Komentar

Nekaj malega o spektaklu in glumaštvu

Kaj imam skupnega z Marjanom Šarcem, Tanjo Ribič, Jašo Jenullom, Laro Janković in Simono Semenič? Le to, da so vsi bili moji študentje na AGRFT. Kot profesor sem seveda zavezan k molčečnosti o tem, kakšni študentje so bili, kakšne (ne)uspehe so dosegali, kako so se obnašali v času študija, kakšen odnos so imeli do tega, čemur rečemo posredovano znanje.

31.10.2020 10:00
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   Marjan Šarec   Tanja Rbič   Jaša Jenull   občinstvo   mediji   teater   AGRFT

Ko je prvoimenovani z mojega spiska postal premier te države, ni minilo dolgo časa, ko me je po telefonu poklicala neka ne preveč bistra novinarka nekega ne preveč kredibilnega tiskanega medija. Pogovor je tekel nekako takole: ker sem bil premierov profesor, verjetno vem kaj o njem, tiskani medij, ki ga je zastopala ne preveč bistra novinarka, pa bi z veseljem objavil kakšno anekdoto (tako se je mlada dama izrazila) o gospodu, ki je iz vaškega zabavljača (ki se mu bolj učeno reče entertejner) čez noč postal prvi človek slovenske - ne vem več katere po vrsti - vlade. Namignila je tudi, ne preveč spretno, a dovolj razumljivo, da seveda moje informacije ali anekdote, če tako hočete, ne bi bile zastonj in bi bile ustrezno honorirane.

 

Seveda sem mlado damo poučil prav o tem, kar sem že zapisal: da sem v podobnem položaju kot duhovnik-spovednik do vernika ali lečeči zdravnik do pacienta in da tovrstnih informacij ne bi pod nobenim pogojem širil ne zastonj in še manj za denar. Mlada dama je zdrdrala še nekaj fraz in pogovor je bil končan.

 

Ker ne berem rumene, opravljive in napol lažnive periodike, ne vem, ali je pri kom drugem imela kaj več sreče. Zdaj ko gospod Šarec, diplomirani univerzitetni igralec, znova naskakuje premiersko stolico (kot bi rekli Primorci), se mi zna zgoditi kakšen podoben ponudbeni poskus. Saj vemo: informacije, resnične, polresnične ali celo neresnične, so dandanašnji iskano blago, svoje spomine na vseh pet nekdanjih študentov, ki so tako ali drugače postali medijske zvezde, pa ne na področju, za katerega so študirali, bi lahko dobro unovčil, kljub temu da je moja pokojnina nižja od socialne podpore, recimo v Luksemburgu.

 

Tega ne bom storil ne le zato, ker me veže k molku dvakrat omenjeni kodeks univerzitetnega profesorja, ampak tudi zato, ker po naravi nisem nagnjen k ovajanju, kot bi lahko z drugo besedo lahko imenovali prodajanje informacij o javnih osebkih, ki s svojimi dejanji razburjajo ali so razburjali slovensko javnost. A nekaj vendarle lahko izdam, ker je to samo konkretizacija splošno znanih dejstev. Bistrost ali topost, vedoželjnost ali lenoba študentov so, enako kot drugi naravni pojavi, podložni Gaussovi krivulji; če dodam drugo splošno znano dejstvo, da s(m)o ljudje pač enkratne, neponovljive kreacije, potem bo tudi naključnemu bralcu jasno, da niso vsi ljudje poklicani za vse, pa četudi bi bili, bi se v svojih stremljenji in ciljih vedno in povsod razlikovali drug od drugega, nekateri bi zmagovali, drugi stagnirali, tretji celo nazadovali.

 

Kaj hočem povedati: da mi je povsem jasno, zakaj se teh pet bivših študentov, trije igralci, en režiser in ena dramaturginja, obnašajo tako, kot se, ne v zasebnosti, ampak nam vsem na očeh in so torej javne osebe (ne glede na to, da se lahko do smrti skregamo, ali je temu res tako!) Še nekaj polagam na dušo naključnemu bralcu: vseh pet mojih nekdanjih študentov je študiralo za poklice, ki so, tako ali drugače, ključni za delovanje gledališča. Gledališče pa je, po svoji definiciji, spektakel in tisti, ki ga ustvarjajo, se morajo vesti na ta način: spektakelsko. Ta pojem pa v sebi združuje marsikaj, od prezentacije lastnega telesa in uma na način, ki mu rečem igra, do provokacije in zapeljevanja tistih, ki jim je spektakel namenjen, torej občinstva.

