Komentar

Kozmistična arhitektura je največji dokaz, da smrti ni

Čoveštvo je do danšnjega dne doseglo dva evolucijska dviga. Prvi se je zgodil v trenutku, ko se je človek dvignil iz živalske drže v pokončno, drugi pa je dosegel v trenutku, ko je prestopil s svojo telesnostjo iz gravitacije 1 v gravitacijo O, iz teraformativne pozicije telesa v levitacijsko držo. Levitacija je človeku nenaravna in jo mora čimprej zapustiti. Zato je to le pogojno - evolucijski dvig. Z vzpostavitvijo vesoljske postaje Mir se je za človeka začel postopek k povratku v (umetno) Gravitacijo 1, druga možnost pa je, da se nam bo s stoletji izoblikovala nepričakovana rešitev.

15.08.2020 22:49
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   vesolje   arhitektura   Hegel   Noording   Mir   Johann Wolfgang von Goethe

Foto: Imdb.com

Letos obhajamo dvestopetdeseto obletnico rojstva najpomembnejšega filozofa vseh časov Georga Wilhelma Fridericha Hegla, ki nas je naučil, da vsi živimo znotraj oblik, ki jih določata kultura in zgodovina.

Vesoljsko arhitekturo delimo na orbitalno in kozmistično. Orbitalno arhitekturo že več kot štiri desetletja določa cevno-modularna gradnja. Bazni modul postaje Mir je bil iztreljen leta 1986, načrtovanje postaje pa se je začelo že veliko prej. Drža telesa v njej se nahaja v levitacijski legi. Vzporedno s cevno-modularno gradnjo v vesolju poteka nenehno iskanje idej, ki želijo doseči pozicijo, ki bo človeku omogočala generacijsko bivanje v vesolju s pomočjo umetno proizvedene gravitacije, tako na orbitalni koordinati kot v globokem kozmosu. Arhitektura na drugih planetih, v bivalnih enotah, pripada teraformativnemu razmisleku.

 

Kozmistična arhitektura pa je kompleksna! Je seštevek idej, ki naj bi nam omogočale obstanek življenja v globokem vesolju. Osrednji motiv obstanka je usklajevanje pogojev s človeško telesnostjo (psiho-fizično) ter njegovo zmožnostjo generiranja, s tem posledično njegovega generacijskega potovanja in bivanja v vakuumu. Do današnjega dne se še ni rodil otrok v levitacijskih pogojih. Šele, ko se bo to zgodilo, se bo lahko začela kozmistična pot k novemu. Kozmistična arhitektura je vsebina mojega danšanjega komentarja.

 

Prvi vektor - h kozmistični arhitekturi - bom usmeril prek orbitalnih poletov v orbitalne arhitekture. Vesoljska tehnologija je bila že na samem začeku svojega razvojnega traku, ko je s cevnimi plovili začela zapuščati zemljino atmosfero ter vstopati v vakuum, opremljena z nujnimi funkcionalnimi rešitvami. V njih so bile in so še skrite morfološke energije, ki bodo v bodočnosti, v kozmistični arhitekturi, iskale povezave z biomehanskim in biomehatronskim s pomočjo protez. So pa tudi takšne oblike, ki jih je človek metodološko zapustil, a vsebujejo umetno inteligenco, ki ima potencial, da se sama v celoti emancipira. Potencialno emacipatorne oblike so sonde, sateliti in automatoni. Istočasno pa tudi umetniški arhitektoni (planiti) in programoidi (umboti). Vse pa izhajajo iz biomehatronike, usmerjene v praznotelesno umetnost.

 

Arhitektura artikulira s pomočjo človekovega merila arhitekturne volumne. Ti pa določajo oblikovanje ambientov. S praznotelesno umetnostjo imam namen sešteti ontološke smisle obstoja arhitekturne umetnosti, ki ureja vse živo in umetno, bodisi teraformativno, orbitalno ali kozmistično. Arhitektura je največji dokaz, da smrti ni! Ta misel izhaja iz kozmistične filozofije, ki je utemeljila prva vesoljska plovila Sergeja Koroljova, ki so leta 1961 prvič s človekom poletela v bližnje vesolje.

 

 

Manifestativna aksiomatičnost

 

Idealen gledalec človekove optimalne projekcije in njene osrednje manifestacije - arhitekture, je sonce, ki s svojo nenehno nuklearno cepitvijo energetsko oskrbuje, osvetljuje in poganja človekov skelet ter karizmo. Osvetljuje izoblikovan volumen obdajanja - arhitekturo, ki ga skupaj z Zemljinim magnetnim ščitom varuje pred vesoljskimi nevihtami in rentgenskimi presvetlitvami. Magnetni ščit je eden največjih fenomenov, ki nam ga je izoblikovala priroda.

 

Digresija: Na tem mestu bi rad opozoril bralce portala+ na dosežke matematika in astronoma Milutina (Milana) Milankovića, s katerim sem se srečal prek atlasa Meseca in Marsa pred desetletji, z njegovimi dosežki pa se intenzivno srečujem skoraj leto dni. Konec digresije.

 

Sonce nam osvetljuje in oblikuje svet. Sonce je naš kinetični svetlobni modulator, ki s supremacijo in konstrukcijo razstavlja in ponovno sestavlja naše optimalnosti. Mi pa se mu povratno projeciramo z našo kognitivnostjo. Kozmistična arhitektura je načelno drugačna od orbitalne arhitekture, ki je že nameščena na Zemljini nizki orbiti. Orbitalna arhitektura je podvržena skupnemu gibanju s planetom Zemlja. Kozmistična arhitektura pa je vsa tista arhitektura, ki je izza ekvatorialne orbite in ni teraformativna.

