Komentar

Argumentacija je univerzalna vrednota in edina alternativa nasilju

Brez najmanjšega dvoma obstaja nekaj univerzalnih vrednot, ki jih je človeška civilizacija dokončno osvojila, saj se strinja z njimi prav vsak, ki se javno oglasi, pa naj bo to anonimni komentator ali vodilni v katerikoli instituciji na čelu s predsednikom države in predsednikom vlade. V tem prispevku se bom osredotočil na eno od teh univerzalnih vrednot. Zapisal jo bom s poudarjenimi črkami: Argumentacija je edina alternativa nasilju.

10.11.2020 21:55
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   argumentacija   nasilje   argument   Slovenija  

Na vsak način moramo najti pot in način do učvrstitve univerzalne vrednote, ki se imenuje argumentacija. Potem bo manj birokracije. Zagotovo pa manj nasilja. Tudi besednega.

Naj v ilustracijo navedem nekaj najbolj znanih, največkrat slišanih variant te univerzalne vrednote, ki pa vse pomenijo isto. Na primer: Sem za moč argumenta in ne za argument moči. Ali pa: "Ni važno kakšno težo ima nosilec argumenta, važno je, kakšno težo ima sam argument." No, zadnja zapisana varianta pa že nakazuje smer oziroma fokus tega prispevka, kajti mirno lahko zapišem njeno podvarianto: "Ni važno, kako se imenuje nosilec argumenta k boljši in pravičnejši rešitvi javnega problema, ali se imenuje Janša ali Pahor, ali Peter ali Pavel, ampak je važno, kakšen argument ima v rokah predsednik vlade, predsednik države ali odgovorni v katerikoli instituciji, v funkciji svoje odločevalske pozicije!"

 

Fokus pa je ta, da gre za to, ali bo imela argumentacija kot metoda, orodje, način komunikacije, težo, kot ji gre, ker je univerzalno sprejeta vrednota, to je, naj ponovim, edina alternativa nasilju, ali ne. Če ne učvrstimo tega orodja, denimo tudi preizkusimo različne metode argumentacije, da pridemo do najbolj primerne obravnavanemu problemu, da bo bolj zavezujoča, pa v tem trenutku čisto vseeno, kakšno obliko bo imelo to orodje, ali bo digitalno ali pa sedenje pod lipo, nismo naredili nič. 

 

Predvsem hočem poudariti le en element učvrstitve tega orodja, to je, da postane obveznost, da tisti, ki je izvoljen, da vodi institucijo, tudi najvišjo v državi, uporablja orodje, ki omogoča delovanje ene od najvažnejših univerzalnih vrednot, to je argumentacije. In da bomo državljani vedeli, da tudi če ne bo izvoljen tisti, za katerega smo dali svoj glas, je vsaj glede tega orodja čisto vseeno, katero ime bo vodilo to institucijo, kateri stranki pripada ta oseba, ker bomo vedeli, da bo pri svoji funkciji uporabljal(a) to orodje, to zavezo upoštevanja univerzalne vrednote - in sicer argumentacije. Še enkrat: naj zasede funkcijo vodenja institucije oseba, ki je najbolj prepričala državljane po vseh demokratično postavljenih sistemskih pravilih, a ne glede na to, kdo zmaga, mora ostati zaveza uporabe orodij, metod, načinov komunikacije v eni od sprejetih univerzalnih vrednot - argumentaciji.

 

Naj še bolj izostrim fokus. Vse državne institucije in vsaka posebej, od manj pomembne institucije do instituta predsednika države, morajo imeti zapisano pot, način, orodje, poslovnik itd. k uresničevanju univerzalne vrednote. Tudi stimulacijo in po drugi strani, kazen za neuresničevanje ali oviranje te poti, orodja. Komplicirano, težko izvedljivo? Verjetno. A druge poti ni. 

 

Nekje  nekoč sem gledal tole zgodbo: Učitelj postavi pred učence veliko okroglo stekleno vazo. Vanjo s težavo porine tri večje kamne, četrti že ne gre več notri. Vpraša učence: Komur se zdi, da je vaza polna, naj dvigne roko. Skoraj tri četrtine učencev dvigne roko. Učitelj izpod pulta vzame steklen vrč, skoraj tako velik kot vaza, v njem je droben pesek. Pesek vsipa iz vrča v vazo in porabi skoraj ves pesek da zapolni prostor v vazi okrog kamnov in vazo napolni do roba, še posebej zgladi pesek ob robu in ponovi: Komur se zdi, da je vaza polna, naj dvigne roko. Vsi učenci dvignejo roko razen ene deklice. Učitelj zopet seže pod pult in postavi ob vazo še en vrč poln vode in začne v vazo natakati vodo. Vidi se, kako voda pronica ob pesku in napolnjuje vazo in porabi skoraj vso vodo. Zmagoslavno se ozre po razredu in vpraša: Kdo ve, kaj nas uči ta zgodba? Vsi so tiho in učitelj vpraša tisto deklico, ki prej edina ni dvignila roke: Morda pa ti veš, ki edina nisi bila še prepričana, ali je vaza že polna? Kaj meniš? Deklica zamišljeno gleda, potem pa le tiho pove: Če ne damo teh treh kamnov notri od začetka, potem ne grejo več notri.

 

Začutim, da je Slovenija kot ta steklena vaza. In univerzalne vrednote ti trije kamni. In pesek in voda vsa razpasena birokracija in stotine prerivanj okrog državnega korita. In da smo po osamosvojitvi marsikaj pozabili narediti. Na primer, postaviti v to našo vazo tudi en kamen, tj. argumentacijo. 

 

Ne spomnim se, kako se konča zgodba. Vem le, da ima deklica prav. A naj ima prav v zgodbi o stekleni vazi, vseeno moramo najti pot in način do učvrstitve univerzalne vrednote, ki se imenuje argumentacija. Potem bo manj birokracije. Zagotovo pa manj nasilja. Tudi besednega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Sramotni jezdec nekega tragičnega časa: Esej o Jožetu Javoršku (1920-1990)
0
09.05.2021 11:00
Aprila 1944 naj bi v Bazi 20 Jože Javoršek zasnoval in uspešno izpeljal kulturni miting. Dramaturško domiselno zasnovan ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Andre Cadere: Kako je nevidni romunski emigrant v Parizu postal človek z "okroglo palico"
4
09.05.2021 06:00
Andre Cadere je živel v Parizu emigrantsko življenje s statusom drugorazrednega, mogoče celo tretjerazrednega umetnika. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
14
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020
18
21.04.2021 21:31
1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa prestavila za eno leto. Predstavilo se ... Več.
Piše: Robert Klun
Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko
22
19.04.2021 21:00
Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno ... Več.
Piše: Milan Krek
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja
19
16.04.2021 22:00
Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se ... Več.
Piše: Keith Miles
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.313
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 2.038
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.573
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.362
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.290
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 951
07/
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
Andrej Mertelj
Ogledov: 850
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 888
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.142
10/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.053