Komentar

Svoboda? To je tisto, kar fizično boli, ko je ni

Zdaj že lahko brez zadržka zapišem, da je človeška vrsta prišla do trenutka velikega obrata, ki je odločilen za našo zahodno civilizacijo, istočasno pa je zelo nevaren za ves človeški rod. Ne le zaradi virusne bolezni, temveč zaradi družbenih modelov, ki so se vzpostavili prek virusne resničnosti. Ogrožena je svoboda človeškega rodu in ko zapišem ali izgovorim besedo - svoboda: je to tisto, kar fizično boli, ko je ni.

27.09.2020 07:00
Piše: Dragan Živadinov
Ključne besede:   bisofera   noosfera   geosfera   Vladimir Ivanovič Vernadski   Zemlja   Vasilij Vasiljevič Nikitin   Wilhelm Reich

Tisti, ki govorijo o postmodernističnem koncu zgodovine, očitno še nikoli niso slišali za koncept noosfere, ki z znanstveno gotovostjo zagotavlja vesolje razuma kot nadaljevalca razsvetljenskega univerzuma.

Kozmogeneza. Povod in vzrok za moj današnji komentar sem poiskal kar na polici moje knjižnice, kjer imam shranjene svoje vademekumske knjige. Mogoče pa tudi zato, ker knjige bolj redko reflektiram. Pred seboj imam zame nadvse pomembno knjigo Vladimirja Ivanoviča Vernadskega (1863 - 1945) z naslovom Biosfera in noosfera, ki jo je izdal beograjski založniški obsedenec najboljše vrste Vladimir Mednica v svoji založbi Logos. Ruski izvod knjige iz leta 2008 imam že nekaj časa na svoji knjižni polici. Krajše tekste Vernadskega pa sem prvič srečal v zborniku Kozmisti v ranih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Menim, da knjige z naslovom Biosfera in noosfera nimamo v slovenskem prevodu, če pa jo le imamo v kakršnikoli obliki - strokovno revijalni, skriptni ali podobno -. me prosim opozorite. Kozmisti geologa Vladimirja Vernadskega opisujejo kot kozmičnega realista. Svoje geološke; bio-geo-kemične koncepte je genialno povezal s filozofijo znanosti. Geologa ponavadi pospešujejo raziskave o oblikovanju našega planeta, zelo redko pa filozofija. Ni ga poklica na tem svetu, ki bi tako globinsko gledal v trajanje našega sveta oziroma vesolja, kot je poklic geologa. Vse mitične kozmogonije, ki jih oblikujejo različna verstva sveta, so za geologa le kozmični skeči.

 

Geosfera. Knjiga Vladimirja Vernadskega je v svojem prvem delu strukturirana tako, da se v njej najprej srečamo s pojmom biosfere. Prek različnih izpeljav zdrsi popolnma logično v njen drugi del, v svet noosfere. Vstopi v polje energij, ki nam bodo oblikovale bodočnost.

 

Biosfera. Po definiciji Vernadskega je biosfera največja geološka sila na Zemlji, ki premika, preoblikuje in reciklira več milijard ton zemljske mase in s tem vsega živečega na njej. Je kozmični pojav, ki se odvijaja na zemeljski zaščitni membrani in je prostor, kjer je locirano naše življenje. Biosfero lahko v celoto povežemo šele, ko jo opazujemo z distance, iz vesolja. Ne pozabimo, da je Vernadski svoj znanstveni pogled izoblikoval pol stoletja pred tem, ko je človek prvič poletel na orbito. V svojem znanstvenem delu je opredeli zemeljsko živost kot niz ekosistemov, ki imajo svojo dinamiko in predvsem razložljivost. V dobesednem smislu je to začetek ekološkega mišljenja. Ekologija je po Vernadskem znanost biosfere.

 

Digresija: Prvi, ki je uporabil besedo biosfera, je bil avstrijski geolog Eduard Suess (1831-1914) v svojem znanstvenem delu O genezi Alp. Besedo biosfera je v ekspertizi uporabil le enkrat. Besedo noosfera pa je prvi uporabil Edouard Le Roy (1870-1954). Konstruiral jo ravno prek teorije Vladimirja Vernadskega. Ta krog poimenovanja se v znanosti zgodi relativno pogosto. Povzeto po avtorju predgovora knjige Biosfera in noosfera Rudolfa Balandina. Konec digresije.

 

Vse, kar gledamo v svojem okolju, se nam odvija v nepojmljivih časovnih trakovih, ki so tako značilni ravno za geološko mišljenje. Vernadski je bil prvi, ki nam jih je ozavestil. Zanj so to monumenti, ki se logično razvijajo. Menim, da je lahko do tako kompleksnega premisleka prišel ravno zato, ker je bil geolog, mineralog in radiogeolog. On je tisti, ki je gledal v zemeljskih plasteh časovne pokrajine.