 

Seveda ni vsaka igra očarujoča, dih jemajoča, sugestibilna in neponovljiva. In vsako režijsko ali dramaturško dejanje nima v sebi zgolj artističnega presežka, ampak je velikokrat samo okorno obrtniško posnemanje (nedosegljivih) vzornikov. Primerov, ko se gledališkim ljudem skrijeta navdih in entuziazem (v izvornem, grškem pomenu besede: "skozme je spregovorilo božje"), je veliko, a ker ne znajo početi drugega, namesto navdiha in entuziazma padejo v objem glumaštva in ekshibicionizma - ali z drugimi besedami: vse bi storili, da bi bili in ostali opaženi, slavljeni, občudovani in (pri)ljubljeni.

 

A ko gledališki ljudje stopijo in svojega čarnega spektakelskega risa, ko njihova želja biti opažen, slavljen, občudovan in (pri)ljubljen postane obsedenost, kjer za razumno distanco do lastnega telesa in uma ter tega, kar telo in um zmoreta, ni več prostora, nastopijo hudi in nemalokrat nerazrešljivim problemi ali zadrege: igralec kot prvi minister vlade neke suverene države hoče "vladati", igralka kot specialistka za nalezljive bolezni objavlja neumnosti, režiser kot "spartakovski" voditelj ljudskih množic dela šemo iz samega sebe, druga igralka kot specialistka za polpreteklo zgodovino igra v Dražgošah "glas" ljudstva, dramaturginja v vlogi "kritične" umetnice-performerke skuša pritegniti pozornost z uničevanjem iz enega od državnih simbolov in tako naprej.

 

Nekoč, ko so naše javno življenje obvladovali predvsem tiskani mediji, taki podvigi, ne glede na dejstvo, da bi jih tako ali tako v kali zatrl pokojni totalitarni režim, ne bi mogli nagovarjati širšega občinstva. Predvsem internet s svojimi info-socialnimi orodji pa omogoča sleherniku, da lahko počne vse, kar mu pade na pamet, kmalu dobi sledilce, všečkarje, delilce, komentatorje, sonči se v luči vsakršne pozornosti. In te spektakelske bravure potem zgrabijo rumeni (pa ne samo oni!) tiskani mediji in jih po svoje, največkrat pa za rušenje legitimno izvoljene vlade, ponujajo občinstvu za vsakdanji kruh. In občinstvo, ki ne pozna zaodrja, ni posvečeno v zapletene mehanizme spektakelskega posnemanja realnosti, slepo verjame tem medijem, ki si na račun naivnih bralcev in (ali) poslušalcev kujejo dobičke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Sramotni jezdec nekega tragičnega časa: Esej o Jožetu Javoršku (1920-1990)
0
09.05.2021 11:00
Aprila 1944 naj bi v Bazi 20 Jože Javoršek zasnoval in uspešno izpeljal kulturni miting. Dramaturško domiselno zasnovan ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Andre Cadere: Kako je nevidni romunski emigrant v Parizu postal človek z "okroglo palico"
4
09.05.2021 06:00
Andre Cadere je živel v Parizu emigrantsko življenje s statusom drugorazrednega, mogoče celo tretjerazrednega umetnika. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
14
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020
18
21.04.2021 21:31
1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa prestavila za eno leto. Predstavilo se ... Več.
Piše: Robert Klun
Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko
22
19.04.2021 21:00
Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno ... Več.
Piše: Milan Krek
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja
19
16.04.2021 22:00
Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se ... Več.
Piše: Keith Miles
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.315
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 2.038
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.575
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.362
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.290
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 952
07/
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
Andrej Mertelj
Ogledov: 850
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 888
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.142
10/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.054