Komentar

Volitve na Hrvaškem: Zakaj je Plenkovićeva moderna desnica suvereno povozila socialiste

Napovedovali so tesen izid, morda celo zmago opozicijskih socialistov, ki so šli na volitve s koalicijo Restart, pa se je na koncu vse obrnilo na glavo in javnomnenjske raziskave so se ponovno izkazale kot hudo nezanesljive. Hrvaško bo skoraj zagotovo še naprej vodil HDZ, premier ostaja Andrej Plenković. Skrajni desni odpadniki od HDZ (Domovinski pokret) so se na volitvah sicer relativno dobro odrezali, največje presenečenje pa je zagotovo šest poslanskih mest za zeleno stranko Možemo!. Ob robu parlamentarnih volitev se zastavlja vprašanje, ali in v čem se moderna hrvaška politika, ki je v mednarodnem prostoru neprimerljivo uspešnejša od slovenske, razlikuje od naše. In v čem je njena prednost. 

06.07.2020 00:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   volitve   Hrvaška   Andrej Plenković   HDZ   vlada   Slovenija   SDP

Foto: Večernji list

Kdo bi si mislil, da se bo v slabem desetletju razmerje med Slovenijo in Hrvaško, ko gre za vsebinski koncept politike na ravni strank, tako spremenilo. V našo škodo seveda.

Z drugimi besedami, kako to, da hrvaška desnica tako suvereno zmaguje na volitvah, medtem ko v Sloveniji ne more in ne zmore priti na oblast v nekih normalnih razmerah - pa še to praviloma le v koaliciji z eno ali dvema (levo)sredinskima strankama. Odgovor, ki ga večina slovenskih analitikov ali profesorjev z družboslovja noče slišati, nima nobene zveze z rimokatoliško cerkvijo, domovinsko vojno ali zgodovinskim resentimentom s Srbi. Tudi teze o poveličevanju ustaštva, ki da je normalen pojav v moderni hrvaški družbi, so deplasirane. Po svoje je neverjetno, kako obsoletne in klišejske hkrati so "informacije", ki jih domači javnosti posredujejo slovenski mediji v zvezi s sosednjo državo. Bržkone je ta hip samo Madžarska bolj mračnjaška dežela, kajti njen diktatorski premier je stegnil svoje fašistične kremplje po slovenskih medijih, podjetjih in ima pri nas tudi zvestega zaveznika Janeza Janšo. Retorika, ob kateri bi se še pred dvajsetimi leti, ko smo podobne reči poslušali v zvezi z Miloševićem, smejali, je zdaj postala nekaj običajnega v dobršnem delu slovenskih medijev. Na roke jim gredo tudi kronično zapleteni odnosi v desnosredinskem političnem prostoru pri nas, sploh Janševa dominantna vloga in že skoraj tri desetletja trajajoča politična kariera. Sklep, ki sledi sam po sebi, opravičuje izrazito pejorativen, včasih celo posmehljiv odnos do desnice na Slovenskem, ki je zaradi vsega tega pridobila sloves predmoderne, neevropske in v končni konsekvenci celo nedemokratične ...

 

Vse to zasenči bistvo problema: da namreč hrvaška politika ne glede na predznak deluje v korist nacionalnih interesov države, medtem ko imamo v Sloveniji problem z internacionalistično levico, ki je zakuhala večino zunanjepolitičnih flopov v zadnjih tridesetih letih. Svetla izjema je bil kvečjemu Janez Drnovšek, ki pa ga konec koncev niti ne moremo označevati za levičarja. In ker je hrvaška desnica v vseh pogledih uspešnejša od slovenske, ji je uspela tudi menjava generacije, kar vsaj deloma spominja na "avstrijski model", kjer so v ljudski stranki po vzponu Sebastiana Kurza nemudoma upokojili vse starejše strankine kadre.

 

Moderna desnica torej zmaguje na volitvah, zato bi se bilo smiselno vprašati, kakšna desnica je naša oziroma kaj je narobe z modernostjo naše države. Ali pa imamo opravka s kombinacijo enega in drugega ...

