Komentar

Nekaj malega o spektaklu in glumaštvu

Kaj imam skupnega z Marjanom Šarcem, Tanjo Ribič, Jašo Jenullom, Laro Janković in Simono Semenič? Le to, da so vsi bili moji študentje na AGRFT. Kot profesor sem seveda zavezan k molčečnosti o tem, kakšni študentje so bili, kakšne (ne)uspehe so dosegali, kako so se obnašali v času študija, kakšen odnos so imeli do tega, čemur rečemo posredovano znanje.

31.10.2020 10:00
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   Marjan Šarec   Tanja Rbič   Jaša Jenull   občinstvo   mediji   teater   AGRFT

Ko je prvoimenovani z mojega spiska postal premier te države, ni minilo dolgo časa, ko me je po telefonu poklicala neka ne preveč bistra novinarka nekega ne preveč kredibilnega tiskanega medija. Pogovor je tekel nekako takole: ker sem bil premierov profesor, verjetno vem kaj o njem, tiskani medij, ki ga je zastopala ne preveč bistra novinarka, pa bi z veseljem objavil kakšno anekdoto (tako se je mlada dama izrazila) o gospodu, ki je iz vaškega zabavljača (ki se mu bolj učeno reče entertejner) čez noč postal prvi človek slovenske - ne vem več katere po vrsti - vlade. Namignila je tudi, ne preveč spretno, a dovolj razumljivo, da seveda moje informacije ali anekdote, če tako hočete, ne bi bile zastonj in bi bile ustrezno honorirane.

 

Seveda sem mlado damo poučil prav o tem, kar sem že zapisal: da sem v podobnem položaju kot duhovnik-spovednik do vernika ali lečeči zdravnik do pacienta in da tovrstnih informacij ne bi pod nobenim pogojem širil ne zastonj in še manj za denar. Mlada dama je zdrdrala še nekaj fraz in pogovor je bil končan.

 

Ker ne berem rumene, opravljive in napol lažnive periodike, ne vem, ali je pri kom drugem imela kaj več sreče. Zdaj ko gospod Šarec, diplomirani univerzitetni igralec, znova naskakuje premiersko stolico (kot bi rekli Primorci), se mi zna zgoditi kakšen podoben ponudbeni poskus. Saj vemo: informacije, resnične, polresnične ali celo neresnične, so dandanašnji iskano blago, svoje spomine na vseh pet nekdanjih študentov, ki so tako ali drugače postali medijske zvezde, pa ne na področju, za katerega so študirali, bi lahko dobro unovčil, kljub temu da je moja pokojnina nižja od socialne podpore, recimo v Luksemburgu.

 

Tega ne bom storil ne le zato, ker me veže k molku dvakrat omenjeni kodeks univerzitetnega profesorja, ampak tudi zato, ker po naravi nisem nagnjen k ovajanju, kot bi lahko z drugo besedo lahko imenovali prodajanje informacij o javnih osebkih, ki s svojimi dejanji razburjajo ali so razburjali slovensko javnost. A nekaj vendarle lahko izdam, ker je to samo konkretizacija splošno znanih dejstev. Bistrost ali topost, vedoželjnost ali lenoba študentov so, enako kot drugi naravni pojavi, podložni Gaussovi krivulji; če dodam drugo splošno znano dejstvo, da s(m)o ljudje pač enkratne, neponovljive kreacije, potem bo tudi naključnemu bralcu jasno, da niso vsi ljudje poklicani za vse, pa četudi bi bili, bi se v svojih stremljenji in ciljih vedno in povsod razlikovali drug od drugega, nekateri bi zmagovali, drugi stagnirali, tretji celo nazadovali.

 

Kaj hočem povedati: da mi je povsem jasno, zakaj se teh pet bivših študentov, trije igralci, en režiser in ena dramaturginja, obnašajo tako, kot se, ne v zasebnosti, ampak nam vsem na očeh in so torej javne osebe (ne glede na to, da se lahko do smrti skregamo, ali je temu res tako!) Še nekaj polagam na dušo naključnemu bralcu: vseh pet mojih nekdanjih študentov je študiralo za poklice, ki so, tako ali drugače, ključni za delovanje gledališča. Gledališče pa je, po svoji definiciji, spektakel in tisti, ki ga ustvarjajo, se morajo vesti na ta način: spektakelsko. Ta pojem pa v sebi združuje marsikaj, od prezentacije lastnega telesa in uma na način, ki mu rečem igra, do provokacije in zapeljevanja tistih, ki jim je spektakel namenjen, torej občinstva.

 

Seveda ni vsaka igra očarujoča, dih jemajoča, sugestibilna in neponovljiva. In vsako režijsko ali dramaturško dejanje nima v sebi zgolj artističnega presežka, ampak je velikokrat samo okorno obrtniško posnemanje (nedosegljivih) vzornikov. Primerov, ko se gledališkim ljudem skrijeta navdih in entuziazem (v izvornem, grškem pomenu besede: "skozme je spregovorilo božje"), je veliko, a ker ne znajo početi drugega, namesto navdiha in entuziazma padejo v objem glumaštva in ekshibicionizma - ali z drugimi besedami: vse bi storili, da bi bili in ostali opaženi, slavljeni, občudovani in (pri)ljubljeni.

 

A ko gledališki ljudje stopijo in svojega čarnega spektakelskega risa, ko njihova želja biti opažen, slavljen, občudovan in (pri)ljubljen postane obsedenost, kjer za razumno distanco do lastnega telesa in uma ter tega, kar telo in um zmoreta, ni več prostora, nastopijo hudi in nemalokrat nerazrešljivim problemi ali zadrege: igralec kot prvi minister vlade neke suverene države hoče "vladati", igralka kot specialistka za nalezljive bolezni objavlja neumnosti, režiser kot "spartakovski" voditelj ljudskih množic dela šemo iz samega sebe, druga igralka kot specialistka za polpreteklo zgodovino igra v Dražgošah "glas" ljudstva, dramaturginja v vlogi "kritične" umetnice-performerke skuša pritegniti pozornost z uničevanjem iz enega od državnih simbolov in tako naprej.

 

Nekoč, ko so naše javno življenje obvladovali predvsem tiskani mediji, taki podvigi, ne glede na dejstvo, da bi jih tako ali tako v kali zatrl pokojni totalitarni režim, ne bi mogli nagovarjati širšega občinstva. Predvsem internet s svojimi info-socialnimi orodji pa omogoča sleherniku, da lahko počne vse, kar mu pade na pamet, kmalu dobi sledilce, všečkarje, delilce, komentatorje, sonči se v luči vsakršne pozornosti. In te spektakelske bravure potem zgrabijo rumeni (pa ne samo oni!) tiskani mediji in jih po svoje, največkrat pa za rušenje legitimno izvoljene vlade, ponujajo občinstvu za vsakdanji kruh. In občinstvo, ki ne pozna zaodrja, ni posvečeno v zapletene mehanizme spektakelskega posnemanja realnosti, slepo verjame tem medijem, ki si na račun naivnih bralcev in (ali) poslušalcev kujejo dobičke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke
16
26.10.2022 20:28
V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.651
02/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.977
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.193
04/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.001
05/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.615
06/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.126
07/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.026
08/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 941
09/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.835
10/
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.472