Komentar

Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso

Petkovi protivladni protesti so manifestacija alternativcev, ki jih razen stranke Levica pravzaprav nihče v tej državi ne jemlje resno. Če ne bi o njih vsak petek vestno poročala nacionalka, bi jih že skoraj pozabili. Vlada jih je očitno odmislila, kajti v nasprotnem bi policija ravnala v skladu z načeloma zakonitosti in enakosti pred zakonom ter množico z baklami, ki po novem zažiga tudi lutke, mirno in dostojanstveno razgnala. Toda takšen odziv bi opešanim protestom dal novo energijo in celo nekakšno legitimnost, saj bi pisana druščina alternativcev nenadoma postala politični faktor, resna opozicija, predvsem pa bi izpadla kot žrtev naše preveč permisivne klerofašistične diktature. Zato je najbolje počakati, da petkovo ulično umetnost odplakne hladno in deževno jesensko vreme.

18.09.2020 21:20
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   petek   protesti   ulice   bakle   lutka   parlament   Ljubljana   Berlin   kultura

Foto: Televizija Slovenija

Del slovenske družbene, politične in ekonomske elite je sveto prepričan, da je država njihova lastnina, njihova zasebna last. Da jim posledično pripada tudi oblast in da so na njej lahko samo oni oziroma stranke njihovega establishmenta.

Marsikoga moti, ker smo spet pri dvojnih merilih, hipokriziji in kršenju načela enakosti pred zakonom. Če imamo omejitve glede zbiranja zaradi Covid-19, ki se jih vsi držimo, potem je res težko razumeti, da ne veljajo za množico protestnikov, ki se vsak petek zberejo na ljubljanskih ulicah in trgih ter protestirajo proti vladi. Slovenska policija ne želi težav, zato tolerira bistveno več, kot dopuščajo policije v drugih evropskih in svetovnih prestolnicah. Verjetno tudi zato, ker naši alternativci niso vsi popolni anonimusi, pač pa med pisano združbo demonstrantov najdemo tudi otroke in pastorke znanih, vplivnih in bogatih Slovencev.

 

Pravi pravcati generacijski konflikt se odvija na ulici: starši neizmerno uživajo v beneficijah kapitalizma, njihov podmladek glasno vzklika proti mračnjaški janšistični vladi, desničarjem, fašistom, gnilemu kapitalizmu itd., meter ali dva za njim pa diskretno hodi varnostnik. Očetje in matere pijejo šampanjec z ministri, poslujejo s šefi velikih državnih firm, sodelujejo visokimi vladnimi funkcionarji, se rokujejo in objemajo s premierjem, njihova mularija pa na ljubljanskih ulicah kriči "smrt janšizmu!". Za vsak primer jih skrbno varujejo, da se bivši mamin sinček ne bi prehladil ali da nekdanji očkovi punčki ne bi na nogo skočilo kako aktivistično vegansko govedo.

 

Vse skupaj je mešanica cankarjanske in bartolovske vaške komedije, ki se v samostojni Sloveniji zadnjih trideset let spreminja v farso. Kdor spremlja petkove proteste v Ljubljani, se bo samo čudil, kdo vse se jih udeležuje in predvsem s kakšnimi motivi. Edini res iskreni protestniki so tisti, ki vpijejo proti cepljenju otrok, ki trdijo, da je Covid-19 izmišljen, da je kapitalizem največje zlo pod soncem, ki verjamejo v ravno zemljo in chemtrailse itd. itd.. Ti ljudje so resda čudaški, popolnoma odbiti in jih človek težko razume v njihovem mikrokozmosu. Toda v primerjavi z vsemi oportunističnimi kulturniki, subvencioniranimi in bleferskim umetniki, ki jih skrbi edinole to, da bi jim klerofašistična oblast zmanjšala apanaže ali ukinila subvencije, ki jih prejemajo od države, so petkovi čudaki in pristaši teorije zarote odšli na ulice iz dejanskega prepričanja, da se borijo za boljši, lepši svet. Verjetno iz občutka krivde to počnejo tudi mamini sinčki in očkove punčke pod budnimi očesi varnostnikov, toda njim, naivnim dušam, ki so jih doma vseskozi zavijali v vato, je še manj jasno, kdo oziorma kaj je dejansko v ozadju te večmesečne farse s protivladnimi protesti.

 

Do čudakov in vseh, ki se zaradi iskrenega prepričanja v boljši svet udeležujejo protestov bodisi v Ljubljani bodisi v Berlinu ali Rimu, lahko gojimo spoštovanje. Tudi če se z njimi ne strinjamo, jim moramo priznati pravico, da tako razmišljajo. Da imajo pravico kritično razmišljati. In predvsem, da lahko svoje mnenje izražajo svobodno, brez strahu pred represalijami. V AvstralijiVenezueli, Iranu ali Rusiji, torej državah, ki so zelo po okusu nekaterih alternativcev, ki protestirajo vsak petek, takšnih protestov ne more biti, če pa že so, varnostni organi in tajna policija udeležence aretirajo. V Venezueli in Iranu tudi tako, da njihovi starši in sorodniki morda nikoli ne bodo izvedeli, kaj se je zgodilo z njimi. 

 

Svobode nam v tej državi - in za to smo lahko hvaležni tudi tem mračnjaškim, četudi zelo permisivnim klerofašistom na oblasti - ne primanjkuje, vsaj zadnjih trideset let ne. Medijski prostor še nikoli ni bil tako pisano pluralen, mainstram mediji še nikoli niso bili tako kritični do kakšne vlade in tako naklonjeni opoziciji. V čem je torej problem? V tem, da ga v bistvu ni. No, problem vseeno je, vendar nima zveze z vlado, Janšo, Pahorjem ali Aleksandro Pivec. Gre namreč za to, da je del slovenske družbene, politične in ekonomske elite sveto prepričan, da je država njihova lastnina, njihova zasebna last. Da jim posledično pripada tudi oblast in da so na njej lahko samo oni oziroma stranke njihovega establishmenta. Takšna mentaliteta, ki ji v anglosaksonskem svetu rečejo "self-entitlement", je na nek način že patološka, saj zastruplja posameznike kot tudi družbene odnose.

 

Govoriti o solidarnosti, delavskih pravicah, prekarcih in položaju malega človeka je postalo simptomatično, ko gre za alternativce, aktiviste ali fanatike stranke Levica. Kajti v resnici so njihove besede prazna slama, ki jo mlatijo v prepričanju, da jim kot elitistični avantgardi pripadajo državne subvencije, če je možno celo do smrti. O tem, kdo vse je ta "avantgarda", zlasti v kulturi, koliko desetletij se že oklepa funkcij v javnih zavodih, denimo muzejih in galerijah, pa v moji prihodnji kolumni.

 

Čas je, da razgalimo tudi najbolj prepovedane in tabuizirane teme v tej državi. Sploh v sferi t.i. kulturne politike. Že zdaj čutim, da se rojeva velikanski vihar ... Odlično!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Kako bi si John F. Kennedy prizadeval za mir v Ukrajini
20
09.06.2023 10:35
Šestdeset let po Kennedyjevem uvodnem govoru na washingtonski Ameriški univerzi se je treba še vedno naučiti ključnih lekcij o ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.380
02/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.609
03/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.517
04/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.851
05/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.082
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.263
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 974
08/
Kako bi si John F. Kennedy prizadeval za mir v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 624
09/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.790
10/
Pakistan's Latest Economic Update and Outlook Point Weak Prospects
Valerio Fabbri
Ogledov: 359