Razkrivamo

Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije

Pred desetimi dnevi smo objavili prispevek Elene Pečarič z naslovom Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinsko podjetje" Omanovih, v katerem je avtorica razkrila nepotistično-korupcijsko poslovanje posameznikov, ki delujejo v okviru Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). Toda dokler ne bo konkretnejših reakcij državnih institucij (NPU, KPK, Računsko sodišče ...), se bo prikrivanje nadaljevalo, skriti akterji pa še naprej nadaljevali s svojimi "posli".

23.09.2020 23:29
Piše: Elena Pečarič
Ključne besede:   FIHO   Fundacija   Breda Oman   Vladimir Kukavica   Štefan Kušar

Foto: Mediaspeed

Gospe Oman se zdi, da ji vse to pripada, saj je to vendarle počela vsa ta leta, gladko, preprosto in ničkolikokrat že dosegla svoje, če ne zlepa, pa malo bolj zgrda, a nihče ji pred tem ni očital v oči vpijajočega konflikta interesov.

Sekretarka Fundacije Breda Oman se namreč hvali s prijateljevanjem in delom pri sedanjemu predsedniku Borutu Pahorju. Zato javno sprašujemo tudi gospoda predsednika, če morda on ve, kakšne so strokovne kompetence Brede Oman, kakšne so njene reference in nenazadnje - kakšno izobrazbo ima gospa. Do sedaj nam namreč tega še ni uspelo izvedeti; in kar je še bolj bizarno, tega ne ve niti njen nadrejeni, direktor FIHO, saj tega bistvenega podatka sploh ni v njeni personalni mapi. Dejstvo in dokazljivo pa je, da ima hči Brede Oman, Janja Vrečko, zgolj osnovnošolsko izobrazbo, pa se ponaša z nazivom strokovne sodelavke in vodi Oddelek za invalidske organizacije ter Oddelek za humanitarne organizacije. Nezaslišano, predrzno in absurdno!

 

Če lahko karkoli očitamo direktorju FIHO Vladimirju Kukavici, potem je dejstvo, da je bil do sedaj vse preveč pasiven, naiven in ne dovolj učinkovit pri razkrinkavanju gnilega jabolka v t.i. strokovni službi (ki se je izkazala, da nima niti S od strokovnosti), v katerem se nahaja smrtonosni strup. Gospa Breda je bila namreč vajena več kot dvajset let manipulirati na svojevrsten način z vsakokratnim direktorjem FIHO. Vsakega je znala preučiti in ga spraviti na limanice; Janez Jug se je dolgo bojeval z rakom in več kot pol leta bil odsoten ter je popolnoma zaupal Bredi Oman, ki je na daljavo vse vodila, dokler ni podlegel.

 

Juga je nasledil Štefan Kušar; z Bredo si sicer nista bila nič kaj simpatična, ampak sta delila skupen pohlep nad sredstvi FIHO ter drug drugemu tolerirala odsotnosti in zasebne izhode iz delovnega mesta, potovanja na službene stroške ter druge "drobne privilegije", ki sta jih skrila v stroške delovanja. Tako je Omanova vedno poskrbela, da je približno vsaj 40.000 evrov na leto dobilo podjetje njenega moža Boža Omana.

 

Bredi Oman se zdi, da ji vse to pripada, saj je to vendarle počela vsa ta leta, gladko, preprosto in ničkolikokrat že dosegla svoje, če ne zlepa, pa malo bolj zgrda, a nihče ji pred tem ni očital v oči vpijajočega konflikta interesov. Kaj šele nepotizma, kaj šele kraje namenskih javnih sredstev! Vladimir Kukavica, sedanji direktor, se je zdel sprva krotek in vodljiv, ravno pravi, da ga je Breda lepo usmerjala in vodila. A iz ovčke se je spremenil v lovskega psa, ki uporablja svoja čutila in skuša uveljaviti načrt integritete, ki so ga pripravili skupaj s KPK

 

