Razkrivamo

Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije

Pred desetimi dnevi smo objavili prispevek Elene Pečarič z naslovom Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinsko podjetje" Omanovih, v katerem je avtorica razkrila nepotistično-korupcijsko poslovanje posameznikov, ki delujejo v okviru Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). Toda dokler ne bo konkretnejših reakcij državnih institucij (NPU, KPK, Računsko sodišče ...), se bo prikrivanje nadaljevalo, skriti akterji pa še naprej nadaljevali s svojimi "posli".

23.09.2020 23:29
Piše: Elena Pečarič
Ključne besede:   FIHO   Fundacija   Breda Oman   Vladimir Kukavica   Štefan Kušar

Foto: Mediaspeed

Gospe Oman se zdi, da ji vse to pripada, saj je to vendarle počela vsa ta leta, gladko, preprosto in ničkolikokrat že dosegla svoje, če ne zlepa, pa malo bolj zgrda, a nihče ji pred tem ni očital v oči vpijajočega konflikta interesov.

Sekretarka Fundacije Breda Oman se namreč hvali s prijateljevanjem in delom pri sedanjemu predsedniku Borutu Pahorju. Zato javno sprašujemo tudi gospoda predsednika, če morda on ve, kakšne so strokovne kompetence Brede Oman, kakšne so njene reference in nenazadnje - kakšno izobrazbo ima gospa. Do sedaj nam namreč tega še ni uspelo izvedeti; in kar je še bolj bizarno, tega ne ve niti njen nadrejeni, direktor FIHO, saj tega bistvenega podatka sploh ni v njeni personalni mapi. Dejstvo in dokazljivo pa je, da ima hči Brede Oman, Janja Vrečko, zgolj osnovnošolsko izobrazbo, pa se ponaša z nazivom strokovne sodelavke in vodi Oddelek za invalidske organizacije ter Oddelek za humanitarne organizacije. Nezaslišano, predrzno in absurdno!

 

Če lahko karkoli očitamo direktorju FIHO Vladimirju Kukavici, potem je dejstvo, da je bil do sedaj vse preveč pasiven, naiven in ne dovolj učinkovit pri razkrinkavanju gnilega jabolka v t.i. strokovni službi (ki se je izkazala, da nima niti S od strokovnosti), v katerem se nahaja smrtonosni strup. Gospa Breda je bila namreč vajena več kot dvajset let manipulirati na svojevrsten način z vsakokratnim direktorjem FIHO. Vsakega je znala preučiti in ga spraviti na limanice; Janez Jug se je dolgo bojeval z rakom in več kot pol leta bil odsoten ter je popolnoma zaupal Bredi Oman, ki je na daljavo vse vodila, dokler ni podlegel.

 

Juga je nasledil Štefan Kušar; z Bredo si sicer nista bila nič kaj simpatična, ampak sta delila skupen pohlep nad sredstvi FIHO ter drug drugemu tolerirala odsotnosti in zasebne izhode iz delovnega mesta, potovanja na službene stroške ter druge "drobne privilegije", ki sta jih skrila v stroške delovanja. Tako je Omanova vedno poskrbela, da je približno vsaj 40.000 evrov na leto dobilo podjetje njenega moža Boža Omana.

 

Bredi Oman se zdi, da ji vse to pripada, saj je to vendarle počela vsa ta leta, gladko, preprosto in ničkolikokrat že dosegla svoje, če ne zlepa, pa malo bolj zgrda, a nihče ji pred tem ni očital v oči vpijajočega konflikta interesov. Kaj šele nepotizma, kaj šele kraje namenskih javnih sredstev! Vladimir Kukavica, sedanji direktor, se je zdel sprva krotek in vodljiv, ravno pravi, da ga je Breda lepo usmerjala in vodila. A iz ovčke se je spremenil v lovskega psa, ki uporablja svoja čutila in skuša uveljaviti načrt integritete, ki so ga pripravili skupaj s KPK

 

Načrt integritete se bolj ali manj pripravlja že enajsto leto, sprva z velikimi odpori, nasprotovanji koga drugega kot zdaj že pokojnega Borisa Šuštaršiča pod krinko NSIOS, ki naj bi imela popolno avtonomijo nad sredstvi FIHO. Dolg dokument, ki pa v končni fazi ničesar ne razrešuje, kaj šele doreče; govori o stopnjah tveganja, ki so skoraj povsod rdeče, a kaj ko v realnosti ta rdeča barva nikogr ne moti, da bi karkoli posegel v jedro korupcije. Nenazadnje nas dokument spominja na Pahorjev semafor, če se ga kdo še spomni ... 

