Razkrivamo

Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije

Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše oblike tudi v odnosih s severno sosedo. Po Italiji in Hrvaški je Avstrija zdaj že tretja soseda, ki je oznanila, da ima s Slovenijo odprto bilateralno vprašanje. Tokrat ne gre za vprašanje izgnancev (ezulov) ali njihovih nepremičnin (Italija) niti za nerešeno mejno vprašanje (Hrvaška), pač pa za uradno priznanje maloštevilne, vendar dejansko še živeče nemško govoreče narodne skupnosti na Slovenskem, včasih imenovane tudi Staroavstrijci.

15.07.2020 00:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Staroavstrijci   priznanje   nemška narodna skupnost   Slovenija   Kočevarji

Slovenija se že vse od osamosvojitve otepa razprave o priznanju nemško govoreče manjšine in je bila pred leti pripravljena popustiti le toliko, da je obljubila, da bo ministrstvo za kulturo prek javnih razpisov vsako leto "pomagalo" kulturnim društvom nemško govoreče skupnosti na Slovenskem z 32.000 evrov subvencije za njihovo delovanje. 

O tem, da na današnjem slovenskem ozemlju še živijo ostanki nekoč številčne nemško govoreče narodne skupnosti (vir), formalno sicer ni več nobenega dvoma. Njihov avtohtoni obstoj so potrdili zgodovinarji in manjšinski eksperti. Vprašanje je le, kako si interpretiramo vprašanje številčnosti. Kajti pripadnikov t.i. Staroavstrijcev je pri nas morda le še nekaj deset do največ sto, kar pa že iz načelnih razlogov ne bi smelo biti ovira, da jim Republika Slovenija ne bi priznala statusa manjšine. In sicer po vzoru italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti, ki sta ustavno priznani in zaščiteni.

 

Tako nekako bi lahko povzeli pričakovanja predstavnikov Staroavstrijcev pri nas, ki so zdaj dobila tudi formalno podporo Avstrije, saj se je zvezni parlament na Dunaju 8. julija takorekoč soglasno, z glasovi vseh petih poslanskih skupin zavzel za to, da Slovenija nemško govorečo skupnost naposled uradni prizna manjšino. Že četrtič so poslanci dunajskega državnega zbora pozvali svojo vlado, naj v bilateralnih odnosih s Slovenijo odpre vprašanje priznanja njene avtohtone nemško govoreče skupnosti. Avstrijski poslanci so pozvali zunanjega ministra Alexandra Schallenberga, da to stori v okviru dvostranske kot tudi evropske ravni.

 

Kočevarji so predstavljali najštevilčnejši del t.i. Staroavstrijcev na Slovenskem. 

 

 

32.000 evrov "nadomestila" za mir?

 

Morda ni naključje, da se je le dan pred tem parlamentarnim pozivom na Dunaju mudil slovenski predsednik Borut Pahor, ki je 13. julija s svojim italijanskim kolegom Sergiom Mattarello simbolično obeležil stoto obletnico fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu in prvič doslej poudaril nujnost zgodovinske pomiritve med narodoma, ki jih je usodno zaznamovalo 20. stoletje. Pahorja utegne zdaj Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji zaprositi za naklonjenost in podporo tudi pri reševanju njihove stiske, ki ni le načelne narave in povezana z vprašanjem formalnega statusa, ampak tudi materialne narave. Slovenska država je namreč zaradi ljubega miru pred leti obljubila, da bo vsako leto za delovanje nemško govorečih kulturnih društev v Sloveniji namenila 32.108,00 evrov, vendar je ta znesek letos ministrstvo za kulturo zaradi epidemije Covid-19 enostavno zamrznilo.

 

Znesek, ki je bolj kot ne simboličen - 32 tisoč evrov stane malce bolje opremljena Škoda Octavia -, je ključen za normalno delovanje teh društev. V Zvezi kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji namreč pravijo, da je zaradi odločitve o zamrznitvi teh sredstev za letošnje leto ogrožena izdaja društvenih glasil in organizacija tečajev nemškega jezika, ki so bistvenega pomena za posredovanje nemškega jezika, najverjetneje pa bodo odpadle tudi vse kulturne prireditve in dogodke.

 

 

Kočevarski Nemci so ustvarili svojo nemščino, kočevariščino in so del naše nacionalne identitete.

 

 

V zgodbi o vztrajnem zanikanju obstoja Staroavstrijcev v Sloveniji je zanimiva zlasti solidarnost, ki jo do te nepriznane manjšine izkazujejo nekateri avstrijski politiki slovenskih oziroma hrvaških korenin. Ob zadnji razpravi v dunajskem parlmentu je bila denimo zelo angažirana poslanka koalicijskih Zelenih in pripadnica slovenske narodne skupnosti Olga Voglauer, ki je podprla prizadevanja za priznanje nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji. Leta 2018 pa je ob zadnjem sprejemanju enakega sklepa v avstrijskem parlamentu solidarnost z nemško govorečo narodno skupnostjo v Sloveniji izražal Nikolas Berlakovich, poslanec Avstrijske Ljudske stranke in pripadnik manjšine gradiščanskih Hrvatov v Avstriji.