Načrt integritete se bolj ali manj pripravlja že enajsto leto, sprva z velikimi odpori, nasprotovanji koga drugega kot zdaj že pokojnega Borisa Šuštaršiča pod krinko NSIOS, ki naj bi imela popolno avtonomijo nad sredstvi FIHO. Dolg dokument, ki pa v končni fazi ničesar ne razrešuje, kaj šele doreče; govori o stopnjah tveganja, ki so skoraj povsod rdeče, a kaj ko v realnosti ta rdeča barva nikogr ne moti, da bi karkoli posegel v jedro korupcije. Nenazadnje nas dokument spominja na Pahorjev semafor, če se ga kdo še spomni ... 

 

ZAKLJUČEK OBLIKOVANJA NAČRTA INTEGRITETE

 

Delovna skupina je z oblikovanjem načrta integritete zaključila dne 28.4.2020. Načrt integritete Fundacije za financiranje invalidskih in humanitranih organizacij v Republiki Sloveniji je bil izdelan skladno s Smernicami za izdelavo, uvedbo in izvajanje načrtov integritete z dne 27.2.2014 in vzorcem načrta integritete ter vsebuje vse potrebne in predpisane sestavine.

 

Iz zapisnikov delovanja delovne skupine so razvidni razlogi, ki so vodili delovno skupino pri oceni identificiranih tveganj oziroma argumentacija ocene kot tudi predlaganih ukrepov za odpravo in preprečevanja nastanka novih tveganj korupcije in drugih neetičnih ravnanj. Vse podrobnosti so razvidne iz posameznih poglavij in tabel načrta integritete ter njegovih prilog. 

 

Delovna skupina ob tem poudarja, da je načrt integritete dokument, katerega vsebina je rezultat timskega dela delovne skupine, sodelovanja z ostalimi zaposlenimi na posameznih delovnih področjih kot tudi vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitranih organizacij v Republiki Sloveniji

 

Načrt integritete prikazuje kritično analizo izpostavljenosti institucije tveganjem ter s tem tudi možnosti za nastanek koruptivnih in drugih neetičnih ravnanj, kot tudi možnosti in ukrepe, kako ta tveganja obvladovati oziroma upravljati z njimi. Skladno z ugotovitvami v načrtu integritete bomo zaposleni in vodstvo Fundacije za financiranje invalidskih in humanitranih organizacij v Republiki Sloveniji ravnali z namenom, da odpravimo ugotovljena tveganja ter s tem zmanjšamo možnost za nastanek korupcije. To zaključno poročilo je bilo napisano z namenom predaje oblikovanega oziroma izdelanega načrta integritete predstojniku Fundacije za financiranje invalidskih in humanitranih organizacij v Republiki Sloveniji. 

 

Vodja delovne skupine: Vladimir KUKAVICA 

Vodstvo zavezanca: Simon ŠVARC 

Člani delovne skupine: Ljubo ANSEHL, Vladimir PEGAN, Mirjam KANALEC, Breda OMAN, Alojz KOVAČIČ

 

Strokovna služba ne upošteva nasprotja interesov, delavci strokovne službe neetično ravnajo z zaupnimi podatki organizacij, poslovanje s sorodniki... in še in še. Breda Oman, ki je bila prav tako članica delovne skupine načrta integritete (in zapisnikar sej), "je povedala, da tukaj ne odkrivamo tople vode, da je bila metodologija narejena, da imamo podatkov veliko, da aplikacija omogoča marsikaj, tukaj je dosti stvari, ki se terjajo samo tehnično delo, potrebno pa je narediti simulacijo, v enem tednu se lahko naredi pet simulacij. Sprememba pa, če samo v obstoječi aplikaciji, pa sedaj tudi posledično v metodologiji, izločimo samo korekcijske faktorje, in pa poročila ne smejo biti kot osnova za ocenjevanje, to je zatečeno stanje, ukinemo sklope…. na novo ocenimo pa vidimo, kje smo, to je stvar dveh tednov, ne pa enega leta." [2]

 

Ali kdo vidi kje kakšen problem? Božu Omanu oziroma podjetju IT Group d.o.o. se preprosto nakaže še nekaj 10.000 evrov, da na hitro popravi, kar se ve, da je narobe in na kar nekatere organizacije opozarjamo že več kot 16 let, pa bo! 

