Razkrivamo

Covid statistika: Slovenija se pospešeno "prekužuje", narašča pa število smrtnih žrtev

Kakšna je statistika, ko gre za število uradno potrjenih okužb za novim koronavirusom kot tudi za smrtnost na milijon prebivalcev? Podatki, ki veljajo za včeraj, kažejo zanimivo sliko zlasti glede na precejšnje razlike med prvim in drugim valom epidemije. Ne le Slovenija, tudi Češka se je iz države, ki je relativno uspešno preživela prvi val, tokrat spremenila v žrtev Covid-19. Naša država je tako v primerjavi s svojimi sosedami - tudi Italijo - tokrat glede na število okužb precej na slabšem.

27.10.2020 21:00
Piše: Bine Kordež
Ključne besede:   Covid-19   statistika   Slovenija   Češka   Švedska   ZDA   smrtnost   okužbe

Pri teh podatkih se upravičeno poraja vprašanje, ali na gibanje števila okužb in smrti res vplivajo samo ukrepi omejevanja stikov?

Na spletni strani Our World in Data (Naš svet v številkah, vir)  so prikazani dnevno osveženi podatki o testih, okužbah in smrtih zaradi covida za vse države sveta v dokaj pregledni obliki po različnih kriterijih in na različne načine. Kljub siceršnji dostopnosti se ti podatki vseeno redkeje omenjajo in prikazujejo. Zato je spodaj prikaz gibanj za nekaj zanimivejših držav za primerjavo (vsi podatki so preračunani na milijon prebivalcev in prikazani od 1. marca letos). Včerajšnji podatki (tj. 27. oktober 2020) glede števila okužb na milijon prebivalcev so Slovenijo denimo uvrstili na 10. mesto na svetu (prva je bila Andora, sledile so Švica, Liechtenstein in Španija).

 

Na prvi sliki je prikaz skupnega števila okužb od začetka pandemije, kjer v Sloveniji močno zaostajamo za ZDA ali tudi Češko - in to kljub hitremu povečevanju okužb v zadnjem času. Zaradi te hitre rasti smo že ujeli Švedsko, ki je prav tako prednjačila zaradi svojega drugačnega pristopa do obvladovanja epidemije. So pa zato po skupnem številu naši rezultati precej slabši kot v sosednjih državah.

  

 

Slika 1: Število potrjenih okužb na milijon prebivalcev

 

 

Na drugi sliki pa so podatki o številu okužb prikazani v obliki sedemdnevnega povprečja, torej tekoči tedenski podatki. Po njih smo prav tako takoj za Češko (med primerjanimi državami), a trenutno slabši kot npr. v ZDA. Tam je v zadnjih dneh obolevnost nižja, še vedno pa je med vsemi primerjanimi državami zadnje dni obolevnost najnižja na Švedskem, kljub naraščanju tudi pri njih. To se še lepše vidi na tretjem grafu, ki je na logaritemski skali.

 

 

Slika 2: Tedensko povprečje potrjenih okužb

 

 

 

Slika 3: Dnevno število potrjenih primerov (26. oktober)

 

 

Na zadnjih dveh slikah pa so podatki o številu mrtvih. Tu najprej prikazano sedemdnevno povprečje, kjer je marca seveda izstopala Italija in takoj zatem tudi Švedska in ZDA, a v teh državah so se razmere deloma umirile (niso več tako katastrofalne, čeprav je takšna ocena problematična, ker ima vsako življenje vrednost). V zadnjih tednih pa po številu smrti na milijon prebivalcev prednjači Češka, visoko je tudi Hrvaška (kot v ZDA), mi pa smo nekaj nižje (kot Italija). Najbolje trenutno kaže Švedom.

 

Po skupnem številu smrti na milijon prebivalcev (zadnja slika) pa Švedska in Italija ter predvsem ZDA še vedno močno prednjačijo, čeprav jih Češka dohiteva. Po tem kriteriju imamo v Sloveniji kljub rasti zadnje tedne še vedno najboljše rezultate med primerjanimi državami.

