrejenih, zaradi česar je doslej prihajalo do več konfliktnih situacij.

 

 

Henri Gétaz je novi švicarski partner Marte Kos. (Foto: EFTA)

 

 

V Švici se je Marta Kos ločila od Aarona Marka in začela pojavljati z novim partnerjem Henrijem Gétazom, ki ni le dolgoletni švicarski diplomat, temveč tudi generalni sekretar Evropske prostotrgovinske zveze (EFTA), organizacije s sedežem v Ženevi. Na obali Ženevskega jezera, le nekaj streljajev od Ženeve, je sedež UEFA, zveze evropskih nogometnih združenj, kjer v pisarni predsednika uraduje Aleksander Čeferin. Tudi njega so pred kratkim omenjali kot potencialnega kandidata za naslednjega premierja, vendar je šlo bolj kot ne za tračarske "novice". Ambicije Marte Kos, na drugi strani, so neprimerno večje in konkretnejše, ko gre za politiko. V dveh desetletjih je srečo preizkušala pri LDS, SD, Pozitivni Sloveniji, SMC, LMŠ (premierju Marjanu Šarcu je denimo uredila vabilo na Svetovni gospodarski forum v Davosu) in sedaj ponovno pri SD, s katero sodeluje na različnih strankinih forumih.

 

Morebitni vstop Marte Kos v politiko bi zaradi napovedi Tanje Fajon, da se misli potegovati za bodoče premierstvo, pripeljal do rivalstva na levici, kjer svoj program še vedno gradijo na anti-Janša resentimentu, niso pa doslej uspeli najti prepričljivega argumenta, zakaj naj bi volivci naslednjič volili ravno njih. Če bi poskusili primerjati Fajonovo in Kosovo v smislu potencialne javnomnenjske podpore, bi bili presenečeni, saj Marta Kos v nobenem primeru ni slabše uvrščena. Ker se je doslej izogibala radikalnim političnim komentarjev - za razliko od Tanje Fajon! -, bi utegnila privabiti tudi volivce sredine.

 

 

Pomoč Marte Kos slovenski LGTB sceni pri nastopu na Paradi ponosa je nekatere izjemno ujezila.

 

 

Če bo Marta Kos dejansko napovedala boj za oblast in se postavila kot novi anti-Janša, ji bodo politični nasprotniki - veliko jih bo tudi z levice - marsikaj zmetali v obraz. Denimo družinske povezave, pa domnevni mobing nad sodelavkami in sodelavci, od katerih je zahtevala nemogoče rezultate. V Berlinu naj bi bil njen glavni dosežek ta, da je na Parado ponosa uspela spraviti tovornjak s slovensko LGTB skupnostjo, kar je bilo v slovenskih medijih pospremljeno z veliko pozornostjo.

 

Bolj kot takšni očitki, ki vsebujejo kar nekaj predsodkov, utegnejo biti za Marto Kos neprijetne obtožbe glede neprimernega odnosa do podrejenih, o čemer se je doslej govorilo le znotraj Mladike, mediji in javnost pa se s tem še niso ukvarjali. Če se izkaže, da naše informacije držijo, potem utegne odstop Marte Kos dobiti povsem druge dimenzije in drugačen predznak. Teorije zarote o KučanuForumu 21 in angažiranju Kosove kot "rezervne igralke" na morebitnih predčasnih volitvah namreč prepričujejo zgolj prepričane. Očitki o mobingu in nespoštljivem odnosu do sodelavcev pa so nekaj, ob čemer z ušesi zastriže vsak volivec, ne glede na politično pripadnost.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: V Splošni bolnišnici Celje so bolnikom vstavili ustrezne zaklopke s CE certifikatom, ki so v uporabi v EU!
0
12.07.2021 19:00
V torek, 6. julija 2021 je bil na spletni strani Portalplus objavljen članek z naslovom V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma ... Več.
Piše: Uredništvo
Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.
9
07.07.2021 20:00
Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma vstavili problematične srčne zaklopke, ki v EU sploh še niso uradno odobrene!
5
06.07.2021 01:20
Še vedno odmeva dogodek v celjski Splošni bolnišnici, kjer so dvema pacientoma vstavili srčne zaklopke indijskega proizvajalca, ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
13
10.06.2021 23:59
Ko se človek znajde v stanju izgorelosti, je na prvi pogled videti, da se mu je zgodilo nekaj krutega; klientom se zdi situacija ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
5
05.06.2021 05:00
22. junija bo minilo natanko 80 let od operacije Barbarossa, največje vojaške operacije, ki so jo izvedli kdajkoli v moderni ... Več.
Piše: Shane Quinn
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 2.771
02/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.529
03/
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
Milan Krek
Ogledov: 2.318
04/
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
Ana Jud
Ogledov: 1.919
05/
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
Ivan Simič
Ogledov: 1.703
06/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.222
07/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.208
08/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 693
09/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 690
10/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 720