Komentar

Šarčeva ideja o prehodni vladi je res genialna, skoraj na nivoju traktorista Ivana Serpentinška!

Ideja o podvigu, s katerim bi z oblasti spravili janšistične fašiste, predstavlja največji možni mentalni domet naše dvorne opozicije. Dlje očitno ne gre, pa če se Marjan Šarec, ki zdaj sanja o premierju brez strankarskega in celo brez političnega pedigreja, še tako napenja. Škoda je le instituta konstruktivne nezaupnice, s katero lahko dvorna opozicije vrže z oblasti aktualno vladno koalicijo. Kajti kot je dejal Šarec, je "čas za normalizacijo družbe in države". Za to izjavo si zasluži posebno pohvalo, saj je nezavedno priznal, kar levica pri nas kategorično zanika: da so namreč na oblasti lahko samo oni, saj je to edino "normalno". 

08.07.2020 23:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   nezaupnica   vlada   Janez Janša   opozicija   zaščitna oprema

Foto: Gorazd Kavčič / Gorenjski glas

Instituta konsktruktivne nezaupnice je škoda že zato, ker projekt v nobenem primeru ni izvedljiv, vsaj po zakoniti oziroma moralno neoporečni poti ne. Dvorni opoziciji namreč za dosego tega cilja zmanjka najmanj sedem glasov. Do teh pa tovarišija lahko pride le na nezakonit, moralno hudo sporen način: s podkupovanjem, grožnjami, izsiljevanjem in drugimi vrstami pritiskov.

Najnovejši intelektualni podvig bivšega premierja Marjana Šarca, ki bi se, če bi bili resna država z resnimi mediji, lahko skupaj z Mirom Cerarjem potegoval za prestižni naziv "politični luzer desetletja", nagrado pa bi kot mojster političnega preživetja podelil eden in edini Jani Möderndorfer, bo kljub zaigranemu entuziazmu Šarčevih opozicijskih sotrpinov klavrno propadel. To je tudi edini razlog, da ga bodo s figo v žepu v dvorni opoziciji tudi podprli. Še posebej Alenka Bratušek, pa tudi socialni demokrati bodo izjemno navdušeni. Polom, ki čaka Šarca, bo zanje obliž na ranjeni ponos. Človek, zaradi čigar nesposobnosti so vsi skupaj končali v opozicijskem trpljenju, jim bo zdaj prodajal pravljico o prehodni vladi, kjer bi bil glavni nekdo, za katerega ne vedo niti tega, ali v resničnosti sploh obstaja! Si lahko zamislite še hujšo klofuto njihovi nečimrnosti?! Ni čudno, da Bratuškova zdaj zasebno govori, kot pravijo, da država potrebuje neko dobro, zlato sredino, ne pa nekih levakov, med katere se je postavil tudi Šarec.

 

Instituta konstruktivne nezaupnice je škoda že zato, ker projekt v nobenem primeru ni izvedljiv, vsaj po zakoniti oziroma moralno neoporečni poti ne. Do teh pa tovarišija lahko pride le na nezakonit ali vsaj moralno hudo sporen način: s podkupovanjem, grožnjami, izsiljevanjem in drugimi vrstami pritiskov. Za vse druge, normalne procedure v parlamentarni demokraciji imamo namreč volitve. Toda teh se še kako bojijo tudi v opoziciji, zato je govorjenje o enotnem nastopu opozicije ali neke vrste "ljudski fronti" proti Janševi vladi blebetanje brez realne teže. In tudi kontraproduktivno, kajti v obdobju, ko nam grozi repriza spomladne epidemije Covid-19, si večina državljanov, predvsem pa menedžerjev in lastnikov kapitala, želi samo eno: da bi bili zdravi in da bi politiki - tisti, ki so na oblasti, in tisti, ki so v opoziciji - delali v korist države in državljanov, da ne bi počeli neumnosti, zlasti pa, da ne bi delali škode. Blebetati o prehodni vladi, katere mandatar ne bi bil član nobene stranke, kot zdaj medijem razlaga Šarec, je ali osupljivo naivno ali pa skrajno pokvarjeno; odvisno, s katere perspektive gledamo ta fenonen.

 

Človek, ki je na začetku leta klavrno propadel kot politik, odstopil kot premier in takorekoč dezertiral iz de facto najpomembnejše funkcije v državi, bi moral še dolgo časa hoditi okoli z zaprtimi usti, še bolje pa bi bilo zanj, če bi se tako hitro, kot se je pojavil v nacionalni politiki, iz nje tudi poslovil, nepreklicno. Toda ne tako nepreklicno kot Hojs.

