Komentar

Primer Pivec: Uboge politične žrtve umazanih političnih bojev

Spremljanje rušenja Aleksandre Pivec z vrha piramide stranke DeSUS je precej predvidljiv medijski šov. Premlevane afere iz preteklosti in sedanjosti so le zgodbe, ki so čakale na serijske objave od trenutka dalje, ko je stranka DeSUS pristala na sodelovanje v vladi Janeza Janše. Tudi v nasprotnem primeru bi koruptivna ali neetična ravnanja obstajala, kot obstajajo pri številnih slovenskih politikih, vendar se relevantnost mentalitete in dejanj političnih predstavnikov interpretira, ignorira ali napihuje v skladu s trenutnimi interesi.

23.08.2020 11:59
Piše: Simona Rebolj
Ključne besede:   Aleksandra Pivec   DeSUS   vlada   pršut   stranka   koalicija   Janez Janša

Foto: Mediaspeed

Ni čudno, da je postalo v primeru Aleksandre Pivec najbolj razvpito vprašanje, koliko glažkov vina in rezin pršuta si je privoščila brezplačno. To so pač male nezapletene domačne teme, ki jih vsak bedak zlahka dojame, zato združujejo in vedno užgejo!

Slovenski parlament ne premore niti ustreznega etičnega kodeksa za predstavnike ljudstva. Nikomur do zdaj ni bilo v interesu, da bi ga javno premislili in sprejeli. Jasni predpisi, ki bi se jih morali vsaj politiki napiflat na pamet, ne obstajajo, čeprav jih žal potrebujemo. Z vidika družbe namreč ne premoremo ponotranjenega moralnega kompasa in rabe razuma na zavidljivi ravni človekovega razvoja, zaradi česar se lahko vsaka nova tarča odmevnih kritik počuti kot žrtev potuhnjenih obračunov. "Žrtev" gotovo ne počne nič takšnega, česar ne počnejo tudi drugi, le da za medije, javnost in politične nasprotnike v danem trenutku niso dovolj moteči. Zato lahko nekdo odleti čez prag zaradi sendviča, marsikdo drug pa nadaljuje politično kariero nemoteno, čeprav je zgleden profiter korupcije enormnih razsežnosti ali razpečevalec primitivnih in fašistoidnih nazorov. Ni čudno, da je postalo v primeru Aleksandre Pivec najbolj razvpito vprašanje, koliko glažkov vina in rezin pršuta si je privoščila brezplačno. To so pač male nezapletene domačne teme, ki jih vsak bedak zlahka dojame, zato združujejo in vedno užgejo!

 

Predsednik stranke DeSUS bi bil lahko tudi Miki Miška in danes bi ga doletela podobna usoda kot Aleksandro Pivec. Ni vrag, da ne bi tudi Miki Miška kdaj na kakšni pogostitvi brezplačno pohrustal košček sirčka in že bi mu preščipnilo rep v pasti. Ni pomembno, kakšna osebnost in političarka je aktualna predsednica stranke. Lahko bi uživala mnogo več miru in nedotakljivosti, če bi bil položaj na šahovnici drugačen, zato ni presenetljivo, da je še ena v vrsti politikov, ki navkljub viharjem zgražanja v javnosti ne deluje ravno pretirano osebno prizadeta, kaj šele da bi nameravala prostovoljno odstopit. Ni niti prva niti zadnja, ki bi kritike na svoj račun sploh dojemala resno, pa če so ali niso utemeljene. Mi vsi ne moremo ničesar več v tej državi dojemat dovolj resno, ker so moralni kriteriji in posledičen odnos do pravne države – kar koli že naj bi to pomenilo - razsuti! Mentalni in mentalitetni brodolom, ki se odraža tudi na sistemskih defektih, je delno globalni problem, Slovenija pa marljivo neguje še svoje bizarne lokalne posebnosti. 