 

Spoštovani predstavniki KPK s predsednikom na čelu ter pristojno Sonjo Jelen, višjo svetovalko za preventivo in integriteto, dajte se že zbuditi, če ste že toliko ur trdega dela vložili v ta dokument, naj končno tudi zaživi v praksi! Ne zapustite direktorja, ki se mora očitno boriti z invalidskimi mlini na veter in zafrustriranimi ženskami, ki mu dihajo za ovratnik.

 

________________

(1) Spoštovane članice, spoštovani člani Sveta FIHO, dne 17.9.2020 je potekala izredna seja Sveta FIHO, sklicana na zahtevo direktorja FIHO, s temo razmere v strokovni službi. Seje se je udeležilo 12 svetnikov, predsednik nadzornega odbora FIHO in direktor. 

Seja je bila sklicana v terminu, za katerega se je že dalj časa vedelo, da ne omogoča prisotnosti oz. udeležbe zaposlenih v strokovni službi FIHO. Kljub temu, da na seji ni bila prisotna niti ena zaposlena, je predsednik Sveta FIHO začel sejo. 

Direktor je seciral pismo z navedbami zaposlenih poslano vsem svetnikom in svetnicam dne 30.8.2020, ter sejo izkoristil za osebni obračun z zaposlenimi z naštevanjem številnih domnevnih napak, ki so kar naenkrat postale problem zaposlenih v strokovni službi in kršitve (tudi s pisnim opozorilom pravnici o odpovedi delovnega razmerja). 

Z drugimi besedami, razprava je potekala o prijavitelju, ne pa o kršitelju in povzročitelju nastalih težav – žrtev se je znašla na zatožni klopi!

Več kot očitno je, da ste mnogi podlegli objavljenim člankom, lansiranih s strani direktorja FIHO. Morda nekateri ne veste, da je s tem zlorabil svoj položaj in ob množici neresnic, za vaše glasove podpore, posredoval v javnost tudi zaupne in interne podatke. 

Ne pozabite, da smo o težavah najprej spregovorile zaposlene in to najprej z direktorjem, nato Nadzorni odbor in na koncu še, vi spoštovani svetniki in svetnice, zdaj pa se bodo s tem morali ukvarjali organi pregona, vi pa kot sami najbolje veste ... integritetno?

S ciljem enakopravne obravnave (brez prisotnosti Vladimirja Kukavice), upamo na čimprejšen sklic izredne seje, na kateri bo tudi nam omogočeno, da poleg svojih navedb v pismu, s predložitvijo ustrezne dokumentacije obrazložimo in dodatno predstavimo še številna druga neskladja in manipulacije, ki potekajo pod vodstvom in po naročilu aktualnega direktorja.

 

Janja Vrečko, Petra Kene, Breda Oman

 

