Komentar

Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti

Trenutne razmere kažejo, da je za boj s pandemijo dejansko potrebno angažirati vse razpoložljive sile in s tem tudi oborožene sile. Neposredno v pomoč bolnikom in ljudem v karanteni ali pa pri razbremenjevanju policije in drugih pomembnih institucij. Angažiranje vojske pri uveljavljanju javnega reda in miru bi res moral biti proporcionalen in tudi zadnji ukrep, ki pa ga ne gre izključiti. Slovenija pri tem ne more in ne sme biti izjema, če se naj izognemo katastrofi. Tudi dejstvo, da je COVID-19 zahteval že štirikrat več umrlih kot naša osamosvojitvena vojna, govori temu v prid ...

26.10.2020 21:05
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   vojska   SV   policija   37A člen   zakon o obrambi   vlada   opozicija

Foto: Slovenska vojska

Naši sosedi Italija in Avstrija kot tudi druge članice EU (Francija, Španija, Finska ...) doslej niso imele težav z angažiranjem vojske med epidemijo. Uporaba vojske ne pomeni nujno konec demokracije.

V prihodnjih dneh bo vlada v Državnem zboru ponovno poskušala s predlogom za aktivacijo 37A člena Zakona o obrambi. S tem bi Slovenska vojska (SV) pridobila dodatna pooblastila pri širšem varovanju državne meje. Oziroma konkretneje, aktivacija tega člena bi omogočila številčnejšo in večjo pomoč policiji pri preprečevanju nezakonitih migracij na naši južni meji. Na ta način bi se v določeni meri razbremenilo policijo, ki je že od pomladu je v notranjosti države preobremenjena z nadzorom nad uveljavljanjem ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19. Z  njimi se želi zaustaviti širjenje virusa in preprečiti kolaps javnega zdravstvenega sistema. Povedano enostavneje, rešiti marsikatero življenje. Opozicija omenjenega angažiranja vojske, za katerega je potrebna dvotretjinska večina, zaenkrat ni podprla in ga s tem onemogočila. Njen glavni argument proti bi se dalo strniti v trditev, da bi to pomenilo odmik od demokracije oziroma korak v smeri diktature.

 

Zanimivo, da sosednje in bližnje države - npr. Avstrija, Švica in Italija - s tovrstnim angažiranjem vojske sploh nimajo težav. Pred časom smo lahko prebrali, da je Avstrija okrepila število svojih vojakov na meji z nami pri Šentilju. Vojake na pomoč policiji na meji je poslala tudi Švica. Razlog je bila v obeh primerih pomoč policiji pri varovanju meje in zajetju nezakonitih migrantov. Podobno je v Italiji. Pred tedni je italijanska vojaška patrulja pri tem celo zašla nekaj metrov na naše ozemlje v Šempetru pri Gorici. Če pa je vas pot zanesla v italijansko prestolnico, ste lahko opazili, da vojska namesto policije ali skupaj z njo varuje poslopja pomembnejših državnih ustanov in tujih veleposlaništev. Še več, kar se bo komu zdelo še posebej zanimivo ali nezaslišano, v Lombardiji je Italija vojsko že marca letos poklicala k pomoči pri uveljavljanju spoštovanja drastičnih ukrepov za zajezitev virusa (lockdown).

 

Pa omenjene države zaradi omenjenega niso nič manj demokratične. Spoznale so, tako kot še vrsta drugih držav v Evropi in po svetu, da vojska v boju s pandemijo lahko odigra pomembno vlogo. Pravzaprav so praktično vse članice EU, če se ustavimo samo pri njih, ob razsajanju virusa tako ali drugače angažirale svoje oborožene sile. Pri tem je prišlo tudi do usklajevanja z zvezo NATO. Konec koncev so oborožene sile usposobljene za hiter odziv v kritičnih situacijah, kar pandemija vsekakor je.

 

Vojska lahko prispeva na več načinov in pri tem dopolnjuje in razbremenjuje civilne institucije. Njeni pripadniki lahko opravljajo prevoze zdravil, medicinske opreme, osnovnih živil, vode pa tudi bolnikov in zdravstvenega osebja. Lahko razkužujejo javne prostore in postavljajo mobilne bolnišnice. Nosilci specializiranih znanj v njihovih vrstah lahko sodelujejo pri nudenju zdravniške pomoči, pomoči v domovih za ostarele, pri nudenju psihološke podpore prizadetim. Kot že omenjeno, pa lahko sodelujejo pri varovanju državne meje in tud  pri nudenju pomoči pri vzdrževanju javnega reda in miru in pri pomoči organom pregona. 

 

Če se vrnemo k naši zahodni sosedi: Italijanska vojska je postavila več poljskih bolnišnic. Njeni zdravniki so priskočili na pomoč kolegom v civilnih bolnišnicah. Vojaško letalstvo je sodelovalo pri prevozu bolnikov in zaščitne opreme in pri delitvi slednje. Vojska je sodelovala pri dezinfekciji javnih prostorov. Dodatno pa je aktivno sodelovala tudi pri uveljavitvi lockdowna. Na ulicah je bila prisotna že prej in sicer v okviru boja proti terorizmu v operaciji "varne ulice".

 

V Španiji, eni najbolj prizadetih držav zaradi epidemije Covid-19, je bilo angažiranih več deset tisoč vojakov, nekateri tudi pri uveljavljanju lockdowna. Večje število vojakov je bilo angažirano tudi v Franciji in Nemčiji. V slednji je med drugim več tisoč vojaškega osebja pomagalo zdravstvenemu osebju pri testiranju oziroma obravnavanju obolelih. V Belgiji se je vojska izkazala v pomoči v domovih za ostarele. Finska pa je bila sploh med prvimi članicami EU, ki so vojsko angažirale pri uveljavljanju javnega reda in lockdown ukrepov. Na Finskem je vojska nadzirala npr. javni promet. Tudi v Bolgariji je bila vojska v pomoč policiji pri nadzoru gibanja. Podobno je bilo na Poljskem, kjer je vojska sodelovala tudi pri nudenju moralne podpore preko telefona obolelim in ljudem v karanteni.

 

Trenutne razmere kažejo, da je za boj s pandemijo dejansko potrebno angažirati vse razpoložljive sile in s tem tudi oborožene sile. Neposredno v pomoč bolnikom in ljudem v karanteni ali pa pri razbremenjevanju policije in drugih pomembnih institucij. Angažiranje vojske pri uveljavljanju javnega reda in miru bi res moral biti proporcionalen in tudi zadnji ukrep, ki pa ga ne gre izključiti. Slovenija pri tem ne more in ne sme biti izjema, če se naj izognemo katastrofi. Tudi dejstvo, da je COVID-19 zahteval že štirikrat več umrlih kot naša osamosvojitvena vojna, govori temu v prid ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.045
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.683
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.999
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.739
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.390
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.150
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.093
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 573
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.328
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 444