 

 

***

 

Nedeljske parlamentarne volitve na Hrvaškem sem preživel v odmaknjeni južnodalmatinski otoški vasici, kjer bi letos poleg naše družine s težavo našli ducat turistov. Takšnega miru ni bilo že dvajset let, pravijo domačini, ki jih letošnja sezona bolj spominja na sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so na otok začeli množičneje prihajati prvi turisti. Morda je ravno ta občutek izoliranosti, ki je seveda neposredna posledica koronavirusa, pripomogel k temu, da sem zadnji teden zaman iskal kakršne koli materialne dokaze, da so v državi dejansko parlamentarne volitve. Pa razen nekaj manjših, diskretno obešenih plakatov manjših dimenzij nisem našel ničesar, kar bi spominjalo na predvolilno kampanjo. Edinole Radio Dubrovnik je redno vrtel oglasno sporočilo, v katerem je premier Andrej Plenković razlagal, zakaj je njegova vladajoča stranka HDZ najboljše zagotovilo za to, da bo Hrvaški tudi v bodoče šlo dobro. S sloganom Varna Hrvaška (Sigurna Hrvatska) so hedezejevci tokrat elegantno obšli sence nacionalizma in vse karte stavili na znanje, izkušnje in profesionalizem. V nekih drugih časih bi to delovalo pretenciozno, morda celo deplasirano, tokrat pa so se okoliščine spremenile in že Plenković sam v marsičem pooseblja nov duh strankinega establishmenta. Ko sem ga lani poslušal, kako v kultivirani francoščini govori v Evropskem parlamentu, mi je za hip pred oči prišla sključena Serpentinškova figura na traktorju - in nenadoma mi je bilo jasno, zakaj tedanji slovenski premier Marjan Šarec niti slučajno ni imel želje nagovoriti evropske parlamentarce. Nije žvaka za seljaka, pravijo na jugu. Ali pa še huje: Šta zna svinja šta je dinja.

 

 

***

 

Hrvaško politiko sem prenehal aktivno spremljati leta 2011, ko sem zaključil sodelovanje s Styria International AG, s tem pa sem izgubil tudi stike z večino sodelavcev iz Zagreba. Styria je imela in ima tam še vedno neprimerno močnejši medijski konglomerat kot v Sloveniji, Hrvati pa so tudi številčneje zastopani v menedžmentu družbe. Pred desetletjem, ko sem kot svetovalec predsednika uprave Styria International redno sestankoval v Zagrebu, so bile razlike med Slovenijo in Hrvaško kljub vsemu velike in hitro opazne. Nenazadnje smo bili mi že več kot pol desetletja člani Evropske unije, Hrvaška pa je bila še sredi pristopnih pogajanj. Na ekonomskem področju smo bili dva koraka pred njimi, edino na medijskem področju je bila Hrvaška že takrat pestrejša, pluralnejša, kajti prisotnost tujih medijskih lastnikov je zagotavljala relativno visoke novinarske standarde. O tem, kakšna bi bila primerjava na področju politike, pa leta 2010 ali 2011 nikoli nismo prišli daleč, saj moji hrvaški sodelavci in kolegi niso radi komentirali notranje politike svoje domovine. Ne glede na to pa sem imel občutek, da je bila takratna Hrvaška nekako ukleščena med dediščino Tuđmanove HDZ, ki jo je po polomu z Ivom Sanaderjem prevzela Jadranka Kosor, ter socialdemokrati (SDP), za katerimi se je vlekla nit komunistične preteklosti. Poleg teh dveh dominantnih strank so bili na sceni še narodnjaki, pravaši, liberalci in nekaj manjših strank. Zgodba zase je bil Zagrebški bandit, kot smo mu rekli v šali, tj. Milan Bandić, ki je zaradi suma korupcije in najrazličnejših mahinacij podoben lik kot ljubljanski šerif Zoran Janković. Tudi na Hrvaškem je volilni sistem naredil precej škode z drobljenjem glasov.

