Komentar

Nekaj malega o spektaklu in glumaštvu

Kaj imam skupnega z Marjanom Šarcem, Tanjo Ribič, Jašo Jenullom, Laro Janković in Simono Semenič? Le to, da so vsi bili moji študentje na AGRFT. Kot profesor sem seveda zavezan k molčečnosti o tem, kakšni študentje so bili, kakšne (ne)uspehe so dosegali, kako so se obnašali v času študija, kakšen odnos so imeli do tega, čemur rečemo posredovano znanje.

31.10.2020 10:00
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   Marjan Šarec   Tanja Rbič   Jaša Jenull   občinstvo   mediji   teater   AGRFT

Ko je prvoimenovani z mojega spiska postal premier te države, ni minilo dolgo časa, ko me je po telefonu poklicala neka ne preveč bistra novinarka nekega ne preveč kredibilnega tiskanega medija. Pogovor je tekel nekako takole: ker sem bil premierov profesor, verjetno vem kaj o njem, tiskani medij, ki ga je zastopala ne preveč bistra novinarka, pa bi z veseljem objavil kakšno anekdoto (tako se je mlada dama izrazila) o gospodu, ki je iz vaškega zabavljača (ki se mu bolj učeno reče entertejner) čez noč postal prvi človek slovenske - ne vem več katere po vrsti - vlade. Namignila je tudi, ne preveč spretno, a dovolj razumljivo, da seveda moje informacije ali anekdote, če tako hočete, ne bi bile zastonj in bi bile ustrezno honorirane.

 

Seveda sem mlado damo poučil prav o tem, kar sem že zapisal: da sem v podobnem položaju kot duhovnik-spovednik do vernika ali lečeči zdravnik do pacienta in da tovrstnih informacij ne bi pod nobenim pogojem širil ne zastonj in še manj za denar. Mlada dama je zdrdrala še nekaj fraz in pogovor je bil končan.

 

Ker ne berem rumene, opravljive in napol lažnive periodike, ne vem, ali je pri kom drugem imela kaj več sreče. Zdaj ko gospod Šarec, diplomirani univerzitetni igralec, znova naskakuje premiersko stolico (kot bi rekli Primorci), se mi zna zgoditi kakšen podoben ponudbeni poskus. Saj vemo: informacije, resnične, polresnične ali celo neresnične, so dandanašnji iskano blago, svoje spomine na vseh pet nekdanjih študentov, ki so tako ali drugače postali medijske zvezde, pa ne na področju, za katerega so študirali, bi lahko dobro unovčil, kljub temu da je moja pokojnina nižja od socialne podpore, recimo v Luksemburgu.

 

Tega ne bom storil ne le zato, ker me veže k molku dvakrat omenjeni kodeks univerzitetnega profesorja, ampak tudi zato, ker po naravi nisem nagnjen k ovajanju, kot bi lahko z drugo besedo lahko imenovali prodajanje informacij o javnih osebkih, ki s svojimi dejanji razburjajo ali so razburjali slovensko javnost. A nekaj vendarle lahko izdam, ker je to samo konkretizacija splošno znanih dejstev. Bistrost ali topost, vedoželjnost ali lenoba študentov so, enako kot drugi naravni pojavi, podložni Gaussovi krivulji; če dodam drugo splošno znano dejstvo, da s(m)o ljudje pač enkratne, neponovljive kreacije, potem bo tudi naključnemu bralcu jasno, da niso vsi ljudje poklicani za vse, pa četudi bi bili, bi se v svojih stremljenji in ciljih vedno in povsod razlikovali drug od drugega, nekateri bi zmagovali, drugi stagnirali, tretji celo nazadovali.

