Komentar

Argumentacija je univerzalna vrednota in edina alternativa nasilju

Brez najmanjšega dvoma obstaja nekaj univerzalnih vrednot, ki jih je človeška civilizacija dokončno osvojila, saj se strinja z njimi prav vsak, ki se javno oglasi, pa naj bo to anonimni komentator ali vodilni v katerikoli instituciji na čelu s predsednikom države in predsednikom vlade. V tem prispevku se bom osredotočil na eno od teh univerzalnih vrednot. Zapisal jo bom s poudarjenimi črkami: Argumentacija je edina alternativa nasilju.

10.11.2020 21:55
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   argumentacija   nasilje   argument   Slovenija  

Na vsak način moramo najti pot in način do učvrstitve univerzalne vrednote, ki se imenuje argumentacija. Potem bo manj birokracije. Zagotovo pa manj nasilja. Tudi besednega.

Naj v ilustracijo navedem nekaj najbolj znanih, največkrat slišanih variant te univerzalne vrednote, ki pa vse pomenijo isto. Na primer: Sem za moč argumenta in ne za argument moči. Ali pa: "Ni važno kakšno težo ima nosilec argumenta, važno je, kakšno težo ima sam argument." No, zadnja zapisana varianta pa že nakazuje smer oziroma fokus tega prispevka, kajti mirno lahko zapišem njeno podvarianto: "Ni važno, kako se imenuje nosilec argumenta k boljši in pravičnejši rešitvi javnega problema, ali se imenuje Janša ali Pahor, ali Peter ali Pavel, ampak je važno, kakšen argument ima v rokah predsednik vlade, predsednik države ali odgovorni v katerikoli instituciji, v funkciji svoje odločevalske pozicije!"

 

Fokus pa je ta, da gre za to, ali bo imela argumentacija kot metoda, orodje, način komunikacije, težo, kot ji gre, ker je univerzalno sprejeta vrednota, to je, naj ponovim, edina alternativa nasilju, ali ne. Če ne učvrstimo tega orodja, denimo tudi preizkusimo različne metode argumentacije, da pridemo do najbolj primerne obravnavanemu problemu, da bo bolj zavezujoča, pa v tem trenutku čisto vseeno, kakšno obliko bo imelo to orodje, ali bo digitalno ali pa sedenje pod lipo, nismo naredili nič. 

 

Predvsem hočem poudariti le en element učvrstitve tega orodja, to je, da postane obveznost, da tisti, ki je izvoljen, da vodi institucijo, tudi najvišjo v državi, uporablja orodje, ki omogoča delovanje ene od najvažnejših univerzalnih vrednot, to je argumentacije. In da bomo državljani vedeli, da tudi če ne bo izvoljen tisti, za katerega smo dali svoj glas, je vsaj glede tega orodja čisto vseeno, katero ime bo vodilo to institucijo, kateri stranki pripada ta oseba, ker bomo vedeli, da bo pri svoji funkciji uporabljal(a) to orodje, to zavezo upoštevanja univerzalne vrednote - in sicer argumentacije. Še enkrat: naj zasede funkcijo vodenja institucije oseba, ki je najbolj prepričala državljane po vseh demokratično postavljenih sistemskih pravilih, a ne glede na to, kdo zmaga, mora ostati zaveza uporabe orodij, metod, načinov komunikacije v eni od sprejetih univerzalnih vrednot - argumentaciji.

 

Naj še bolj izostrim fokus. Vse državne institucije in vsaka posebej, od manj pomembne institucije do instituta predsednika države, morajo imeti zapisano pot, način, orodje, poslovnik itd. k uresničevanju univerzalne vrednote. Tudi stimulacijo in po drugi strani, kazen za neuresničevanje ali oviranje te poti, orodja. Komplicirano, težko izvedljivo? Verjetno. A druge poti ni. 

 

Nekje  nekoč sem gledal tole zgodbo: Učitelj postavi pred učence veliko okroglo stekleno vazo. Vanjo s težavo porine tri večje kamne, četrti že ne gre več notri. Vpraša učence: Komur se zdi, da je vaza polna, naj dvigne roko. Skoraj tri četrtine učencev dvigne roko. Učitelj izpod pulta vzame steklen vrč, skoraj tako velik kot vaza, v njem je droben pesek. Pesek vsipa iz vrča v vazo in porabi skoraj ves pesek da zapolni prostor v vazi okrog kamnov in vazo napolni do roba, še posebej zgladi pesek ob robu in ponovi: Komur se zdi, da je vaza polna, naj dvigne roko. Vsi učenci dvignejo roko razen ene deklice. Učitelj zopet seže pod pult in postavi ob vazo še en vrč poln vode in začne v vazo natakati vodo. Vidi se, kako voda pronica ob pesku in napolnjuje vazo in porabi skoraj vso vodo. Zmagoslavno se ozre po razredu in vpraša: Kdo ve, kaj nas uči ta zgodba? Vsi so tiho in učitelj vpraša tisto deklico, ki prej edina ni dvignila roke: Morda pa ti veš, ki edina nisi bila še prepričana, ali je vaza že polna? Kaj meniš? Deklica zamišljeno gleda, potem pa le tiho pove: Če ne damo teh treh kamnov notri od začetka, potem ne grejo več notri.

 

Začutim, da je Slovenija kot ta steklena vaza. In univerzalne vrednote ti trije kamni. In pesek in voda vsa razpasena birokracija in stotine prerivanj okrog državnega korita. In da smo po osamosvojitvi marsikaj pozabili narediti. Na primer, postaviti v to našo vazo tudi en kamen, tj. argumentacijo. 