 

ZAKLJUČEK OBLIKOVANJA NAČRTA INTEGRITETE

 

Delovna skupina je z oblikovanjem načrta integritete zaključila dne 28.4.2020. Načrt integritete Fundacije za financiranje invalidskih in humanitranih organizacij v Republiki Sloveniji je bil izdelan skladno s Smernicami za izdelavo, uvedbo in izvajanje načrtov integritete z dne 27.2.2014 in vzorcem načrta integritete ter vsebuje vse potrebne in predpisane sestavine.

 

Iz zapisnikov delovanja delovne skupine so razvidni razlogi, ki so vodili delovno skupino pri oceni identificiranih tveganj oziroma argumentacija ocene kot tudi predlaganih ukrepov za odpravo in preprečevanja nastanka novih tveganj korupcije in drugih neetičnih ravnanj. Vse podrobnosti so razvidne iz posameznih poglavij in tabel načrta integritete ter njegovih prilog. 

 

Delovna skupina ob tem poudarja, da je načrt integritete dokument, katerega vsebina je rezultat timskega dela delovne skupine, sodelovanja z ostalimi zaposlenimi na posameznih delovnih področjih kot tudi vodstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitranih organizacij v Republiki Sloveniji

 

Načrt integritete prikazuje kritično analizo izpostavljenosti institucije tveganjem ter s tem tudi možnosti za nastanek koruptivnih in drugih neetičnih ravnanj, kot tudi možnosti in ukrepe, kako ta tveganja obvladovati oziroma upravljati z njimi. Skladno z ugotovitvami v načrtu integritete bomo zaposleni in vodstvo Fundacije za financiranje invalidskih in humanitranih organizacij v Republiki Sloveniji ravnali z namenom, da odpravimo ugotovljena tveganja ter s tem zmanjšamo možnost za nastanek korupcije. To zaključno poročilo je bilo napisano z namenom predaje oblikovanega oziroma izdelanega načrta integritete predstojniku Fundacije za financiranje invalidskih in humanitranih organizacij v Republiki Sloveniji. 

 

Vodja delovne skupine: Vladimir KUKAVICA 

Vodstvo zavezanca: Simon ŠVARC 

Člani delovne skupine: Ljubo ANSEHL, Vladimir PEGAN, Mirjam KANALEC, Breda OMAN, Alojz KOVAČIČ

 

Strokovna služba ne upošteva nasprotja interesov, delavci strokovne službe neetično ravnajo z zaupnimi podatki organizacij, poslovanje s sorodniki... in še in še. Breda Oman, ki je bila prav tako članica delovne skupine načrta integritete (in zapisnikar sej), "je povedala, da tukaj ne odkrivamo tople vode, da je bila metodologija narejena, da imamo podatkov veliko, da aplikacija omogoča marsikaj, tukaj je dosti stvari, ki se terjajo samo tehnično delo, potrebno pa je narediti simulacijo, v enem tednu se lahko naredi pet simulacij. Sprememba pa, če samo v obstoječi aplikaciji, pa sedaj tudi posledično v metodologiji, izločimo samo korekcijske faktorje, in pa poročila ne smejo biti kot osnova za ocenjevanje, to je zatečeno stanje, ukinemo sklope…. na novo ocenimo pa vidimo, kje smo, to je stvar dveh tednov, ne pa enega leta." [2]

 

Ali kdo vidi kje kakšen problem? Božu Omanu oziroma podjetju IT Group d.o.o. se preprosto nakaže še nekaj 10.000 evrov, da na hitro popravi, kar se ve, da je narobe in na kar nekatere organizacije opozarjamo že več kot 16 let, pa bo! 