 

Kaj hočem povedati: da mi je povsem jasno, zakaj se teh pet bivših študentov, trije igralci, en režiser in ena dramaturginja, obnašajo tako, kot se, ne v zasebnosti, ampak nam vsem na očeh in so torej javne osebe (ne glede na to, da se lahko do smrti skregamo, ali je temu res tako!) Še nekaj polagam na dušo naključnemu bralcu: vseh pet mojih nekdanjih študentov je študiralo za poklice, ki so, tako ali drugače, ključni za delovanje gledališča. Gledališče pa je, po svoji definiciji, spektakel in tisti, ki ga ustvarjajo, se morajo vesti na ta način: spektakelsko. Ta pojem pa v sebi združuje marsikaj, od prezentacije lastnega telesa in uma na način, ki mu rečem igra, do provokacije in zapeljevanja tistih, ki jim je spektakel namenjen, torej občinstva.

 

Seveda ni vsaka igra očarujoča, dih jemajoča, sugestibilna in neponovljiva. In vsako režijsko ali dramaturško dejanje nima v sebi zgolj artističnega presežka, ampak je velikokrat samo okorno obrtniško posnemanje (nedosegljivih) vzornikov. Primerov, ko se gledališkim ljudem skrijeta navdih in entuziazem (v izvornem, grškem pomenu besede: "skozme je spregovorilo božje"), je veliko, a ker ne znajo početi drugega, namesto navdiha in entuziazma padejo v objem glumaštva in ekshibicionizma - ali z drugimi besedami: vse bi storili, da bi bili in ostali opaženi, slavljeni, občudovani in (pri)ljubljeni.

 

A ko gledališki ljudje stopijo in svojega čarnega spektakelskega risa, ko njihova želja biti opažen, slavljen, občudovan in (pri)ljubljen postane obsedenost, kjer za razumno distanco do lastnega telesa in uma ter tega, kar telo in um zmoreta, ni več prostora, nastopijo hudi in nemalokrat nerazrešljivim problemi ali zadrege: igralec kot prvi minister vlade neke suverene države hoče "vladati", igralka kot specialistka za nalezljive bolezni objavlja neumnosti, režiser kot "spartakovski" voditelj ljudskih množic dela šemo iz samega sebe, druga igralka kot specialistka za polpreteklo zgodovino igra v Dražgošah "glas" ljudstva, dramaturginja v vlogi "kritične" umetnice-performerke skuša pritegniti pozornost z uničevanjem iz enega od državnih simbolov in tako naprej.

 