 

Ne spomnim se, kako se konča zgodba. Vem le, da ima deklica prav. A naj ima prav v zgodbi o stekleni vazi, vseeno moramo najti pot in način do učvrstitve univerzalne vrednote, ki se imenuje argumentacija. Potem bo manj birokracije. Zagotovo pa manj nasilja. Tudi besednega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Popolnost vesolja: Kozmični dež je misleča umetnina Tilna Sepiča
0
28.11.2020 21:54
V današnjem komentarju bom opazoval in komentiral umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj je Janševo pismo pomembno
11
27.11.2020 23:59
Po vseh teh letih ukvarjanja s komuniciranjem sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem ... Več.
Piše: Miha Burger
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
20
27.11.2020 01:00
Tisto, kar po mojem mnenju Slovenijo v teh časih pošteno tepe in rezultira v dejstvu, da ljudstvo nikomur več ne verjame, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
6
25.11.2020 22:00
Naš britanski kolumnist Keith Miles je kot nevtralni opazovalec razmer v Evropski uniji odreagiral na Janševo pismo evropskim ... Več.
Piše: Keith Miles
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
11
24.11.2020 21:16
Do danes so se v Sloveniji močno namnožili časnikarji in časnikarke, pravnuki Cankarjevih literarnih žurnalističnih likov. Sama ... Več.
Piše: Denis Poniž
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
16
23.11.2020 21:30
V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki prevladuje izven Združenega kraljestva, je to država, ki ni proti priseljevanju, temveč ... Več.
Piše: Keith Miles
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
19
22.11.2020 21:00
Zakaj se v Sloveniji zgodi tak rompompom vsakič, ko desne vlade izvedejo kadrovske menjave? Levica, ki je tej državi vladala tri ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Stoletje Rapalske meje: Nasilje in "etnična melioracija" bivše Julijske krajine
2
22.11.2020 11:00
Stoletnica Rapalske pogodbe in sveži izid slovenskega prevoda knjige Izbrisana identiteta tržaškega razumnika in publicista ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Tihomir in Kazimir
5
21.11.2020 21:49
Bolj oseben kot je moj današnji komentar, ne more biti. Posvetil se bom retrospektivni razstavi, posvečeni Kazimirju Maleviču v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
28
19.11.2020 21:36
Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
24
18.11.2020 23:05
16.11.2020 je Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti javno objavila ter na državni zbor in ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Zakaj so železničarji bolj cenjeni od nacionalkinih novinarjev na Kolodvorski
10
17.11.2020 21:30
Pred časom sem objavil tekst, v katerem sem prikazal poslovanje javneRTVhiše v zadnjih letih, dodal pa sem tudi primerjavo z ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zgodovina brez epike: Imeli bomo državo, če nam jo bodo globalni centri moči dovolili imeti, za kar pa moramo biti izjemno modri
12
16.11.2020 21:00
Če zavezniške sile ne bi pregnale Nemcev leta 1945, bi Nemci poveljevali Kraljevini Jugoslaviji in njenim narodom tudi dandanes, ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski odnosi z Združenimi državami po zmagi Bidena niso več pod vprašajem - ali pač?!
12
15.11.2020 22:58
Tviti predsednika vlade Janeza Janše ob nedavnih volitvah v ZDA so imeli tudi učinke, ki jih ne gre prezreti. V slovenski ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zmaga desnice na ameriških volitvah ni vprašanje
12
15.11.2020 11:00
Med zadnjimi volitvami v ZDA so se razgalili nekateri nauki za preizpraševanje politične situacije na celotnem Zahodu. Naj bo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zasmehoval je tako evropske cilindre, kot balkanske opanke
1
14.11.2020 22:01
Še danes je večini ljudi najbližja asociacija na avantgardno umetnost povezana z revolucionarnim komunizmom. Meni pa vedno znova ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Virus v Evropi: Potreba po narodih in nacionalnih državah
9
13.11.2020 21:45
Trenutna pandemija jasneje kot vse drugo kaže, da so se nacionalne države in lojalnost, ki jo ljudje čutijo do svojega naroda, ... Več.
Piše: Keith Miles
Američani so že siti obeh, Bidena in Trumpa, čeprav vse kaže, da so demokrati prehitro razglasili zmago
28
12.11.2020 21:11
Amerika je vselej znala presenečati svet. Med drugo svetovno vojno in takoj po njej izjemno pozitivno, kasneje čedalje bolj ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
In memoriam Neda Pagon (1941-2020)
2
11.11.2020 21:08
Neda Pagon je bila stara marksistka. Čvrsta v lastnih spoznanjih, a nemilitantna in neavtoritarna v besedah in dejanjih, ki po ... Več.
Piše: Igor Grdina
Rolling Stonesov politični vodnik po "orbanizaciji" Slovenije
15
08.11.2020 20:00
Janezu Janši se pogosto očita, da po zgledu madžarskega premierja orbanizira Slovenijo. Ni dvoma, da slovenski predsednik vlade ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 4.841
02/
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
Andrej Lokar
Ogledov: 3.775
03/
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
Keith Miles
Ogledov: 2.646
04/
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.835
05/
Zakaj je Janševo pismo pomembno
Miha Burger
Ogledov: 1.950
06/
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
Igor Vlačič
Ogledov: 2.207
07/
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.730
08/
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
Denis Poniž
Ogledov: 1.840
09/
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
Keith Miles
Ogledov: 1.164
10/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 6.509