Komentar

Angažiranje vojske za boj proti epidemiji Covid-19 ni vprašanje prestiža, ampak nujnosti

Trenutne razmere kažejo, da je za boj s pandemijo dejansko potrebno angažirati vse razpoložljive sile in s tem tudi oborožene sile. Neposredno v pomoč bolnikom in ljudem v karanteni ali pa pri razbremenjevanju policije in drugih pomembnih institucij. Angažiranje vojske pri uveljavljanju javnega reda in miru bi res moral biti proporcionalen in tudi zadnji ukrep, ki pa ga ne gre izključiti. Slovenija pri tem ne more in ne sme biti izjema, če se naj izognemo katastrofi. Tudi dejstvo, da je COVID-19 zahteval že štirikrat več umrlih kot naša osamosvojitvena vojna, govori temu v prid ...

26.10.2020 21:05
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   vojska   SV   policija   37A člen   zakon o obrambi   vlada   opozicija

Foto: Slovenska vojska

Naši sosedi Italija in Avstrija kot tudi druge članice EU (Francija, Španija, Finska ...) doslej niso imele težav z angažiranjem vojske med epidemijo. Uporaba vojske ne pomeni nujno konec demokracije.

V prihodnjih dneh bo vlada v Državnem zboru ponovno poskušala s predlogom za aktivacijo 37A člena Zakona o obrambi. S tem bi Slovenska vojska (SV) pridobila dodatna pooblastila pri širšem varovanju državne meje. Oziroma konkretneje, aktivacija tega člena bi omogočila številčnejšo in večjo pomoč policiji pri preprečevanju nezakonitih migracij na naši južni meji. Na ta način bi se v določeni meri razbremenilo policijo, ki je že od pomladu je v notranjosti države preobremenjena z nadzorom nad uveljavljanjem ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19. Z  njimi se želi zaustaviti širjenje virusa in preprečiti kolaps javnega zdravstvenega sistema. Povedano enostavneje, rešiti marsikatero življenje. Opozicija omenjenega angažiranja vojske, za katerega je potrebna dvotretjinska večina, zaenkrat ni podprla in ga s tem onemogočila. Njen glavni argument proti bi se dalo strniti v trditev, da bi to pomenilo odmik od demokracije oziroma korak v smeri diktature.

 

Zanimivo, da sosednje in bližnje države - npr. Avstrija, Švica in Italija - s tovrstnim angažiranjem vojske sploh nimajo težav. Pred časom smo lahko prebrali, da je Avstrija okrepila število svojih vojakov na meji z nami pri Šentilju. Vojake na pomoč policiji na meji je poslala tudi Švica. Razlog je bila v obeh primerih pomoč policiji pri varovanju meje in zajetju nezakonitih migrantov. Podobno je v Italiji. Pred tedni je italijanska vojaška patrulja pri tem celo zašla nekaj metrov na naše ozemlje v Šempetru pri Gorici. Če pa je vas pot zanesla v italijansko prestolnico, ste lahko opazili, da vojska namesto policije ali skupaj z njo varuje poslopja pomembnejših državnih ustanov in tujih veleposlaništev. Še več, kar se bo komu zdelo še posebej zanimivo ali nezaslišano, v Lombardiji je Italija vojsko že marca letos poklicala k pomoči pri uveljavljanju spoštovanja drastičnih ukrepov za zajezitev virusa (lockdown).

 

Pa omenjene države zaradi omenjenega niso nič manj demokratične. Spoznale so, tako kot še vrsta drugih držav v Evropi in po svetu, da vojska v boju s pandemijo lahko odigra pomembno vlogo. Pravzaprav so praktično vse članice EU, če se ustavimo samo pri njih, ob razsajanju virusa tako ali drugače angažirale svoje oborožene sile. Pri tem je prišlo tudi do usklajevanja z zvezo NATO. Konec koncev so oborožene sile usposobljene za hiter odziv v kritičnih situacijah, kar pandemija vsekakor je.

 

Vojska lahko prispeva na več načinov in pri tem dopolnjuje in razbremenjuje civilne institucije. Njeni pripadniki lahko opravljajo prevoze zdravil, medicinske opreme, osnovnih živil, vode pa tudi bolnikov in zdravstvenega osebja. Lahko razkužujejo javne prostore in postavljajo mobilne bolnišnice. Nosilci specializiranih znanj v njihovih vrstah lahko sodelujejo pri nudenju zdravniške pomoči, pomoči v domovih za ostarele, pri nudenju psihološke podpore prizadetim. Kot že omenjeno, pa lahko sodelujejo pri varovanju državne meje in tud  pri nudenju pomoči pri vzdrževanju javnega reda in miru in pri pomoči organom pregona. 

