Izjava dneva

Balkan - Wuhan

04.07.2020 21:05
Ključne besede:   Alojz Ihan   koronavirus   Balkan   epidemija

Države Balkana so bile pretirano fascinirane nad svojim "uspehom", ko jih val iz Italije ni prizadel tako kot zahodno Evropo. A ta "uspeh" je bil verjetno bolj posledica geografske in prometne oddaljenosti od Italije, pa seveda italijanskih sosed, Slovenije, Hrvaške in Madžarske, ki so uspešno zadržale širjenje pandemije na Balkan.

Dr. Alojz Ihan, imunulog in profesor na ljubljanski Medicinski fakulteti v intervjuju Radio Slovenija o "drugem valu" epidemije Covid-19, ki to pravzaprav sploh ni, pač pa je le nadaljevanje prvega. Profesor Ihan opozarja, da nam v primeru, ko širjenja okužb, ki se v Slovenijo tokrat širijo skoraj izključno iz Balkana, ne bomo čim prej zamejili, že jeseni spet grozi popoln "lockdown". Če se nam zgodi t.i. krožeči virus, lahko pride do verižne reakcije: do ekonomskega sesutja države, kar bi pod vprašaj postavilo preživetje države in nas državljanov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Najhujše žal šele prihaja
0
25.10.2020 19:27

Upajmo, da bo v naslednjem tednu prišlo do stabilizacije stanja, torej da bomo dosegli plato.

Mateja Logar, infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, o tem, da je število okuženih za Covid-19 v zadnjih dneh podivjalo in da bo uspešnost zadnjih ukrepov možno realno oceniti šele čez deset do štirinajst dni. Z drugimi besedami, Slovenija še ni dosegla vrha epidemije in samo upamo lahko, da ga bo že v roku enega tedna. Prihajajoči prazniki bodo zato velika preizkušnja za ljudi, vajenih obiskov pokopališč in druženja z družinami. Naslednja preizkušnja pride po koncu prvega tedna v novembru, ko je na sporedu martinovanje ...

Lockdown?
4
21.10.2020 20:55

Da je potreben lockdown, je moje osebno mnenje.

Tomaž Gantar, minister za zdravje, na vladni konferenci za novinarje o možnosti skorajšnje popolne zaustavitve javnega življenja (lockdown).

Janša se ne šali
9
18.10.2020 20:30

Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, še posebej življenjsko ... Več.

Premier Janez Janša je v nedeljskem izrednem nagovoru državljanom povedal, da vlada ne obvladuje več razmer, ki so nastale zaradi vnovičnega izbruha novega koronavirusa in da je razglasitev epidemije nujno zlo. S tem je presekal ugibanja, komu oziroma čemu bo dala vlada večjo težo: človeškim življenjem ali ekonomiji oziroma denarju. Vsaj zdaj bi morali levičarji Janši zaploskati, desničarji pa bi ga morali kritizirati, češ da bo z novim lockdownom gospodarstvo spravil na kolena ... Toda tega filma med Slovenci ne bomo videli. Prej se bo zgodilo, da bo v anketah 55 % vprašanih zatrdilo, da je Covid-19 globalni nateg, za katerim stoji organizacija Bilderberg. Če nekaterim ni pomoči, je seveda ključno vprašanje, ali to lahko velja tudi za celotno nacijo. Upajmo, da ne ...

Krivi smo vsi
5
10.10.2020 14:22

Okužbe podirajo rekorde. Krivi niso samo drugi. Krivi ste tudi vi.

Več.

Žiga Turk v svojo zadnji kolumni na Siolu o tem, da za nastale razmere, ko imamo dnevno že skoraj po 400 novih koronaokužb, ne moremo vedno kriviti samo druge.

Pijančujem, torej sem (okužen)?!
7
07.10.2020 12:51

Po raznih lokalih zvečer, ko se ključavnica obrne, v notranjosti ostajajo večje družbe kot privatno druženje.

Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, na sredini vladni tiskovni konferenci o najverjetnejšem vzroku za velik poskok v odkritih primerih Covid-19, ki je v torek, 6. oktobra 2020 s 356 novookuženimi doseglo absolutni rekord. Da se je po državi močno razpaslo zasebno druženje po 22.30, ko se morajo vsi lokali uradno zapreti, so nas opozorili že mnogi bralci. Ponekod pivske druščine veseljačijo v notranjosti lokalov, za zagrnjenimi zavesami in spuščenimi žaluzijami, nekje pa so kar zunaj, pred lokali. Če bi živeli v Italiji, bi jih takšno vehementno kršenje predpisov drago udarilo po denarnicah. Pri nas pa policija za zdaj posebej še ne nadzira spoštovanje prepisanega obratovalnega časa gostinskih objektov in lokalov.

Sandra non c'e, Aleksandre ni več
4
05.10.2020 20:17

Nekaj rezin pršuta, kozarec terana in naša nočitev so postali največji korupcijski škandal v ... Več.

Aleksandra Pivec, zdaj že bivša kmetijska ministrica in predsednica DeSUS, je včeraj tik pred glasovanjem v državnem zboru o njeni razrešitvi sama odstopila in tako končala agonijo upokojenske stranke DeSUS, kjer so že na začetku poletja pravzaprav tudi začeli kampanjo za njen odstrel. Pravi razlogi so seveda povsem drugi, povezani s kriminalnimi paradržavnimi združbami, ki so bili prepričani, da bodo lahko tudi pod njenim predsednikovanjem stranke nadaljevali z več desetletji trajajočimi posli. Med drugim tudi nezakonito sečnjo in krajo lesa iz slovenskih (državnih) gozdov. Mimogrede, les je slovenska nafta, naša država ima za poldrugo milijardo evrov ocenjene t.i. lesne rezerve.

Višegrajski bonton
9
01.10.2020 22:16

Slavia, žal mi je, danes vas je odrezal slovenski sodnik. Vedno sem bil mnenja, da so lahko Slovenci oportunistične ... Več.

Aleksandr Vondra, češki politik, bivši minister in sedanji evropski poslanec iz skupine konservativcev in reformistov, po porazu praškega nogometnega kluba Slavia ni skrival, kaj si misli o Slovencih. Razlog za zmerjanje s svinjami na tviterju je bil slovenski nogometni sodnik Damir Skomina, ki naj bi sodil v korist Danske, ki je na koncu zmagala s 4:1, Slavia pa je tako izpadla iz Lige prvakov. Če obnašanje nekdanjega češkega obrambnega ministra predstavlja t.i. višegrajske standarde, potem je bolj jasno, zakaj v Sloveniji nismo prav navdušeni nad to druščino.

Norčevanje iz nošenja mask ima že posledice
3
25.09.2020 11:00

Lahko pa gre tudi za nenadzorovano širjenje okužb po državi, kar je seveda posebej skrb vzbujajoče.

Bojana Beović, prva infektologinja v državi, na tiskovni konferenci o novem, zaskrbljujočem valu okužb za Covid-19, ki je očitno prišel še pred "tradicionalno" jesensko epidemijo gripe. Zlasti bi bilo nevarno, če do porasta okužb prihaja v manjših, napol zasebnih družbah, kjer se požvižgajo na zaščitne ukrepe. Glede na še vedno zelo ležerno, celo posmehljivo obnašanje nekaterih javnih osebnosti in spletnih "strokovnjakov" za koronavirus je zelo realno, da bo bo drugi val epidemije Slovenijo bistveno huje prizadel kot prvi. Za zdaj je smrtnost sicer še nizka, vendar obstaja nevarnost, da bi ob dvesto ali več novih okužbah dnevno lahko hitro prišlo do zloma zdravstvenega sistema, kar pa je že lahko uvod v italijanski scenarij ...

Ko Janši "rata" tvit
5
18.09.2020 22:12

Leto 2020 nas je udarilo s pandemijo Covid-19, a blagoslovilo z opozicijo, ki jo predstavljajo Matjaž Nemec, Tanja Fajon ... Več.

