Komentar

Z zahtevo po resnični vladavini prava si je Janez Janša izkopal jamo za svojo politično krsto

Rad bi mu pomagal, a ne vem, kako. Z zahtevo po resnični vladavini prava si je JJ izkopal celico, pred katero ne bo demonstriral nihče, pred katero ne bo nihče spisal Majniške deklaracije, naganjal okupatorja, popravljal krivice. Ko udari Soroš, narodove enotnosti ni. Je kupljena z judeževimi zlatniki. JJ bo ostal sam, vendar naj do takrat dvigne glavo pokonci. Naj se bori, krvavo, ostro, po moško, kot v prvo. Naj umremo pokonci. Ne bo sicer pomagalo, finale je neizprosno znan, sodba je spisana, tudi se že ve, kdo jo bo bral. Ne tista, ki jo piše ljudstvo. Toda JJ naj ne odneha. Posejalo se bo seme nekih bodočih uporov nekih boljših ljudi. Najboljših. Kakršen je Janez Janša danes.

19.11.2020 21:36
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   JJ   Janez Janša   EU   Soroš   Arcadio Buendia   Bruselj   vladavina prava

Soroševci ne bodo odšli, dokler ne postrgajo meso s kosti človekove duše. Njih knjige se ne bodo zaprle, dokler je v človeku ščepec duha. To niso zapori na Roški. Iz njihovih se ne pride ven.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je pred dnevi, sredi novembra 2020, zapisal: "Na dramatičnem zasedanju Evropskega sveta julija 2020 smo po velikih naporih dosegli soglasje o robustnem finančnem okviru za odpravo posledic epidemije. Nedavni poskus uskladitvenega dogovora med Svetom EU in Evropskim parlamentom pa to soglasje ruši. Ponovno se na dnevni red vrača vprašanje pogojevanja črpanja EU sredstev s tako imenovano 'vladavino prava'. Vendar diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, temveč na politično motiviranih merilih, ni mogoče imenovati 'vladavina prava'. Tisti, ki smo del svojega življenja preživeli v totalitarnem režimu, vemo, da se odmik od realnosti začne takrat, ko se procesom ali institucijam nadene ime, ki odraža ravno nasprotno od bistva. 'Ljudske demokracije' so bile režimi enopartijske diktature. Demokratična republika Nemčija je bila primorana zgraditi zid, da ljudje ne bi še bolj množično bežali iz takšne demokracije. 'Socialistično samoupravljanje' v bivši Jugoslaviji je bilo krinka za trdo roko komunistične stranke v gospodarstvu.". (vir - pismo premierja Janše voditeljem EU)

 

V letu 1988 je tedaj novinar-obramboslovec Janez Janša stal v osrčju gibanja, delujočega proti "totalitarnim obrazcem socializma, SFRJ, JLA", kar ga je stalo svobode. Protesti, podpisovanje Majniške deklaracije, izrazi množične podpore štirim (JBTZ) in ostalo, kar je sledilo, je pospešilo razpad JLA, SFRJ, socializma, porušilo Berlinski zid okoli Slovenije, ji omogočilo vstop v EU ter v zahodno-evropsko tipologijo vladavine prava.

 

Ki sedaj vsem na očeh požira lastne otroke.

 

Kot izobražencu, ki je pozorno spremljal ter analiziral dogajanje, skeptičnemu tako do JLA in SFRJ kot tudi do EU in rušilcev Berlinskega zidu, se mi je večkrat vsilila potreba po dojetju osebnostnega profila sedanjega predsednika vlade. Dojel sem jo šele ob zgornjem zapisu. Podoba, ki so jo izrisovali čustveni odvisniki od SFRJ, reducirana na srboriteža, omejenca, nacionalista, zahodnega plačanca, mi je dišala po intelektualno podhranjeni simplifikaciji, logičnem absurdu. Povsem enako kot malikovanje rušiteljev komunizma, z indijanskim poplesavanjem okoli kotla, v katerem so se kuhale najlepše ideje v zgodovini človeštva, tipa enakosti, sestrstva, bratstva, duševnosti, iluzije.

 

Resda so mi tuje mnoge ideje, ki so mu blizu: togih vojaških zavezništev, agresivnih vojaških poveljstev, salutiranja različnih Stoltenbergov, Tuskov in sorodnih, raketiranja vseh, ki niso na izvolite, odtujenih kapitalskih mehanizmov, tekočih trakov taylor-fordizma, presežkov kapitala kot merila odnosov med ljudmi. Zame je in bo ostal največji Slovenec nesrečni virtuoz rocka Bojan Pečar-Boki, ki ga ni na Janševi top listi. Zame bo the gratest ever zdravnik argentinsko-irske krvi, ki je pustil oblast in otroke, da bi položil mlado življenje za deželo, ki je ni poznal, čigar kosti so NATO-vci razsuli po pragozdu, kot bi bil pes, da se ne bi ob njem zbirali in prepevali mladi. V mojih ušesih je EKV, ki na njegovem playerju ne igrajo. Kar je njemu Jože Pučnik, je meni Jimmy Page. Kar so njemu zvezde rumene barve na modri podlagi, je zame zastava Cuba Libre. A nič ne de.

