Komentar

Nekaj malega o spektaklu in glumaštvu

Kaj imam skupnega z Marjanom Šarcem, Tanjo Ribič, Jašo Jenullom, Laro Janković in Simono Semenič? Le to, da so vsi bili moji študentje na AGRFT. Kot profesor sem seveda zavezan k molčečnosti o tem, kakšni študentje so bili, kakšne (ne)uspehe so dosegali, kako so se obnašali v času študija, kakšen odnos so imeli do tega, čemur rečemo posredovano znanje.

31.10.2020 10:00
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   Marjan Šarec   Tanja Rbič   Jaša Jenull   občinstvo   mediji   teater   AGRFT

Ko je prvoimenovani z mojega spiska postal premier te države, ni minilo dolgo časa, ko me je po telefonu poklicala neka ne preveč bistra novinarka nekega ne preveč kredibilnega tiskanega medija. Pogovor je tekel nekako takole: ker sem bil premierov profesor, verjetno vem kaj o njem, tiskani medij, ki ga je zastopala ne preveč bistra novinarka, pa bi z veseljem objavil kakšno anekdoto (tako se je mlada dama izrazila) o gospodu, ki je iz vaškega zabavljača (ki se mu bolj učeno reče entertejner) čez noč postal prvi človek slovenske - ne vem več katere po vrsti - vlade. Namignila je tudi, ne preveč spretno, a dovolj razumljivo, da seveda moje informacije ali anekdote, če tako hočete, ne bi bile zastonj in bi bile ustrezno honorirane.

 

Seveda sem mlado damo poučil prav o tem, kar sem že zapisal: da sem v podobnem položaju kot duhovnik-spovednik do vernika ali lečeči zdravnik do pacienta in da tovrstnih informacij ne bi pod nobenim pogojem širil ne zastonj in še manj za denar. Mlada dama je zdrdrala še nekaj fraz in pogovor je bil končan.

 

Ker ne berem rumene, opravljive in napol lažnive periodike, ne vem, ali je pri kom drugem imela kaj več sreče. Zdaj ko gospod Šarec, diplomirani univerzitetni igralec, znova naskakuje premiersko stolico (kot bi rekli Primorci), se mi zna zgoditi kakšen podoben ponudbeni poskus. Saj vemo: informacije, resnične, polresnične ali celo neresnične, so dandanašnji iskano blago, svoje spomine na vseh pet nekdanjih študentov, ki so tako ali drugače postali medijske zvezde, pa ne na področju, za katerega so študirali, bi lahko dobro unovčil, kljub temu da je moja pokojnina nižja od socialne podpore, recimo v Luksemburgu.

 

Tega ne bom storil ne le zato, ker me veže k molku dvakrat omenjeni kodeks univerzitetnega profesorja, ampak tudi zato, ker po naravi nisem nagnjen k ovajanju, kot bi lahko z drugo besedo lahko imenovali prodajanje informacij o javnih osebkih, ki s svojimi dejanji razburjajo ali so razburjali slovensko javnost. A nekaj vendarle lahko izdam, ker je to samo konkretizacija splošno znanih dejstev. Bistrost ali topost, vedoželjnost ali lenoba študentov so, enako kot drugi naravni pojavi, podložni Gaussovi krivulji; če dodam drugo splošno znano dejstvo, da s(m)o ljudje pač enkratne, neponovljive kreacije, potem bo tudi naključnemu bralcu jasno, da niso vsi ljudje poklicani za vse, pa četudi bi bili, bi se v svojih stremljenji in ciljih vedno in povsod razlikovali drug od drugega, nekateri bi zmagovali, drugi stagnirali, tretji celo nazadovali.

 

Kaj hočem povedati: da mi je povsem jasno, zakaj se teh pet bivših študentov, trije igralci, en režiser in ena dramaturginja, obnašajo tako, kot se, ne v zasebnosti, ampak nam vsem na očeh in so torej javne osebe (ne glede na to, da se lahko do smrti skregamo, ali je temu res tako!) Še nekaj polagam na dušo naključnemu bralcu: vseh pet mojih nekdanjih študentov je študiralo za poklice, ki so, tako ali drugače, ključni za delovanje gledališča. Gledališče pa je, po svoji definiciji, spektakel in tisti, ki ga ustvarjajo, se morajo vesti na ta način: spektakelsko. Ta pojem pa v sebi združuje marsikaj, od prezentacije lastnega telesa in uma na način, ki mu rečem igra, do provokacije in zapeljevanja tistih, ki jim je spektakel namenjen, torej občinstva.

 

Seveda ni vsaka igra očarujoča, dih jemajoča, sugestibilna in neponovljiva. In vsako režijsko ali dramaturško dejanje nima v sebi zgolj artističnega presežka, ampak je velikokrat samo okorno obrtniško posnemanje (nedosegljivih) vzornikov. Primerov, ko se gledališkim ljudem skrijeta navdih in entuziazem (v izvornem, grškem pomenu besede: "skozme je spregovorilo božje"), je veliko, a ker ne znajo početi drugega, namesto navdiha in entuziazma padejo v objem glumaštva in ekshibicionizma - ali z drugimi besedami: vse bi storili, da bi bili in ostali opaženi, slavljeni, občudovani in (pri)ljubljeni.

 

A ko gledališki ljudje stopijo in svojega čarnega spektakelskega risa, ko njihova želja biti opažen, slavljen, občudovan in (pri)ljubljen postane obsedenost, kjer za razumno distanco do lastnega telesa in uma ter tega, kar telo in um zmoreta, ni več prostora, nastopijo hudi in nemalokrat nerazrešljivim problemi ali zadrege: igralec kot prvi minister vlade neke suverene države hoče "vladati", igralka kot specialistka za nalezljive bolezni objavlja neumnosti, režiser kot "spartakovski" voditelj ljudskih množic dela šemo iz samega sebe, druga igralka kot specialistka za polpreteklo zgodovino igra v Dražgošah "glas" ljudstva, dramaturginja v vlogi "kritične" umetnice-performerke skuša pritegniti pozornost z uničevanjem iz enega od državnih simbolov in tako naprej.

 

Nekoč, ko so naše javno življenje obvladovali predvsem tiskani mediji, taki podvigi, ne glede na dejstvo, da bi jih tako ali tako v kali zatrl pokojni totalitarni režim, ne bi mogli nagovarjati širšega občinstva. Predvsem internet s svojimi info-socialnimi orodji pa omogoča sleherniku, da lahko počne vse, kar mu pade na pamet, kmalu dobi sledilce, všečkarje, delilce, komentatorje, sonči se v luči vsakršne pozornosti. In te spektakelske bravure potem zgrabijo rumeni (pa ne samo oni!) tiskani mediji in jih po svoje, največkrat pa za rušenje legitimno izvoljene vlade, ponujajo občinstvu za vsakdanji kruh. In občinstvo, ki ne pozna zaodrja, ni posvečeno v zapletene mehanizme spektakelskega posnemanja realnosti, slepo verjame tem medijem, ki si na račun naivnih bralcev in (ali) poslušalcev kujejo dobičke.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.677
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.368
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.471
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.017
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.353
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.380
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.209
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.015
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.312
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.230