Razkrivamo

Sporni nepremičninski posli upokojenskih "pravičnikov" na slovenski Obali

Ko je bil Tomaž Gantar, ki je danes minister za zdravje in predsednik sveta Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), piranski župan, je prišlo do vsaj dveh protipravnih pridobitev premoženjske koristi. Tudi poslanec upokojenske stranke Branko Simonovič, ki je ob vodji poslanske skupine DeSUS Francu Jurši in poslanskemu kolegu Juriju Lepu med najglasnejšimi kritiki svoje predsednice, ima v nahrbtniku nekaj "nepremičninskih okostnjakov". Nenazadnje pa smo mediji dobili tudi namig, da je Jurij Lep iz Selnice ob Dravi do nepremičnine v svoji soseščini verjetno prišel na sporen, celo nezakonit način. Zakaj to izpostavljamo? Zato, ker so ravno omenjeni funkcionarji upokojenske stranke najbolj pravičniški in moralistični, ko gre za očitke na rovaš Aleksandre Pivec, da je kot ministrica zlorabila svoj položaj in ravnala koruptivno, ker je pojedla nekaj pršuta, spila kak kozarec vina in prespala v hotelu na stroške občine Izole. Če je dejansko šlo za sto ali dvesto evrov "škode", potem je seveda zgodba zares problematična šele na drugi strani. Zakaj? Zato ker je šlo za nepremičninske posle milijonskih razsežnosti ...

24.08.2020 23:59
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Branko Simonovič   Tomaž Gantar   Danilo Markočič   Izola   Piran   Kempinski   Droga Portorož   Istrabenz

Fotomontaža: portal+

Kaj imajo skupnega Desusov poslancec Branko Simonovič, župan Danilo Markočič in minister Tomaž Gantar? Radi bi se znebili svoje predsednice, združujejo pa jih tudi netransparentni nepremičninski posli na slovenski Obali.

Zadnji funkcionar stranke DeSUS, ki se je pojavil v sumljivem kontekstu nepremičninskih mahinacij, je izolski župan Danilo Markočič, zaradi katerega se je predsednica stranke Aleksandra Pivec bržkone sploh znašla v težavah zaradi prenočevanja v hotelu v Izoli, ki ga je plačala občina. Očitno se ponavlja stara zgodba, ko obalni župani "poskrbijo" za dobre kupčije s poslovneži, za katere se kasneje izkaže, da so pravzaprav prijatelji teh županov. Izolski župan Markočič je po poročanju Primorskih novic sklenil nenavadno dober posel z ruskim nepremičninskim podjetnikom Borisom Leonidom Kopilevičem, kateremu je župan prodal svoje oljke, in to po precej višji ceni od običajne. Župan je s prodajo oljk zaslužil skoraj četrt milijona evrov, zanimivo pa je predvsem to, da je Kopilevič lansko leto od izolske občine po hitrem postopku in po izklicni ceni kupil zazidljivo parcelo za gradnjo stanovanjskih blokov v Livadah. Poznavalci dogajanja na Obali so ob teh "biznisih", ki so tako spretno izpeljani, da je skoraj nemogoče dokazati kaznivo dejanje, pripomnili le to, da mora pač vsak župan kdaj za svoje prijateljske usluge dobiti tudi kaj povrnjenega.

 

Poleg Markočiča pa je na Obali nepremičninsko izpostavljen še en vidnejši član stranke DeSUS, in sicer poslanec Branko Simonovič, ki je prav tako iz Izole. Pravičniški poslanec, ob katerem velja svetopisemska "naj vrže kamen, kdor je brez greha", verjetno nerad javno prizna, da ima kot lastnik nepremičnine v Semedeli nad Koprom težave z njeno legalizacijo. Po domače povedano, poslanec Simonovič si je tam zgradil de facto stanovanjsko enoto s teraso, uradno pa je to objekt za shranjevanje kmetijskih pridelkov in orodja. Stara zgodba, na katero se je poskušal sklicevati že brat nekdanjega predsednika republike Danila Türka, ki je imel pri Sečovljah "sušilnico sadja", čeprav je v resnici šlo za manjšo vilo.

 

Zadeva morda niti ne bi dobila javnega epiloga, če Simonoviča pred kratkim ne bi Upravna enota Koper zavrnila njegovo zahtevo po legalizaciji tega "objekta daljšega obstoja" na parcelah št. 670/10 in 670/11 v k.o. 2606 Semedela (vso dokumentacijo hranimo na uredništvu). Da ima poslanec koalicijske stranke in glasni kritik domnevno nemoralnega početja svoje strankarske šefice v lasti objekt, ki je bil zgrajen brez gradbenega dovoljenja, ni ravno spodbudno. Še manj pa navdušuje njegov poskus "prevare", da bi legaliziral nekaj, kar je dejansko stanovanjski objekt, uradno pa shramba za kmetijske pridelke in orodje ...

