Komentar

Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto

Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral nihče, pred katero ne bo nihče spisal Majniške deklaracije, naganjal okupatorja, popravljal krivice. Ko udari Soroš, narodove enotnosti ni. Je kupljena z judeževimi zlatniki. JJ bo ostal sam, vendar naj do takrat dvigne glavo pokonci. Naj se bori, krvavo, ostro, po moško, kot v prvo. Naj umremo pokonci. Ne bo sicer pomagalo, finale je neizprosno znan, sodba je spisana, tudi se že ve, kdo jo bo bral. Ne tista, ki jo piše ljudstvo. Toda JJ naj ne odneha. Posejalo se bo seme nekih bodočih uporov nekih boljših ljudi. Najboljših. Kakršen je Janez Janša danes.

19.11.2020 21:36
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   JJ   Janez Janša   EU   Soroš   Arcadio Buendia   Bruselj   vladavina prava

Soroševci ne bodo odšli, dokler ne postrgajo meso s kosti človekove duše. Njih knjige se ne bodo zaprle, dokler je v človeku ščepec duha. To niso zapori na Roški. Iz njihovih se ne pride ven.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je pred dnevi, sredi novembra 2020, zapisal: "Na dramatičnem zasedanju Evropskega sveta julija 2020 smo po velikih naporih dosegli soglasje o robustnem finančnem okviru za odpravo posledic epidemije. Nedavni poskus uskladitvenega dogovora med Svetom EU in Evropskim parlamentom pa to soglasje ruši. Ponovno se na dnevni red vrača vprašanje pogojevanja črpanja EU sredstev s tako imenovano 'vladavino prava'. Vendar diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, temveč na politično motiviranih merilih, ni mogoče imenovati 'vladavina prava'. Tisti, ki smo del svojega življenja preživeli v totalitarnem režimu, vemo, da se odmik od realnosti začne takrat, ko se procesom ali institucijam nadene ime, ki odraža ravno nasprotno od bistva. 'Ljudske demokracije' so bile režimi enopartijske diktature. Demokratična republika Nemčija je bila primorana zgraditi zid, da ljudje ne bi še bolj množično bežali iz takšne demokracije. 'Socialistično samoupravljanje' v bivši Jugoslaviji je bilo krinka za trdo roko komunistične stranke v gospodarstvu.". (vir - pismo premierja Janše voditeljem EU)

 

V letu 1988 je tedaj novinar-obramboslovec Janez Janša stal v osrčju gibanja, delujočega proti "totalitarnim obrazcem socializma, SFRJ, JLA", kar ga je stalo svobode. Protesti, podpisovanje Majniške deklaracije, izrazi množične podpore štirim (JBTZ) in ostalo, kar je sledilo, je pospešilo razpad JLA, SFRJ, socializma, porušilo Berlinski zid okoli Slovenije, ji omogočilo vstop v EU ter v zahodno-evropsko tipologijo vladavine prava.

 

Ki sedaj vsem na očeh požira lastne otroke.

 

Kot izobražencu, ki je pozorno spremljal ter analiziral dogajanje, skeptičnemu tako do JLA in SFRJ kot tudi do EU in rušilcev Berlinskega zidu, se mi je večkrat vsilila potreba po dojetju osebnostnega profila sedanjega predsednika vlade. Dojel sem jo šele ob zgornjem zapisu. Podoba, ki so jo izrisovali čustveni odvisniki od SFRJ, reducirana na srboriteža, omejenca, nacionalista, zahodnega plačanca, mi je dišala po intelektualno podhranjeni simplifikaciji, logičnem absurdu. Povsem enako kot malikovanje rušiteljev komunizma, z indijanskim poplesavanjem okoli kotla, v katerem so se kuhale najlepše ideje v zgodovini človeštva, tipa enakosti, sestrstva, bratstva, duševnosti, iluzije.

 

Resda so mi tuje mnoge ideje, ki so mu blizu: togih vojaških zavezništev, agresivnih vojaških poveljstev, salutiranja različnih Stoltenbergov, Tuskov in sorodnih, raketiranja vseh, ki niso na izvolite, odtujenih kapitalskih mehanizmov, tekočih trakov taylor-fordizma, presežkov kapitala kot merila odnosov med ljudmi. Zame je in bo ostal največji Slovenec nesrečni virtuoz rocka Bojan Pečar-Boki, ki ga ni na Janševi top listi. Zame bo the gratest ever zdravnik argentinsko-irske krvi, ki je pustil oblast in otroke, da bi položil mlado življenje za deželo, ki je ni poznal, čigar kosti so NATO-vci razsuli po pragozdu, kot bi bil pes, da se ne bi ob njem zbirali in prepevali mladi. V mojih ušesih je EKV, ki na njegovem playerju ne igrajo. Kar je njemu Jože Pučnik, je meni Jimmy Page. Kar so njemu zvezde rumene barve na modri podlagi, je zame zastava Cuba Libre. A nič ne de.

