Komentar

Valie Export: Vsaka ženska mora braniti svoj spol, če je potrebno tudi z orožjem.

Valie Export je umetnica globalnega umetniškega aktivizma. V šestdesetih letih ni opazovala le same sebe, temveč tudi ruševine postnacistične Avstrije, ki se je takrat in se še danes pretvarja, da je bila prisiljena vstopiti v nacizmem. Ko je Valie Export travmatizirala ruševine nacističnega rajha, je to počela prek ruševin stoletnih stavb avstrijskega patriarhata. To je svet jagdmode (lovske mode), v katerem so spolne vloge natančno določene. Celo v miljeju umetnosti: v odnosu med mojstrom in modelom. V celoti je zavrnila folklorno falokratično dominacijo, ki jo je narekoval avstrijski moški svet. Da, Valie Export je rušila moško mitomanstvo Dunaja, zatem pa celega sveta. Samo poglejte kinematografijo in ženske vloge tistega časa.    

19.09.2020 21:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   Valie Export   feminizem   Ars Electronica   Dunaj   Dunajski akcionisti   Zlata Nika   konceptualna umetnost   Rudolf Schwarzkogler   Avstrija   Peter Weibel

V zvezdniški drži, v usnjenem črnem suknjiču in usnjenih hlačah, ki jim je globoko izrezala razporek, je razkazovala svoje poraščeno mednožje. V rokah pa je držala brzostrelko.

Več kot logično bi bilo, da bi v današnjem komentarju nadaljeval s temo prejšnjega tedna, s pregledom in seštevkom medijskega festivala Ars Electronica 2020, a sem se odločil, da bom komentiral Valie Export, letošnjo dobitnico Zlate Nike, v kategoriji vizionarske / pionirske feministične medijske umetnosti. Leta 1967 se je Waltraud Lehner znebila tako očetovega kot moževega priimka. V celoti si je spremenila identiteto. Nadela si je ime in priimek Valie Export. S tem dejanjem se je odločno radikalizirala. Za svoj umetniški izraz je začela uporabljati svoje telo. S svojo novo identiteto in s pomočjo naseljene skulpturalnosti je vzpostavila konceptualistično umetniško držo znotraj izvrstne, a pretežno moške skupine Dunajskih akcionistov.

 

Konceptualna umetnost pripada najprej vizualni, šele za tem literarni, zvočno-glasbeni in plesni umetnosti. Večinoma je to avtoreflektivna umetnost. Konceptualno delo želi s svojo gesto potrditi misel, da je v vsaki umetnini, v vseh časih, najprej prisotna ideja umetnine, šele kasneje nastopi njena materializacija. Da, konceptualna umetnost razstavlja umetniške ideje.

 

 

Valie Export je rušila moško mitomanstvo Dunaja. 

 

Smo leta 1968, v Münchnu, na filmskem festivalu: Valie Export si je poveznila čez glavo čvrsto škatlasto ohišje in si z njim prekrila razgaljeno telo. Na sprednji strani si je namestila dve odprtini ter ju prekrila z zavesama. Z napisom je pozvala gledalce, da s svojimi rokami vstopijo v odprtini. Obvestila jih je, da so dobrodošli v njeni notranjosti in da se lahko brez zadržkov dotaknejo njenih prsi. Naslov te vplivne umetnine, ki jo je proizvedla v sodelovanju z umetnikom in teoretikom Petrom Weiblom, je Otipavajte. Dotaknite se kina. Gledalce je pozvala na umetniško projekcijo, ki jim lahko sproži erekcijo. Celotno performativno operacijo je upravljala z očmi. Z očmi je dala znak, kdaj lahko gledalec vstopi z rokama v umetniško polje, z očmi ga je opozorila, kdaj je trinajstminutne projekcije konec.

