Komentar

Vse skupaj: O preteklosti in prihodnosti, medijih in protivladni histeriji

Po tridesetih letih in ne glede na volilni sistem bo potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega političnega telesa. Njegova konstruktivnost se je izkazala z osamosvojitvijo in pri ustanavljanju samostojne oziroma neodvisne države, ki je povrhu vsega tudi članica Evropske unije in Nata. Tega - posebej drugega - članstva si pridobitelji nikoli niso želeli oziroma so mu nasprotovali z vsemi ukrepi, kar jih premore komunistična zakladnica prevar in zvijač.

13.10.2020 21:00
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   Slovenija   novinarji   mediji   oblast   vlada   FSPN   Partija   Delo   Peter Jambrek   Louis Althusser

Za slovensko medijsko sceno je značilno, da je desnica predmet medijskega zavračanja ne glede na to, ali je na oblasti ali v opoziciji.

Pred tridesetimi leti so se - po petinštiridesetih letih t.i. socializma - v Sloveniji začele dogajati pomembne spremembe, ki so v relativno kratkem času pripeljale do samostojne države. Kot je pokazal plebiscit 23. decembra 1990, je bila usmeritev glede samostojnosti oz. neodvisnosti prava; sledili pa so zapleti v zvezi z demokracijo, strankarskim življenjem, vodenjem ustanov … Mnogi so zahtevali hitrejše in korenitejše spremembe, drugi so takšen razvoj zadrževali. Na eni strani so bili "osamosvojitelji", ki so želeli čim hitreje odpraviti "stare strukture" in revolucionarne tradicije; na drugi strani pa tisti, ki so želeli ohraniti pridobitve socializma in jih bomo imenovali "pridobitelji". Osamosvojitelji so precej energij porabili za dokazovanje slabosti ureditve, ki je veljala petinštirideset let; to dokazovanje pa so pridobitelji prizadeto zanikali in zavračali. Pridobitelji so pozivali k opuščanju razprav o (zmotah, zločinih …) preteklosti, češ da je vendar pomembnejša prihodnost; osamosvojitelji pa so vneto in vztrajno razkrivali ravno to, kar je bilo. Pridobitelji so uničevali in skrivali dokumente, ki bi jih kompromitirali; osamosvojitelji so raziskovali skrita grobišča, zbirali pričevanja in prizadevno pregledovali stare arhive. Tako se je osamosvojiteljev prijela oznaka, da so usmerjeni v preteklost, pridobitelji pa so se predstavljali kot ljudje prihodnosti. Slovenska politika se je razdelila na "starokopitne" osamosvojitelje in na "moderne" pridobitelje. Biti na strani prihodnosti je lahko, saj je ni mogoče preskusiti. Kar je, je bilo; kar bo, tega ni. Šolstvo in mediji so prispevali k označevanju osamosvojiteljev kot desnice, pridobiteljev pa kot levice. Desnica naj bi razvoj zavirala, levica naj bi ga spodbujala.

 

 

Svoboda izražanja

 

Slovenija je v petinštiridesetih letih ustanovila veliko izobraževalnih ustanov, fakultet, inštitutov in medijev, ki so bili, kot jih je označeval Louis Althusser, ideološki aparati države. Ti aparati so nadzirali inteligenco, pisatelje, pesnike, učitelje, novinarje… Obračuni z inteligenco so se začeli leta 1945 in se niso nehali vse do leta 1990. Partija je svoje nasprotnike pobijala, nato je uprizarjala montirane sodne procese, zapirala, odstavljala in upokojevala pesnike in avtorje kritičnih člankov, ukinjala svobodomiselne revije itn. V ozadju t.i. realnega socializma so vegetirali oporečniki, ki so se okrepili šele s svetovno krizo socializma. Zanimiv obračun z oporečniki in s kritično inteligenco se je zgodil na ljubljanski univerzi (FSPN in Pravni fakulteti) leta 1975, v letu, ko je KVSE sprejela Helsinško sklepno listino. V Sloveniji so morali biti učitelji in novinarji, če so hoteli obdržati službo, lojalni in poslušni do partijskih oblasti. Novinarji niso bili samostojni in neodvisni. Imenovali so se družbenopolitični delavci, njihovi uredniki pa so sploh bili člani partijske nomenklature. Te ustanove in ti mediji, vendar ne samo prilagodljivi ali za silo demokratični, so po spremembi leta 1990, tudi zaradi zaostrenih odnosov z Beogradom, ostali praktično nedotaknjeni. (Glavni slovenski dnevnik Delo, ki je dolga leta služil partijski propagandi, je ob prelomu s socializmom in Jugoslavijo spremenil svoj podnaslov Proletarci vseh dežel, združite se! v Samostojen časnik za samostojno Slovenijo. Pozneje je ta podnaslov neopazno izginil z naslovne strani Dela.)

 

Tradicija, ki se je oblikovala petinštirideset let, je preživela tudi po letu 1990, in jo je do neke mere čutiti še danes. Nekateri to trdoživost pripisujejo dejstvu, da v Sloveniji ni bilo lustracije, po drugi strani pa je bilo navijanje za levico tudi koristno in varno, saj je levica v obdobju tridesetih let vladala približno štirikrat dlje kot desnica. Novinarji in učitelji so v četrt stoletja utrdili svoje zavezništvo z levico. Vlado je desnica sestavila leta 1990 (za dve leti), leta 2000 (za pol leta), leta 2004 za (štiri leta) in leta 2012 (za eno leto); predsedniki republike pa so bili vsa leta iz levice. Za slovensko medijsko sceno je značilno, da je desnica predmet medijskega zavračanja ne glede na to, ali je na oblasti (kar se zgodi poredkoma) ali v opoziciji. Druga značilnost je lastništvo medijev: če jih ni obvladala preko strankarskih kanalov, si je levica našla lastnike med podjetji, katerih direktorji so bili njihovi uradni ali prikriti člani.

