Komentar

Deset provokativnih vprašanj za zagovornike informativnih oddaj javne RTV Slovenija

Levi intelektualci nas svarijo o nevarnosti, ki preti javni radioteleviziji. Ogroža jo Janševa vlada, ki RTV želi "orbanizirati", če ne kar v celoti uničiti. V nevarnosti sta "neodvisnost in nepristranskost" javne RTV, nam zagotavljajo strokovnjaki (z narekovaji) in tisti pokončni novinarji, ki se na okopih borijo za svojo medijsko svobodo. Veliko slišimo o tem, kar bo, in bore malo o trenutnem statusu quo. Zato imam nekaj polemičnih vprašanj za tiste, ki se borijo proti prevzemu ali ukinitvi naše nacionalke. Ali ni nihče med njimi pripravljen priznati, da so standardi poročanja v informativnih oddajah RTV pod tistimi, ki veljajo v najbolj demokratičnih državah?

27.09.2020 20:50
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   Andrej Capobianco   televizija   RTV Slovenija   Dnevnik   Studio City   BBC   RAI   levica   desnica   Renata Salecl

Fotomontaža: portal+ / Fotografiji: Mediaspeed

Levi protestniki so ponazorili svojo vizijo nepristranske javne televizije, ko so pred stavbo RTV Slovenije skandirali: "RTV je naša in je ne damo!" Nisem opazil, da bi se na RTV zgražali nad tako očitno ideološko prisvojitvijo RTV in oporekali avtogolu protestnikov. Šlo je namreč za eksplicitno priznanje, da se je "orbanizacija" RTV v Sloveniji že zdavnaj zgodila in da jo je izvedla levica. 

"Neodvisni" strokovnjaki nas svarijo pred tem, kar vlada "namerava" narediti in njenim končnim ciljem. Kritike RTV Slovenija označijo za napade na njeno neodvisnost (bilo je resda tudi nekaj kritik, ki so šle čez rob!), vsak zakonski predlog je takoj "poskus ukinitve neodvisne javne RTV". Tudi če to ni razvidno iz samega zakonskega predloga, nam strokovnjaki zagotavljajo, da je skriti namen predlaganih sprememb zločin proti demokraciji. Italijani temu rečejo processo alle intenzioni, torej "soditi namenom". To je pri nas globoko zakoreninjena navada še iz dobrih starih časov. Če rečete "javna RTV bi morala biti nepristranska", bo nekdo tolmačil, da v resnici želite desno RTV à la Kim Jong Un

 

Poleg samih novinarjev v razpravi ključno vlogo igrajo t.i. stroka in javni intelektualci. Javna RTV celo predvaja oglase (!) za "ohranitev javne RTV". Gre za spote, s katerim se posredno prepričuje gledalce, da bi uresničitev vladnih predlogov vodila k ukinitvi javne televizije.

 

 

Minority Report

 

Vsakič znova sem razočaran nad nivojem, pod katerega so se pripravljeni spustiti javne intelektualke in intelektualci, ko podajajo (navijaške) politične ocene. Profesorica Renata Salecl, na primer, je v oglasu na RTV izjavila sledeče:

 

"Želite živeti v državi v kateri mediji ne kritizirajo oblasti? Kjer velja samo ena resnica? Kjer s televizije in radia izveste bore malo o znanosti? Kjer so predstavljeni v kulturi samo vladi všečni umetniki? Jaz si v takšni državi ne želim živeti, zato podpiram javno RTV."

 

Mamma mia, človeka kar zmrazi od groze! Gre za klasičen primer slamnatega moža. Fearmongering, ustvarjanje strahu, ki ni osnovan na dejstvih (nič od tega ne piše v zakonskih predlogih in nihče takih namenov ni napovedal), ampak na paranoičnih scenarijih. Profesorico inštituta za kriminologijo in nekdanjo soprogo Slavoja Žižka je očitno navdihnil Spielbergov znanstvenofantastični film Minority Report, v katerem Tom Cruise na podlagi vizij jasnovidcev lovi kriminalce, še predno so slednji zločin sploh storili. Spoštovana profesorica, na vaša vizionarska vprašanja odgovarjam, da želim živeti v državi, v kateri je javna RTV v skladu s svojim statutom nepristranska in v kateri javni intelektualci argumentirajo na podlagi dejstev.

