Razkrivamo

Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka

Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo podpredsednika vlade in dva odstopa (direktorja policije in notranjega ministra). V torek zjutraj je po zaslugi portala+ v javnost prišla tudi odstopna izjava slovenske veleposlanice v Švici Marte Kos. V običajnih razmerah bi takšna poteza vzbudila kar nekaj medijske pozornosti, tako pa je dogodek zasenčilo politično in policijsko dogajanje. Vseeno pa odločitev veleposlanice Kosove, da se leto dni pred iztekom mandata vrne v Ljubljano, ni običajna za diplomate. Zakaj je torej odstopila Marta Kos?

01.07.2020 00:25
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Marta Kos   Berlin   Bern   Švica   DW   diplomacija   odstop   veleposlanica

Foto: Jürgen Sendel

Če bo Marta Kos dejansko napovedala boj za oblast in se postavila kot novi anti-Janša, ji bodo politični nasprotniki - veliko jih bo tudi z levice - marsikaj zmetali v obraz.

"Če je tudi vas sram moralnega razkroja, naredite kaj", je državljanka Marta Kos Marko leta 2008 pozivala slovensko javnost na celostranskem oglasu v časopisu Dnevnik. Razlog za njen sram, na koncu katerega je prišla še žalost, je bila štiriletna vladavina stranke SDS. Pred volitvami se je tedanja svetovalka za javno nastopanje Marta Kos Marko, ki je bila pred tem javnosti bolj znana kot dolgoletna novinarka, ki je za nacionalko poročala iz Nemčije (pred tem pa je delala za Deutsche Welle v Bonnu), angažirala kot aktivna državljanka. Na desnici so zaradi oglasa v Dnevniku noreli in govorili o zaroti, kajti njen brat Drago Kos, nekdanji kriminalist, se je kot eden izmed virov pojavil tudi v razvpitem finskem dokumentarcu o Patrii.

 

Marta Kos je leta 2008 svarila pred nevarnostjo, da bi Janševa stranka na volitvah ponovno zmagala. Zdaj, ko je na nek način ponovno vstopila v javni prostor s svojim odstopom z veleposlaniškega položaja, jo desni mediji obravnavajo kot potencialno novo voditeljico levice, nekakšen "recikliran nov obraz", rezervo Tanje Fajon ipd. In ker smo informacijo o njenem odstopu včeraj objavili ravno na tviter računu portala+, medtem ko so se vsi ukvarjali predvsem s hišnimi preiskavami NPU pri Zdravku Počivalšku ter odstopom generalnega direktorja policije Travnerja in notanjega ministra Hojsa, se utegne roditi nova teorija o zaroti vseh zarot ...

 

 

Marta Kos in Aaron Marko: Ločila sta se pred približno dvema letoma. (Foto: Mediaspeed)

 

 

Bržkone je resnica precej manj filmska ali spektakularna. Kdor pozna Marto Kos, je zagotovo seznanjen z njeno izjemno ambicioznostjo, ki vključuje tudi vstop v visoko politiko. Doslej ji je ta korak že večkrat spodletel; najprej v LDS, kjer so se vse njene ambicije končale pri Janezu Drnovšku; ta je kazal očitno antipatijo do Kosove, ki je konec devetdesetih nekaj let vodila vladni urad za informiranje. Po vmesnem kariernem postanku na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) se je šele s celostranskim časopisnim oglasom, za katerega je plačala nekaj tisoč evrov, ponovno javno izpostavila. In z odkritim napadom na Janšo ponudila svoje usluge socialnim demokratom (SD), ki so na volitvah leta 2008 potem dejansko, čeprav za las zmagali. Janši je zmago odnesla afera Patria, ki je vsaj formalno epilog dobila šele desetletje kasneje na ustavnem sodišču.

 

Levi trojček SD - LDS - Zares je s pomočjo upokojenske stranke DeSUS sestavil vladno koalicijo, vendar pa se avtorici celostranskega oglasa v Dnevniku nikoli ni oddolžil za podporo. "Nagrada" je prišla šele leta 2013, ko je vlado vodila Alenka Bratušek. Marto Kos, tedaj še poročeno z Aaronom Markom, ustanoviteljem slovenske podružnice Microsofta, so v okviru kvote t.i. političnih ambasadorjev poslali na delovno mesto veleposlanice v Berlinu, kjer je ostala do leta 2017, ko so ji dobri odnosi s tedanjim premierjem Mirom Cerarjem omogočili novo službo v Bernu - veleposlanice v Švicarski konfederaciji. Na Mladiki si je Marta Kos zaradi tega pridelala kar nekaj sovražnikov med profesionalnimi diplomati, ki so tradicionalno alergični na svoje "kolege", ki so na veleposlaniška mesta prišli v okviru t.i. politične kvote. Poleg tega Marti Kos zamerijo še kaj drugega, denimo po splošnem prepričanju preveč avtoritativen odnos do podrejenih, zaradi česar je doslej prihajalo do več konfliktnih situacij.

