Komentar

Kolesarji, pešci in vse nevarnosti, ki so med njimi

Zadnje čase se veliko govori o kolesarjih. A samo o tistih ob petkih, kar se me doslej ni kaj prida dotaknilo. Pač pa so se me neki drugi kolesarji zadnje dni dotaknili na zelo poseben, lahko rečem celo čustven način. Posebej v Stari Ljubljani, ob Ljubljanici med Šentjakobskim mostom in Tromostovjem. Da takoj pojasnim: tudi sam kolesarim na tej relaciji. Stanujem v Trnovem in se dvakrat ali trikrat na teden zapeljem s svojim starim kolesom na trg po svežo zelenjavo. Sem pa na tej poti še večkrat pešec, proti večeru grem rad na sprehod, včasih tudi s svojim petletnim vnukom.

19.08.2020 01:15
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Stara Ljubljana   pešci   kolesarji   Ivan Hribar   Breg   Novi trg

Foto: arhiv MNZ

Ali naj samo čakam, da se zgodi huda nesreča? Ali lahko kaj naredim?

Verjamem, da bi se večina Ljubljančanov strinjala z oceno, da so stiki med pešci in kolesarji na tej t.i. pešconi problematični, večkrat zelo nevarni in kot taki potrebujejo neko boljšo ureditev. V to so me posebej prepričale osebne izkušnje zadnjih dni. Naj za ilustracijo navedem najbolj neprijeten dogodek od vseh, ki sem jih doživel zadnjih deset dni v tem vročem avgustu, ko sem skoraj vsak dan, prav za namen tega pisanja, ob različnem času dneva, večinoma peš, naredil krog ali dva v tem prostoru.

 

Dogodek se je zgodil že prvi dan, ko sem se lotil svojega "kroženja", verjetno pa me je še dodatno prepričal v pisanje tega zapisa. Zgodilo se je takole: Na spodnjem koncu Novega trga, kjer se začne Breg, je letos začela delovati nova picerija, nasproti nje, ob ograji Ljubljanice, stoji bronasti kip župana Hribarja. Mračilo se je, v tistem trenutku sem se nahajal na pločniku pred kipom, ko od picerije steče proti meni majhen trileten fantič, istočasno po Novem trgu po klancu z veliko hitrostjo pridrvi kolesar brez luči, ki zavije na desno, srce mi otrpne, zgrešita se za milimeter. Ob kipu stoji petletna deklica, verjetno fantičkova sestrica. Fantiček jo objame, igrata se. Nameravam nadaljevati svoj večerni sprehod, a fantič nenadoma steče čez cesto nazaj, kjer večerjata njegova starša, a tudi tokrat ni šlo brez nevarne situacije, kajti otrok je presekal pot starejši kolesarki, ki je k sreči vozila počasneje. Močno je zavrla, sestopila s kolesa, jezno odkimala z glavo in nadaljevala vožnjo.

 

Starša se za svojega triletnega otroka niti ne zmenita, sta v intenzivnem pogovoru, vidim, da so tujci, govorita špansko, in čez nekaj trenutkov fantič spet steče k sestrici, ki se igra ob kipu. Zdaj je še temneje, svetloba je na tistem mestu slaba. Usedem se na kamnito kocko ob piceriji in opazujem fantiča, ki vsaj še trikrat steče od sestrice k staršem in nazaj. Vmes naštejem šest kolesarjev, dva električna skiroja in dva mopeda, ki prav vsi s precej večjo hitrostjo od zakonsko dovoljene (za kolesarje, medtem ko za mopede in električne skiroje nikjer nič ne piše!) presekajo otrokovo tekanje. K sreči vedno sekundo ali dve prej ali kasneje. Nenadoma se zavem, da pravzaprav čakam, da bosta v tem mraku fantič in železje v obliki drvečega kolesa ali mopeda ob istem trenutku na istem mestu. Vstanem in pristopim k staršema, v svoji polomljeni angleščini poskušam pojasniti, jih opozoriti na nevarno tekanje njunega otroka. Oba me s pogledi odganjata in ponavljata: "No money, no money …" Potem vstaneta in skupaj z obema otrokoma odideta, jaz obsedim na kamniti kocki. 

 

Vsak naslednji dan svojega "kroženja" po Stari Ljubljani pa sem doživel - in to zapišem brez kančka pretiravanja - vsaj dve ali tri kritične situacije srečanja med kolesarjem in pešcem, čeprav je res, da so se skoraj vsa kot po čudežu večinoma srečno končala. Nekaj manjših prask sem le videl. Starejša gospa, denimo, se pri vhodu v ribarnico na trgu sunkovito umakne hitremu kolesarju in trešči z obrazom v steber Plečnikovih arkad, da se ji ulije kri iz nosa. Nekaj mimoidočih nas priskoči, a gospa je presenetljivo mirna, skozi krvav robec, ki si ga tišči na nos, nam zatrjuje, da ne rabi pomoči.

 

Natakar pred lokalom pod Filharmonijo odskoči pred divjakom na kolesu tako, da mu pladenj s pijačo pade na tla, kar povzroči samo nasmehe in odkimavanja pri mimoidočih. V obeh opisanih primerih je kolesar oddivjal naprej. A včeraj zvečer, ko sem videl mladega kolesarja, ki je zdivjal preko križišča pri Šentjakobskem mostu proti Bregu ob svoji rdeči luči in ga je prehitro vozeči avtomobil, ki je peljal navzdol po Cojzovi cesti - in je imel sicer čas prej pritisniti na svojo hupo kot na zavore - le za las zgrešil, sem se usedel na najbližjo klopco in obšla me je enaka misel kot ob tistem prvem opisanem dogodku z malim fantičem pri kipu župana Hribarja: Ali naj samo čakam, da se zgodi huda nesreča? Ali lahko kaj naredim?

 

Spomnim se, kako nam je v prvem letniku na arhitekturnem faksu, oddaljenem le nekaj metrov od tega križišča, profesor na vprašanje enega od študentov, ki se je glasilo "Kdaj se dejansko lahko izboljša ognjevarstvena zakonodaja, spremenijo ognjevarstveni standardi?", odgovoril takole: "Spreminjajo se povsod po svetu predvsem na podlagi izkušenj z velikimi požari." Sledilo je novo vprašanje: "Torej bomo pri nas v Ljubljani imeli večjo varnost pred požari šele po kakšnem večjem požaru?" Spomnim se, da sem si takrat zapisal, da profesor ni odgovoril.

 

Včeraj na tisti klopci sem se prvič spomnil na ta dogodek izpred več kot petdesetih let. Se mora res najprej zgoditi kakšna huda, zelo huda nesreča, preden bo stik kolesarjev in pešcev na tej ljubljanski pešconi malo bolj urejen? Mogoče pa bo celo kdo od zvestih komentatorjev na portalu+ namesto običajnega "pa kaj se spet gre ta Burger" preprosto podprl osnovno zahtevo, prošnjo ali kakorkoli bi to imenovali, naj vendar ljubljanski mestni svetniki nekaj ukrenejo, preden se bo zares zgodila kakšna hujša nesreča? 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.001
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.799
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.487
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.082
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.130
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 727
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.048
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 471