Komentar

Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!

Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev gospodarskega sodelovanja, ampak da se počasi umirjajo tudi druge strasti med državama. Kosovski premier in srbski predsednik sta v Washingtonu podpisala dokument, s katerim sta presekala politične, nacionalne in druge napetosti med Srbijo in Kosovom. V tem kontekstu je povsem nelogična odločitev slovenskega državnega Telekoma, da v takšnih obetavnih razmerah proda svojo poslednjo investicijo v tujini - kosovski IPKO net ...

15.09.2020 23:07
Piše: Aljoša Pečan
Ključne besede:   Telekom Slovenija   IPKO net   Kosovo   Mobitel   ZDA

Fotomontaža: portal+

Naivni so, ki si domišljajo, da Trumpove administracije ta posel ne zanima. Zanimivo je vedeti, kdo vse si je uspel pogledati dokumentacijo, ki se nahaja v t.i. tihi sobi na Telekomu Slovenije. Predvsem špekulacije, kdo gleda za koga in kaj jih še posebej zanima ...

O dokumentu, ki sta ga sredi avgusta na Bledu podpisala naš minister za zunanje zadeve Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo, sem že pisal. Na začetku tega meseca, torej nekaj tednov za Logarjem in Pompeom, sta v Beli hiši v navzočnosti Donalda Trumpa srbski predsednik Vučić in kosovski premier Hoti (ločeno) podpisala sporazum (1) o normalizaciji gospodarskih odnosov med Srbijo in Kosovom, ki ga je pripravil Richard Grenell, posebni Trumpov odposlanec za Balkan. O tem prelomnem dogodku in ruskem odzivu nanj je pred dnevi v Delu pisal že Borut Šuklje (vir). Sam sem kopijo sporazuma, ki ga je podpisal premier Hoti, dobil v manj kot pol ure po podpisu. Poslan mi je bil, še preden je prišel v roke medijem. Naključje? Mislim, da ne. Mislim, da je še mnogo takšnih, kot sem jaz, dobilo MMS tega sporazuma. Razlog? Telekomunikacije, seveda. 5G, če smo natančni.

 

 

Američanom je uspelo Srbom (in Kosovarjem) elegantno "podtakniti" klavzulo o 5G tehnologiji ...

 

 

Takole piše v "bullet" , kar pomeni, da bosta obe strani preprečevali rabo in uporabo opreme, ki jo nudijio nezaupanja vredni ponudniki telekomunikacijske opreme. Če je takšna oprema že v rabi, se obe strani zavežeta, odstraniti jo itn.. Zakaj me je  (nas je) ta del sporazuma tako zanimal? Zaradi Telemacha. Ne bom prav veliko zgrešil, če napišem, da bo tudi Telemach primoran prenehati uporabljati opremo Huawei. Drznem si napisati, da v kolikor so tudi Srbi podpisali identičen tekst, tam ne bo šlo tako zlahka. Namreč, Srbi bodo z razlago a contrario (če ne bo šlo drugače, bodo za pomoč zaprosili pravoznalca, pravnega teoretika in etičnega profesorja Mira Cerarja, v skrajnem primeru pa tudi kakšne lobiste od blizu in daleč) dokazali oziroma poskušali dokazati, da je Huawei trusted vendor, torej najvišje stopnje zaupanja vreden ponudnik. Pustimo se presenetiti ...

 

Daljši uvod je bil potreben in nujen zaradi tega, ker Telekom Slovenije zdaj odprodaja svojo zadnjo investicijo v tujini. In to prav na Kosovu - prodaja se, kot je znano, IPKO net.

 

 

Kosovski biznis

 

Zgodovina IPKO (v Sloveniji je takrat veljalo Mobitel & Mobikos) je zelo zanimiva. Spomnili se boste, da je Mobitel 31. oktobra 2004 podpisal koncesijsko pogodbo  po zmagi na mednarodnem razpisu za operaterja na Kosovu. Rezervirana so bila sredstva, tudi vodstvena ekipa, ki naj bi odšla na Kosovo je bila pripravljena. Splet okoliščin in ne naključij je Mobitel postavil takrat na hladno kljub boju, borbi in dokazovanju v svoj prav. Odvetnik Mobitela Azem Vlassi je naredil ogromno delo. A ni šlo. ZDA, Clintonova administracija, natančneje državna sekretarka ZDA Madeline Albright je bila proti oziroma smo takrat trčili ob njene intererse (tako politične kot poslovne), to si upam danes napisati. Kajti gospa je nekaj let po tistem, ko ni bila več del predsedniške administracije, potovala na Kosovo in se spotoma ustavila še v Sloveniji pri takratnem ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku.

