Komentar

Kolesarji, pešci in vse nevarnosti, ki so med njimi

Zadnje čase se veliko govori o kolesarjih. A samo o tistih ob petkih, kar se me doslej ni kaj prida dotaknilo. Pač pa so se me neki drugi kolesarji zadnje dni dotaknili na zelo poseben, lahko rečem celo čustven način. Posebej v Stari Ljubljani, ob Ljubljanici med Šentjakobskim mostom in Tromostovjem. Da takoj pojasnim: tudi sam kolesarim na tej relaciji. Stanujem v Trnovem in se dvakrat ali trikrat na teden zapeljem s svojim starim kolesom na trg po svežo zelenjavo. Sem pa na tej poti še večkrat pešec, proti večeru grem rad na sprehod, včasih tudi s svojim petletnim vnukom.

19.08.2020 01:15
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Stara Ljubljana   pešci   kolesarji   Ivan Hribar   Breg   Novi trg

Foto: arhiv MNZ

Ali naj samo čakam, da se zgodi huda nesreča? Ali lahko kaj naredim?

Verjamem, da bi se večina Ljubljančanov strinjala z oceno, da so stiki med pešci in kolesarji na tej t.i. pešconi problematični, večkrat zelo nevarni in kot taki potrebujejo neko boljšo ureditev. V to so me posebej prepričale osebne izkušnje zadnjih dni. Naj za ilustracijo navedem najbolj neprijeten dogodek od vseh, ki sem jih doživel zadnjih deset dni v tem vročem avgustu, ko sem skoraj vsak dan, prav za namen tega pisanja, ob različnem času dneva, večinoma peš, naredil krog ali dva v tem prostoru.

 

Dogodek se je zgodil že prvi dan, ko sem se lotil svojega "kroženja", verjetno pa me je še dodatno prepričal v pisanje tega zapisa. Zgodilo se je takole: Na spodnjem koncu Novega trga, kjer se začne Breg, je letos začela delovati nova picerija, nasproti nje, ob ograji Ljubljanice, stoji bronasti kip župana Hribarja. Mračilo se je, v tistem trenutku sem se nahajal na pločniku pred kipom, ko od picerije steče proti meni majhen trileten fantič, istočasno po Novem trgu po klancu z veliko hitrostjo pridrvi kolesar brez luči, ki zavije na desno, srce mi otrpne, zgrešita se za milimeter. Ob kipu stoji petletna deklica, verjetno fantičkova sestrica. Fantiček jo objame, igrata se. Nameravam nadaljevati svoj večerni sprehod, a fantič nenadoma steče čez cesto nazaj, kjer večerjata njegova starša, a tudi tokrat ni šlo brez nevarne situacije, kajti otrok je presekal pot starejši kolesarki, ki je k sreči vozila počasneje. Močno je zavrla, sestopila s kolesa, jezno odkimala z glavo in nadaljevala vožnjo.

 

Starša se za svojega triletnega otroka niti ne zmenita, sta v intenzivnem pogovoru, vidim, da so tujci, govorita špansko, in čez nekaj trenutkov fantič spet steče k sestrici, ki se igra ob kipu. Zdaj je še temneje, svetloba je na tistem mestu slaba. Usedem se na kamnito kocko ob piceriji in opazujem fantiča, ki vsaj še trikrat steče od sestrice k staršem in nazaj. Vmes naštejem šest kolesarjev, dva električna skiroja in dva mopeda, ki prav vsi s precej večjo hitrostjo od zakonsko dovoljene (za kolesarje, medtem ko za mopede in električne skiroje nikjer nič ne piše!) presekajo otrokovo tekanje. K sreči vedno sekundo ali dve prej ali kasneje. Nenadoma se zavem, da pravzaprav čakam, da bosta v tem mraku fantič in železje v obliki drvečega kolesa ali mopeda ob istem trenutku na istem mestu. Vstanem in pristopim k staršema, v svoji polomljeni angleščini poskušam pojasniti, jih opozoriti na nevarno tekanje njunega otroka. Oba me s pogledi odganjata in ponavljata: "No money, no money …" Potem vstaneta in skupaj z obema otrokoma odideta, jaz obsedim na kamniti kocki. 

