Komentar

Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto

Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral nihče, pred katero ne bo nihče spisal Majniške deklaracije, naganjal okupatorja, popravljal krivice. Ko udari Soroš, narodove enotnosti ni. Je kupljena z judeževimi zlatniki. JJ bo ostal sam, vendar naj do takrat dvigne glavo pokonci. Naj se bori, krvavo, ostro, po moško, kot v prvo. Naj umremo pokonci. Ne bo sicer pomagalo, finale je neizprosno znan, sodba je spisana, tudi se že ve, kdo jo bo bral. Ne tista, ki jo piše ljudstvo. Toda JJ naj ne odneha. Posejalo se bo seme nekih bodočih uporov nekih boljših ljudi. Najboljših. Kakršen je Janez Janša danes.

19.11.2020 21:36
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   JJ   Janez Janša   EU   Soroš   Arcadio Buendia   Bruselj   vladavina prava

Soroševci ne bodo odšli, dokler ne postrgajo meso s kosti človekove duše. Njih knjige se ne bodo zaprle, dokler je v človeku ščepec duha. To niso zapori na Roški. Iz njihovih se ne pride ven.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je pred dnevi, sredi novembra 2020, zapisal: "Na dramatičnem zasedanju Evropskega sveta julija 2020 smo po velikih naporih dosegli soglasje o robustnem finančnem okviru za odpravo posledic epidemije. Nedavni poskus uskladitvenega dogovora med Svetom EU in Evropskim parlamentom pa to soglasje ruši. Ponovno se na dnevni red vrača vprašanje pogojevanja črpanja EU sredstev s tako imenovano 'vladavino prava'. Vendar diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, temveč na politično motiviranih merilih, ni mogoče imenovati 'vladavina prava'. Tisti, ki smo del svojega življenja preživeli v totalitarnem režimu, vemo, da se odmik od realnosti začne takrat, ko se procesom ali institucijam nadene ime, ki odraža ravno nasprotno od bistva. 'Ljudske demokracije' so bile režimi enopartijske diktature. Demokratična republika Nemčija je bila primorana zgraditi zid, da ljudje ne bi še bolj množično bežali iz takšne demokracije. 'Socialistično samoupravljanje' v bivši Jugoslaviji je bilo krinka za trdo roko komunistične stranke v gospodarstvu.". (vir - pismo premierja Janše voditeljem EU)

 

V letu 1988 je tedaj novinar-obramboslovec Janez Janša stal v osrčju gibanja, delujočega proti "totalitarnim obrazcem socializma, SFRJ, JLA", kar ga je stalo svobode. Protesti, podpisovanje Majniške deklaracije, izrazi množične podpore štirim (JBTZ) in ostalo, kar je sledilo, je pospešilo razpad JLA, SFRJ, socializma, porušilo Berlinski zid okoli Slovenije, ji omogočilo vstop v EU ter v zahodno-evropsko tipologijo vladavine prava.

 

Ki sedaj vsem na očeh požira lastne otroke.

 

Kot izobražencu, ki je pozorno spremljal ter analiziral dogajanje, skeptičnemu tako do JLA in SFRJ kot tudi do EU in rušilcev Berlinskega zidu, se mi je večkrat vsilila potreba po dojetju osebnostnega profila sedanjega predsednika vlade. Dojel sem jo šele ob zgornjem zapisu. Podoba, ki so jo izrisovali čustveni odvisniki od SFRJ, reducirana na srboriteža, omejenca, nacionalista, zahodnega plačanca, mi je dišala po intelektualno podhranjeni simplifikaciji, logičnem absurdu. Povsem enako kot malikovanje rušiteljev komunizma, z indijanskim poplesavanjem okoli kotla, v katerem so se kuhale najlepše ideje v zgodovini človeštva, tipa enakosti, sestrstva, bratstva, duševnosti, iluzije.

 

Resda so mi tuje mnoge ideje, ki so mu blizu: togih vojaških zavezništev, agresivnih vojaških poveljstev, salutiranja različnih Stoltenbergov, Tuskov in sorodnih, raketiranja vseh, ki niso na izvolite, odtujenih kapitalskih mehanizmov, tekočih trakov taylor-fordizma, presežkov kapitala kot merila odnosov med ljudmi. Zame je in bo ostal največji Slovenec nesrečni virtuoz rocka Bojan Pečar-Boki, ki ga ni na Janševi top listi. Zame bo the gratest ever zdravnik argentinsko-irske krvi, ki je pustil oblast in otroke, da bi položil mlado življenje za deželo, ki je ni poznal, čigar kosti so NATO-vci razsuli po pragozdu, kot bi bil pes, da se ne bi ob njem zbirali in prepevali mladi. V mojih ušesih je EKV, ki na njegovem playerju ne igrajo. Kar je njemu Jože Pučnik, je meni Jimmy Page. Kar so njemu zvezde rumene barve na modri podlagi, je zame zastava Cuba Libre. A nič ne de.

