Komentar

Pismo iz Amerike: Predsedniške volitve, ki si jih bomo zapomnili za vedno

Povsem možno je, da novi predsednik Združenih držav ne bo znan vse tja do Novega leta 2021, januarja pa naj bi novi predsednik po tradiciji že zaprisegel. Pričakujemo lahko celo nasilne demonstracije, če demokrati ne zmagajo; protesti so bili napovedane že pred volitvami. Tri dni pred volitvami so anarhisti, Antifa in skrajna levica po ulicah New Yorka kričali, da so dobri policisti mrtvi policisti in pozivali javnost naj posiljujejo njihova otroke.

04.11.2020 16:15
Piše: Andrej Grebenc
Ključne besede:   Andrej Grebenc   ameriške volitve   Donald Trump   Joe Biden   ZDA   2020

Fotomontaža: portal+

Američani so se že sprijaznili s tem, da je politika pač borba na življenje in smrt vsake štiri leta in da sprava ni možna.

Volitve so torej za nami. Imamo novega predsednika, ali ga nimamo? Seveda ga imamo, le da še ne vemo kdo je. Je to sedanji predsednik ali Joe Biden? Nihče ne ve in izgleda, da tega še dolgo ne bomo vedeli. Predvideni so sodni postopki za izločitev nepravilnosti in volilnih goljufij. Republikanska stran je večkrat poskušala omejiti dostop do glasovanja, demokratska pa omogočiti volitve tudi nerezidentom in celo ilegalnim priseljencem in bivšim kriminalnim obsojencem, ki so v nekaterih zveznih državah pravomočno izgubili volilno pravico. Obe stranki sta najavili sodne postopke glede nepravilnosti.

 

Koronavirus je povzročil dodaten nered v siceršnjem ameriškem volilnem neredu. Treba je vedeti, da so volilni imeniki v ZDA nepopolni, neažurni in lahko se dogaja, da nekdo izrabi to stanje in glasuje za mrtvo osebo. Zlorabe volitev so bile možne na različne načine že v preteklosti in te volitve glede možnih zlorab niso bile nič drugačne. Predvolilne ankete so večinoma dajale prednost Josephu Bidenu. Je morda nocoj sedanji predsednik na ciljni črti švignil mimo Bidena kot Roglič mimo Alaphilippa? Težko verjetno. Zadnja poročila kažejo, da je Biden nepričakovano zmagal v Arizoni, ki jo je 2016 dobil sedanji predsednik. Slednji je sicer kar z veliko razliko zmagal na Floridi, vse ostale t.i. preskakujoče (flip) zvezne države ostajajo odprte, zlasti Pensilvanija, Michigan in Wisconsin. Če Biden zmaga le eno od teh, kar je zelo verjetno, bo postal predsednik. Razen, če se ne zgodi čudež. Štetje glasov še vedno poteka.

 

Zadnji dnevi so bili živi in polni političnega naboja. Predsednik Trump je imel je zadnja dva dneva po 5 volilnih zborovanj v kritičnih državah Floridi, Georgiji, Južni Karolini, Iowi, Michiganu, Arizoni, Wisconsinu. Podpredsednik Pence je prav tako obiskal precejšnje število držav. Joe Biden je bil precej manj aktiven, imel pa je zato dva pomočnika: Kamalo Harris in Baracka Obamo. Udeležencev je bilo malo, nekaj sto, so bili pa disciplinirani in so nosili maske. Navdušenje, naboj in energija predsednika in njegovih pristašev so bili izjemni. Na žalost pa na njegovih predvolilnih shodih udeleženci skoraj niso nosili mask, čeprav je bilo na vsakem srečanju na deset tisoče udeležencev. Vse je bilo v slogu "nihče nas ne bo omejeval, želimo čimprej delati in pošiljati otroke v šole".

 

Dva sloga dveh predsedniških tekmecev, vsak v stilu predvolilnih obljub. Biden je namreč napovedoval ostre ukrepe, striktno spoštovanje nasvetov zdravstvene stroke in zaprtje šol in poslovanja, aktualni predsednik pa odpiranje družbe tako glede dela kot tudi šolanja. Biden si je s svojimi programskimi obljubami o zapiranju energetskih podjetij in cik-caki sam spodkopaval kredibilnost, kar pa izgleda ni veliko vplivalo na volilni rezultat. Najprej je najavil drastično zapiranje fosilnih energetskih podjetji, kasneje pa je trdil, da tega ne bo storil, ampak bo samo finančno subvencioniral obnovljive vire energije. Ta neprevidnost, bi ga lahko stala volilne zmage v Pensilvaniji, Ohiu, Iowi, Wisconsinu in zmanjšala njegovo število glasov v Teksasu, ki je republikanska trdnjava. Trump ni imel nobenih možnosti za volilno zmago na obeh obalah, ki sta tradicionalno demokratski trdnjavi.