 

Vsak naslednji dan svojega "kroženja" po Stari Ljubljani pa sem doživel - in to zapišem brez kančka pretiravanja - vsaj dve ali tri kritične situacije srečanja med kolesarjem in pešcem, čeprav je res, da so se skoraj vsa kot po čudežu večinoma srečno končala. Nekaj manjših prask sem le videl. Starejša gospa, denimo, se pri vhodu v ribarnico na trgu sunkovito umakne hitremu kolesarju in trešči z obrazom v steber Plečnikovih arkad, da se ji ulije kri iz nosa. Nekaj mimoidočih nas priskoči, a gospa je presenetljivo mirna, skozi krvav robec, ki si ga tišči na nos, nam zatrjuje, da ne rabi pomoči.

 

Natakar pred lokalom pod Filharmonijo odskoči pred divjakom na kolesu tako, da mu pladenj s pijačo pade na tla, kar povzroči samo nasmehe in odkimavanja pri mimoidočih. V obeh opisanih primerih je kolesar oddivjal naprej. A včeraj zvečer, ko sem videl mladega kolesarja, ki je zdivjal preko križišča pri Šentjakobskem mostu proti Bregu ob svoji rdeči luči in ga je prehitro vozeči avtomobil, ki je peljal navzdol po Cojzovi cesti - in je imel sicer čas prej pritisniti na svojo hupo kot na zavore - le za las zgrešil, sem se usedel na najbližjo klopco in obšla me je enaka misel kot ob tistem prvem opisanem dogodku z malim fantičem pri kipu župana Hribarja: Ali naj samo čakam, da se zgodi huda nesreča? Ali lahko kaj naredim?

 

Spomnim se, kako nam je v prvem letniku na arhitekturnem faksu, oddaljenem le nekaj metrov od tega križišča, profesor na vprašanje enega od študentov, ki se je glasilo "Kdaj se dejansko lahko izboljša ognjevarstvena zakonodaja, spremenijo ognjevarstveni standardi?", odgovoril takole: "Spreminjajo se povsod po svetu predvsem na podlagi izkušenj z velikimi požari." Sledilo je novo vprašanje: "Torej bomo pri nas v Ljubljani imeli večjo varnost pred požari šele po kakšnem večjem požaru?" Spomnim se, da sem si takrat zapisal, da profesor ni odgovoril.

 

Včeraj na tisti klopci sem se prvič spomnil na ta dogodek izpred več kot petdesetih let. Se mora res najprej zgoditi kakšna huda, zelo huda nesreča, preden bo stik kolesarjev in pešcev na tej ljubljanski pešconi malo bolj urejen? Mogoče pa bo celo kdo od zvestih komentatorjev na portalu+ namesto običajnega "pa kaj se spet gre ta Burger" preprosto podprl osnovno zahtevo, prošnjo ali kakorkoli bi to imenovali, naj vendar ljubljanski mestni svetniki nekaj ukrenejo, preden se bo zares zgodila kakšna hujša nesreča? 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
13
24.01.2021 11:32
Jamranje bivšega ministra za šolstvoJerneja Pikala, ki je preko tvita popihal na dušo staršem o grozi, ker so otroci v velikih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Osvajanje telesa Polone Tratnik: Biooblast z biotehnologijo
2
24.01.2021 05:33
Ko se srečaš s premislekom Polone Tratnik, se srečaš z izvrstno analizo zgodovine znanosti, usmerjeno v radikalno resničnost, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
22
22.01.2021 21:00
Ne pritožujte se, ko bodo naslednjič ukinili vaš račun na kakšnem družbenem omrežju, ker nekomu ne bo všeč, ker razmišljate ... Več.
Piše: Ana Jud
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
7
22.01.2021 06:30
Nedavno podpisani celoviti sporazum o naložbah med demokratično Evropsko unijo in komunistično Kitajsko je na noge dvignil ... Več.
Piše: Keith Miles
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
13
21.01.2021 06:15
Karlu Erjavcu je zaenkrat spodletelo in je umaknil pobudo za najbolj nekonstruktivno konstruktivno zaupnico v zgodovini ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
24
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
59
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.949
02/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.858
03/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.953
04/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.904
05/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.954
06/
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
Ana Jud
Ogledov: 1.324
07/
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.275
08/
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
Uredništvo
Ogledov: 947
09/
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
Keith Miles
Ogledov: 867
10/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.423