Komentar

Življenje je kredit in debet, za vsakim dejanjem pa nepredvidena posledica ...

Debet in kredit res pomenita ravnotežje in to je tisto, kar potrebujemo v tem trenutku, ko se spopadamo s pandemijo novega koronavirusa. Politiki bi morali misliti na ravnovesje med izjemno previdnostjo na eni in na drugi strani dolgoročno škodo v gospodarstvu, ki bo prizadela precej več ljudi.

 

23.10.2020 21:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   debet   kredit   fizika   Mertonov zakon   EU   Nemčija   Bastiat   globalno segrevanje   pandemija   vzrok   posledica

Podoben zamisli o debetu in kreditu je Mertonov zakon o nepredvidenih posledicah, ki pravi, da je za vsakim dejanjem nepričakovana posledica.

Ena od stvari, ki se jih učijo računovodje, finančni strokovnjaki in knjigovodje, je to, da mora vsak debet* imeti kredit in da mora za vsak kredit obstajati debet oziroma dolg. To pravilo je zato, da je mogoče voditi natančne evidence in jih uravnavati. Tako je tudi v življenju. Podoben zamisli o debetu in kreditu je Mertonov zakon** o nepredvidenih posledicah, ki pravi, da je za vsakim dejanjem nepričakovana posledica. Prav tako podoben je tudi rek slavnega francoskega filozofskega ekonomista Bastiata "to, kar se vidi, in tisto, kar se ne vidi", s katerim je pojasnil, da nekatere očitne gospodarske koristi prinašajo skrite stroške, zaradi katerih lahko navidezne družbene pridobitve postanejo splošna družbena izguba, zlasti z obdavčenjem. Tako je tudi v fiziki, zakon akcije in reakcije; in nevtralni atom mora imeti enako število protonov in nevtronov.

 

Naj navedem nekaj primerov.

 

Globalizacija: Večina je mislila, da bo koristna za vse, s cenejšimi izdelki za bogate države in naraščajočim blagostanjem ter odpravo revščine v revnih deželah. To se je gotovo zgodilo, toda dolg v primerjavi s kreditom so izgubljena delovna mesta v nekaterih sektorjih, izgubljene industrijske zmogljivosti v večjih državah, in kot vemo, se je po bolj omejenem virusu SARS pojavila še koronavirusna pandemija (Covid-19).

 

Argentina: Ni vedno slabo, da je s falklandsko vojno Velika Britanija ponovno dobila nadzor nad otoki. To je povzročilo padec diktatorja generala Galtierija in vrnitev demokracije v Argentino.

 

Evro: Uvedba evra je za nekatere koristna, za Nemčijo celo zelo koristna, toda slaba za Grčijo in Italijo.

 

Evropska unija: Nekaterim koristi, a bremena so na drugih področjih, kot je lokalni nadzor. Lepi denarni prihodki nekaterih držav pomenijo več moči za take, kot sta Nemčija in Francija, ki plačujeta, toda obenem tudi ogromno brezposelnosti med mladimi v nekaterih državah.

 

Svoboda: Več svobode ljudem po padcu totalitarističnih režimov je prineslo tudi več svobode kriminalcem.

 

Priseljevanje: Koristno za nekatera podjetja, toda negativno zaradi potrebe po dodatni infrastrukturi, kot so šole, stanovanja itd.

 

Komunistični totalitarizem: Velike koristi za tiste v partijskem vrhu, veliko negativnega zaradi izgube človekovih pravic.

 

Avtomobili: Več svobode gibanja, toda več onesnaževanja.

 

Letalski promet: Poceni potovanja okoli sveta prispevajo k širjenju pandemije.

 

Jedrska fizika: Atomske bombe in jedrska energija.

 

Plastika in kemikalije: Več in boljši izdelki, toda več onesnaževanja.

 

Globalno segrevanje: Več atmosferskega ogljika izpuščajo nekatere regije (npr. Sibirija), več je pridelkov in več puščav v Afriki.

 

 

***

 

Prepričan sem, da bralci lahko naštejejo še druge primere, a že ti kažejo, da stara pregovora "nobena nesreča ne traja večno" in "ko ena priložnost mine, se pogosto pojavi druga" zvenita resnično. Ko se trgovine borijo s pandemijo, se povečuje dostava hrane na dom, ko se širijo digitalne trgovine, se bančne podružnice zapirajo in tako dalje. 