 

Spoštovani predstavniki KPK s predsednikom na čelu ter pristojno Sonjo Jelen, višjo svetovalko za preventivo in integriteto, dajte se že zbuditi, če ste že toliko ur trdega dela vložili v ta dokument, naj končno tudi zaživi v praksi! Ne zapustite direktorja, ki se mora očitno boriti z invalidskimi mlini na veter in zafrustriranimi ženskami, ki mu dihajo za ovratnik.

 

________________

(1) Spoštovane članice, spoštovani člani Sveta FIHO, dne 17.9.2020 je potekala izredna seja Sveta FIHO, sklicana na zahtevo direktorja FIHO, s temo razmere v strokovni službi. Seje se je udeležilo 12 svetnikov, predsednik nadzornega odbora FIHO in direktor. 

Seja je bila sklicana v terminu, za katerega se je že dalj časa vedelo, da ne omogoča prisotnosti oz. udeležbe zaposlenih v strokovni službi FIHO. Kljub temu, da na seji ni bila prisotna niti ena zaposlena, je predsednik Sveta FIHO začel sejo. 

Direktor je seciral pismo z navedbami zaposlenih poslano vsem svetnikom in svetnicam dne 30.8.2020, ter sejo izkoristil za osebni obračun z zaposlenimi z naštevanjem številnih domnevnih napak, ki so kar naenkrat postale problem zaposlenih v strokovni službi in kršitve (tudi s pisnim opozorilom pravnici o odpovedi delovnega razmerja). 

Z drugimi besedami, razprava je potekala o prijavitelju, ne pa o kršitelju in povzročitelju nastalih težav – žrtev se je znašla na zatožni klopi!

Več kot očitno je, da ste mnogi podlegli objavljenim člankom, lansiranih s strani direktorja FIHO. Morda nekateri ne veste, da je s tem zlorabil svoj položaj in ob množici neresnic, za vaše glasove podpore, posredoval v javnost tudi zaupne in interne podatke. 

Ne pozabite, da smo o težavah najprej spregovorile zaposlene in to najprej z direktorjem, nato Nadzorni odbor in na koncu še, vi spoštovani svetniki in svetnice, zdaj pa se bodo s tem morali ukvarjali organi pregona, vi pa kot sami najbolje veste ... integritetno?

S ciljem enakopravne obravnave (brez prisotnosti Vladimirja Kukavice), upamo na čimprejšen sklic izredne seje, na kateri bo tudi nam omogočeno, da poleg svojih navedb v pismu, s predložitvijo ustrezne dokumentacije obrazložimo in dodatno predstavimo še številna druga neskladja in manipulacije, ki potekajo pod vodstvom in po naročilu aktualnega direktorja.

 

Janja Vrečko, Petra Kene, Breda Oman

 