 

V stranki DeSUS ni jasno določen niti postopek možnosti izreka nezaupnice predsedniku stranke. Sto pravnikov je treba poklicat na pomoč za ustrezno interpretacijo člena, ki naj bi pojasnjeval, ali lahko predsednici stranke odreže glavo svet stranke ali delegati na kongresu, a vseeno nič ne pomaga. Strokovna mnenja so različna. Ne potrebujemo stroke, saj se pri mnenjih vse začne in konča. Mnenje ima pač lahko vsak, tudi če je ničvredno, ker je podrejeno izključno ideološkim ali koristoljubnim interesom, ki nimajo veliko skupnega z dobrobitjo skupnosti. 

 

V resnici ni potrebe po ponovnem odstiranju afere v zvezi s projektom Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo turizem (SRIPT), ko je bila Aleksandra Pivec še državna sekretarka v vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Epiloga tudi pod vlado Marjana Šarca ni bilo in Pivčeva je brez pripomb prevzela stranko DeSUS. Koga briga, če je nekoč prejela zavidljivo visok honorar za delo, ki ga ni opravila sama. Koga briga, če je plonkala in nametala skupaj neka priporočila samo zato, da nekoristen izdelek obstaja. In da je lahko seveda dobro plačan. Na takšne goljufije je narod že dovolj navajen, da jih dojemamo za običajno delovanje funkcionalnih in uspešnih državljanov. Koliko diplom in raznih pisnih izdelkov so preplonkali že poslanci, ki gotovo niso nikakršne izjeme v družbi. Le iznajdljivi in uspešni člani družbe so. Pogumni! Drzni! Iznajdljivi! Ambiciozni! Ravno zato so učinkoviti v sistemu, ki ga hranimo in živimo, ker se ne ukvarjajo pretirano s smislom sebe, svojega početja in življenja nasploh. Za funkcionalnost gre! Konec koncev že vemo, da celo "uglednega" profesorja lahko premami možnost, da objavi strokovni članek z izmišljenimi informacijami in preplonkanimi vsebinami. Bitka za točke, ki jih prinaša objavljanje člankov v strokovnih revijah, je velika. Določa karierni obstanek, napredek in višino plače. Učinek člankov na skupnost postaja postranskega pomena. Enako kot je smiselnost in koristnost produkta na prostem trgu postranskega pomena. Pomembno je, da na tak ali drugačen način prinaša dobiček. Delo zaradi dela in bitka za možnost štancanja tega ali onega je velika.

 

Neoliberalno klanje za obstoj, privilegije in številke na bančnem računu je že zdavnaj preraslo dobrobit in smisel kogar koli ali česar koli. Saj se zavedamo, da nas operativnosti brez smisla in rabe lastnih možganov učijo že v procesu izobraževanja. Dobro vemo, da za razmišljanje in ustvarjalnost ne smemo izgubljat dragocenega časa, če se hočemo uspešno prebijat skozi sistem. Vemo, da se povprečen dijak ali študent najmanj časa ukvarja s seminarskimi nalogami, ki večinoma ne prinašajo veliko "točk" k uspehu piflarskega drila. Najbolj uspešen je tisti, ki izdelek vsaj preplonka, če ne premore dovolj debele denarnice, da bi si ga preprosto kupil. Maturanti se piflajo ustrezne stavke tudi za maturitetni esej. Absurdno! Prihodnost in pričakovanja do mladih so vedno nedvoumno servirana skozi njihov razvoj. V urbanizirani divjini ni veliko prostora za ustvarjalne, misleče, razgledane, idealistične, empatične in osmišljene osebnosti. Za osebe, ki se globoko pogreznejo v arhaično igro divjine, je zato povsem logično, da se počutijo kot žrtev ne glede na to, česa so obtoževani. So plonkali, kradli, varali, lagali ali blefirali. Vseeno je. Njihova vloga se itak odvija v drami, v kateri so vsi liki po naravi stvari primitivni, tekmovalni in umazani. Vprašanje je le, ali so v dreku samo do gležnjev ali do vratu. Podrekani do vratu so bolje zavarovani s smradom in si lahko privoščijo več. Vojščaki s kakcem v roki običajno nastradajo in postanejo trofeje. Mafijska logika v resnici nikoli ni delovala izven norme in sistema. Vprašanje je le, koliko postaja legitimna in povsem sprejemljiva.

