Komentar

Dobrodošli nazaj v leto 1988: Spremenite že ime Roške v Domobransko ulico

To je moja prva in zadnja gledališka kritika, ki jo bom napisal za časa svojega življenja. Analitično bom vstopil v gledališko predstavo Dobrodošli nazaj v leto 1988, ki je bila uprizorjena znotraj časovnega intervala petnajste protestne manifestacije Naprej v sedanjost, usmerjene proti kleptokraciji Vlade Republike Slovenije. Umetniška kritika kot literarna zvrst ali strokovni odziv pa je že na meji s komentarjem. Ravnokar bom to mejo prestopil. Dejstvo je, da reflektiram samo tisto, kar pospešuje mojo umetniško ekstazo.

 

08.08.2020 22:32
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Roška   drama   Bertold Brecht   1988   JBTZ   Ljubljana

Predstavo z naslovom Dobrodošli nazaj v leto 1988 razumem kot najostrejšo metafizično polemiko.

V petek, 31. julija 2020, sem se ob 19. uri udeležil demonstracij, znotraj katerih sem doživel redek gledališki dogodek, ki je bil prežet z najvišjo stopnjo narodnega in ljudskega gledališča istočasno. Izhodiščna točka protesta, Prešernov spomenik, je bil za obe gledališki tradiciji nadvse odlično izhodišče. Mit pa je vzniknil v trenutku, ko je postalo jasno, da se tisočglava vrsta premika proti Roški cesti. Antagonizem, ki se je napovedoval, je bil v literaturi že večkrat opisan: civili/zacija (demonstranti) proti militantom (državni aparat prisile)! Toda presenečenje je šele sledilo.

 

Če bi lahko, bi po predstavi poslal Bertoldu Brechtu navdušujoč telegram. Obvestil bi ga, da so leta 2020 v mestu Ljubljana skoraj sedemdeset let po njegovi smrti impresivno uprizorili njegovo gledališko konceptualizacijo epskega gledališča kot najvišjo stopnjo etičnega dejanja (religija, filozofija, umetnost). Prek aktualizma smo se potopili v globino univerzalizma. In že smo prispeli pred Roško cesto. Medtem, ko smo se premikali proti njej, smo bili v obrednem smislu v območju individualne karnevalizacije, ko pa smo zakorakali na Roško, smo se dobesedno zlili v ontološko gledališko dejanje. Ta energetski prehod smo občutili - dobesedno. S pomočjo mita o Roški smo se začeli spreminjati iz demonstrantov v gledališki avditorij. Obred nas je prislil, da smo se stoično premikali proti mitskim vratom vojaškega sodišča. Toda petdeset metrov pred vrati smo jim obrnili hrbet.

 

Zdaj pozor: bolj, ko se nas je tisoč vzratno premikalo, vedno bolj smo se pogrezali v gledališki čas. Na levi in desni strani smo zagledali na deblih dreves drevoreda razvrščene bele oštevilčene table, ki so nam odštevale desetletja in leta, vse tja do leta 1988. Umetniki gledališke predstave Dobrodošli nazaj v leto 1988 so meni neznani, zato jih ne morem naslavljati oziroma ne bom reflektiral njihovega posamičnega prispevka znotraj uprizoritvenega napora, temveč bom analiziral tisto, kar od nekdaj občudujem v polju političnega gledališča.

 

 

1. Predstava uprizarja Zakon!

 

Politična matrica nam vedno prinaša bedo, ki jo moramo vsi prenašati. Vedno rezultira kot - Zakon! Posledično pa kot zakonodaja. Ta pa se nam predstavlja, kot da je sama od sebe. Pa ni! Je od politične matrice. Ne pa od tistega, kar je prav (pravo). Seveda Zakon sprejmeš ali ga zavrneš. Tudi politično, ki je ustoličilo Zakon, je istočasno Zakon, če to izvajalci Zakona hočejo ali nočejo. Res pa je, da je zanikanje Zakona (prav-pravo) zanikanje skoraj vsega in vseh. Ravno zato smo vsi v avditoriju v poziciji - političnega gledališča. Ogromna, prevelika je razsežnost politične matrice. Razteza se mogočno in istočasno preko posamičnega.

 

Umetniška matrica pa proizvaja iz nevidne umetniške zakonodaje očividno. Do nje lahko pristopimo s silo kletve ali s silo humorja. Z metanjem tragične kletve ali komičnega v inštitucije političnega. Povejmo z besedami demonstracij: Trenutna politična matrica je usmerjena - slaboumno!

 

 

2. Zakon kot drama obvladovanja časa!

 

Tako je bilo leta 1988, tako je leta 2020 na popolnoma istem kraju dramskega dejanja, le da je masovni človek spremenil svojo pozicijo. Protagonist dramskega dejanja pa nikakor ne, v obeh primerih je bil in je v osebni drami. Temu primeren je bil njegov dramski monolog v predstavi Dobrodošli nazaj v leto 1988.