 

Janez Janša je za vse prvi in morda edini, vsekakor daleč nad vsemi. Zakaj? Ker ima velikansko fantazmo, fluid, idejo; kar jo ima v tem, v kar verjame. Goji ljubezen do svojega naroda, od katerega je odgnal druge. Pripravljen povoziti vse, kar grozi nasmehu na obrazu njegovih. Močno pleme. Obožujem, kako posluša slovensko govorico. Tako kot poslušam EKV na glas, do konca, posluša on dobro lastnega naroda. Na polno - iz srca.

 

Zaradi njegovega entuziazma sem vzljubil njegove izbire. Sicer izbire ni bilo; ali on ali lažniva sorošijada. Pekel Dantejevih krogov. Inferno med nami. Georgove računovodje. Puhli, pusti, umazani, zli, za dolar več. Odžagani sodniki, ki bi disciplinirali pravoverne, tetini in očetovi nečaki in sinovi brez dignitete, ki vlagajo kazenske ovadbe, tožilske soproge varanih zdravnikov, generalni, ki nadzirajo podrejene vodje iz postelje, prešuštniki, mrcine vseh rangov in profilov. Kradljivci respiratorjev, ki jih ščiti, oni mu pa iz hvaležnosti zabijajo nože v hrbet. Udbaške ministrice, ki ščitijo lastnega ustanovitelja, navidezno razočaranega nad njimi. Burkeži, zakravatani iz ministrskih stolov, ki pošiljajo v Bruselj katul-fermane vzhodnjaških satrapov, izpolnjujejo Georgove obrazce denunciacij. Brez sramu, kajti brez predsednika ne bi mogli sedeti drugje, kakor v čakalnicah uradov za delo. Plačanci brez nabojev v ceveh. Odurneži celotnega spektra.

 

Pomagal bi mu rad, a ne vem kako. Dal bi mu, kar so mi dajali rokerji, bitniki in psihadeliki, nadrealisti, imaginisti in kubisti, Beckett, Calvino in Joyce, Dostojevski, Williams in Kafka, Dalijeve fatamorgane, resničnejše od resnic, Štulićevi in Mladenovićevi verzi. Vse to mu ne more koristiti, ker je na nekih drugih bojiščih. JLA je odšla, kaj dosti ji niti ni bilo, da bi ostala. Soroševci ne bodo odšli, dokler ne postrgajo meso s kosti človekove duše. Njih knjige se ne bodo zaprle, dokler je v človeku ščepec duha. To niso zapori na Roški. Iz njihovih se ne pride ven. Z zahtevo po resnični vladavini prava, po prenehanju Bruselj- totalitarizma, si je JJ izkopal celico, pod katero ne bo demonstriral nihče, pod katero ne bo nihče spisal Majniške deklaracije, naganjal okupatorja, popravljal krivice. Ko Soroš udari -narodove enotnosti ni. Je kupljena z judeževimi zlatniki. Ostal bo sam. Stožilo se mu bo  po tistih, ki jih je bil odgnal v prvi vojni; načel bo sto let samote, kot Arcadio Buendia pod hrastom Maconda – najbolj samega mesta v zgodovini. Pred prihodom sorošijade bi mu človek vsaj lahko v celico odnesel kakšno škatlo cigaret; oni niti tega ne dovolijo. 

 

Vendar naj do takrat dvigne glavo pokonci. Naj se bori, krvavo, ostro, po moško, kot v prvo. Naj umremo pokonci. Ne bo sicer pomagalo, finale je neizprosno znan, sodba je spisana, tudi se že ve, kdo jo bo bral. Ne tista, ki jo piše ljudstvo. Toda naj ne odneha. Posejalo se bo seme nekih bodočih uporov nekih boljših ljudi. Najboljših. Kakršen je Janez Janša danes.

 

 


KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
28
Popolnost vesolja: Kozmični dež je misleča umetnina Tilna Sepiča
0
28.11.2020 21:54
V današnjem komentarju bom opazoval in komentiral umetniško delo Tilna Sepiča z naslovom Kozmični dež. Povejmo kar takoj in brez ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Zakaj je Janševo pismo pomembno
11
27.11.2020 23:59
Po vseh teh letih ukvarjanja s komuniciranjem sem še vedno prepričan, da je najboljši način komuniciranja predvsem v političnem ... Več.
Piše: Miha Burger
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
20
27.11.2020 01:00
Tisto, kar po mojem mnenju Slovenijo v teh časih pošteno tepe in rezultira v dejstvu, da ljudstvo nikomur več ne verjame, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
6
25.11.2020 22:00
Naš britanski kolumnist Keith Miles je kot nevtralni opazovalec razmer v Evropski uniji odreagiral na Janševo pismo evropskim ... Več.
Piše: Keith Miles
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
11
24.11.2020 21:16
Do danes so se v Sloveniji močno namnožili časnikarji in časnikarke, pravnuki Cankarjevih literarnih žurnalističnih likov. Sama ... Več.
Piše: Denis Poniž
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
16
23.11.2020 21:30
V nasprotju s splošnim prepričanjem, ki prevladuje izven Združenega kraljestva, je to država, ki ni proti priseljevanju, temveč ... Več.
Piše: Keith Miles
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
19
22.11.2020 21:00
Zakaj se v Sloveniji zgodi tak rompompom vsakič, ko desne vlade izvedejo kadrovske menjave? Levica, ki je tej državi vladala tri ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Stoletje Rapalske meje: Nasilje in "etnična melioracija" bivše Julijske krajine
2
22.11.2020 11:00
Stoletnica Rapalske pogodbe in sveži izid slovenskega prevoda knjige Izbrisana identiteta tržaškega razumnika in publicista ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Tihomir in Kazimir
5
21.11.2020 21:49
Bolj oseben kot je moj današnji komentar, ne more biti. Posvetil se bom retrospektivni razstavi, posvečeni Kazimirju Maleviču v ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
24
18.11.2020 23:05
16.11.2020 je Komisija za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti javno objavila ter na državni zbor in ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Zakaj so železničarji bolj cenjeni od nacionalkinih novinarjev na Kolodvorski
10
17.11.2020 21:30
Pred časom sem objavil tekst, v katerem sem prikazal poslovanje javneRTVhiše v zadnjih letih, dodal pa sem tudi primerjavo z ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zgodovina brez epike: Imeli bomo državo, če nam jo bodo globalni centri moči dovolili imeti, za kar pa moramo biti izjemno modri
12
16.11.2020 21:00
Če zavezniške sile ne bi pregnale Nemcev leta 1945, bi Nemci poveljevali Kraljevini Jugoslaviji in njenim narodom tudi dandanes, ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski odnosi z Združenimi državami po zmagi Bidena niso več pod vprašajem - ali pač?!
12
15.11.2020 22:58
Tviti predsednika vlade Janeza Janše ob nedavnih volitvah v ZDA so imeli tudi učinke, ki jih ne gre prezreti. V slovenski ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zmaga desnice na ameriških volitvah ni vprašanje
12
15.11.2020 11:00
Med zadnjimi volitvami v ZDA so se razgalili nekateri nauki za preizpraševanje politične situacije na celotnem Zahodu. Naj bo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Zasmehoval je tako evropske cilindre, kot balkanske opanke
1
14.11.2020 22:01
Še danes je večini ljudi najbližja asociacija na avantgardno umetnost povezana z revolucionarnim komunizmom. Meni pa vedno znova ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Virus v Evropi: Potreba po narodih in nacionalnih državah
9
13.11.2020 21:45
Trenutna pandemija jasneje kot vse drugo kaže, da so se nacionalne države in lojalnost, ki jo ljudje čutijo do svojega naroda, ... Več.
Piše: Keith Miles
Američani so že siti obeh, Bidena in Trumpa, čeprav vse kaže, da so demokrati prehitro razglasili zmago
28
12.11.2020 21:11
Amerika je vselej znala presenečati svet. Med drugo svetovno vojno in takoj po njej izjemno pozitivno, kasneje čedalje bolj ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
In memoriam Neda Pagon (1941-2020)
2
11.11.2020 21:08
Neda Pagon je bila stara marksistka. Čvrsta v lastnih spoznanjih, a nemilitantna in neavtoritarna v besedah in dejanjih, ki po ... Več.
Piše: Igor Grdina
Argumentacija je univerzalna vrednota in edina alternativa nasilju
9
10.11.2020 21:55
Brez najmanjšega dvoma obstaja nekaj univerzalnih vrednot, ki jih je človeška civilizacija dokončno osvojila, saj se strinja z ... Več.
Piše: Miha Burger
Rolling Stonesov politični vodnik po "orbanizaciji" Slovenije
15
08.11.2020 20:00
Janezu Janši se pogosto očita, da po zgledu madžarskega premierja orbanizira Slovenijo. Ni dvoma, da slovenski predsednik vlade ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 4.842
02/
Semenj ničevosti: O "akademski" mazaški akciji Renate Salecl in Tineta Hribarja
Andrej Lokar
Ogledov: 3.776
03/
Kaj bi Ursula von der Leyen lahko odgovorila Janezu Janši (pa zagotovo ne bo)
Keith Miles
Ogledov: 2.647
04/
Slovenski zid, The Wall: Pri nas je Sistem levica, zato levičaji znorijo, ko desnica prevzame oblast
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.837
05/
Zakaj je Janševo pismo pomembno
Miha Burger
Ogledov: 1.953
06/
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
Igor Vlačič
Ogledov: 2.207
07/
Pisma iz emigracije: V času izrednih razmer je demokracija še vedno ena in edina rešitev pred Putinovi in Soroševimi političnimi in medijskimi zombiji
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.732
08/
Časnikarji in čast: Res je, ne more biti vsak časnikar Mark Twain ali Oriana Fallaci, lahko pa je vsak časnikar z velikim Č, če hoče to biti
Denis Poniž
Ogledov: 1.841
09/
Različnost, priložnost in koristni zakoniti priseljenci
Keith Miles
Ogledov: 1.165
10/
Koliko solz, besed obupa, razpadlih družin, pomirjeval in razmišljanj o samomoru je povzročila Finančna uprava?
Ivan Simič
Ogledov: 6.509