 

Kaj torej lahko pričakujemo? Dolgo štetje glasov, sodne postopke obeh strani v zvezi z manipulacijami glasov. Predsednik lahko ne bi bil znan vse tja do Novega leta 2021, januarja pa bo novi predsednik zaprisegel. Pričakujemo lahko celo nasilne demonstracije, če demokrati ne zmagajo, ki so že bile napovedane pred volitvami. Tri dni pred volitvami so anarhisti, Antifa in skrajna levica po ulicah New Yorka kričali, da so dobri policisti mrtvi policisti in pozivali javnost naj posiljujejo njihova otroke. Grozljivo! Lastniki lokalov v večjih mestih New Yorku, San Franciscu, Los Angelesu in drugih so nekaj dni pred volitvami z lesom obijali svoje lokale, ker so se bali vandalizma in plenjenja, kar se je v preteklosti že dogajalo, ko so izbruhnili nemiri z ropanjem in požiganjem.

 

Bidenovi predvolilni pozivi, da bo združil razdeljene ZDA, se niso in se ne bodo izkazali za realne. Politična nasprotja v ZDA so namreč stara. Že predsedniku Reaganu so demokrati hektično nasprotovali in podobno obema predsednikoma iz družine Bush, nato Clintonu, Obami in zdaj aktualnemu predsedniku. Američani so se že sprijaznili s tem, da je politika pač borba na življenje in smrt vsake štiri leta in da sprava ni možna.

 

----------------

PREBERITE TUDI

Demokracija v Ameriki: Nikakor ni izključeno, da bo Melania Trump še štiri leta krasila Belo hišo

----------------

 

Ko sem se pred volitvami pogovarjal s prijatelji in znanci, je bila slika precej razdeljena. Trenutnega predsednika veliko ljudi ne mara zaradi osebnostnih karakteristik, čeprav mu morda priznavajo, da je veliko naredil. Razširjeno prepričanje je, da je bil ekonomsko do začetka korona krize še kar uspešen. Drugi mu očitajo, da je poskrbel za bogate Američane, za revnejše sloje pa naj ne bi naredil veliko. Zanimiva se mi je zdela diskusija med dvema dolgoletnima članoma Demokratske stranke. Mlajši je izjavil, da bo kljub vsemu glasoval za trenutnega predsednika, ker je zanj omejevanje splava, ki jo zagovarja, najpomembnejša vrednota in je svojega prijatelja navduševal, naj tudi on podpre obstoječega predsednika. Američani so precej verni in skoraj vse verske skupnosti so opozarjale na nesprejemljivost politike, ki podpira umetni splav. Še na sam dan volitev so bile organizirane molitve in post v namen ustreznega odločanja volivcev. 

 

Na družbenem področju je od zadnjih predsedniških volitev prišlo do znatnega zasuka. Demokratska stranka, ki je bila tradicionalno na strani delavcev, družin in revnejših slojev, je zapustila svojo bazo in se nagnila na stran bogatašev, ki so izdatno finančno podprli volitve. Bogati igralci, športniki, glasbeniki in poslovneži, celo Wall Street so se povezali z Demokrati in je zapustili Republikance, ker čutijo, da trenutni predsednik ogroža njihove interese. 

 

Predsednik je v predvolilni kampanji nagovarjal običajne državljane, znižal je davke, uvedel politike za izbiro izobraževanja, finančno podprl tradicionalne temnopolte univerze, izvedel skupaj z Demokratsko in Republikansko stranko reformo kazenske zakonodaje, odprl cone priložnosti za temnopolte in dvignil zaposlenost. Korona je te dosežke skoraj izbrisala, je pa bruto domači produkt zadnjega trimesečja dosegel 33 % rast. Je pa vprašljivo, ali bodo ti dosežki dovolj za volilno zmago. 

 

Na mednarodnem področju predsedniku očitajo, da je celo prijatelje spremenil v nasprotnike, zlasti Evropsko unijo. Sicer mu nekateri priznavajo, da je bistveno sodeloval pri uničenju ISIS, omejil nuklearno oborožitev Irana in izvoz iranskega islama, je pa popustil Putinu, Erdoganu in pustil na cedilu Kurde. Napovedani vojaški umik iz Iraka in Afganistana se odmika. Začetno navdušenje nad mednarodno politiko do Severne Koreje je uplahnilo in odnosi so zastali na mrtvi točki, prav tako veliko bolj pomembni odnosi s Kitajsko. Bralci naj si sami ustvarijo sliko, ali bo lahko nekdo, ki je v politiko vstopil skozi stranska vrata ostal predsednik še drugi mandat, ali se bo moral tako kot kar nekaj predsednikov pred njim umakniti po prvem mandatu. Kot kaže washingtonsko politično močvirje ostaja še naprej močnejše in še vedno ni osušeno.

 

Sicer pa mednarodna politika povprečnega ameriškega volivca ne zanima. Upravičeno ga zanima le, ali ima večjo plačo, plačuje manj davkov in ima zagotovljeno delovano mesto. Bodočnost bo pokazala, ali je to troje preseglo karakterne lastnosti predsednika in ali je v očeh Američanov Amerika res velika. Ponovno!? Morda pa tudi ne.