 

Kaj predstavlja Aleksandra Pivec za domačo politiko? Predstavlja predvsem osebo, ki ji verjamem, da je zelo pridna, kooperativna in aktivna. Njena retorika je tudi "pridna". Slišim šolo govora v ozadju. Govor je tekoč, robotiziran in brezoseben. Vsebina? Z nečim, kar spominja na vsebinske drobce, se spoznavamo sproti, zgolj po potrebi. Njeno vsebino dobro opiše primer, ki se bo marsikomu na žalost zdel postranskega pomena, a pojasni modus operandi osebe. Ker se ministrica rada fotografira, kot se za sodobnega politika spodobi, obstaja v javnosti tudi njena nasmehljana fotografija s psičkom v naročju. Sklepam, da gre za družinskega hišnega ljubljenčka. Morda je bil le sposojen za "fotosešn". Ne vem. Ljubek prizor pač. Ampak ministrica za kmetijstvo je ključna figura, ki odloča, ali bodo v Sloveniji psi tudi v 21. stoletju čuvaji, kar danes pomeni cenen nadomestek alarmnih naprav predvsem po vaseh.

 

Psi, še vedno obsojeni na življenje zunaj hiš, z malo uto na vrtu in priklenjeni na verigo v vročini ali mrazu. Številne države, ki jih dojemamo za civilizacijsko razvitejše, so priklenjevanje psov že prepovedale. Po navedbah Društva Anima so to Švedska, Avstrija, Nemčija, Belgija, Nizozemska, Finska, tudi Madžarska ... Najmanj pravic do lepšega življenja so deležni psi v Bolgariji, Romuniji, Grčiji in nekdanjih jugoslovanskih republikah, vključno s Slovenijo. Zastoj v civilizacijskem progresu ljudi se dotakne tudi psov in drugih živali. Slovenci imamo v primerjavi z drugimi evropskimi državami hujše težave že z najbolj osnovnim odrazom empatije, ki med drugim živali prepoznava kot čuteča bitja.

 

Ministrica Aleksandra Pivec je izjavila, da živali dojema kot čuteča bitja. Zagotovila je tudi, da preučujejo možnosti za odpravo privezovanja psov po vrtovih. Blablabla ... Zakona, ki bi razumevanje dejstva, da so živali čuteča bitja, formalno potrdil, Aleksandra Pivec ni podprla. V funkciji ministrice za kmetijstvo seveda tudi ni podprla prepovedi priklenjevanja psov. Pojasnilo po zavrnitvi peticije s številnimi podpisi? Po njenem mnenju v Sloveniji še ni napočil čas za takšno spremembo, saj je tradicija privezovanja psov in zapiranja v pesjake še vedno močno zakoreninjena. Ja, ja, seveda, saj je tudi tradicija odnosa do ljudi, kot da so privezani psi, ki čakajo, da jih kdo odpelje na sprehod in malo poboža po hrbtu za ubogljivost, še zelo močno zakoreninjena. Tako močno, da si še ne moremo obetat boljših politikov od "tradicionalnih", ki nas ohranjajo v "tradicionalni" zaostalosti v razvoju, da bi lahko ostali na položaju politikov. 

 

Aleksandra Pivec tudi trdi, da ne soglaša z določenimi ideološkimi smernicami in delovanjem Janeza Janše, vendar je to nikakor ne ovira pri harmoničnem sodelovanju in potrjevanju njegove politike. Biznis je biznis! Kaj Aleksandra Pivec v resnici misli in kaj govori, je povsem nepomembno. Biznis je biznis! Aleksandra Pivec je brez dvoma konservativna političarka sodobnega kova. Biznis je biznis! Menite, da bi bilo relevantno podrobno spregovorit o izjemni dobrobiti ustanavljanja demografskega sklada?! Živimo v času in prostoru, v katerem smo obsojeni na rapidno višanje starostne delovne dobe. To je kazen, ker v povprečju živimo vedno dlje. V suženjstvo zakleti niso deležni nobenega profita nikoli, na veke vekov. Ostareli delajo vedno dlje, mlajši pa so v vedno višjem odstotku brezposelni ali zaciklani v negotova in siromašna prekarna delovna razmerja, v kolikor niso deležni pomoči dobro omreženih ali situiranih starejših sorodnikov. Smo ena redkih držav, ki tradicionalno vzdržujemo stranko upokojencev v parlamentu, a so pokojnine tradicionalno tako sramotno nizke, skrbstvo za ostarele in onemogle pa v tako škandaloznem stanju, da obstoj stranke izpade kot bedna komedija.