Janez Janša, predsednik vlade, na tviterju o hvaležnosti, da - če parafraziramo kamniškega modreca Šarca - "imamo takšno opozicijo, kot jo imamo". Janšev čivk leti na humoristično razpravo o interpelaciji proti notranjemu ministru Hojsu, kjer se je še posebej proslavil bodoči up socialnih demokratov Matjaž Nemec. Fant je povedal, da bodo glasoval proti interpelaciji, iznašel pa je tudi nov latinsko-nemški rek "pacta und servanda". Ali morda "unt", Matjaž?

Gantar kot kancler Palpatine?
3
09.09.2020 20:33

Odstop Pivčeve me je presenetil.

Tomaž Gantar, še včeraj zagrizen nasprotnik Aleksandre Pivec in predsednik sveta stranke DeSUS, je bil v prvih komentarjih po odstopu predsednice kakor presenečen. Glede na to, da bo zdaj ravno on vodil stranko do izrednega kongresa, se zastavlja dvoje vprašanj: kako to, da ga svet stranke ni postavil za ad interim predsednika stranke (glede na to, da je taisti svet hotel odstaviti prejšnjo predsednico), in ali so se mu z odstopom Pivčeve in vsaj začasnim "prevzemom" DeSUS uresničile skrite sanje, prevzeti oblast v stranki, jo odpeljati iz koalicije, sprožiti predčasne volitve in potem čez dve leti kandidirati na predsedniških volitvah? Sliši se precej odbito, drži. Kar pa še ne pomeni, da ne more biti res ...

Politična nekorektnost
10
31.08.2020 08:38

Navigiranje po ovinkih, brzicah in slepih ulicah politične korektnosti je postalo tako zapleteno, da velike blagovne znamke ... Več.

Valentina Novak Smej, nova kolumnistka Siola, o zaskrbljujočih, a vsak dan bolj razširjenih trendih obsesivnega uveljavljanja t.i. politične korektnosti v medijih, socialnih omrežjih in (zahodni) družbi nasploh, kar je pogosto le izgovor za prefinjeno obliko cenzure in novega enoumja.

Rdeči semafor za Hrvaško
3
20.08.2020 00:44

Napovedi za gibanje okužb na Hrvaškem so zelo slabe.

Jelko Kacin, tiskovni predstavnik vlade, v Odmevih na TV Slovenija o skorajšnji zaostritvi mejnega režima s Hrvaško, kjer število okuženih s Covid-19 v zadnjih dneh strmo narašča. Po njegovem mnenju je eden glavnih vzrokov novega vala okužb na Hrvaškem neresno obnašanje vlade v Zagrebu, ki kljub opozorilom iz tujine vse do zadnjega ni želela zapreti nočnih klubov, diskotek in festivalov - še posebej tistega najbolj razvpitega v Zrćah na Pagu.

Abraham Janša?
9
16.08.2020 22:35

V Evropi se dogajajo tudi procesi, ki dajejo upanje, da želja po svobodi in demokraciji še ni usahnila. Ko se poslovi ... Več.

Jan Škoberne, nekdanji poslanec in državni sekretar, član socialnih demokratov, na tviterju o Aleksandru Lukašenku in Janezu Janši, ki svojo stranko vodi od leta 1993.

Izgubila je živce
11
04.08.2020 23:13

Ko so v politične napade vpletli tudi otroka in moža, sem izgubila živce.

Aleksandra Pivec, kmetijska ministrica in predsednica upokojenske stranke (DeSUS), nima težav z mediji, pač pa imajo (nekateri) mediji težave z njo. Toda največ težav ima z njo tisti del opozicije, ki je prepričan, da je Aleksandra "mehki trebuh" Janševe koalicije. Da je najšibkejši člen. Da bodo prek nje lahko zrušili vlado. Pritiski so zaradi tega strahotni, zato ni čudno, če kdo izgubi živce.

Slovenci so Gorenjci
3
27.07.2020 21:55

Kakšen je slovenski turist? Škrt, saj vidite, da se za napitnine pritožujejo natakarji, dobro, da kaj zapravi. ... Več.

Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije, na spletnem portalu nacionalke o tem, kakšni so t.i. domači gostje, ki bodo očitno po zaslugi bonov vsaj deloma rešili letošnjo turistično sezono. 

Politika na nacionalki
4
15.07.2020 21:36

Dejstvo je, da uredniška politika javnega zavoda RTV ni nekaj nejasnega, prepuščena zaposlenim. Določena je v ... Več.

Bojan Dobovšek, predsednik stranke Dobra država o aktualnih dilemah glede financiranja in siceršnjega statusa državne RTV Slovenije, ki jih sprožajo predlagane spremembe medijskega zakona.

Fašisti, komunisti ... isti
5
13.07.2020 21:54

Desni in levi skrajneži so le dva odseva enega in istega bolnega obraza, ki ga zaznamujeta strah in sovraštvo. In zato ... Več.

Dejan Steinbuch, odgovorni urednik portala+ na tviterju o ponedeljkovi slovesnosti v Trstu, ko je italijanska država ob prisotnosti predsednikov Italije in Slovenije vrnila slovenski manjšini znameniti Narodni dom, ki so ga natanko sto let pred tem zažgali fašisti. Dogodek je sovpadel tudi s položitvijo vencev predsednikov Italije in Slovenije v Bazovici (pri bazoviškem šohtu), čemur je nasprotovala peščica slovenskih komunističnih protestnikov - podobno kot v Trstu, kjer so se zbrali aktivisti skrajne desnice, neofašistične CasaPound. Oboji so uporabljali podobno retoriko, oboji so svojega predsednika zmerjali z izdajalcem ipd.

To, kar počne vlada, je premalo
2
07.07.2020 22:08

Edini njihov cilj je rušenje vlade in onemogočanje vladne koalicije. Sprašujem jih, kaj je rešitev. Ali ... Več.

Matej Tonin, predsednik NSi in aktualni obrambni minister v oddaji Odkrito o fenomenu petkovih protestov proti vladi. Med pisano druščino, ki vsak tedn demonstrira proti vladi, je tudi skupina, ki a priori nasprotuje vladi. Po Toninovih besedah bi lahko vlada naredila karkoli, pa ne bi nič zaleglo; še vedno bi bilo premalo in ne dovolj dobro.

Policijski razlogi
7
30.06.2020 21:33

Niti Zdravko Počivalšek, še manj pa Aleš Hojs nista niti približno "my cup of tea". Ampak v vsaki ... Več.

Aljuš Pertinač, nekdanji politik, član socialnih demokratov, zdaj pa voditelj televizijske oddaje Faktor, je na tviterju opozoril na občutljve razsežnost torkove aretacije Zdravka Počivalška, ki ni le minister za gospodarstvo, zapleten v klobčič domnevno spornih nabav zaščitne opreme, pač pa je tudi podpredsednik vlade.

Ustava über alles!
4
20.06.2020 22:36

Mi je eden trobil na križišču, da nisem speljal, ko je bila zelena. Ni vedel, da sem bral Ustavo.

Žiga Turk, bivši minister in politik na tviterju o fenomenu "branja ustave", s čemer se je nekaj protestnikov na tradicionalnih petkovih protivladnih protestih pred parlamentom poskušalo izogniti izvajanju načela enakosti pred zakonom, ki naj bi veljajo za vse .. ampak v bistvu ne čisto za vse državljane.

1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.889
02/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.589
03/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.443
04/
Pred nami je odločilen teden: Če nam uspe ustaviti napredovanje virusa, se bomo izognili Bergamu, v nasprotnem primeru bo zelo hudo
Uredništvo
Ogledov: 2.147
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.217
06/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.425
07/
Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti
Božo Cerar
Ogledov: 1.432
08/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.419
09/
Polemika: Neustavnost ni osebna odgovornost "posameznikov iz Fursa", ampak tistih poslancev državnega zbora, ki so sporno novelo zakona o davčnem postopku podprli!
Žiga Stupica
Ogledov: 1.115
10/
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
Keith Miles
Ogledov: 1.026