 

Andrej Grebenc, Fairfield, Connecticut

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Popolnost vesolja: Kozmični dež je misleča umetnina Tilna Sepiča
0
28.11.2020 21:54
V današnjem komentarju bom opazoval in komentiral umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj je Janševo pismo pomembno
11
27.11.2020 23:59
Po vseh teh letih ukvarjanja s komuniciranjem sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem ... Več.
Piše: Miha Burger
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
20
27.11.2020 01:00
Tisto, kar po mojem mnenju Slovenijo v teh časih pošteno tepe in rezultira v dejstvu, da ljudstvo nikomur več ne verjame, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
6
25.11.2020 22:00
Naš britanski kolumnist Keith Miles je kot nevtralni opazovalec razmer v Evropski uniji odreagiral na Janševo pismo evropskim ... Več.
Piše: Keith Miles
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
11
24.11.2020 21:16
Do danes so se v Sloveniji močno namnožili časnikarji in časnikarke, pravnuki Cankarjevih literarnih žurnalističnih likov. Sama ... Več.
Piše: Denis Poniž
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
16
23.11.2020 21:30
V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki prevladuje izven Združenega kraljestva, je to država, ki ni proti priseljevanju, temveč ... Več.
Piše: Keith Miles
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
19
22.11.2020 21:00
Zakaj se v Sloveniji zgodi tak rompompom vsakič, ko desne vlade izvedejo kadrovske menjave? Levica, ki je tej državi vladala tri ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Stoletje Rapalske meje: Nasilje in "etnična melioracija" bivše Julijske krajine
2
22.11.2020 11:00
Stoletnica Rapalske pogodbe in sveži izid slovenskega prevoda knjige Izbrisana identiteta tržaškega razumnika in publicista ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Tihomir in Kazimir
5
21.11.2020 21:49
Bolj oseben kot je moj današnji komentar, ne more biti. Posvetil se bom retrospektivni razstavi, posvečeni Kazimirju Maleviču v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
28
19.11.2020 21:36
Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
24
18.11.2020 23:05
16.11.2020 je Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti javno objavila ter na državni zbor in ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Zakaj so železničarji bolj cenjeni od nacionalkinih novinarjev na Kolodvorski
10
17.11.2020 21:30
Pred časom sem objavil tekst, v katerem sem prikazal poslovanje javneRTVhiše v zadnjih letih, dodal pa sem tudi primerjavo z ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zgodovina brez epike: Imeli bomo državo, če nam jo bodo globalni centri moči dovolili imeti, za kar pa moramo biti izjemno modri
12
16.11.2020 21:00
Če zavezniške sile ne bi pregnale Nemcev leta 1945, bi Nemci poveljevali Kraljevini Jugoslaviji in njenim narodom tudi dandanes, ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski odnosi z Združenimi državami po zmagi Bidena niso več pod vprašajem - ali pač?!
12
15.11.2020 22:58
Tviti predsednika vlade Janeza Janše ob nedavnih volitvah v ZDA so imeli tudi učinke, ki jih ne gre prezreti. V slovenski ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zmaga desnice na ameriških volitvah ni vprašanje
12
15.11.2020 11:00
Med zadnjimi volitvami v ZDA so se razgalili nekateri nauki za preizpraševanje politične situacije na celotnem Zahodu. Naj bo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zasmehoval je tako evropske cilindre, kot balkanske opanke
1
14.11.2020 22:01
Še danes je večini ljudi najbližja asociacija na avantgardno umetnost povezana z revolucionarnim komunizmom. Meni pa vedno znova ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Virus v Evropi: Potreba po narodih in nacionalnih državah
9
13.11.2020 21:45
Trenutna pandemija jasneje kot vse drugo kaže, da so se nacionalne države in lojalnost, ki jo ljudje čutijo do svojega naroda, ... Več.
Piše: Keith Miles
Američani so že siti obeh, Bidena in Trumpa, čeprav vse kaže, da so demokrati prehitro razglasili zmago
28
12.11.2020 21:11
Amerika je vselej znala presenečati svet. Med drugo svetovno vojno in takoj po njej izjemno pozitivno, kasneje čedalje bolj ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
In memoriam Neda Pagon (1941-2020)
2
11.11.2020 21:08
Neda Pagon je bila stara marksistka. Čvrsta v lastnih spoznanjih, a nemilitantna in neavtoritarna v besedah in dejanjih, ki po ... Več.
Piše: Igor Grdina
Argumentacija je univerzalna vrednota in edina alternativa nasilju
9
10.11.2020 21:55
Brez najmanjšega dvoma obstaja nekaj univerzalnih vrednot, ki jih je človeška civilizacija dokončno osvojila, saj se strinja z ... Več.
Piše: Miha Burger
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 4.842
02/
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
Andrej Lokar
Ogledov: 3.776
03/
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
Keith Miles
Ogledov: 2.647
04/
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.837
05/
Zakaj je Janševo pismo pomembno
Miha Burger
Ogledov: 1.953
06/
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
Igor Vlačič
Ogledov: 2.207
07/
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.732
08/
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
Denis Poniž
Ogledov: 1.841
09/
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
Keith Miles
Ogledov: 1.165
10/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 6.509