Razkrivamo

Demokracija v Ameriki: Nikakor ni izključeno, da bo Melania Trump še štiri leta krasila Belo hišo

Kdo bo naslednji predsednik Združenih držav Amerike? Dokončen odgovor na to vprašanje bomo Evropejci zaradi časovnega zamika verjetno dobili šele jutri (v sredo). Ni pa nujno, saj se utegne ponoviti leto 2000 - in tudi tokrat Republikancem kaže bolje na Vrhovnem sodišču. Na drugi strani se Demokratom ponavlja scenarij iz leta 2016, kajti Joe Biden je podobno slab kandidat kot Hillary Clinton. Njihova strategija je preprosta: Vemo, da Biden ni kaj prida, ampak za Božjo voljo, volite ga, ker sicer bo ponovno izvoljen Trump. In če spet zmaga Trump, bo konec demokracije v Ameriki. S takšnimi cenenimi floskulami Demokrati niso nič boljši od Trumpa, ki mu očitajo populizem. Bo pa ponedeljkov večerni teroristični napad na Dunaj, za katerim stojijo islamski skrajneži, nekoliko bolj koristil mačističnemu Trumpu kot pa mlahavemu Bidenu.

02.11.2020 22:04
Piše: Mitja Kotnik
Ključne besede:   ZDA   volitve   Joe Biden   Donald Trump   kampanja   predsednik   ankete   Demokrati   Republikanci

V anketah je Joe Biden dolge mesece krepko vodil pred Trumpom, toda prednost je v zadnjih dneh močno skopnela, marsikje sta se že izenačila ali pa je Trump celo prehitel Bidena. 

O izidu današnjih predsedniških volitev v Združenih državah ne bodo odločali zgolj volivci; v predsedniško tekmo med Donaldom Trumpom in Josephom Robinettom Bidenom ml. bo vplivala tudi sodna veja oblasti oziroma mož po imenu Louis DeJoy. Gospod DeJoy je šef ameriške pošte (Postmaster General) in v primeru, da bi se danes v ZDA ponovil zaplet izpred dvajsetih let, ko se je zgodila Florida in je Vrhovno sodišče s 5 proti 4 odločilo, da je zmagovalec volitev George W. Bush (ter ustavilo za Ala Gora usodno ponovno štetje glasovnic v tej zvezni državi, vir), bi Luis deJoy odigral še kako pomembno vlogo. Ob tem ni izključeno, da bo tokrat Vrhovno sodišče vplivalo na razglasitev rezultatov v več zveznih državah.

 

Vloga ameriške zvezne pošte (US Postal Service) bo letos izjemna. V ZDA je namreč do sedaj predčasno glasovalo rekordno število volivcev, preko 94 milijonov. Po pošti jih je glasovalo več kot 60 milijonov in na predčasnih voliščih skoraj 35 milijonov. Problem pa je v tem, da do sedaj ni bilo vrnjenih 31,3 milijonov glasovnic, ki so bile razposlane po pošti. Znani so podatki tistih zveznih držav, ki vodijo registracijo volivcev po strankarskem članstvu oz. registraciji. Tako je znan podatek za 42,3 % skupno oddanih glasov (vir).

 

 

Podatki o skupno oddanih predčasnih glasovih U.S. Elections Project na dan 2. 11. 2020 (vir)

 

 

Podatki o skupno vrnjenih glasovnicah po pošti U.S. Elections Project na dan 2. 11. 2020 (vir)

 

 

Podatki o oddanih glasovnicah na predčasnih voliščih U.S. Elections Project na dan 2. 11. 2020 (vir)

 

 

Iz teh podatkov izhaja, da je večina tistih, ki so do sedaj glasovali po pošti, članov Demokratov in zaradi tega lahko logično predpostavimo, da so oddali glas za Josepha Bidena, ki ga je zagotovo podprlo tudi veliko število neodvisnih volivcev (No Party Affiliation). Trump je sicer svoje volivce v času pandemije COVID-19 ves čas pripravljal na volilni dan in na to, da svoj glas oddajo na volišču. Tako so Republikanci oddali več glasov na predčasnih voliščih in skoraj polovico manj glasovali po pošti. Zato je pričakovati, da bo največ glasov na dan volitev na voliščih dobil ravno Trump. Te glasove pa se po zaprtju volišč najprej prešteje in to štetje in rezultate spremljamo v volilno noč preko medijev, ko se razglasi zmagovalca. No, vsaj običajno je tako. Na to normalnost in logičnost sta Trump in njegova ekipa postavila svojo strategijo letošnjih volitev.