 

Šarčeva "ideja" o prehodni vladi, ki se je pred tem sicer že pojavljala med neformalnimi pogovori med šefi opozicijskih strank, ima toliko lukenj kot švicarski sir. Če je slučajno zrasla na zeljniku koga drugega, denimo starcev iz ozadja, potem nas lahko resno skrbi njihova demenca, kajti opoziciji so podtaknili nekaj, kar ji ne bo niti najmanj koristilo, kvečjemu škodovalo. V tej državi prehodna vlada enostavno ni mogoča, še manj pa bi šel skozi nestrankarski mandatar oziroma premier, ki bi imel v vladi večino ministrov, ki prav tako ne bi nikoli delovali v politiki, med njimi ne bi bilo šefov koalicijskih strank itd. Si predstavljate, da bi Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek formalno sestavili vladno koalicijo, ki bi ji načeloval nekdo tretji, nek politični outsider, pa niti ne Borut Jamnik ali Tomaž Berločnik, pač pa še mnogo manj profiliran in izkušen človek? Jaz tudi ne.

 

Lažje bi si predstavljal, da gre spet za eno tistih Šarčevih duhovitosti, ob katerih se je krohotala dvorana gasilskega doma, kjer je gostoval kot Ivan Serpentinšek, toda taistih štosov publika v Cankarjevem domu ali ljubljanski Operi pač ne bi nagradila z aplavzom, pač pa dolgo, mučno tišino. In točno takšna je lahko tudi reakcija na najnovejši "šarčizem". Dolga, mučna tišina, med katero se nekje v daljavi sliši mukanje krav izpod Kamniških planin. Normalna opozicija je sestavni del zdrave demokracije. Da nisem ravno navdušen nad obstoječo vladno koalicijo, je javna skrivnost. Pred nekaj tedni sem svoje glede tega povedal tudi v Odmevih na nacionalki, kjer sem izpostavil ključen problem Janševe vlade: komuniciranje. Nisem se spuščal v vsebinske ocene, ker mislim, da nekih hujših zdrsov doslej ni bilo. Prvi odzivi nove vlade na epidemijo Covid-19 so bili ustrezni, hitri in relativno učinkoviti. Da je prišlo do nekaj škandaloznih zapletov pri nabavi zaščitne opreme, je sicer žalostno, vendar so se podobne reči dogajale takorekoč v vseh evropskih državah, kajti razmere na svetovnem trgu so bile kaotične, spominale so na vojno, zaščitna oprema je imela status orožja. Jasno, da je opozicija nemudoma izkoristila priložnost in začela neusmiljeno napadati vlado zaradi tega; njena vloga je, da nagaja vladi in ji nastavlja ogledalo. Tisti, ki nismo ravno od včeraj, se ob tem lahko le nasmihamo, kajti če bi bila situacija drugačna - Marjan Šarec še vedno premier, Janez Janša pa še vedno v opoziciji - ne bi bilo niti slučajno kaj drugače ali bolje, kvečjemu slabše.

 

Kako daleč gre lahko opozicija pri svoji destruktivni vlogi, ni le vprašanje zdravega razuma ali pameti, pač pa tudi zakonov, ustave in nenazadnje tudi parlamentarne prakse. Zanimivo je predvsem to, da medijsko podporo Šarčevim predlogom izkazuje zlasti nacionalka, kar je bržkone še ena izmed posledic nespametnega vladnega komuniciranja z mediji oziroma javnostjo. Sploh aktualni premier je dolgo časa s težko artiletijo tolkel po Kolodvorski, kjer se mu zdaj levičarska aktivistična gverila, ki se je zabarakadirala zlasti na spletnem portalu RTV Slovenije, sladko maščuje. Nekateri prispevki, sploh pa komentarji bralcev, so dejansko fenomen v tem času in prostoru. Vsake toliko si vzamem deset minut časa in jih malce preletim. Toliko antiamerikanizma in sovraštva do kapitalizma, demokracije in vsega, kar predstavlja moderno zahodno civilizacijo, bi morda našli le še v moskovski Pravdi pred štiridesetimi ali petdesetimi leti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
1
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
KPK je končno razkrila korupcijska tveganja v FIHO, grešni kozel bo zdaj direktor Vladimir Kukavica, ki pa je že nepreklicno odstopil!
10
18.03.2021 22:00
Nedavno je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri nadzoru razdeljevanja sredstev Fundacije invalidskih in humanitarnih ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.305
02/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.143
03/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.105
04/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.614
05/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.529
06/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.088
07/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.300
08/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.058
09/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 958
10/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 522