(2) Stran 238, vir

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
20
19.01.2021 06:45
Ameriške volitve niso dogodek, ki bi zadeval samo Američane. Volilni izid bo imel dolgoročne posledice na ves svet. Trumpov ... Več.
Piše: Janez Vuk
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
25
18.01.2021 06:08
Ameriškemu politično-medijskemu establišmentu je po več kot štirih letih zasmehovanja, poniževanja, insinuacij in odkritih laži ... Več.
Piše: Janez Vuk
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
10
15.01.2021 04:00
Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, se je z javnim pozivom obrnil na Računsko sodišče, na njegovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
17
12.01.2021 05:05
Američani so bili vedno pred Evropejci, pa naj je šlo za vojsko, ekonomijo, pop kulturo ali politiko. Zato ne gre podcenjevati ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
22
09.01.2021 05:00
Predsednik Slovenije bo moral kmalu že tretjič predlagati kandidata za člana ustavnega sodišča. Prvič je Borut Pahor predlagal ... Več.
Piše: Igor Mekina
Proračunska gibanja, 3. del: V letu 2020 najvišji skok plač v zgodovini samostojne Slovenije
5
07.01.2021 06:00
Konec leta sem na portalu+ objavil dva teksta o proračunu Republike Slovenije, v katerih sem predstavil pomembnejše spremembe v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je bila razrešitev Renate Zamida, direktorice Javne agencije za knjigo, pričakovana, pravilna in zakonita
9
28.12.2020 21:37
Po nenavadnem molku, ki je sledil nedavni razrešitvi Renate Zamide, direktorice Javne agencije za knjigo (JAK), okoli katere je ... Več.
Piše: Uredništvo
Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Priznam, da včasih na skrivaj poberem kruh tudi iz smetnjakov."
14
24.12.2020 20:00
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste objavljamo pet ganljivih zgodb, ki jih je zapisala epidemija novega ... Več.
Piše: Uredništvo
Po blamaži s pismi podpore Zdenki Badovinac zdaj še 175 "akademskih specialistov za Slovenijo" nad vlado zaradi domnevnega "zatiranja akademske svobode"!
18
23.12.2020 20:00
Česa takšnega še nismo doživeli: več kot 170 profesorjev in akademikov se je podpisalo pod javno pismo slovenskemu premierju, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Proračunska gibanja, 2. del: Večji izdatki države in padec BDP, a tudi višje plače prebivalstva
2
21.12.2020 20:26
Za razliko od prejšnje krize pred dobrim desetletjem, ko se je reševalo predvsem bančni sistem*, se tokrat države poslužujejo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračunska gibanja, 1. del: Slovenska radodarnost s finančno pomočjo podjetjem in posameznikom je razlog za rekordni proračunski primanjkljaj
10
17.12.2020 21:00
Za javne finance je v letošnjem, kriznem letu zagotovo značilno manj zbranih davkov, na drugi strani pa se soočamo tudi s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ali bi Boris Popovič rad po bližnjici čez park nazaj na županski položaj?
5
17.12.2020 04:00
Potem, ko so njegovo zaposlitev pri Zdravku Počivalšku na ministrstvu za gospodarstvo na koncu preprečili vplivni člani SMC, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
75 let zavlačevanja in izigravanja sprejetih ustavnih in zakonskih obveznosti
17
16.12.2020 04:43
Brez dvoma je status obeh avtohtonih narodnih manjšin, italijanske in madžarske, pri nas že skoraj tri desetletja, odkar sta ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Polemika: Esej o opustošenju legalnosti, legitimnosti in ustavnosti volitev 2014
10
30.11.2020 23:30
Prispevek je odziv na mnenje Boruta Pahorja, predsednika republike, z dne 18. 11. 2020, v odzivu na pismo predsednika vlade ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Se nam ponavlja zadnja kriza iz leta 2009? Vse kaže, da ne, vseeno pa bo ključen ponovni dvig domače potrošnje.
0
29.11.2020 23:30
Upad gospodarske aktivnosti bo v letošnjem letu zaradi epidemije skoraj podoben upadu v prvem letu zadnje gospodarske in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
14
20.11.2020 22:50
Kaj za vraga se dogaja v največji demokraciji na svetu, da se je zgodila ena največjih blamaž v zgodovini Združenih držav? Kajti ... Več.
Piše: Igor Vlačič
30 letnica plebiscita (1990-2020): Vsega je bil kriv Jože Pučnik
9
09.11.2020 21:30
V prihodnjih tednih, vse tja do božiča, bomo na portalu objavljali prispevke na temo slovenskega plebiscita, od katerega bo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Ponovno odkrita knjižna mojstrovina: Gulliverjeva potovanja
3
06.11.2020 23:09
Živimo v časih, ko je zaradi pandemije gibanje omejeno in ko potovanja nikakor niso več samoumevna, ponekod pa so celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Demokracija v Ameriki: Nikakor ni izključeno, da bo Melania Trump še štiri leta krasila Belo hišo
6
02.11.2020 22:04
Kdo bo naslednji predsednik Združenih držav Amerike? Dokončen odgovor na to vprašanje bomo Evropejci zaradi časovnega zamika ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zakaj je ustavno sodišče doseglo novo dno
5
30.10.2020 22:00
Ustavno sodišče je doživelo novo ponižanje, po mnenju dr. Jurija Toplaka pa so varuhi ustavnosti in zakonitosti na Beethovnovi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.610
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.312
03/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.911
04/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.721
05/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.876
06/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.606
07/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.545
08/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.057
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.316
10/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.699