 

 

Renata Salecl podpira javno RTV, ki bo ohranila sedanji status quo glede politične opredeljenosti.

 

 

Predvajanje EPP oglasov na javni RTV, ki so več kot očitno uperjeni proti zakonskim predlogom sedanje vlade, je neverjeten avtogol. To je enako, kot da bi vam očital, da ste prostaški, vi pa bi mi odgovorili s psovkami, da bi to demantirali. Ali potrebujemo sploh še dodatne dokaze, da je RTV pristranska, neuravnotežena in politično opredeljena?

 

 

Na temni strani Meseca ni odprte družbe 

 

Pahorjev predsedniški posvet o spremembah, ki bi jih potrebovala RTV Slovenija, da bo "svoboden, kakovosten in politično nepristranski javni servis", je Luka Mesec takoj napadel. Napisal je, da  posvet "že v izhodišču zavzema stališče nasprotnikov demokracije, v nasprotju z načeli demokratične, odprte in svobodne družbe, ki jih v stranki zagovarjamo". Skratka, sedanje RTV ne smemo postaviti pod vprašaj. Filozof Karl Popper se je verjetno obrnil v grobu, ko je slišal, da Mesec zlorablja njegov koncept odprte družbe, da bi zavrnil soočenje mnenj. 

 

Predsednikov posvet je bil kljub temu redka priložnost za soočenje različnih mnenj v nasprotju z enostransko propagando, ki nam jo na to temo vsiljuje javna RTV. Večerni Dnevnik RTV Slovenije se prispevku o posvetu ni mogel izogniti, a je še enkrat dokazal, da ne spoštuje niti lastnega pravilnika, ki veleva, da se novice ne komentira. Voditeljica je že uvodoma novico o posvetu napovedala s pripombo, da se je "razprava sprevrgla v politično obračunavanje" in nam tako dala vedeti, da je bila brez veze. Pred prispevkom je ponovno pripomnila, da je naslov posveta "očitno začrtal ideološko debato namesto vsebinske" in s tem okrcala - predsednika republike Boruta Pahorja. V prispevku smo nato slišali, da posvet "ni rešil ničesar" in da "se je novinarsko delo spet omalovaževalo, prav tako tudi podpornike v spotih za javno RTV". Gledalci niso izvedeli, kaj so kritiki spotov povedali, slišali so le mnenje novinarke. Novinarsko delo omalovažuje neprofesionalno vodenje Dnevnika in sramotno pristranske prispevke, ki kršijo statut RTV.

 

To je bil šolski primer, kako javna televizija ne bi smela poročati.

 

Levi protestniki so lepo ponazorili njihovo vizijo nepristranske javne RTV, ko so pred stavbo RTV Slovenije skandirali: "RTV je naša in je ne damo!" Nisem opazil, da bi se na RTV zgražali nad tako očitno ideološko prisvojitvijo RTV in oporekali avtogolu protestnikov. Šlo je namreč za eksplicitno priznanje, da se je "orbanizacija" RTV v Sloveniji že zdavnaj zgodila in da jo je izvedla levica.

 

 

Status quo

 

Rokerska skupina Status Quo je svoj hit Whatever you want izdala leta 1977. Leta 1986 je sledil še komad You're in the Army now. Malo za šalo, malo za res, bi lahko rekli, da se je v tistih časih tudi zacementiral status quo naše javne RTV. Prav pesmi Whatever you want in You're in the Army now bi lahko tudi bili neformalni himni RTV novinarjev pred osamosvojitvijo. "Whatever you want, whatever you like, whatever you say" so peli Status Quo in v tem slogu so poročali novinarji RTV: V skladu z željami Partije.