 

Debet in kredit res pomenita ravnotežje in to je tisto, kar potrebujemo v tem trenutku. Politiki bi morali misliti na ravnovesje med izjemno previdnostjo in dolgoročno škodo v gospodarstvu, ki bo prizadela precej več ljudi.

 

_______________

* Débet -a m (??) fin. leva stran, kolona v knjigovodskih kontih, kamor se vpisujejo obremenitve, v breme.

 

** Mertonov zakon se imenuje po ameriškemu sociologu Thomasu K. Mertonu. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Erotične drame na AGRFT in mizerne predstave za naivno javnost
8
16.05.2021 11:00
Gospod Ostan, kako je mogoče, da nekdo, ki deluje toliko let na področju gledališke umetnosti, ne premore niti toliko poguma, da ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zločin bi bil v času helikopterskega denarja ne zgraditi NUK2
5
16.05.2021 05:40
V zadnjih desetih letih opravljam svoj poklic v stolpnici. V virusnem času so pred mojim oknom zgradili novo vertikalo. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
30-obletnica Slovenije: Bomo praznovali spoštljivo drug do drugega ali na bojišču?
23
14.05.2021 05:03
Na portalu+ bomo v prihodnjih osmih tednih objavili osem prispevkov ob tridesetletnici Slovenije. Izbor se bo morda komu zdel ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Sem že čipirana, pardon, cepljena!
34
12.05.2021 04:00
Prejšnji torek pozno zvečer so me poklicali iz Zdravstvenega zavoda Zdravje in me povabili na cepljenje. Nisem oklevala. Že ... Več.
Piše: Ana Jud
Ta naša diktatura je tako strašna, da jo vidijo samo izbranci!
10
11.05.2021 05:30
Sem prespal nasilno zrušitev demokratično izvoljenih predstavnikov ljudstva, sem zaradi nemirnih sanj preslišal tanke na ulicah ... Več.
Piše: Denis Poniž
Tako, kot so glasbeniki igrali pred epidemijo, danes na žalost ni več sprejemljivo
25
09.05.2021 22:00
Precej prahu so dvignila priporočila NIJZ za slovenske glasbenike glede zaščitnih ukrepov med koncerti. Posmehovanje so sprožila ... Več.
Piše: Milan Krek
Sramotni jezdec nekega tragičnega časa: Esej o Jožetu Javoršku (1920-1990)
2
09.05.2021 11:00
Aprila 1944 naj bi v Bazi 20 Jože Javoršek zasnoval in uspešno izpeljal kulturni miting. Dramaturško domiselno zasnovan ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Andre Cadere: Kako je nevidni romunski emigrant v Parizu postal človek z "okroglo palico"
5
09.05.2021 06:00
Andre Cadere je živel v Parizu emigrantsko življenje s statusom drugorazrednega, mogoče celo tretjerazrednega umetnika. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
14
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sem že čipirana, pardon, cepljena!
Ana Jud
Ogledov: 1.966
02/
Ta naša diktatura je tako strašna, da jo vidijo samo izbranci!
Denis Poniž
Ogledov: 1.765
03/
Erotične drame na AGRFT in mizerne predstave za naivno javnost
Simona Rebolj
Ogledov: 1.620
04/
30-obletnica Slovenije: Bomo praznovali spoštljivo drug do drugega ali na bojišču?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.478
05/
Sramotni jezdec nekega tragičnega časa: Esej o Jožetu Javoršku (1920-1990)
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.303
06/
Tako, kot so glasbeniki igrali pred epidemijo, danes na žalost ni več sprejemljivo
Milan Krek
Ogledov: 1.159
07/
Ali bo stari lisjak in "večni sodnik" Marko Ilešič uspel dobiti še četrti mandat za Sodišče EU v Luksemburgu?
Uredništvo
Ogledov: 800
08/
Politično mešetarjenje vladne SMC v senci mariborskega superračunalnika: Nezakoniti Upravni odbor Instituta informacijskih znanosti pod taktirko vladne SMC tiho sodeluje pri razgrajevanju razvojnega in izvoznega potenciala IZUM-a!
Tomaž Seljak
Ogledov: 819
09/
Ko me je policist prepoznal, se je odločil, da bo iz neznatnega naredil senzacionalen dogodek
Dimitrij Rupel
Ogledov: 7.149
10/
Neenakost med ljudmi (5): O nastajanju presežnega premoženja oziroma zakaj se povečujejo razlike v premoženju ljudi
Bine Kordež
Ogledov: 997