 

 

Henri Gétaz je novi švicarski partner Marte Kos. (Foto: EFTA)

 

 

V Švici se je Marta Kos ločila od Aarona Marka in začela pojavljati z novim partnerjem Henrijem Gétazom, ki ni le dolgoletni švicarski diplomat, temveč tudi generalni sekretar Evropske prostotrgovinske zveze (EFTA), organizacije s sedežem v Ženevi. Na obali Ženevskega jezera, le nekaj streljajev od Ženeve, je sedež UEFA, zveze evropskih nogometnih združenj, kjer v pisarni predsednika uraduje Aleksander Čeferin. Tudi njega so pred kratkim omenjali kot potencialnega kandidata za naslednjega premierja, vendar je šlo bolj kot ne za tračarske "novice". Ambicije Marte Kos, na drugi strani, so neprimerno večje in konkretnejše, ko gre za politiko. V dveh desetletjih je srečo preizkušala pri LDS, SD, Pozitivni Sloveniji, SMC, LMŠ (premierju Marjanu Šarcu je denimo uredila vabilo na Svetovni gospodarski forum v Davosu) in sedaj ponovno pri SD, s katero sodeluje na različnih strankinih forumih.

 

Morebitni vstop Marte Kos v politiko bi zaradi napovedi Tanje Fajon, da se misli potegovati za bodoče premierstvo, pripeljal do rivalstva na levici, kjer svoj program še vedno gradijo na anti-Janša resentimentu, niso pa doslej uspeli najti prepričljivega argumenta, zakaj naj bi volivci naslednjič volili ravno njih. Če bi poskusili primerjati Fajonovo in Kosovo v smislu potencialne javnomnenjske podpore, bi bili presenečeni, saj Marta Kos v nobenem primeru ni slabše uvrščena. Ker se je doslej izogibala radikalnim političnim komentarjev - za razliko od Tanje Fajon! -, bi utegnila privabiti tudi volivce sredine.

 

 

Pomoč Marte Kos slovenski LGTB sceni pri nastopu na Paradi ponosa je nekatere izjemno ujezila.

 

 

Če bo Marta Kos dejansko napovedala boj za oblast in se postavila kot novi anti-Janša, ji bodo politični nasprotniki - veliko jih bo tudi z levice - marsikaj zmetali v obraz. Denimo družinske povezave, pa domnevni mobing nad sodelavkami in sodelavci, od katerih je zahtevala nemogoče rezultate. V Berlinu naj bi bil njen glavni dosežek ta, da je na Parado ponosa uspela spraviti tovornjak s slovensko LGTB skupnostjo, kar je bilo v slovenskih medijih pospremljeno z veliko pozornostjo.

 