 

Janez Janša je za vse prvi in morda edini, vsekakor daleč nad vsemi. Zakaj? Ker ima velikansko fantazmo, fluid, idejo; kar jo ima v tem, v kar verjame. Goji ljubezen do svojega naroda, od katerega je odgnal druge. Pripravljen povoziti vse, kar grozi nasmehu na obrazu njegovih. Močno pleme. Obožujem, kako posluša slovensko govorico. Tako kot poslušam EKV na glas, do konca, posluša on dobro lastnega naroda. Na polno - iz srca.

 

Zaradi njegovega entuziazma sem vzljubil njegove izbire. Sicer izbire ni bilo; ali on ali lažniva sorošijada. Pekel Dantejevih krogov. Inferno med nami. Georgove računovodje. Puhli, pusti, umazani, zli, za dolar več. Odžagani sodniki, ki bi disciplinirali pravoverne, tetini in očetovi nečaki in sinovi brez dignitete, ki vlagajo kazenske ovadbe, tožilske soproge varanih zdravnikov, generalni, ki nadzirajo podrejene vodje iz postelje, prešuštniki, mrcine vseh rangov in profilov. Kradljivci respiratorjev, ki jih ščiti, oni mu pa iz hvaležnosti zabijajo nože v hrbet. Udbaške ministrice, ki ščitijo lastnega ustanovitelja, navidezno razočaranega nad njimi. Burkeži, zakravatani iz ministrskih stolov, ki pošiljajo v Bruselj katul-fermane vzhodnjaških satrapov, izpolnjujejo Georgove obrazce denunciacij. Brez sramu, kajti brez predsednika ne bi mogli sedeti drugje, kakor v čakalnicah uradov za delo. Plačanci brez nabojev v ceveh. Odurneži celotnega spektra.

 

Pomagal bi mu rad, a ne vem kako. Dal bi mu, kar so mi dajali rokerji, bitniki in psihadeliki, nadrealisti, imaginisti in kubisti, Beckett, Calvino in Joyce, Dostojevski, Williams in Kafka, Dalijeve fatamorgane, resničnejše od resnic, Štulićevi in Mladenovićevi verzi. Vse to mu ne more koristiti, ker je na nekih drugih bojiščih. JLA je odšla, kaj dosti ji niti ni bilo, da bi ostala. Soroševci ne bodo odšli, dokler ne postrgajo meso s kosti človekove duše. Njih knjige se ne bodo zaprle, dokler je v človeku ščepec duha. To niso zapori na Roški. Iz njihovih se ne pride ven. Z zahtevo po resnični vladavini prava, po prenehanju Bruselj- totalitarizma, si je JJ izkopal celico, pod katero ne bo demonstriral nihče, pod katero ne bo nihče spisal Majniške deklaracije, naganjal okupatorja, popravljal krivice. Ko Soroš udari -narodove enotnosti ni. Je kupljena z judeževimi zlatniki. Ostal bo sam. Stožilo se mu bo  po tistih, ki jih je bil odgnal v prvi vojni; načel bo sto let samote, kot Arcadio Buendia pod hrastom Maconda – najbolj samega mesta v zgodovini. Pred prihodom sorošijade bi mu človek vsaj lahko v celico odnesel kakšno škatlo cigaret; oni niti tega ne dovolijo. 

 

Vendar naj do takrat dvigne glavo pokonci. Naj se bori, krvavo, ostro, po moško, kot v prvo. Naj umremo pokonci. Ne bo sicer pomagalo, finale je neizprosno znan, sodba je spisana, tudi se že ve, kdo jo bo bral. Ne tista, ki jo piše ljudstvo. Toda naj ne odneha. Posejalo se bo seme nekih bodočih uporov nekih boljših ljudi. Najboljših. Kakršen je Janez Janša danes.

