Razkrivamo

Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka

Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo podpredsednika vlade in dva odstopa (direktorja policije in notranjega ministra). V torek zjutraj je po zaslugi portala+ v javnost prišla tudi odstopna izjava slovenske veleposlanice v Švici Marte Kos. V običajnih razmerah bi takšna poteza vzbudila kar nekaj medijske pozornosti, tako pa je dogodek zasenčilo politično in policijsko dogajanje. Vseeno pa odločitev veleposlanice Kosove, da se leto dni pred iztekom mandata vrne v Ljubljano, ni običajna za diplomate. Zakaj je torej odstopila Marta Kos?

01.07.2020 00:25
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Marta Kos   Berlin   Bern   Švica   DW   diplomacija   odstop   veleposlanica

Foto: Jürgen Sendel

Če bo Marta Kos dejansko napovedala boj za oblast in se postavila kot novi anti-Janša, ji bodo politični nasprotniki - veliko jih bo tudi z levice - marsikaj zmetali v obraz.

"Če je tudi vas sram moralnega razkroja, naredite kaj", je državljanka Marta Kos Marko leta 2008 pozivala slovensko javnost na celostranskem oglasu v časopisu Dnevnik. Razlog za njen sram, na koncu katerega je prišla še žalost, je bila štiriletna vladavina stranke SDS. Pred volitvami se je tedanja svetovalka za javno nastopanje Marta Kos Marko, ki je bila pred tem javnosti bolj znana kot dolgoletna novinarka, ki je za nacionalko poročala iz Nemčije (pred tem pa je delala za Deutsche Welle v Bonnu), angažirala kot aktivna državljanka. Na desnici so zaradi oglasa v Dnevniku noreli in govorili o zaroti, kajti njen brat Drago Kos, nekdanji kriminalist, se je kot eden izmed virov pojavil tudi v razvpitem finskem dokumentarcu o Patrii.

 

Marta Kos je leta 2008 svarila pred nevarnostjo, da bi Janševa stranka na volitvah ponovno zmagala. Zdaj, ko je na nek način ponovno vstopila v javni prostor s svojim odstopom z veleposlaniškega položaja, jo desni mediji obravnavajo kot potencialno novo voditeljico levice, nekakšen "recikliran nov obraz", rezervo Tanje Fajon ipd. In ker smo informacijo o njenem odstopu včeraj objavili ravno na tviter računu portala+, medtem ko so se vsi ukvarjali predvsem s hišnimi preiskavami NPU pri Zdravku Počivalšku ter odstopom generalnega direktorja policije Travnerja in notanjega ministra Hojsa, se utegne roditi nova teorija o zaroti vseh zarot ...

 

 

Marta Kos in Aaron Marko: Ločila sta se pred približno dvema letoma. (Foto: Mediaspeed)

 

 

Bržkone je resnica precej manj filmska ali spektakularna. Kdor pozna Marto Kos, je zagotovo seznanjen z njeno izjemno ambicioznostjo, ki vključuje tudi vstop v visoko politiko. Doslej ji je ta korak že večkrat spodletel; najprej v LDS, kjer so se vse njene ambicije končale pri Janezu Drnovšku; ta je kazal očitno antipatijo do Kosove, ki je konec devetdesetih nekaj let vodila vladni urad za informiranje. Po vmesnem kariernem postanku na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se je šele s celostranskim časopisnim oglasom, za katerega je plačala nekaj tisoč evrov, ponovno javno izpostavila. In z odkritim napadom na Janšo ponudila svoje usluge socialnim demokratom (SD), ki so na volitvah leta 2008 potem dejansko, čeprav za las zmagali. Janši je zmago odnesla afera Patria, ki je vsaj formalno epilog dobila šele desetletje kasneje na ustavnem sodišču.