 

Arhitektura je misel, zgrajena v meterialu. Dva modela se prepletata v arhitekturi. Osvetljeval bom dve nasprotni strukturi iz istega duhovnega okrožja, iz istega časovnega ravnovesja, ki v zmontiranem pogledu zajemata izhodišča in vsebine vesoljske arhitekture. Psihologijo in formo, dve paralelni umetniški strukturi:

 

a.) sliko Vasilja Kandinskega z naslovom Brez naslova, iz leta 1920

 

b.) sliko Kazimirja Maleviča z naslovom Supremus št. 56, iz leta 1916.

 

 

Jezik premisleka vizualizacij se razlikuje zaradi različnih historičnih struj, ki so ju izoblikovale. V Supremusu gledamo operacijo optimalne projekcije, ki teži k namestitvi materialno-kulturne strukture (arhitekture-arhitektona) med Zemljo in Mesecem, da bi lahko tretja, nečloveška inteligenca iz nje razbrala obstoj človeštva. V Supremusu št. 56 prepoznamo veliko željo, da bi namestili planite na navidezno točko, kjer se privlak planeta in naravnega satelita izenači.

 

V sliki Brez naslova Vasilija Kandinskega pa poteka proces podvojene patologizirane travmatičnosti. Opazujemo ranjeno zvezdnost. Na zvezdi poteka proces njenega zatemnjevanja in prehajanja barvnega kroga v črnino. Na sliki Brez naslova prevladujejo črni pravokotniki, postavljeni prek zvezdne barvitosti. Kandinski formalno in vsebinsko generira psihologijo barve. Za razliko od Supremusa št. 56, ki je v osnovi načrt optimalne projekcije, je slika Kandinskega projekcija psihološkega. Kandinski patologizira zvezdno duhovno vertikalo. Astralna telesnost se projecira v njeni barvi. Z eno od barv iz barvnega kroga se manifestira karizma tistemu, ki jo gleda (podobno kot pri Johanu Wolfgangu Goetheju; O teoriji barv). V drugem procesualnem ritmu pa Kandinski zatemnjuje zvezdno-telesnost s patološkim, psihopatološkim. Tako barvno utripanje obvisi v zaukazanem, v črnem.

 

Oba vpogleda omogočata globinsko razumevanje umetnosti oblik in struktur vesoljske arhitekture, vesoljskega nadgraditeljstva. V obeh primerih je to ontološki vpogled v človekov napor, prepoznati lastno pozicijo v kozmosu. Tako oblikoslovni kot psihološko-dinamični. Na eni strani planit kot privlak za tujo inteligenco, istočasno - kot človekova monumentalna autorefleksija. Na drugi strani pa psihološka dogodkovnost, ki biva v arhitekturi s kozmističnim zastranjevanjem (primer Solaris, Lem & Tarkovski). Naj opozorim, da je Kandinski zelo redko v svojih umetninah tematiziral psihologijo zvezdnosti. Skupno obema strukturama je kozmična motiviranost, tako tematska kot vsebinska. Pri Maleviču gledamo vesoljsko arhitekturo kot optimalno projekcijo, pri Kandinskem pa zatemnitev kozmične zavesti.

 

Iz obeh modelov je razvidno, da mora biti kozmistična arhitektura na prvi stopnji povratek k gravitaciji 1, mogoče se bo to zgodilo s konceptom geostacionarne postaje Hermana Potočnika Noordunga. V obeh komentiranih primerih sta supremacija in astralna abstrakcija postavljeni ob bok pionirskim procesom tako vesoljske znanosti kot razvoju psihološke znanosti prejšnjega stoletja. Naj vas za konec opozorim, da letos obhajamo dvestopetdeseto obletnico rojstva najpomembnejšega filozofa vseh časov Georga Wilhelma Fridericha Hegla, ki nas je naučil, da vsi živimo znotraj oblik, ki jih določata kultura in zgodovina.

 

Naj živi človekova samorealizacija.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
16
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
22
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Zdaj živimo v demokraciji. Utihnite že enkrat.
15
22.03.2021 22:00
Pred leti sem veliko pisala o svobodi izražanja in ne želim se ponavljati kot pokvarjena plošča. Od medijskih zdrah dobim ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni bolj smešnega prizora od tropa desničarjev in levičarjev, ki so složni le v tem, da hrepenijo po spoštovanju svojega drugačnega mnenja
9
21.03.2021 11:00
Pomembno je, da se zavedamo, kam kdo spada. Če si levičar, ti gre Žiga Turk pač na jetra, zato naj bi bilo vseeno, s čim in kako ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Ne bo dolgo minilo, ko bomo brali, da smo si Narodni dom zažgali sami
7
20.03.2021 22:00
Nacizem in fašizem sta absolutno zlo, rasni zakoni pa so ena od manifestacij njune patološke zločinskosti. Samozavestni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.446
02/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.662
03/
Smrtonosni brazilski sev: Zakaj je 3. val tako nevaren in drugačen od prejšnji dveh?
Uredništvo
Ogledov: 1.578
04/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.211
05/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.277
06/
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
Ana Jud
Ogledov: 1.355
07/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.004
08/
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
Andraž Teršek
Ogledov: 2.186
09/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 697
10/
Dosje Slavko Gaber: Povratek zagrenjenega in nečimrnega LDS ideologa?
Uredništvo
Ogledov: 2.172