 

Ko sem konec sedemdesetih let kot otrok prihajal na obisk k sorodnikom v Slovenijo, sta starša takoj po prehodu meje v avtu preklopila na slovenski radio in se grenko nasmihala. Radijski dnevnik se je skoraj brez izjeme začel s seznamom obiskov tujih neuvrščenih veljakov pri Titu ali s poročilom o maršalovih obiskih po tovarnah, kjer so ga vselej sprejemali z velikim navdušenjem. Sledile so novice, ki so poveličevale uspehe socializma. Svetovnih novic, ki smo jih poslušali na italijanskem radiu, praktično ni bilo slišati. Novinarji javne RTV so bili družbeno politični delavci. Aktivisti, vojščaki sistema, bili so "in the Army".  

 

Seveda se je po osamosvojitvi (za katero imajo tudi mnogi novinarji zasluge) marsikaj spremenilo. Razumevanje osnovne vloge novinarja javne RTV pa je žal za mnoge novinarje in strokovnjake ostalo približno enako kot v prejšnjem režimi.

 

 

Na BBC in RAI takih prispevkov ni!

 

Predstavnica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenije Simeona Rogelj je pred kratkim pozivala vlado, da "naj ne uničuje javnega medija, ki je zagotovilo za kakovostno nepristransko in neodvisno novinarstvo. Predlagamo, naj se namesto po Madžarski, Poljski in Srbiji zgleduje po najbolj demokratičnih državah, ki podpirajo javne servise".

 

Priznam, da madžarskih, poljskih in srbskih medijev ne spremljam. Zato pa že leta spremljam javne RTV v "najbolj demokratičnih državah" in iskreno dvomim, da jih spremlja gospa Rogelj, ker sicer takšnih izjav ne bi dajala. V "najbolj demokratičnih državah" veliko prispevkov, ki jih gledamo na naši javni RTV (vključno s tistim o posvetu predsednika republike), sploh ne bi bilo, ker bi bili popolnoma nesprejemljivi. Na BBC in RAI prav gotovo! Novinarji javnih RTV, še posebej tisti, ki poročajo v osrednjem dnevniku, praviloma niso aktivisti; osredotočajo se na dejstva, ločijo novice od lastnih mnenj in komentarjev, niso del razprave, ampak jo moderirajo. Strmijo k temu, da si gledalec sam ustvari svoje mnenje.

 

 

Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija, in Violeta Tomić, poslanka in pomembna članica stranke Levica.

 

 

Zato imam za gospo Rogelj in za naše dežurne leve intelektualce deset provokativnih vprašanj, na katera seveda moja majhnost ne pričakuje odgovorov*. Lahko pa bralci sami izbirajo med možnimi odgovori ali podajo svoje alternativne obrazložitve. Namesto napovedi o distopičnem janšističnem svetu me zanima ocena sedanjega stanja, posebej v informativnih oddajah. O tem kar imamo, tukaj in zdaj.

 

 

10 vprašanj o sedanji javni RTV Slovenija

 

I. Je javna RTV politično neopredeljena in nepristranska?

 

1. Da, saj gleda pod prste vsem vladam, tako levim kot desnim.

2. Da, saj je kritična predvsem do Janše, kot je vsak razumen človek.

3. Ne, ker je kritična predvsem do vlade, ko so na oblasti desno-sredinske koalicije, in do opozicije, ko imamo levo-sredinske vlade.

 

 

II. Se novinarji informativnih oddaj držijo pravilnika javne RTV o poklicnih standardih?

 

1. Da, dosledno, saj so vsi zelo profesionalni.

2. Pravilnika ne poznam oziroma niti ni pomembno, če ga novinarji spoštujejo, saj je več kot očitno, da delajo dobro, ker so kritični do Janševe vlade.

3. Ne, pogosto kršijo določila pravilnika, ki med drugim veleva, da morajo biti nepristranski. 

 

 

III. Ali je sprejemljivo, da se nekatere vidne RTV novinarke in novinarji vedejo kot aktivisti, npr. da na socialnih omrežjih izražajo svoja politična mnenja?

