Komentar

Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?

Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo sicer šele čez dober mesec. Poslanska skupina, ki jo vodi bržkone edini parlamentarni mesar, je mestu in svetu dala vedeti, da je Erjavec najprimernejši kandidat za šefa stranke. Čemu torej sploh kongres? Čemu kandidati? Čemu organi stranke in nenazadnje čemu sploh članstvo, upokojenska raja, ko pa je poslanska skupina tista, ki odloča o vsem? 

14.10.2020 21:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   DeSUS   upokojenska stranka   Karl Erjavec   Franc Jurša   vlada   Covid-19   Janez Janša   državni zbor

Foto: Mediaspeed

Politiki niso večni, čeprav se mnogi med njimi obnašajo tako, kot da so. 

Če bi mi pred enim letom kdo razlagal, da bo edini politik iz teflona pri nas teatralno izpuhtel iz politike samo zato, da se bo lahko deset mesecev kasneje zmagoslavno vrnil, bi zmajeval z glavo. Če bi mi taisti jasnovidec ob tem namignil še to, da bo slovensko politiko nekoč pomembno krojil nek mesar, bi bil že pošteno vznejevoljen in bi mu najbrž zabrusil, naj preneha s takšnim črnim humorjem. Toda, glejte zlomka! Karl Erjavec, ki se je na začetku leta na izrednem kongresu upokojenske stranke "pustil premagati" Aleksandri Pivec, se zdaj menda vrača kot veliki zmagovalec. Če bi bil genij, bi svoj manever skrbno načrtoval in Pivčevo z manipulacijo ustoličil za predsednico stranke tik pred razpadom tedanje Šarčeve koalicije samo zato, da njemu ne bi bilo treba sklepati pakta z Janšo. Toda takšen genij Erjavec ni, pravzaprav takšnega genija v slovenski politiki sploh ni.

 

Priznajmo pa, da je teza silno provokativna in da bi se z dejansko vrnitvijo Erjavca na predsedniški stolček v DeSUS na nek način potrdila, še zlasti pod pogojem, da spremembe v vodstveni strukturi stranke ne bi v ničemer vplivale na sestavo aktualne koalicije. Drugače povedano, DeSUS ne bi izstopil iz vlade in se priključil opozicijskemu cirkusu Jožeta P. Damijana, ki so ga lepo nategnili z idejo o nekakšnem tehničnem mandatarstvu. Kdor vsaj približno pozna patološki narcisizem slovenske politike, še posebej likov, ki so svoje ime vklesali v uradne nazive strank, ki jih vodijo (Šarec, Bratušek), se ob Jožetovi naivnosti lahko drži za glavo. Jasno je, da nihče ne bo dovolil, da bi nek "tehnični mandatar" vodil vlado in o (ne)čem odločal. Narcisi bi za premierja ustoličili kvečjemu šimpanza ali orangutana, ki bi bil dovolj zdresiran, da bi lahko podpisoval sklepe vlade. Ampak bi se zalomilo pri pravni in poslovni sposobnosti ...

 

Ne glede na tragikomičnost poskusov, da bi v času, ko država izgublja boj z epidemijo novega koronavirusa, zamenjali vlado, ki jo vodi napačna politična opcija (no, saj veste, da je to le izgovor za dejanski vzrok histerije - in ta je nadzor nad javnim denarjem!), pa vseeno mislim, da bo treba nekoč določene ljudi poklicati na odgovornost zaradi njihovih dejanj. Če ne drugače pa z državljansko nepokorščino in moralno obsodbo (v primeru, da se pravosodje ne bo zganilo) vseh tistih politikov, poslancev ter predsednikov in predsednic parlamentarnih strank, ki so se v preteklih tednih norčevali iz resnosti vseskozi napovedovanega (!) recidiva Covid-19 in javnost hujskali k neodgovornemu obnašanju. Najboljša kazen zanje bi bile zagotovo volitve, na katerih bi končno svoje povedali volivci. Toda tem bo očitno treba papagajsko ponavljati zelo preproste stavke, da bodo ljudje končno dojeli pomen besede odgovornost.