 

 

3. Nosilec politične matrice se prek dramskega dejanja vedno podredi zlu!

 

Umetniška matrica ima univerzalna orodja, s katerimi proizvaja umetniško obstajanje: aktualizem in časovni univerzalizem. Bertold Brecht observacijo opravi s časovnim preskokom - z epskim časom, s kolektivno dramo v času! V gledalčevih možganih obstaja misel, da se upira politični matrici. Toda človek ne more storiti ničesar proti njej, razen da deluje kajnovsko. Razmišljati o politični matrici je možno le prek možganov umetniške matrice, ker le umetnost poleg filozofije in religije presega svet predmetnosti. Ne pozabimo, da v tem primeru opazujemo gledališko dejanje.

 

Živa in nova sila življenja bo prišla do svoje umetniške vidnosti. Politična matrica pa lahko upravlja le s stvarmi in ljudmi na osnovi empirične realnosti. Zaradi svoje osebne drame, sovraštva pa uničuje stvari, predvsem pa veliko ljudi. To je drama, ko junaka drame zapusti univerzalna matrica, v njega pa se naseli sovraštvo, zanj se začne padanje v gnilobo in razkroj. Kleptokrat pa je zadovoljen s svojim dejanjem. Sam sebe upravičuje, misleč, da bo po zaključku procesa v miru živel s svojimi stvarmi. Pa ne bo! Suprematizem, brezpredmetnost in novi svet konstrukcij, ga bosdo ponižali - še naslednje generacije bo sram zanj. Večina na Roški se je šele rodila ali se šele bodo v času vzpostavitve mita. Vedno zmaguje lepo in tisto, kar je skrajno obupano, nemočno. Antonin Artaud zapiše: Največja od vseh žalosti, ki sem jo sploh še sposoben čutiti je, da se ločuješ od mene, da ne slediš moji novi in poslednji spremembi in viziji.

 

Politična matrica vedno izrabi svojega protagonista. Pred tem so mu tisoči vzklikali, potem pa ga ponižali. Umetniška matrica pa ga postavi na oder, vsem na ogled, prav mu je, ker v šoli ni poslušal profesorice slovenskega jezika in se je raje igral z orožjem: Protagonist fizično propade, a etično zmaga. To, kar smo gledali v politični groteski studia Anonymous Association, pa je kategorično obratna pozicija: Protagonist etično propade in se fizično spremeni v živega mrtveca (zombi).

 

 

4. V treh obdobjih sem stal pred vrati vojaškega sodišča na Roški!

 

Prvič kot udeleženec sodnega procesa v letih 1987 - 1989. Drugič v obdobju z materjo Ivanko leta 1988, ker je bila leta 1987 globoko ponižana, ker ni smela v beograjskem zaporu govoriti z menoj v njenem lastnem jeziku. Nedolgo tega mi je povedala, kako je razjarjeno vpila proti soldateski v prid zaprtemu mladeniču, kateri je danes zli protagonist drame na tej isti Roški. Oče Ilija jo je v njenem uporu z vsem srcem podpiral. Niste imeli vsi priložnosti videti matere, kako krikne, ko njenemu sinu stopijo z škornjem na glavo. In prejšnji teden, tretjič! Lahko si predstavljate, kako mi je bilo, ko sem zadenjsko stopal proti vratom vojaškega sodišča. Še danes me zgrabi, ko vidim vojaškega policaja, da bi mu snel kapo z glave. 

 

Predstavo z naslovom Dobrodošli nazaj v leto 1988 razumem kot najostrejšo metafizično polemiko. Umetniška matrica vedno znova neusmiljeno potolče politično. Kandidatov za nosilce politične moči, kleptokratov, pa nikoli ne zmanjka.

 

Zaključek gledališke kritike: Porušite to ogabno zgradbo. Spremenite ime ulici Roška v nekaj tretjega. Že prvič se je imenovala topoumno: Domobranska ulica.

 

 

5. Humor kot gledališka ekpresija, kot gledališki H/umor!

 

Počasi sem že utrujen od gledališke kritike. Kako odrešujoče je bilo poslušati nosilca politične matrice kot ogromno, ekspresivno lutko v dialektu - osamljenosti. Neskončno komično. O humor, o tebi ne znam razmišljati, popolnoma nebogljen sem pred teboj. Samo to vem, da vsebuješ v mojem jeziku besedo - umor. Jaz, ki prisegam na umetnost, enciklopedijo in etimologijo, se vedno znova ob tem dejstvu zasmejem.

 

Za protagonista politične matrice pa bom molil.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.287
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.687
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.596
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.555
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 980
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 935
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156