 

1. Da, saj so tudi novinarji RTV upravičeni do svojega političnega mnenja.

2. Bolje bi bilo, če bi se tega izogibali, a dokler kritizirajo desnico, je to še sprejemljivo.

3. Novinarji javne RTV se morajo izogibati izjav na socialnih medijih, ki lahko postavijo pod vprašaj njihovo politično nepristranskost (Navodilo BBC svojim novinarjem glede socialnih medijev je sledeče: "You shouldn't state your political preferences or say anything that compromises your impartiality", "Ne smete izraziti svojih političnih preferenc ali izjaviti česarkoli, kar bi ogrozilo vašo nepristranskost.").  

 

 

IV. Je sprejemljivo, da med osrednjim Dnevnikom novinarji javne RTV pogosto skupaj z novicami podajajo še lastno mnenje?

 

1. Seveda, saj morajo gledalcu pomagati razumeti dogodke in se dokopati do resnice.

2. Novinarji RTV se tega praviloma izogibajo, a če se jim to občasno zgodi, ni konec sveta.

3. Ni sprejemljivo, gre za neprofesionalno ravnanje, ki je v nasprotju s pravilnikom RTV in je na javnih radiotelevizijah v razvitih državah nedopustno.

 

 

V. Bi se vam zdelo sprejemljivo, da bi javna RTV predvajala "desni" Studio City, v katerem bi izrazito desno usmerjen voditelj, ki bi pisal za radikalni desničarski časnik, podajal svoja desničarska mnenja?

 

1. Ne razumem smisla vprašanja. Studio City je politično uravnotežena oddaja s sijajnim voditeljem, ki vedno gosti tako leve kot desne sogovornike. 

2. Ne, desničarski Studio City bi bil nesprejemljiv, ker na desnici ni tako pametnega novinarja, kot je Marcel Štefančič jr.

3. Ne, ker pravilnik javne RTV ne dopušča tako pristranskega vodenja oddaj. 

 

 

VI. Se vam zdi primerno, da se o mednarodnih zadevah praviloma poroča šele v drugi polovici osrednjega dnevnika RTV Slovenija?

 

1. Seveda, saj gre za slovenska poročila, mednarodne novice so sekundarnega pomena.

2. Seveda, saj se že v Sloveniji veliko dogaja.

3. Ne, dnevnik RTV je prevečkrat pretirano provincialen.

  

 

VII. Se vam zdi primerno, da v vlogi varuhinje gledalčevih pravic kršitve pravilnika RTV ocenjuje dolgoletna novinarka RTV Slovenija?

 

1. Seveda je primerno, kajti le nekdo iz "hiše" najbolje razume izzive, s katerimi se soočajo novinarji RTV.

2. Ni najbolj primerno, vendar je vseeno, če se pravilnik spoštuje ali ne. Bistveno je, da so oddaje kakovostne.

3. Gre za konflikt interesov. Tovrstni nadzor je zato neučinkovit in nesmiseln.

 

 

(Zadnja tri vprašanja so retorična.)

 

 

VIII. Se vam zdi umestno, da nas po tridesetih letih janšizma še vedno strašite, da Janša "prevzema" neodvisno javno RTV, medtem ko je vsa ta leta javna RTV izrazito levo usmerjena in antijanšistična?

 

IX. Se vam zdi etično, da v času, ko so mainstream mediji bolj antijanšistični kot kdaj koli v zadnjem tridesetletju, tujini prodajate zgodbo, da Janša omejuje medijsko svobodo in prevzema javno RTV in medije?

 

X. Boste še gledali pod prste oblasti, ko bo ponovno na njej levica, ali pa nas boste spet opozarjali na "nagajanje opozicije" in svarili o veliki nevarnosti, ki nam preti, če bi "desni prevzeli oblast"?

