Komentar

Kakšno cepivo potrebuje Slovenija, da bo imuna pred bolnimi politiki?

Neverjetno, ampak Karl V. Erjavec je ponovno postal predsednik upokojenske stranke še pred formalnim kongresom stranke, ki bo sicer šele čez dober mesec. Poslanska skupina, ki jo vodi bržkone edini parlamentarni mesar, je mestu in svetu dala vedeti, da je Erjavec najprimernejši kandidat za šefa stranke. Čemu torej sploh kongres? Čemu kandidati? Čemu organi stranke in nenazadnje čemu sploh članstvo, upokojenska raja, ko pa je poslanska skupina tista, ki odloča o vsem? 

14.10.2020 21:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   DeSUS   upokojenska stranka   Karl Erjavec   Franc Jurša   vlada   Covid-19   Janez Janša   državni zbor

Foto: Mediaspeed

Politiki niso večni, čeprav se mnogi med njimi obnašajo tako, kot da so. 

Če bi mi pred enim letom kdo razlagal, da bo edini politik iz teflona pri nas teatralno izpuhtel iz politike samo zato, da se bo lahko deset mesecev kasneje zmagoslavno vrnil, bi zmajeval z glavo. Če bi mi taisti jasnovidec ob tem namignil še to, da bo slovensko politiko nekoč pomembno krojil nek mesar, bi bil že pošteno vznejevoljen in bi mu najbrž zabrusil, naj preneha s takšnim črnim humorjem. Toda, glejte zlomka! Karl Erjavec, ki se je na začetku leta na izrednem kongresu upokojenske stranke "pustil premagati" Aleksandri Pivec, se zdaj menda vrača kot veliki zmagovalec. Če bi bil genij, bi svoj manever skrbno načrtoval in Pivčevo z manipulacijo ustoličil za predsednico stranke tik pred razpadom tedanje Šarčeve koalicije samo zato, da njemu ne bi bilo treba sklepati pakta z Janšo. Toda takšen genij Erjavec ni, pravzaprav takšnega genija v slovenski politiki sploh ni.

 

Priznajmo pa, da je teza silno provokativna in da bi se z dejansko vrnitvijo Erjavca na predsedniški stolček v DeSUS na nek način potrdila, še zlasti pod pogojem, da spremembe v vodstveni strukturi stranke ne bi v ničemer vplivale na sestavo aktualne koalicije. Drugače povedano, DeSUS ne bi izstopil iz vlade in se priključil opozicijskemu cirkusu Jožeta P. Damijana, ki so ga lepo nategnili z idejo o nekakšnem tehničnem mandatarstvu. Kdor vsaj približno pozna patološki narcisizem slovenske politike, še posebej likov, ki so svoje ime vklesali v uradne nazive strank, ki jih vodijo (Šarec, Bratušek), se ob Jožetovi naivnosti lahko drži za glavo. Jasno je, da nihče ne bo dovolil, da bi nek "tehnični mandatar" vodil vlado in o (ne)čem odločal. Narcisi bi za premierja ustoličili kvečjemu šimpanza ali orangutana, ki bi bil dovolj zdresiran, da bi lahko podpisoval sklepe vlade. Ampak bi se zalomilo pri pravni in poslovni sposobnosti ...

 

Ne glede na tragikomičnost poskusov, da bi v času, ko država izgublja boj z epidemijo novega koronavirusa, zamenjali vlado, ki jo vodi napačna politična opcija (no, saj veste, da je to le izgovor za dejanski vzrok histerije - in ta je nadzor nad javnim denarjem!), pa vseeno mislim, da bo treba nekoč določene ljudi poklicati na odgovornost zaradi njihovih dejanj. Če ne drugače pa z državljansko nepokorščino in moralno obsodbo (v primeru, da se pravosodje ne bo zganilo) vseh tistih politikov, poslancev ter predsednikov in predsednic parlamentarnih strank, ki so se v preteklih tednih norčevali iz resnosti vseskozi napovedovanega (!) recidiva Covid-19 in javnost hujskali k neodgovornemu obnašanju. Najboljša kazen zanje bi bile zagotovo volitve, na katerih bi končno svoje povedali volivci. Toda tem bo očitno treba papagajsko ponavljati zelo preproste stavke, da bodo ljudje končno dojeli pomen besede odgovornost.

 

Z odgovornostjo gre z roko v roki tudi odnos do države. Spoštovanje njenih institucij, če hočete. Po tridesetih letih "večne" tranzicije se zdi, da nihče več natančno ne ve, zakaj sploh imamo državo in čemu bi spoštovali njene atribute in institucije, če pa jih niti izvoljeni predstavniki ljudstva ne. Priznam, da je vse skupaj - od pozivanja k nespoštovanju epidemioloških ukrepov do izvolitve šefa stranke še pred njenim kongresom (kar je logično nadaljevanje puča, ki ga je izvedla njena poslanska skupina še v času, ko je DeSUS vodila Aleksandra Pivec) - mentalno težko preživeti brez nekega pesimizma in letargije. A žal lahko zgolj ponovno uporabim citat južnoafriškega Nobelovega nagrajenca Johna Maxwella Coetzeeja:

 

"Navadiš se na to, da je zmeraj huje; nič več nisi presenečen, da je tisto, kar se ti je včasih zdelo tako hudo, da huje ne bi moglo biti, vendarle postalo še hujše."

 

Politiki niso večni, čeprav se mnogi med njimi obnašajo tako, kot da so. Ne glede na svoje pretekle ostre kritike na račun Janeza Janše se mi zdi, da od 13. marca 2020, ko je prevzel vodenje 14. slovenske vlade, uspešno krmari barko v turbolentnih časih. Na drugi strani ne razumem, zakaj opozicija že zaradi izrednih razmer, ki jih ustvarja Covid-19, ne ravna vsaj malce manj destruktivno. Kajti na koncu dneva je ta država od nas vseh, vendar ji ne moremo vsi enako koristiti oziroma enako škodovati. So takšni, ki jih lahko zelo škodujejo, podobno kot je ogromno takšnih, ki ji lahko zelo malo koristijo (koristimo), saj s(m)o brez moči in vpliva.

 

Vendar pa sodu vedno izbijejo dno tisti, ki se naravnost norčujejo iz države. In ta uboga, nesrečna in utrujena država, ki ji niti dostojne zastave in grba ne privoščimo, še kar vztraja in vztraja in doslej še ni poklenila pod težo sramote. Nič ni večno, niti država ne. Tako dolgo jo bomo zasmehovali, da ne bo več zdržala. Tako nonšalentno bomo hodili po njej, kot hodimo po verzih Zdravljice na začetku ljubljanske Čopove ulice, da se nas bo enkrat odrekla. Res, le kje na svetu so še tako nemarni, da bi v tla vklesali ključne verze svoje nacionalne himne, da lahko pljune nanje vsak klošar, da si lahko nanje obriše pasji drek vsak ignorantski turist?

 

Simbolizem je včasih še preveč pomenljiv.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.536
02/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.132
03/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.963
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.576
05/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.781
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.069
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 988
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 721
09/
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.675
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.419