 

Kar z malo grenkobe včasih berem kolumniste tega portala, ki ZDA postavljajo nad Boga, pravičnost in zakon, vsaj tako se zdi. Ne glede na to, da so velesila, demokratičnega ustroja – vsaj tako so si želeli Founding Fathers, kot smo to z zavestjo študirali na Pravni fakulteti, ko je bila Jugoslavija že klinično mrtva, nisem prepričan v njihova (tj. ameriška) iskrena prijateljstva s komer koli. Razen, ko gre za denar in so oni uspešnejši, je za njih bolj dobičkonosno. Iz tega obdobja (okoli leta 2000) se spomnim, ker sem sedel v avtu (te dni mineva natančno 20 let), pogovora Dimitrija Rupla z takratnim veleposlanikom Slovenije v Združenih državah glede njihove investicije v mobilno telefonijo v Sloveniji. Tako se je med drugim začela rojevati Vega, kasneje so bili pogovori v politiki (strankah), na vladi, zanimivo je bilo imenovanje prvega direktorja, Slovenca, ki je v zadnjem hipu odklonil podpis. Razlogi? Prav tako so finančne načrte pisali in sodelovali pri njih nastanku ljudje, ki so danes v vrhu slovenskega bančnega sistema.

 

 

Prodaja se tretji igralec

 

Torej z Mobitel & Mobikos ni bilo nič, "rodil" se je 2007 IPKO net (drugi operater na trgu Kosova), ki se dandanes prodaja. In naivni so tisti, ki si domišljajo, da ZDA - Trumpove administracije, ta posel ne zanima. Zanimivo je opazovati in poslušati predvsem, kdo vse si je uspel pogledati dokumentacijo, ki se nahaja v t.i. tihi sobi na Telekomu Slovenije. Predvsem špekulacije, kdo gleda za koga in kaj jih še posebej zanima. S sistemom pooblastil se da relativno enostavno vpogledati v dokumentacijo. Seveda je pa potrebno spoštovati kavtele tajnosti in zaupnosti in zato v javnosti nujno molčati o vsebini.

 

Konkurenca za nakup IPKO net je bila takrat precejšnja: na razpis je prispelo šest ponudb, med njimi tudi ponudba švedskega Tele 2, konzorcija IPKO v povezavi z ameriškim operaterjem Western Wireless International, podjetja Albacell v povezavi z norveškim operaterjem Telenor in Siemensom ter podjetja Kostela v povezavi s skupino Orange. In seveda Mobitel in Mobikos.

 

 

Bo v igro vskočil srbski tajkun?

 

No, pričakovana cena med 100 in 150 milijoni evrov ni skrivnost, številka je sprejemljiva glede na vse javno dostopne podatke v Sloveniji in na Kosovu. Boj bo torej hud. Bodo uspeli mogoče Srbi, ki si želijo tja (srbski Telekom), ali pa bodo ZDA zmagovalke tega nakupa? Angleži? S pomočjo Dragana Šolaka – Telemach?

 

A pravi boj se bo šele potem začel pri njih doma. V primeru zmage Donalda Trumpa bodo verjetno zakulisno demokrati (tisti del, ki to ve in je investiral) želeli tudi finančno participirati za nekdanje politične "zasluge", če pa zmaga Joseph Biden, potem bo zgodba javna. Po mojem vedenju in poznavanju. Kaj vse to pomeni za stanje v regiji in širše, pa bodo lahko bodo odgovorili diplomati, geopolitiki in analitiki. 

 

Želim si, da moji nekdanji sodelavci iz skupine Telekom Slovenija niso vsega tega pozabili, predvsem pa naj se zbudi država, ki dopušča prodajo ne samo t.i. družinske srebrnine, ampak sploh zadnje zlatnine, ki jo še ima. Naj pomisli. Marko Pogorevc, strateg za tuje trge, nekdanji prvi policist države, je tisti, ki je od samega začetka te zgodbe o IPKO zraven. Priznam, da si njegovega odhoda v pokoj ne znam prav dobro razložiti. Ali odhaja, ker ni več tujih trgov, ali je resničen razlog izpolnjevanje pogojev za pokoj, ali pa - kot je slišati -, ker je (iz)šolan častnik (oficir) JLA (srednješolska izobrazba miličnik) ni najbolj zadovoljen z ugledom, ki ga ima ta dosežena stopnja izobrazbe trenutno v Slovenji?

 

__________________

(1) Both parties will prohibit the use o 5G equipment supplied by untrusted vendors in their communications networks. Where such equipment is already present, both parties commit to removal and other mediation efforts in a timely fashion. (del sporazuma, podpisnega v Washingtonu, 4. septembra 2020)

 

 