Nekoč, ko so naše javno življenje obvladovali predvsem tiskani mediji, taki podvigi, ne glede na dejstvo, da bi jih tako ali tako v kali zatrl pokojni totalitarni režim, ne bi mogli nagovarjati širšega občinstva. Predvsem internet s svojimi info-socialnimi orodji pa omogoča sleherniku, da lahko počne vse, kar mu pade na pamet, kmalu dobi sledilce, všečkarje, delilce, komentatorje, sonči se v luči vsakršne pozornosti. In te spektakelske bravure potem zgrabijo rumeni (pa ne samo oni!) tiskani mediji in jih po svoje, največkrat pa za rušenje legitimno izvoljene vlade, ponujajo občinstvu za vsakdanji kruh. In občinstvo, ki ne pozna zaodrja, ni posvečeno v zapletene mehanizme spektakelskega posnemanja realnosti, slepo verjame tem medijem, ki si na račun naivnih bralcev in (ali) poslušalcev kujejo dobičke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Popolnost vesolja: Kozmični dež je misleča umetnina Tilna Sepiča
0
28.11.2020 21:54
V današnjem komentarju bom opazoval in komentiral umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj je Janševo pismo pomembno
11
27.11.2020 23:59
Po vseh teh letih ukvarjanja s komuniciranjem sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem ... Več.
Piše: Miha Burger
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
20
27.11.2020 01:00
Tisto, kar po mojem mnenju Slovenijo v teh časih pošteno tepe in rezultira v dejstvu, da ljudstvo nikomur več ne verjame, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
6
25.11.2020 22:00
Naš britanski kolumnist Keith Miles je kot nevtralni opazovalec razmer v Evropski uniji odreagiral na Janševo pismo evropskim ... Več.
Piše: Keith Miles
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
11
24.11.2020 21:16
Do danes so se v Sloveniji močno namnožili časnikarji in časnikarke, pravnuki Cankarjevih literarnih žurnalističnih likov. Sama ... Več.
Piše: Denis Poniž
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
16
23.11.2020 21:30
V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki prevladuje izven Združenega kraljestva, je to država, ki ni proti priseljevanju, temveč ... Več.
Piše: Keith Miles
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
19
22.11.2020 21:00
Zakaj se v Sloveniji zgodi tak rompompom vsakič, ko desne vlade izvedejo kadrovske menjave? Levica, ki je tej državi vladala tri ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Stoletje Rapalske meje: Nasilje in "etnična melioracija" bivše Julijske krajine
2
22.11.2020 11:00
Stoletnica Rapalske pogodbe in sveži izid slovenskega prevoda knjige Izbrisana identiteta tržaškega razumnika in publicista ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Tihomir in Kazimir
5
21.11.2020 21:49
Bolj oseben kot je moj današnji komentar, ne more biti. Posvetil se bom retrospektivni razstavi, posvečeni Kazimirju Maleviču v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
28
19.11.2020 21:36
Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
24
18.11.2020 23:05
16.11.2020 je Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti javno objavila ter na državni zbor in ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Zakaj so železničarji bolj cenjeni od nacionalkinih novinarjev na Kolodvorski
10
17.11.2020 21:30
Pred časom sem objavil tekst, v katerem sem prikazal poslovanje javneRTVhiše v zadnjih letih, dodal pa sem tudi primerjavo z ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zgodovina brez epike: Imeli bomo državo, če nam jo bodo globalni centri moči dovolili imeti, za kar pa moramo biti izjemno modri
12
16.11.2020 21:00
Če zavezniške sile ne bi pregnale Nemcev leta 1945, bi Nemci poveljevali Kraljevini Jugoslaviji in njenim narodom tudi dandanes, ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski odnosi z Združenimi državami po zmagi Bidena niso več pod vprašajem - ali pač?!
12
15.11.2020 22:58
Tviti predsednika vlade Janeza Janše ob nedavnih volitvah v ZDA so imeli tudi učinke, ki jih ne gre prezreti. V slovenski ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zmaga desnice na ameriških volitvah ni vprašanje
12
15.11.2020 11:00
Med zadnjimi volitvami v ZDA so se razgalili nekateri nauki za preizpraševanje politične situacije na celotnem Zahodu. Naj bo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zasmehoval je tako evropske cilindre, kot balkanske opanke
1
14.11.2020 22:01
Še danes je večini ljudi najbližja asociacija na avantgardno umetnost povezana z revolucionarnim komunizmom. Meni pa vedno znova ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Virus v Evropi: Potreba po narodih in nacionalnih državah
9
13.11.2020 21:45
Trenutna pandemija jasneje kot vse drugo kaže, da so se nacionalne države in lojalnost, ki jo ljudje čutijo do svojega naroda, ... Več.
Piše: Keith Miles
Američani so že siti obeh, Bidena in Trumpa, čeprav vse kaže, da so demokrati prehitro razglasili zmago
28
12.11.2020 21:11
Amerika je vselej znala presenečati svet. Med drugo svetovno vojno in takoj po njej izjemno pozitivno, kasneje čedalje bolj ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
In memoriam Neda Pagon (1941-2020)
2
11.11.2020 21:08
Neda Pagon je bila stara marksistka. Čvrsta v lastnih spoznanjih, a nemilitantna in neavtoritarna v besedah in dejanjih, ki po ... Več.
Piše: Igor Grdina
Argumentacija je univerzalna vrednota in edina alternativa nasilju
9
10.11.2020 21:55
Brez najmanjšega dvoma obstaja nekaj univerzalnih vrednot, ki jih je človeška civilizacija dokončno osvojila, saj se strinja z ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 4.842
02/
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
Andrej Lokar
Ogledov: 3.776
03/
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
Keith Miles
Ogledov: 2.647
04/
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.837
05/
Zakaj je Janševo pismo pomembno
Miha Burger
Ogledov: 1.953
06/
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
Igor Vlačič
Ogledov: 2.207
07/
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.732
08/
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
Denis Poniž
Ogledov: 1.841
09/
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
Keith Miles
Ogledov: 1.165
10/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 6.509