Razkrivamo

Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije

Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše oblike tudi v odnosih s severno sosedo. Po Italiji in Hrvaški je Avstrija zdaj že tretja soseda, ki je oznanila, da ima s Slovenijo odprto bilateralno vprašanje. Tokrat ne gre za vprašanje izgnancev (ezulov) ali njihovih nepremičnin (Italija) niti za nerešeno mejno vprašanje (Hrvaška), pač pa za uradno priznanje maloštevilne, vendar dejansko še živeče nemško govoreče narodne skupnosti na Slovenskem, včasih imenovane tudi Staroavstrijci.

15.07.2020 00:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Staroavstrijci   priznanje   nemška narodna skupnost   Slovenija   Kočevarji

Slovenija se že vse od osamosvojitve otepa razprave o priznanju nemško govoreče manjšine in je bila pred leti pripravljena popustiti le toliko, da je obljubila, da bo ministrstvo za kulturo prek javnih razpisov vsako leto "pomagalo" kulturnim društvom nemško govoreče skupnosti na Slovenskem z 32.000 evrov subvencije za njihovo delovanje. 

O tem, da na današnjem slovenskem ozemlju še živijo ostanki nekoč številčne nemško govoreče narodne skupnosti (vir), formalno sicer ni več nobenega dvoma. Njihov avtohtoni obstoj so potrdili zgodovinarji in manjšinski eksperti. Vprašanje je le, kako si interpretiramo vprašanje številčnosti. Kajti pripadnikov t.i. Staroavstrijcev je pri nas morda le še nekaj deset do največ sto, kar pa že iz načelnih razlogov ne bi smelo biti ovira, da jim Republika Slovenija ne bi priznala statusa manjšine. In sicer po vzoru italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti, ki sta ustavno priznani in zaščiteni.

 

Tako nekako bi lahko povzeli pričakovanja predstavnikov Staroavstrijcev pri nas, ki so zdaj dobila tudi formalno podporo Avstrije, saj se je zvezni parlament na Dunaju 8. julija takorekoč soglasno, z glasovi vseh petih poslanskih skupin zavzel za to, da Slovenija nemško govorečo skupnost naposled uradni prizna manjšino. Že četrtič so poslanci dunajskega državnega zbora pozvali svojo vlado, naj v bilateralnih odnosih s Slovenijo odpre vprašanje priznanja njene avtohtone nemško govoreče skupnosti. Avstrijski poslanci so pozvali zunanjega ministra Alexandra Schallenberga, da to stori v okviru dvostranske kot tudi evropske ravni.

 

Kočevarji so predstavljali najštevilčnejši del t.i. Staroavstrijcev na Slovenskem. 

 

 

32.000 evrov "nadomestila" za mir?

 

Morda ni naključje, da se je le dan pred tem parlamentarnim pozivom na Dunaju mudil slovenski predsednik Borut Pahor, ki je 13. julija s svojim italijanskim kolegom Sergiom Mattarello simbolično obeležil stoto obletnico fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu in prvič doslej poudaril nujnost zgodovinske pomiritve med narodoma, ki jih je usodno zaznamovalo 20. stoletje. Pahorja utegne zdaj Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji zaprositi za naklonjenost in podporo tudi pri reševanju njihove stiske, ki ni le načelne narave in povezana z vprašanjem formalnega statusa, ampak tudi materialne narave. Slovenska država je namreč zaradi ljubega miru pred leti obljubila, da bo vsako leto za delovanje nemško govorečih kulturnih društev v Sloveniji namenila 32.108,00 evrov, vendar je ta znesek letos ministrstvo za kulturo zaradi epidemije Covid-19 enostavno zamrznilo.

 

Znesek, ki je bolj kot ne simboličen - 32 tisoč evrov stane malce bolje opremljena Škoda Octavia -, je ključen za normalno delovanje teh društev. V Zvezi kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji namreč pravijo, da je zaradi odločitve o zamrznitvi teh sredstev za letošnje leto ogrožena izdaja društvenih glasil in organizacija tečajev nemškega jezika, ki so bistvenega pomena za posredovanje nemškega jezika, najverjetneje pa bodo odpadle tudi vse kulturne prireditve in dogodke.

 

 

Kočevarski Nemci so ustvarili svojo nemščino, kočevariščino in so del naše nacionalne identitete.

 

 

V zgodbi o vztrajnem zanikanju obstoja Staroavstrijcev v Sloveniji je zanimiva zlasti solidarnost, ki jo do te nepriznane manjšine izkazujejo nekateri avstrijski politiki slovenskih oziroma hrvaških korenin. Ob zadnji razpravi v dunajskem parlmentu je bila denimo zelo angažirana poslanka koalicijskih Zelenih in pripadnica slovenske narodne skupnosti Olga Voglauer, ki je podprla prizadevanja za priznanje nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji. Leta 2018 pa je ob zadnjem sprejemanju enakega sklepa v avstrijskem parlamentu solidarnost z nemško govorečo narodno skupnostjo v Sloveniji izražal Nikolas Berlakovich, poslanec Avstrijske Ljudske stranke in pripadnik manjšine gradiščanskih Hrvatov v Avstriji.