 

 

Rdeči privid in Trumpova zmaga

 

Vsi podatki kažejo, da se bo uresničila napoved analitične Demokratske skupine Hawkfish, ki je prva napovedala "rdeči mirage" oziroma scenarij, po katerem bi rezultati na dan volitev kazali veliko zmago Trumpa (vir, vir). Njegova baza, ki je izjemno entuziastična in vsekakor prepričana, da bo vsak drug rezultat kot Trumpova zmaga - prevara, bo na noč volitev dobila potrditev svojih pričakovanj. Če bo temu res tako, lahko pričakujemo masovna proslavljanja Trumpove zmage.

  

Donald Trump je sicer zanikal, da bo imel zmagovalni nagovor na noč volitev (vir), vendar bo zelo verjetno nagovoril svoje volivce in napovedal, da bo uporabil vsa pravna sredstva, da ne bo prišlo do goljufanja pri štetju glasovnic po pošti in volilne prevare. Skozi celotno kampanjo je opozarjal na goljufanje, ki naj bi se dogajalo pri glasovanju po pošti, čeprav za te trditve ni navedel niti enega konkretnega dokaza (vir). Pri tem je pomembno samo to, da njegova baza verjame, da je ta njegova trditev resnična. Trump je napovedal, da bodo takoj, ko se bodo volišča zaprla, v igro stopili njegovi odvetniki (vir). Glavni cilj pravnih bitk bo ustaviti štetje glasovnic, ki so bile oddane po pošti. To bodo verjetno dolgotrajni postopki, seveda ne po slovenskih pravosodnih standardih dolgotrajnosti. V vsem tem času se bodo v ZDA bržkone potekali precejšnji nemiri, obenem pa tudi pritiski Trumpove volilne baze.

 

Ali bo vse to potrebno, bo seveda odvisno od rezultatov v ključnih t.i. Rust Belt državah (vir), kjer pa je v zadnjih nekaj dneh prišlo do bistveno boljših rezultatov za Trumpa, ki ima tudi po pet zborovanj na dan.

 

 

Povprečje anket in primerjava z letom 2016 RealClear Politics (na dan 2. 11. 2020).

 

 

Ko sem avgusta navajal te iste podatke v na portalu+ (Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu, vir), je Biden še vodil za 6,5 % po povprečju nacionalnih anket (RCP National Average), dan pred volitvami, torej 2. novembra, pa vodi s 6,9 %, kar je za 3,2 % več, kot je imela Hillary v istem času pred štirimi leti. Vendar so pomembnejši podatek od nacionalnih anket rezultati anket v Rust Belt državah. Po teh anketah pa Biden dosega le še za 1,8 % boljši rezultat, kot ga je imela Hillary Rodham Clinton leta 2016. Ob tem ni za spregledati tudi dejstva, da se v zadnjih dnevih kaže pomemben premik, velika dinamika, kjer je Trump dohitel ali celo prehitel Bidena.

 

 

Povprečje anket zadnjih 14 dni na Floridi po RealClear Politics

 

 

Povprečje anket zadnji 14 dni v Georgiji po RealClear Politics

 

 

Povprečje anket zadnjih 14 dni v Severni Karolini po RealClear Politics

 

 

Povprečje anket zadnjih 14 dni v Arizoni po RealClear Politics

 

 

