Komentar

Govor je podaljšek metafizike jezika: Hommage Ivanu Lotriču

Moje današnje misli o jeziku, zlasti njegovi govorni realizaciji, je navdihnilo srečanje z Ivanom Lotričem. Kaj človek najpogosteje počne za časa svojega bivanja na tem svetu: govori ali posluša. Poklicno se že štirideset let ukvarjam z živim jezikom, zato lahko mirno zapišem, da če je kdo, ki živi jezik, potem je to Ivan Lotrič. Včasih ga poosebim s slovenskim jezikom: Ivan Lotrič je slovenski jezik. Lotričevo izvrstno poznavanje jezika se dobesedno zliva v njegov govor. V njem vre užitek, ki izhaja iz jezika. To je komentar o najbolj krhkem inštrumentu, kar jih poznam. O govoru.

22.08.2020 21:33
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   jezik   govor   fonetika   Ivan Lotrič   metafizika   Roland Barthes   Josip Vidmar

Foto: Mediaspeed

Govor je vedno bolj postajal sam svoj, Ivan Lotrič pa je izginjal.

Govor je tesno povezan s poslušanjem. Govor je tako kot pisava stroj za prenos pomena, je dvotretjinski del jezika, če je pisava njegova tretjina. Predvsem je govor stroj za prenos kulture naroda. Kaj človek najpogosteje počne za časa svojega bivanja na tem svetu: govori ali posluša. Poklicno se že štirideset let ukvarjam z živim jezikom, zato lahko mirno zapišem, da če je kdo, ki živi jezik, potem je to Ivan Lotrič. Včasih ga poosebim s slovenskim jezikom: Ivan Lotrič je slovenski jezik.

 

Splet okoliščin me je znova srečal z njim, če bolje pomislim, se pogosto srečujeva. Moje današnje misli o jeziku, zlasti njegovi govorni realizaciji je navdihnilo najino srečanje. Ne le o umetnosti govora, o čemer sem ga intenzivno spraševal, temveč tudi zaradi načina, kako je misel izgovarjal. Njegova fonacija se  je prepletala z njegovim premislekom o govoru. Zelo natančno je razlagal jezikovne odprtosti, v katere smo vrojeni kot njegovi akterji. Lotričevo izvrstno poznavanje jezika se dobesedno zliva v njegov govor. V njem vre užitek, ki izhaja iz jezika. To je komentar o najbolj krhkem inštrumentu, kar jih poznam. O govoru.

 

Najin pogovor sva osrediščila okrog - besedila, ki ga s pomočjo produktivnih veščin govorec prelije v umetnost govora. V besedilu so natančno določene slovnične zakonitosti, istočano pa v vsakem besedilu obstajajo posebnosti. Te so tiste, ki ga poganjajo in osrečujejo!

 

Sam pa sem poizkušal prek Lotričeve misli sledilti razliki med igranjem in javnim govorom. Zasledoval sem razliko med igralčevim fokusom in umetnostjo govora. Toda hitro sem to misel opustil. V celoti sem se prepustil njegovi misli. Eno je jezik kot celota, drugo je govor kot njegova realizacija. Oba segmenta se s svetlobno hitrostjo prepletata tako v tehniki odrskega govora pri igralcu kot pri mojstru javnega govora. V govoru se nenehoma izražajo jezikovni pojavi, ki se jih razveseli in o njih analitično govori. Ivan Lotrič ne popušča poslušalcu. Glasovne odlike morajo biti predvsem v funkciji prenosa in podpori pomena, ne pa v preusmerjanju pozornosti h glasu samemu.

 

Ali slišite, kako bi on izgovoril stavek: Kompilator ne doda nič lastnega, komentator doda nekja svojega, avtor da tisto, kar nihče drug ne zmore.

 

Da, res je, govor je podaljšek metafizike jezika! Slovnica pa je podlaga njegove govorne discipline. Govor je najprej disciplina. Javni govor pa je nadzorovana disciplina, ki služi tako sporočanju kot prikrivanju sporočila. Je ponovno sestavljanje sveta iz besedila: Nebo se piše. Ali tudi: Če smo nad govorico, je pisava čista govorica neba. (Roland Barthes). Ko poslušalec sledi govorčevi usmerjeni topiki, sledi funkciji besedilnosti. Govor presega tako branje kot pisanje, je človekova osrednja lega. To je moj nenehno ponavljajoči se komentar. Pri večini javnih govorcev pa je prisotno jezikanje.

 

 

Šest izhodišč govora

 

Izhodišče govora I.: Govorec si mora odgovoriti na kategorično vprašanje Konstantina Stanislavskega: Ali ljubi umetnost v sebi ali sebe v umetnosti. Na to vprašanje je odgovoril tudi Josip Vidmar: Nismo pomembni mi sami, pomembno je tisto, kar je v nas. Ne zanima nas hedonistična estetika, blagozvočje jezika, temveč izpovedna nuja avtorja. Prehod iz besedila v govor izhaja iz strukture, ki jo narekuje avtor. Zato je nujno istovetenje z njim podobno, kot se igralec istoveti z vlogo, v resnici pa se igralec istoveti z avtorjem. A ravno avtor je tisti, ki v dramski strukturi cepi svojo identiteto. Igralec pa jo avtorsko poveže in v finalnem dejanju odda.