 

 

***

 

V današnjem komentarju se bom posvetil njenemu ranemu obdobju, ki jo je po impresivnem zaporedju pripeljalo v svet intermedijskih praks. S svojo umetniško držo je v vseh obdobjih izražala idejo - kako je to, biti ženska. V njenem drugem umetniškem valu v osemdesetih letih je na svoje telo priključila medijske proteze, največkrat v obliki elektronskih kamer. Intenzivno se je začela samoopazovati. Tretjo fazo pa lahko brez zadržka imenujemo integralistično obdobje. Razvijala jo je v XXI. stoletju. V zadnjem desetletju se je posvetila opazovanju notranjega dela telesa. Dobesedno! Nikoli se ni ponavljala, takšna je bila njena izbira. Svojemu telesu je vedno znova dodajala nove oblike - kljubovanja.

 

Vedno, ko govorim o umetnosti, govorim v relativnem sorazmerju med privzdignjenim govorom in analitičnim mnenjem ter njemu pripadajočemu sistemu. Tako bo tudi danes. Na glas izgovarjam: Vsaka ženska mora braniti svoj spol, če je potrebno tudi z orožjem.

 

Da, tudi avantgardna umetnost ima svojo tradicijo, ki nam omogoča, da se povežemo z vrednotami, oblikovanimi v preteklosti. V tem smislu ima vsak čas svojo predavantgardo. Prek nje se vzpostavlja nova tradicija. Z avantgardnimi vrednotami prejšnjega stoletja se vzpostavlja umetnost XXI. stoletja. V mojem svetu vrednot to nikakor ne moreta biti ne naci-kunst ne soc-realizem. Oba stila sta se nanašala na tradicijo. Valie Export je umetnica globalnega umetniškega aktivizma. V šestdesetih letih ni opazovala le same sebe, temveč tudi ruševine postnacistične Avstrije, ki se je takrat in se še danes pretvarja, da je bila prisiljena vstopiti v nacizmem. Ko je Valie Export travmatizirala ruševine nacističnega rajha, je to počela prek ruševin stoletnih stavb avstrijskega patriarhata. To je svet jagdmode (lovske mode), v katerem so spolne vloge natančno določene. Celo v miljeju umetnosti: v odnosu med mojstrom in modelom. V celoti je zavrnila folklorno falokratično dominacijo, ki jo je narekoval avstrijski moški svet. Da, Valie Export je rušila moško mitomanstvo Dunaja, zatem pa celega sveta. Samo poglejte kinematografijo in ženske vloge tistega časa.    

 

Parafraziram jo: Le otipavajte me. Dotaknili se boste le umetnosti!

 

Smo leta 1968, v Münchnu, na filmskem festivalu: V svojem performansu z naslovom Akcijske hlače: Genitalna panika je s svojimi razširjenimi nogami perforirala sliko filmske industrije. Posnela je spolni konkretizem, filmsko dvorano tistega časa je razumela kot prostor moškega užitka. V zvezdniški drži, v usnjenem črnem suknjiču in usnjenih hlačah, ki jim je globoko izrezala razporek, je razkazovala svoje poraščeno mednožje. V rokah pa je držala brzostrelko. Z umetniško držo je branila svoj spol.

 

 

Ko je Valie Export travmatizirala ruševine nacističnega rajha, je to počela prek ruševin avstrijskega patriarhata. 

 

Valie Export je performativna umetnica, ki se je na samem začetku umetniške poti uprla falokratskemu filmskemu svetu, tako njegovim vsebinam kot plenilskim doktrinam. Njeno umetniško držo so mediji tistega časa imenovali "razširjena kinematografija". Doživljali so jo kot kritičarko moške modernistične zadrtosti. Njena akcija je bila popolnoma nepričakovana. Udarila je po sredi filma. S svojo umetnino je prekoračila materialni svet umetnine in zgodovino umetnosti. Oziroma je napadla idejo, da je vse v naprej determinirano. Prekoračila je tudi duh časa - leta 1968 - spolno revolucijo. Umetnik zanjo ni bil več le umetnik, temveč vodja metaformalnih praks; zanjo je bila v umetnini najpomembnejša formulacija ideje. Ravno formulacija, ki določi umetninško delo, je umetnina.