Bolj kot takšni očitki, ki vsebujejo kar nekaj predsodkov, utegnejo biti za Marto Kos neprijetne obtožbe glede neprimernega odnosa do podrejenih, o čemer se je doslej govorilo le znotraj Mladike, mediji in javnost pa se s tem še niso ukvarjali. Če se izkaže, da naše informacije držijo, potem utegne odstop Marte Kos dobiti povsem druge dimenzije in drugačen predznak. Teorije zarote o KučanuForumu 21 in angažiranju Kosove kot "rezervne igralke" na morebitnih predčasnih volitvah namreč prepričujejo zgolj prepričane. Očitki o mobingu in nespoštljivem odnosu do sodelavcev pa so nekaj, ob čemer z ušesi zastriže vsak volivec, ne glede na politično pripadnost.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
11
25.01.2021 06:17
Povedali so nam, da bo Bidnovo predsedovanje pomenilo vrnitev v normalnost, v resnici pa bo pomenilo zmagoslavno vrnitev ... Več.
Piše: Uredništvo
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
20
19.01.2021 06:45
Ameriške volitve niso dogodek, ki bi zadeval samo Američane. Volilni izid bo imel dolgoročne posledice na ves svet. Trumpov ... Več.
Piše: Janez Vuk
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
25
18.01.2021 06:08
Ameriškemu politično-medijskemu establišmentu je po več kot štirih letih zasmehovanja, poniževanja, insinuacij in odkritih laži ... Več.
Piše: Janez Vuk
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
10
15.01.2021 04:00
Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, se je z javnim pozivom obrnil na Računsko sodišče, na njegovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
17
12.01.2021 05:05
Američani so bili vedno pred Evropejci, pa naj je šlo za vojsko, ekonomijo, pop kulturo ali politiko. Zato ne gre podcenjevati ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
22
09.01.2021 05:00
Predsednik Slovenije bo moral kmalu že tretjič predlagati kandidata za člana ustavnega sodišča. Prvič je Borut Pahor predlagal ... Več.
Piše: Igor Mekina
Proračunska gibanja, 3. del: V letu 2020 najvišji skok plač v zgodovini samostojne Slovenije
5
07.01.2021 06:00
Konec leta sem na portalu+ objavil dva teksta o proračunu Republike Slovenije, v katerih sem predstavil pomembnejše spremembe v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je bila razrešitev Renate Zamida, direktorice Javne agencije za knjigo, pričakovana, pravilna in zakonita
9
28.12.2020 21:37
Po nenavadnem molku, ki je sledil nedavni razrešitvi Renate Zamide, direktorice Javne agencije za knjigo (JAK), okoli katere je ... Več.
Piše: Uredništvo
Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Priznam, da včasih na skrivaj poberem kruh tudi iz smetnjakov."
14
24.12.2020 20:00
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste objavljamo pet ganljivih zgodb, ki jih je zapisala epidemija novega ... Več.
Piše: Uredništvo
Po blamaži s pismi podpore Zdenki Badovinac zdaj še 175 "akademskih specialistov za Slovenijo" nad vlado zaradi domnevnega "zatiranja akademske svobode"!
18
23.12.2020 20:00
Česa takšnega še nismo doživeli: več kot 170 profesorjev in akademikov se je podpisalo pod javno pismo slovenskemu premierju, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Proračunska gibanja, 2. del: Večji izdatki države in padec BDP, a tudi višje plače prebivalstva
2
21.12.2020 20:26
Za razliko od prejšnje krize pred dobrim desetletjem, ko se je reševalo predvsem bančni sistem*, se tokrat države poslužujejo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračunska gibanja, 1. del: Slovenska radodarnost s finančno pomočjo podjetjem in posameznikom je razlog za rekordni proračunski primanjkljaj
10
17.12.2020 21:00
Za javne finance je v letošnjem, kriznem letu zagotovo značilno manj zbranih davkov, na drugi strani pa se soočamo tudi s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ali bi Boris Popovič rad po bližnjici čez park nazaj na županski položaj?
5
17.12.2020 04:00
Potem, ko so njegovo zaposlitev pri Zdravku Počivalšku na ministrstvu za gospodarstvo na koncu preprečili vplivni člani SMC, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
75 let zavlačevanja in izigravanja sprejetih ustavnih in zakonskih obveznosti
17
16.12.2020 04:43
Brez dvoma je status obeh avtohtonih narodnih manjšin, italijanske in madžarske, pri nas že skoraj tri desetletja, odkar sta ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Polemika: Esej o opustošenju legalnosti, legitimnosti in ustavnosti volitev 2014
10
30.11.2020 23:30
Prispevek je odziv na mnenje Boruta Pahorja, predsednika republike, z dne 18. 11. 2020, v odzivu na pismo predsednika vlade ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Se nam ponavlja zadnja kriza iz leta 2009? Vse kaže, da ne, vseeno pa bo ključen ponovni dvig domače potrošnje.
0
29.11.2020 23:30
Upad gospodarske aktivnosti bo v letošnjem letu zaradi epidemije skoraj podoben upadu v prvem letu zadnje gospodarske in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
14
20.11.2020 22:50
Kaj za vraga se dogaja v največji demokraciji na svetu, da se je zgodila ena največjih blamaž v zgodovini Združenih držav? Kajti ... Več.
Piše: Igor Vlačič
30 letnica plebiscita (1990-2020): Vsega je bil kriv Jože Pučnik
9
09.11.2020 21:30
V prihodnjih tednih, vse tja do božiča, bomo na portalu objavljali prispevke na temo slovenskega plebiscita, od katerega bo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Ponovno odkrita knjižna mojstrovina: Gulliverjeva potovanja
3
06.11.2020 23:09
Živimo v časih, ko je zaradi pandemije gibanje omejeno in ko potovanja nikakor niso več samoumevna, ponekod pa so celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Demokracija v Ameriki: Nikakor ni izključeno, da bo Melania Trump še štiri leta krasila Belo hišo
6
02.11.2020 22:04
Kdo bo naslednji predsednik Združenih držav Amerike? Dokončen odgovor na to vprašanje bomo Evropejci zaradi časovnega zamika ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.966
02/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.873
03/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.955
04/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.911
05/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.970
06/
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
Uredništvo
Ogledov: 1.094
07/
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
Ana Jud
Ogledov: 1.341
08/
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.339
09/
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
Keith Miles
Ogledov: 872
10/
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
Dragan Živadinov
Ogledov: 801