 

 

Niso bili vsi "Nemci" pri nas nacisti

 

Kaj je sploh bistvo nesporazuma med Slovenijo in Avstrijo, ko gre za vprašanje Staroavstrijcev? Fascinantno je predvsem to, da nihče ne zna racionalno pojasniti, kaj so dejanske ovire, da Slovenija ne bi tej maloštevilni, avtohtoni in nikogar ogrožajoči narodni skupnosti, ki je denimo na Kočevskem že stoletja del slovenske narave in družbe, naposled priznala podoben ali vsaj primerljiv status kot Italijanom in Madžarom? Izgovor o kolaboraciji z okupatorji ne vzdrži resne kritike, Kočevarji so bili celo žrtve preselitve, nikoli niso bili nacisti, s kolaboracijo imajo neprimerno manj od tistih Slovencev, ki so pod poveljstvom generala Rupnika prisegli zvestobo Veliki Nemčiji ...

 

Predvsem gre za čustveno vprašanje, ki je po krivici zgodovinsko obremenjeno. Na drugi strani je Avstrija to temo doslej vedno zelo diskretno in uvidevno obravnavala. Toda po dolgih letih čakanja so se očitno naposlušali vedno enih in istih izgovorov. V Zvezi kulturnuh društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji (Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien) so zadnja leta Dunaj večkrat prosili za podporo in pomoč, zdaj so očitno le dobili nekaj pozornosti. Vsekakor je za bodoče odnose z Avstrijo smiselno urediti tudi to vprašanje, pri čemer bi Avstrija v zameno lahko istočasno uveljavila tudi tista določila ADP (Pogodbe o ustanovitvi države Avstrije), ki priznavajo obstoj slovenske manjšine na avstrijskem Štajerskem in Sloveniji priznala status pogodbene stranke. Za meddržavne odnose bo očitno treba na obeh straneh še kaj narediti ...

 

 

PRAVICA DO POPRAVKA

 

Ministrstvo za kulturo zanika navedbe o zamrznitvi sredstev v članku ''Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije'', objavljenem dne 15. 7. 2020 na Portalu Plus. Ministrstvo v nadaljevanju pojasnjuje, da je dne 31. 1. 2020 objavilo Javni razpis za izbor kulturnih projektov programa, namenjenega pripadnikom nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji, ki je bil odprt do 2. marca 2020. Ministrstvo je s postopkom začelo pravočasno in nadaljevalo s postopkom razpisa tudi v času negotovih razmer zaradi epidemije covida-19, trenutno pa je v fazi pred sprejetjem odločb o dodelitvi sredstev za posamezne prijavljene kulturne projekte.

 

Ob tem je treba poudariti, da je zaradi razmer epidemije covida-19 Vlada RS dne 14. 3. 2020 sprejela ukrep, da se ustavi prevzemanje obveznosti proračuna za leto 2020 in da bo, zaradi spremenjenih razmer ter posledično nastanka novih obveznosti za proračun, potrebno pripraviti rebalans proračuna RS za leto 2020. Temu je sledil sklep Vlade RS o začasnem zadržanju izvrševanja proračuna z dne 11. 4. 2020. Izvedba postopka javnih razpisov je vezana na proračunske zmožnosti ministrstva, ki je dolžno ukrepati v skladu s spremembami v državnem proračunu oziroma s finančnim načrtom ministrstva. Ministrstvo za kulturo je upoštevalo sklepe vlade, razpisna sredstva ni zamrznilo, ampak čaka na rebalans proračuna, pred njegovim sprejetjem pa ne sme izdajati odločb.

 

S prijaznimi pozdravi,

 

Ministrstvo za kulturo,

služba za odnose z javnostmi

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Pakistan's Latest Economic Update and Outlook Point Weak Prospects
6
06.06.2023 09:10
In the latest monthly economic update and outlook, the Pakistani Ministry of Finance indicated that the coutnry's economy is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
20
05.06.2023 20:00
Trije ugledni slovenski zgodovinarji, strokovnjaki za novejšo zgodovino, Mitja Ferenc, Tamara Griesser Pečar in Milko Mikola, ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
12
03.06.2023 17:00
Vojna, ki divja na ukrajinskem ozemlju, je v resnici vojna za ukrajinsko neodvisnost. V tej vojni ukrajinski narod uveljavlja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.756
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.736
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.165
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.018
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.201
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 944
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.965