Razkritje: Aljoša Pečan ni zaposlen na Telekomu Slovenije niti pri kakem drugem operaterju, MVNO, državnem organu. Ni na plačilnem seznamu lobističnih ali svetovalnih podjetij ter posameznikov, Za pisanja ne prejema avtorskega honorarja. Stališča in pogledi so njegovi osebni.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Se Evropa med drugim valom pandemije še lahko izogne množičnim uličnim neredom?
4
28.10.2020 21:50
Koronakriza in z njo povezani ukrepi, med katerimi so marsikje čedalje hujše omejitve in prepovedi, bodo vedno bolj negativno ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti
14
26.10.2020 21:05
Trenutne razmere kažejo, da je za boj s pandemijo dejansko potrebno angažirati vse razpoložljive sile in s tem tudi oborožene ... Več.
Piše: Božo Cerar
Polemika: Neustavnost ni osebna odgovornost "posameznikov iz Fursa", ampak tistih poslancev državnega zbora, ki so sporno novelo zakona o davčnem postopku podprli!
5
25.10.2020 11:00
Ta prispevek je odziv na nedavno javno mnenje Ivana Simiča, ki je bilo 20. oktobra 2020 pod naslovom Koliko solz, besed obupa, ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Vsi smo del razvoja razsvetljenskega sveta, ki nas brani pred religioznimi in ideološkimi patologijami.
2
24.10.2020 21:00
Maska je vodilni specializiran medij, namenjen scenski umetnosti v Srednji Evropi, ki vseobsežno obravnava izbrane teme in jih v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
6
23.10.2020 21:00
Debet in kredit res pomenita ravnotežje in to je tisto, kar potrebujemo v tem trenutku, ko se spopadamo s pandemijo novega ... Več.
Piše: Keith Miles
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
11
22.10.2020 21:20
Izhodišča za program Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo je dokument, v katerem avtorji po začetni oceni stanja v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
13
21.10.2020 20:00
Ko v skupnost udari huda kognitivna disonanca, sta možnosti samo dve. Kakšna razpade na plemena, ki se najprej zmerjajo, potem ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
26
20.10.2020 21:00
Nastopil je čas za imena odgovornih za blamažo Fursa, za uničena življenja, za uničene družine, za (ne)znane bolezni, za vse ... Več.
Piše: Ivan Simič
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
8
19.10.2020 22:45
Vsak dan smo bližje trenutku, ko ne bo imelo več nobenega smisla iskati razlogov in krivcev za to, da smo kot država in nacija ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
22
18.10.2020 20:28
Slovenija se sooča s silovitim drugim valom Covida. Lahko bi rekli, da je bila naša fašistoidna vlada očitkom navkljub premalo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
19
18.10.2020 11:00
Naš predsednik vlade javnost redko sploh ogovori. Popolno nasprotje komunikacije in odnosa do državljanov, kakršnega vodi na ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kvartet med epidemijo: Predstava, ki je ne bo nihče nikoli videl
2
17.10.2020 20:40
Pred menoj je knjiga, namenjena predstavi, ki je ne bo nihče nikoli videl. Knjiga je posebne vrste umetniško delo, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
19
14.10.2020 21:30
Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
8
13.10.2020 21:00
Po tridesetih letih in ne glede na volilni sistem bo potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
3
11.10.2020 22:40
Oblast se ni odločila le za ohranjanje stabilnosti velikih sistemov in kapitala, temveč je delovala na planu ohranitve ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
16
11.10.2020 21:00
Slovenija je končno dobila načelno koalicijo, ki lahko prepreči zdrs v iliberalno demokracijo. Koalicija ustavnega loka (KUL) bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Elektrike ni. Vse je samo - magnetizem.
4
10.10.2020 21:00
V petindvajsetih letih odkar je zaključil svoje izobraževanje naSchool of Audio EngineeringvAmsterdamu, se je izoblikoval v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Drugi val je udaril med nas, čaka nas dolga in težka zima!?
17
09.10.2020 00:00
Navdušeno navijanje za Rogliča in Pogačarja v drugi polovici septembra je krivuljo okužb z novim koronavirusom že pred desetimi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kratek esej o plačah: Je nagrajevanje v Sloveniji pošteno in pravično?
3
07.10.2020 21:59
Ena najbolj pogostih debat bo vedno o poštenem in pravičnem nagrajevanju in obdavčevanju dohodkov. Pri tem si seveda poštenost ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik iz karantene: Prvo neposredno bitko s koronavirusom smo dobili, a vojna bo še prekleto dolga.
4
06.10.2020 21:44
Dan po koncu karantene je oblačen, a za nas sije sonce. Stran od množic se sprehodimo po mestu in uživamo na svobodi. Čakamo na ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.988
02/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
03/
Pred nami je odločilen teden: Če nam uspe ustaviti napredovanje virusa, se bomo izognili Bergamu, v nasprotnem primeru bo zelo hudo
Uredništvo
Ogledov: 2.309
04/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.533
05/
Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti
Božo Cerar
Ogledov: 1.729
06/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.260
07/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.482
08/
Polemika: Neustavnost ni osebna odgovornost "posameznikov iz Fursa", ampak tistih poslancev državnega zbora, ki so sporno novelo zakona o davčnem postopku podprli!
Žiga Stupica
Ogledov: 1.211
09/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 19.741
10/
Covid statistika: Slovenija se pospešeno "prekužuje", narašča pa število smrtnih žrtev
Bine Kordež
Ogledov: 1.070