 

Definicija: Govor je ustno jezikovno dejanje. Ivan Lotrič doda, da obstaja veliko več odtenkov zvena kot pomena. Iz tega ogromnega nabora moramo uporabiti zgolj tiste, ki bodo čim ustrezneje podprli pomen.

 

Izhodišče govora II.: Nujno potrebno se je izogibati govornim stereotipom. Preprečiti uniformno poudarjanje v trenutku, ko se to preobrazi v branje naglas. Ivan Lotrič mi potrdi, da velikokrat, tudi ko zgolj informativno bere tekste, jih bere naglas.

 

Izhodišče govora III.: Izbor sredstev, ki naj jih govorec uporabi pri svojem izvajanju, določijo vnaprej izbrane tehnične odločitve. Ključnega pomena je poznavanje in upoštevanje - prozodičnih pravil. Prozodija je posrečeno imenovana tudi glasba jezika, saj operira predvsem z ritmom in melodijo govora. Na tem mestu bi uvedel v komentar še kratek podkomentar. To je fenomen besed, ki jih v javnem diskurzu imenujemo tujke. Zakaj v slovenskem jeziku prevzete besede, ki so popolnoma prilagojene našim jezikovnim značilnostim, imenujemo - tujke? To so skupne besede človeštva. Zato predlagam, da se slovar tujk preimenuje v slovar skupnih besed. Konec podkomentarja.

 

Prozodija določa tehnične odločitve pri samem govoru, omogoča smisleno poudarjanje in izogibanje uniformnemu. Do najboljšega odgovora na vprašanje, kako nekaj interpretirati, pridemo na ta način, da se osredotočimo predvsem na to, kaj interpretiramo. Govorec šele, ko se umakne iz središča pozornosti, na paradoksalen način stopi v ospredje.

 

Povežimo zven in pomen: govor je metafizični podaljšek jezika. Pri interpretaciji sta pomembna funkcionalno barvanje in natančno zvensko niansiranje, s čimer dosežemo želene podtone, npr. ironijo in podobno.

 

Izhodišče govora IV.: Sama dinamika govora izkazuje talent za ustrezno razmerje med izgovorjavo glasnejših in tišjih segmentov govornega niza. Temeljna zabloda: Kričanje ali napadalnost govorca ni nikakršna dinamika govora, temveč le psihološka okoliščina.

 

 

***

 

Dva dni po najinem srečanju naju je splet okoliščin v imenu današnjega komentarja ponovno povezal. Znašel sem se skupaj s tonskim mojstrom v studiu nacionalnega radia. Na drugi strani studiskega stekla pa je pred mikrofonom sedel Ivan Lotrič, ves miren in predan nastopajočemu dejanju. Pripravljal se je, da bo vstopil v dnevniško besedilo jazzista Milesa Davisa, ki je opisoval genija-saksofonista Charlesa Parkerja. Preden se je prižgala siganalna luč v studiu, ni bilo v Ivanu nobenega naprezanja, kaj šele zunanjega razkazovanja napetosti. Bilo je le valovanje med tonskim mojstrom in govorcem. In potem signalna luč in vstop v besedilo. Iz zvočnikov je zvenel Ivanov glas, podprt s principi, ki mi jih je izrekal pred kratkim. Teorija se je prelivala iz odstavka v odstavek. In že sem se istovetil z Milesovim spominjanjem. Ivanov govor je bil ves mehak, brez kakršnegakoli napora, natančno usmerjen tudi takrat, ko je izgovarjal grobe kletvice. Bil je ves virtuozen. Govor je vedno bolj postajal sam svoj, Ivan Lotrič pa je izginjal. Glas je izgovarjal besedilo. Zamrmram si, kar sem si že pred dvema dnevoma zapisal: govor je metafizično v-pet-je

 

In za zaključek primer: poizkusite poiskati različne pomenske različice v spodnjem besedilu s prestavljanjem poudarkov na različne besede v zadnjem stavku spodnjega besedila: Smrti ni, selimo se? Smrti ni, selimo se. Koliko časa potrebujem, da odidem?

 

Rad se ponavljam: Lotričev glas se redko povzdigne v vzvišen patos, toda vseeno nas vedno posrka v smiselno zvočnost. Njegovi tonovski načini vstopanja v besedo in stavke so odločilni za njegov govor. Toda resnično odločilno zanj je tisto, kar izhaja iz metafizičnega brezna, ki spregovori skozi Ivana Lotriča. Neumnosti je vse preveč na tem svetu, zato se sprašujem z glasom Ivana Lotriča: Koliko časa še?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.752
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.304
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.734
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.541
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.149
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.016
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.197
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 941
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.287
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.963