 

Janez Janša je za vse prvi in morda edini, vsekakor daleč nad vsemi. Zakaj? Ker ima velikansko fantazmo, fluid, idejo; kar jo ima v tem, v kar verjame. Goji ljubezen do svojega naroda, od katerega je odgnal druge. Pripravljen povoziti vse, kar grozi nasmehu na obrazu njegovih. Močno pleme. Obožujem, kako posluša slovensko govorico. Tako kot poslušam EKV na glas, do konca, posluša on dobro lastnega naroda. Na polno - iz srca.

 

Zaradi njegovega entuziazma sem vzljubil njegove izbire. Sicer izbire ni bilo; ali on ali lažniva sorošijada. Pekel Dantejevih krogov. Inferno med nami. Georgove računovodje. Puhli, pusti, umazani, zli, za dolar več. Odžagani sodniki, ki bi disciplinirali pravoverne, tetini in očetovi nečaki in sinovi brez dignitete, ki vlagajo kazenske ovadbe, tožilske soproge varanih zdravnikov, generalni, ki nadzirajo podrejene vodje iz postelje, prešuštniki, mrcine vseh rangov in profilov. Kradljivci respiratorjev, ki jih ščiti, oni mu pa iz hvaležnosti zabijajo nože v hrbet. Udbaške ministrice, ki ščitijo lastnega ustanovitelja, navidezno razočaranega nad njimi. Burkeži, zakravatani iz ministrskih stolov, ki pošiljajo v Bruselj katul-fermane vzhodnjaških satrapov, izpolnjujejo Georgove obrazce denunciacij. Brez sramu, kajti brez predsednika ne bi mogli sedeti drugje, kakor v čakalnicah uradov za delo. Plačanci brez nabojev v ceveh. Odurneži celotnega spektra.

 

Pomagal bi mu rad, a ne vem kako. Dal bi mu, kar so mi dajali rokerji, bitniki in psihadeliki, nadrealisti, imaginisti in kubisti, Beckett, Calvino in Joyce, Dostojevski, Williams in Kafka, Dalijeve fatamorgane, resničnejše od resnic, Štulićevi in Mladenovićevi verzi. Vse to mu ne more koristiti, ker je na nekih drugih bojiščih. JLA je odšla, kaj dosti ji niti ni bilo, da bi ostala. Soroševci ne bodo odšli, dokler ne postrgajo meso s kosti človekove duše. Njih knjige se ne bodo zaprle, dokler je v človeku ščepec duha. To niso zapori na Roški. Iz njihovih se ne pride ven. Z zahtevo po resnični vladavini prava, po prenehanju Bruselj- totalitarizma, si je JJ izkopal celico, pod katero ne bo demonstriral nihče, pod katero ne bo nihče spisal Majniške deklaracije, naganjal okupatorja, popravljal krivice. Ko Soroš udari -narodove enotnosti ni. Je kupljena z judeževimi zlatniki. Ostal bo sam. Stožilo se mu bo  po tistih, ki jih je bil odgnal v prvi vojni; načel bo sto let samote, kot Arcadio Buendia pod hrastom Maconda – najbolj samega mesta v zgodovini. Pred prihodom sorošijade bi mu človek vsaj lahko v celico odnesel kakšno škatlo cigaret; oni niti tega ne dovolijo. 

 

Vendar naj do takrat dvigne glavo pokonci. Naj se bori, krvavo, ostro, po moško, kot v prvo. Naj umremo pokonci. Ne bo sicer pomagalo, finale je neizprosno znan, sodba je spisana, tudi se že ve, kdo jo bo bral. Ne tista, ki jo piše ljudstvo. Toda naj ne odneha. Posejalo se bo seme nekih bodočih uporov nekih boljših ljudi. Najboljših. Kakršen je Janez Janša danes.

 

 


KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
29
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
21
26.07.2021 22:00
Vlade v svetu in tudi naša so dale na prvo mesto v pandemiji ohranjanje zdravja ljudi. Praviloma so ukrepi v naši družbi ... Več.
Piše: Milan Krek
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
3
25.07.2021 11:00
Logično, da UEFA ni podprla mavrične promocije zaradi nasprotovanja madžarski homofobni politiki. Ker UEFA, a veste, se ne vtika ... Več.
Piše: Simona Rebolj
George Costakis je kupoval za človeštvo neskončno pomembne umetnine, ki niso imele nobenega trga, kaj šele cene
3
24.07.2021 22:00
George Costakisje zbiral umetnine, ki jih ni nihče želel na zidovih svojih domov, še manj pa v muzejih. V svojem stanovanju je ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
23
23.07.2021 21:04
Potem ko smo skoraj poldrugo desetletje nemo opazovali prorusko orientiranost slovenske zunanje politike, smo lani iz dežja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
16
22.07.2021 22:20
Umetnik, če ni zmožen ohraniti človeka v sebi, naj se obesi, je povedal Cankar. Če pa se prilagodi, ni umetnik. Janji Vidmar se ... Več.
Piše: Anej Sam
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
15
21.07.2021 22:18
K meni na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) lahko pride vsak davčni zavezanec in vsakdo, ki ima ali nima težave s ... Več.
Piše: Ivan Simič
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
13
20.07.2021 20:30
Janševa izjava o neodvisni preiskavi množičnih pobojev političnih zapornikov v Iranu konec osemdesetih je v precejšnjo zadrego ... Več.
Piše: Božo Cerar
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
17
19.07.2021 20:00
Junija so evropski poslanci izglasovali resolucijo, po kateri so reproduktivne pravice žensk priznane kot človekove pravice. ... Več.
Piše: Ana Jud
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
20
18.07.2021 21:00
Pa začnimo tokrat s pljuvanjem pri alpakah, udomačenih južnoameriških kamelah andskega visokogorja. Alpake uporabljajo pljuvanje ... Več.
Piše: Milan Krek
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
5
17.07.2021 21:00
Ko govorimo o bolečini, govorimo o tistem trenutku, ko se naša govorica prelomi in se popolnoma spremeni, njen izraz pa postane ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Od besed k dejanjem ali zakaj je čisto vsak dan dober za umiranje
7
16.07.2021 20:18
Spomladi 1998 sem bil svetovalec predsednika državnega zbora. V mesečniku Parlamentarec sem objavil članek o svoji ideji ... Več.
Piše: Miha Burger
Po referendumu: Kaj je nekaj metrov obale proti večnemu pohlepu? Zato je pomembno, da je zakon padel.
14
15.07.2021 21:26
Le kaj naj človek pet dni po referendumu še pove o tem, zakaj je dobro, da je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah ... Več.
Piše: Zoran Leban Trojar
Trije tipi slovenskih levičarjev, zaradi katerih so Slovenci tako grozljivo leni, ko je treba voliti
19
13.07.2021 21:36
Slovenska politična scena je jasna kot bel dan. Imamo anacionalne leve in nacionalne desne sile, ki nikdar do sedaj in še lep ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Bodo maturanti, ki so se iz Španije domov vrnili okuženi, sprožili četrti val epidemije Covid-19 v Sloveniji?
19
12.07.2021 21:00
Maturantski izlet je vedno nekaj lepega, poln pričakovanj, zabave, druženja in srečanj z mnogimi mladimi s celega sveta, če se ... Več.
Piše: Milan Krek
Naše svinje so zaslovele po vsej Evropski uniji in dokazujejo, da smo Slovenci idioti
14
11.07.2021 22:15
Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) redno poudarja, da se svoboda izražanja ne nanaša zgolj na informacije, katerim smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Jalov blagor ubogih na duhu, kajti kraljestvo je že njihovo
21
11.07.2021 11:00
Mitja Okorn je verjetno po slovenski logiki pojem uspeha tudi zato, ker je bistveno več zaslužil v tujini kot naši režiserji, ki ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Poezija je molk, ki prihaja izza priprtih oči
2
10.07.2021 18:00
Dane Zajc me prek poezije povezuje s svojo čustveno iskušnjo, nakaj manj s čutno zaznavo, še najmanj pa z intelektualno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Pred referendumom: Upam, da boste izjemna šola novim generacijam, gospod minister Vizjak
26
09.07.2021 00:31
Zaupanje je sveti gral delovanja v politiki. Gospod minister Vizjak, oprostite, ampak težko vam verjamem in zdi se, da nisem ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
4. junij 2021 je bil dan, ko je smučanje dobilo priložnost, da spet postane zanimiv šport
3
06.07.2021 22:05
Danes tega vsi še ne verjamejo, toda 4. junija se je ponovno rodilo smučanje. Z novim vodstvom svetovne smučarske organizacije ... Več.
Piše: Borut Hrobat
Eksponentna rast delta seva: Poenotimo se pred naslednjim valom, ki je pred vrati!
10
04.07.2021 22:24
Delta sev počasi napreduje v Evropi. Med države, kjer se hitreje širi, sodi tudi Portugalska, a se ji z vsakim dnem pridružujemo ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.515
02/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.389
03/
Janša vs iranski režim: So človekove pravice za Evropsko unijo po novem stvar pregmatizma in "višjih interesov"?
Božo Cerar
Ogledov: 1.396
04/
Moški pri reprodukciji prispeva zgolj spermij, zato naj se ne oglaša, ko gre za splav!
Ana Jud
Ogledov: 1.551
05/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.300
06/
Smo Slovenci s pljuvanjem posameznikov na ulicah prišli na nivo južnoameriških alpak?
Milan Krek
Ogledov: 1.408
07/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.155
08/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 995
09/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.117
10/
O bolečini in trpljenju: "Pa kako jih ni sram, da se tako nemarno pretvarjajo!?"
Dragan Živadinov
Ogledov: 758