 

 

Niso bili vsi "Nemci" pri nas nacisti

 

Kaj je sploh bistvo nesporazuma med Slovenijo in Avstrijo, ko gre za vprašanje Staroavstrijcev? Fascinantno je predvsem to, da nihče ne zna racionalno pojasniti, kaj so dejanske ovire, da Slovenija ne bi tej maloštevilni, avtohtoni in nikogar ogrožajoči narodni skupnosti, ki je denimo na Kočevskem že stoletja del slovenske narave in družbe, naposled priznala podoben ali vsaj primerljiv status kot Italijanom in Madžarom? Izgovor o kolaboraciji z okupatorji ne vzdrži resne kritike, Kočevarji so bili celo žrtve preselitve, nikoli niso bili nacisti, s kolaboracijo imajo neprimerno manj od tistih Slovencev, ki so pod poveljstvom generala Rupnika prisegli zvestobo Veliki Nemčiji ...

 

Predvsem gre za čustveno vprašanje, ki je po krivici zgodovinsko obremenjeno. Na drugi strani je Avstrija to temo doslej vedno zelo diskretno in uvidevno obravnavala. Toda po dolgih letih čakanja so se očitno naposlušali vedno enih in istih izgovorov. V Zvezi kulturnuh društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji (Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien) so zadnja leta Dunaj večkrat prosili za podporo in pomoč, zdaj so očitno le dobili nekaj pozornosti. Vsekakor je za bodoče odnose z Avstrijo smiselno urediti tudi to vprašanje, pri čemer bi Avstrija v zameno lahko istočasno uveljavila tudi tista določila ADP (Pogodbe o ustanovitvi države Avstrije), ki priznavajo obstoj slovenske manjšine na avstrijskem Štajerskem in Sloveniji priznala status pogodbene stranke. Za meddržavne odnose bo očitno treba na obeh straneh še kaj narediti ...

 

 

PRAVICA DO POPRAVKA

 

Ministrstvo za kulturo zanika navedbe o zamrznitvi sredstev v članku ''Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije'', objavljenem dne 15. 7. 2020 na Portalu Plus. Ministrstvo v nadaljevanju pojasnjuje, da je dne 31. 1. 2020 objavilo Javni razpis za izbor kulturnih projektov programa, namenjenega pripadnikom nemško govoreče etnične skupine v Republiki Sloveniji, ki je bil odprt do 2. marca 2020. Ministrstvo je s postopkom začelo pravočasno in nadaljevalo s postopkom razpisa tudi v času negotovih razmer zaradi epidemije covida-19, trenutno pa je v fazi pred sprejetjem odločb o dodelitvi sredstev za posamezne prijavljene kulturne projekte.

 

Ob tem je treba poudariti, da je zaradi razmer epidemije covida-19 Vlada RS dne 14. 3. 2020 sprejela ukrep, da se ustavi prevzemanje obveznosti proračuna za leto 2020 in da bo, zaradi spremenjenih razmer ter posledično nastanka novih obveznosti za proračun, potrebno pripraviti rebalans proračuna RS za leto 2020. Temu je sledil sklep Vlade RS o začasnem zadržanju izvrševanja proračuna z dne 11. 4. 2020. Izvedba postopka javnih razpisov je vezana na proračunske zmožnosti ministrstva, ki je dolžno ukrepati v skladu s spremembami v državnem proračunu oziroma s finančnim načrtom ministrstva. Ministrstvo za kulturo je upoštevalo sklepe vlade, razpisna sredstva ni zamrznilo, ampak čaka na rebalans proračuna, pred njegovim sprejetjem pa ne sme izdajati odločb.