 

Ne glede na te posebnosti je razumevanje vloge medijev v Sloveniji relativno resen problem. Mednarodna zakonodaja, načela in pravila so povsod in vselej na strani medijev in novinarjev; varujejo njihovo svobodo, neodvisnost, varnost, nedotakljivost … Iz nekdanjega četrtega stanu (v 19. stoletju) so se mediji oz. novinarji razvili v četrto vejo oblasti, kar jih postavlja ob - ali celo nad - tri druge veje oblasti. V novejšem času se je med njimi razvilo tekmovanje, pri čemer so si zakonodajna, izvršna in sodna oblast priskrbele svoje novinarje, t.i. predstavnike za stike z javnostjo, t.i. PR. Odnosi med različnimi vejami oblasti so postali napeti in bojeviti. Razkrivanje nepravilnosti, neresnic, korupcije, zlorab oblast je postalo zapleteno. Povrhu vsega je obremenjeno s pojavi, kot so t.i. sovražni govor in ponarejene novice (fake news). Poleg tega se medijsko prizorišče spreminja zaradi upadanja razširjenosti in vpliva tiska in vse večje moči digitalnih medijev, portalov in družbenih medijev. Poseben izziv predstavlja umetna inteligenca, ki vladam ali velikim podjetjem omogoča cenzuro zanje neprijaznih vsebin.

 

Peter Jambrek v članku Medijska, ustavna in politična jesen 2020 (vir) zavrača pritožbe glede vladnega zatiranja medijev in novinarjev, in opozarja, da ustava ne jamči samo pravic novinarjev, ampak tudi pravice drugih državljanov. Ustava predpisuje "dvostranski proces izražanja in sprejemanja misli, vesti, mnenj ter informacij", takšen proces pa je zaradi enostranskosti glavnih medijev praktično onemogočen.

 

 

Protivladna histerija

 

Peter Jambrek v zvezi z aktualnim političnim dogajanjem (oktobra 2020) opozarja tudi na "procese anihilacije - vzajemnega izničevanja, destrukcije, poskusov likvidacije" oziroma na "nikoli končane procese slovenskega samouničevanja". Jambrek govori o "histeriji rušenja vlade":

 

… Zato je prav od letošnjega (2020) marca naprej več kot očitno, da predstavlja izguba kontrole nad državnimi viri denarja neznosno grožnjo za vitalne interese vseh tistih posameznikov in slojev, ki se bojijo, da nikoli več v svojem življenju ne bodo znali in zmogli ponovno pridobiti svojih propračunsko zagotovljenih statusov. Zato ob petkih kolesarijo, na medijskih tarčah brezobzirno linčajo osebnosti svojih nasprotnikov, ki jih percipirajo kot sovražnike, in pozivajo k nasilju. V grozi pred lastno simbolno ali ekonomsko invalidnostjo ali celo smrtjo grozijo z ubojem nasprotnika. V praktičnem pogledu zahtevajo zamenjavo vlade, tako ali drugače, zlepa ali zgrda.

 

 

Jambrek optimistično sklepa, da se Slovenija (resda prepočasi) osvobaja starih političnih vzorcev in se približuje demokratičnim evropskim državam. Pri tem ima težave z dediščino omalovaževanja države (v korist Partije in revolucije), z neprimerno ureditvijo političnega tekmovanja oziroma z zgrešenim volilnim sistemom in s slabotnostjo desnega dela slovenskega političnega telesa. V Sloveniji na tak ali drugačen način prevladujejo stranke pridobiteljev.

 

Na podlagi zgornjih podatkov in vsega tega, kar pripoveduje v svojem jesenskem razmišljanju Peter Jambrek, je mogoče skleniti, da je po tridesetih letih - ne glede na volilni sistem, ki se mu morajo stranke pač prilagajati - potrebno rehabilitirati konservativni in konstruktivni del slovenskega političnega telesa. Njegova konstruktivnost se je izkazala z osamosvojitvijo in pri ustanavljanju samostojne oziroma neodvisne države, ki je povrhu vsega tudi članica Evropske unije in Nata. Tega - posebej drugega - članstva si pridobitelji nikoli niso želeli oziroma so mu nasprotovali z vsemi ukrepi, kar jih premore komunistična zakladnica prevar in zvijač.

 

Kako je mogoče izvesti to rehabilitacijo, je vprašanje, o katerem je treba premišljevati vso jesen in tudi pozneje. Poleg dveh strank, ki sta preživeli viharno obdobje 30 let (SDS in NSi), so tu še druge sorodne stranke, kot je SLS, predvsem pa liberalne stranke, ki si jih - tudi zaradi nesporazumov in napak na njihovi strani - lastijo pridobitelji. Liberalci, ki so nekoč živeli v Slovenski demokratični zvezi (SDZ) in Drnovškovi LDS, danes nimajo svojega pravega zastopstva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.902
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.862
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.294
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.678
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 984
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.085
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 506
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.918