 

Z odgovornostjo gre z roko v roki tudi odnos do države. Spoštovanje njenih institucij, če hočete. Po tridesetih letih "večne" tranzicije se zdi, da nihče več natančno ne ve, zakaj sploh imamo državo in čemu bi spoštovali njene atribute in institucije, če pa jih niti izvoljeni predstavniki ljudstva ne. Priznam, da je vse skupaj - od pozivanja k nespoštovanju epidemioloških ukrepov do izvolitve šefa stranke še pred njenim kongresom (kar je logično nadaljevanje puča, ki ga je izvedla njena poslanska skupina še v času, ko je DeSUS vodila Aleksandra Pivec) - mentalno težko preživeti brez nekega pesimizma in letargije. A žal lahko zgolj ponovno uporabim citat južnoafriškega Nobelovega nagrajenca Johna Maxwella Coetzeeja:

 

"Navadiš se na to, da je zmeraj huje; nič več nisi presenečen, da je tisto, kar se ti je včasih zdelo tako hudo, da huje ne bi moglo biti, vendarle postalo še hujše."

 

Politiki niso večni, čeprav se mnogi med njimi obnašajo tako, kot da so. Ne glede na svoje pretekle ostre kritike na račun Janeza Janše se mi zdi, da od 13. marca 2020, ko je prevzel vodenje 14. slovenske vlade, uspešno krmari barko v turbolentnih časih. Na drugi strani ne razumem, zakaj opozicija že zaradi izrednih razmer, ki jih ustvarja Covid-19, ne ravna vsaj malce manj destruktivno. Kajti na koncu dneva je ta država od nas vseh, vendar ji ne moremo vsi enako koristiti oziroma enako škodovati. So takšni, ki jih lahko zelo škodujejo, podobno kot je ogromno takšnih, ki ji lahko zelo malo koristijo (koristimo), saj s(m)o brez moči in vpliva.

 

Vendar pa sodu vedno izbijejo dno tisti, ki se naravnost norčujejo iz države. In ta uboga, nesrečna in utrujena država, ki ji niti dostojne zastave in grba ne privoščimo, še kar vztraja in vztraja in doslej še ni poklenila pod težo sramote. Nič ni večno, niti država ne. Tako dolgo jo bomo zasmehovali, da ne bo več zdržala. Tako nonšalentno bomo hodili po njej, kot hodimo po verzih Zdravljice na začetku ljubljanske Čopove ulice, da se nas bo enkrat odrekla. Res, le kje na svetu so še tako nemarni, da bi v tla vklesali ključne verze svoje nacionalne himne, da lahko pljune nanje vsak klošar, da si lahko nanje obriše pasji drek vsak ignorantski turist?

 