 

 

Življenje je polno vprašanj, bedaki imajo polno odgovorov (Sokrat)

 

Lahko oporekate, da to niso "ta prava" vprašanja in da sem bedak, ker preveč očitno napeljujem na to, da je pravilen odgovor vselej tisti pod točko 3. Vprašanja lahko preoblikujete ali zamenjate, vendar je brez ocene sedanjega stanja razprava o prihodnosti RTV brezpredmetna. Če pa menite, da so vprašanja nedopustna potem morda:

 

a) Ne veste, da je v demokraciji tudi četrta veja oblasti legitimno podvržena kritiki, še posebej mediji, ki so financirani iz javnih sredstev.

 

b) Ne poznate veljavnega pravilnika RTV Slovenija o profesionalnih standardih.

 

c) Ne spremljate javnih RTV v "najbolj demokratičnih državah".

 

 

Če niti na eno izmed prvih pet vprašanj niste odgovorili s 3. možnostjo, je vsaka nadaljnja razprava brezpredmetna. V tem primeru "I rest my case", se predam: Za vas je RTV vzorno nepristranska; katerikoli zakonski poseg lahko uniči to slovensko medijsko idilo. RTV lahko kot dodaten vir financiranja nemudoma začne organizirati seminarje za novinarje BBC, RAI, ORF, itd., saj se lahko veliko naučijo od voditeljev in voditeljic Studio City, Tarče in večernega Dnevnika

 

Da ne bo pomote: ko kritiziram pristranskost novinarjev imam v mislih izključno tiste iz informativnih oddaj javne RTV. Med njimi so tudi taki, ki se trudijo biti profesionalni in nepristranski. Žal pa jih je veliko, ki menijo da medijska svoboda in neodvisnost javne RTV pomenita, da lahko v eter aktivistično trosijo svojo resnico in gledalcem (poslušalcem) vsiljujejo svoja politična mnenja.

 

Lahko obžalujemo, da so novinarji zasebnih medijev pristranski, navijaški ali neobjektivni, vendar je to njihova odločitev, zlasti pa pravica lastnikov medija, pri katerem so zaposleni. Ko gre za JAVNO (radio) televizijo, pa je politična pristranskost, naj bo ta v korist levih ali desnih, NESPREJEMLJIVA.

 