(2) Stran 238, vir

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
11
16.10.2020 21:09
Britanski novinar in televizijski voditelj Richard Quest, eno izmed najbolj prepoznavnih imen ameriške televizije CNN, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
15
15.10.2020 20:42
Običajno ljudi, ki jih ne poznam, vikam. To žal v tem primeru ne bo mogoče. Celo zapisati ime in priimek te osebe je pretežko. ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
Pismo urednikom in novinarjem: Slovenija ponovno potrebuje angažma ljudi, ki so sposobni artikulirati duh časa!
6
11.10.2020 11:00
Na javni RTV opažam, da se bolj kot informiranju in pozivanju k spoštovanju ukrepov ukvarjajo z iskanjem napak pristojnih, ... Več.
Piše: Uredništvo
Odprto pismo ministroma Vasku Simonitiju in Simoni Kustec
1
05.10.2020 20:43
Tomaž Seljak in Alojz Križman sta že konec minulega meseca poslala odprto pismo ministru za kulturo Vasku Simonitiju in ... Več.
Piše: Uredništvo
Balkan na Kavkazu: Zgodovinski spopad Armenije in Azerbajdžana ali spopad z geostrateškimi razsežnostmi?
6
02.10.2020 23:59
Ljubljanski Mednarodni inštitut za balkanske in bližnjevzhodne študije IFIMES je pripravil podrobno analizo zadnje zaostritve ... Več.
Piše: Uredništvo
Naših 20.000 pravnih predpisov, 2. del: Vlada ima letos zaradi posledic Covid-19 precej več manevrskega prostora pri javnofinančnih izdatkih
4
27.09.2020 12:00
Brez dvoma so predlogi vladnega Strateškega sveta, kako znižati administrativne ovire, debirokratizirati javno upravo in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
5
22.09.2020 21:00
V senci politično oportunejših in populističnih aktivnosti je vlada že pozno spomladi ustanovila Strateški svet za ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
9
17.09.2020 21:00
Med miti in legendami izstopajo zlasti prepričanje, da se nam bo vsak čas sesul pokojninski sistem, da imamo že skoraj dve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
7
16.09.2020 22:34
V zadnjem delu bomo naredili primerjavo poudarkov programa CasaPound in Levice do evroatlantskih povezav ter razmišljanja o ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
5
14.09.2020 20:59
V slovenskih medijih in javnosti skoraj docela spregledano pismo o pravičnosti in odprti razpravi (A Letter on Justice and Open ... Več.
Piše: Uredništvo
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinsko podjetje" Omanovih
2
13.09.2020 21:45
Na invalidih se dobro služi, ugotavlja Elena Pečarič, ki se je lotila še ene anomalije znotraj Fundacije za financiranje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
6
10.09.2020 21:02
V prvem delu Dosjeja ekstremisti smo si pogledali nekatere osupljive podobnosti med programom italijanskega neofašističnega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
9
09.09.2020 07:29
Zgodba o slovenskih gozdovih, ki smo jo na portalu+ začeli razkrivati že spomladi, se nadaljuje in postaja vedno zanimivejša, ... Več.
Piše: Uredništvo
Pobuda za milijon dolarjev: Kako normalizirati slovenski medijski trg, da se tranzicijski levici ne bo dokončno podrl svet?
10
06.09.2020 21:59
V javno razpravo o medijski zakonodaji, ki v teh časih precej vznemirja zagovornike statusa quo, se je vključila tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj se nam letos zaradi Covid-19 dejansko dogaja v ekonomiji in javnih financah?
3
03.09.2020 20:17
Večine medijev sploh ne zanima več makroekonomski položaj Slovenije, čeprav se zaradi epidemije Covid-19 dogajajo zanimive ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 1. del: Stranka Levica je programsko bližje italijanskim neofašistom kot "janšistična" SDS!
14
02.09.2020 22:30
V naslednjih treh tednih bomo v nadaljevanjih objavili poglobljeno analizo programov dveh strank, ki na prvi pogled nimata dosti ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Sporni nepremičninski posli upokojenskih "pravičnikov" na slovenski Obali
10
24.08.2020 23:59
Ko je bil Tomaž Gantar, ki je danes minister za zdravje in predsednik sveta Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), ... Več.
Piše: Uredništvo
80 let od Hitlerjevega "Blitzkriega" na Zahodno Evropo in sramotnega poraza Francije
5
19.08.2020 23:59
Pred osmimi desetletji, koncem poletja 1940, so generali nemške vojske na Hitlerjevo zahtevo začeli s pripravami za veliko ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skoraj 22 milijard evrov depozitov v slovenskih bankah ni mrtev kapital
9
13.08.2020 21:56
Objava podatka, da imajo Slovenci kar 21,6 milijarde evrov depozitov v naših bankah in da se je obseg samo v zadnjem letu ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.663
02/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.461
03/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.263
04/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.126
05/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.322
06/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 2.152
07/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.952
08/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.262
09/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.106
10/
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
Keith Miles
Ogledov: 898