 

Kakšna bi bila vrednost "legalizirane nepremičnine", če bi Simonoviču poskus uspel? Vsekakor bi njena cena krepko poskočila, kajti iz kmetijskega objekta bi nenadoma dobili stanovanjski objekt na slovenski Obali. Razlika v ceni med obema je lahko večkratnik. Toda nesporni rekorder v nepremičninskih poslih na Obali je zagotovo minister za zdravje iz kvote stranke DeSUS Tomaž Gantar. Taisti Gantar, ki bi kot predsednik sveta te stranke rad razrešil predsednico zaradi neetičnega obnašaja in nekaj deset evrov netransparentno porabljenega javnega denarja. Če smo malenkostni in rečemo, da je prav, da se Pivčevo preganja zaradi nekaj deset evrov, potem moramo biti korektni in z istimi vatli soditi tudi županovanje Tomaža Gantarja v Piranu (2006-2010), ki ni ravno brezmadežno. Kajti ko je Gantar prevzel funkcijo piranskega župana od predhodnice Vojke Štular (LDS) pod blagovno znamko Piran je naš, je imela občina na svojem računu okoli 8 milijonov evrov. Z več preplačanimi projekti v Piranu in Portorožu - posle je praviloma dobivalo podjetje Grafist - je novi župan pokuril vse rezerve in občina se je začela zadolževati. Problem teh investicij je bil tudi v tem, da so bila izvedena dela preplačana, v neskladju s projektno dokumentacijo ipd. Zgodba zase je piranska kanalizicija, kjer je morala občina uveljavljati garancije, da je lahko dosegla popravilo oziroma sanacijo infrastrukture. Med projekti, kjer izvedba ni skladna z načrti, je tudi znamenita portoroška promenada, kjer so "pozabili" na kolesarsko stezo.

 

Med ključnimi "dosežki" Gantarjeve nepremičninske kariere v piranski občini pa je brez dvoma nepremičnina v velikosti prek 5.000 kvadratnih metrov nasproti portoroškega hotela Kempinski. Lastnik nepremičnine je bil Istrabenz, piranska občina pa je imela predkupno pravico. Cena nakupa se je gibala okoli 3,6 milijona evrov. Občinski svetniki so pritiskali na župana Gantarja, naj uveljavi to predkupno pravico, s čemer bi občina prišla še do 50 % deleža Marine Koper, ki je imela na računu 800.000 evrov ...

 

Toda Gantar začuda tega ni želel. Istrabenz je bil sicer občini Piran dolžan približno 3 milijone evrov iz naslova neplačanega stavbnega zemljišča in še nekaterih drugih prispevkov, zato se je zdelo logično, da bi s to nepremičnino lahko pobotali terjatve občine do Istrabenza, razliko v višini (približno 600.000 evrov) pa bi občina plačala Istrabenzu. Toda Tomaž Gantar je imel naših informacijah tihi dogovor s podjetjem Grafist, da ne bo uveljavljal predkupne pravice, pa čeprav je bila nepremičnina po splošni oceni strateškega pomena za občino. Namesto tega se je župan dogovoril, da naj nepremičnino v Portorožu raje odkupi Grafist za ceno 3,6 mio evrov, čeprav je bila nepremičnina dejansko vredna nekajkrat več, morda celo 10 ali 15 milijonov evrov. Da je razlika v ceni velika, dokazuje tudi višina hipoteke, ki je danes na tej nepremičnini (8 milijonov evrov).

 