 

Formulacija: Gledam v oči moški genitalni paniki! Kritiki ranega modernizma so razumeli abstraktno umetnost kot umetnost kapitalizma. Samo pomislite na velike formate Pollockovih slik v penthausih New Yorka. Abstraktna slika je bila stilno vlita v modernistično oblikovano stanovanje. Ravno v takšen meščanski milje je Valie Export zarezala s svojo umetnostjo.

 

Digresija pred finalom: Naj na tem mestu odprem mit o umetnini Rudolfa Schwarzkoglerja iz leta 1969, ki je tudi pripadal skupini Dunajskih akcionistov. Ponavljam, to je mit: v performansu se je pred publiko in za kamero samokastriral. Rudolf Schwarzkogler se je zavestno odločil, da ne bo več proizvajal belih moških patologij, zato si je v performativni proceduri teatralizirano odrezal penis. Konec digresije.

 

Konceptualna umetnost ni bila poklicana, da ukine modernistično umetnost, kaj šele umetnost nasploh. Njena naloga je bila, da redefinira ontološka vprašanja o spolu. Umetniška sled Dunajskih akcionistov je s pomočjo radikalnih strategij spremenila svet umetnosti. Feministična projekcija Valie Export je sprožila ključna vprašanja o poziciji ženske v umetnosti - nasproti moškemu mitomanstvu. Valie Export ni sl edila mistično-ekološki črti konceptualizma, temveč feministično-tehnološki. Ravno ta je tista, ki je bila na Ars Electronici ovenčana z Zlato Niko. S feministično umetnostjo se je spopadla s sodobnimi režimi moči. V teh težkih in odurnih, a istočasno intenzivnih časih se je v človeštvu prebudila energija in pogum - za trajanje. Valie Export kljubuje svetu s svojim trajanjem v umetnosti. Imeli smo čast, da smo jo spoznali tudi v Ljubljani.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
9
03.08.2021 21:51
Evropska unija prihaja v četrti val epidemije. Epidemiološko stanje je iz tedna v teden slabše, praviloma prevladuje delta ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
12
02.08.2021 20:08
Slovenska vladajoča in razdeljena politika, ki se ukvarja izključno z medsebojno vojno moči, nima vizije ter je v rešitvah ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
26
01.08.2021 22:56
Nima smisla razglabljati o tem, ali morajo biti najprej pogoji za otroka ali otrok. Medtem ko se Slovenci ukvarjajo s tem ... Več.
Piše: Ana Jud
Željko Kipke: Duh je um, um je moč zavesti, zavest pa je še kako resnična
8
31.07.2021 21:04
Čudež je moč preobrazbe! Željko Kipke se s svojo umetniško obsesijo v celoti posveča probrazbi v odnosu med zavestjo in ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
16
30.07.2021 22:59
Usodnost spornega priznanja legitimnosti albanskega Kosova utegne imeti nekoč posledice za slovensko državnost. Utegnejo nas ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
10
29.07.2021 20:44
Najbljše orožje proti vohunjenju je sistemska zakonodaja, ki bi zahtevala, da nobena zadeva ali informacija, ki se tiče skupnih, ... Več.
Piše: Miha Burger
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
22
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
14
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 2.289
02/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.955
03/
Čez 60 let bo tukaj Madžarska in mrgolelo bo albanske, bosanske ter ciganske dece
Ana Jud
Ogledov: 1.488
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.355
05/
Gostujoči komentar: Slovenska politika ne išče rešitev, ker iskanje rešitev ne prinaša sedežev v parlamentu
Aleksandra Pivec
Ogledov: 1.055
06/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.171
07/
Približuje se nam nov val epidemije, morda najhujši od vseh, ki smo jih do sedaj doživeli
Milan Krek
Ogledov: 837
08/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.523
09/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 781
10/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 745