Razkrivamo

Covid statistika: Slovenija se pospešeno "prekužuje", narašča pa število smrtnih žrtev

Kakšna je statistika, ko gre za število uradno potrjenih okužb za novim koronavirusom kot tudi za smrtnost na milijon prebivalcev? Podatki, ki veljajo za včeraj, kažejo zanimivo sliko zlasti glede na precejšnje razlike med prvim in drugim valom epidemije. Ne le Slovenija, tudi Češka se je iz države, ki je relativno uspešno preživela prvi val, tokrat spremenila v žrtev Covid-19. Naša država je tako v primerjavi s svojimi sosedami - tudi Italijo - tokrat glede na število okužb precej na slabšem.

27.10.2020 21:00
Piše: Bine Kordež
Ključne besede:   Covid-19   statistika   Slovenija   Češka   Švedska   ZDA   smrtnost   okužbe

Pri teh podatkih se upravičeno poraja vprašanje, ali na gibanje števila okužb in smrti res vplivajo samo ukrepi omejevanja stikov?

Na spletni strani Our World in Data (Naš svet v številkah, vir)  so prikazani dnevno osveženi podatki o testih, okužbah in smrtih zaradi covida za vse države sveta v dokaj pregledni obliki po različnih kriterijih in na različne načine. Kljub siceršnji dostopnosti se ti podatki vseeno redkeje omenjajo in prikazujejo. Zato je spodaj prikaz gibanj za nekaj zanimivejših držav za primerjavo (vsi podatki so preračunani na milijon prebivalcev in prikazani od 1. marca letos). Včerajšnji podatki (tj. 27. oktober 2020) glede števila okužb na milijon prebivalcev so Slovenijo denimo uvrstili na 10. mesto na svetu (prva je bila Andora, sledile so Švica, Liechtenstein in Španija).

 

Na prvi sliki je prikaz skupnega števila okužb od začetka pandemije, kjer v Sloveniji močno zaostajamo za ZDA ali tudi Češko - in to kljub hitremu povečevanju okužb v zadnjem času. Zaradi te hitre rasti smo že ujeli Švedsko, ki je prav tako prednjačila zaradi svojega drugačnega pristopa do obvladovanja epidemije. So pa zato po skupnem številu naši rezultati precej slabši kot v sosednjih državah.

  

 

Slika 1: Število potrjenih okužb na milijon prebivalcev

 

 

Na drugi sliki pa so podatki o številu okužb prikazani v obliki sedemdnevnega povprečja, torej tekoči tedenski podatki. Po njih smo prav tako takoj za Češko (med primerjanimi državami), a trenutno slabši kot npr. v ZDA. Tam je v zadnjih dneh obolevnost nižja, še vedno pa je med vsemi primerjanimi državami zadnje dni obolevnost najnižja na Švedskem, kljub naraščanju tudi pri njih. To se še lepše vidi na tretjem grafu, ki je na logaritemski skali.

 

 

Slika 2: Tedensko povprečje potrjenih okužb

 

 

 

Slika 3: Dnevno število potrjenih primerov (26. oktober)

 

 

Na zadnjih dveh slikah pa so podatki o številu mrtvih. Tu najprej prikazano sedemdnevno povprečje, kjer je marca seveda izstopala Italija in takoj zatem tudi Švedska in ZDA, a v teh državah so se razmere deloma umirile (niso več tako katastrofalne, čeprav je takšna ocena problematična, ker ima vsako življenje vrednost). V zadnjih tednih pa po številu smrti na milijon prebivalcev prednjači Češka, visoko je tudi Hrvaška (kot v ZDA), mi pa smo nekaj nižje (kot Italija). Najbolje trenutno kaže Švedom.

 

Po skupnem številu smrti na milijon prebivalcev (zadnja slika) pa Švedska in Italija ter predvsem ZDA še vedno močno prednjačijo, čeprav jih Češka dohiteva. Po tem kriteriju imamo v Sloveniji kljub rasti zadnje tedne še vedno najboljše rezultate med primerjanimi državami.

  

 

 

Slika 4: Sedemdnevno povprečje glede na smrtnost

 

Slika 5: Kumulativno število smrti na milijon prebivalcev

 

 

Pri teh podatkih se upravičeno poraja vprašanje, ali na gibanje števila okužb in smrti res vplivajo samo ukrepi omejevanja stikov (da je omejitev stikov najbolj učinkovita, sicer ni dilem). Smo Slovenci res postali - kaj šele Čehi - tako "nedisciplinirani" v primerjavi na primer s Hrvati ali Nemci? Kolikor lahko spremljamo življenje v slednjih državah, (še) nimajo takšnih omejevanj stikov in ustavitve javnega življenja kot pri nas. Verjetno na gibanje okužb močno vplivajo tudi drugi dejavniki, ki pa jih ne znamo točno definirati in ob zaostritvi razmer državam ne ostane drugega kot ustavljanje javnega življenja (lockdown) kot najbolj zanesljiv ukrep. Ne glede na vse druge posledice.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.968
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.096
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.793
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.483
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 977
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.190
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.043
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 719
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469