 

Če se vrnemo k naši zahodni sosedi: Italijanska vojska je postavila več poljskih bolnišnic. Njeni zdravniki so priskočili na pomoč kolegom v civilnih bolnišnicah. Vojaško letalstvo je sodelovalo pri prevozu bolnikov in zaščitne opreme in pri delitvi slednje. Vojska je sodelovala pri dezinfekciji javnih prostorov. Dodatno pa je aktivno sodelovala tudi pri uveljavitvi lockdowna. Na ulicah je bila prisotna že prej in sicer v okviru boja proti terorizmu v operaciji "varne ulice".

 

V Španiji, eni najbolj prizadetih držav zaradi epidemije Covid-19, je bilo angažiranih več deset tisoč vojakov, nekateri tudi pri uveljavljanju lockdowna. Večje število vojakov je bilo angažirano tudi v Franciji in Nemčiji. V slednji je med drugim več tisoč vojaškega osebja pomagalo zdravstvenemu osebju pri testiranju oziroma obravnavanju obolelih. V Belgiji se je vojska izkazala v pomoči v domovih za ostarele. Finska pa je bila sploh med prvimi članicami EU, ki so vojsko angažirale pri uveljavljanju javnega reda in lockdown ukrepov. Na Finskem je vojska nadzirala npr. javni promet. Tudi v Bolgariji je bila vojska v pomoč policiji pri nadzoru gibanja. Podobno je bilo na Poljskem, kjer je vojska sodelovala tudi pri nudenju moralne podpore preko telefona obolelim in ljudem v karanteni.

 

