Komentar

Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!

Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev gospodarskega sodelovanja, ampak da se počasi umirjajo tudi druge strasti med državama. Kosovski premier in srbski predsednik sta v Washingtonu podpisala dokument, s katerim sta presekala politične, nacionalne in druge napetosti med Srbijo in Kosovom. V tem kontekstu je povsem nelogična odločitev slovenskega državnega Telekoma, da v takšnih obetavnih razmerah proda svojo poslednjo investicijo v tujini - kosovski IPKO net ...

15.09.2020 23:07
Piše: Aljoša Pečan
Ključne besede:   Telekom Slovenija   IPKO net   Kosovo   Mobitel   ZDA

Fotomontaža: portal+

Naivni so, ki si domišljajo, da Trumpove administracije ta posel ne zanima. Zanimivo je vedeti, kdo vse si je uspel pogledati dokumentacijo, ki se nahaja v t.i. tihi sobi na Telekomu Slovenije. Predvsem špekulacije, kdo gleda za koga in kaj jih še posebej zanima ...

O dokumentu, ki sta ga sredi avgusta na Bledu podpisala naš minister za zunanje zadeve Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo, sem že pisal. Na začetku tega meseca, torej nekaj tednov za Logarjem in Pompeom, sta v Beli hiši v navzočnosti Donalda Trumpa srbski predsednik Vučić in kosovski premier Hoti (ločeno) podpisala sporazum (1) o normalizaciji gospodarskih odnosov med Srbijo in Kosovom, ki ga je pripravil Richard Grenell, posebni Trumpov odposlanec za Balkan. O tem prelomnem dogodku in ruskem odzivu nanj je pred dnevi v Delu pisal že Borut Šuklje (vir). Sam sem kopijo sporazuma, ki ga je podpisal premier Hoti, dobil v manj kot pol ure po podpisu. Poslan mi je bil, še preden je prišel v roke medijem. Naključje? Mislim, da ne. Mislim, da je še mnogo takšnih, kot sem jaz, dobilo MMS tega sporazuma. Razlog? Telekomunikacije, seveda. 5G, če smo natančni.

 

 

Američanom je uspelo Srbom (in Kosovarjem) elegantno "podtakniti" klavzulo o 5G tehnologiji ...

 

 

Takole piše v "bullet" , kar pomeni, da bosta obe strani preprečevali rabo in uporabo opreme, ki jo nudijio nezaupanja vredni ponudniki telekomunikacijske opreme. Če je takšna oprema že v rabi, se obe strani zavežeta, odstraniti jo itn.. Zakaj me je  (nas je) ta del sporazuma tako zanimal? Zaradi Telemacha. Ne bom prav veliko zgrešil, če napišem, da bo tudi Telemach primoran prenehati uporabljati opremo Huawei. Drznem si napisati, da v kolikor so tudi Srbi podpisali identičen tekst, tam ne bo šlo tako zlahka. Namreč, Srbi bodo z razlago a contrario (če ne bo šlo drugače, bodo za pomoč zaprosili pravoznalca, pravnega teoretika in etičnega profesorja Mira Cerarja, v skrajnem primeru pa tudi kakšne lobiste od blizu in daleč) dokazali oziroma poskušali dokazati, da je Huawei trusted vendor, torej najvišje stopnje zaupanja vreden ponudnik. Pustimo se presenetiti ...

 

Daljši uvod je bil potreben in nujen zaradi tega, ker Telekom Slovenije zdaj odprodaja svojo zadnjo investicijo v tujini. In to prav na Kosovu - prodaja se, kot je znano, IPKO net.

 

 

Kosovski biznis

 

Zgodovina IPKO (v Sloveniji je takrat veljalo Mobitel & Mobikos) je zelo zanimiva. Spomnili se boste, da je Mobitel 31. oktobra 2004 podpisal koncesijsko pogodbo  po zmagi na mednarodnem razpisu za operaterja na Kosovu. Rezervirana so bila sredstva, tudi vodstvena ekipa, ki naj bi odšla na Kosovo je bila pripravljena. Splet okoliščin in ne naključij je Mobitel postavil takrat na hladno kljub boju, borbi in dokazovanju v svoj prav. Odvetnik Mobitela Azem Vlassi je naredil ogromno delo. A ni šlo. ZDA, Clintonova administracija, natančneje državna sekretarka ZDA Madeline Albright je bila proti oziroma smo takrat trčili ob njene intererse (tako politične kot poslovne), to si upam danes napisati. Kajti gospa je nekaj let po tistem, ko ni bila več del predsedniške administracije, potovala na Kosovo in se spotoma ustavila še v Sloveniji pri takratnem ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku.