 

S prijaznimi pozdravi,

 

Ministrstvo za kulturo,

služba za odnose z javnostmi

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
14
20.11.2020 22:50
Kaj za vraga se dogaja v največji demokraciji na svetu, da se je zgodila ena največjih blamaž v zgodovini Združenih držav? Kajti ... Več.
Piše: Igor Vlačič
30 letnica plebiscita (1990-2020): Vsega je bil kriv Jože Pučnik
8
09.11.2020 21:30
V prihodnjih tednih, vse tja do božiča, bomo na portalu objavljali prispevke na temo slovenskega plebiscita, od katerega bo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Ponovno odkrita knjižna mojstrovina: Gulliverjeva potovanja
3
06.11.2020 23:09
Živimo v časih, ko je zaradi pandemije gibanje omejeno in ko potovanja nikakor niso več samoumevna, ponekod pa so celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Demokracija v Ameriki: Nikakor ni izključeno, da bo Melania Trump še štiri leta krasila Belo hišo
6
02.11.2020 22:04
Kdo bo naslednji predsednik Združenih držav Amerike? Dokončen odgovor na to vprašanje bomo Evropejci zaradi časovnega zamika ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zakaj je ustavno sodišče doseglo novo dno
5
30.10.2020 22:00
Ustavno sodišče je doživelo novo ponižanje, po mnenju dr. Jurija Toplaka pa so varuhi ustavnosti in zakonitosti na Beethovnovi ... Več.
Piše: Uredništvo
Covid statistika: Slovenija se pospešeno "prekužuje", narašča pa število smrtnih žrtev
17
27.10.2020 21:00
Kakšna je statistika, ko gre za število uradno potrjenih okužb za novim koronavirusom kot tudi za smrtnost na milijon ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pred nami je odločilen teden: Če nam uspe ustaviti napredovanje virusa, se bomo izognili Bergamu, v nasprotnem primeru bo zelo hudo
11
25.10.2020 21:25
Ljubljanski Institut Jožef Stefan (IJS) je pripravil novo projekcijo širjenja okužb s Covid-19 v Sloveniji, ki je po naši oceni ... Več.
Piše: Uredništvo
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
11
16.10.2020 21:09
Britanski novinar in televizijski voditelj Richard Quest, eno izmed najbolj prepoznavnih imen ameriške televizije CNN, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
16
15.10.2020 20:42
Običajno ljudi, ki jih ne poznam, vikam. To žal v tem primeru ne bo mogoče. Celo zapisati ime in priimek te osebe je pretežko. ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
6
11.10.2020 11:00
Na javni RTV opažam, da se bolj kot informiranju in pozivanju k spoštovanju ukrepov ukvarjajo z iskanjem napak pristojnih, ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo ministroma Vasku Simonitiju in Simoni Kustec
1
05.10.2020 20:43
Tomaž Seljak in Alojz Križman sta že konec minulega meseca poslala odprto pismo ministru za kulturo Vasku Simonitiju in ... Več.
Piše: Uredništvo
Balkan na Kavkazu: Zgodovinski spopad Armenije in Azerbajdžana ali spopad z geostrateškimi razsežnostmi?
6
02.10.2020 23:59
Ljubljanski Mednarodni inštitut za balkanske in bližnjevzhodne študije IFIMES je pripravil podrobno analizo zadnje zaostritve ... Več.
Piše: Uredništvo
Naših 20.000 pravnih predpisov, 2. del: Vlada ima letos zaradi posledic Covid-19 precej več manevrskega prostora pri javnofinančnih izdatkih
4
27.09.2020 12:00
Brez dvoma so predlogi vladnega Strateškega sveta, kako znižati administrativne ovire, debirokratizirati javno upravo in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
3
23.09.2020 23:29
Pred desetimi dnevi smo objavili prispevek Elene Pečarič z naslovom Na invalidih se dobro služi: FIHO kot družinsko podjetje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
5
22.09.2020 21:00
V senci politično oportunejših in populističnih aktivnosti je vlada že pozno spomladi ustanovila Strateški svet za ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
9
17.09.2020 21:00
Med miti in legendami izstopajo zlasti prepričanje, da se nam bo vsak čas sesul pokojninski sistem, da imamo že skoraj dve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
7
16.09.2020 22:34
V zadnjem delu bomo naredili primerjavo poudarkov programa CasaPound in Levice do evroatlantskih povezav ter razmišljanja o ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
5
14.09.2020 20:59
V slovenskih medijih in javnosti skoraj docela spregledano pismo o pravičnosti in odprti razpravi (A Letter on Justice and Open ... Več.
Piše: Uredništvo
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinsko podjetje" Omanovih
2
13.09.2020 21:45
Na invalidih se dobro služi, ugotavlja Elena Pečarič, ki se je lotila še ene anomalije znotraj Fundacije za financiranje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
6
10.09.2020 21:02
V prvem delu Dosjeja ekstremisti smo si pogledali nekatere osupljive podobnosti med programom italijanskega neofašističnega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 4.828
02/
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
Andrej Lokar
Ogledov: 3.765
03/
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
Keith Miles
Ogledov: 2.618
04/
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.827
05/
Zakaj je Janševo pismo pomembno
Miha Burger
Ogledov: 1.830
06/
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
Igor Vlačič
Ogledov: 2.201
07/
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.698
08/
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
Denis Poniž
Ogledov: 1.830
09/
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
Keith Miles
Ogledov: 1.157
10/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 6.506