* Uredništvo bo vseeno poskrbelo, da bodo vprašanja prišla v roke naslovnikov.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Polemika: Neustavnost ni osebna odgovornost "posameznikov iz Fursa", ampak tistih poslancev državnega zbora, ki so sporno novelo zakona o davčnem postopku podprli!
4
25.10.2020 11:00
Ta prispevek je odziv na nedavno javno mnenje Ivana Simiča, ki je bilo 20. oktobra 2020 pod naslovom Koliko solz, besed obupa, ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Vsi smo del razvoja razsvetljenskega sveta, ki nas brani pred religioznimi in ideološkimi patologijami.
2
24.10.2020 21:00
Maska je vodilni specializiran medij, namenjen scenski umetnosti v Srednji Evropi, ki vseobsežno obravnava izbrane teme in jih v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
6
23.10.2020 21:00
Debet in kredit res pomenita ravnotežje in to je tisto, kar potrebujemo v tem trenutku, ko se spopadamo s pandemijo novega ... Več.
Piše: Keith Miles
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
11
22.10.2020 21:20
Izhodišča za program Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo je dokument, v katerem avtorji po začetni oceni stanja v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
13
21.10.2020 20:00
Ko v skupnost udari huda kognitivna disonanca, sta možnosti samo dve. Kakšna razpade na plemena, ki se najprej zmerjajo, potem ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
26
20.10.2020 21:00
Nastopil je čas za imena odgovornih za blamažo Fursa, za uničena življenja, za uničene družine, za (ne)znane bolezni, za vse ... Več.
Piše: Ivan Simič
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
8
19.10.2020 22:45
Vsak dan smo bližje trenutku, ko ne bo imelo več nobenega smisla iskati razlogov in krivcev za to, da smo kot država in nacija ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
22
18.10.2020 20:28
Slovenija se sooča s silovitim drugim valom Covida. Lahko bi rekli, da je bila naša fašistoidna vlada očitkom navkljub premalo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
19
18.10.2020 11:00
Naš predsednik vlade javnost redko sploh ogovori. Popolno nasprotje komunikacije in odnosa do državljanov, kakršnega vodi na ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kvartet med epidemijo: Predstava, ki je ne bo nihče nikoli videl
2
17.10.2020 20:40
Pred menoj je knjiga, namenjena predstavi, ki je ne bo nihče nikoli videl. Knjiga je posebne vrste umetniško delo, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
18
14.10.2020 21:30
Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji
8
13.10.2020 21:00
Po tridesetih letih in ne glede na volilni sistem bo potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Pasti rebalansa 2020: Koliko denarja za novi koronavirus bo požrla t.i. globoka država?
3
11.10.2020 22:40
Oblast se ni odločila le za ohranjanje stabilnosti velikih sistemov in kapitala, temveč je delovala na planu ohranitve ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Jože P. Damijan ne more biti KUL, če ženske zmerja s kurbami in vladi očita, da je fašistoidna?
16
11.10.2020 21:00
Slovenija je končno dobila načelno koalicijo, ki lahko prepreči zdrs v iliberalno demokracijo. Koalicija ustavnega loka (KUL) bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Elektrike ni. Vse je samo - magnetizem.
4
10.10.2020 21:00
V petindvajsetih letih odkar je zaključil svoje izobraževanje naSchool of Audio EngineeringvAmsterdamu, se je izoblikoval v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Drugi val je udaril med nas, čaka nas dolga in težka zima!?
17
09.10.2020 00:00
Navdušeno navijanje za Rogliča in Pogačarja v drugi polovici septembra je krivuljo okužb z novim koronavirusom že pred desetimi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kratek esej o plačah: Je nagrajevanje v Sloveniji pošteno in pravično?
3
07.10.2020 21:59
Ena najbolj pogostih debat bo vedno o poštenem in pravičnem nagrajevanju in obdavčevanju dohodkov. Pri tem si seveda poštenost ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dnevnik iz karantene: Prvo neposredno bitko s koronavirusom smo dobili, a vojna bo še prekleto dolga.
4
06.10.2020 21:44
Dan po koncu karantene je oblačen, a za nas sije sonce. Stran od množic se sprehodimo po mestu in uživamo na svobodi. Čakamo na ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Bi Trumpova zmaga na novembrskih volitvah res prinesla konec sveta, kot ga poznamo?
7
04.10.2020 23:00
Komentar smo prejeli nekaj ur pred uradnim sporočilom iz Bele hiše, da je bil predsednik Donald Trump pozitiven na testu za ... Več.
Piše: Božo Cerar
Pismeni, polpismeni in nepismeni: Če ne bomo brali, nas bo pač pobralo
8
04.10.2020 11:00
Po bralni pismenosti odraslih se Slovenci spotikamo na dnu lestvice razvitih držav, ki so članice združenja OECD. Najbolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 4.660
02/
Uredniški komentar: Ko vrag odnese šalo, narod dobi policijsko uro in nove omejitve
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.460
03/
Zakaj je med ljudmi vse več jeze ... in kaj narediti, da bi je bilo manj
Kristijan Musek Lešnik
Ogledov: 2.262
04/
Za drugi val koronavirusa smo odgovorni vsi: Državljani, vlada, opozicija, mediji in kolesarji!
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.125
05/
Je primitivizem družbeno sprejemljiva politična opredelitev?
Simona Rebolj
Ogledov: 2.320
06/
Afera mazači: Odprto pismo nekemu poslancu
Domen Gorenšek
Ogledov: 2.152
07/
Znani televizijski voditelj na CNN po le treh mesecih izgubil imunost na Covid-19!
Uredništvo
Ogledov: 1.951
08/
Vse je narobe, vse je slabo ... (O programu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo)
Bine Kordež
Ogledov: 1.261
09/
Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.106
10/
Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...
Keith Miles
Ogledov: 897