  

 

 

Slika 4: Sedemdnevno povprečje glede na smrtnost

 

Slika 5: Kumulativno število smrti na milijon prebivalcev

 

 

Pri teh podatkih se upravičeno poraja vprašanje, ali na gibanje števila okužb in smrti res vplivajo samo ukrepi omejevanja stikov (da je omejitev stikov najbolj učinkovita, sicer ni dilem). Smo Slovenci res postali - kaj šele Čehi - tako "nedisciplinirani" v primerjavi na primer s Hrvati ali Nemci? Kolikor lahko spremljamo življenje v slednjih državah, (še) nimajo takšnih omejevanj stikov in ustavitve javnega življenja kot pri nas. Verjetno na gibanje okužb močno vplivajo tudi drugi dejavniki, ki pa jih ne znamo točno definirati in ob zaostritvi razmer državam ne ostane drugega kot ustavljanje javnega življenja (lockdown) kot najbolj zanesljiv ukrep. Ne glede na vse druge posledice.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
7
03.03.2021 22:55
Kdo bi vedel, kakšne kriterije uporabljajo strokovne komisije, ki za Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu ponujajo varčno ... Več.
Piše: Alenka Puhar
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
8
28.02.2021 11:00
Pismo, ki ga je predsednik vlade Janez Janša v petek poslal predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in v vednost tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
14
26.02.2021 23:52
Churchillovo navdušenje nad Mussolinijem in urejenostjo fašistične Italije, nad gospodom Hitlerjem očarana britanska ... Več.
Piše: Shane Quinn
Ni res, da je "stara populacija" glavni razlog za to, da je Slovenija po smrtnosti zaradi Covid-19 v neslavnem svetovnem vrhu
11
17.02.2021 22:04
Prepričanje, da smo na drugem mestu na svetu (za Belgijo), ko gre za smrtnost zaradi Covid-19, ker imamo nadpovprečno staro ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodnica, ki ne mara "velikega diktatorja" Janše, kazensko toži Vinka Gorenaka, ker je objavil njene zasebne misli
10
17.02.2021 07:00
Kaj bi pomenila javna objava osebnih prejemkov sodnikov in tožilcev, kar od pravosodne ministrice zahteva Vili Kovačič? V vsakem ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriška "vrnitev v normalnost" pomeni novo militarizacijo in obnovitev hladne vojne med Zahodom in Putinovo Rusijo
11
13.02.2021 06:59
Zahodni politiki in mediji se ogorčeno odzivajo na odnos ruskih oblasti do posameznih opozicijskih voditeljev. Takšno obnašanje ... Več.
Piše: Janez Vuk
Kako lahkotno smo v kriznem 2020 zapravljali milijarde evrov in kljub orjaškemu deficitu ostali dobre volje
7
11.02.2021 23:10
Ministrstvo za finance je nedavno objavilo prve podatke o proračunskih gibanjih v preteklem letu. Zanimivo, da o tem nismo nič ... Več.
Piše: Bine Kordež
O (ne)uravnoteženosti RTV Slovenija: Pristranskost zasebnih medijev je stvar trga, pristranskost nacionalke pa grožnja demokraciji
17
06.02.2021 06:30
Novi generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough se bo, po prvih izjavah sodeč, posvetil reševanju finančnih težav ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poziv k premirju in sodelovanju: Slovenci se bolj kot proti koronavirusu borimo drug proti drugemu
19
04.02.2021 06:00
Boris Mark Andrijanič, Matej Avbelj, Nevenka Črešnar Pergar, Romana Jordan, Igor Masten, Blaž Mrevlje, Marko Noč, Marko ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor se zaveda: Hud problem naslednjih volitev v Državni zbor je to, da je obstoječi volilni sistem še vedno protiustaven!
11
30.01.2021 07:03
To, da v Državni zbor kot zakonodajni organ ni izpolnil obveznosti, ki mu je bila naložena s strani Ustavnega sodišča glede ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Polemika: Svoboda govora je temelj demokracije, politična korektnost in sovražni govor pa orodji represije