Razlike v povprečju anket med kandidatoma so torej zgolj še odstotek ali celo manj. In ker ima vsaka resna anketa v drobnem tisku napisano tudi to, kakšno je lahko odstopanje rezultatov (običajno se giblje okoli 4 %), nam tako tesni rezultati povedo bore malo, razen morda trend, ki se nakazuje (in ki definitivno ni dober za Bidena). Letošnje volitve v ZDA bodo zaradi tega zanimive tudi z vidika statističnih modelov in izbora anketnih vzorcev: so se ti izboljšali in so tokratne ankete bolj natančne, kot so bile tiste pred štirimi leti, je zdaj veliko vprašanje. Vsekakor je pri tako majhnih razlikah v povprečju anket, kot so v teh ključnih državah, napovedovanje zmagovalca bolj na ravni vedeževanja in Babe Vange, kot pa nivoju resne analize. Dejansko lahko odloči vsak glas, zato tudi tako pomembno, če bodo vsi glasovi, poslani po pošti, tudi prešteti.

 

Vrhovno sodišče ZDA je že sprejelo dve odločitvi, vezani na takšno glasovanje. Prva odločitev je bila Trumpu pogodu, saj so odločili, da se ne bo podaljšal rok za pošiljanje glasovnic tudi po dnevu volitev v zvezni državi Wisconsin (vir). Druga odločitev, ki se nanaša na izjemno pomembno državo Pennsylvanijo, pa ni bila skladna s pričakovanji Republikancev. Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da se lahko preštejejo tudi tiste glasovnice, ki bodo prispele do  6. novembra (vir). Več kot dva milijona glasovnic po pošti je že bilo prejetih in še en milijon se jih pričakuje v tej zvezni državi.

 

 

Naš človek na Pošti

 

Ameriška pošta (USPS) bo torej res odigrala ključno vlogo pri letošnjih volitvah, kajti njena naloga je dostaviti glasovnice na prave naslove in to pravočasno (!). Republikanci so z zamenjavo vodilnega moža USPS 15. junija, ko so za "generala" Pošte imenovali Louisa DeJoya, taktično "pokrili" še to področje tveganja pri letošnjih volitvah (vir). In Louis DeJoy ni kdor koli! Gre za velikega donatorja Republikancem, ki ima pod palcem preko 100 milijonov dolarjev in od tega med 30 in 75 milijonov vloženih v podjetja, ki so konkurenca USPS, ki je v državni lasti (vir, vir).

 

Louis DeJoy je takoj po svojem imenovanju začel izvajati ukrepe, ki nižajo stroške (ukinjanje nadurnega dela, krajšanje odpiralnih časov pošt, zmanjšanje voznega parka itd. vir). Z dostavo glasovnic v tem času ni teklo vse gladko, večkrat so bili očitki, da pošta deluje počasneje, kot je pred junijem. USPS je bila zaradi takšnih praks že tožena in sodišče je odločilo, da se teh sprememb , ki jih je želel uvesti DeJoy, ne sme izvajati v tem času (vir) in zaradi neupoštevanja odločitev sodišča, določilo nazor nad izvajanjem sodne odločitve. Skratka pošti je sodišče naročilo, da se mora delo odvijati enako kot pred junijem 2020 (vir).

 

Pri tako majhnih razlikah, kot so v ključnih zveznih državah, lahko končni rezultat volitve odloči že manj kot odstotek preštetih glasovnic in iz podatkov jasno izhaja, da bo po pošti glasovalo dvakrat več tistih, ki so volili Bidena in da vsaka malenkost šteje. Zato je Louis DeJoy zagotovo zelo pomembna oseba v strategiji, ki jo izvaja Trumpov volilni štab.

 

 

Biden ni ponovil napake Hillary: obiskal je Michigan

 

Joe Biden je kampanjo vodil tako, da se je čim manj pojavljal in nastopal. Soočenji, ki jih je imel, je opravil dovolj dobro, da na rezultat nista imela posebnega vpliva in na nek način celo pozitivno presenetil. Res, da tudi pričakovanja niso bila velika, jih je pa vsaj zadostil. Kampanja je imela eno samo bistveno sporočilo: da Trump nikakor ne sme dobiti še enega mandata, saj bi to pomenilo konec demokracije v ZDA.