 

Kar z malo grenkobe včasih berem kolumniste tega portala, ki ZDA postavljajo nad Boga, pravičnost in zakon, vsaj tako se zdi. Ne glede na to, da so velesila, demokratičnega ustroja – vsaj tako so si želeli Founding Fathers, kot smo to z zavestjo študirali na Pravni fakulteti, ko je bila Jugoslavija že klinično mrtva, nisem prepričan v njihova (tj. ameriška) iskrena prijateljstva s komer koli. Razen, ko gre za denar in so oni uspešnejši, je za njih bolj dobičkonosno. Iz tega obdobja (okoli leta 2000) se spomnim, ker sem sedel v avtu (te dni mineva natančno 20 let), pogovora Dimitrija Rupla z takratnim veleposlanikom Slovenije v Združenih državah glede njihove investicije v mobilno telefonijo v Sloveniji. Tako se je med drugim začela rojevati Vega, kasneje so bili pogovori v politiki (strankah), na vladi, zanimivo je bilo imenovanje prvega direktorja, Slovenca, ki je v zadnjem hipu odklonil podpis. Razlogi? Prav tako so finančne načrte pisali in sodelovali pri njih nastanku ljudje, ki so danes v vrhu slovenskega bančnega sistema.

 

 

Prodaja se tretji igralec

 

Torej z Mobitel & Mobikos ni bilo nič, "rodil" se je 2007 IPKO net (drugi operater na trgu Kosova), ki se dandanes prodaja. In naivni so tisti, ki si domišljajo, da ZDA - Trumpove administracije, ta posel ne zanima. Zanimivo je opazovati in poslušati predvsem, kdo vse si je uspel pogledati dokumentacijo, ki se nahaja v t.i. tihi sobi na Telekomu Slovenije. Predvsem špekulacije, kdo gleda za koga in kaj jih še posebej zanima. S sistemom pooblastil se da relativno enostavno vpogledati v dokumentacijo. Seveda je pa potrebno spoštovati kavtele tajnosti in zaupnosti in zato v javnosti nujno molčati o vsebini.

 

Konkurenca za nakup IPKO net je bila takrat precejšnja: na razpis je prispelo šest ponudb, med njimi tudi ponudba švedskega Tele 2, konzorcija IPKO v povezavi z ameriškim operaterjem Western Wireless International, podjetja Albacell v povezavi z norveškim operaterjem Telenor in Siemensom ter podjetja Kostela v povezavi s skupino Orange. In seveda Mobitel in Mobikos.

 

 

Bo v igro vskočil srbski tajkun?

 

No, pričakovana cena med 100 in 150 milijoni evrov ni skrivnost, številka je sprejemljiva glede na vse javno dostopne podatke v Sloveniji in na Kosovu. Boj bo torej hud. Bodo uspeli mogoče Srbi, ki si želijo tja (srbski Telekom), ali pa bodo ZDA zmagovalke tega nakupa? Angleži? S pomočjo Dragana Šolaka – Telemach?

 

A pravi boj se bo šele potem začel pri njih doma. V primeru zmage Donalda Trumpa bodo verjetno zakulisno demokrati (tisti del, ki to ve in je investiral) želeli tudi finančno participirati za nekdanje politične "zasluge", če pa zmaga Joseph Biden, potem bo zgodba javna. Po mojem vedenju in poznavanju. Kaj vse to pomeni za stanje v regiji in širše, pa bodo lahko bodo odgovorili diplomati, geopolitiki in analitiki. 

 

Želim si, da moji nekdanji sodelavci iz skupine Telekom Slovenija niso vsega tega pozabili, predvsem pa naj se zbudi država, ki dopušča prodajo ne samo t.i. družinske srebrnine, ampak sploh zadnje zlatnine, ki jo še ima. Naj pomisli. Marko Pogorevc, strateg za tuje trge, nekdanji prvi policist države, je tisti, ki je od samega začetka te zgodbe o IPKO zraven. Priznam, da si njegovega odhoda v pokoj ne znam prav dobro razložiti. Ali odhaja, ker ni več tujih trgov, ali je resničen razlog izpolnjevanje pogojev za pokoj, ali pa - kot je slišati -, ker je (iz)šolan častnik (oficir) JLA (srednješolska izobrazba miličnik) ni najbolj zadovoljen z ugledom, ki ga ima ta dosežena stopnja izobrazbe trenutno v Slovenji?

 

__________________

(1) Both parties will prohibit the use o 5G equipment supplied by untrusted vendors in their communications networks. Where such equipment is already present, both parties commit to removal and other mediation efforts in a timely fashion. (del sporazuma, podpisnega v Washingtonu, 4. septembra 2020)

 

 

Razkritje: Aljoša Pečan ni zaposlen na Telekomu Slovenije niti pri kakem drugem operaterju, MVNO, državnem organu. Ni na plačilnem seznamu lobističnih ali svetovalnih podjetij ter posameznikov, Za pisanja ne prejema avtorskega honorarja. Stališča in pogledi so njegovi osebni.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.650
02/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.740
03/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.382
04/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.390
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.106
06/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.569
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 950
08/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 657
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 854
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.697