18
27.01.2021 07:00
Zahod se pogreza vse globlje v nesvobodno družbo. Najbolj viden zunanji znak erozije svobode je omejevanje svobode govora. ... Več.
Piše: Janez Vuk
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
13
25.01.2021 06:17
Povedali so nam, da bo Bidnovo predsedovanje pomenilo vrnitev v normalnost, v resnici pa bo pomenilo zmagoslavno vrnitev ... Več.
Piše: Uredništvo
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
20
19.01.2021 06:45
Ameriške volitve niso dogodek, ki bi zadeval samo Američane. Volilni izid bo imel dolgoročne posledice na ves svet. Trumpov ... Več.
Piše: Janez Vuk
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
25
18.01.2021 06:08
Ameriškemu politično-medijskemu establišmentu je po več kot štirih letih zasmehovanja, poniževanja, insinuacij in odkritih laži ... Več.
Piše: Janez Vuk
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
10
15.01.2021 04:00
Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, se je z javnim pozivom obrnil na Računsko sodišče, na njegovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
17
12.01.2021 05:05
Američani so bili vedno pred Evropejci, pa naj je šlo za vojsko, ekonomijo, pop kulturo ali politiko. Zato ne gre podcenjevati ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
22
09.01.2021 05:00
Predsednik Slovenije bo moral kmalu že tretjič predlagati kandidata za člana ustavnega sodišča. Prvič je Borut Pahor predlagal ... Več.
Piše: Igor Mekina
Proračunska gibanja, 3. del: V letu 2020 najvišji skok plač v zgodovini samostojne Slovenije
5
07.01.2021 06:00
Konec leta sem na portalu+ objavil dva teksta o proračunu Republike Slovenije, v katerih sem predstavil pomembnejše spremembe v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je bila razrešitev Renate Zamida, direktorice Javne agencije za knjigo, pričakovana, pravilna in zakonita
9
28.12.2020 21:37
Po nenavadnem molku, ki je sledil nedavni razrešitvi Renate Zamide, direktorice Javne agencije za knjigo (JAK), okoli katere je ... Več.
Piše: Uredništvo
Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Priznam, da včasih na skrivaj poberem kruh tudi iz smetnjakov."
14
24.12.2020 20:00
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste objavljamo pet ganljivih zgodb, ki jih je zapisala epidemija novega ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Če je Angela Merkel v resnici Hitlerjeva hči, potem je v Sloveniji res konec medijske svobode!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 4.054
02/
Ko že misliš, da smo prišli do dna, se pojavi nov lik, nova prikazen s še bolj norimi idejami
Denis Poniž
Ogledov: 1.927
03/
Koprive v mestu Gogi
Ana Jud
Ogledov: 1.565
04/
Janševo pismo predsednici Evropske komisije je tudi mini priročnik o slovenski tranziciji, s katero se Evropska unija zagotovo ne misli ukvarjati
Uredništvo
Ogledov: 1.440
05/
Kako je v javnosti najmanj znana Janševa ministrica Helena Jaklitsch tržaškim zamejcem mirno obrnila hrbet
Alenka Puhar
Ogledov: 1.307
06/
Kogar hoče bog uničiti, mu prej vzame pamet: Zakaj Evropska unija kar naprej slabi
Keith Miles
Ogledov: 1.369
07/
Britansko-ameriške vezi s tretjim rajhom: Hitler je "narodni heroj, ki je rešil državo pred obupom in propadom"
Shane Quinn
Ogledov: 1.390
08/
Beton polarizacije vse trši, spopad med blokoma pa politični prostor spreminja v ruševine
Miha Burger
Ogledov: 968
09/
Na oltarju sodobne umetnosti: Včeraj mačke, danes netopirji, jutri ljudje
Ana Jud
Ogledov: 1.233
10/
A Letter to Lili Bayer: "The orbanisation of the media occurred long ago in Slovenia and it was carried out by the left."
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.593