Komentar

Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto

Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral nihče, pred katero ne bo nihče spisal Majniške deklaracije, naganjal okupatorja, popravljal krivice. Ko udari Soroš, narodove enotnosti ni. Je kupljena z judeževimi zlatniki. JJ bo ostal sam, vendar naj do takrat dvigne glavo pokonci. Naj se bori, krvavo, ostro, po moško, kot v prvo. Naj umremo pokonci. Ne bo sicer pomagalo, finale je neizprosno znan, sodba je spisana, tudi se že ve, kdo jo bo bral. Ne tista, ki jo piše ljudstvo. Toda JJ naj ne odneha. Posejalo se bo seme nekih bodočih uporov nekih boljših ljudi. Najboljših. Kakršen je Janez Janša danes.

19.11.2020 21:36
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   JJ   Janez Janša   EU   Soroš   Arcadio Buendia   Bruselj   vladavina prava

Soroševci ne bodo odšli, dokler ne postrgajo meso s kosti človekove duše. Njih knjige se ne bodo zaprle, dokler je v človeku ščepec duha. To niso zapori na Roški. Iz njihovih se ne pride ven.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je pred dnevi, sredi novembra 2020, zapisal: "Na dramatičnem zasedanju Evropskega sveta julija 2020 smo po velikih naporih dosegli soglasje o robustnem finančnem okviru za odpravo posledic epidemije. Nedavni poskus uskladitvenega dogovora med Svetom EU in Evropskim parlamentom pa to soglasje ruši. Ponovno se na dnevni red vrača vprašanje pogojevanja črpanja EU sredstev s tako imenovano 'vladavino prava'. Vendar diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, temveč na politično motiviranih merilih, ni mogoče imenovati 'vladavina prava'. Tisti, ki smo del svojega življenja preživeli v totalitarnem režimu, vemo, da se odmik od realnosti začne takrat, ko se procesom ali institucijam nadene ime, ki odraža ravno nasprotno od bistva. 'Ljudske demokracije' so bile režimi enopartijske diktature. Demokratična republika Nemčija je bila primorana zgraditi zid, da ljudje ne bi še bolj množično bežali iz takšne demokracije. 'Socialistično samoupravljanje' v bivši Jugoslaviji je bilo krinka za trdo roko komunistične stranke v gospodarstvu.". (vir - pismo premierja Janše voditeljem EU)

 

V letu 1988 je tedaj novinar-obramboslovec Janez Janša stal v osrčju gibanja, delujočega proti "totalitarnim obrazcem socializma, SFRJ, JLA", kar ga je stalo svobode. Protesti, podpisovanje Majniške deklaracije, izrazi množične podpore štirim (JBTZ) in ostalo, kar je sledilo, je pospešilo razpad JLA, SFRJ, socializma, porušilo Berlinski zid okoli Slovenije, ji omogočilo vstop v EU ter v zahodno-evropsko tipologijo vladavine prava.

 

Ki sedaj vsem na očeh požira lastne otroke.

 

Kot izobražencu, ki je pozorno spremljal ter analiziral dogajanje, skeptičnemu tako do JLA in SFRJ kot tudi do EU in rušilcev Berlinskega zidu, se mi je večkrat vsilila potreba po dojetju osebnostnega profila sedanjega predsednika vlade. Dojel sem jo šele ob zgornjem zapisu. Podoba, ki so jo izrisovali čustveni odvisniki od SFRJ, reducirana na srboriteža, omejenca, nacionalista, zahodnega plačanca, mi je dišala po intelektualno podhranjeni simplifikaciji, logičnem absurdu. Povsem enako kot malikovanje rušiteljev komunizma, z indijanskim poplesavanjem okoli kotla, v katerem so se kuhale najlepše ideje v zgodovini človeštva, tipa enakosti, sestrstva, bratstva, duševnosti, iluzije.

 

Resda so mi tuje mnoge ideje, ki so mu blizu: togih vojaških zavezništev, agresivnih vojaških poveljstev, salutiranja različnih Stoltenbergov, Tuskov in sorodnih, raketiranja vseh, ki niso na izvolite, odtujenih kapitalskih mehanizmov, tekočih trakov taylor-fordizma, presežkov kapitala kot merila odnosov med ljudmi. Zame je in bo ostal največji Slovenec nesrečni virtuoz rocka Bojan Pečar-Boki, ki ga ni na Janševi top listi. Zame bo the gratest ever zdravnik argentinsko-irske krvi, ki je pustil oblast in otroke, da bi položil mlado življenje za deželo, ki je ni poznal, čigar kosti so NATO-vci razsuli po pragozdu, kot bi bil pes, da se ne bi ob njem zbirali in prepevali mladi. V mojih ušesih je EKV, ki na njegovem playerju ne igrajo. Kar je njemu Jože Pučnik, je meni Jimmy Page. Kar so njemu zvezde rumene barve na modri podlagi, je zame zastava Cuba Libre. A nič ne de.