Še ena "cvetka" Gantarjevih nepremičninskih operacij, zaradi katere bi si skoraj moral prislužiti kakšno kazensko ovadbo. Gre pa za menjavo stavbe Droge Portorož za galerijo v Piranu. Posel je seveda sporen, saj je stavba Droge, ki je bila v lasti občine, veliko več vredna od nepremičnine, ki jo je občina zamenjala. Pogoj Tomaža Gantarja je sicer bil, da se nepremičnina nekaj let ne bo prodajala, saj bi se takrat opazila razlika v ceni. A ne glede na to so kasneje stavbo Droge Portorož prodali Kitajcem za približno 13 milijonov evrov, kar pomeni, da je nastala razlika za več kot 11 milijonov evrov. To pa z drugimi besedami pomeni, da je šlo za protipravno pridobitev premoženjske koristi ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Pred nami je odločilen teden: Če nam uspe ustaviti napredovanje virusa, se bomo izognili Bergamu, v nasprotnem primeru bo zelo hudo
11
25.10.2020 21:25
Ljubljanski Institut Jožef Stefan (IJS) je pripravil novo projekcijo širjenja okužb s Covid-19 v Sloveniji, ki je po naši oceni ... Več.
Piše: Uredništvo
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
11
16.10.2020 21:09
Britanski novinar in televizijski voditelj Richard Quest, eno izmed najbolj prepoznavnih imen ameriške televizije CNN, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
15
15.10.2020 20:42
Običajno ljudi, ki jih ne poznam, vikam. To žal v tem primeru ne bo mogoče. Celo zapisati ime in priimek te osebe je pretežko. ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
6
11.10.2020 11:00
Na javni RTV opažam, da se bolj kot informiranju in pozivanju k spoštovanju ukrepov ukvarjajo z iskanjem napak pristojnih, ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo ministroma Vasku Simonitiju in Simoni Kustec
1
05.10.2020 20:43
Tomaž Seljak in Alojz Križman sta že konec minulega meseca poslala odprto pismo ministru za kulturo Vasku Simonitiju in ... Več.
Piše: Uredništvo
Balkan na Kavkazu: Zgodovinski spopad Armenije in Azerbajdžana ali spopad z geostrateškimi razsežnostmi?
6
02.10.2020 23:59
Ljubljanski Mednarodni inštitut za balkanske in bližnjevzhodne študije IFIMES je pripravil podrobno analizo zadnje zaostritve ... Več.
Piše: Uredništvo
Naših 20.000 pravnih predpisov, 2. del: Vlada ima letos zaradi posledic Covid-19 precej več manevrskega prostora pri javnofinančnih izdatkih
4
27.09.2020 12:00
Brez dvoma so predlogi vladnega Strateškega sveta, kako znižati administrativne ovire, debirokratizirati javno upravo in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
3
23.09.2020 23:29
Pred desetimi dnevi smo objavili prispevek Elene Pečarič z naslovom Na invalidih se dobro služi: FIHO kot družinsko podjetje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
5
22.09.2020 21:00
V senci politično oportunejših in populističnih aktivnosti je vlada že pozno spomladi ustanovila Strateški svet za ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
9
17.09.2020 21:00
Med miti in legendami izstopajo zlasti prepričanje, da se nam bo vsak čas sesul pokojninski sistem, da imamo že skoraj dve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
7
16.09.2020 22:34
V zadnjem delu bomo naredili primerjavo poudarkov programa CasaPound in Levice do evroatlantskih povezav ter razmišljanja o ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
5
14.09.2020 20:59
V slovenskih medijih in javnosti skoraj docela spregledano pismo o pravičnosti in odprti razpravi (A Letter on Justice and Open ... Več.
Piše: Uredništvo
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinsko podjetje" Omanovih
2
13.09.2020 21:45
Na invalidih se dobro služi, ugotavlja Elena Pečarič, ki se je lotila še ene anomalije znotraj Fundacije za financiranje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
6
10.09.2020 21:02
V prvem delu Dosjeja ekstremisti smo si pogledali nekatere osupljive podobnosti med programom italijanskega neofašističnega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
9
09.09.2020 07:29
Zgodba o slovenskih gozdovih, ki smo jo na portalu+ začeli razkrivati že spomladi, se nadaljuje in postaja vedno zanimivejša, ... Več.
Piše: Uredništvo
Pobuda za milijon dolarjev: Kako normalizirati slovenski medijski trg, da se tranzicijski levici ne bo dokončno podrl svet?
10
06.09.2020 21:59
V javno razpravo o medijski zakonodaji, ki v teh časih precej vznemirja zagovornike statusa quo, se je vključila tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj se nam letos zaradi Covid-19 dejansko dogaja v ekonomiji in javnih financah?
3
03.09.2020 20:17
Večine medijev sploh ne zanima več makroekonomski položaj Slovenije, čeprav se zaradi epidemije Covid-19 dogajajo zanimive ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 1. del: Stranka Levica je programsko bližje italijanskim neofašistom kot "janšistična" SDS!
14
02.09.2020 22:30
V naslednjih treh tednih bomo v nadaljevanjih objavili poglobljeno analizo programov dveh strank, ki na prvi pogled nimata dosti ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
80 let od Hitlerjevega "Blitzkriega" na Zahodno Evropo in sramotnega poraza Francije
5
19.08.2020 23:59
Pred osmimi desetletji, koncem poletja 1940, so generali nemške vojske na Hitlerjevo zahtevo začeli s pripravami za veliko ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skoraj 22 milijard evrov depozitov v slovenskih bankah ni mrtev kapital
9
13.08.2020 21:56
Objava podatka, da imajo Slovenci kar 21,6 milijarde evrov depozitov v naših bankah in da se je obseg samo v zadnjem letu ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.890
02/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.589
03/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.443
04/
Pred nami je odločilen teden: Če nam uspe ustaviti napredovanje virusa, se bomo izognili Bergamu, v nasprotnem primeru bo zelo hudo
Uredništvo
Ogledov: 2.147
05/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.217
06/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.425
07/
Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti
Božo Cerar
Ogledov: 1.439
08/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.419
09/
Polemika: Neustavnost ni osebna odgovornost "posameznikov iz Fursa", ampak tistih poslancev državnega zbora, ki so sporno novelo zakona o davčnem postopku podprli!
Žiga Stupica
Ogledov: 1.115
10/
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
Keith Miles
Ogledov: 1.026