Simbolizem je včasih še preveč pomenljiv.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
11
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
Šteje samo, kakšen človek si
21
14.04.2021 21:08
Ljudje smo raznoliki. Levičarji, desničarji in tisti vmes, pa še vsi tisti na robu. Vendar je nam vsem, ne glede na kopico ... Več.
Piše: Ana Jud
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
43
12.04.2021 21:29
Med slovenskim predsedovanjem EU bo v središču pozornosti svoboda medijev, opozarja naš luksemburški sodelavec Bill Wirtz. Kot ... Več.
Piše: Bill Wirtz
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
28
11.04.2021 20:00
Vse večje število cepljenih proti novemu koronavirusu (Covid-19) nas navdaja z upanjem, da bo ta novodobna kuga kmalu za nami. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kozmični anarhizem in filozofija palanke
9
10.04.2021 23:53
Dejstvo je, da že več kot leto dni živimo na robu distopičnega sveta. Družbenega kolapsa si nismo nikoli predstavljali tako, kot ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
13
09.04.2021 23:59
Demokracija bo lahko napredovala kot Sistem ne le preko kaznovanja oziroma dokazovanja nepravilnosti ali mafijskih delovanj, ... Več.
Piše: Miha Burger
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
23
08.04.2021 22:00
Izkazalo se je, da skrajneži, ki mazohistično prebirajo portal+, nočejo Univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Niti slišati ... Več.
Piše: Ana Jud
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
21
05.04.2021 23:45
Prispevek Andraža Terška (Dan po 1. aprilu) na tem mestu je kot običajno na prvi pogled logičen, dobro argumentiran in ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
28
04.04.2021 11:00
Zdaj smo se sredi resnih globalnih izzivov v Sloveniji znašli v situaciji resnega zdrsa. Kot narod s posebnimi potrebami se ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Vojaška parada je pravzaprav privid obvladovanja kriz, v resnici so simptom razpada
9
03.04.2021 23:59
Ideja vojaške parade izraža voljo imperija pri discipliniranju svojih provinc, v novejšem času pa nacij. Raznorodni paradni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dajte nam Univerzalni temeljni dodatek, kamne pa pošiljajte na Ministrstvo za splošno asistenco!
21
02.04.2021 22:45
Vrsto let smo poudarjali, da mora Slovenija povečati produktivnost, da bi lahko dosegla višje plače. Trdili smo, da so socialni ... Več.
Piše: Ana Jud
Dan po 1. aprilu: Tiranska je oblast, ki deluje nepravno. Prava ni več, so samo še prepovedi, zapovedi, dovoljenja in ukazi. Pa kazni.
37
01.04.2021 23:00
Slišal in prebral sem, da je nekdo (seveda vem, kdo) izjavil: Lahko potujete čez mejo, ampak, če plačate kazen. Slišal in ... Več.
Piše: Andraž Teršek
Vse najboljše, NATO: Največja nevarnost ni zunaj zavezništva, ampak znotraj
12
30.03.2021 23:57
Severnoatlantsko zavezništvo praznuje svoj dvainsedemdeseti rojstni dan. Ne brez razloga ga imenujejo za najuspešnejše in tudi ... Več.
Piše: Božo Cerar
Demokratični standardi?! Kaj je že to?
10
29.03.2021 23:57
Standard kvaliteteni nekaj relativnega, odvisen le od subjektivne presoje, še manj je standard demokracije odvisen le od moči ... Več.
Piše: Miha Burger
3. protikoronska vojna: Polovičarski ukrepi najbrž ne bodo dovolj, edina rešitev bi bil popolni lockdown!
23
28.03.2021 22:30
To, kar vlada uvaja zdaj, je bolj Blažev žegen kot kaj drugega. Zelo verjetno takšen delni lockdown ne bo preveč učinkovit, zato ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lockdown, drugič? Zapiranje države je žal še vedno edini način za zaustavitev širjenja virusa
10
28.03.2021 10:00
Širjenje korona virusa ostaja še naprej za ves svet precejšnja neznanka. Seveda ni nobenega dvoma, da popolna omejitev vsakršnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kozmistični misteriji: "Potrebne so nove forme. Nove forme so potrebne, če pa jih ni, je pa boljše nič."
1
27.03.2021 23:04
Kaj nam sporoča naša minljivost na horizontu večnosti? Da za vsem stoji Načrt ali Nič? V gledališču zastopam idejo Niča, ki mi ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj sem se cepil proti Covid-19? Ker veliko bolj zaupam uradni medicini kot tistim, ki jo zaničujejo
21
25.03.2021 22:00
Se ne boste cepili proti Covid-19, čeprav bi se lahko? To bo bitka naslednjih mesecev in morda celo let. Vaša svobodna izbira bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O fašizmu XXI. stoletja ali zakaj je strašenje s fašizmom Mussolinijeve Italije včasih deplasirano
9
24.03.2021 22:21
Na slovenski desnici ter nasploh odmevata obsodba lastnika portala NTA (Nacionalna tiskovna agencija) Aleša Ernecla, ki je ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Zakaj bi bilo nadaljevanje zastaralnega roka za kazenski pregon tudi po prvostopenjski obsodilni sodbi treba "zamrzniti"
8
23.03.2021 22:30
V organih, ki odločevalcem strokovno svetujejo glede dodeljevanja javnih sredstev, sedijo tudi ljudje, ki jim je s ... Več.
Piše: Domen Gorenšek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Premier Janša potiska Slovenijo na napačno stran demokratičnega zemljevida Evrope
Bill Wirtz
Ogledov: 1.781
02/
Slovenska sprava: Izjava Slovenske akademije znanosti in umetnosti o spravi ob tridesetletnici samostojne slovenske države
Uredništvo
Ogledov: 1.358
03/
V 21. stoletju nihče ne bi smel biti suženj. Dobro to veste, ker ste sužnji tudi sami.
Ana Jud
Ogledov: 1.456
04/
Kako je teksaška šola v boju proti koronavirusu dosegla majhno, a pomembno zmago v pandemiji
Marjana Škalič
Ogledov: 1.084
05/
Šteje samo, kakšen človek si
Ana Jud
Ogledov: 977
06/
Dobri fantje in dobre žene v deželi Janeza Janše, ki divja na vse ali nič
Simona Rebolj
Ogledov: 2.665
07/
"Covid potni list" bi bil dobrodošel, vendar je pot do njegove uresničitve še negotova
Božo Cerar
Ogledov: 841
08/
Izboljšava Sistema: Boj proti takšni ali drugačni mafiji se začne v šolskih klopeh
Miha Burger
Ogledov: 830
09/
Aprilska polemika: Dan po 1. aprilu in nekaj dni kasneje
Andrej Drapal
Ogledov: 1.775
10/
Neenakost med ljudmi (uvod): V Sloveniji je neenakost kljub vsemu še vedno med najmanjšimi na svetu
Bine Kordež
Ogledov: 683