 

Janez Janša je za vse prvi in morda edini, vsekakor daleč nad vsemi. Zakaj? Ker ima velikansko fantazmo, fluid, idejo; kar jo ima v tem, v kar verjame. Goji ljubezen do svojega naroda, od katerega je odgnal druge. Pripravljen povoziti vse, kar grozi nasmehu na obrazu njegovih. Močno pleme. Obožujem, kako posluša slovensko govorico. Tako kot poslušam EKV na glas, do konca, posluša on dobro lastnega naroda. Na polno - iz srca.

 

Zaradi njegovega entuziazma sem vzljubil njegove izbire. Sicer izbire ni bilo; ali on ali lažniva sorošijada. Pekel Dantejevih krogov. Inferno med nami. Georgove računovodje. Puhli, pusti, umazani, zli, za dolar več. Odžagani sodniki, ki bi disciplinirali pravoverne, tetini in očetovi nečaki in sinovi brez dignitete, ki vlagajo kazenske ovadbe, tožilske soproge varanih zdravnikov, generalni, ki nadzirajo podrejene vodje iz postelje, prešuštniki, mrcine vseh rangov in profilov. Kradljivci respiratorjev, ki jih ščiti, oni mu pa iz hvaležnosti zabijajo nože v hrbet. Udbaške ministrice, ki ščitijo lastnega ustanovitelja, navidezno razočaranega nad njimi. Burkeži, zakravatani iz ministrskih stolov, ki pošiljajo v Bruselj katul-fermane vzhodnjaških satrapov, izpolnjujejo Georgove obrazce denunciacij. Brez sramu, kajti brez predsednika ne bi mogli sedeti drugje, kakor v čakalnicah uradov za delo. Plačanci brez nabojev v ceveh. Odurneži celotnega spektra.

 

Pomagal bi mu rad, a ne vem kako. Dal bi mu, kar so mi dajali rokerji, bitniki in psihadeliki, nadrealisti, imaginisti in kubisti, Beckett, Calvino in Joyce, Dostojevski, Williams in Kafka, Dalijeve fatamorgane, resničnejše od resnic, Štulićevi in Mladenovićevi verzi. Vse to mu ne more koristiti, ker je na nekih drugih bojiščih. JLA je odšla, kaj dosti ji niti ni bilo, da bi ostala. Soroševci ne bodo odšli, dokler ne postrgajo meso s kosti človekove duše. Njih knjige se ne bodo zaprle, dokler je v človeku ščepec duha. To niso zapori na Roški. Iz njihovih se ne pride ven. Z zahtevo po resnični vladavini prava, po prenehanju Bruselj- totalitarizma, si je JJ izkopal celico, pod katero ne bo demonstriral nihče, pod katero ne bo nihče spisal Majniške deklaracije, naganjal okupatorja, popravljal krivice. Ko Soroš udari -narodove enotnosti ni. Je kupljena z judeževimi zlatniki. Ostal bo sam. Stožilo se mu bo  po tistih, ki jih je bil odgnal v prvi vojni; načel bo sto let samote, kot Arcadio Buendia pod hrastom Maconda – najbolj samega mesta v zgodovini. Pred prihodom sorošijade bi mu človek vsaj lahko v celico odnesel kakšno škatlo cigaret; oni niti tega ne dovolijo. 

 

Vendar naj do takrat dvigne glavo pokonci. Naj se bori, krvavo, ostro, po moško, kot v prvo. Naj umremo pokonci. Ne bo sicer pomagalo, finale je neizprosno znan, sodba je spisana, tudi se že ve, kdo jo bo bral. Ne tista, ki jo piše ljudstvo. Toda naj ne odneha. Posejalo se bo seme nekih bodočih uporov nekih boljših ljudi. Najboljših. Kakršen je Janez Janša danes.

 

 


KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
29
Sramotni jezdec nekega tragičnega časa: Esej o Jožetu Javoršku (1920-1990)
0
09.05.2021 11:00
Aprila 1944 naj bi v Bazi 20 Jože Javoršek zasnoval in uspešno izpeljal kulturni miting. Dramaturško domiselno zasnovan ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Andre Cadere: Kako je nevidni romunski emigrant v Parizu postal človek z "okroglo palico"
4
09.05.2021 06:00
Andre Cadere je živel v Parizu emigrantsko življenje s statusom drugorazrednega, mogoče celo tretjerazrednega umetnika. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
14
07.05.2021 22:59
Koronska situacija ni naporna samo za ženske. V družinskem nasilju trpijo otroci, starostniki, oskrbe potrebni, ženske in tudi ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
29
05.05.2021 21:00
Oseba iz politike me je vljudno prosila, naj napišem kaj pozitivnega, neke sorte spravni tekst. Naj ljudi pozovem k enotnosti. ... Več.
Piše: Ana Jud
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
21
03.05.2021 22:30
Kampanje z opozarjanjem na nasilje moških niso nič novega. V času epidemije so tudi v Avstriji plasirali serijo plakatov z ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
10
03.05.2021 03:47
Po svetu je še vedno veliko komunističnih strank, a je zelo malo vplivnih. Presenetljivo pa so komunisti v španski koaliciji, ... Več.
Piše: Keith Miles
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
18
02.05.2021 11:00
Nismo še prišli na raven duhovnega razvoja, ki bi presegel krovno ideologijo vseh časov in krajev. Ne slepite se! Še vedno ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Če gledališkemu režiserju odvzameš možnost režiranja, je to isto, kot da ga usmrtiš.
3
01.05.2021 22:40
Umetniško gledališče Vsevoloda Emiljeviča Mejerholda se je upiralo zadušljivosti realnega sveta. Gledališko poetičnost je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
19
29.04.2021 22:03
Šele z nekoliko večje distance, predvsem geografske, človek počasi dojame vse razsežnosti fenomenalne slovenske pameti, ki jo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
22
28.04.2021 22:00
Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) mora postati zares neodvisna institucija! Naj privabi k sodelovanju čim več samostojnih ... Več.
Piše: Miha Burger
Yoda iz Vojne zvezd v mojem Štoparskem vodniku po slovenskem sodnem vesolju
9
25.04.2021 21:00
Področje sodnega izvedenstva psihiatrične stroke je v naši državi katastrofično neprofesionalno področje. Vedno sem menila, da ... Več.
Piše: Ana Jud
Ni lepšega na svetu, kot so gledališke vaje: na njih vadimo svojo smrt
3
24.04.2021 22:39
Na vajah načelno ne določim interpretativne meje, da se lahko igralec svobodno giblje po zvočnem polju svojih replik. Ko pa smo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Ustaške sanje hrvaškega predsednika Zorana Milanovića ali malo drugačen "non-paper"
11
23.04.2021 22:25
Pozdraviti gre prizadevanja Slovenije po čimprejšnjem odhodu iz balkanskega okolja, v prvi vrsti iz sklopa nečednih navad, ki ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Tudi imunski sistem Tomaža Vesela, predsednika Računskega sodišča, je hudo oslabljen
10
22.04.2021 22:10
Imunski sistem države se ruši ... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Gozd, voda in les, slovenski ponos v Dubaju na svetovni razstavi Expo 2020
18
21.04.2021 21:31
1. oktobra letos se bo v Dubaju odprl Expo 2020, ki ga je pandemija novega koronavirusa prestavila za eno leto. Predstavilo se ... Več.
Piše: Robert Klun
Gostujoči komentar: Covid-19 nas je že nekajkrat neprijetno presenetil in še vedno nas lahko
22
19.04.2021 21:00
Pri spremljanju razvoja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, je že dolgo jasno, da ne gre samo za respiratorno ... Več.
Piše: Milan Krek
Če nas ne bo povozila multinacionalka Uber, nas bodo dotolkli pa vsi domači "uberji"
10
18.04.2021 11:00
Slovenija je Slovenija! V tridesetih letih samostojne države je slovenska politika predvsem plonkala ideje in vizije drugih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Milutin Milanković: Tisti astronom, ki je izračunal, da se ledene dobe pojavljajo ciklično
7
17.04.2021 21:17
Milutin Milanković je bil renesančni človek, rojen tik pred zoro modernizma, astronom, matematik in klimatolog. Leta 1928 je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Replika Billu Wirtzu: Tisti, ki živijo v steklenih hišah, ne bi smeli metati kamenja
19
16.04.2021 22:00
Kritika iz Luksemburga je popolnoma razvrednotena zaradi številnih stvari. Prvo si bodo Slovenci zapomnili iz časa, ko so se ... Več.
Piše: Keith Miles
500 let Martina Luthra: "Tu stojim in drugače ne morem! Bog mi pomagaj!"
15
15.04.2021 22:26
Šestnajstega aprila 1521 je avguštinski menih Martin Luther pred nemškim cesarjem v Wormsu zagovarjal svoje teze. Na dvor je bil ... Več.
Piše: Janez Gorse
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Pisma iz emigracije: O fašistih, komunistih in tudi tistih normalnih, ki trpimo vmes
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.315
02/
Polemika o "znamenjih": Pravičniški krik dobrih očetov in patriarhalne posvetovalnice za ženske
Simona Rebolj
Ogledov: 2.038
03/
Tukaj nisem zato, da bi me vi, janšisti in titoisti, ki ste vsi isti - Butalci, po glavici pobožali
Ana Jud
Ogledov: 1.575
04/
Where have all the communists gone, kam so vsi komunisti šli?
Keith Miles
Ogledov: 1.362
05/
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
Andrej Mertelj
Ogledov: 1.290
06/
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
Žiga Stupica
Ogledov: 952
07/
Polemika o "znamenjih": Od brisanja slik preko Sanjskega moškega, otrok brez očetov in Simone Rebolj do streljanja sošolcev
Andrej Mertelj
Ogledov: 850
08/
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
Bine Kordež
Ogledov: 888
09/
2. maj: Praznovanje ljubezni do dela, vrednote nad vrednotami!
Simona Rebolj
Ogledov: 1.142
10/
Bi donirali Komisiji za preprečevanje korupcije 5 evrov preko SMS, da bi tako zagotovili njeno dejansko neodvisnost?
Miha Burger
Ogledov: 1.054