 

Levi trojček SD - LDS - Zares je s pomočjo upokojenske stranke DeSUS sestavil vladno koalicijo, vendar pa se avtorici celostranskega oglasa v Dnevniku nikoli ni oddolžil za podporo. "Nagrada" je prišla šele leta 2013, ko je vlado vodila Alenka Bratušek. Marto Kos, tedaj še poročeno z Aaronom Markom, ustanoviteljem slovenske podružnice Microsofta, so v okviru kvote t.i. političnih ambasadorjev poslali na delovno mesto veleposlanice v Berlinu, kjer je ostala do leta 2017, ko so ji dobri odnosi s tedanjim premierjem Mirom Cerarjem omogočili novo službo v Bernu - veleposlanice v Švicarski konfederaciji. Na Mladiki si je Marta Kos zaradi tega pridelala kar nekaj sovražnikov med profesionalnimi diplomati, ki so tradicionalno alergični na svoje "kolege", ki so na veleposlaniška mesta prišli v okviru t.i. politične kvote. Poleg tega Marti Kos zamerijo še kaj drugega, denimo po splošnem prepričanju preveč avtoritativen odnos do podrejenih, zaradi česar je doslej prihajalo do več konfliktnih situacij.

 

 

Henri Gétaz je novi švicarski partner Marte Kos. (Foto: EFTA)

 

 

V Švici se je Marta Kos ločila od Aarona Marka in začela pojavljati z novim partnerjem Henrijem Gétazom, ki ni le dolgoletni švicarski diplomat, temveč tudi generalni sekretar Evropske prostotrgovinske zveze (EFTA), organizacije s sedežem v Ženevi. Na obali Ženevskega jezera, le nekaj streljajev od Ženeve, je sedež UEFA, zveze evropskih nogometnih združenj, kjer v pisarni predsednika uraduje Aleksander Čeferin. Tudi njega so pred kratkim omenjali kot potencialnega kandidata za naslednjega premierja, vendar je šlo bolj kot ne za tračarske "novice". Ambicije Marte Kos, na drugi strani, so neprimerno večje in konkretnejše, ko gre za politiko. V dveh desetletjih je srečo preizkušala pri LDS, SD, Pozitivni Sloveniji, SMC, LMŠ (premierju Marjanu Šarcu je denimo uredila vabilo na Svetovni gospodarski forum v Davosu) in sedaj ponovno pri SD, s katero sodeluje na različnih strankinih forumih.

 

Morebitni vstop Marte Kos v politiko bi zaradi napovedi Tanje Fajon, da se misli potegovati za bodoče premierstvo, pripeljal do rivalstva na levici, kjer svoj program še vedno gradijo na anti-Janša resentimentu, niso pa doslej uspeli najti prepričljivega argumenta, zakaj naj bi volivci naslednjič volili ravno njih. Če bi poskusili primerjati Fajonovo in Kosovo v smislu potencialne javnomnenjske podpore, bi bili presenečeni, saj Marta Kos v nobenem primeru ni slabše uvrščena. Ker se je doslej izogibala radikalnim političnim komentarjev - za razliko od Tanje Fajon! -, bi utegnila privabiti tudi volivce sredine.

 

 

Pomoč Marte Kos slovenski LGTB sceni pri nastopu na Paradi ponosa je nekatere izjemno ujezila.

 

 

Če bo Marta Kos dejansko napovedala boj za oblast in se postavila kot novi anti-Janša, ji bodo politični nasprotniki - veliko jih bo tudi z levice - marsikaj zmetali v obraz. Denimo družinske povezave, pa domnevni mobing nad sodelavkami in sodelavci, od katerih je zahtevala nemogoče rezultate. V Berlinu naj bi bil njen glavni dosežek ta, da je na Parado ponosa uspela spraviti tovornjak s slovensko LGTB skupnostjo, kar je bilo v slovenskih medijih pospremljeno z veliko pozornostjo.

 

Bolj kot takšni očitki, ki vsebujejo kar nekaj predsodkov, utegnejo biti za Marto Kos neprijetne obtožbe glede neprimernega odnosa do podrejenih, o čemer se je doslej govorilo le znotraj Mladike, mediji in javnost pa se s tem še niso ukvarjali. Če se izkaže, da naše informacije držijo, potem utegne odstop Marte Kos dobiti povsem druge dimenzije in drugačen predznak. Teorije zarote o KučanuForumu 21 in angažiranju Kosove kot "rezervne igralke" na morebitnih predčasnih volitvah namreč prepričujejo zgolj prepričane. Očitki o mobingu in nespoštljivem odnosu do sodelavcev pa so nekaj, ob čemer z ušesi zastriže vsak volivec, ne glede na politično pripadnost.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.996
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.485
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.054
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.128
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.047
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469