 

Noosfera. Noosfera je evolucijska tranzicija, ki izhaja neposredno iz biosfere. Noosfera je misleči sloj planeta, sestavljen iz mnogoterih silnic, kot so jezik, industrija, mesto, intelektualna infrastruktura. Vse oblike racionalnega človeškega delovanja, ki izhajajo iz biosfere, so usmerjene v duhovno emancipacijo, v kateri bodo v bodočnosti prevladovale umetnost, znanost in filozofija.

 

Seveda nimam namena obnavljati knjige, sploh pa ne tako zahtevne, kakršna je Biosfera in noosfera, ker ne želim poenostavljati njenih znanstvenih tez. Za kaj takšnega potrebujemo znanstvene madiatorje. Naj vas na tem mestu opozorim na odkritje dr. Mihaela Brenčiča, na korespondenco med Vladimirjem Ivanovičem Vernadskim in Vasilijem Vasiljevičem Nikitinom, ki je bil v dvajsetih letih prejšnjega stoletja zaposlen kot predavatelj rudarstva na Tehnični fakulteti ljubljanske univerze. Vernadski je Nikitinu leta 1926 poslal kar nekaj svojih znanstvenih separatov raziskav. Nikitinova ljubljanska pisma so našli v arhivu Ruske akademije znanosti v Moskvi.

 

Kaj sploh želim izpostaviti, ko reflektiram knjigo Vernadskega? Predvsem to, da se vsaj za nekaj trenutkov poistovetimo z genialnim geologom, ki zna razmišljati v megastrukturah našega obstajanja in obdajanja. Šele tako nam bodo postali globalni družbeni in ekološki problemi rešljivi. Ne pa, da iščemo opore v metafizičnih, še manj pa nacionalističnih utehah. Umetnosti se utehe upirajo vse tja do studa. Življenje se nam manifestira le v točno določenem fizikalnem in kemičnem okolju. Ravno to okolje pa je tisto, ki nam omogoča vzpostavitev kulturnih vzorcev in umetniški multiverzum (Fran besede ne zazna). Da, to je ta sfera duha v novem družbenem telesu, o kateri nam govori Vernadski in se nam bo konstituirala prek ideala razuma ne pa čustvenega neravnovesja. Štirideset tisoč let se je človeški gen trudil, da je vzpostavil sociosfero na planetu, zadnjih deset tisoč let pa civilizacijo. Ves evolucijski napor, da se iz celice razvije organizem, najbrž ima svoj cilj. Od agrarnega prek industrijskega pa vse tja do kvantnega sveta, ki artikulira biosfero. Upira se mi stihijsko stremljenje k tupoumnim ciljem. Svet bo že čez desetletje nepredstavljivo drugačen, je leta 1935 zapisal Vladimir Vernadski.

 

Profesor Vernadski se je z avtentičnim znanstvenim zanosom spraševal o prihajajočem razvojnem valu, ki bo nastopil po vzpostavitvi biosfere. Njegov začetek je napovedal v XXI. stoletju. Življenje je geološka sila, ki naš planet neneheno spreminja. Biosfero razumemo kot kopičenje genskih informacij, noosfero pa kot kopičenje informacij, s katerimi bo upravljal avtomatiziran razum. Poenostavimo: z medmrežjem planet Zemlja postaja kozmični možgan. Tisti, ki govorijo o postmodernističnem koncu zgodovine, očitno še nikoli niso slišali za koncept noosfere, ki z znanstveno gotovostjo zagotavlja vesolje razuma kot nadaljevalca razsvetljenskega univerzuma. 

 

Biosfera se je oblikovala 3,5 miljarde let, ves ta čas nas povezuje atrakcija erotične energije. Wilhelm Reich bi rekel orgonske energije vesolja, ki nas generira s pomočjo ljubezenske tehnologije. Tako smo danes tam, kjer smo. Zoomirajmo naš pogled na znanstveno vizijo geologa Vladimirja Vernadskega z namenom, da bi lažje razumeli pomen in prelomnost situacije, ki se nam je začela odvijati leta 2020 v mikrosvetu planeta. Z znanstvenim razumom ga bomo prešli kot že tolikokrat. Najbolj pa zato, da pokažemo zavest, da smo nepovratno zapriseženi svetu noosfere, obli razuma, da smo zapriseženi razsvetljenstvu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.703
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.476
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.249
05/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.790
06/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.232
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.001
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 479
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.742