Trenutne razmere kažejo, da je za boj s pandemijo dejansko potrebno angažirati vse razpoložljive sile in s tem tudi oborožene sile. Neposredno v pomoč bolnikom in ljudem v karanteni ali pa pri razbremenjevanju policije in drugih pomembnih institucij. Angažiranje vojske pri uveljavljanju javnega reda in miru bi res moral biti proporcionalen in tudi zadnji ukrep, ki pa ga ne gre izključiti. Slovenija pri tem ne more in ne sme biti izjema, če se naj izognemo katastrofi. Tudi dejstvo, da je COVID-19 zahteval že štirikrat več umrlih kot naša osamosvojitvena vojna, govori temu v prid ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
13
26.09.2021 10:00
Nenehno nam govorijo, da uvajanje novih kultur bogati družbo kot celoto. Se strinjam, če se uvajajo počasi in s sočutjem do ... Več.
Piše: Paul A. Nuttall
Človekova individualnost je nosilec smisla, ne pa božja veža
4
25.09.2021 22:40
Skupina KOD-a je izhajala iz velikega zavračanja, ki se je začelo v šestdesetih letih v umetnosti in nadaljevalo v sedemdesetih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
10
23.09.2021 22:10
Četrti val niti še ni dosegel vrha, pa je zdravstveni sistem že začel razpadati. Če kdo misli, da pretiravam, se na žalost moti. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
10
22.09.2021 21:00
V teh dneh so me mnogi spraševali, zakaj sem se premislil in se prijavil na razpis za generalnega direktorjaFursa, čeprav sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
24
21.09.2021 21:00
Vsakodnevno prejemam grozilna pisma od neznanih ljudi, ki mi grozijo, ker vabim ljudi na cepljenje in ker javno povem, da je ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
11
20.09.2021 21:30
Vlade tistih držav, ki proizvajajo cepiva (Združene države Amerike, članice Evropske unije, Združeno kraljestvo, Indija, Rusija ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
16
19.09.2021 11:00
Zoran Stevanović je nevaren človek. Izraža nadpovprečno samozavest, moč in samoljubje. Tako si konservativno patriarhalen del ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Misliti umetniško delo je podobno vstopanju v svet umetne inteligence
3
18.09.2021 23:58
Leto dni pred nastopom virusne resničnosti sem bil na obisku pri prijazni družini v zamejstvu, ki ima na svojih zidovih izjemno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
How realistic are China's plans in Afghanistan?
4
17.09.2021 23:36
Chinas newly-found enthusiasm to replace the United States in Afghanistan is not without some bluster. Contrary to the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
12
16.09.2021 21:45
Slovenski provincializem je v zadnjih dveh dneh spet prišel do izraza. Potem ko je drhal v sredo zvečer parlament obmetavala z ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Četudi bi bila Slovenija res pripravljena na revolucijo, major Troha ni človek, ki bi jo lahko vodil
11
15.09.2021 21:31
Slovenija je raj za anticepilce. Ljudje niti lastnih otrok nočejo dati cepiti proti hudim otroškim boleznim, kaj šele da bi se z ... Več.
Piše: Ana Jud
Hipotetično se lahko sprašujem, ali je tudi Marjan Šarec del proticepilskega gibanja
13
14.09.2021 22:59
Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec ve vse. On je prepričan, da delam slabo in da me je potrebno zamenjati. Kako se lahko ... Več.
Piše: Milan Krek
Kriptopahor, s.p. ali polemika o predlaganem zakonu o "obdavčenju kriptonaložb"
8
13.09.2021 21:00
Spoštovani gospod profesor, ali ne bi bilo bolje, da se prej posvetujete s strokovnjaki s področja virtualnih valut in ... Več.
Piše: Ivan Simič
Svetloba je za arhitekta vir energije in misterij neskončne globine
4
12.09.2021 22:00
Svetloba je v teh vročih in suhih delih arabskega sveta pridušena, prah se dviga s sapico in mističnost dni je ... Več.
Piše: Robert Klun
"Ni več vprašanje, kaj lahko digitalno naredi za nas, temveč kaj lahko mi naredimo za digitalno."
3
11.09.2021 23:33
Glede na vse pretrese, ki smo jih doživeli v preteklem letu in pol, je postalo jasno, da človeštvu zmanjkuje časa pri ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Bolje najbrž ne bo nikoli: 11. september, dvajset let kasneje
9
10.09.2021 22:50
V množici analiz, študij in razmišljanj o obdobju po 11. septembru 2001 pogrešam eno samo, preprosto ugotovitev: da danes živimo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Recenzija: Udbovski učbenik, osnovni tečaj
8
09.09.2021 20:00
Udba je kratica za službo Uprava državne bezbednosti, ki je dolga leta delovala kot jugoslovanska tajna policija. Čeprav ... Več.
Piše: Ana Jud
"Ko sem prišel na NIJZ, sem dobil epidemiologe praktično s svinčnikom in papirjem v času svetovne digitalizacije tega področja."
21
07.09.2021 21:00
Kljub temu, da cepljenje počasi, a vztrajno napreduje in da je danes polno cepljenih že prek milijona prebivalcev Slovenije, je ... Več.
Piše: Milan Krek
Ko dojameš, da so med nami tudi novinarji, ki so za nekaj evrov pripravljeni spisati marsikaj, je najbolje zamahniti z roko
10
06.09.2021 21:05
Še pred kratkim sem pri tistih, ki so o meni pisali neresnice, namesto pomoči sodišča iskal napake v njihovem življenju in sem ... Več.
Piše: Ivan Simič
Prenova šolskega sistema je nujna, ne pa tudi zamenjava ene ideologije za drugo
11
05.09.2021 22:00
Otroci so naše največje bogastvo in čas je, da jim tudi država to prizna, dokaže in pokaže. Glede na čase in potrebe trga dela ... Več.
Piše: Aleksandra Pivec
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Nedeljska pridiga: Nevarni časi so pred nami. Precej bolj nevarni od najnovejše mutacije najnovejšega koronavirusa.
Simona Rebolj
Ogledov: 3.189
02/
Po četrtem valu bo slovensko zdravstvo kot Hirošima, Slovenci pa se bodo še vedno prepirali, ali virus resnično obstaja
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.325
03/
Uredniški komentar: Medtem ko se svet bori z virusom, se bodo Slovenci pobili med sabo!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.726
04/
Šest dokazov, ki bodo ovrgli trditve zanikovalcev virusa SARS-Cov-2
Milan Krek
Ogledov: 1.552
05/
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
Vili Kovačič
Ogledov: 1.402
06/
Ali bom izbran za generalnega direktorja FURS, je odvisno do komisije, ministra za finance in vlade
Ivan Simič
Ogledov: 1.066
07/
Pred vrhom o cepivih: Proizvajalci cepiv morajo povečati proizvodnjo
Jeffrey Sachs
Ogledov: 874
08/
Delajte več otrok! Orbanova "banda štirih" odkrito proti imigracijski politiki Bruslja
Paul A. Nuttall
Ogledov: 673
09/
How realistic are China's plans in Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 878
10/
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
Uredništvo
Ogledov: 572