 

Domnevni skrbi za upokojence v programski prioriteti se je pridružila še stranka SAB in morda bo tudi DeSUS razpadel na dve stranki. Toliko interesa v upokojence za njihovo vedno slabše stanje ne najdeš zlahka kjer koli na svetu. In ob vsem priloženem naj nas blazno fascinira zgolj tak ali drugačen poskus reševanja obstoječega družbenega in ekonomskega sistema? Zgolj odpiranje novih korit, kamor se bo s kupa na kup prelagal narodov kapital in ob katerem se bodo spet predvidljivo slinile in klale naše tradicionalne politične zveri, res ne vzbuja izjemnega optimizma. 

 

Je Aleksandra Pivec posebej problematična, kriminalna, nemisleča in nečuteča političarka v slovenski politiki? Predvsem je zelo običajna. Na slovenskem političnem parketu nič novega in nič posebnega. V primeru, da se bo morala poslovit od položaja predsednice stranke, se bo zlahka zatekla v občutek, da se ji godi krivica. Osredotočila se bo na svoje dobre namene. Na tak način po potresu čustvuje in klepeta s seboj večina. In to je tisto, kar bi nas moralo skrbet. Ker si ravno zaradi precej bolj kompleksnega problema ne moremo niti v sanjah obetat, da bi zamenjava ene glave za drugo glavo vnesla v politični in javni prostor kakršno koli pozitivno spremembo. V aktualnih okoliščinah in ob poraznem stanju duha namreč nikoli ni tako slabo, da ne bi zlahka postalo še slabše.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Pred vrati je razpad doslej samoumevnega dominantnega položaja Zahoda, čakata nas streznitev in prilagajanje novi realnosti
0
28.10.2021 21:00
Energetska kriza pretresa celotno Evropo. Cena energentov na prostem trgu presega tudi najbolj črne napovedi. Bližajoča se zima ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Dan potem: Ali res potrebujemo še eno (državljansko) vojno, da bomo končno zaživeli v slogi?
15
27.10.2021 21:00
Mar res potrebujemo še eno vojno, da se bomo spravili in zaživeli kot bitja višje zavesti, razuma in sloge? Glede na trajanje ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj
16
26.10.2021 20:00
Časi za pisanje so neverjetni. Komaj oddam svoj prispevek, že takoj dobim material za drugega. Družbeno dogajanje je hitro in ... Več.
Piše: Milan Krek
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
24
25.10.2021 21:00
1. novembra se bo v Glasgowu na Škotskem začel nov t.i. podnebni vrh, na katerem naj bi svetovni voditelji v dveh tednih, ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
15
24.10.2021 22:00
Verjetno v državi ni nikogar, ki ne bi slišal posnetka o glupih davkih. Nemudoma je postal viralen. Po drugi strani pa je bolj ... Več.
Piše: Ana Jud
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
23
24.10.2021 12:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
8
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
18
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.127
02/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.944
03/
Zloraba medijev za diskvalifikacijo ljudi ima v Sloveniji dolgo brado, toda afera z ministrom Vizjakom je kot slabo pripravljena solata
Ana Jud
Ogledov: 1.544
04/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.888
05/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.226
06/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.243
07/
Dan potem: Ali res potrebujemo še eno (državljansko) vojno, da bomo končno zaživeli v slogi?
Igor Vlačič
Ogledov: 971
08/
Čas za streznitev: Covid pandemija je spremenila svet, našo državo in tudi nas same tako globoko, da ni več poti nazaj
Milan Krek
Ogledov: 937
09/
Glasgow 2021: Klimatske spremembe so največja grožnja za človeštvo! Čakajo nas selitve narodov, konflikti in vojne za vodo!
Božo Cerar
Ogledov: 981
10/
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
Dragan Živadinov
Ogledov: 905