 

Po tem, ko je prejel Demokratsko nominacijo, je sledilo umirjanje in iskane kompromisov s progresivnimi volivci, ki so večinoma podpirali Bernieja Sandersa. Mnogi med njimi nad Bidenom niti malo niso navdušeni in videlo se bo, če bodo stisnili zobe in na koncu glasovali zanj, čeprav jih veliko že na prejšnjih volitvah ni glasovalo za Hillary. V zadnjih dneh kampanje se je Bidenu "za vsak primer" pridružil tudi Barack Obama na dveh zborovanjih v zvezni državi Michigan (vir). Izbira te zvezne države je logična, saj velja za simbol avtomobilske industrije (Detroit!) in s tem povezne izgube delovnih mest, ki jih je povzročila globalizacija preko trgovskih sporazumov. Trump je obljubil, da bo ta delovna mesta vrnil in Biden ter Obama sta prišla ljudem povedati, da jih ni. Dodatna spodbuda pa je bila tudi ena izmed zadnjih anket, ki je pokazala vodstvo Trumpa za 2% (vir).

 

 

Nedopustna cenzura v korist Bidena

 

Kako veliko je na kocki pri letošnjih volitvah, je evidentno tudi pri ravnanju Facebooka in Twitterja. Cenzuro, ki so si jo privoščili v primeru zgodbe Hunterja Bidena, sina Josepha Bidena, v povezavi z njegovimi elektronskimi sporočili, ki jih je objavil New York Post (članek), to samo še potrjuje. Kasneje so se sicer opravičili in cenzuro umaknili, vendar je bila škoda že narejena (vir). The New York Times je bil prvi medij, ki je objavili zgodbo o Hunterju Bidenu in podjetju Burisma Holdings iz Ukrajine že daljnega leta 2015. Novinar James Risen, ki je članek napisal, sedaj dela za medij The Intercept, ki je ravno tako hotel cenzurirati članek, ki ga je napisal Glenn Greenwald, motor tega medija in njegov soustanovitelj.

 

Letošnje volitve se bodo v zgodovino zapisale tudi kot najdražje. Kar 14 milijard dolarjev bo porabljenih za volitve predsednika, senatorjev in članov predstavniškega doma. To je dvakrat več kot na volitvah leta 2016 (vir). Kdo je dobil več brezplačnega medijskega prostora, bodo pokazale kasnejše analize. Kot tudi kdo je bil deležen večjega števila negativnih objav - čeprav tega najbrž ni potrebno posebej izpostavljati. Velika večina teh je bila tudi popolnoma upravičena. Vendar je na drugi strani tudi res, da je bil Biden deležen bolj nežne obravnave, pa verjetno ne zaradi tega, ker ni bilo kaj kritizirati, temveč zato, ker si večina urednikov ne želi še enega mandata Trumpa.

 

Ravno Greenwald, ki je oster kritik Trumpa, je ta fenomen najbolje opisal kot "ideološko homogenost", in sicer v tem, da Trump ne sme biti več predsednik, pa če so pri tem poteptane vse druge vrednote. Predvsem tiste, za katere isti trdijo, da jih Trump želi uničiti. Če so te volitve razkrile kaj pomembnega, potem je to dejstvo, da so uredniški standardi ameriški medijev zaradi fenomena Trump padli pod vsak nivo kritike! Ni pa odveč dodati tudi  veliko nevarnost, ki jo zaradi arbitrarne cenzure predstavljata Facebook in Twitter za demokracije po svetu.

 

Ali bo na koncu Joe Biden 46. predsednik ZDA? Če se bo uresničil načrt, ki ga je zastavil Trumpov štab, in se vse glasovnice po pošti v ključnih državah ne bodo preštele, bo tudi Joe še naprej le bivši podpredsednik. Podobno kot Al Gore, ki se je kasneje profiliral kot odločen zagovornik kampanje o klimatskih spremembah.

 

Nekaj pa je gotovo že sedaj: ZDA bodo po teh volitvah še bolj razklane. Ne glede na to kdo bo zmagal, privrženci poraženca rezultata ne bodo sprejeli. To pa ni nekaj, kar svet v sedanjem času potrebuje in zato nas vse skupaj lahko resno skrbi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
11
30.11.2021 21:00
Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.757
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.503
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.580
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.539
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.597
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.258
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 982
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.230
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 914
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.036