 

Po skoraj desetletju je bilo zato zanimivo opazovati hrvaško politiko v predvolilnem času. Zaradi grozeče nove epidemije koronavirusa je bila kampanja oskubljena in temu primerno dolgočasna. Ponovno dva dominantna tabora, zmerno konzervativna HDZ na eni ter nova, ad hoc koalicija intelektualnega naziva Restart, v kateri so ključno vlogo odigrali socialdemokrati. Ki pa jih ne vodi več Hercegovec Zoran Milanović, pač pa nov, meni docela nepoznani obraz. Toda ob tej ali-ali varianti so nase opozorili še zeleni, ki so na koncu dosegli omembe vreden razultat, medtem ko je skrajna desnica sicer prišla v parlament, vendar jih nihče ne bo želel gledati v vladi. Skrajna desnica so med drugim tudi nekateri odpadniki iz HDZ, ki so pod vodstvom pevca Miroslava Škora ustanovili novo stranko Domovinski pokret zato, ker se jim je zdela HDZ preveč sredinska ali celo leva.

 

Opazil sem, da se skoraj nihče ni pritoževal na naš, "slovenski način", češ da so itak vsi isti in da ni nobene izbire, koga sploh voliti. Tudi fenomena, ki se je močno okrepil v slovenski politiki zadnjih let, da namreč ljudje zaradi predvolilne kampanje strank volijo proti neki stranki oziroma njenemu predsedniku, ne pa za stranko, ki jo podpirajo, na Hrvaškem nisem zaznal. Iz vsega tega lahko potegnem zaključek, ki bi me še pred leti zelo presenetil: namreč da je hrvaška politika zelo napredovala in se prebila na opazno višji novo kot slovenska. Mislim, da je eden ključnih razlogov za to generacijski preskok, kajti obe doslej vodilni stranki - tj. HDZ in SDP - sta na čelo postavila relativno mlada predsednika. Andrej Plenković je letnik 1970, njegov glavni nasprotnik Davor Bernardić, ki bo zaradi poraza na volitvah kmalu letel kot šef SDP, pa celo 1980.

 

 

***

 

Kdo bi si mislil, da se bo v slabem desetletju razmerje med Slovenijo in Hrvaško, ko gre za vsebinski koncept politike na ravni strank, tako spremenilo. V našo škodo seveda. Kajti medtem ko se slovenska levica in desnica kot pes in mačka vrtita okoli starih travm, ki so v resnici nerešljive, ustvarjata status quo, zaradi katerega stoji vsa država. Hrvaški je ne glede na vse zgodovinske frustracije uspelo narediti korak naprej, ker je ena izmed njihovih vodilnih strank uspela pozitivna selekcija - kar bo imelo učinek za celoten politični prostor. Zaradi tega se obnašajo kot država, nastopajo kot država in gredo na volitve kot država.

 

Kaj si mislim o Sloveniji v tem pogledu, najbolj duhovito ponazarja oglasni pano na eni izmed ljubljanskih ulic, ki reklamira blagovno znamko Banana Republic: Ljubljana, lepo je biti tu.

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
26
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
13
24.01.2021 11:32
Jamranje bivšega ministra za šolstvoJerneja Pikala, ki je preko tvita popihal na dušo staršem o grozi, ker so otroci v velikih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Osvajanje telesa Polone Tratnik: Biooblast z biotehnologijo
2
24.01.2021 05:33
Ko se srečaš s premislekom Polone Tratnik, se srečaš z izvrstno analizo zgodovine znanosti, usmerjeno v radikalno resničnost, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
24
22.01.2021 21:00
Ne pritožujte se, ko bodo naslednjič ukinili vaš račun na kakšnem družbenem omrežju, ker nekomu ne bo všeč, ker razmišljate ... Več.
Piše: Ana Jud
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
7
22.01.2021 06:30
Nedavno podpisani celoviti sporazum o naložbah med demokratično Evropsko unijo in komunistično Kitajsko je na noge dvignil ... Več.
Piše: Keith Miles
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
13
21.01.2021 06:15
Karlu Erjavcu je zaenkrat spodletelo in je umaknil pobudo za najbolj nekonstruktivno konstruktivno zaupnico v zgodovini ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
24
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
59
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.970
02/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.873
03/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.955
04/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.911
05/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.972
06/
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
Uredništvo
Ogledov: 1.107
07/
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
Ana Jud
Ogledov: 1.341
08/
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.346
09/
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
Keith Miles
Ogledov: 872
10/
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
Dragan Živadinov
Ogledov: 803