 

 


KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
29
Poteka totalna vojna za dominacijo nad interpretacijo zgodovine
0
23.10.2021 22:56
Ali ste opazili, ko je na oblasti desna falanga, imajo ideologi okrog sebe razporejene korumpirane zgodovinarje, ki nam ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
16
22.10.2021 21:50
Vemo, da lažejo. Oni vedo, da lažejo. Oni vedo, da vemo, da lažejo. Mi vemo, da oni vedo, da mi vemo, da oni lažejo. Pa še ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
10
21.10.2021 20:51
Ko veliki udarijo po majhnosti, ko zavezniki snamejo ovčjo, si nadenejo volčjo kožo ... se spomnimo drugi drugih. Si skačemo v ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
22
20.10.2021 22:45
Zakaj pri nas ne zmoremo dovolj moči, da bi se povezali in prenehali nagajati drug drugemu? Zakaj ne bi strnili vrste okoli boja ... Več.
Piše: Milan Krek
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
17
19.10.2021 22:03
Osnovni vzrok vseh zagat, v katere pada bolj ali manj celotna človeška skupnost in zadnje čase naša ožja skupnost, Slovenija, še ... Več.
Piše: Miha Burger
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
10
17.10.2021 22:30
Kmalu bomo uzakonili molk, ki bo dokončno uveljavil pravilo v večinskih medijih, to pa je, da je jakost javnega govora obratno ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
13
17.10.2021 11:00
Skrb za naše zdravje je omejena na biznis. Še bolj intenzivno boste v prihodnosti lahko zbirali zamaške za bolne otroke, ki jih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Giorgio De Chirico: Kaj umetnik dela, ko dela? Tisto, kar je najtežje: nič.
2
16.10.2021 22:00
De Chirico ni nikoli, ampak čisto nikoli po naročilu poveličeval ideoloških diktatorjev ali religioznih dostojanstvenikov. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
12
15.10.2021 22:00
Vedno bolj imam ob vsem dogajanju občutek, da nas manjšina želi poriniti nazaj v balkanski kotel. Ker izgleda, da znajo le v ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
23
15.10.2021 00:30
Odposlanci Evropskega parlamenta, ki so v Slovenijo prišli ugotavljat, kakšne so razmere na področju svobode medijev, vladavine ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
China power cuts harm growth as climate goals cheer
2
14.10.2021 21:00
China is experiencing its worst power shortage since the 1980s, a phenomenon that puts at risk the countrys post-Covid economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
9
13.10.2021 20:00
Velikanska črna zverina mi je vedno za petami. Potuhnjene grdobe se nikakor ne morem znebiti. Če grem v kopalnico, se skrije pri ... Več.
Piše: Ana Jud
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
17
12.10.2021 20:54
V Sloveniji se bližamo že 5000 umrlim zaradi Covid-19 v letu in pol, kar je v povprečju 277 smrti mesečno. Pet avtobusov. ... Več.
Piše: Milan Krek
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
8
11.10.2021 20:00
Slovenske novice so objavile šokantno fotografijo, ki jim jo je posredoval bralec: v centru Ljubljane se je mamica po ulici ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
5
10.10.2021 11:00
Toliko obtožb in groženj, nenazadnje pa tudi sovraštva z vseh strani, kot ga je bilo začutiti ob zadnji oddaji Tarča na ... Več.
Piše: Miha Burger
Zeniteum: To čemur pravimo resničnost, je neskončnost brez teže, mere, časa in prostora
10
09.10.2021 20:00
Kdo je naš skupni nasprotnik? Ta sovražnik je narava. Dokler bomo nemočni, bo ona močna, dokler ne postanemo njena volja, bo ona ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Spletni Antikvariat: Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugega knjiga, ki jo morda išče že dolga leta.
9
08.10.2021 21:25
Dragi bralci, preglejte svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova ... Več.
Piše: Stella Šibanc
Dogaja se nam ulica, vi se pa obnašate kot prestrašene miši
10
07.10.2021 21:00
Stopila sem v samopostrežno trgovino in prodajalka na blagajni, tik ob vhodu, me je vprašala, če imam PCT. Od vseh kupcev se je ... Več.
Piše: Ana Jud
Za medicinsko stroko ni koalicije in opozicije, naša skrb so ljudje, ki so žrtve trenutnega političnega ozračja v državi
19
06.10.2021 20:20
Slovenci se moramo čim bolj poenotiti. Naj nas politika združuje, naj ji stroka pomaga pri premagovanju bolezni Covid-19, saj ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenski paradoksi: Ne, znanja se ne sme plačati, znanje je potrebno obdavčiti!
9
05.10.2021 21:20
Estonija je mrzla, imajo sicer morje, nimajo pa gora in višjih hribov. In so nas v dvajsetih letih prehiteli po plačah. Plačne ... Več.
Piše: Borut Hrobat
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 3.330
02/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.479
03/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.257
04/
Tovarišija, demontirali ste nam državo, zato se ne čudite, če se začenja vojna vseh proti vsem!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.490
05/
Kako sta vrhovno in ustavno sodišče pomagala pri zmanjšanju zaupanja v sistem PCT, kar bo terjalo svoj smrtni davek
Milan Krek
Ogledov: 1.570
06/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.294
07/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.466
08/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 1.066
09/
Ljubezen je ljubezen, kadar je neskončna. Sovraštvo je uspešno, kadar je neskončno.
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 959
10/
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
Bine Kordež
Ogledov: 829